Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Μετά από δύο χρόνια ερευνών και παρατηρήσεων, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είναι σε θέση να δώσουν μια απάντηση. Το χρώμα που έχει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι το γαλαζοπράσινο (tirkouaz).
Το φως του Ήλιου όταν αντανακλάται από τη Γη και πέφτει πάνω στον δορυφόρο της, παίρνει μια γαλάζια απόχρωση η ποία μετατρέπεται σε γαλαζοπράσινη όταν αντανακλάται από τη Σελήνη και επιστρέφει πίσω στη Γη.
Σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού χαρακτηρίζεται η περιοχή της Σελήνης η οποία δεν δέχεται άμεσα το φως του Ήλιου, αλλά φωτίζεται από το φως που αντανακλάται από τη γη.
Μάλιστα η NASA πριν από μερικούς μήνες, έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της πλευράς της Σελήνης που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει. Η επιφάνεια εκείνης της πλευράς, είναι πολύ πιο «σκληρή» και έχει πολλούς περισσότερους κρατήρες από αυτή που βλέπουμε.
Ο επικεφαλής της έρευνας Peter Thejll του Δανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Κοπεγχάγης, μαζί με την ομάδα των επιστημόνων η οποία απαρτίζεται από ερευνητές διαφόρων εθνικοτήτων, χρησιμοποίησε για τις παρατηρήσεις το τηλεσκόπιο Mauna Loa της Hawaii το οποίο ανήκει στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες, για να καταφέρουν να μετρήσουν το χρώμα της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, έπρεπε πρώτα να απομονώσουν το φως της άλλης πλευράς του, της φωτεινής. Αυτό επετεύχθη με ειδικά φίλτρα που τοποθετήθηκαν στο τηλεσκόπιο.
Έτσι, για πρώτη φορά έγινε μία ακριβής μέτρηση του χρώματος της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης (Η τελευταία φορά που προσπάθησαν να κάνουν κάτι ανάλογο ήταν το 1965 από ένα τηλεσκόπιο στη Νότιο Αφρική).
Αυτή η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει τους ειδικούς να παρακολουθούν καλύτερα το χρώμα της ίδιας της Γης. Κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη καλύτερων κλιματολογικών μοντέλων, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν τις αλλαγές στη νεφοκάλυψη, άρα και στο χρώμα του πλανήτη.
Άλλωστε όπως δήλωσε και ο Peter Thejll «…στην πραγματικότητα το χρώμα της Γης αλλάζει κάθε ώρα».
echoes.gr
Η σημερινή ημέρα, η τρίτη δηλαδή Δευτέρα του Ιανουαρίου, ονομάζεται "Blue Monday". Είναι η πιο καταθλιπτική Δευτέρα.Η συγκεκριμένη Δευτέρα, θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, αφού μάλλον πέρασαν ήδη 20 μέρες και οι περισσότεροι δεν φτάσαμε καέναν από τους στόχους της νέας χρονιάς!
Βάσει ενός αμφιλεγόμενου μαθηματικού τύπου στον οποίο συνυπάρχουν ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση.
Ο μαθηματικός τύπος δεν γίνεται αποδεκτός από μαθηματικούς, οι οποιοι τον κατατάσσουν στις ψευδοεπιστήμες και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.
Το γεγονός πάντως είναι ότι αρκετές έρευνες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων βάζουν αυτή την συγκεκριμένη ημέρα ως την χειρότερη τους, με δεύτερη εκείνη μετά την Πρωτοχρονιά.
Στην Αγγλία πάντως έρευνα λέει ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τη σημερινή Δευτέρα με ένα φλιτζάνι τσάι... Εμείς στην Ελλάδα ίσως με ένα φραπέ!
Δείτε τον μαθηματικό τύπο

news.gr
Τελικά υπήρξε η Κιβωτός του Νώε ή ήταν απλά μια παραβολή;
Ένα πινάκιο από την εποχή των Βαβυλωνίων δείχνει ότι ακόμη και αν δεν υπήρξε καθαυτή η Κιβωτός, δεν είναι αποκύημα φαντασίας αλλά υπάρχει ιστορική αλήθεια πίσω από αυτή. Η πινακίδα, που ανακαλύφθηκε το 1872 αλλά μόλις πρόσφατα αξιοποιήθηκε, δίνει οδηγίες για την κατασκευή μιας κιβωτού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πινάκιο χρονολογείται ιστορικά την εποχή προ του κατακλυσμού του Νώε.
Σύμφωνα με τον ιστορικό του Βρετανικού Μουσείου (που βρίσκεται η πινακίδα), Irving Finkel, το πινάκιο έχει μέγεθος παλάμης και χρονολογείται μεταξύ 1900 και 1700 π.Χ. Είναι γραμμένο στη σημιτική βαβυλωνιακή γλώσσα, έχει ένα κείμενο έκτασης 60 γραμμών και αναφέρει το όνομα του Ατραχάσι, μιας μορφής των βαβυλωνιακών επών που πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για το ιστορικό πρόσωπο του Νώε. Ο Ατραχάσις πήρε εντολές (σύμφωνα με τα βαβυλωνιακά έπη) από το θεό Ένκι για να φτιάξει μια κιβωτό.
Το σχήμα της ήταν εντελώς στρογγυλό.
"Σχεδίασε την κιβωτό που θα κατασκευάσεις σε σχήμα στρογγυλό" αναφέρεται στο κείμενο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις ότι η κιβωτός είχε σχήμα σαν καράβι. Όμως συμφωνεί απόλυτα με τα αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν ότι τα πλοία των βαβυλωνίων ήταν στρογγυλά. Το στρογγυλό σχήμα ήταν δύσκολο στην πλοήγηση αλλά πολύ δύσκολο να βυθιστεί. Ωστόσο, ποιος ενδιαφέρεται για ελιγμούς στην πλοήγηση όταν όλη η Γη είναι πλημμυρισμένη; Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να μην βυθιστεί.
Σύμφωνα με τις οδηγίες η κιβωτός ήταν κατασκευασμένη από πλεγμένο, αδιάβροχο σκοινί και η βάση της ήταν περίπου 3.600 τετραγωνικά μέτρα. Σε κάποιο σημείο της πινακίδας γράφει μάλιστα για "άγρια ζώα τοποθετημένα δυο-δυο μαζί".
news.gr
Δείτε τι έπαθε αυτός ο τύπος!
Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί ονειρευόμαστε

Τι είναι τελικά τα όνειρα; Προβλέπουν το μέλλον, ή απλά μας υπενθυμίζουν στιγμές και σκηνές του παρελθόντος;

Προσπαθώντας να κατανοήσουν γιατί βλέπουμε όνειρα, οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν τι σημαίνει η… νυχτερινή πομπή εικόνων που εμφανίζεται στον ύπνο μας κάθε βράδυ.

Από τότε που ο Sigmund Freud δημοσίευσε τις αμφιλεγόμενες θεωρίες του γύρω από τη σημασία των ονείρων το 1900, ο άνθρωπος εξακολουθεί να παραμένει γοητευμένος από το συνονθύλευμα εμπειριών που φαίνεται να ζει… ενώ κοιμάται.

Ο Freud ήταν πεπεισμένος ότι τα όνειρα αντιπροσωπεύουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες ή ευχές, ενώ αργότερα οι ερευνητές άρχισαν να υποστηρίζουν την άποψη ότι «εμπεριέχουν» μια πιο πραγματιστική «ποιότητα», κάτι σαν αντανάκλαση της «ζωντανής ζωής».

Καμία από αυτές τις θεωρίες, ωστόσο, δεν στηριζόταν σε αντικειμενικά δεδομένα, γράφει η Francine Russo στο Time.

Τουλάχιστον βάσει όσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Δύο νέες εξελίξεις στον τομέα αυτό ενδέχεται να προσφέρουν μερικές πιο «ισχυρές» απαντήσεις στο ερώτημα «από τι είναι φτιαγμένα τα όνειρα».

Από αυστηρά βιολογική σκοπιά, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να μάθουν πολλά για τη φυσιολογική διαδικασία των ονείρων, που εμφανίζονται κυρίως κατά την REM φάση του ύπνου.

«Κατά τη διάρκεια του ύπνου» λέει ο Patrick McNamara, νευροβιολόγος στο Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου της Βοστόνης, «το ακραίο τμήμα του εγκεφάλου- το συναισθηματικό κομμάτι- ενεργοποιείται έντονα, ενώ ο ραχιαίος-πλευρικός προμετωπιαίος φλοιός -το εκτελεστικό μέρος του εγκεφάλου- υπολειτουργεί. Κατά συνέπεια, το είδος των γνωσιών που βιώνουμε κατά τη διάρκεια των ονείρων είναι πολύ συναισθηματικές, οπτικά ζωντανές, συχνά παράλογες, ασύνδετες και μερικές φορές εντελώς περίεργες». Αυτό υποδηλώνει ότι τα όνειρά μας μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στη συναισθηματική σταθερότητα.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια, όπως πιστεύουν πολλοί ερευνητές των ονείρων, ότι τα όνειρα είναι τυχαίες εκφράσεις συναισθημάτων, ή χωρίς κάποια πνευματική έννοια.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μοτίβα των ονείρων που βλέπει κάποιος είναι το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι νευρώνες στον εγκέφαλο τους, η Deirdre Barrett, ψυχολόγος και ερευνήτρια ονείρων στο Τμήμα Ιατρικής του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι σημαίνουν και κάτι παραπάνω. « Νομίζω πως είναι μια πλάνη ότι όσα γνωρίζουμε για τη δράση του εγκεφάλου αναιρούν το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει μια υποκειμενική, ψυχολογική έννοια σε αυτά, περισσότερο από ό, τι ισχύει για όσα σκέφτεται κανείς όταν είναι ξύπνιος. Νομίζω ότι στα όνειρα σκεφτόμαστε με μια διαφορετική βιοχημική κατάσταση».

Σύμφωνα με τον McNamara, τα όνειρα βοηθούν τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται συναισθηματικές αναμνήσεις και να τις εντάσσει στη μακροχρόνια μνήμα. Και ακριβώς επειδή ορισμένα γεγονότα είναι τραυματικά, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), προκαλώντας τους εφιάλτες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή συγκέντρωση κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του ιππόκαμπου και της αμυγδαλής, των δύο κύριων συστημάτων του εγκεφάλου συνιστούν τη μνήμη. «Οι αναμνήσεις δεν ενσωματώνονται, απλά υπάρχουν. Σε περιπτώσεις όπου κάποιος πάσχει από μετα-τραυματικό στρες, βιώνει την ίδια κατάσταση ξανά και ξανά» υποστηρίζει ο ίδιος.

Πολλοί επιστήμονες, βάσει διαφόρων ερευνών που έχουν γίνει, πιστεύουν ότι τα όνειρα μπορεί να βοηθούν τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις απειλές που ζει -συναισθηματικά, διανοητικά και σωματικά.
Στα όνειρά μας μπορούμε να δοκιμάζουμε διάφορα σενάρια, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση.

Χάρη σε ιστοσελίδες και εφαρμογές όπως τα DreamBoard και Dreamscloud χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να αναφέρουν τα όνειρά τους σε μεγαλύτερα ακροατήρια, επιτρέποντας στους ερευνητές να μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις σε ορισμένα πολύ βασικά ερωτήματα.

Σύμφωνα με την Barrett, η οποία στην έρευνά της χρησιμοποιεί «δεδομένα ονείρων» από την ιστοσελίδα DreamBoard.com, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για 165.000 όνειρα τα τελευταία δύο χρόνια, «οι γυναίκες ονειρεύονται σχεδόν εξίσου τόσο άντρες όσο και γυναίκες, ενώ τα όνειρά των αντρών καταλαμβάνονται κατά τα δύο τρίτα από άντρες».

Επιπλέον, βάσει των ερευνών, οι άντρες φαίνεται ότι βλέπουν πιο συχνά όνειρα στα οποία υπάρχει θυμός, ένταση και σωματική βία, ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερο θλίψη και λεκτική εχθρότητα. Η ερμηνεία αυτών των διαφορών, ωστόσο, απαιτεί περαιτέρω μελέτες.

http://peiraxtiri.gr 
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια και του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, στην οποία συμφωνήθηκε η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων σε θέματα δημοτικής αστυνόμευσης.
Ειδικότερα, τέθηκαν τα ζητήματα ευνομίας και ευταξίας στο κέντρο της Αθήνας (παράνομη στάθμευση, παρεμπόριο, επαιτεία κ.λπ.).
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Δένδιας δήλωσε:
«Είχα την χαρά να καλωσορίσω σήμερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον κ. Καμίνη, με τον οποίο συζητήσαμε διάφορα θέματα αρμοδιοτήτων μας, με κύρια αιχμή τα θέματα ευνομίας και ευταξίας στην πόλη.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Δήμαρχο για τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, στα θέματα της Αθήνας και να ακούσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις δικές του σκέψεις και τον τρόπο συνεργασίας, τον οποίο προτείνει ο Δήμος Αθηναίων, δεδομένης της μετακίνησης των Δημοτικών Αστυνομικών στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Θα σας πει στη συνέχεια ο Δήμαρχος που κατέληξε η σημερινή σύσκεψη. Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και τη συζήτηση».
Ο κ. Καμίνης δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση:
«Και εγώ κύριε Υπουργέ, με τη σειρά μου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη διάθεση συνεργασίας που επιδείξατε. Δεν είναι η πρώτη φορά, κατά καιρούς έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ καλά. Για την πόλη της Αθήνας είναι καίριας σημασίας το πως θα διατεθούν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε κινητικότητα.
Δεν κρύβω ότι όλη αυτή η εκκρεμότητα με την ουσιαστική κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δημιούργησε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ευταξίας στην πόλη. Εκεί που είχαμε φθάσει σε κάποιο επίπεδο, βρεθήκαμε πάλι πίσω και πρέπει να ενισχυθεί πάση θυσία η αστυνόμευση και στα θέματα της στάθμευσης και στα θέματα του ελέγχου της κατοχής δημόσιου χώρου και στο θέμα της κοινής ησυχίας και σε πάρα πολλά άλλα ζητήματα.
Συμφωνήσαμε και εκπονούμε επιχειρησιακό σχέδιο για συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ γρήγορα θα δούμε τα αποτελέσματα τα οποία ελπίζουμε να έχουμε».
aftodioikisi.gr
Σύνταξη από την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους χωρίς να επηρεαστούν από την αύξηση των ορίων ηλικίας και κυρίως γλιτώνοντας τις δυσμενείς αλλαγές στον υπολογισμό των ποσών που θα ισχύσουν από το 2015 και μετά μπορούν να κατοχυρώσουν το 2014 οι γυναίκες που είχαν την πρώτη έναρξη της ασφάλισής τους σε ΙΚΑ, Δημόσιο και Ειδικά Ταμεία μισθωτών (ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.ά.) μέχρι τις 31/12/1992.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με πρόωρη σύνταξη φέτος θα έχουν μείωση από 6% έως και 30%, ενώ με κανονική σύνταξη από το 2015 και μετά, η ποινή της πρόωρης σβήνει, αλλά η σύνταξη θα είναι μειωμένη, επειδή αλλάζει ο τρόπος που υπολογίζεται.

Έτσι, οι ασφαλισμένες θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά προτού αποφασίσουν αν θα φύγουν μέσα στο 2014 ή από το 2015 και μετά.

Στην κατηγορία αυτή και από ένα σύνολο 3,6 εκατομμυρίων ασφαλισμένων σε όλα τα Ταμεία ανήκουν περίπου 500.000 γυναίκες, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και είτε έχουν "κλειδώσει" το δικαίωμα για πρόωρη σύνταξη από τα 52 είτε μπορούν να κατοχυρώσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις, αναγνωρίζοντας πλασματικό χρόνο.

Κατηγορίες που φεύγουν με πρόωρη το 2014

1. Μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που είχαν ανήλικο παιδί όταν συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης

2. Μητέρες με ανήλικο που υπηρετούν στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

3. Γυναίκες που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν σήμερα με αναγνώριση πλασματικού χρόνου τις 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ως το 2012

4. Γυναίκες με 3.600 βαρέα και συνολικά 4.500 ένσημα στο ΙΚΑ

5. Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που έκλεισαν τα 55 ως το 2010

6. Γυναίκες που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μέχρι 31/12/1982 και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία ως το 2010

7. Γυναίκες που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο από την 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992

8. Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικο παιδί και πρόσληψη στο Δημόσιο πριν από το 1983

9. Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικο παιδί και πρόσληψη στο Δημόσιο πριν από το 1983

10. Γυναίκες ασφαλισμένες σε Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ - τραπεζών και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ)

11. Γυναίκες ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών με ανήλικο παιδί

http://www.seleo.gr

Δικαιώθηκαν οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Αγρινίου που είχαν προσφύγει κατά της διαθεσιμότητας. Οι σχολικοί φύλακες είχαν ήδη κερδίσει τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και βρίσκονταν σε αναμονή της τελικής απόφαση του Πρωτοδικείου, που ήρθε σήμερα.

Στο δικαστήριο υπέρ των εργαζομένων είχε καταθέσει το ΔΣ του συλλόγου των εργαζομένων του δήμου, αλλά και ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός.

Οι εννέα εργαζόμενοι σε θέσεις σχολικών φυλάκων που έκαναν την προσφυγή, παραμένουν στο δήμο και συνεχίζουν να εργάζονται.

http://www.aftodioikisi.gr
Το κορίτσι είχε γράψει γράμμα που θα άνοιγε 10 χρόνια αργότερα
Οι συντετριμμένοι γονείς ενός 12χρονου κοριτσιού που πέθανε από πνευμονία, ανακάλυψαν μια επιστολή που η άτυχη κοπέλα είχε γράψει στον εαυτό της για να ανοίξει 10 χρόνια αργότερα.

Οι γονείς άνοιξαν το γράμμα και συγκινημένοι το δημοσίευσαν στο Facebook ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει έμπνευση για άλλους ανθρώπους.

Η μητέρα της Taylor Smith εξήγησε πως έλαβε γράμματα από πολλούς γονείς που συγκινημένοι από την επιστολή του κοριτσιού ενθαρρύνθηκαν να δείχνουν την αγάπη τους στα παιδιά τους και άλλους. «Δεν μπορώ να την αναστήσω, δεν μπορώ να τη φέρω πίσω, αλλά είμαι τόσο ευγνώμων που άνθρωποι εμπνεύστηκαν από την ιστορία της», λέει η τραγική μητέρα, Mary Ellen Smith.

Η δισέλιδη επιστολή ξεκινά με τη φράση «Αγαπητή Taylor, πώς πάει; Η ζωή είναι ιδιαίτερα απλή 10 χρόνια πριν».

«Συγχαρητήρια που αποφοίτησες από το Λύκειο, εάν δεν τα κατάφερες γύρνα πίσω και συνέχισε να προσπαθείς να πάρεις το απολυτήριο… Έχεις πλέον το δικό σου σπίτι; Εάν είμαστε στο πανεπιστήμιο, πού θα εξειδικευόμασταν;» αναρωτιέται η κοπέλα. «Αυτή τη στιγμή θέλω να γίνω δικηγόρος».

«Θυμήσου έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που τα έγραφα αυτά. Πράγματα πήγαν καλά, ενώ άλλα άσχημα, έτσι είναι η ζωή και πρέπει να το δέχεσαι».

Το θρησκευόμενο κορίτσι, τέλος, υπενθύμιζε στον εαυτό της να πηγαίνει στην εκκλησία.
Eργαζόμενη που είχε τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας δικαιώθηκε από το Πρωτοδικείο Ξάνθης. Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδική απόφαση που δικαιώνει εργαζόμενη της διαθεσιμότητας, 14 μήνες μετά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας.

Πρόκειται για εργαζόμενη του Δήμου Ξάνθης, η οποία είχε αρνηθεί να συμπληρώσει την αίτηση για να μετακινηθεί με την κινητικότητα και έχει προσφύγει κατά της απόφασης να μετακινηθεί από την Ξάνθη στην Κρήτη.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εν λόγω υπάλληλος πρέπει να γυρίσει στη θέση της αλλά  και ότι ο εργοδότης της οφείλει να καταβάλει στην ενάγουσα 100 ευρώ για κάθε μέρα που δεν υλοποιεί την απόφαση. Η υπάλληλος είχε κερδίσει, σε πρώτη φάση τα ασφαλιστικά μέτρα και παρέμεινε στα καθήκοντά της και πλέον είναι η πρώτη υπάλληλος πανελλαδικά που κερδίζει τη διαθεσιμότητα και επιστρέφει στην εργασία της.
Η Ξάνθη πρωτοστατεί στις δικαστικές αποφάσεις που αμφισβητούν τη νομιμότητα της διαθεσιμότητας καθώς οι υπάλληλοι του Δήμου Ξάνθης ήταν οι πρώτοι που είχαν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του μέτρου.

http://www.fpress.gr
…κοιμάσαι με τα μάτια ανοιχτά. Ναι, ακόμα και αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιον που ζει και αναπνέει για τον καφέ.
Άλλοι το λένε ρόφημα, εγώ το λέω εμμονή. Άλλοι επιμένουν ότι «έναν καφέ το πρωί θα τον έπινα», εγώ λέω «μη μου μιλάτε πριν πιω καφέ». Τι μας δείχνει αυτό; Ότι ο καφές είναι μια εξάρτηση. Και θα ξέρεις ότι είσαι εθισμένος στον καφέ:
Όταν αρνείσαι να πεις καλημέρα, πριν πιάσεις στα χέρια σου την πρωινή σου κούπα.
Όταν έχεις…πρωινή κούπα, από την οποία πίνεις (εννοείται) μόνο εσύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εμμονής υπάρχει η απογευματινή κούπα και η κούπα του σαββατοκύριακου, που είναι σαφώς μεγαλύτερη από την καθημερινή πρωινή, γιατί έχεις χρόνο να πιείς περισσότερο καφέ.
Όταν ο απλός καφές δε σου «λέει» τίποτα πια. Αν δεν είναι διπλός, είναι ….νεροζούμι.
Όταν έχεις ξεχάσει τι θα πει γαλλικός, γιατί αυτό δεν είναι καφές, είναι νερό με άρωμα καφέ.
Όταν πίνεις διπλή δόση από …διπλό εσπρέσο (σε μεγάλη κούπα εννοείται).
Όταν αρνείσαι να χαλάσεις τον καφέ σου με πρόσθετα τύπου γάλα και σιρόπια.
Όταν σου φαίνεται ευχάριστο να μασήσεις έναν κόκκο καφέ (έτσι για το άρωμα).
Όταν αγριεύεις, στην περίπτωση που ο σερβιτόρος τολμήσει να ρωτήσει «να το πάρω;» μιλώντας για την κούπα σας και θεωρώντας ότι έχεις τελειώσει (ενώ είναι εμφανέστατο ότι έχει μία ακόμα …τζούρα μέσα).
Όταν αναφέρεσαι στη γουλιά του καφέ ως…τζούρα.
Όταν ο μόνος κανόνας πριν από ένα σημαντικό ραντεβού είναι να βρεθείς με τον/την συνάδελφο για καφέ.
Όταν βρίσκεις μία φίλη σε ένα καφέ, για καφέ, κρατώντας στο χέρι ήδη (τι άλλο;) ένα ποτήρι με καφέ.
Όταν αφήνεις στο ποτήρι με τον καφέ (την τζούρα που λέγαμε προηγουμένως) στην άκρη σε περίπτωση που όταν γυρίσεις από το σούπερ μάρκετ, το γυμναστήριο ή τον…καφέ, θελήσεις να την πιείς.
Όταν κλείνεις ραντεβού (ακόμα και πρώτο μέχρι εκεί το θράσος) σε καφέ.
Όταν χρειάζεται ένας σπιτικός και ένας αγοραστός καφές για να …ανοίξει το μάτι (και όταν αυτοί οι δύο έχουν καταναλωθεί σε λιγότερο από 40 λεπτά).
Όταν την ταχυπαλμία λόγω καφεΐνης την αποδίδεις στο άγχος.
Όταν φτιάχνεις τον καφέ τόσο δυνατό, που κανείς δε μπορεί να πιεί.
Όταν στα μηνιαία έξοδα έχεις ξοδέψει περισσότερα χρήματα για καφέ παρά για ρούχα ή φαγητό.
Όταν κατακρίνεις φίλους και γνωστούς για τις επιλογές τους στον καφέ.
Όταν δε θυμάσαι πως ήταν η ζωή σου πριν τον καφέ.
Όταν αφού είχες κόψει τον καφέ για λίγο καιρό,πλέον σκέφτεσαι ...χαμένος χρόνος.
Όταν δε βλέπεις κανέναν νόημα στην επιλογή του φίλου/φίλης σου να πιεί…τσάι (μα τσάι;).
Όταν δεν περιμένεις καν πλέον, μέχρι να βράσει το νερό.
Όταν ακόμα και το κέικ που φτιάχνεις θέλεις να έχει γεύση καφέ (για τα ρεσώ ούτε λόγος, εννοείται άρωμα καφέ).
Όταν καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ ντεκαφεϊνέ και κανονικού καφέ.
Όταν δεν πίνεις ποτέ και για κανέναν λόγο ντεκαφεϊνέ.
Όταν στην χειρότερη περίπτωση, ξυπνήσεις το πρωί, βιάζεσαι, φτιάξεις τον καφέ, η κούπα πέσει κάτω και λερώσει τα πάντα αλλά εσύ εκνευρίζεσαι γιατί είχες πετύχει τον καφέ όπως ακριβώς τον ήθελες.
Όταν έχετε διαβάσει και απομνημονεύσει το κείμενο «Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να πίνουμε καφέ κάθε μέρα; 11 λόγοι για να πειστείτε».
Ε, τότε μάλλον φίλε αναγνώστη πρέπει να βρεθούμε από κοντά να τα πούμε. Ραντεβού στο γνωστό καφέ λοιπόν;

Undernet,Deep Web,Dark Web, Invisible Web είναι μόνο μερικά από τα ονόματα του αχαρτογράφητου ιστού στο διαδίκτυο,εκεί που τα στοιχεία δεν φαίνονται και οι απλοί χρήστες δεν έχουν πρόσβαση...

Πάνω από 7.500 terrabytes είναι καλά κρυμμένα σε διάφορους servers στον κόσμο και λίγοι είναι αυτοί που κατάφεραν στην ιστορία να εισχωρήσουν στα άδυτα του ανώνυμου δικτύου…

Η ιστορία λέει ότι μια φορά ένας blogger κατάφερε να υποκλέψει κωδικούς από τις πιστωτικές κάρτες πελατών μιας τράπεζας για να τις κρύψει στο Undernet και τις επόμενες ώρες μια ομάδα SWAT βρέθηκε έξω από το σπίτι του…

Αυτά και άλλα πολλά θα τα μάθετε και θα τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί…


http://peiraxtiri.gr 
Ο Τζον Γουόλ των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς πέτυχε ένα εκπληκτικό καλάθι στον αγώνα με τους Σικάγο Μπουλς για το NBA. Σίγουρα ένα τέτοιο καλάθι χρειάζεται και αρκετή δόση τύχης, ωστόσο, θέτει υποψηφιότητα για το καλάθι της χρονιάς στο ΝΒΑ.





http://www.enikos.gr 
Ρωτάει η μικρη κόρη την μαμά :
- Μαμά, μαμά. Άρχισαν να βγαίνουν τρίχες ανάμεσα στα πόδια μου! Τι συμβαίνει;
- Μην ανησυχείς γλυκιά μου, της λέει η μαμά της. Το μέρος που βγαίνουν οι τρίχες λέγεται "Mαιμού". Να είσαι περήφανη για τη μαιμού σου και τις τρίχες!

Σε 24ωρη στάση εργασίας 11πμ-3μμ προχωρούν την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι συντονίζουν τη δράση τους με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ καθώς και ...

άλλους υγειονομικούς φορείς, που θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας στη 13.00 και πορεία προς τη Βουλή.

Αίτημα των υγειονομικών φορέων η απόσυρση του νομοσχεδίου «που διαλύει την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ταυτόχρονα απειλεί με διάλυση τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας , αφήνοντας τους πολίτες χωρίς περίθαλψη», αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν την κυβέρνηση «για κατεδάφιση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ, του δημόσιου τομέα υγείας, για τη νέα επίθεση στις άδειες τσέπες των πολιτών που αφορά δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», κάνοντας λόγο, «για υγειονομική γενοκτονία που συντελείται στη βωμό των μνημονιακών συμβάσεων».

http://www.seleo.gr


Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος στην Ισπανία. Οι γκέλες Barcelona και Atletico σε συνδυασμό με τον περίπατο της Real στη Σεβίλλη έφεραν τις τρεις ομάδες να συνωστίζονται στην κορυφή με διαφορά μόλις ενός πόντου, κάτι που είχε να συμβεί 11 χρόνια. Οι μπλαουγκράνα έμειναν, έστω και από σπόντα, για άλλη μια αγωνιστική στην πρώτη θέση αλλά από εδώ και πέρα κάθε επιπλέον απώλεια είναι σίγουρο ότι θα στοιχίζει πολύ περισσότερο .

Στη Βαλένθια και μπροστά σε  25.000 θεατές, η γηπεδούχος Levante υποδέχθηκε την πρωτοπόρο Barcelona αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα τραγικά λάθη του πρώτου γύρου που της είχαν κοστίσει μια συντριβή με 7-0. Με  σύνθεση που είχε άρωμα ελληνικού πρωταθλήματος, αφού 6 από τους αρχικούς 11 έχουν περάσει κατά καιρούς από τη χώρα μας , Βύντρα,Ίβαντσιτς,Σιμάο (ΠΑΟ),Καράμπελας, Χουανφράν (ΑΕΚ) και Ελ Ζαρ (ΠΑΟΚ) αγωνίστηκε με σαφή αμυντικό προσανατολισμό κλείνοντας όλους τους χώρους  και κυνηγώντας κάθε φάση μπροστά που θα έδινε τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο. Από την άλλη μεριά η Barcelona ήταν υποτονική, χωρίς ρυθμό και διάθεση με πολλούς παίκτες σε άσχημη ημέρα και καμιά βοήθεια από τον πάγκο αφού λόγω των απουσιών Ινιέστα, Άλβες και Νειμάρ οι επιλογές του Μαρτίνο ήταν περιορισμένες. Χρειάστηκαν μόλις 10 λεπτά στο παιχνίδι για να μετατραπεί η εικόνα σε γεγονός. Ο Λουκάς Βύντρα με εντυπωσιακό άλμα και υπέροχη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βαλντέζ πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στην Πριμέρα, όχι όμως και το πρώτο ΄Ελληνα παίκτη εις βάρος της Barcelona αφού είχε προηγηθεί  ο Ντέμης Νικολαΐδης τη σεζόν 2003-2004 με τη φανέλα της Atletico στην ισοπαλία με 1-1. Από τα 5 τελευταία γκολ που έχει δεχθεί η Barcelona σε όλες τις διοργανώσεις τα 4 είναι με κεφαλιές και αυτό λέει πολλά για την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας.Η Barcelona αντέδρασε άμεσα με τον ίδιο τρόπο, κεφαλιά του Πικέ, μέσα σε δέκα λεπτά, αλλά αυτό δεν την βοήθησε καθόλου στο αλλάξει την εικόνα που είχε. Ανούσια κατοχή της μπάλας, αργός ρυθμός και όσες φορές , λιγοστές, δημιούργησαν φάσεις αυτές  ήταν ημιτελείς ή τελείωναν πάνω στον Νάβας.  Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν ένα ανέλπιστο βαθμό και τους μπλαουγκράνα βυθισμένους σε έντονο προβληματισμό όχι τόσο για τους χαμένους βαθμούς αλλά για την κακή εμφάνιση σε μια περίοδο φορτωμένη με πολλά και σημαντικά παιχνίδια.

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα στη Βαλένθια,  η Atletico καλούνταν μπροστά σε 45οοο οπαδούς της να κάνει αυτό που κυνηγά από την αρχή του πρωταθλήματος, να βρεθεί μόνη στην κορυφή. Η αποστολή της βέβαια κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν αφού απέναντι της είχε τη φορμαρισμένη Sevilla του Unai Emery , αήττητη τους τελευταίους 2.5 μήνες στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Οι ροχιμπλάνκος ξεκίνησαν με το γνωστό ενθουσιώδες , επιθετικό παιχνίδι τους και βρέθηκαν από το 18ο λεπτό μπροστά με το γκολ του Βίγια που ήταν το Νο 180 του Αστουριάνου στην Πριμέρα. Το γκολ έφερε και τη συνήθη οπισθοχώρηση της ομάδας του Σιμεόνε με σκοπό τη δημιουργία χώρων για τις γρήγορες αντεπιθέσεις αλλά η σωστή αντίδραση των παικτών της Σεβίλης που μπλόκαραν αποτελεσματικά τους Κόστα και Βίγια, φόρτωσε μάλλον με περισσότερο άγχος, το άγχος της κορυφής ίσως, τους  γηπεδούχους. Στο 72ο λεπτό ο Χουανφράν ανέτρεψε τον Μπάκα , ο Ράκιτιτς νίκησε από τα 11 μέτρα τον Κουρτουά και έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Στο χρόνο που είχε απομείνει η Atletico πίεσε για το γκολ της νίκης χωρίς όμως να δημιουργήσει τη μεγάλη ευκαιρία.Το αποτέλεσμα αυτό όσο και αν απογοήτευσε τους φίλους των ροχιμπλάνκος ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο αφού είναι φανερό στα τελευταία παιχνίδια ότι η ομάδα μένει από καύσιμα και πολύ δύσκολα θα διαχειριστεί ο Σιμεόνε τόσα πολλά παιχνίδια σε τρεις διοργανώσεις με το υπάρχον ρόστερ. Από τη μεριά της η  Sevilla επιβεβαίωσε το πόσο καλή ομάδα είναι και ότι πέρα από το κυνήγι των ευρωπαϊκών εισιτηρίων θα είναι ίσως και ρυθμιστής  αφού Real και Barcelona πρέπει να περάσουν από το Ramon Sanchez-Pizjuan στην πορεία τους για την κατάκτηση του τίτλου, μια αποστολή κάθε άλλο παρά εύκολη.

Από το -5 στο -1 σε δυο αγωνιστικές και αλλαγή κλίματος στη Real που πλέον μάχεται επί ίσοις όροις για το πρωτάθλημα. Το Σάββατο πέρασε σαν σίφουνας από  τη Σεβίλλη φορτώνοντας με 5 γκολ την ουραγό Betis που βαδίζει ολοταχώς για τη Segunda. Το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική αφού η διαφορά των δυο ομάδων ήταν χαώδης αξίζει όμως να αναφερθεί το γεγονός των πέντε διαφορετικών σκόρερ για τη βασίλισσα, Ρονάλντο, Μπέιλ,Μπενζεμά, Ντι Μαρία και Μοράτα, κάτι που δεν είναι και πολύ συχνό φαινόμενο.

Μετά λοιπόν και τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής η βαθμολογία στις τρεις πρώτες θέσεις είναι : Barcelona 51, Atletico 51, Real 50… και τα καλύτερα έπονται σε μια Πριμέρα που πλέον πήρε φωτιά.


Την επόμενη αγωνιστική η Barcelona φιλοξενεί τη Malaga, η Atletico παίζει εκτός με τη Rayo και η Real υποδέχεται τη Granada, σε τρία φαινομενικά εύκολα παιχνίδια ή μήπως όχι ;
Τεράστια επιτυχία έχει κάνει το «GoGreek Yogurt», ένα νέο κατάστημα στην καρδιά του Μπέβερλι Χιλς που προσφέρει το κλασικό ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα ή χωρίς σε διάφορες γεύσεις.

Όλο το Χόλιγουντ συχνάζει στο συγκεκριμένο κατάστημα που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2013, ενώ μια από τις πιο συχνές πελάτισσες είναι, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» η Κολομβιανή ηθοποιός, Σοφία Βεργκάρα.

Η Βεργκάρα ξετρελάθηκε με το ελληνικό έδεσμα, όταν το δοκίμασε για πρώτη φορά στη Μύκονο το περασμένο καλοκαίρι και από τότε κυκλοφορεί με ένα κεσεδάκι αγκαλιά.

«Η πλειονότητα του star system δεν χρειάζεται ούτε 10 λεπτά για να φτάσει στο κατάστημα. Είμαστε σε πολύ κεντρικό δρόμο, ανάμεσα σε ιατρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής στα οποία είναι καθημερινοί πελάτες. Το σημείο που εδρεύει το κατάστημα αποτέλεσε το κλειδί για την επιτυχία του», επισημαίνει ο Έλληνας ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Ελληνικό γιαούρτι» Τζόναθαν Γουίλιαμς Μαργαριτάκης.

http://www.aftodioikisi.gr 
Σαν σήμερα, το 1833, το Ναύπλιο υποδέχεται τον βασιλιά Όθωνα, που έρχεται στην Ελλάδα με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη».

250 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος εξαπολύει ευρύτατο διωγμό κατά των Χριστιανών στη Ρώμη. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο Πάπας Φαβιανός.

1265 - Το πρώτο αγγλικό κοινοβούλιο πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ.

1576 - Ιδρύεται η πόλη Λεόν στο Μεξικό.

1649 - Ο Κάρολος Α' της Αγγλίας προσάγεται σε δίκη για προδοσία.

1827 - Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κάνει νυχτερινή επίθεση εναντίον ενός Τουρκικού στρατοπέδου στη Βελίτσα Φθιώτιδας.

1833 - Ο βασιλιάς Οθωνας φτάνει στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα "Μαδαγασκάρη".

1878 - Επανάσταση του Πηλίου κατά των Τούρκων.

1919 - Αποβιβάζονται στην Οδησσό τα πρώτα τμήματα της ελληνικής 2ης Μεραρχίας στην Εκστρατεία της Κριμαίας.

1921 - Ψηφίζεται το πρώτο σύνταγμα της Τουρκίας από την εθνοσυνέλευση του Ερζερούμ.

1936 - Ο Εδουάρδος Η΄ ανέρχεται στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

1949 - Ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος αναλαμβάνει την αρχηγία στο πόλεμο κατά του ΔΣΕ.

1982 - Γεννιέται το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα.

1993 - Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται ως ο 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1996 - Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής.

2001 - Ο Τζωρτζ Ο. Μπους δίνει τον προεδρικό όρκο ενώπιον του Δικαστή Ρένκουιστ κατά τη τελετή ανάληψης καθηκόντων του.

2009 - Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον Προεδρικό όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός (και γενικά ο 44ος) πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του.

http://www.enikos.gr 
Το δρόμο της «εξόδου» από την υπηρεσία στην οποία εργάζονται μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, αναμένεται να πάρει μέχρι και το 16,5% (ή ένας στους έξι) των εργαζομένων στους δήμους από τον επόμενο μήνα και μετά.

Ρεπορτάζ του Δημήτρη Κατσαγάνη στο capital.gr:

Από τους 85.638 εργαζομένους που υπηρετούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού (ΟΤΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενδέχεται έως και 13.500 (δηλαδή περίπου το 15% του συνόλου) να πάρουν το δρόμο είτε της παύσης μισθοδοσίας – απόλυσης, είτε της «διαδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας». Αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και τα οποία επιβέβαιωσαν στο Capital.gr στενοί συνεργάτες του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως «από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464» και πως «θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο». Παράλληλα, ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως «θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000».

Έως 7.500 «Απολύσιμοι»…

Θα «απολυθούν» αυτόματα όσοι υπάλληλοι νομικών προσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και δημοτικών επιχειρήσεων δεν απογραφούν σύμφωνα με το αίτημα του Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό ανέφεραν στο Capital.gr πηγές κοντά στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, σχολιάζοντας δήλωση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία «από τους 750 φορείς έχουν απογραφεί οι 361».
Συνεχίζοντας ο κ. Γρηγοράκος, ανέφερε πως «σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464», παρότι μέχρι και σήμερα πληρώνονται κανονικά κάθε μήνα, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.
Συνεπώς, λένε από το Υπουργείο Εσωτερικών, 7.351 υπάλληλοι των δήμων από 389 νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) και δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν απογραφεί. Όσοι απ’ αυτούς δεν απογραφούν μέχρι τα τέλη του Γενάρη – αρχές Φλεβάρη θα πάψουν αυτόματα να μισθοδοτούνται και, άρα, μπορεί να θεωρηθεί ότι θα απολυθούν, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές του Capital.gr.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Κυριακής», ο κ. Γρηγοράκος «Είπαμε με τον υπουργό (σ.σ. των Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη) στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών και την ενιαία Αρχή πληρωμών, ότι θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο». Πηγές του Capital.gr κοντά στον κ. Γρηγοράκο αναφέρουν πως πρέπει να θεωρηθεί ως το πιο πιθανό πως ο αριθμός των υπαλλήλων στα ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ και τις δημοτικές επιχειρήσεις που θα πάψουν να μισθοδοτούνται –επειδή δεν απεγράφησαν– θα συμπεριληφθούν στο στόχο των 11.000 απολύσεων από το δημόσιο για τον οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας μέχρι το τέλος του 2014.

…και έως 6.500 «κινητοποιήσιμοι»

Την ίδια ώρα προχωρά η διαδικασία της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας» στις κεντρικές δομές των δήμων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος στην ίδια εφημερίδα «στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη βοήθεια της Task Force και του Πανεπιστημίου Πειραιά έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών των δήμων. Το πλεονάζον προσωπικό θα καλύπτει τα κενά που διαπιστώνονται σε δήμους της ίδιας όμως περιφέρειας».
Και συνέχισε λέγοντας πως: «Θέλω να επαναλάβω, το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στις κεντρικές δομές των δήμων, ούτε διαθεσιμότητα. Θα υπάρχει μόνο η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα. Είναι μια πρόταση που έγινε από την ΚΕΔΕ και ευθυγραμμίζεται με τη στόχευση του υπουργείου. Οι δήμαρχοι κρίνουν ότι θα είναι αποδοτικό μέτρο. Εμείς πιστεύουμε ότι με το μέτρο θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000». Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει τέλη Φλεβάρη να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο ένταξης επιπλέον 12.500 υπαλλήλων του δημοσίου στην «κινητικότητα».
Οι ίδιες πηγές του Capital.gr σημειώνουν πως το Υπουργείο Εσωτερικών βλέπει 4.500 δημοτικούς υπαλλήλους να εντάσσονται σε καθεστώς «κινητικότητας», ενώ οι δήμαρχοι περίπου 6.500.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών θεωρεί αισιόδοξο το σχετικό υπολογισμό των δημάρχων.
Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΣ φέρεται να έχει κάνει επί της ουσίας δεκτές τις ενστάσεις των δημάρχων ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα». Θα γίνει «πιο απλά» λένε από το ΥΠΕΣ, χωρίς αυστηρά κριτήρια ΑΣΕΠ και αυστηρές γνωμοδοτήσεις, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στους δημάρχους ως προς την αποδοχή των «κινητοποιήσιμων» υπαλλήλων από δήμο σε δήμο, όπως οι ίδιοι οι δήμαρχοι ζητούσαν.
Πηγή:www.capital.gr
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.

Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει:

1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος),

2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,

3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,

4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,

5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,

6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και

7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

http://www.iefimerida.gr

Φάρμακα στο σπίτι, με αμοιβή 3 ευρώ, θα φέρνει ο ταχυδρόμος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να εκτελούν μέσω ταχυδρομείου τις ιατρικές τους συνταγές. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική.
Το μέτρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των φαρμακοποιών, όσο και τον εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι εκτός των άλλων φροντίζουν και για τη χορήγηση φαρμάκων στους ηλικιωμένους.
Η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» Αττικής, Σοφία Κολιζέρα, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, χαρακτήρισε απαράδεκτο το εγχείρημα αυτό των ΕΛΤΑ, τονίζοντας πώς στόχο έχει την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων.
«Οι άνθρωποι που εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι» είναι καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες, έρχονται σε προσωπική επαφή τους ηλικιωμένους και τους παρέχουν κοινωνική υποστήριξη. Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν μπορούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.» ανέφερε η κ. Κολιζέρα και πρόσθεσε:
«Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», η οποία μεθοδολογείται εδώ και καιρό.»
Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου , η διοίκηση του οποίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οργανισμού.
Ο Σύλλογος είναι αποφασισμενος να μην δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια σε περίπτωση που τα ΕΛΤΑ προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων πρακτικών.
Στην επιστολή του ΠΦΣ αναφέρονται τα εξής:
«Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο την πρόθεση των ΕΛΤΑ ότι μεταξύ των υπηρεσιών με τις οποίες πρόκειται να εμπλουτισθούν οι νέες υπηρεσίες του οργανισμού, θα είναι και η εκτέλεση συνταγών.
Αντιλαμβανόμαστε και επικροτούμε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την όποια προσπάθεια γίνεται από κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως τους.
Όμως, πέρα από τους νομικούς περιορισμούς, οι όποιοι χειρισμοί αφορούν το χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, δεν μπορούν να ενταχθούν σε υπηρεσίες ντελίβερι, εν είδει τροφίμων, απορρυπαντικών ή επιστολών.
Το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.»
aftodioikisi.gr
Συγκλονιστική είναι η ιστορία του χωριού Φαράτσι Ρεθύμνου, που ερήμωσε στην κυριολεξία εξαιτίας μίας βεντέτας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε το 2007 ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια. Τότε ζούσαν εκεί μόνο τρεις άνθρωποι και ήταν όλοι τους υπερήλικες.
Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι μόνοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό, καθώς οι υπόλοιποι έφυγαν για να μην αλληλοσκοτωθούν. Το εφιαλτικό σκηνικό στήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ όλα ξεκίνησαν από ένα παιδικό παιχνίδι.
Οι πρωταγωνιστές της αιματηρής βεντέτας δεν ζουν. Σήμερα στο Φαράτσι έχουν απομείνει μόνο δύο κάτοικοι, ο κύριος Γιώργης Σιγανός  με τη σύζυγό του Βηθλεέμ.
aftodioikisi.gr
Οινολόγος, σωματοφύλακας, πιστοποιημένος (αντι)χάκερ, ανιχνευτής καταιγίδων και τηλεφωνική υπηρεσία προσωπικών επαφών είναι κάποια από τα πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα. Περιλαμβάνονται στη λίστα με τα πιο ακριβοπληρωμένα αλλά και αντισυμβατικά επαγγέλματα στον κόσμο.

Οι επαγγελματίες αυτοί έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν πάνω από 7.308 ευρώ τον μήνα, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Βέβαια ο δρόμος για να καταστεί άξιος επαίνου ένας τέτοιος επαγγελματίας δεν είναι εύκολος.

Υπάρχουν 214 κορυφαίοι οινολόγοι στον κόσμο, γνωστοί ως Master of Wine, με ετήσια εισοδήματα 91.000 ευρώ. Για να συμπεριληφθεί κάποιος στην ομάδα αυτή θα πρέπει, όμως, να αποκτήσει οινική εκπαίδευση, ολοκληρώνοντας τέσσερις κύκλους ανώτατων σπουδών που μπορεί να διαρκέσουν ως και μία 12ετία.



Οι ανιχνευτές καταιγίδων είναι μία ακόμη πιο αξιοπερίεργη κατηγορία επαγγελματιών. Τα ετήσια εισοδήματά τους ανέρχονται στα 96.000 ευρώ. Πρέπει να έχουν εμπειρία στη μετεωρολογία και διάθεση περιπέτειας, καθώς απαιτείται να εργάζονται κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Οι πιστοποιημένοι (αντι)χάκερ είναι μια επαγγελματική ομάδα που φλερτάρει με τον κόσμο του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Εκείνοι που ειδικεύονται σε αυτόν το χώρο, ουσιαστικά, θα πρέπει να θωρακίσουν ένα ηλεκτρονικό δίκτυο από επίδοξους χάκερ, προς όφελος των πελατών τους. Οι υπηρεσίες τους εκτιμώνται ιδιαιτέρως, με τις ετήσιες αποδοχές να φτάνουν τα 108.184 ευρώ.

Αρκετά προσοδοφόρες είναι επίσης οι υπηρεσίες προσωπικών επαφών. Τα «ροζ τηλεφωνήματα» μπορούν να εξασφαλίσουν έναν λίαν αξιοπρεπή τρόπο ζωής. Τα ετήσια έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 116.000 ευρώ.

Οι σωματοφύλακες όμως, είναι η κατηγορία επαγγελματιών με τις υψηλότερες αποδοχές. Κερδίζουν περίπου 132.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά θα πρέπει είτε να έχουν υπηρετήσει στον στρατό, είτε στις κρατικές μυστικές υπηρεσίες.
www.kathimerini.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!