Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

 φωτ.: Shutterstock

Σταθερά στην τελευταία θέση μεταξύ 24 ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η Ελλάδα στο Βαρόμετρο Οικονομικής Ευημερίας που δημοσιεύει η Intrum και καταγράφει τις τάσεις των καταναλωτών σε ότι αφορά την ικανότητά τους να πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους και την ικανότητα να αποταμιεύουν για το μέλλον. 

Εξαίρεση σε αυτή την κακή επίδοση των Ελλήνων, αποτελεί η ικανότητά τους να κατανοούν καλύτερα το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν και να κάνουν πιο αξιόπιστες προβλέψεις για το οικονομικό τους μέλλον, κριτήριο με βάση το οποίο κατατάσσονται στην 9η θέση μεταξύ των 24 Ευρωπαϊκών χωρών, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο σε σχέση με την έρευνα του 2020 που είχαν καταλάβει την 11η θέση.

Η έρευνα του σουηδικού ομίλου Intrum, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κόκκινων δανείων στην Ευρώπη με σημαντική παρουσία στη χώρα μας μέσω της Intrum Hellas, καταγράφει τις τάσεις των καταναλωτών σε σχέση με τρεις βασικούς δείκτες:

• Την ικανότητα να πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους

• Την ικανότητα να αποταμιεύουν για το μέλλον

• Την γνώση που έχουν στα οικονομικά, δηλαδή το επίπεδο του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Οι Έλληνες, δικαιώνοντας τον τίτλο του πιο χρεωμένου λαού της Ευρώπης σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διατηρούν – όπως και το 2020 – την χειρότερη επίδοση μεταξύ των 24 άλλων Ευρωπαίων, στα δύο πρώτα κριτήρια, κάνοντας μάλιστα απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε σχέση με την προοπτική να ανακάμψουν ταχύτερα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία. 

Όπως παρατηρεί η Intrum, στο Βαρόμετρο Οικονομικής Ευημερίας, που δημοσίευσε πρόσφατα «μετά από περισσότερο από μια δεκαετία οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων, η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη οικονομική ευημερία στην Ευρώπη για τρίτη συνεχή χρονιά».

Σε μια οικονομία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, σημειώνει η Intrum «οι καταναλωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για το μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας και σύμφωνα με η έρευνα European Consumer Payment Report (ECPR), σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 29%) απάντησαν ότι οι επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία θα επουλωθούν σε 1 ή 2 χρόνια. Το ένα τέταρτο των Ελλήνων (ποσοστό 25%) θεωρούν μάλιστα ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από 2 χρόνια, έναντι 14% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων, κατά μέσο όρο.

Υποψιασμένοι, απαισιόδοξοι ή απλώς παθόντες οι Έλληνες, έχοντας βιώσει δύο βαριές χρηματοοικονομικές κρίσεις «προέβλεψαν» – πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – σε ποσοστό 65% ότι θα ζήσουν άλλη μία παγκόσμια κρίση κατά τη διάρκεια του βίου τους.

Επιπλέον είναι σε θέση να αποδώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια έννοιες όπως ο πληθωρισμός ή τα επιτόκια. Στην έρευνα για τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό σε ποσοστό 72% οι Έλληνες προέβλεψαν με μεγαλύτερη ακρίβεια την επίπτωση που θα έχει στις αποταμιεύσεις τους η άνοδος των επιτοκίων, καταλαμβάνοντας την δεύτερη καλύτερη θέση μεταξύ των 24 υπολοίπων Ευρωπαίων και «βάζοντας τα γυαλιά» σε άλλους πιο ώριμους χρηματοοικονομικά λαούς όπως οι Βρετανοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν περισσότερο αδιάβαστοι σε αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να χάσουν το 2021 την 5η θέση που είχαν το 2020 και να περάσουν στην 16η θέση. 

Σταθερά την 1η θέση κατέχουν πάντως τις δύο τελευταίες χρονιές οι Φινλανδοί, ενώ αμέσως μετά έρχονται οι Σουηδοί που αναρριχήθηκαν από την 6η στην 2η θέση και ακολουθούν οι Ιρλανδοί. Τελευταίοι στην ικανότητα καλύτερης αντίληψης του οικονομικού περιβάλλοντος είναι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι τόσο το 2020 όσο και το 2021.

Όπως παρατηρεί η Intrum η επίδοση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι οι Έλληνες προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι διαχειριστές των οικονομικών τους, στοιχείο που αποτελεί καλό σημάδι στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί για να απαλλαγούν από τα χρέη του παρελθόντος και τα οποία πια έχουν φύγει από τις τράπεζες και έχουν περάσει σε επενδυτικά κεφάλαια όπως σουηδικός όμιλος της Intrum.

Όλες άλλωστε οι χώρες σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε ότι αφορά τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό το 2021, αντανακλώντας ίσως – σύμφωνα με την Intrum – μια ελαφριά χαλάρωση των καταναλωτών να βελτιώσουν τη γνώση τους σε σχέση με τα οικονομικά, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο lockdown το 2020.

Με δεδομένο ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Intrum προειδοποιεί ότι μια παρατεταμένη περίοδος πληθωριστικών πιέσεων και μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας θα μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες  στασιμοπληθωρισμού – μια κατάσταση όπου ο υψηλός πληθωρισμός συνδυάζεται με την οικονομική επιβράδυνση ή και ύφεση. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τα δημοσιονομικά και νομισματικά τους εργαλεία, που επιστρατεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, παρατηρεί η Intrum, «οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα χρειαστούν να ξεπεράσουν μια ακόμη οικονομική καταιγίδα, και η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί για όσους δεν είναι έχουν σταθεί ακόμα πλήρως στα πόδια τους μετά την πανδημία. Πρόκειται για 250.000 νοικοκυριά καθημερινά που χρωστούν με βάση τα στοιχεία της Intrum. 

Σύμφωνα με την έρευνα ECPR, το 48% των Πορτογάλων καταναλωτών απάντησαν  ότι βρίσκονται σε χειρότερο επίπεδο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν την πανδημία, ενώ πάνω από τρία τα τέταρτα των Ισπανών ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού την οικονομική τους ευημερία. Στην Ιταλία 62% των καταναλωτών απάντησε ότι του απομένει λιγότερο από το ένα πέμπτο του μισθού του κάθε μήνα μετά την πληρωμή των λογαριασμών, σε σύγκριση με 40% στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά μέσο όρο.

Τα πράγματα δεν είναι μόνο δύσκολα για τους συνήθεις ύποπτους, δηλαδή τις χώρες του Νότου. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Γερμανών καταναλωτών (28%) απάντησε στην έρευνα ότι, καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον έναν ή περισσότερους λογαριασμούς τους τελευταίους 12 μήνες. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για αυτές οι καθυστερήσεις πληρωμών, σε ποσοστό 35%, ήταν ότι οι καταναλωτές δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν.

moneyreview.gr

 

Η Αυστρία είναι μια εκπληκτικά όμορφη χώρα, ιδιαίτερα γνωστή για το ορεινό κομμάτι της, το οποίο προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Συνεπώς, μόνο σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να βρει κανείς μια σκάλα που ενώνει δύο βουνά και φτάνει σε υψόμετρο 700 μέτρων.

Η σκάλα ξεπερνά τα 42 μέτρα σε μήκος και η θέα από το βουνό Donnerkogel, κόβει την ανάσα.

Ο 29χρονος μηχανικός Marc Offenbacher ανέβηκε την τεράστια σκάλα, και μιλώντας για την εμπειρία του είπε ότι όλα από κάτω φαίνονται μικρά. Βασική προϋπόθεση για να ανέβει κάποιος είναι να μην φοβάται τα ύψη. Δεν είναι εύκολο να την ανέβεις ξεκαθαρίζει και για αυτό όποιος το επιχειρήσει πρέπει να είναι ένας έμπειρος αναρριχητής.

 

Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση επιδότησης καυσίμων μέσω ειδικής εφαρμογής του gov.gr. H επιδότηση μπορεί να δοθεί σε δύο μορφές: με ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Όσοι επιλέγουν την ψηφιακή κάρτα θα έχουν μπόνους 5 ευρώ. H ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31/7/2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμων (για το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) και ισούται 0,22 ευρώ/λίτρο.

Για τα αυτοκίνητα, η επιδότηση καυσίμου θα φτάσει τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και τα 50 ευρώ για τα νησιά. Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως. Για τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου των μηνών Μαρτίου και Απριλίου .

Η διαδικασία

Ο δικαιούχος θα εισέρχεται στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet, ενώ δηλώνει τον αριθμό πινακίδας του ΙΧ για το οποίο προορίζεται η επιδότηση. Παράλληλα γίνεται έλεγχος για την ιδιοκτησία του αυτοκινήτου, την ασφάλιση αλλά και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Εφόσον αυθεντικοποιηθεί ο δικαιούχος αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Στη συνέχεια, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Την ψηφιακή κάρτα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό τηλέφωνο και να κερδίσει έξτρα «μπόνους» 5 ευρώ, υπάρχει όμως ημερομηνία λήξης στη χρήση της, μέχρι τις 31/7/22. Oι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρα diesel τον Απρίλιο θα είναι διπλή η στήριξη. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο  στην αντλία ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εάν μία οικογένεια διαθέτει δύο αυτοκίνητα, μπορεί να επιδοτηθεί και για τα δύο εφόσον είναι στο όνομα διαφορετικού μέλους της οικογένειας, και το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα για επιδότηση.

Αίτηση χωρίς είσοδο στο gov.gr

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

 Γαλλία -exit poll: Προβάδισμα Μακρόν έναντι Λεπέν

Προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν που περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, δείχνουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τα exit poll της Ipsos, Ifop, OpinionWay και Elabe ο Μακρόν κερδίζει το 28,1-29,5% των ψήφων ενώ η Λεπέν το 23,3-24,4%

Νωρίτερα, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ που επικαλούνται ένα πρώτο exit poll, ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ισοψηφούν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας και οι δύο το 24% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εφημερίδες, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν έρχεται στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Ακολουθούν η υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο εθνικιστής ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, με 8% των ψήφων αμφότεροι.



ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLL

Emmanuel Macron

LREM

28,1%

Marine Le Pen

RN

23,3%

Jean-Luc Mélenchon

LFI

20,1%

Éric Zemmour

Reconquête

7,2%

Valérie Pécresse

LR

5%

Yannick Jadot

EELV

4,4%

Jean Lassalle

Résistons

3,3%

Fabien Roussel

PCF

2,7%

Nicolas Dupont-Aignan

DLF

2,3%

Anne Hidalgo

PS

2,1%

Nathalie Arthaud

LO

0,8%

Philippe Poutou

NPA

0,7%

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!