Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Οι άνθρωποι «εξελίχθηκαν να αλληλοσκοτώνονται»
Η θεωρία ότι η βία μεταξύ ανθρώπων είναι αποτέλεσμα κοινωνικών παραγόντων φαίνεται να αποδυναμώνεται από μεγάλη ανθρωπολογική μελέτη, η οποία δείχνει ότι οι άνθρωποι κληρονόμησαν από τους προγόνους τους την τάση να αλληλοσκοτώνονται. Τα ευρήματα, όμως, τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Nature, εξετάζει τις εξελικτικές ρίζες της θανάσιμης βίας μεταξύ 1.000 θηλαστικών, και διαπιστώνει ότι η πιθανότητα φόνου είναι συγκρίσιμη με αυτή που θα περίμενε κανείς με βάση τη θέση μας στο εξελικτικό δέντρο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, μεταξύ των πρωτόγονων Homo sapiens, η πιθανότητα φόνου ήταν τουλάχιστον έξι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο θηλαστικό, αν και η πιθανότητα αυτή δείχνε να έχει μειωθεί στις σύγχρονες, αστυνομευόμενες κοινωνίες.

Παρά το υψηλό ποσοστό φόνων, πάντως, οι άνθρωποι δεν κερδίζουν το ρεκόρ βίας: στις σουρικάτες της Αφρικής, το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται σε άλλες σουρικάτες φτάνει το εντυπωσιακό νούμερο του 20%.

Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν ότι η βία μεταξύ ανθρώπων δεν είναι μόνο εξελικτικό φαινόμενο, και επομένως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τον περιορισμό της. «Οι άνθρωποι είναι ηθικά ζώα, και αυτό είναι κάτι από το οποίο δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε» δήλωσε στην εφημερίδα Independent ο Χοσέ Μαρία Γκόμεζ του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στην Ισπανία, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στο Nature.

Ο Γκόμεζ και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσει το κατά πόσο είναι κληρονομική η θανάσιμη βία στα θηλαστικά. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για 1.024 είδη θηλαστικών και επιπλέον συνέλεξε αρχαιολογικά, ανθρωπολογικά και άλλα δεδομένα για τη βία μεταξύ ανθρώπων από την προϊστορία μέχρι σήμερα.

Η ανάλυση δείχνει να επιβεβαιώνει την αρχική υποψία ότι η φονική βία είναι κληρονομήσιμη, τουλάχιστον εν μέρει: από στατιστική άποψη, όσο πιο βίαιοι είναι οι συγγενείς ενός είδους, τόσο πιο βίαιο τείνει να είναι το είδος αυτό. Σε γενικές γραμμές, τα υψηλότερα ποσοστά φόνων καταγράφονται σε κοινωνικά είδη που προστατεύουν την περιοχή τους.

Στην περίπτωση των ανθρώπων που ζούσαν σε μικρές κοινότητες από τα 50 μέχρι τα 10 χιλιάδες χρόνια πριν, το ποσοστό των ανθρώπων που σκοτώνονταν από άλλους ανθρώπους εκτιμήθηκε στο 2%, αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στο ποσοστό που θα περίμενε κανείς με βάση τη θέση μας στο εξελικτικό δέντρο.

Αυτό, όμως, άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ανθρώπινες κοινωνίες γίνονταν όλο και μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες.

Την περίοδο του Μεσαίωνα, το ποσοστό φόνων στην Ευρασία εκτινάχθηκε στο 12%. Αργότερα όμως μειώθηκε καθώς τα κράτη άρχισαν να γίνονται πιο νομοταγή. Σήμερα, υπολογίζεται γύρω στο 1,3%, πολύ κάτω από ό,τι θα προέβλεπε κανείς με βάση την εξελικτική μας ιστορία.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι ευλογοφανή, ωστόσο ανεξάρτητοι ανθρωπολόγοι που κλήθηκαν να τη σχολιάσουν στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Science εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί.

Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από πολλές, εντελώς διαφορετικές πηγές, και είναι σε πολλές περιπτώσεις αποσπασματικά.

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί επισήμαναν ακόμα ότι η μελέτη δεν κάνει κανένα διαχωρισμό ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές φονικής βίας. Για παράδειγμα, η βρεφοκτονία είναι διαδεδομένη στους χιμπατζήδες, ενώ μεταξύ των ανθρώπων ο φόνος ενηλίκων είναι μακράν πιο συνηθισμένος.

Ο Γκόμεζ παραδέχεται ότι αυτό είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα» της μελέτης, το οποίο οφείλεται κυρίως στην έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων.

Ο ερευνητής επιμένει παρόλα αυτά στο βασικό συμπέρασμα της έρευνας για το ρόλο της Εξέλιξης στη φονική βία.

«Η βία», γράφει ο Γκόμεζ και οι συνεργάτες του, «μπορεί να θεωρηθεί προσαρμοστική στρατηγική, η οποία ευνοεί την αναπαραγωγική επιτυχία του δράστη όσον αφορά τους σεξουαλικούς συντρόφους, την κοινωνική θέση ή τους φυσικούς πόρος».

Με άλλα λόγια, η βία μεταξύ ανθρώπων συχνά ευνοεί την επιβίωση του δράστη και των απογόνων του.

Είναι μια σκληρή αλήθεια, την οποία όμως έχουμε το περιθώριο να αντιμετωπίσουμε.
Έφερε τον πανικό στα crossoverΜερικά μοντέλα γεννήθηκαν για να φέρουν τα πάνω κάτω στη κατηγορία τους. Ένα αυθεντικό δείγμα αυτής της οικογένειας είναι το ολοκαίνουργιο Toyota CH-R, το οποίο αποκαλύφθηκε πλήρως σήμερα στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης και στις επίσημες παρουσιάσεις βρίσκονται οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα νέα μοντέλα και τις τελευταίες τεχνολογίες από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου.

Το Toyota CH-R, είναι η πιο καινοτομική ιδέα στα crossover. Έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάϊο, αλλά σήμερα στο Παρίσι αποκαλύφθηκε το εσωτερικό του τμήμα και κάθε λεπτομέρεια.

Χαρίζει στην Toyota μία ισχυρή νέα παρουσία στην αγορά crossover. Σχεδιασμένο για να ξεχωρίζει τόσο στη γκάμα της Toyota όσο και στην κατηγορία του, εκφράζει την αποφασιστικότητα του Akio Toyoda να επιτρέψει μεγαλύτερη στυλιστική ελευθερία και να προωθήσει τη μηχανολογική δημιουργικότητα για να πετύχει εντυπωσιακά σχέδια και αυξημένη οδηγική απόλαυση.

Ο μοναδικός χαρακτήρας του C-HR δείχνει την ευελιξία που προσφέρει η TNGA (Toyota New Global Architecture) στους υπεύθυνους εξέλιξης του οχήματος σε τρεις βασικούς τομείς – σχεδίαση, κινητήρας και δυναμική συμπεριφορά, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν μία νέα, φρέσκια εκδοχή για την όλο και πιο δημοφιλή κατηγορία crossover.

Παραμένει πιστό στα γενικά χαρακτηριστικά των πρωτοτύπων αυτοκινήτων που προσέλκυσαν θεαματικά την προσοχή του κοινού στο Παρίσι το 2014 και στη Φρανκφούρτη το 2015.

Οι τύπου coupe γραμμές του μαρτυρούν την απόφαση των σχεδιαστών να δημιουργήσουν ένα στυλ που ξεχωρίζει και να λανσάρουν μία νέα κατεύθυνση  στην κατηγορία μεσαίων crossover.

Λανσάρει επίσης καινοτομίες στην κατηγορία του με την εισαγωγή ενός υβριδικού κινητήρα. Χρησιμοποιώντας το τελευταίο υβριδικό σύστημα 1.8 της Toyota, η οδηγική εμπειρία είναι  ευθυγραμμισμένη με τη σύγχρονη ζωή στην πόλη και συνδυάζεται με ένα επίπεδο απόδοσης πρωτοφανές για crossover.

Απαντώντας στα γούστα και τις απαιτήσεις αυτού του target group, το C-HR λανσάρει ένα χαρακτηριστικό στυλ που φέρνει νέο δυναμισμό και απόλαυση στην αγορά crossover.

Έχοντας αρχιτεκτονική αμαξώματος τύπου διαμαντιού με τους θόλους των τροχών να προεξέχουν και στις τέσσερις γωνίες, δίνοντας έμφαση στη δύναμη και την ακαμψία του νέου crossover, η προσαρμοσμένη δομή του C-HR συνδυάζει το ισχυρό, χαμηλωμένο αμάξωμα και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος με το λεπτό προφίλ της καμπίνας ενός coupe. 

Το εμπρός τμήμα απεικονίζει μία εξελιγμένη έκδοση της σχεδιαστικής ταυτότητας Under Priority & Keen Look της Toyota. Η λεπτότερη πάνω μάσκα ρέει από το έμβλημα της Toyota στα λεία, δυναμικά άκρα των φτερών των προβολέων και αγκαλιάζει τις εξωτερικές γωνίες του οχήματος.

Τα φωτιστικά σώματα ενσωματώνουν πλήρη σειρά λυχνιών LED με κάτοπτρα και σειριακά φλας που χαρίζουν στο C-HR μία μοναδική οπτική ταυτότητα.

Χαμηλότερα, ο αναβαθμισμένος, τρισδιάστατος προφυλακτήρας που ενσωματώνεται στους θόλους των τροχών και η τραπεζοειδής μάσκα ενισχύουν το φαρδύ σταθερό στήσιμο του C-HR.

Η κίνηση του μαύρου μαρσπιέ προς τον εμπρός και πίσω τροχό, μαζί με τη γραμμή που τέμνει οπτικά το πλαϊνό τμήμα τονίζει την ‘αίσθηση ανύψωσης’ του λεπτού αμαξώματος.

Η coupe γραμμή του C-HR αναδεικνύεται με τις συγκαλυμμένες λαβές  των πίσω θυρών που ενσωματώνονται στην κολόνα C, και την ισχυρή προβολή της καμπύλης γραμμής της οροφής σε μια αεροτομή με πλαίσιο τύπου χωροδικτυώματος.

Το αυτοκίνητο είναι το αποτέλεσμα παγκόσμιας συνεργασίας των κέντρων σχεδίασης σε 3 ηπείρους με επικεφαλής τον PCD (Project Chief Designer) Kazuhiko Isawa στην έδρα της εταιρίας. Η πρώτη εξωτερική σχεδίαση ήταν προϊόν του στούντιο Calty στην Καλιφόρνια.

Εφοδιάζεται με δυο κινητήριες μονάδες. Σημείο αναφοράς, η τελευταίας γενιάς υβριδική μονάδα κίνησης 1.8, η οποία έχει εκπομπές CO2 κάτω από 90 γραμ./χλμ., τιμή απαράμιλλη στην κατηγορία.

Αποδίδοντας 122 ιππους, ο νέος υβριδικός κινητήρας είναι αποδοτικότερος και ελαφρύτερος και προσφέρει πιο σπορ επιδόσεις από το προηγούμενο σύστημα.

Λεπτομερείς σχεδιαστικές αλλαγές έχουν πετύχει θερμική απόδοση  40% – ασυναγώνιστη επίδοση για βενζινοκινητήρα. Άλλα εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος, με μειωμένο βάρος και διαστάσεις, έχουν επανατοποθετηθεί για βέλτιστη χωροταξία, συμβάλλοντας περαιτέρω στο χαμηλότερο κέντρο βάρους του αυτοκινήτου.

Διατίθεται και με το νέο βενζινοκινητήρα 1.2 turbo 115 ίππων, που έκανε ντεμπούτο στο Auris. Αυτό συνδυάζεται με ένα 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ή με αυτόματο CVT.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της Toyota να εκδημοκρατίζει τον προηγμένο εξοπλισμό ασφάλειας, το C-HR, εφοδιάζεται με τεχνολογία που συνήθως αποτελεί προνόμιο υψηλότερων κατηγοριών.

Το Toyota Safety Sense που προσφέρεται στάνταρ  περιλαμβάνει σύστημα Προ-Σύγκρουσης (Pre-Collision system), Προειδοποίηση Απομάκρυνσης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας (Lane Departure Alert), Αναγνώριση Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας (Road Sign Assist) και Αυτόματη Μεγάλη Σκάλα (Automatic Highbeam), καθώς και  Ανίχνευση Πεζού (Pedestrian Detection) και Προσαρμοζόμενο Έλεγχο Ταχύτητας Ταξιδιού (Adaptive Cruise Control).

Το Toyota C-HR, κατασκευάζεται στην παραγωγική μονάδα Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT) στο Sakarya της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που ένα υβριδικό όχημα θα παράγεται σε αυτή τη χώρα και εμπίπτει στη στρατηγική διεύρυνσης των δραστηριοτήτων παραγωγής και πωλήσεων της Toyota Motor Europe.

Είναι το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής υβριδικών οχημάτων της ΤΜΕ στην Ευρώπη, μαζί με τα Toyota Motor Manufacturing France (Yaris Hybrid) και Toyota Motor Manufacturing UK στο Burnaston, Derbyshire (Auris Hybrid και Auris Hybrid Touring Sport).

Ο υβριδικός κινητήρας θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο κινητήρων της Toyota Motor Manufacturing UK στο Deeside, Ουαλία.
Πώς να επιλέγετε σωστά φρούτα και λαχανικά
Πώς πρέπει να είναι το σχήμα και το χρώμα του καρπουζιού για να μην την πατήσετε; Τι έχει στην επιφάνειά της η… σωστή πατάτα και πώς θα επιλέξετε μανιτάρια, κολοκύθια ή κρεμμύδια ώστε να μην καταλήξουν κατευθείαν στα σκουπίδια, μόλις γυρίσετε από τη λαϊκή ή το supermarket και διαπιστώσετε ότι είναι άγουρα ή χαλασμένα; Ιδού ένας χρηστικός οδηγός με συμβουλές για τα ψώνια σας στο μανάβικο.

Βερίκοκα
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν ομοιογενές χρώμα χωρίς μελανιές και σκούρα σημάδια (τα κοκκινωπά και κιτρινωπά σημάδια είναι φυσιολογικά)
Θυμηθείτε: Η επιφάνεια πρέπει να είναι εντελώς στεγνή και η φλούδα να μην αλλάζει σχήμα όταν την πιέζετε

Μελιτζάνες
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν γυαλάδα και ομοιογενές σκούρο χρώμα, χωρίς σχισμές ή «λεκέδες»
Θυμηθείτε: Διαλέξετε αυτές που είναι λείες, μεσαίου μεγέθους αλλά με «μεστό» βάρος

Καρπούζι
Εμφάνιση: Πρέπει οι λωρίδες του να διαγράφονται με σαφήνεια και η βάση του να είναι κιτρινωπή και στεγνή. Δεν πρέπει να έχει σχισμές και γρατσουνιές
Θυμηθείτε: Καλό είναι να επιλέγετε τα μεσαίου μεγέθους, βαριά και με γερή φλούδα (τα ώριμα έχουν πιο μαλακή και "εύθραυστη" επιφάνεια)



Πεπόνι
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι τραχύ και βαρύ και να αναδίδει ελαφρώς την γλυκιά του μυρωδιά
Θυμηθείτε: Τα γινωμένα πεπόνια κάνουν έναν υπόκωφο ήχο όταν τα χτυπάμε

Ρόδι
Εμφάνιση: Πρέπει να έχει φωτεινό κόκκινο χρώμα με μια πορτοκαλίζουσα γυαλάδα. Η φλούδα του δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ξηρή ή να έχει σχισμές και καφετί σημάδια πάνω του
Θυμηθείτε: Δεν πρέπει να μυρίζει προτού το ανοίξετε. Επιλέξτε τα πιο «σφιχτά»

Πατάτες
Εμφάνιση: Η φλούδα πρέπει να είναι λεία, χωρίς σχισμές, τρύπες ή σημάδια και το χρώμα να μην είναι πρασινωπό
Θυμηθείτε: Οι σκληρές μεσαίου μεγέθους πατάτες είναι συνήθως οι καλύτερες

Κολοκυθάκια
Εμφάνιση: Πρέπει το χρώμα τους να είναι ομοιογενές σε όλη την επιφάνεια της φλούδας, η οποία πρέπει να είναι λεία, χωρίς σημάδια, οπές και βαθουλώματα
Θυμηθείτε: Αποφύγετε τα κολοκύθια μήκους άνω των 15-20 εκατοστών

Λεμόνια/Λάιμ
Εμφάνιση: Η επιφάνεια πρέπει να είναι λαμπερή, χωρίς εξογκώματα ή βαθουλώματα και το χρώμα ομοιογενές
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα λεμόνια που είναι «ελαστικά» αλλά όχι υπερβολικά σκληρά. Βρείτε τα πιο βαριά, καθώς συνήθως είναι και τα πιο ζουμερά

Νεκταρίνια
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι φωτεινού κίτρινου χρώματος με λείες κοκκινωπές πλευρές. Αποφύγετε τα πιο σκουρόχρωμα και αυτά με την υπερβολική «γυαλάδα»
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο νεκταρίνι θα πρέπει να έχει κίτρινες ή κόκκινες γραμμές σαν «φλέβες»



Δαμάσκηνα
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν λεία επιφάνεια με ομοιογενές χρώμα χωρίς σημεία διαφορετικού χρώματος ή «εγκοπές»
Θυμηθείτε: Ένα ελαφρύ «τρίχωμα» στην επιφάνεια είναι σημάδι όταν έχουν συλλεχθεί πολύ πρόσφατα

Αγγούρια
Εμφάνιση: Το χρώμα τους πρέπει να είναι φωτεινό πράσινο, η επιφάνειά τους σχεδόν απόλυτα λεία και η φλούδα τους λεπτή
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα πιο συμπαγή αγγούρια, χωρίς οδοντώσεις ή «ρυτίδες». Αν στη βάση του το χρώμα έχει ξεθωριάσει, τότε μάλλον δεν είναι φρέσκο

Ντομάτες
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι λαμπερές, με έντονο κόκκινο χρώμα, λεπτή φλούδα και χωρίς κοψίματα, σημάδια, «ρυτίδες» ή οδοντώσεις
Θυμηθείτε: Επιλέξτε αυτές που αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα – αποφύγετε τις πράσινες και όσες μοιάζουν να έχουν χοντρή φλούδα

Μήλα
Εμφάνιση: Πρέπει να δείχνουν «φυσικά», χωρίς τραυματισμένη επιφάνεια ή ίχνη από παράσιτα, μαύρους λεκέδες και οδοντωτή φλούδα
Θυμηθείτε: να διαλέγετε μεσαίου μεγέθους, ευωδιαστά μήλα, χωρίς «λιπαρή» φλούδα

Σκόρδο
Εμφάνιση: Οι σκελίδες δεν πρέπει να έχουν πράσινες κηλίδες
Θυμηθείτε: Το "κεφάλι" πρέπει να είναι ξερό και ελαστικό και οι σκελίδες μεγάλες. Αν υπάρχουν υπερβολικά πολλές στρώσεις φλούδας, το σκόρδο δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο

Μανιτάρια
Εμφάνιση: Το «καπέλο» τους πρέπει να είναι λευκό, λείο και λαμπερό, χωρίς λεκέδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα μανιτάρια είναι τα ελαστικά, με δυνατό «κράτημα» και έντονο άρωμα



Λάχανο
Εμφάνιση: Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά με ομοιογενές χρώμα, χωρίς σκούρα σημεία ή ξηρές περιοχές
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο λάχανο δεν αλλάζει σχήμα αν το πιέσετε. Αν τα φύλλα είναι πολύ παχιά, μπορεί να περιέχει αρκετές νιτρικές ουσίες

Κουνουπίδι
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι ομοιογενώς λευκό ή με ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, αλλά χωρίς χώμα ή λεκέδες πάνω του
Θυμηθείτε: Το κεφάλι του πρέπει να είναι πολύ συμπαγές

Κρεμμύδια
Εμφάνιση: Δεν πρέπει να υπάρχουν σημάδια φθοράς στην επιφάνεια – τα εξωτερικά στρώματα να είναι λαμπερά και να μην έχουν πράσινες κηλίδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα κρεμμύδια είναι συμπαγή, ξερά και δεν μπορείτε να τα «ζουλήξετε» εύκολα. Η μυρωδιά τους πρέπει να είναι διακριτική αλλά με οξύτητα.

Πηγή: Brighside 
Όχι άλλο Χόλυγουντ! 5 τέλειες ανεξάρτητες ταινίεςΔε λέμε, καλά τα μπλοκμπάστερ και οι ρομαντικές κομεντί. Είναι, όμως, και μερικές φορές που θέλεις να δεις κάτι μεγαλειώδες, μια ταινία που θα σε συγκλονίσει, που θα σε βάλει σε σκέψεις και σε συζητήσεις, που θα σου αλλάξει ίσως τη ζωή. Πέντε τέτοιες ταινίες, για τα βράδια που θέλετε να θυμηθείτε ότι ο κινηματογράφος είναι πραγματική τέχνη, συγκεντρώσαμε και προτείνουμε να νοικιάσετε από το πλησιέστερο video club ή να δείτε στα κανάλια Novacinema –και μάλιστα ό,τι ώρα θέλετε, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Nova On Demand, χωρίς έξτρα χρέωση.

Ο γιος του Σαούλ



Στην φρίκη του Άουσβιτς το 1944, ένας εβραίος κρατούμενος που αναγκάζεται να καίει τα πτώματα των δικών του ανθρώπων, προσπαθεί να γλιτώσει από τις φλόγες το σώμα ενός νεκρού αγοριού που χρήζει γιο του. Ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, σπουδαίες ερμηνείες, αριστοτεχνική σκηνοθεσία και Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, γι’ αυτό το ουγγρικό διαμαντάκι, που μπορείτε να δείτε όποτε επιλέξετε τη νέα σεζόν στα κανάλια Novacinema, χάρη στην υπηρεσία Nova On Demand, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Ένας χωρισμός



Άλλο ένα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, για τον Ιρανό Asghar Farhadi αυτή τη φορά, που σκηνοθετεί αριστουργηματικά μια ταινία-παραβολή για την χώρα του και το μέλλον της: Ένα ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με το δίλημμα να μεταναστεύσει για να σώσει τη ζωή του παιδιού, ή να μείνει στο Ιράν για να φροντίσει τον ηλικιωμένο πατέρα που υποφέρει από Αλτσχάιμερ. Οι υπέροχες ερμηνείες των Peyman Moaadi και Leila Hatami είναι ένα επιπλέον ατού. Διαβάστε την αναλυτική κριτική μας εδώ.

45 Χρόνια



Παντρεμένο ζευγάρι ετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του, όταν μαθαίνει ένα συνταρακτικό νέο που πρόκειται να αλλάξει για πάντα τις ζωές τους. Η ταινία του βρετανού Andrew Haigh σάρωσε τα ανεξάρτητα βραβεία ανά τον κόσμου, χάρη στην αριστουργηματική σκηνοθεσία και τις σπουδαίες ερμηνείες των Charlotte Rampling και Tom Courtenay. Κι εσείς μπορείτε να την απολαύσετε τη νέα σαιζόν όσες φορές θέλετε, όποτε θέλετε, στα κανάλια Novacinema, μέσω της υπηρεσίας Nova On Demand, χωρίς έξτρα χρέωση.

Μανταρίνια



Εσθονο-γεωργιανό διαμαντάκι που μιλά με απίστευτη τρυφεράδα για τον παραλογισμό του πολέμου, τις διαχωριστικές γραμμές που επιλέγουμε να υιοθετούμε ή να αγνοούμε, και τη ζωή που πάντα συνεχίζεται. Και τα λέει όλα αυτά με υπόκρουση το πιο στοιχειωτικό μουσικό θέμα της τελευταίας πενταετίας. Έχει, βέβαια, και συγκλονιστικές ερμηνείες, και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στο παλμαρέ του. Κι εμείς έχουμε αναλυτική κριτική και υπόθεση, εδώ.

Λεβιάθαν



Σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ρωσσίας, ο Kolya τα βάζει με τον διεφθαρμένο δήμαρχο, με αφορμή την επικείμενη κατεδάφιση του σπιτιού του. Ένας δικηγόρος φίλος του πρώτου σπεύδει σε βοήθεια, καταφέρνει όμως μόνο να περιπλέξει τα πράγματα για τον Kolya και την οικογένειά του. Η ταινία έφυγε με το Βραβείο Σεναρίου από το Φεστιβάλ των Καννών, ενώ ήταν υποψήφια μεταξύ άλλων και για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Διαβάστε την αναλυτική κριτική μας εδώ.

in2life.gr

Η Κίνα αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 την εμπορική λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) και να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας εφαρμογή τους το 2022 ή το 2023, δήλωσε η Γουάνγκ Ζιτσίν, εμπειρογνώμονας του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής (MIIT) της Κίνας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Xinhua.
Η Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα άρχισε την έρευνα και ανάπτυξη για τα δίκτυα 5G το ίδιο νωρίς με άλλες χώρες. Το 2013, η κινεζική κυβέρνηση σύστησε την Ομάδα IMT -2020 (5G) για τη συστηματική προώθηση των δικτύων 5G. Ως μία από τους επικεφαλής της ομάδας, η Γουάνγκ σημείωσε ότι το MIIT συντονίσθηκε για να διεξάγει φέτος τον Ιανουάριο «το μεγαλύτερο πείραμα παγκοσμίως» για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, ολοκληρώνοντας τον Σεπτέμβριο την πρώτη φάση του.
«Η Κίνα θέλει να διαμορφώσει ένα ενιαίο παγκόσμιο πρότυπο 5G με τις άλλες χώρες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια έρευνα για το πρότυπο 5G ξεκίνησε τον Μάρτιο και ότι εκτιμάται πως η πρώτη εκδοχή του θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018. «Ξεκινήσαμε νωρίς και έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να είναι ένας από τους ‘κυρίαρχους παίκτες’ στη διαμόρφωση του προτύπου», συνέχισε.
Η Γουάνγκ εξήγησε ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν έναν παγκοσμιοποιημένο και τεράστιο κλάδο και ότι οι πελάτες προσβλέπουν σε ένα ενιαίο πρότυπο. «Πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι και να συνεργαζόμαστε με τις μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις», είπε. Τα δίκτυα 5G, συνέχισε, είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν ως διαδίκτυο για τα πάντα (Internet of Everything, IoE), ενώ τα 4G προσφέρουν Internet.

Διαγραφές ακόμη και μέρους στεγαστικών δανείων προτίθενται να κάνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Έτσι, διαμορφώνουν προϊόντα σύμφωνα με τα οποία το δάνειο διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Για το ένα τμήμα καταβάλλει δόση, ενώ το άλλο ‘‘παγώνει’’ και διαγράφεται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής.
Επίσης, οι τράπεζες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», σχεδιάζουν να δώσουν τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να εξαγοράσουν το στεγαστικό τους πριν από την πώληση σε fund, αλλά όχι στην ίδια τιμή. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη αποτελεί ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος.
Το σχέδιο Σάλλα
Στο θέμα παρενέβη ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, προτείνοντας το μοντέλο ‘‘πώλησης και επαναμίσθωσης’’ (sales and lease back) του ακινήτου για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Συγκεκριμένα, προτείνει τον διαχωρισμό κάθε «κόκκινου» στεγαστικού δανείου σε δύο μέρη. Το πρώτο – το οποίο θα αντιστοιχεί για παράδειγμα, στο 90% της αξίας του ακινήτου – θα προτείνεται από την πιστώτρια τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικό το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησής του.
Ως επακόλουθο, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, διασφαλίζεται πως ο δανειολήπτης δεν θα απομακρυνθεί από το σπίτι του ή δεν θα χάσει το ακίνητό του. Το δεύτερο μέρος του δανείου, το οποίο θα αντιστοιχεί στην εναπομείνασα αξία του ακινήτου- εφόσον σε μία περίοδο για παράδειγμα 5 ετών, δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων- θα διαγράφεται σε ποσοστό 50%.
Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εφόσον και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Ο επίτιμος πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς προειδοποιεί παράλληλα, ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα εμπλεκόμενα μέρα, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.
Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο είναι οι επαφές της Εθνικής Τράπεζας με τις Alpha Bank – Eurobank και KKR προκειμένου να συμμετάσχει στην κοινή πλατφόρμα διαχείρισης ‘‘κόκκινων’’ δανείων. Τα χρονικά περιθώρια αντιμετώπισης του ακανθώδους θέματος στενεύουν. Από την επόμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των τραπεζών θα είναι υπόλογες για τη μείωση των ‘‘κόκκινων’’ δανείων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στην ΤτΕ. Στόχος, η μείωση των ‘‘κόκκινων’’ δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019».

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης  και για την περίοδο από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Απριλίου 2017 θα καταβάλει το Δημόσιο σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία.
Σε ότι αφορά το ύψος της ακίνητης περιουσίας, που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να δικαιούνται του επιδόματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 € για άγαμους και 200.000 € για έγγαμους.

Αναλυτικότερα:
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης (σύμφωνα με το άρθρο 1)
  1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανση τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας. Ειδικά, για τους έγγαμους, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του Ν. 4172/2013.
  2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
  3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος: α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013. β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται. γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα. δ) Η επαγγελματική στέγη. ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού. Ειδικά, για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω (β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2015, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2014 και άλλες πηγές.

Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης (σύμφωνα με το άρθρο 2)
Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: α. Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα τους, (που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011), ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο τέκνο. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2014. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων. β. Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2015, υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014, να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
aftodioikisi.gr
7 πράγματα που δεν θα σου πουν στο γυμναστήριοΗ σεζόν που διανύουμε είναι η κατ’ εξοχήν «εμπορική» για τους μαζικούς χώρους εκγύμνασης. Οι συνδρομές πέφτουν, προσφορές εμφανίζονται, κόσμος συρρέει θέλοντας να φτιάξει το σώμα των ονείρων του.

Μαζί τους κι εσύ που διαβάζεις αυτή τη στιγμή αυτές τις γραμμές. Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε καταστάσεις και ανθρώπους, ενδεχομένως να αγνοείς κάποιες θεμελιώδεις αρχές για να αποκτήσεις το σώμα που θες.

Και πιθανότατα να μην έχεις κάποιον να στις επισημάνει.

Διάβασε παρακάτω τι οφείλεις να ξέρεις για να δεις τα αποτελέσματα που θες.

Το πρόγραμμά σου είναι λάθος

Ή για την ακρίβεια το πρόγραμμα «κονσέρβα» που ακολουθείς είναι λάθος. Ο λόγος; Κατά πάσα πιθανότητα έχει κοπιαριστεί δεκάδες φορές και είναι ένα «γενικό» πρόγραμμα που δεν αντιστοιχεί στους στόχους σου. Πιθανώς να πρέπει να δώσεις περισσότερο έμφαση στα πόδια, ή στην πλάτη ή στους ώμους. Με τα «κλασσικά» προγράμματα γυμναστηρίου δύσκολα θα το καταφέρεις αυτό. Σίγουρα θα δεις στην αρχή κάποια διαφορά στο σώμα σου, όμως σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα θα μετριαστούν. Αν μάλιστα το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μία ημέρα εκγύμνασης για κάθε μυϊκή ομάδα… ζήτω που κάηκες.

Η πρόοδός σου δε θα είναι γραμμική

Σίγουρα θα δεις αποτελέσματα στην αρχή, όμως αυτά δεν θα αυξάνονται όσο περνούν οι μήνες. Το σώμα δεν ανταποκρίνεται όπως θα θέλαμε στα προπονητικά ερεθίσματα και έχει τον… τρόπο του να βελτιώνεται. Επομένως μην δώσετε βάση σε όποιον σας τάξει «εντυπωσιακά αποτελέσματα σε Χ μήνες».

Δεν υπάρχουν «θαυματουργές» ασκήσεις

Ούτε τα καθίσματα, ούτε οι άρσεις θανάτου, ούτε οι πιέσεις πάγκου είναι απαραίτητες για να σας δώσουν τα αποτελέσματα που θέλετε, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε προγράμματα ενδυνάμωσης. Μπορεί να… ζήσετε χωρίς αυτές, ιδιαίτερα μάλιστα αν κάποια εξ αυτών σας «ενοχλεί» σε κάποιο σημείο στο σώμα σας. Οι ασκήσεις είναι απλά το μέσο για να αποκτήσετε το σώμα που θέλετε, και τέτοια «μέσα» υπάρχουν σε εκατοντάδες παραλλαγές. Μην «κολλάτε» λοιπόν σε συγκεκριμένες ασκήσεις.

Οι «μόδες» στην προπόνηση δεν είναι πανάκεια

Μπορεί να σου έταξαν ότι με τον ιμάντα θα φτιάξεις καλίγραμμο σώμα, μπορεί να σου είπαν ότι με 3 μαθήματα spinning την εβδομάδα δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου ή ότι με 3 προπονήσεις με λάστιχα την εβδομάδα θα αλλάξεις το σώμα σου. Όλα τα παραπάνω είναι απλά εργαλεία για να πετύχεις αυτό που θες, και σίγουρα δεν είναι όλα απαραίτητα. Δίνουν ποικιλία για να μην είναι βαρετό το σώμα σου και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αν θες, όμως από μόνα τους δεν θα σου προσφέρουν κάτι σημαντικό.

Ο διάδρομος δεν είναι πάντα αυτό που ζητάς

Θες να χάσεις βάρος; Δεν χρειάζεται να περνάς όλη σου την ώρα πάνω σε ένα διάδρομο ή ελλειπτικό (δημοφιλής εικόνα σε γυμναστήρια). Μπορείς να δώσεις περισσότερο ενδιαφέρον στην προπόνησή σου ενισχύοντάς την με ασκήσεις ενδυνάμωσης, οι οποίες αφ’ ενός θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τη μορφή του σώματός σου (π.χ. μεγαλύτερη πλάτη, σμιλεμένα πόδια ή/και χέρια) αφ’ ετέρου θα βελτιώσουν τον μεταβολισμό σου, μιας και η μυϊκή μάζα «καίει» περισσότερες θερμίδες. Και ναι, φυσικά μπορείς να κάνεις διάδρομο στο τέλος της άσκησης ενδυνάμωσης ώστε να κάψεις μερικές ακόμα θερμίδες. Όχι όμως να κατασκηνώσεις σε αυτόν.

Σε κάθε προπόνηση πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω

Μια επιπλέον επανάληψη; Ένα επιπλέον σετ; Λίγα περισσότερα κιλά; Μικρότερο διάλειμμα; Οι μεταβλητές που θα σου δώσουν καλύτερα αποτελέσματα είναι αρκετές. Με το να τις κρατάς σταθερές δεν θα δεις τη βελτίωση που θες. Προσπάθησε λοιπόν σε κάθε «νέα» μέρα που πηγαίνεις γυμναστήριο να φεύγεις έχοντας κάτι περισσότερο από την προηγούμενη.

Πρέπει να κάνεις διατροφή

Αν μπορούσαμε να υπογραμμίσουμε τρεις φορές το πρέπει, θα το κάναμε. Τόσο σημαντική είναι συμβολή της διατροφής για να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου. Ναι, ακόμα και με άσκηση. Ναι, ακόμα και με 2ωρες προπονήσεις ανά ημέρα. Ναι, ακόμα και με έντονη φυσική δραστηριότητα, δεν νοείται αλλαγή στο σώμα σου αν δεν προσέξεις τι τρως ανάλογα με τον στόχο σου: λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις αν θες να χάσεις, περισσότερες θερμίδες και σωστά επιλεγμένες αν θες να «χτίσεις».
in2life.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μόνο "γοητευτικές" υπαλλήλους στο εστιατόριο που διατηρεί στις εγκαταστάσεις γκολφ του Ράντσο Πάλος Βέρντες, στην Καλιφόρνια, υποστηρίζουν πρώην εργαζόμενες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times.

Ο μεγιστάνας και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ έχει επισκεφθεί ελάχιστες φορές αυτό το γήπεδο γκολφ που έχει θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό και λειτουργεί από το 2005. Όμως "όταν πήγαινε, οι διευθυντές έρχονταν σε δύσκολη θέση" επειδή όποτε συναντούσε μια υπάλληλο με παρουσιαστικό που δεν του άρεσε "ήθελε να την διώξει", γράφει η εφημερίδα.

"Είδα τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει στους υπεύθυνους πολλές φορές (...) ότι οι σερβιτόρες του εστιατορίου δεν ήταν αρκετά χαριτωμένες και ότι θα έπρεπε να τις διώξουν και να τις αντικαταστήσουν με πιο γοητευτικές γυναίκες" ανέφερε η Χέιλι Στρόζιερ, η διευθύντρια του εστιατορίου του γκολφ μέχρι το 2008.

Παρόμοιους ισχυρισμούς είχαν προβάλει και άλλοι πρώην υπάλληλοι του Τραμπ στη μήνυση που είχαν υποβάλει εναντίον μιας εταιρείας του, το 2012 στο Λος Άντζελες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μια άλλη πρώην υπεύθυνη του εστιατορίου, η Σου Κβιατκόφσκι, είπε, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να δουλεύουν εκεί γυναίκες με ευχάριστο παρουσιαστικό.

Σε ένα δικαστικό έγγραφο του 2009, οι δικηγόροι του γηπέδου γκολφ διαβεβαιώνουν ότι τέτοιες διακρίσεις θα ήταν αντίθετες με τους κανονισμούς της εταιρείας ενώ ένας δικηγόρος του που μίλησε στην εφημερίδα είπε οτι οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι "ανάξιες λόγου".
Θέλτα - Παναθηναϊκός: 2-0
Η τύχη σε συνδυασμό με την απόφαση του Στραματσόνι να μην κάνει αλλαγές, στέρησαν από τον Παναθηναϊκό ένα θετικό αποτέλεσμα στο Βίγκο.
Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 2-0 από τη Θέλτα για τη 2η αγωνιστική του 7ου ομίλου στο Europa League. Δέχθηκαν τα δύο γκολ στα τελευταία λεπτά (Γκουϊντέτι 84΄, Βας 89΄) κι ενώ ο προπονητής τους πραγματοποίησε την πρώτη αλλαγή στο 88΄.
Σλόβαν Λίμπερετς - ΠΑΟΚ: 1-2
Με δύο γκολ του Στέφανου Αθανασιάδη (10΄πεν. και 82΄) ο ΠΑΟΚ πέτυχε την πρώτη του νίκη στον 10ο όμιλο του Europa League με 2-1 επί της Σλόβαν Λίμπερετς.
Οι Τσέχοι προηγήθηκαν στο 1΄ με τον Κομλιτσένκο.
Καλός αλλά άτυχος ο Ολυμπιακός, 0-1 από τον ΑΠΟΕΛ
Ο ΑΠΟΕΛ πέρασε από το «Γ. Καραϊσκάκης» νικώντας 1-0 τον Ολυμπιακό με γκολ του Σωτηρίου στο 10΄, διπλασιάζοντας τις νίκες του στον 2ο όμιλο του Europa League του οποίου είναι πια μόνος επικεφαλής.
Παρά την ήττα, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ανώτεροι του αντιπάλου τους αλλά άτυχοι, καθώς εκτός των ευκαιριών που δημιούργησαν και έχασα, είδαν την μπάλα να χτυπά τρεις φορές στα δοκάρια του Βάτερμαν!
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!