Μια γιγάντια μέδουσα που ξεβράστηκε στην Αυστραλία προσπαθούν να ταξινομήσουν οι επιστήμονες.
Την τεράστια μέδουσα, πλάτους 1,5 μέτρουανακάλυψε η οικογένεια Lim σε μια εξόρμηση σε παραλία στο Χόουντεν της Τασμανίας.
Η οικογένεια τράβηξε φωτογραφίες και επικοινώνησε με θαλάσσιο βιολόγο η οποία δήλωσε πως αν και η ύπαρξή της είναι γνωστή στους επιστήμονες, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε παρατηρηθεί τόσο μεγάλη μέδουσα του συγκεκριμένου είδους ούτε είχε τύχει να ξεβραστεί ποτέ σε παραλία.
«Γνωρίζουμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου είδους όμως ακόμα δεν το έχουμε ταξινομήσει, δεν το έχουμε ονομάσει», δήλωσε η Lisa Gershwin από τον Κοινοπολιτειακό Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO).
Επιπλέον, η Δρ. Gershwin ανέφερε πως το νέο είδος συγγενεύει με τη μέδουσα Cyanea capillata, το μεγαλύτερο γνωστό είδος θαλάσσιου ζώου παγκοσμίως.
«Είναι τόσο μεγάλη που μας έκοψε την ανάσα», είπε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια, που μελετά μέδουσες για περισσότερα από 20 χρόνια.
Αν και τσιμπά, και παρά το μέγεθός της, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τεράστια μέδουσα δεν απειλεί τους λουόμενους.
Μετά τα τελευταία ευρήματα οι επιστήμονες του Οργανισμού CSIRO διαθέτουν αρκετές φωτογραφίες και δείγματα ώστε να ταξινομήσουν και να ονομάσουν το νέο είδος.
Ωστόσο, και πάλι πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα σχετικά με τη μυστηριώδη μέδουσα, ειδικά σε ό,τι αφορά τους οικοτόπους, την αναπαραγωγή και την τροφή της.
Η αναπάντεχη ανακάλυψη καταδεικνύει ακόμα μια φορά πως το μεγαλύτερο μέρος των ωκεανών και των θαλασσών παραμένει ανεξερεύνητο.