Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016


Δέκα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού, βαθιά μέσα στη βαθύτερη τάφρο του κόσμου, τοξικές ουσίες που δεν έχουν καμία θέση στον ωκεανό μαρτυρούν ότι η επίδραση του ανθρώπου έχει φτάσει μέχρι τον πάτο.

Καρκινογόνα συστατικά των πλαστικών και ουσίες που χρησιμοποιούνται σε επιβραδυντικά καύσης ανιχνεύονται πλέον σε οργανισμούς που ανασύρθηκαν από τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών, και μάλιστα σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τις μετρήσεις σε παράκτια νερά, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Τάφροι-«χαβούζες»

«Φανταζόμαστε συνήθως ότι οι τάφροι των ωκεανών είναι παρθένοι τόποι, ανέγγιχτοι από τον άνθρωπο» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Nature ο Άλαν Τζέιμισον, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ομπερντίν στη Βρετανία. Στην πραγματικότητα, όμως, οι τάφροι δείχνουν να λειτουργούν ως «χαβούζες», μέσα στις οποίες καταλήγει αργά ή γρήγορα μια ποικιλία ρύπων.

Ο Τζέιμισον και οι συνεργάτες του εξέτασαν αμφίποδα -μικρά καρκινοειδή που θυμίζουν γαρίδες- που συλλέχθηκαν σε βάθος από 7 ως 10 χιλιόμετρα στην Τάφρο των Μαριανών έξω τις Φιλιππίνες, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Γης, καθώς και από την Τάφρο Κάρμαντεκ έξω από τη Νέα Ζηλανδία.

Και στις δύο περιπτώσεις τα αμφίποδα βρέθηκαν να περιέχουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια, πρώτες ύλες για την παραγωγή πλαστικών που θεωρούνται καρκινογόνες και έχουν απαγορευτεί σε πολλές χώρες.

Περιείχαν επίσης πολυβρωμιωμένους διφαινυλικούς εστέρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά καύσης και έχουν ενοχοποιηθεί για διαταραχές του ενδοκρινικού και νευρολογικού συστήματος.

Υψηλότερες συγκεντρώσεις από τα μολυσμένα ποτάμια

Το εντυπωσιακότερο εύρημα της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο Ωκεανογραφίας στη Σαγκάη αλλά δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί στον επιστημονικό Τύπο, είναι ότι οι συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στα αμφίποδα της αβύσσου ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες από τις συγκεντρώσεις των ίδιων χημικών σε παράκτια νερά ή ακόμα και σε άκρως μολυσμένα ποτάμια της Κίνας.

Η ερευνητική ομάδα υποψιάζεται τώρα ότι οι εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις σχετίζονται με τα ασιατικά εργοστάσια πλαστικών που βρίσκονται σχετικά κοντά στην Τάφρο των Μαριανών, πιθανώς και με την αμερικανική στρατιωτική βάση στο νησί του Γκουάμ.

Εκτός του ότι καταδεικνύει το μέγεθος -αλλά και το βάθος- του προβλήματος της χημικής ρύπανσης, η νέα μελέτη φέρνει δυσοίωνα στοιχεία για τα μελλοντικά σχέδια αξιοποίησης των βιολογικών πόρων της αβύσσου.

Η χημική ρύπανση δεν αποκλείεται εξάλλου να επηρεάζει άμεσα και το κλίμα, δεδομένου ότι οι μικροοργανισμοί που ζουν στον πυθμένα των ωκεανών παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του άνθρακα.

Πηγή: tovima.gr
Ο Γιάννης Πάριος είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ελλάδας, αλλά και από τους μεγαλύτερους συνθέτες, μια που σε όλα αυτά τα χρόνια έγραψε δίσκους, που είχαν τεράστια επιτυχία. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις λέξεις έρωτας, αγάπη, επιτυχία, ταλέντο. Το «φαινόμενο Πάριος», με τη συγκινητική απήχηση στον κόσμο, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και δείχνοντας μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος στη συνείδηση όλων, τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια του. Έχει τραγουδήσει τον έρωτα, γράφει στίχους και μουσική και τα τραγούδια του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.


Ο Γιάννης Πάριος, ο τροβαδούρος του έρωτα, με 45 χρόνια ουσιαστικής πορείας, με το πάθος και την αυθεντικότητά του και που όλοι μια φορά στη ζωή τους πρέπει να βιώσουν την εμπειρία του να παραβρεθούν σε συναυλία και να ακούσουν ζωντανά τον τραγουδιστή του έρωτα. Να δονηθούν από την εύθραυστη δυναμικότητα των συναισθημάτων που αναβλύζουν από κάθε τραγούδι του, μέσω της ιδιαίτερης φωνής του και φυσικά το σίγουρο είναι πως εκείνο το βράδυ, θα φύγουμε όλοι μετά το τέλος της συναυλίας και θα αισθανθούμε ερωτευμένοι. Άλλοι με το ταίρι τους, άλλοι με τη στιγμή, άλλοι με το «σήμερα», άλλοι με τη ζωή «που περνά και χάνεται». Ο έρωτας έτσι κι αλλιώς είναι παντού, απλά ο Γιάννης Πάριος μας δείχνει για ακόμη μια φορά τον τρόπο να τον αφουγκραστούμε και να αφεθούμε να μας τρυπήσουν τα βέλη του.

Έρχεται στη Θεσσαλονίκη του για μία κ μοναδική συναυλία που θα μείνει αξέχαστη!!!

Χορηγός Επικοινωνίας: Thesout

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016
Για πρώτη φορά στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα 21:00

Τιμή Εισιτηρίου 15 ευρώ προπώληση
Και 20 ευρώ στην πόρτα το βράδυ της συναυλίας

https://www.thesout.gr 
Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο από ταινία τρόμου, αλλά είναι όμως η πραγματικότητα. Μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία και στον θαλάσσιο χώρος όπου κολυμβητές και κωπηλάτες θα διαγωνιστούν επιπλέουν πτώματα. Οι εικόνες σοκάρουν και οι διοργανωτές λένε στους αθλητές «να κρατήσουν τα στόματά τους κλειστά».

Οι Αυστραλοί κωπηλάτες είναι αδύνατον να προπονηθούν σε έναν υδάτινο χώρο που είναι γεμάτος από σκουπίδια που επιπλέουν ακόμα και πτώματα. Η παραλία της Κόπα Καμπάνα όπου θα διεξαχθεί η μαραθώνια κολύμβηση είναι μολυσμένη και οι αθλητές φοβούνται για το δέρμα τους και την υγεία τους. Είναι απορίας άξιο πώς ένας αθλητής θα μπορέσει να βουτήξει σε τόσο βρόμικα νερά ή πώς θα διεξαχθούν οι αγώνες κωπηλασίας όταν επιπλέουν πτώματα και τεράστια αντικείμενα.

Περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι αθλητές κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες εξαιτίας του μολυσμένου νερού. Οι αρχές της Βραζιλίας από την πλευρά τους λένε ότι έχουν κάνει προσπάθειες να καθαρίσουν τα νερά. Βέβαια οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατον να κολυμπήσει άνθρωπος κάτω από τέτοιες συνθήκες υγιεινής.

«Είναι σίγουρο πώς οι αθλητές που θα κολυμπήσουν σε αυτά τα νερά κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρές μολύνσεις«, είπε γιατρός ολυμπιακής ομάδας ενώ οι αθλητές δηλώνουν αηδιασμένοι από τις συνθήκες και τις καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ρίο.

http://www.thestival.gr

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016, θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Αυγούστου 2016 σε 659.166 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Αυγούστου 2016 ανέρχεται στο ποσό των 294.680.903,45 ευρώ.



Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στην Μαλαισία ένα τροπικό δέντρο, το οποίο είναι το ψηλότερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Φθάνει σε ύψος τα 89,5 μέτρα, δηλαδή περίπου όσο 65 άνθρωποι που στέκονται ο ένας πανω στους ώμους του άλλου.

Απειλούμενο

Το δέντρο -που είναι λίγο μικρότερο από το «Μπιγκ Μπεν» του Λονδίνου- ανήκει στο είδος «Κίτρινο Μεράντι» και είναι γνωστό στους gamers, επειδή κάνει την εμφάνισή του στο διάσημο βιντεοπαιγνίδι Minecraft.

Η επιστημονική ονομασία του είναι Shorea faguetiana και ανήκει στον «κόκκινο» κατάλογο με τα επαπειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), καθώς το «κυνηγούν» οι υλοτόμοι. Αστειευόμενοι οι ερευνητές, δήλωσαν πως -χάρη στο Minecraft- πιθανώς στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν περισσότερα τέτοια δέντρα από ό,τι στον πραγματικό.

Το ρεκόρ

Ο προηγούμενος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ήταν ένα δέντρο του ίδιου είδους, με ύψος 88,3 μέτρων. Για άγνωστους λόγους, φαίνεται πως τα 90 μέτρα περίπου αποτελούν το όριο ύψους στους τροπικούς. To ψηλότερο δέντρο στον κόσμο είναι μια σεκόγια 115 μέτρων στην Καλιφόρνια.

Το πανύψηλο τροπικό δέντρο ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρ. Ντέηβιντ Κουμς, σε ένα απομονωμένο τροπικό μαλαισιανό δάσος, σε μια περιοχή γνωστή και ως «Χαμένος κόσμος της Σαμπάχ». Η ανακάλυψη έγινε εξ ουρανού, με την βοήθεια ανιχνευτή λέιζερ τύπου LiDAR, στο πλαίσιο πτήσεων παρατήρησης για την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Η μέτρηση του ύψους δεν ήταν εύκολη υπόθεση σε ένα τόσο ψηλό δέντρο, αλλά ένας ειδικός ντόπιος αναρριχητής από τη Σαμπάχ κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι την κορυφή του. Όπως είπε, όταν κατέβηκε, δεν είχε πολύ χρόνο να τραβήξει φωτογραφίες, επειδή τον γυρόφερναν ένας αετός και πολλές μέλισσες!

Πηγή: tovima.gr

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε γιατί όταν τρώμε πολύ γρήγορα παγωτό μπορεί να εκδηλώσουμε έναν έντονο πόνο στο κεφάλι μας – ένα εύρημα που ελπίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ημικρανία.

Ο στιγμιαίος πόνος που προκαλείται από τα παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα είναι το «δηλητήριο» του καλοκαιριού, με πολλούς λάτρεις του παγωτού και του παγωμένου νερού να υποφέρουν έως ότου περάσει.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχαν παρατηρήσει πως οι πάσχοντες από ημικρανία είναι πιο επιρρεπείς σε αυτόν τον πονοκέφαλο και αναρωτήθηκαν εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους το φαινόμενο.

Έτσι, πραγματοποίησαν σε 13 υγιείς εθελοντές μία σειρά πειραμάτων, στα οποία τους προκαλούσαν επίτηδες πονοκέφαλο δίνοντάς τους να πίνουν με καλαμάκι εναλλάξ παγωμένο νερό και νερό θερμοκρασίας δωματίου.

Σε όλη τη διάρκεια των πειραμάτων, κατέγραφαν την ροή αίματος στον εγκέφαλό τους με φορητές συσκευές Doppler.

Όπως διαπίστωσαν, τον πόνο προκαλούσε η απότομη αύξηση στην τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα από μία κύρια αρτηρία του, την πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, ενώ υποχωρούσε όταν αποκαθίστατο η κυκλοφορία του αίματος σε αυτήν.

Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λαίμαργα το παγωμένο νερό, η πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία διαστελλόταν και ο εγκέφαλος κατακλυζόταν από αίμα – μία διεργασία που οδηγούσε σε έντονο πόνο. Όταν η εγκεφαλική αρτηρία συστελλόταν, ο πόνος των εθελοντών υποχωρούσε.

Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας 2012, που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της παρούσας μελέτης είναι ότι οι επιστήμονες κατόρθωσαν να προκαλέσουν τον πονοκέφαλο στο εργαστήριο, δίχως τη βοήθεια φαρμάκων που μπορεί να επηρέαζαν την αιτία και τα συμπτώματά του, και ότι μπόρεσαν να τον καταγράψουν λεπτομερώς από την έναρξη έως τη λήξη του.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής δρ Γιόργκε Σέραντορ, από το Χάρβαρντ, αν και ο εγκέφαλος χρειάζεται το αίμα για να διατηρείται ζωντανός, αυτό πρέπει να το λαμβάνει με ορισμένο ρυθμό.

Και αυτό, επειδή το κρανίο είναι μια κλειστή δομή, οπότε αν η ροή αίματος υπερβεί το επιθυμητό όριο, μπορεί να αυξήσει την πίεση μέσα στο κεφάλι μας, προκαλώντας πόνο – και αυτό ως φαίνεται προκαλεί η κατανάλωση παγωμένων ειδών.

Ανάλογες αυξομειώσεις στην ροή αίματος προς τον εγκέφαλο έχουν παρατηρηθεί και στους πάσχοντες από ημικρανία, μετατραυματικό πονοκέφαλο και άλλα είδη κεφαλαλγίας, πρόσθεσε.

Εάν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, θα ανοίξει ο δρόμος για την επινόηση θεραπειών που θα ρυθμίζουν την ροή αίματος στον εγκέφαλο, ώστε να περιορίζονται τέτοιου είδους πονοκέφαλοι, κατέληξε.

Πηγή:tanea.gr
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ρεκόρ οικονομίας με μία Mustang EcoBoost
Το είδαμε και αυτό. Με μόλις ένα γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου, μια Mustang διανύει 1250 χιλιόμετρα!
Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια είχε μελετηθεί προσεκτικά όταν το δίδυμο από τη Νορβηγία Knut Wilthil και Henrik Borchgrevink έφυγε από τον Αρκτικό Κύκλο για να καταρρίψει ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ, αυτή τη φορά με μία Ford Mustang. Οι Νορβηγοί είχαν ήδη στο ενεργητικό τους αρκετά ρεκόρ οδήγησης, ανάμεσά τους και το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ των 1619 km με ένα ρεζερβουάρ βενζίνης.
Αυτό το ταξίδι, που ονομάστηκε Mustang Arctic Challenge, ήταν το πιο δύσκολο από όσα είχε επιχειρήσει το δίδυμο. Στόχος ήταν να διανύσουν με μία Mustang πάνω από 1000 km με ένα ρεζερβουάρ βενζίνης από τον Αρκτικό Κύκλο στο Oslo, της Νορβηγίας.

Μετά το γέμισμα του ρεζερβουάρ, η τάπα καυσίμου της Mustang σφραγίστηκε από την τοπική αστυνομία στον Αρκτικό Κύκλο και επιβεβαιώθηκε ότι δεν ήταν σπασμένη ούτε είχε παραβιαστεί και πάλι από την τοπική αστυνομία φτάνοντας κοντά στην πόλη Kragero, περίπου 200 km νοτιοδυτικά του Oslo. Η τάπα καυσίμου σφραγίστηκε με δύο ειδικές ταινίες της αστυνομίας, η κάθε μία των οποίων είχε επισημανθεί με ειδικό αριθμό ο οποίος επιβεβαιώθηκε. Ένα έγγραφο επιβεβαίωσης υπογράφηκε και σφραγίστηκε από τις αντίστοιχες αστυνομικές αρχές.
Το δίδυμο κατάφερε να διανύσει 1249,3 km με ένα ρεζερβουάρ! Η επίσημη τιμή κατανάλωσης για τη Mustang EcoBoost είναι 8,0 lit/100km στο μικτό κύκλο. Οι Wilthil και Borchgrevink πέτυχαν την εντυπωσιακή τιμή 4,87 lit/100km σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
«Η Mustang ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Borchgrevink, και πρόσθεσε: «Όλα πήγαν ομαλά, ενώ η μόνη δραματική στιγμή του ταξιδιού ήταν μία ώρα αφότου ξεκινήσαμε όταν μας σταμάτησε η αστυνομία. Όπως αποδείχτηκε, κάποιοι οδηγοί ανησύχησαν και κάλεσαν την αστυνομία για να αναφέρουν ότι ένα κόκκινο σπορ αυτοκίνητο κινείται ύποπτα αργά κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Η αστυνομία υποψιάστηκε ότι μπορεί να ήμασταν μεθυσμένοι και μας έκανε σήμα να σταματήσουμε! Αφού περάσαμε το αλκοτέστ και γελάσαμε μαζί τους, μας άφησαν να συνεχίσουμε.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο δίδυμο σημειώνει ρεκόρ. Το 2012 οδήγησαν ένα Mondeo diesel διανύοντας 2.534 km από το Ελσίνκι (Φιλανδία) στο Όσλο (Νορβηγία), σημειώνοντας Ευρωπαϊκό ρεκόρ. Το 2013 πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ διανύοντας 1619 km με ένα βενζινοκίνητο Focus (1.0L EcoBoost).
«Το να οδηγείς οικονομικά με ένα Mondeo δεν είναι πρόβλημα. Το Mondeo το μόνο που θέλει είναι καφεδάκι και ένα χαλαρό, ήρεμο βράδυ. Η Mustang όμως είναι τελείως διαφορετική περίπτωση», σχολιάζει ο Henrik Borchgrevink.
«Αυτό που σου ζητάει είναι πάρτι και μετά από λίγες ώρες γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αρνείσαι λέγοντας 'όχι ευχαριστώ, θα μείνω νηφάλιος απόψε'. Πραγματικά, πρέπει να έχεις τρομερή αυτοπειθαρχία για να απαρνηθείς τους πειρασμούς μιας Mustang»
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!