Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


Η εταιρεία Toyota ανακοίνωσε στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών CES 2020 στο Λας Βέγκας ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει το πρωτότυπο μιας «πόλης του μέλλοντος» στους πρόποδες του όρου Φούτζι στην Ιαπωνία. Η μικρή πόλη, που θα αποτελέσει ένα «εργαστήριο» εφαρμογής καινοτομιών, θα διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της τεχνολογίας, όπως κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, πλήρως αυτόνομα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, «έξυπνα» σπίτια, οικιακά και άλλα ρομπότ, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κ.α.
Woven City image video (long ver)
Οι υποδομές θα ελέγχονται από ένα ψηφιακό λειτουργικό σύστημα, ενώ άνθρωποι, κτίρια και αυτοκίνητα θα επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους μέσω διαδικτυακής ανταλλαγής δεδομένων και μιας πληθώρας αισθητήρων, που θα «παντρεύουν» το φυσικό και το ψηφιακό περιβάλλον. Η πόλη θα είναι πλήρως βιώσιμη ενεργειακά, με κτίρια κυρίως από ξύλο, με ελάχιστο «αποτύπωμα άνθρακα», ευρεία χρήση φωτοβολταϊκών στις στέγες, υδροπονικές καλλιέργειες κ.α.
Η πόλη, που θα έχει πολλά πάρκα αναψυχής, ώστε να διευκολύνει την κοινοτική ζωή, θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου που πρόκειται να κλείσει και θα πάρει την ονομασία «Υφασμένη Πόλη», μια αναφορά στο ξεκίνημα της εταιρείας ως κατασκευάστριας κλωστοϋφαντουργικού εξοπλισμού. Η φουτουριστική πόλη, με αρχικό πληθυσμό 2.000 ατόμων, θα αποτελέσει μόνιμη κατοικία για υπάλληλους της Toyota, ερευνητές και άλλους κατοίκους.
Το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021 και το κόστος ανέγερσης με πυρήνα μια έκταση 710 στρεμμάτων δεν έχει γίνει γνωστό. Ο σχεδιασμός της πόλης έχει ανατεθεί στον Δανό αρχιτέκτονα Μπιάρκε Ίνγκελς, η εταιρεία του οποίου σχεδίασε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 2 στη Νέα Υόρκη, τα γραφεία της Google στη Σίλικον Βάλεϊ και στο Λονδίνο, το Lego House στη Δανία και άλλα έργα υψηλού προφίλ.
polois

Η Toyota δήλωσε ότι άλλες εταιρείες και πανεπιστήμια είναι ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, ώστε να δοκιμάσουν στη νέα πόλη τις δικές τους τεχνολογίες. «Καλωσορίζουμε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο που θα ζούμε στο μέλλον, να αξιοποιήσουν αυτό το μοναδικό ερευνητικό οικοσύστημα και να ενωθούν μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα ολοένα καλύτερο τρόπο ζωής και κίνησης για όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Toyota Motor ‘Ακιο Τογιόντα.
7 tips για να φύγουν γρήγορα τα κιλά των γιορτών
Οι γιορτές συνδέονται με μια μικρή αύξηση του βάρους στους περισσότερους άντρες και γυναίκες. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Για να μη μείνουν όμως τα κιλά αυτών των γιορτών, λάβετε δράση όσο πιο γρήγορα και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα που προτείνει η Δήμητρα Μελαδάκη, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, M.Sc., συνεργάτης του www.mednutrition.gr.

Βάλτε το στόχο για το νέο έτος

Τι καλύτερο για στόχο από το να φροντίσετε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας με σωστή διατροφή και άσκηση και να φτάσετε αυτό το στόχο κιλών που έχετε στο μυαλό για χρόνια τώρα;

Διαχειριστείτε τα περισσεύματα

Αν έχετε περισσεύματα σε φαγητά και γλυκά από τις ημέρες των γιορτών, εντάξτε τα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για παράδειγμα, μία φέτα βασιλόπιτα για πρωινό, ένα μελομακάρονο για σνακ και το φαγητό που περίσσεψε από το τραπέζι σαν κυρίως γεύμα την επόμενη ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομήσετε θερμίδες καθώς τα περισσεύματα θα αντικαταστήσουν κάτι στη διατροφή σας και δεν θα προστεθούν σε αυτή.

Μπείτε πάλι σε πρόγραμμα

Μην καθυστερείτε άλλο την επαναφορά στο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Η επιστροφή στο γυμναστήριο και η διατροφή δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσουν από Δευτέρα. Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που θα είστε εκτός "προγράμματος", τόσο περισσότερο το βάρος που μπορεί να προσλάβετε.

Προετοιμάστε τα γεύματά σας

Φυσικά και υπάρχουν γρήγορες καλές επιλογές τροφών, αλλά η προετοιμασία ενός πλάνου διατροφής θα σας μειώσει σίγουρα το στρες γύρω από τη διατροφή. Προετοιμάστε λοιπόν πριν φύγετε από το σπίτι τα σνακ ή και το γεύμα που θα πρέπει να καταναλώσετε στη δουλειά και αξιοποιήστε το Σαββατοκύριακο για σχεδιασμό και προετοιμασία του διατροφικού πλάνου της εβδομάδας σας.

Προσοχή στη μερίδα

Ίσως τις ημέρες των γιορτών να καταναλώσατε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, όμως ήρθε η ώρα για επαναφορά. Ενημερωθείτε για τη σωστή μερίδα και εφαρμόστε την σε εσάς και την οικογένειά σας

Περιορίστε το αλκοόλ

Οι θερμίδες των ποτών είναι αρκετές και μάλιστα χωρίς να προκαλούν κορεσμό, χωρίς να μας χορταίνουν δηλαδή. Για να μειωθεί το βάρος, καλό θα ήταν να περιορίσουμε το αλκοόλ, όπως και γενικά τις υγρές θερμίδες, από αναψυκτικά ή/και χυμούς.

Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο βάρος. Επειδή η περίοδος των γιορτών επιφέρει αλλαγές και στα ωράρια του ύπνου, προγραμματίστε την καθημερινότητά σας έτσι ώστε να σας διασφαλίζει 7-9 ώρες ύπνου ημερησίως.

Πείτε όχι δίαιτες εξπρές και τις "αποτοξινώσεις"

Βρείτε τις αλλαγές αυτές στην καθημερινότητά σας που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς στερήσεις, μονοφαγικές διατροφές και μαγικούς συνδυασμούς. Αν πιστεύετε ότι σας είναι δύσκολο, απευθυνθείτε σε ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για να σας δώσει εξατομικευμένες λύσεις.

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκαναν ρώσοι αρχαιολόγοι στη νοτιοδυτική Ρωσία, που όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν τάφο που περιέχει τέσσερις Αμαζόνες διαφορετικών ηλικιών. Πρόκειται για ένα κορίτσι ηλικίας 12-13 ετών, δύο γυναίκες άνω των 20 ετών και μία μεγαλύτερη 45-50 ετών, που πέθαναν πριν 2.400 χρόνια και βρέθηκαν θαμμένες σε έναν από τους 19 τάφους στη Ντεβίτσα της Ρωσίας, στην περιοχή των Σκύθων.
Στον τάφο τους -που δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με τους Times- βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα, ένα χρυσό διάδημα και όπλα. Τα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί στον τάφο σε δύο από τους σκελετούς φαίνεται πως είχαν συληθεί κατά την αρχαιότητα, όμως οι δύο άλλοι τα είχαν ακόμα πλάι τους ή τα φορούσαν. Ο ένας σκελετός ανήκει σε μία 20χρονη γυναίκα, που είχε ταφεί με τα πόδια της στη στάση που έχουν οι ιππείς. Πλάι της βρέθηκαν δύο ακόντια, ένας καθρέπτης από χαλκό, ένα βραχιόλι με χρυσές χάντρες και δύο αρχαιοελληνικά δοχεία, το ένα από τα οποία είναι κάνθαρος, που χρονολογείται από το δεύτερο τέταρτο του τέταρτου αιώνα π.Χ.
Ο άλλος σκελετός ανήκει σε μία γυναίκα 45-50 ετών, ηλικία προχωρημένη για την εποχή της. Φορούσε ένα τελετουργικό χρυσό διάδημα, το οποίο είναι ενδεικτικό της υψηλής θέσης που φαίνεται πως κατείχε στην τοπική κοινωνία. Είναι το πρώτο αντικείμενο του είδους που ανακαλύπτεται σε τάφο Σκυθών. Δίπλα της βρέθηκαν ένα μαχαίρι από σίδηρο και μία αιχμή βέλους. Δεξιά, το χρυσό διάδημα, όπως βρέθηκε στο κρανίο του γυναικείου σκελετού και αριστερά η αναπαράστασή του στο κεφάλι της γυναίκας Σε συνδυασμό με τις περισσότερες από 30 αιχμές βέλους, μαχαίρια από σίδηρο και διάφορα αξεσουάρ για άλογα, που βρέθηκαν στον ίδιο τάφο, οι ερευνητές από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν Σκύθες πολεμίστριες, οι οποίες ενέπνευσαν τον μύθο των Αμαζόνων, όπως της βασίλισσας Ιππολύτης. Οι Σκύθες ήταν μία ομάδα αρχαίων φυλών νομάδων πολεμιστών, που μιλούσαν μία περσική διάλεκτο και ζούσαν στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία από το 800 π.Χ. μέχρι τους πρώτους αιώνες μ.Χ.

Ο Βαλέρι Γκουλιάεφ, επικεφαλής της ανασκαφής, είπε ότι οι ταφές οπλισμένων γυναικών ήταν συνηθισμένες στην περιοχή, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος ανακάλυψε «τέσσερις Αμαζόνες διαφορετικών ηλικιών» μαζί σε μία ταφή.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες προστάτευαν τα κοπάδια της τοπικής κοινωνίας, τις περιουσίες και τις κατοικίες τους, όταν οι άντρες έλειπαν σε πολεμικές αποστολές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι στις γυναίκες προσφέρονταν οι ίδιες νεκρικές τιμές με τους άντρες πολεμιστές κατά την ταφή τους και ότι τα κορίτσια εκπαιδεύονταν από μικρή ηλικία στην ιππασία και τις πολεμικές τέχνες.
Μέσω της επαφής τους με τους Σκύθες, οι Αρχαίοι Ελληνες εξιστόρησαν τις περιπέτειες των Αμαζόνων, οι οποίες φαίνεται πως ήταν υπαρκτά πρόσωπα στη Μαύρη Θάλασσα. Σχολιάζοντας τη νέα ανακαλύψη, η Αντριέν Μέιγιορ, ακαδημαϊκός και συγγραφέας του βιβλίου «Οι Αμαζόνες», είπε στους Times, ότι οι αντίξοες συνθήκες της περιόδου εκείνης σε αυτό το σημείο του πλανήτη, «απαιτούσαν και από τις γυναίκες να είναι ικανές με τα όπλα και εκπαιδευμένες όπως οι άντρες για να προστατέψουν τη φυλή τους. Αυτή η ανακάλυψη είναι η απόδειξη ότι οι γυναίκες ήταν πολεμίστριες όλη τους τη ζωή».
Πηγή: Protagon.gr

Παγκόσμια ανατριχίλα έχουν προκαλέσει οι εικόνες από την καταστροφή που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα που έχει χτυπήσει την Αυστραλία. Φωτογραφίες με τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τις καταστροφικές φλόγες, το ζωικό κεφάλαιο να καίγεται και ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η κινητοποίηση των Αρχών είναι μεγάλη και καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που επί σειρά ετών είναι παγιδευμένοι από τις πυρκαγιές σε παράκτιες περιοχές και να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.
Η Αυστραλία είναι μια περιοχή την οποία εδώ και δεκαετίες επιλέγουν Έλληνες που αφήνουν την χώρα και ψάχνουν μια καλύτερη τύχη εκεί, και φυσικά αυτές τις ημέρες βιώνουν την πύρινη κόλαση από κοντά. Το XanthiNea.gr συνομίλησε με κατοίκους της Αυστραλίας που έλκουν την καταγωγή τους από την Ξάνθη και οι οποίοι μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

“Εμείς εδώ δεν κινδυνεύουμε. Βλέπουμε όμως την κατάσταση που επικρατεί μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά μας και πραγματικά ανατριχιάζουμε” τονίζει ο Γιάννης που μαζί με την Μαρία και τα δύο τους παιδιά άφησαν πίσω τους την Ξάνθη πριν από 2 χρόνια και μετανάστευσαν στη Μελβούρνη. “Όπως γυρνούσα από τη δουλειά έπεσα πάνω σε μια τεράστια ομίχλη από τους καπνούς. Δεν έχω ξανά δει τέτοιο πράγμα στη ζωή του. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ και ειλικρινά ελπίζουμε όλο αυτό να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται” συμπληρώνει ο ίδιος.
Από τη μεριά του ο Ηλίας Βογιατζής, δημοσιογράφος με καταγωγή από την Ξάνθη που διαμένει στη Μελβούρνη, εξηγεί στο XanthiNea.gr πως “η Μελβούρνη, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι από τις τυχερές πόλεις. Δεν είχαμε κάποια φωτιά και δεν έχουν κινδυνέψει άνθρωποι και ζώα. Η πολιτεία της Βικτώρια όμως δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Σε περιοχές όπως η Mallacoota και το Gippsland οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς έκαναν το γύρο του κόσμου. Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες η Μελβούρνη συχνά, λόγω των ανέμων, καλύφθηκε από καπνούς κάποιες ώρες της ημέρας”. 

Καπνομίχλη έχει καταλάβει την πόλη!

Οι καπνοί έχουν κυριολεκτικά καταλάβει την πόλη με τις Αρχές να συνιστούν περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων λόγω της χαμηλής ορατότητας στους δρόμους. “Από σήμερα όμως μια καπνομίχλη έχει καταλάβει την πόλη. Η ψιλή βροχή που πέφτει μπορεί θεωρητικά να ποτίζει το έδαφος, πρακτικά όμως είναι γεμάτη μικροσωματίδια επικίνδυνα για την υγεία. Ειδικά όσοι έχουν θέματα υγείας του αναπνευστικού, θα ταλαιπωρηθούν αυτές τις ημέρες. Οι ειδικοί προβλέπουν πως θα διαρκέσει 3-4 ημέρες. Συνιστούν περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων λόγω της χαμηλής ορατότητας στους δρόμους ακόμα και με το φως της ημέρας” τονίζει ο Ηλίας Βογιατζής, για να προσθέσει πως “ακόμα και όσοι δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα του αναπνευστικού, μπορούμε να νιώσουμε ένα γδάρσιμο στο λαιμό μας και μια δυσφορία στην αναπνοή. Όχι σε υπερβολικό βαθμό, δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανέναν. Όμως το κάθε σώμα το διαχειρίζεται και το αντέχει διαφορετικά.  Ευτυχώς επικρατεί μια γενικότερη ψυχραιμία και ηρεμία στους κάτοικους της πόλης. Βοηθά και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό λείπει σε διακοπές, καθώς διανύουμε την περίοδο των καλοκαιρινών σχολικών διακοπών. Έτσι η πόλη είναι σχετικά άδεια, όπως συμβαίνει στην Αθηνά και τη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο. Οι φωτιές ανάγκασαν αρκετό κόσμο να αλλάξει προορισμό στα ταξίδια τους, να γίνουν ακυρώσεις ή αρκετοί να επιστρέψουν νωρίτερα”. 

Στο πόδι οι Αρχές και μεγάλη κινητοποίηση

Όπως είναι φυσικό η κινητοποίηση των Αρχών τόσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών είναι τεράστια. “Οι ενημερώσεις είναι συνεχόμενες από όλα τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τους τοπικούς φορείς, την αστυνομία, την πυροσβεστική κλπ. Όλες οι υπηρεσίες είναι σε πλήρη συνεργασία και χρωστάμε όλοι ένα ευχαριστώ σε όσους μάχονται με τις φλόγες, από οποιοδήποτε πόστο” σημειώνει με νόημα ο Ηλίας Βογιατζής υπογραμμίζοντας πως “το δυστυχές είναι πως το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά μας και η ξηρασία σχεδόν σε ολόκληρη την Αυστραλία θα συνεχίσει να δημιουργεί ακόμα πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι λυπηρό να βλέπουμε δάση και ζώα να εξαφανίζονται. Ανθρώπινες ζωές να χάνονται στη μάχη με τις φλόγες. Ναι, οι φωτιές είναι συχνό φαινόμενο στην Αυστραλία. Είναι ακόμα χειρότερο ότι τις θεωρούμε δεδομένες και δεν γίνεται κάτι δραστικό να το αλλάξουμε. Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο διάστημα. Στον πλανήτη μας που τα 2/3 κυριεύεται από νερό, δεν έχουμε βρει λειτουργικό τρόπο να κατασβήσουμε πυρκαγιές. Ακόμα και αυτές που μαίνονται δίπλα στη θάλασσα. Ακόμα και σε τόσο προηγμένες και ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αυστραλία Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και χρησιμοποιούμε τον πλανήτη μας. Αν όχι τώρα, πότε;”. 

Γραφιστική απεικόνιση της ασύλληπτης καταστροφής

Μια εικόνα που απεικονίζει γραφιστικά την ασύλληπτη καταστροφή των πυρκαγιών στην Αυστραλία κάνει τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα. Παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται για πραγματική δορυφορική λήψη, στο γραφιστικό (που βασίστηκε σε data images των πυρκαγιών της Αυστραλίας) αποτυπώνονται τα πύρινα μέτωπα βάσει στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από τη NASA.
Του Γιώργου Μαυρίδη 
geoxanthi@gmail.com 
πηγή: xanthinea.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!