Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η πιο επικίνδυνη φυλή στο πλανήτη μας
Οι φωτογραφίες που υπάρχουν για τα μέλη της φυλής Sentinelese στο βόρειο νησί Sentinel στον Ινδικό Ωκεανό, είναι ελάχιστες και τραβηγμένες όλες από απόσταση. Η φυλή αυτή είναι η πιο εχθρική στο πλανήτη, καθώς δεν δέχεται κανένα ξένο και οποιοδήποτε πλησιάσει σφαγιάζεται ε πολύ σκληρό τρόπο.
Απομονωμένη, χωρίς ίχνος τεχνολογίας, τα όπλα τους έιναι βέλη και πέτρες, αποφεύγουν από επιλογή την επαφή με το άγνωστο, δεν επιθυμούν καμία αλλαγή στο τρόπο ζωής τους και δεν αναμειγνύονται μέ άλλες φυλές.
Το 2006 έσφαξαν δύο ψαράδες που απλά προσέγγισαν με τη βάρκα τους την παραλία. Επιτέθηκαν με βέλη σε συνεργείο που προσέγγισε με ελικόπτερο την περιοχή για ντοκιμαντέρ, ενώ όταν έγινε το τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό το 2004, αρνήθηκαν την ανθρωπιστική βοήθεια που τους προσφέρθηκε και πήραν θέση μάχης απέναντι στα σωστικά συνεργεία.
Υπολογίζονται γύρω στα 500 άτομα, ενώ κατοικούν σε μια έκταση περίπου όσο το Μανχάταν. Μόνο μία φορά εισβολείς δεν αντιμετώπιστηκαν με εχθρότητα, το 1991, όταν 28 άντρες, γυναίκες και παιδιά, πλησίασαν την ομάδα του ανθρωπολόγου Pandit χωρίς εχθρική διάθεση πριν επιστρέψουν στο δάσος, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως «απίστευτη».
Γνωρίζετε ότι… Η απόδραση από την φυλακές του Μεξικού είναι νόμιμη!
Το Μεξικό είναι μια πάρα πολύ φτωχή χώρα. Χιλιάδες Μεξικάνοι προσπαθούν να «αποδράσουν» κάθε μέρα από την φτώχεια με σκοπό να φτάσουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου δοκιμάζουν να ψάξουν μια καλύτερη ζωή.
Η εγκληματικότητα, όπως και σε κάθε φτωχή χώρα, είναι πολύ υψηλή, με τις αμέτρητες συμμορίες, την μαφία και τα καρτέλ, να έχουν χιλιάδες μέλη που γεμίζουν τις φυλακές. Οι φυλακές του Μεξικού θεωρούνται από τις χειρότερες του κόσμου. Το κράτος λοιπόν θέλησε να δώσει μια ευκαιρία στους κρατούμενος να φύγουν από εκεί. Γι’ αυτόν λόγο σου επιτρέπει να προσπαθήσεις να αποδράσεις και αν τα καταφέρεις δεν θα σε κυνηγήσει. Φυσικά, υπάρχει και μια παγίδα σε όλο αυτό.
Δεν γνωρίζουμε τον λόγο, αλλά οι πονηροί λένε πως ο συγκεκριμένος νόμος θεσπίστηκε μήπως και αδειάσουν λίγο οι φυλακές, ενώ το κράτος χρησιμοποίησε σαν επίσημη δικαιολογία, πως σέβεται την ελευθερία του ατόμου ως βασικό ένστικτο και δικαίωμα. Και σου δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσεις την ελευθερία σου. Αλλά μόνος σου. Γιατί αν διαπιστωθεί πως κάποιος από τους συγκρατούμενους ή κάποιος φύλακας σε βοήθησε να αποδράσεις, τότε μετατρέπεται αυτομάτως σε παράνομη απόδραση και αυξάνεται η ποινή φυλάκισης και η δική σου αλλά και των συνεργών σου!
Αν λοιπόν κάποιος κατάδικος καταφέρει και το σκάσει χωρίς καμία βοήθεια (πράγμα πολύ δύσκολο), όπως έκανε και ο Andy Dufresne σ την ταινία «The Shawshank Redemption», τότε θα μπορεί πλέον να μην είναι κυνηγημένος γιατί η απόδρασή του είναι μέσα στα όρια της νομιμότητας της διεκδίκησης της προσωπικής ελευθερίας!
Πως σας φαίνεται ο νόμος;
Πως είναι τα κακόφημα μπαρ στη Κίνα
Η Κίνα είναι η χώρα που αμφιταλαντεύεται συνεχώς. Ο απλός τρόπος των Κινέζων, με τα λιγοστά αγαθά και την σκληρή εργασία, δίνει τη θέση του σε μια νέα τάξη με μεγάλα εισοδήματα, που διψούν για απελευθέρωση, διασκέδαση και αμαρτίες. Οι πωλήσεις ακριβών ειδών εκτοξεύθηκαν την τελευταία πενταετία, ο δυτικός τρόπος ζωής έχει εισβάλλει για τα καλά στη χώρα της Ανατολής, και φυσικά η νυχτερινή ζωή της χώρας δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί.
Τα νεαρά όμορφα κορίτσια της χώρας, χρησιμοποιούνται από τους επιχειρηματίες της νύχτας σαν κράχτες για τους πλούσιους Κινέζους που αυξάνονται καθημερινά. Τα μπαρ εγκαταλείπουν την λιτή διακόσμηση, γίνονται πιο σκοτεινά, η σεξουαλικότητα είναι διάχυτη παντού, ενώ τα γυναικεία κορμιά είναι η βιτρίνα τους.
Μπαίνει δειλά δειλά στους προορισμούς του σεξοτουρισμού, με υπηρεσίες σαφώς ανώτερες και τιμές πολύ πιο προσιτές. Ο Ουκρανός φωτογράφος Sergey Melnitchenko, δουλεύοντας σε ένα κινεζικό κλαμπ, εντυπωσιάστηκε από τη μοναδική ατμόσφαιρα της δουλειάς . Συνειδητοποίησε πόσα σπουδαία πράγματα διαδραματίζονταν εκεί και έτσι ξεκίνησε τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο "Behind the Scenes".  Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε το κόσμο των μπαρ της Κίνας:
Το ΣΔΟΕ έκλεισε τα μαγαζιά του Σεργουλόπουλου - Τι απαντά ο παρουσιαστής
Προσωρινό λουκέτο 5 ημερών επέβαλε το ΣΔΟΕ στα δυο καταστήματα ιδιοκτησίας του Φώτη Σεργουλόπουλου, το Shamone και το εστιατόριο Αrtisanal.
Με ένα κείμενο στην επίσημη σελίδα του στο facebook, o παρουσιαστής έγραψε ότι πρόκειται για απόφαση "χωρίς νόμιμο έρεισμα" στην οποία ωστόσο θα συμμορφωθεί.
Ολόκληρη η ανάρτηση:
«Κατόπιν διαδικασιών, συνοπτικών και εξαιρετικά εσπευσμένων, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων “ARTISANAL” και “SHAMONE”.
Η απόφαση αυτή εκδόθηκε με ασυνήθιστη σπουδή, κατά τρόπο ανακόλουθο, πριν την εκδίκαση της προσφυγής, την οποία η επιχείρηση άσκησε, με λόγους ουσιαστικά και νομικά βάσιμους και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.
 Η προσφυγή που ασκήσαμε δεν έχει ακόμη εξετασθεί από την αρμόδια επιτροπή και σε περίπτωση ευδοκίμησής της, ως συνέπεια θα έχουμε το άτοπο αποτέλεσμα της επιβολής μιας αυστηρότατης κύρωσης, όπως είναι η σφράγιση καταστήματος, χωρίς νόμιμο έρεισμα δηλαδή χωρίς νόμιμη πράξη στην οποία να στηρίζεται αυτή.
Δεδομένου ότι η τήρηση της νομιμότητας συνιστά κύριο μέλημά μας, θα συμμορφωθούμε στην επιβληθείσα κύρωση, ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε γνωστό ότι η αρχή που εξέδωσε την συγκεκριμένη απόφαση ενήργησε κατά τρόπο ηθικά, κοινωνικά και νομικά μη αποδεκτό, με αποκλειστικό σκοπό την προβολή της εικόνας ότι το Κράτος “τιμωρεί” αδιακρίτως επωνύμους και μη.
Τέλος, προς αποφυγήν δημιουργίας εντυπώσεων ως προς τη βαρύτητα του φορολογικού παραπτώματος, για το οποίο διατάχθηκε η αναστολή της λειτουργίας των δύο καταστημάτων, η επιχείρηση αισθάνεται την υποχρέωση να δηλώσει δημοσίως ότι πρόκειται για την καθυστέρηση έκδοσης τριών (3) αποδείξεων, ύψους 130 ευρώ, λόγω παράλληλης έκδοσης τιμολογίου!»
Ο Μόργκαν Φρίμαν σε εκδήλωση με ειδικό γάντι για το παραλυμένο χέρι του
Σώθηκε από θαύμα το 2008 όταν έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που του προκάλεσε παράλυση στα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Εννέα χρόνια μετά, ο Μόργκαν Φρίμαν εθεάθη με ειδικό γάντι στο τραυματισμένο του χέρι.
Ο 79χρονος ηθοποιός δε φαίνεται να αφήνει το συγκεκριμένο πρόβλημα να επηρεάζει την κοινωνική του ζωή καθώς χθες εθεάθη στην πρεμιέρα του μιούζικαλ «42nd Street» στο Λονδίνο έχοντας στο πλευρό του τη βρετανίδα ηθοποιό, Sarah Hadland.


Η συναρπαστική και ξέφρενη ζωή του 34χρονου πρίγκιπα του Ντουμπάι
Μπορεί να είναι εστεμμένος πρίγκιπας του Ντουμπάι, αλλά ο Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum (περισσότερο γνωστός απλά ως «Fazza»), είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς του Instagram. Ο 34χρονος επιτρέπει στα 5,1 εκατομμύρια followers του -και πάνω από 2 εκατ. στο Twitter-, να ρίχνουν μια ζηλευτή ματιά στο άκρως συναρπαστικό και χλιδάτο ifestyle που ακολουθεί καθημερινά καθώς ανανεώνει διαρκώς τις φωτογραφίες με τις περιπέτειές του.
Είναι δεύτερος γιος του σεϊχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρη του Ντουμπάι. Υπολογίζεται ότι η περιουσία του πατέρας του, σύμφωνα με το Business Insider, ανερχόταν το 2013 στα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πατέρας του τον έστεψε πρίγκιπα το 2008, και ο μεγαλύτερος αδελφός του Rashid bin Mohammed πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 2015 σε ηλικία μόλις 33 ετών. 
Ο γοητευτικός πρίγκιπας, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ντουμπάι, του Κέντρου για τον Αυτισμό, και του Αθλητικού Συμβουλίου του Ντουμπάι. Φαίνεται όμως ότι τολμηρά και άπειρα χόμπι του τον κρατούν διαρκώς απασχολημένο- και σε φόρμα. Σημειώστε: Skydiving, ιππασία, ποδηλασία, καταδύσεις είναι μερικές από τις ασχολίες του και αν δε σας εντυπωσιάζουν αυτά, μάθετε πως είναι δεινός φωτογράφος, λάτρης των ταξιδιών και ποιητής.
Δείτε μερικά στιγμιότυπα από την ομολογουμένως συναρπαστική ζωή του, από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει στα social media:













Μαζί με τα συστημένα οι ταχυδρόμοι θα παραδίδουν και τηγανητό κοτόπουλο!
Αντιμέτωπος με σημαντική πτώση των δραστηριοτήτων του ο οργανισμός Ταχυδρομείων στη Νέα Ζηλανδία «ΝΖ Post» επεκτείνεται σε άλλους τομείς και άρχισε να παραδίδει εκτός από γράμματα και πακέτα αλλά και τηγανητό κοτόπουλο.
Η γνωστή αλυσίδα εστιατορίων KFC υπέγραψε συμβόλαιο με το ίδρυμα που δημιουργήθηκε πριν από 170 χρόνια για να μεταφέρει τα προϊόντα της έως τις πόρτες των σπιτιών στην Ταουράνγκα, στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας για δοκιμαστική περίοδο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Νew Zeland Heralda KFC έλαβε αυτή την απόφαση για να αξιοποιήσει την υλικοτεχνική υποδομή των Ταχυδρομείων της Νέας Ζηλανδίας.
Η «NZ Post» διαθέτει ευρύ δίκτυο διανομής στη Νέα Ζηλανδία και εστιατόρια KFC υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις πόλεις, δήλωσε ο Ίαν Λέτελε από την KFC που επιδιώκει να προσεγγίσει περισσότερους καταναλωτές. Τα τελευταία δέκα χρόνια μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των Νεοζηλανδών που στέλνουν επιστολές και η «NZ Post» παραδίδει αλληλογραφία τρεις φορές την εβδομάδα στις αγροτικές περιοχές.
«Όλοι οι ταχυδρομικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να βρουν τι πρέπει να κάνουν, όταν σταματήσουν να γράφονται επιστολές. Θέλουμε να επιβιώσουμε για άλλα 100 χρόνια, αλλά πρέπει επειγόντως να διαφοροποιήσουμε τις δραστηριότητές μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της NZ Post Μάικ Στιούαρτ στην εφημερίδα The Guardian. «Οι άνθρωποι θέλουν τα προϊόντα που παραγγέλνουν να παραδίδονται στο σπίτι τους σε 30-60 λεπτά, εκεί φαίνεται να πηγαίνει ο κόσμος. Έτσι, πειραματιζόμαστε και γινόμαστε υπηρεσία παράδοσης στον τομέα της υγείας, στον τομέα των κατασκευών και ιδιαίτερα στον τομέα της φιλοξενίας ... Είναι μια συναρπαστική στιγμή για εμάς», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιχειρηματίας αγόρασε έναντι 2,4 εκατ. δολαρίων την παρθενιά 18χρονης!
Κατάφερε και πούλησε την παρθενιά της έναντι του ποσού των 2,43 εκατομμυρίων δολαρίων! Το 18χρονο μοντέλο από τη Ρουμανία, Aleexandra Kefren θα λάβει το δυσθεώρητο αυτό ποσό από έναν επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ ο οποίος αποφάσισε να αποκτήσει αυτό το ιδιαίτερο δώρο.
Η νεαρή είχε προκαλέσει οργή για την απόφασή της, το περασμένο έτος, να βγάλει στο σφυρί την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία, με τιμή εκκίνησης το ένα εκατομμύριο δολάρια. Η ασυνήθιστη αυτή προσφορά, είχε γίνει μέσω του γερμανικού πρακτορείου συνοδών Cinderella Escorts, το οποίο ειδικεύεται σε τέτοιου είδους αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου.
Όταν τα νέα διαδόθηκαν, οι γονείς της Kefren λίγο έλειψε να την αποκηρύξουν ενώ αργότερα βγήκε και σε κανάλι της Βρετανίας για να δικαιολογήσει την πράξη της. Στόχος της, είπε, ήταν να εξασφαλίσει χρήματα για το καλό των γονιών της, και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Επιπλέον, μέρος των χρημάτων θα επενδυθεί για τη μόρφωσή της και για την απόκτηση κατοικίας.

Η χειρότερη σε υπερπληθυσμό φυλακή του κόσμου
Οσμή από ιδρώτα, ανθρώπινα περιττώματα, ούρα... Στοίβα τα ανθρώπινα κορμιά «συσκευασμένα» σαν σαρδέλες σε στενούς διαδρόμους, πίσω από τα κάγκελα, τόσο κοντά το ένα το άλλο που είναι αδύνατον να βρουν χώρο να καθίσουν. Στα αυτιά, ένα σταθερό βουητό από φωνές. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που προσέχει κανείς όταν βρεθεί στο εθνικό σωφρονιστήριο της Αϊτής.
Η φυλακή βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ-ο-Πρενς και είναι μια από τις πιο υπερπλήρεις του κόσμου - στεγάζει πάνω από 4.000 κρατούμενους σε χώρο που έχει δημιουργηθεί για 1.200. Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης, είναι ότι σε μια πτέρυγα η ρεπόρτερ του αυστραλιανού SBS, Seyi Rhodes βρήκε 60 κρατούμενους αλλά μόνο 18 κουκέτες - όσοι άτυχοι δεν αναπαύονται σε κρεβάτια, κοιμούνται στο πάτωμα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε αιώρες. Η ρεπόρτερ σημειώνει δηλαδή ότι οι φυλακές όχι μόνο λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητας αλλά τα έχουν ξεπεράσει κατά 400% με 529 τρόφιμους να έχουν καταδικαστεί για τα όποια εγκλήματά τους και 3830 άλλους να φυλάσσονται μέχρι τη δίκη τους.
Το τραγικό είναι ότι εδώ αναγκάζονται να συνυπάρχουν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί, από απαγωγείς, μέχρι βιαστές και εγκληματίες με όσους βρίσκονται στο στάδιο της προφυλάκισης - ανάμεσά τους και αθώοι-, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένουν την πολυπόθητη ακροαματική διαδικασία ακόμα και 10 χρόνια! Όπως εξηγείται, η εξαιρετικά αργή διαδικασία απονομής δικαιοσύνης οφείλεται στις δυσάρεστες επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε την εξαθλιωμένη χώρα το 2010.
«Υποφέρω... Δεν αντέχω άλλο, δεν έχω κανέναν. Μόνο ο Θεός μπορεί να με βοηθήσει», λέει ένας απελπισμένος άντρας, ο Jean, ο οποίος προφυλακίστηκε χωρίς να τον ενημερώσουν γιατί-όπως λέει. Απέδρασε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 2010, αλλά συνελήφθη εκ νέου και στάλθηκε πίσω στη φυλακή. Εξακολουθεί να δηλώνει άγνοια για το αδίκημα που έχει κάνει!
«Κοιμόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο. Δεν υπάρχει τουαλέτα.. Είμαστε τόσοι πολλοί», αναφέρει ένας άλλος ο οποίος κρατείται σε καραντίνα μαζί με άλλους 48 που υποφέρουν από φυματίωση... Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι πολλοί κρατούμενοι είναι αρκετά άρρωστοι και υποσιτίζονται - κατά μέσο όρο, τρεις άντρες πεθαίνουν κάθε μήνα εξαιτίας κάποιας νόσου.
Η Florence Elie από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συχνά επισκέπτεται τις φυλακές προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες κράτησης - η ίδια είναι επιφορτισμένη με την τεκμηρίωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Κάθε φορά που περνά το κατώφλι των φυλακών, αρκετοί τρόφιμοι σπεύδουν να την ενημερώσουν για τη δική τους υπόθεση. «Κάθε φορά γίνομαι αποδέκτης των ίδιων καταστάσεων», δηλώνει.
Δεν είναι να απορεί κανείς με τις εξαθλιωμένες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης σε μια από τις φτωχότερες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου. Η πλειοψηφία του πληθυσμού επιβιώνει με μόλις 2 δολάρια τη μέρα. Η χώρα ισοπεδώθηκε από τα 7 Ρίχτερ το 2010 με το 60% των δημόσιων κτιρίων να έχουν καταστραφεί- ανάμεσά τους και το δικαστικό μέγαρο οπότε το δικαστικό σύστημα υπολειτουργεί. Σα να μην έφτανε αυτό, οι δικαστές στην Αϊτή ως επί το πλείστον εργάζονται με μερική απασχόληση και βρίσκονται, συχνά πυκνά, σε άδεια.




Σε συναγερμό βρίσκεται το Μάντσεστερ αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες για ένα νέο απαγορευμένο ναρκωτικό, το οποίο παραλύει και μετατρέπει σε «αγάλματα» όσους κάνουν χρήση του.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 11 άτομα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, εκ των οποίων ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος χρειάστηκε να παραμείνει για 48 ώρες προκειμένου να του χορηγηθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida.gr, η αστυνομία του Μάντσεστερ είχε αρκετούς μήνες πριν την πληροφορία για τη δημιουργία ενός νέου ναρκωτικού, το οποίο ως βάση είχε την συνθετική κάνναβη και ονομάζεται Spice ωστόσο ελάχιστοι γνώριζαν τις παρενέργειές του.

Όλα άρχισαν να γίνονται πιο ξεκάθαρα όταν το βράδυ της Παρασκευής δύο φίλοι μεταφέρθηκαν από την παρέα τους στο νοσοκομείο αφού έπεσαν και χτύπησαν στο κεφάλι τους, μην μπορώντας να κουνήσουν ούτε χέρια, ούτε πόδια.

Τα πρώτα βίντεο μάλιστα που ήρθαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ανθρώπους να μετατρέπονται σε «αγάλματα» και να κοκαλώνουν σε όποια θέση κι αν βρίσκονται.

Παρά τη δήλωσή του ότι προτιμάει να κόψει τις φλέβες του αντί να παίξει σε ακόμα μία ταινία Τζέιμς Μποντ, ο Ντάνιελ Κρεγκ φαίνεται ότι είναι έτοιμος να υπογράψει για την επιστροφή του, καθώς οι παραγωγοί του πράκτορα 007 αποφάσισαν ότι ο Τομ Χίντλστον είναι «πολύ ωραιοπαθής και όχι αρκετά σκληρός» για το ρόλο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Page Six, που επικαλείται πολλές πηγές, η παραγωγός της κινηματογραφικής σειράς Μπάρμπαρα Μπρόκολι «έχει σχεδόν πείσει τον Ντάνιελ Κρεγκ να γυρίσει και την επόμενη ταινία του Μποντ».

Αυτό έρχεται μετά από το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης «Οθέλλος» με τον Ντέιβιντ Ογιελόβο, κατά την οποία ο Κρεγκ πήρε πολύ καλές κριτικές και στην οποία παραγωγός ήταν η Μπρόκολι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πρώτα χαρτονομίσματα εμφανίστηκαν στη διάρκεια του 7ου αιώνα μ.Χ. στην Κίνα. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι οι Κινέζοι ήταν αυτοί που είχαν εφεύρει πρώτοι το χαρτί και την τυπογραφία, οπότε η εκτύπωση χαρτονομισμάτων φαντάζει ως το λογικό επόμενο βήμα.
Οι πρώτοι που χρησιμοποιούσαν χαρτονομίσματα ήταν έμποροι που πραγματοποιούσαν μεγάλα ταξίδια, ενώ ο Κινέζος αυτοκράτορας ανέλαβε την αποκλειστική έκδοση χαρτονομισμάτων το 1024. Εκτοτε, πολλά παράξενα χαρτονομίσματα έχουν εκδοθεί, στην προσπάθεια των ανθρώπων να ανταποκριθούν σε έκτακτες ή συνηθισμένες ανάγκες, να κάνουν εμπόριο και να αποκτούν αγαθά. Τα πρώτα χαρτονομίσματα είχαν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 1831 επί Καποδίστρια, ονομάζονταν φοίνικες και είχαν απορριφθεί ως αφερέγγυα από τους συναλλασσόμενους.
Επιστρέφοντας ο Μάρκο Πόλο από τα ταξίδια του στην Απω Ανατολή τον 13ο αιώνα, είχε αναφέρει την κινεζική εφεύρεση του χαρτονομίσματος, την οποία οι σύγχρονοί του Ευρωπαίοι μάλλον δεν είχαν πιστέψει. Λογικό και αυτό, αν σκεφθεί κανείς πως εκείνη την εποχή οι αλχημιστές είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στο να μετατρέψουν μη πολύτιμα μέταλλα σε χρυσό. Οι Κινέζοι είχαν κάνει το ακριβώς αντίστροφο, είχαν μετατρέψει χρυσό, ασήμι και άλλα πολύτιμα αγαθά (κάποτε χρησιμοποιούνταν και το αλάτι ως αποθεματικό μέσο, εκτός από τον χρυσό και το ασήμι) σε τυπωμένο χαρτί από ξύλο μουριάς. Οι πρώτοι που άρχισαν να παράγουν χαρτονομίσματα σε μεγάλη κλίμακα στην Ευρώπη ήταν οι χρυσοχόοι τον 16ο αιώνα. Το 1694 ιδρύεται η Τράπεζα της Αγγλίας και σχεδόν αμέσως αρχίζει να τυπώνει χειρόγραφα χαρτονομίσματα, τα οποία ο κάτοχός τους μπορούσε να ανταλλάξει με χρυσό ή νομίσματα αντίστοιχης αξίας με αυτήν που αναγραφόταν στο χαρτονόμισμα.
Εως το 1745, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε εισαγάγει χαρτονομίσματα με σταθερή ονομαστική αξία από 20 λίρες στερλίνες μέχρι 1.000. Μόλις το 1844 απέκτησε η ΤτΑ το αποκλειστικό δικαίωμα τυπώματος χαρτονομισμάτων, ενώ το πρώτο πλήρως τυπωμένο χαρτονόμισμα είχε εμφανιστεί μόλις το 1855.
Εκτοτε έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες διαφορετικά χαρτονομίσματα, με μικρό και μεγάλο μέγεθος, μικρή ή πολύ μεγάλη ονομαστική αξία αλλά, συνήθως, ελάχιστη αγοραστική δύναμη. Πολλές φορές, ιδιαίτερα θλιβερές περίοδοι στην Ιστορία χωρών ή ολόκληρης της ανθρωπότητας αποτυπώνονται στα χαρτονομίσματα μιας περιόδου. Για παράδειγμα, το χαρτονόμισμα των 50 πφένιχ (λεπτών) που είχε εκδοθεί στο πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχαν οργανώσει οι ναζί μεταξύ 1933 και 1935 στο Οράνιενμπουργκ. Το χαρτονόμισμα των 50 πφένιχ είναι πολύ σπάνιο λόγω του ιδιαίτερου συμβολισμού του. Ο σχεδιαστής του Χορστ Βίλι Λίπερτ ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο.
Οταν του ανατέθηκε το έργο να σχεδιάσει το χαρτονόμισμα, αντικατέστησε το γράμμα «g» στη λέξη Konzentrazionlagers (σ.σ. στρατόπεδα συγκέντρωσης) με το γράμμα «y», με αποτέλεσμα η λέξη να σημαίνει πλέον «σφαγείς των στρατοπέδων συγκέντρωσης». Η αλλαγή δεν έγινε ποτέ αντιληπτή από τους ναζί. Και το χαρτονόμισμα των 20.000 ζαΐρ, που είχε εκδώσει ο διαβόητος δικτάτορας του Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) Μομπούτο Σέσε Σέκο, είναι αποτέλεσμα μιας ταραγμένης περιόδου. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, στο χαρτονόμισμα υπάρχει μια τρύπα στη θέση όπου κανονικά υπήρχε το πρόσωπο του αιμοσταγούς δικτάτορα. Ο λόγος είναι πως όταν η αντιπολίτευση κατάφερε να ανατρέψει τον Μομπούτο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν είχε χρήματα για να εκδώσει νέα χαρτονομίσματα. Οπότε αναγκάστηκε να διατηρήσει σε κυκλοφορία τα παλιά χαρτονομίσματα, ανοίγοντας μια τρύπα στο σημείο όπου υπήρχε κανονικά το πρόσωπο του δικτάτορα. Το χαρτονόμισμα ονομαστικής αξίας 1.000 δολαρίων σταμάτησε να τυπώνεται το 1969 επί Νίξον, στην προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, που έβρισκε πολύ χρήσιμα τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας. Μαζί με το χαρτονόμισμα των 1.000 δολαρίων σταμάτησαν να τυπώνονται και τα χαρτονομίσματα των 500, 5.000 και 10.000 δολαρίων. Ωστόσο, όλα αυτά τα χαρτονομίσματα εξακολουθούν να ισχύουν, και μάλιστα η πραγματική τους αξία είναι μεγαλύτερη από την ονομαστική, ιδίως των χαρτονομισμάτων των 5.000 και 10.000 δολαρίων.
Πηγή: Καθημερινή
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!