Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017


Την εκτίμηση ότι “η Θεσσαλονίκη πάει καλά και θα πάει ακόμη καλύτερα” διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο δημαρχείο, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
“Έγινε καταγραφή των προβλημάτων και για πολλά απ’ αυτά σύντομα θα υπάρξουν λύσεις. Νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη πάει καλά και θα πάει ακόμη καλύτερα”, δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως έθεσε στον υπουργό θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη κι ένα από αυτά, που δεν αφορά την αρμοδιότητα του ιδίου, είναι να χαρακτηριστοιύν τα πρόστιμα που κόβει η δημοτική αστυνομία ανταποδοτικά για να μπορέσουν οι δήμοι, μέσω κονδυλίων, να προσλάβουν δημοτικούς αστυνομικούς.
Να γιατί ο ήχος από μασούλημα μας... ενοχλεί Σας πιάνει μια αφόρητη αηδία ή ένας εκνευρισμός στα όρια της οργής, όταν ακούτε κάποιον δίπλα σας να μασάει ή να κάνει κλικ-κλικ παίζοντας με το στιλό του; Κατ' αρχήν, δεν είστε ο μόνος (αν το νομίζατε). Κατά δεύτερον, οι επιστήμονες μόλις βρήκαν για πρώτη φορά μια εξήγηση στον εγκέφαλο γι' αυτή την περίεργη ανθρώπινη αντίδραση, που αποκαλείται μισοφωνία. Πιστεύουν ότι ανακάλυψαν πλέον τη νευροβιολογική βάση της.

Βρετανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι η μισοφωνία είναι μια πραγματική εγκεφαλική διαταραχή και όχι μια φανταστική ή μόνο ψυχική αντίδραση. Σε συγκεκριμένους ανθρώπους ορισμένοι ήχοι «πυροδοτούν» συγκεκριμένες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, οι οποίες συνδυάζονται με επιτάχυνση των χτύπων της καρδιάς, ακόμη και με έκκριση ιδρώτα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College Λονδίνου και Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωστικής νευρολογίας Τιμ Γκρίφιθς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Telegraph, μελέτησαν τους εγκεφάλους 20 μισοφωνικών ανθρώπων και -για λόγους σύγκρισης- 22 άλλων χωρίς μισοφωνία.

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα με μισοφωνία μια περιοχή του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τον μηχανισμό ελέγχου των συναισθημάτων, εμφανίζει υπερδραστηριότητα στο άκουσμα ορισμένων ήχων. Η περιοχή αυτή εμφανίζει διαφορετικές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα μέρη του εγκεφάλου στους ανθρώπους με μισοφωνία, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

«Για πολλούς ανθρώπους με μισοφωνία αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο νέο, καθώς για πρώτη φορά βρήκαμε μια διαφορά στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές εγκεφαλικές μεταβολές, που θα πρέπει να πείσουν τους σκεπτικιστές στην ιατρική κοινότητα ότι πρόκειται για μια πραγματική διαταραχή», δήλωσε ο δρ Σουκμπιντέρ Κουμάρ του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Νιούκαστλ. Όπως είπε, το πιο δυνατό αίσθημα των μισοφωνικών είναι ο θυμός και όχι η αηδία.

«Εγώ ο ίδιος ανήκα στους σκεπτικιστές, εωσότου είδα τους ασθενείς στην κλινική και κατάλαβα πόσο εντυπωσιακά όμοια είναι τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου τους» δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Η μισοφωνία μπορεί να εμφανισθεί σε μικρά παιδιά, σε σημείο που να ενοχλούνται τόσο πολύ από τους ήχους που κάνουν οι άλλοι όταν τρώνε, ώστε μπορούν να φάνε μόνο όταν είναι μόνα τους.

«Το μόνο που μπορώ να περιγράψω, είναι ότι ήθελα να χτυπήσω τους ανθρώπους στο πρόσωπο, όταν άκουγα το θόρυβο που έκαναν τρώγοντας» δήλωσε χαρακτηριστικά η 29χρονη Ολάνα Τάνσλεϊ-Χάνκοκ, που είχε έντονη μισοφωνία από την ηλικία των οκτώ ετών και έπρεπε να τρώει στη μοναξιά της κρεβατοκάμαράς της.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη μισοφωνία, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πόσο συχνή είναι στον πληθυσμό, καθώς δεν υπάρχει κάποιος σαφής τρόπος για να διαγνωσθεί. Πάντως η ανακάλυψη του «αποτυπώματός» της στον εγκέφαλο, ελπίζεται ότι μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε κάποια θεραπεία.

Η λίμνη Βαϊκάλη, στη Ρωσία, είναι η πιο παλιά λίμνη στον πλανήτη. Είναι η πιο βαθιά λίμνη στον πλανήτη. Είναι η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο μη παγωμένου πόσιμου νερού στον πλανήτη. Πάνω απ' όλα, η όψη της επιφάνειάς της τον χειμώνα, είναι βγαλμένη απ' τον κόσμο των ονείρων.

«Ήμασταν τόσο γοητευμένοι, που για τρεις μέρες δεν κοιμηθήκαμε» γουρλώνει τα μάτια στη θύμηση η Μοσχοβίτισσα μηχανικός και φωτογράφος Kristina Makeeva.

Ο πάγος σπάει συνεχώς, αφηγείται. Όταν η παγωνιά είναι πολύ μεγάλη, τα ραγίσματα χωρίζουν τον πάγο σε διαφορετικές μεριές.

Το μήκος τους φτάνει τα 10 με 13 χιλιόμετρα, το πλάτος τους τα δύο με τρία μέτρα. Κάθε χρόνο, τα ραγίσματα απαντώνται σχεδόν στα ίδια σημεία της επιφάνειας της λίμνης.

Κάθε φορά, ακούγεται ήχος. Σαν κεραυνός ή πυροβολισμός. Δίνουν όμως και ζωή τα ραγίσματα. Χάρη σ' αυτά, δεν λείπει οξυγόνο στα ψάρια της λίμνης. Και δεν πεθαίνουν.

Λέει ότι ο μοναδικός ποταμός που ρέει από τη λίμνη είναι η Angara: «Υπάρχει ένας θρύλος, ότι ο Πατέρας της Βαϊκάλης είχε 336 ποταμούς -γιούς, δηλαδή- και μια κόρη, την Angara. Όλοι οι γιοί εκβάλλουν στην Βαϊκάλη, ν' αναπληρώσουν το νερό.

Αλλ' η κόρη ερωτεύτηκε τον Yenisei, έναν άλλον ποταμό, κι άρχισε να παίρνει απ' το νερό του πατέρα για τον εραστή της. Ο Πατέρας της Βαϊκάλης πέταξε έναν μεγάλο βράχο στην κόρη του και την καταράστηκε. Ο βράχος λέγεται Πέτρα του Σαμάνου και βρίσκεται στο σημείο που ο ποταμός Angara ξεκινάει το ταξίδι του από την Βαϊκάλη».

Παραμύθι, για ένα παραμυθένιο τοπίο. Η Kristina Makeeva φωτογράφισε. Κι οι φωτογραφίες της είναι αξέχαστες. Στην κυριολεξία, αξέχαστες.











ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: boredpanda.com

Ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ δαπανά αφειδώς χρήματα και κάνει τη μεγάλη ζωή, αλλά αυτή η αλόγιστη σπατάλη τον οδηγεί σήμερα στο χείλος της καταστροφής, σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε ένας από τους δανειστές του σήμερα.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο 53χρονος ηθοποιός δαπανά κατά μέσον όρο δυο εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, σύμφωνα με την εταιρία The Management Group που μηνύει τον σταρ στο Λος Άντζελες για μια πληρωμή που εκκρεμεί.

Ο πρωταγωνιστής των "Πειρατών της Καραϊβικής" φέρεται να έχει δαπανήσει 75 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά 14 σπιτιών, ανάμεσά τους ένας πύργος στη Γαλλία που δεσπόζει μέσα σε έκταση 180 στρεμμάτων, κατοικίες στο Χόλιγουντ, ένα λοφτ στο Λος Άντζελες ή μια φάρμα με άλογα στο Κεντάκι.

Από το 2000, ο Τζόνι Ντεπ έχει αγοράσει επίσης μια θαλαμηγό αντί 18 εκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον 45 αυτοκίνητα πολυτελείας, ενώ πληρώνει 700.000 δολάρια τον μήνα για να πίνει καλό κρασί, να ταξιδεύει με ιδιωτικό αεροπλάνο και για το 40μελές προσωπικό που απασχολεί.

Ο ηθοποιός είναι και συλλέκτης έργων τέχνης, ένα ακριβό πάθος για το οποίο ξόδεψε περιουσίες ολόκληρες ώστε να αγοράσει πίνακες των αγαπημένων του καλλιτεχνών, περίπου 200 έργα των Γουόρχολ και Κλιμτ μεταξύ άλλων.

Ο ηθοποιός έχει περίπου 70 συλλεκτικές κιθάρες και άλλα πολύτιμα αναμνηστικά κομμάτια τα οποία αποθηκεύει σε 12 διαφορετικά μέρη, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Άλλη απίστευτη δαπάνη: ο Ντεπ πλήρωσε περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια για να ριφθεί από κανόνι, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, η στάχτη του εκκεντρικού συγγραφέα Χάντερ Τόμσον (πέθανε το 2005) πάνω από το Άσπεν στο Κολοράντο, αναφέρει το δικαστικό έγγραφο.

Και ο Τζόνι Ντεπ κατέθεσε μήνυση από την πλευρά του στις 13 Ιανουαρίου κατά της TMG, από την οποία διεκδικεί 25 εκατομμύρια δολάρια για την κακοδιαχείριση των οικονομικών του λογαριασμών, λαμβάνοντας δάνεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του και οδηγώντας τον στο χείλος της καταστροφής.
"Επί 17 χρόνια η TMG έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσει τον ίδιο τον ηθοποιό", δήλωσε ο Μάικλ Κουμπ, δικηγόρος της εταιρίας. "Πράγματι όταν η τράπεζα του ζήτησε την αποπληρωμή δανείου εκατομμυρίων δολαρίων και αυτός δεν είχε τα απαραίτητα κονδύλια, η εταιρία του δάνεισε αυτά τα χρήματα ώστε ο ηθοποιός να αποφύγει μια ταπεινωτική οικονομική κρίση", πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η TMG δηλώνει ότι επιχείρησε πολλές φορές ανεπιτυχώς να αποτρέψει τον ηθοποιό από να δαπανά υπερβολικά πολλά χρήματα.

Ο Τζόνι Ντεπ διέλυσε τη συνεργασία με την εταιρία πέρυσι. Η TMG αναφέρει ότι ο Τζόνι Ντεπ της οφείλει 4,2 εκατομμύρια δολάρια και ότι η εταιρία αναγκάστηκε να κινηθεί δικαστικά για να ανακτήσει αυτά που ο Ντεπ της οφείλει κατάσχοντας ένα περιουσιακό στοιχείο του καλλιτέχνη. "Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Ντεπ κατέθεσε μήνυση ήταν για να διαταράξει τις προσπάθειες της TMG που είναι σε εξέλιξη ώστε να πληρωθεί για το δάνειο που χορηγήθηκε για τη διάσωσή του", υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Ο Τζόνι Ντεπ και η τελευταία σύζυγός του, η 30χρονη Άμπερ Χερντ, κατέληξαν τον Αύγουστο σε συμφωνία για τη λύση του γάμου τους ο οποίος διήρκησε 18 μήνες, στην οποία ο ηθοποιός δεσμεύτηκε να καταβάλει 7 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανίδα ηθοποιό και μοντέλο.

Ο Lesha Limonov είναι Λευκορώσος. Και είναι γραφίστας. Και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του διάσημου Rijksmuseum στο Άμστερνταμ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Διεθνές Βραβείο Rijkstudio 2017.

Οι σχεδιαστές καλούνται να επανερμηνεύσουν τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο που ενσαρκώνει την ουσία της «ολλανδικότητας» και να τα εντάξουν στα δημιουργήματά τους, είτε αυτά κινούνται στον χώρο της μόδας, ή της φωτογραφίας, ή του ντιζάιν, ή των εφαρμοσμένων τεχνών.

Ο Limonov επηρεάστηκε από την ιδέα ότι οι πίνακες ζωγραφικής μένουν ξύπνιοι, ακόμα κι όταν οι αίθουσες αδειάζουν το βράδυ.

Τα αριστουργήματα κοιτούν μέσα στο σκοτάδι, αγρυπνούν, παρακολουθούν ένα γύρω έως ανατείλει ξανά ο ήλιος και το μουσείο αρχίσει και πάλι να υποδέχεται κόσμο.


Φιλοτέχνησε λοιπόν μάσκες ύπνου, οι οποίες κοιτούν το σκοτάδι μέσα από τα μάτια προσώπων σε πίνακες ζωγραφικής, σαν την «Αυτοπροσωπογραφία» που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ το 1887 ή τη «Νυχτερινή Περίπολο» που ζωγράφισε ο Ρέμπραντ το 1642.

«Φορώντας τη μάσκα με τα μάτια του προσώπου που είναι σε πίνακα ζωγραφικής, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα δείτε στον ύπνο σας πραγματικά αριστουργήματα!» δήλωσε ο Limonov στο Designboom.

«Και το όνειρό σας θα είναι υπό προστασία, γιατί οι ζωγραφισμένοι ήρωες θα ξαγρυπνούν, φρουροί της ανάπαυσής σας. Καλή νύχτα να έχετε.»



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τ
α νέα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα, μιας και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Brad Pitt αποφάσισε να λάβει βοήθεια προκειμένου να παλέψει την εξάρτησή του από ναρκωτικά και αλκοόλ.

Πηγές από το περιβάλλον του star λοιπόν, αναφέρουν ότι έχει σκοπό να κερδίσει το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά του και να πάρει την κηδεμονία από κοινού με την Angelina, γι' αυτό και έχει αφιερωθεί 100% στον ιερό αυτό σκοπό σε μία προσπάθεια να αφήσει πίσω τους δαίμονες του παρελθόντος.

ΠΗΓΗ: queen.gr

Οι λάτρεις της αμερικανικής σειράς "Game of Thrones", γοητευμένοι και από το σάουντρακ της σειράς --ένα μουσικό κομμάτι που βασίζεται σε ντραμς και βιολιά-- θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις συναυλίες που θα δοθούν στη Βόρεια Αμερική, εμπνευσμένες από την τηλεοπτική σειρά, ανακοίνωσε το δίκτυο παραγωγής της και διαμονής HBO.

Ο Ιρανός Ραμίν Τζαβάντι, ο οποίος έχει συνθέσει το εντυπωσιακό σάουντρακ, θα παρουσιάσει τη μουσική παραγωγή της σειράς με πλήρη ορχήστρα. "Θα είναι κάτι περισσότερο από συναυλία, θα είναι μια εμπειρία των αισθήσεων", υπόσχονται οι διοργανωτές.

Η περιοδεία "Game of Thrones's Live Concert Εxperience" περιλαμβάνει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα και από τις έξι σεζόν της σειράς σε χρονολογική σειρά.
Θα αρχίσει στις 20 Φεβρουαρίου στη Μινεάπολη και περιλαμβάνει 28 συναυλίες στις ΗΠΑ και στον Καναδά, μεταξύ τους μία στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης, πριν ολοκληρωθεί στις 2 Απριλίου στο Πόρτλαντ του 'Ορεγκον.

Το "Game of Thrones" αποτελεί ένα τηλεοπτικό φαινόμενο που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, όπως μια Χρυσή Σφαίρα, Βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών (SAG) των ΗΠΑ, ένα BAFTA και αρκετά Emmy.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 7:30 μ.μ., η Δημοτική Αρχή θα ανάψει τον καρναβαλικό διάκοσμο στην πλατεία Γεωργίου. Τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου εργάστηκαν για την τοποθέτηση των στοιχείων που θα φωτίσουν και φέτος το Πατρινό Καρναβάλι, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, δεδομένου ότι το Καρναβάλι φέτος απείχε ημερολογιακά, λιγότερο από τα Χριστούγεννα και έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αντικατασταθούν τα χριστουγεννιάτικα, από τα καρναβαλικά στοιχεία
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!