Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τι να προσέχουμε στην χρήση κινητώνΤην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τόνισαν το Σάββατο οι ομιλητές ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, με επίκεντρο τις επιπτώσεις στην υγεία από την μη ιονίζουσα ακτινοβολία.

Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί εξέδωσαν 15 οδηγίες προς τους πολίτες για την ασφαλή χρήση του κινητού τηλεφώνου:

Χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.

Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

Μην βάζετε το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σας.

Μην κάνετε χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.

Μην κάνετε χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σας.

Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σας.

Όταν κάνετε χρήση κινητού, κρατήστε αποστάσεις από άλλους.

Μην τοποθετείτε το κινητό στην τσέπη σας.

Την νύχτα κλείνετε πάντα το κινητό σας και απενεργοποιήστε το Wi Fi.

Μην παίζετε παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτε το σε airplane mode.

Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σας εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.

Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης.

Όταν το σήμα σας είναι κακό μην τηλεφωνείτε.

Αν έχετε πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάντε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα.

Απενεργοποιήστε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται.
3η παγκοσμίως σε γυναίκες καπνίστριες η ΕλλάδαΤρίτη στον κόσμο σε γυναίκες που καπνίζουν κάθε μέρα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Εμανουέλα Γακίδου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, αξιολόγησε στοιχεία από 195 χώρες και διαπίστωσε ότι το διάστημα 1990-2015 το ποσοστό των καθημερινών ανδρών καπνιστών διεθνώς μειώθηκε κατά 28% (από 35% σε 25%), ενώ των γυναικών κατά 34% (από 8% σε 5,4%).

Κατά μέσο όρο, το ποσοστό των καπνιστών και των δύο φύλων μειώθηκε κατά 29,4% από το 1990, πέφτοντας στο 15,3% το 2015. Όμως, λόγω και της συνεχούς αύξησης του παγκοσμίου πληθυσμού, το 2015 οι καθημερινοί καπνιστές στη Γη ήταν περισσότεροι σε απόλυτο αριθμό, καθώς υπολογίζονταν σε 933 εκατομμύρια έναντι 870,4 εκατομμυρίων το 1990.

«Οι συνεπείς προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος έχουν φέρει πρόοδο στη μείωση της θανατηφόρας συνήθειας του καπνίσματος σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όμως πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Η αύξηση του αριθμού των καθημερινών καπνιστών συνεχίζει να ξεπερνάει την παγκόσμια μείωση στα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος», επισημαίνει η Δρ Γακίδου.

Οι χώρες με τους περισσότερους άνδρες που καπνίζουν καθημερινά το 2015 ήταν η Κίνα (254 εκατομμύρια), η Ινδία (91 εκατ.) και η Ινδονησία (50 εκατ.). Αντίστοιχα στις γυναίκες, ήταν οι ΗΠΑ (17 εκατ.), η Κίνα (14 εκατ.) και η Ινδία (13,5 εκατ.).

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό γυναικών καθημερινών καπνιστριών (27%), πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες από μία στις τέσσερις Ελληνίδες καπνίζουν κάθε ημέρα. Προηγούνται η Γροιλανδία (44%) και η Βουλγαρία (28%), ενώ έπονται το Μαυροβούνιο (26%) και η Κροατία (25%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι άνδρες καθημερινοί καπνιστές ζουν σε χώρες μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης, ενώ οι περισσότερες γυναίκες καθημερινές καπνίστριες στις ανεπτυγμένες χώρες. Από ηλικιακής πλευράς, οι περισσότεροι καθημερινοί καπνιστές είναι 25 έως 35 ετών.

Το κάπνισμα είναι -μετά την υπέρταση- η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς τουλάχιστον το 11% των συνολικών θανάτων το 2015 ή 6,4 εκατομμύρια θάνατοι συνδέονταν με αυτό. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, εμφάνισαν αύξηση 4,7% παγκοσμίως μεταξύ 1990-2015. Επιπλέον, το κάπνισμα σχετίζεται με την επιβάρυνση της υγείας και με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές, καρκίνος, πνευμόνων κ.α.) εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Δρ Γακίδου, «παρά τις ορισμένες ιστορίες επιτυχίας, το κάπνισμα παρέμεινε το 2015 η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε 100 χώρες. Χρειάζονται πιο συντονισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνίσματος και σταθερή πολιτική βούληση να αντισταθμιστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παρά την πρόοδο, ο πόλεμος κατά του καπνίσματος πολύ απέχει από το να έχει κερδηθεί, ιδίως στις χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς καπνιστών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι καλύτερες συναυλίες της Άνοιξης
Δεν παραπονιόμαστε. Το συναυλιακό καλοκαίρι φαντάζει μακριά ακόμα όμως ευτυχώς η άνοιξη είναι εδώ για να μας κρατήσει μουσική συντροφιά με αγαπημένες μπάντες σε αναμενόμενες επιστροφές ή παρθενικές εμφανίσεις.

Timo Tolkki
21 Απριλίου

Βιρτουόζος δεξιοτέχνης κιθαρίστας, ιθύνων νους των σπουδαίων δίσκων των Stratovarius πρωτεργάτης του Power metal και άλλοι τόσοι χαρακτηρισμοί θα ακουστούν για την εμφάνιση του την Παρασκευή 21 Απριλίου στο Piraeus Academy, σε ένα show με τραγούδια από όλη την καριέρα του. Προπώληση 18€.

Candlemass
22 Απριλίου

Μια ημέρα μετά, το κορυφαίο doom metal συγκρότημα ερμηνεύει στον ίδιο χώρο όλο το επιδραστικό άλμπουμ – σταθμό στο είδος, με τίτλο Nightfall, σε ένα live που θα συζητηθεί. Προπώληση από 22€.
Chelsea Wolfe
29 Απριλίου

H πρώτη επί ελληνικού εδάφους εμφάνιση της Chelsea Wolfe, της σύγχρονης «μούσας» του ακραίου/ σκοτεινού εναλλακτικού ήχου, στο Piraeus Academy αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα. Προπώληση από 23€.

The Sonics
29 Απριλίου

Η κορυφαία Garage Rock μπάντα επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από επτά ολόκληρα χρόνια για μια και μοναδική εμφάνιση στο Gagarin 205.

Panda Dub
5 Μαΐου

O Γάλλος… μοναχός του τάγματος της dub, με ένα τέλειο μείγμα από ethnic δείγματα, edgy και powerfull electro tunes, επανέρχεται έναν χρόνο μετά την σούπερ εμφάνισή του στον Βοτανικό για να καταλάβει τη σκηνή του Fuzz. Προπώληση από 18€.

Wovenhand
13 Μαΐου

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη στη χώρα μας, o David Eugene Edwards και οι εξαιρετικοί μουσικοί που τον πλαισιώνουν θα πραγματοποιήσουν δύο εμφανίσεις, την Παρασκευή 12 Μαΐου στο Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη) και το Σάββατο 13 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club. Προπώληση από 20€.

Depeche Mode
17 Μαΐου


Χωρίς ιδιαίτερες συστάσεις και με νέο άλμπουμ ανά χείρας, το αγαπημένο γκρουπ επιστρέφει στο Terra Vibe με σκοτεινές μελωδίες, αλλά και μπόλικο χορό. Προπώληση από 33€.

Diamanda Galas
20 Μαΐου

«Δεν είμαι Γκοθ, είμαι Ελληνίδα. Γκοθ σημαίνει Γερμανός. Το να είσαι Ελληνίδα δεν είναι ένα απλό γεωγραφικό γεγονός, είναι ένα πνευματικό γεγονός». Η ιέρεια του σκότους, η θρυλική αβανγκάρντ σοπράνο σε μία συγκλονιστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Προπώληση από 35€ (20€ φοιτητικό).

The Mission
24 Μαΐου

Με νέο άλμπουμ ανά χείρας, το Another Fall From Grace, η gothic rock, post punk μπάντα των δύο αποσχισθέντων μελών των Sisters of Mercy εμφανίζεται στο Gagarin 205. Προπώληση από 25€.

Mayhem
26 Μαΐου

Η μπάντα της οποίας: α) ο τραγουδιστής αυτοκτόνησε τινάζοντας τα μυαλά του β) ο κιθαρίστας δολοφονήθηκε από τον session μπασίστα, βρίσκεται πίσω από ένα εκ των πιο εμβληματικών άλμπουμ στην ιστορία του ακραίου black ήχου. Σε δύο show στο Fuzz και στο Fix Factory of Sound, εναπομείνατα και νέα μέλη θα παίξουν ζωντανά ολόκληρο "De Mysteriis Dom Sathanas". Εισιτήρια από 28€.

Monster Magnet
28 Μαΐου

Επιστροφή στα γνώριμα εδάφη του Piraeus Academy για την αρμάδα του Wyndorf για ένα ακόμη ροκ εντ ρολ μάθημα… πανεπιστημιακού επιπέδου. Προπώληση από 19€.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή προστίμων έως 50 εκατομμύρια ευρώ στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες θα αποτυγχάνουν να διαγράφουν από τις πλατφόρμες τους αναρτήσεις που περιέχουν ρητορική μίσους ή ψευδείς ειδήσεις.

Ο προτεινόμενος νόμος θα δίνει στις εταιρείες χρονικό όριο 24 ωρών για να εξετάζουν τις καταγγελίες, ενώ παράλληλα θα υποχρεούνται να διαγράφουν ή να αποκλείουν εντός διαστήματος 7 ημερών περιεχόμενο που θεωρείται προσβλητικό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το Facebook έχει εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες του σχετικά με την εν λόγω νομοθεσία.

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από την πλατφόρμα μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε και με άλλες εταιρείες για την επίλυση αυτού του προβλήματος», δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του Facebook. «Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, αυτή η νομοθεσία θα μπορούσε να αναγκάσει ιδιωτικές εταιρείες, αντί των δικαστηρίων, να γίνουν δικαστές για το τι θεωρείται παράνομο στη Γερμανία».

Το Twitter, το Snapchat και η Google δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μαας δήλωσε ότι η ρητορική μίσους αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την αρμονική διαβίωση σε μια ελεύθερη, ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία.

«Το Twitter αφαιρεί μόλις το 1% των αναρτήσεων που εμπεριέχουν ρητορική μίσους, ενώ το Facebook λιγότερο από το 50%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαας. «Γνωρίζουμε όμως ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό είναι εφικτό, αφού το YouTube καταφέρνει να αφαιρέσει το 99% αυτών. Η ελευθερία του λόγου περιορίζεται μόνο από τον νόμο».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, η ρητορική μίσους στη Γερμανία βρίσκεται σε έξαρση κυρίως από το καλοκαίρι του 2015 οπότε και άνοιξαν τα σύνορα της χώρα για την είσοδο εκατοντάδων προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την οικονομική εξαθλίωση που επικρατούσε σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα και έκτοτε έχουν γίνει τροποποιήσεις ώστε να περιλαμβάνει και περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης, αλλά παράλληλα να είναι σαφές ότι οι αρχές που θα αναλάβουν την επιβολή προστίμων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπονομευτεί η ελευθερία του λόγου.
Οι γυναίκες που κάνουν σeξ με άλλους άντρες για να σώσουν τους γάμους τους
Σύμφωνα με μια έρευνα του BBC , υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες που χρεώνουν υπέρογκα ποσά ορισμένες γυναίκες, οι οποίες επιθυμούν να πάρουν μέρος στους ισλαμικούς γάμους που αποκαλούνται «halala». Τι είναι αυτοί οι γάμοι;
Οι γυναίκες πληρώνουν αυτά τα υπέρογκα ποσά, για να παντρευτούν και να κάνουν σeξ με έναν άγνωστο άντρα και μετά να χωρίσουν για να μπορούν να επιστρέψουν στον πρώην σύζυγό τους. Μπερδευτήκατε; Ή απλά δεν καταλάβατε τον λόγο;
Μια από αυτές τις γυναίκες είναι η Φαράχ, η οποία γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της όταν ήταν 20 ετών. Το ζευγάρι έκανε παιδιά, αλλά η κακοποίηση της δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της. «Με έσερνε από τα μαλλιά στα δωμάτια και προσπάθησε να με πετάξει έξω από το σπίτι. Υπήρχαν φορές που απλά τρελαινόταν», δήλωσε η ίδια στο BBC.
Παρολ’ αυτά μέσα της παρέμενε η ελπίδα πως κάποια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν. Μέχρι που ένα πρωί έλαβε στο κινητό της ένα μήνυμα. «Τalaq, talaq, talaq». Όταν ένας άντρας χρησιμοποιεί τρείς φορές αυτή την λέξη, τότε σημαίνει πως ο γάμος του έχει οριστικά τελειώσει. Αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται και είναι αποδεκτή από μια μικρή μειοψηφία μουσουλμάνων.
Στα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη είναι μάλιστα απαγορευμένη. Όμως συνεχίζει να βρίσκει εφαρμογή σε διάφορα αντρόγυνα. Η Φαράχ κοίταξε το μήνυμα και το έδειξε στον πατέρα της που βρισκόταν μαζί της. «Ο γάμος σου τελείωσε, δεν μπορείς να επιστρέψεις σε αυτόν», τις είπε με σιγουριά.
Η κακοποίηση δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό της. Η πρώτη της σκέψη ήταν πως ήθελε οπωσδήποτε να επιστρέψει στον «έρωτα της ζωής της». Κι όπως ισχυρίζεται, και ο σύζυγός της το είχε μετανιώσει.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο ήταν μέσω του «halala». Η αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική, είναι αποδεκτή από την μικρή μερίδα μουσουλμάνων που υιοθετούν και το τριπλό «talaq». Σύμφωνα με αυτή, ο μόνος τρόπος για ένα ζευγάρι, το οποίο επιθυμεί να συμφιλιωθεί, να ξαναπαντρευτεί είναι μέσω του «halala», που προβλέπει ότι μια γυναίκα θα παντρευτεί έναν άγνωστο, κάνει σeξ μαζί του (δηλαδή ουσιαστικά «ολοκληρώνει» τον γάμο της) και ύστερα παίρνει διαζύγιο. Τότε, και μόνο τότε, μπορεί να ξαναπαντρευτεί τον πρώην σύζυγό της.
Φυσικά, ο κίνδυνος σeξουαλικής κακοποίησης είναι μεγάλος. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι είναι αντίθετοι με αυτήν την πρακτική, η οποία αποδίδεται στις παρανοήσεις των ισλαμικών νόμων γύρω από τα διαζύγια. Ωστόσο, στο διαδίκτυο υπάρχουν ιστοσελίδες που προσφέρουν τις υπηρεσίες του και χρεώνουν πολλά λεφτά σε γυναίκες, για προσωρινούς γάμους.
Η Φαράχ τελικά μάλλον λογικεύτηκε και αποφάσισε πως δεν θέλει ούτε να ξανασμίξει με τον σύζυγό της, ούτε να κάνει έναν γάμο «halala». Και προειδοποιεί πλέον κι άλλες γυναίκες που είναι απελπισμένες, όπως ήταν και εκείνη, πως κάτι τέτοιο δεν είναι λύση. «Αν με ρωτήσετε τώρα, σε μια κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν πρόκειται να κοιμηθώ με κάποιον για να πάρω πίσω τον άντρα μου. Εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή όμως ήμουν απελπισμένη να τα ξαναβρώ με εκείνον, λαμβάνοντας οποιοδήποτε μέτρο».
Οι πιο αστείες και παράξενες λαμπάδες για το Πάσχα
Αυτό το Πάσχα οι αστείες λαμπάδες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και περιλαμβάνουν τα ποιο τρελά και ρεαλιστικά σχέδια με τρόφιμα, γλυκά και ποτά βγαλμένα από την καθημερινότητα! Πίτα γύρος, freddo cappuccino, σάντουιτς, παγωτό και φραπέ είναι λίγα μόνο από τα παράξενα και αστεία σχέδια που βρήκαμε.
Επιπλέον είναι αρκετά οικονομικές (με τιμές από 8€ έως και 15€) και μπορείτε  να τις αποκτήσετε με λίγα clicks από την άνεση του σπιτιού σας! 
Αποτέλεσμα εικόνας για Ελεονώρα Μελέτη
Οι φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και κάποιες μέρες επιβεβαιώθηκαν και επίσημα. Όπως ανακοινώθηκε από το κανάλι του Φαλήρου, η Ελεονώρα Μελέτη εντάσσεται στο δυναμικό του Survivor!
Η Ελεονόρα θα παρουσιάζει καθημερινά εκπομή στον ΣΚΑΪ, σχετική με το παιχνίδι. Το όνομα της εκπομπής θα είναι #Survivor και όπως γράφει η ανακοίνωση του καναλιού αναμένεται να βγει στον αέρα μέσα στον Απρίλιο:
Η «Διάσημη» δημοσιογράφος και «Μαχητής» της τηλεόρασης θα παρουσιάζει την καθημερινή εκπομπή «#Survivor». Το παιχνίδι φαινόμενο που λατρεύουν οι τηλεθεατές αποκτά τον Απρίλιο τη δική του εκπομπή. Παρασκήνια, παραλειπόμενα από όσα δεν δείχνουν οι κάμερες, πολλές εκπλήξεις και γυρίσματα σε Ελλάδα και ’γιο Δομίνικο, με την «#Survivor» Ελεονώρα Μελέτη. Καθημερινά μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!