Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017


Μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη (Grexit) θα επιστρέψουν στο προσκήνιο της γερμανικής πολιτικής επικαιρότητας. Το αργότερο όταν η γερμανική βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για την τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αιτία για την αναβίωση της συζήτησης για το Grexit θα είναι η επιστροφή στη βουλή των Φιλελευθέρων (FDP) και η είσοδος του λαϊκίστικου δεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Και τα δύο κόμματα εκφράζονται υπέρ του Grexit. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί θα συγκεντρώσουν μαζί 20% με 25% των ψήφων και συνεπώς και αντίστοιχο αριθμό βουλευτών.
AfD : «Η παραμονή στο ευρώ βλάπτει τον Έλληνα πολίτη»
Από την αρχή της ίδρυσης του το 2013 το AfD απέρριπτε τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Μάλιστα, την πρώτη περίοδο της ύπαρξης του το θέμα αυτό είχε την ίδια σημασία όπως και προσφυγικό αργότερα. Όπως παραδέχτηκε την Πέμπτη το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, «η διάσωση της Ελλάδας μας ανέδειξε».
Εξηγώντας τη θέση του κόμματος της στην Deutsche Welle η αναπληρώτρια πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και ευρωβουλευτής Μπέατριξ φον Στορχ επισημαίνει πως «για την Ελλάδα το ευρώ είναι ένα ΄σκληρό’ νόμισμα. Αυτό καταστρέφει την ελληνική οικονομία. Για να αντισταθμίζονται τα ανταγωνιστικά της μειονεκτήματα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποτίμησης του νομίσματος». Πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με ένα εθνικό νόμισμα. Η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη «βλάπτει», σύμφωνα με την κ. φον Στόρχ, «τον έλληνα πολίτη και την ελληνική οικονομία.» Η έξοδος από το ευρώ δεν ενδεικνύεται όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους. Σύμφωνα με το AfD το όλο εγχείρημα Ευρωζώνη έχει αποτύχει και θα πρέπει να καταργηθεί.
Τι γίνεται όμως με το χρέος που έχει συσσωρευτεί σε περίπτωση ενός Grexit. «Θα πρέπει να το ξεγράψουμε», απαντά κοφτά η υποψήφια βουλευτής του AfD στην Deutsche Welle. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – ουδέποτε η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της. Κάθε επιπλέον δάνειο προς τη χώρα συνιστά δώρο και δεν θα επιστραφεί ποτέ.» Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να κηρύξει πτώχευση. Και αυτό σημαίνει «πως ο δανειζόμενος απελευθερώνεται από τα χρέη του και ο δανειστής παραιτείται από την αξίωση επιστροφής του δανείου». Ο λόγος που δεν διαγράφονται τα χρέη σχετίζεται με το πολιτικό κόστος αυτού του μέτρου το οποίο δεν θέλουν, σύμφωνα με την Μπέατριξ φον Στορχ, να επωμιστούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Η πολιτικός του AfD, είναι σίγουρη πως τα δάνεια θα εξακολουθούν να παρέχονται, παρ΄ ότι δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα.
Οι Φιλελεύθεροι και το Grexit
Αν και στο εκλογικό πρόγραμμα των Φιλελευθέρων (FDP) δεν τίθεται ρητά θέμα Grexit, το πλαίσιο όμως που περιγράφεται για το πως και με ποια κριτήρια θα πρέπει να λειτουργεί η Ευρωζώνη, θέτει την Ελλάδα εκτός. Σε σχέση με το τρίτο πακέτο βοήθειας ασκείται στο πρόγραμμα κριτική στη γερμανική κυβέρνηση που το αποδέχτηκε παρ’ ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με αυτό τον τρόπο τίθεται σύμφωνα με τους Φιλελεύθερους σοβαρά σε αμφισβήτηση η ρήτρα «της μη διασώσεως» (no-bail-out). Στόχος του FDP είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας αυτής της ρήτρας επειδή «διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναλάβουν τις συνέπειες της οικονομικής και δημοσιονομικής τους πολιτικής».
Δεν υπάρχουν όμως μόνον έμμεσες αναφορές στο Grexit. Το ζήτημα το έθεσε ο ίδιος πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ πριν μερικούς μήνες σε σχέση με τη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα και την περικοπή του χρέους: «Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε από την Ελλάδα και ούτε από τους (γερμανούς) φορολογούμενους να ζουν με ακόμη μια αβεβαιότητα. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει το Grexit έτσι ώστε να απελευθερωθεί η χώρα, εκτός ευρώ, από τα χρέη της, παραμένοντας ωστόσο στην ΕΕ.» Σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, η έξοδος της Ελλάδας θα επέτρεπε «στην ευρωζώνη να κάνει μια νέα αρχή, επειδή θα τηρούνταν αυστηρά το δίκαιο και οι κανόνες.»
Οι Πράσινοι προεδοποιούν για επιστροφή της ευρωκρίσης
Το FDP όχι μόνο θα μπει στην επόμενη βουλή αλλά έχει μεγάλες πιθανότητες να συμμετέχει σε μια νέα κυβέρνηση Μέρκελ. Ο Κρίστιαν Λίντνερ έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του να διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Αναφερόμενος σε αυτή την περίπτωση στο σημερινό φύλο της Neue Osnabrücker Zeitung o εκπρόσωπος των Πρασίνων για δημοσιονομικά θέματα στην ευρωβουλή, Σβεν Γκίγκολντ, προειδοποιεί πως «η πολιτική του FDP θα οδηγούσε στην επιστροφή της ευρωκρίσης.» Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, «δεν μας χρειάζεται μια συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας. Αυτό είναι ανεύθυνο. Μια τέτοια πολιτική δεν πρόκειται να εφαρμοστεί με τους Πράσινους.»
Η αναφορά του κ. Γκίγκολτ αφορά την περίπτωση της συμμετοχής των Πρασίνων σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους. Δεδομένου ότι η Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει ένα Grexit, το FDP αναγκαστικά θα πειθαρχήσει και θα παραιτηθεί από το αίτημα του αν θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Διαφορετική είναι η κατάσταση αν οι Φιλελεύθεροι βρεθούν στην αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι FDP, δεξιοί λαϊκιστές του AfD και ένας σεβαστός αριθμός Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών να ψηφίζουν από κοινού ενάντια στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
Πηγή: Deutsche Welle

«Μια άθικτη ομορφιά, ένας παράδεισος που έχουμε βρει». Έτσι θυμάται ο Ρόμπερτ ντε Νίρο τη νήσο Μπαρμπούντα στην Καραϊβική, τα πρώτα χρόνια των επισκέψεών του εκεί. Τώρα, το νησί της Καραϊβικής καταστράφηκε από τον ισχυρότερο κυκλώνα στην ιστορία, την Ίρμα, και ο ντε Νίρο λέει ότι «έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση, μια ολόκληρο νήσο κατεστραμμένη».

Την περασμένη Δευτέρα, ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός πήγε στα Ηνωμένα Έθνη για να απευθύνει έκκληση σε χώρες και οργανισμούς να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση του νησιού και να εξασφαλίσουν ότι «ο παράδεισος δεν χάθηκε». Η συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού με ηγέτες πολλών χωρών της Καραϊβικής που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα έλαβε χώρα την παραμονή της έναρξης των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κυκλώνας προξένησε ζημιές - ή κατάστρεψε - στο 90% των υποδομών της Μπαρμπούντα, στην οποία ζουν περίπου 1.500 και στην οποία φιλοξενείται θέρετρο του οποίου συνιδιοκτήτης είναι ο ντε Νίρο. «Για πρώτη φορά σε διάστημα 300 χρόνων, σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας που ζει στην Μπαρμπούντα» δήλωσε, στη συνάντηση, ο γενικός κυβερνήτης της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ρόντνεϊ Ουίλιαμς (όλος ο πληθυσμός της νήσου έχει μετεγκατασταθεί στην Αντίγκουα).

«Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους» προέτρεψε ο ντε Νίρο. Ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς και δύσκολος. Οι κάτοικοι της Μπαρμούντα πρέπει να συμμετέχουν, οι οικίες τους να επιδιορθωθούν και να είναι πιο στέρεες, να ξαναχτιστούν πιο ανθεκτικές, καινούργια σπίτια μεγαλύτερης αντοχής. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες, την ηλεκτροδότηση, το πόσιμο νερό, τα τρόφιμα, την φαρμακευτική περίθαλψη, τα ζώα».

Άτακτη υποχώρηση σήμανε η πολωνική εταιρεία αναψυκτικών, η οποία κυκλοφορεί δροσιστικό με επωνυμία «John Lemon», μετά την απειλή μήνυσης από την Γιόκο Όνο, χήρα του Τζον Λένον.

Η επωνυμία του καινούργιου προϊόντος θα αλλάξει σε «On Lemon», μετά τις επιστολές που έστειλαν οι δικηγόροι της Γιόκο στους διανομείς των προϊόντων της πολωνικής εταιρείας εξηγώντας ότι θα υποστούν κυρώσεις ύψους 5.000 ευρώ την ημέρα και 500 ευρώ για κάθε μπουκάλι του καινούργιου αναψυκτικού που θα πωλούσαν αν η επωνυμία εξακολουθούσε να μη λαμβάνει υπόψη το κατοχυρωμένο στην Ευρώπη εμπορικό σήμα «John Lennon».

Οι δικηγόροι της πολωνικής εταιρείας αρνήθηκαν ότι αμφισβητούνται τα δικαιώματα που προκύπτουν από το εμπορικό σήμα «John Lennon», αλλά οι δικηγόροι της Γιόκο επέστησαν την προσοχή σε ανάρτηση, στο Facebook, του John Lemon Ireland στην οποία υπήρχε φωτογραφία του θανόντος τραγουδιστή.

Άλλα στοιχεία μάρκετινγκ του προϊόντος περιλάμβαναν το λογότυπό του δίπλα στις λέξεις «let it be» καθώς και ένα ζευγάρι στρογγυλά γυαλιά, που παραπέμπουν στον Τζον Λένον.

Παρότι, το εμπορικό σήμα «John Lemon» είχε κατοχυρωθεί στην Ευρώπη το 2014, δύο χρόνια πριν την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «John Lennon», οι διανομείς του αναψυκτικού έδωσαν εντολή για «Όπισθεν, ολοταχώς».

Η Karol Chamera, ιδρύτρια της Mr Lemonade Alternative Drinks που είχε τη διανομή του αναψυκτικού στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε: «Όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε με αυτό το προϊόν είμαστε νεοφυείς επιχειρήσεις και δεν μπορούμε να τα βάλουμε με κάποιον που η αξία του ανέρχεται σε πολλά-πολλά εκατομμύρια.»
Αυτό το θέατρο δεν μοιάζει με τίποτα που έχετε δει έως τώρα
Το νεότερο θέατρο της Σαγκάης έχει μια τρίφυλλη πρόσοψη που πάντα περιστρέφεται.
Το Ίδρυμα Fosun της Σαγκάης είναι εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά κινεζικά θέατρα και σχεδιάστηκε από τους Foster + Partners και Heatherwick Studio.
Το θέατρο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων καλύπτεται από πρόσοψη τύπου κουρτίνας, κατασκευασμένη από τρία στρώματα συνεχώς μετατοπισμένων σωλήνων.
Suki: Η ταξιδιάρα γάτα που έχει λατρέψει το διαδίκτυο
Η Suki είναι μια πανέμορφη γάτα Βεγγάλης. Είναι τόσο ατρόμητη που δεν φοβάται να εξερευνήσει τα βουνά και τα ρέματα γύρω από μια ξύλινη καμπίνα της καναδικής υπαίθρου.
Από μια βόλτα με κανό μέχρι το παιχνιδιάρικο περπάτημά της σε ένα ανθισμένο λιβάδι, κάθε τόπος γίνεται πιο φωτεινός από την εμφάνιση της Suki.
Πάρα πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να σχολιάσουν το χρώμα των ματιών της, με την ιδιοκτήτριά της να λέει ότι αποτελεί προϊόν επεξεργασίας.
«Μου αρέσει να παίζω με τις φωτογραφίες γιατί θέλω να δημιουργήσω μια 'μικρή μαγεία' με τις εικόνες, αλλά αν θέλετε μπορείτε να εξακριβώσετε το κανονικό της χρώμα στα βίντεο που δημοσιεύω», λέει η ιδιοκτήτρια.
Adventures-suki-the-cat-canada
Adventures-suki-the-cat-canada
Adventures-suki-the-cat-canada
Adventures-suki-the-cat-canada

Να συνεχιστεί «ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων και πιστοποιητικών που ξεκίνησε την περίοδο που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης», ζητά με ανακοίνωσή του η οποία συνοδεύει την κοινοποίηση της διαγραφής του “γαλάζιου” συνδικαλιστή της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλη Πολυμερόπουλου για το “μαϊμου” μεταπτυχιακό.  Και προσθέτει επιτιθέμενη στο κυβερνών κόμμα: “Τότε, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε και ήταν απέναντι σε κάθε έλεγχο νομιμότητας, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο περιπτώσεις σαν αυτή του κ. Πολυμερόπουλου”.
Στην ανακοίνωση της, μάλιστα, η ΝΔ επικεντρώνει στους περίπου 50.000 συμβασιούχους που έγιναν αορίστου χρόνου με το ΠΔ 164/2004, γνωστού ως ΠΔ Παυλόπουλου (σ.σ. του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας όταν είχε θητεύσει ως υπουργός Εσωτερικών), στους οποίους είχε αναφερθεί και στην περσινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καλά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να μας κουνάει το δάχτυλο, να ενημερώσει τους πολίτες γιατί σταμάτησε από τον Ιανουάριο του 2015 τους ελέγχους για την ορθή τήρηση της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου (σ.σ. του ΠΔ 164/2004, γνωστού ως ΠΔ Παυλόπουλου). Επίσης, πόσες υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν εκκρεμείς στα Πειθαρχικά Συμβούλια, με ορατό τον κίνδυνο στο τέλος του έτους πολλοί από αυτούς να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους».
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!