Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015


Οι αναταράξεις είναι ο μόνιμος φόβος των νευρικών επιβατών ενός αεροσκάφους και η πιο κοινή αιτία τραυματισμού κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Είναι, όμως, στ’ αλήθεια κάτι που πρέπει να φοβόμαστε; Ο πιλότος Steve Allright της British Airways ρίχνει φως στο θέμα, εξηγώντας τι συμβαίνει.
Καταρχάς, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι αιτίες των αναταράξεων μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές και η κάθε μια γίνεται αντιληπτή και κατανοητή από τους πιλότους. Στην πραγματικότητα, αναμένονται σε κάθε πτήση όπως ακριβώς και οι λακούβες στους δρόμους και είναι περισσότερο άβολες, παρά επικίνδυνες.
Ο πιο κοινός τύπος είναι οι αναταράξεις αιθρίας, εκείνες δηλαδή που συμβαίνουν μακριά από οποιαδήποτε ορατή κατακόρυφη δραστηριότητα. Γενικά οι αναταράξεις οφείλονται σε ρεύματα αέρα που μεταβάλλονται σημαντικά σε μικρή απόσταση. Ο αέρας ρέει οριζόντια σαν ποτάμι το οποίο μπορεί να έχει μήκος αρκετών χιλιομέτρων, αλλά είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα φαρδύ και βαθύ και ανάλογα με τη κατεύθυνση του ταξιδιού, οι σχεδιαστές πτήσης αποφεύγουν ή χρησιμοποιούν αυτές τις ροές αέρα για να εξοικονομήσουν καύσιμα. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να δει, να εντοπίσει μέσω ραντάρ ή να προβλέψει τις αναταράξεις εν αιθρία, αλλά υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγει, μέσω αναφορών από άλλα αεροσκάφη.
Όσον αφορά το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι αυτές οι αναταράξεις, ο Steve Allright αναφέρει ότι διαχωρίζονται σε ελαφριές, μεσαίες και έντονες. Οι ελαφριές για τους πιλότους είναι το ίδιο με μια λακούβα στο δρόμο, για τους ανήσυχους της πτήσης, όμως, αποτελούν μια αναστάτωση. Αυτές οι περιπτώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες και ασφαλείς, αποτελώντας μέρος κάθε πτήσης.
Οι μέτριες αναταράξεις δεν εγείρουν αίσθημα ανησυχίας στους πιλότους, κρατούν συνήθως μέχρι 10-15 λεπτά, κάποιες φορές, όμως, φτάνουν και ώρες που συμβαίνουν διακεκομμένα. Αυτές οι αναταράξεις αναστατώνουν και κάποιους από τους πιο ήσυχους επιβάτες, αφού κάνουν τα υγρά στα ποτήρια να χυθούν και το αεροσκάφος μπορεί να παρεκκλίνει 3-6 μέτρα. Δεν χρειάζεται, παρ’ όλ’ αυτά κάποια ιδιαίτερη δράση από τον πιλότο, μπορεί όμως να δοκιμαστεί διαφορετικό υψόμετρο αν οι αναταράξεις επιμένουν.
Οι έντονες αναταράξεις είναι σπάνιες, με τον ίδιο τον Allright να αναφέρει ότι στις 10 χιλιάδες ώρες πτήσης που έχει στο βιογραφικό του, έχει ζήσει έντονες αναταράξεις για περίπου 5 λεπτά συνολικά. Είναι εξαιρετικά δύσκολες για τους επιβάτες, αλλά όχι επικίνδυνες και το αεροσκάφος μπορεί να παρεκκλίνει περίπου 30 μέτρα πάνω ή κάτω.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιβάτες πρέπει να είναι στις θέσεις τους φορώντας ζώνες για την αποφυγή τραυματισμών.
clickatlife.gr
Εσείς το ξέρατε;

Στον Άλμπερτ Αϊνστάιν προσφέρθηκε η προεδρία του Ισραήλ το 1952







http://www.newsbeast.gr 
Μια γυναίκα πάει στο γιατρό.
-Γιατρέ μου, έχω σοβαρό πρόβλημα. Δεν χορταίνω τον έρωτα.
-Είστε παντρεμένη;
-Ναι.
-Πόσες φορές κάνετε έρωτα με το σύζυγό;
-Κάθε μέρα γιατρέ μου.
-Και δεν σας φτάνει;
-Όχι!
-Τότε να βρείτε ένα φίλο.
-Έχω ήδη βρει γιατρέ μου και κάνουμε έρωτα κάθε μέρα.
-Αν δε σας φτάνει ούτε αυτό, τότε να βρείτε κι άλλο φίλο.
-Έχω βρει. Και όποιος μου ζητήσει, ξαπλώνω μαζί του. Πάλι όμως δε χορταίνω.
-Κυρία μου, τι να σας πω. Εσείς είσαστε άρρωστη, μητρομανής
-Γιατρέ μου, σας παρακαλώ, μου το δίνετε γραπτώς, γιατί π@τάνα μ' ανεβάζουνε, π@τάνα με κατεβάζουνε.

1)Μιλήστε περισσότερο αλλά…φθηνότερα!
Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει και εσείς τις υπέρογκες αυξήσεις στους τηλεφωνικούς σας λογαριασμούς και μάλιστα χωρίς να μιλάτε περισσότερο στο τηλέφωνο! Τώρα που οι ιδιωτικές εταιρίες μπήκαν για τα καλά στο «παιχνίδι» του ανταγωνισμού, δεν έχετε παρά να εκμεταλλευθείτε τις προσφορές τους και να μειώσετε σημαντικά τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς σας απολαμβάνοντας περισσότερο δωρεάν χρόνο ομιλίας και απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο απλά και μόνο αλλάζοντας παροχέα δικτύου σταθερής τηλεφωνίας.
2)Μειώστε στο μισό τη δόση απορρυπαντικών του πλυντηρίου σας
Αφού γεμίσετε το πλυντήριο των πιάτων ή των ρούχων και ετοιμαστείτε για πλύση, μειώστε τη δόση του απορρυπαντικού και του μαλακτικού στο μισό. Η διαφορά στο αποτέλεσμα της πλύσης θα είναι αμελητέα ενώ σύντομα θα διαπιστώσετε πως τα απορρυπαντικά σας θα αργούν να τελειώνουν ενώ τα ρούχα και τα πιάτα σας θα είναι πεντακάθαρα!

3)Εξοικονομήστε ρεύμα και νερό
Οι αυξανόμενες κλιματολογικές αλλαγές επιβάλλον πλέον την αφύπνιση της οικολογικής μας ευαισθησίας. Προκειμένου λοιπόν να βοηθήσετε όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σας, ρυθμίστε το πλυντήριο πιάτων και ρούχων στο οικολογικό πρόγραμμα, όπου καταναλώνεται λιγότερο νερό και ρεύμα ανάλογα με την ποσότητα ακαθαρσίας των ρούχων ή των πιάτων.
4)Χρησιμοποιείστε το νυχτερινό ρεύμα
Με μια απλή αίτηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην περιοχή σας, θα αποκτήσετε παροχή νυχτερινού ρεύματος που κοστίζει πολύ λιγότερο από το συμβατικό. Προγραμματίστε τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού μετά τις 11 το βράδυ που ισχύει το νυχτερινό ρεύμα (πλυντήρια πιάτων και ρούχων, σιδέρωμα ή και μαγείρεμα) και εξοικονομήστε σημαντικά ποσά στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

5)Προγραμματίστε σωστά τις αγορές τροφίμων
Ένα σημαντικό ποσό χρημάτων εξανεμίζεται κάθε εβδομάδα σε αγορές τροφίμων και ποτών για τις ανάγκες της οικογένειάς σας. Για μία ολόκληρη εβδομάδα καταγράψτε με λεπτομέρεια τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειάς σας και  στην συνέχεια φροντίστε ώστε να επισκέπτεστε το super market μία ή το πολύ δύο φορές τον μήνα, για να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα αποφεύγοντας τις συχνές επισκέψεις σε κοντινά μπακάλικα ή mini markets. Μια ακόμη καλή ιδέα είναι να μαγειρεύετε από το προηγούμενο βράδυ (με νυχτερινό ρεύμα) φαγητά που θα σας περιμένουν στο ψυγείο, ώστε να εκμεταλλευθείτε την ενέργεια του καυτού φούρνου ή ενός ζεστού «ματιού» της κουζίνας για περισσότερα από ένα φαγητά.

6)Περιορίστε τα deliveries-κερδίστε χρήματα και χάστε βάρος!
Θέλετε να κερδίσετε χρήματα χάνοντας παράλληλα και τα περιττά κιλά που αποκτήσατε μετά τις επισκέψεις σας στα παραθαλάσσια ταβερνάκια; Η λύση είναι απλή και ακούει στο όνομα: μαγειρική στο σπίτι. Απλές, νόστιμες, εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ετοιμάζετε από την προηγούμενη βραδιά θα σας περιμένουν στο τραπέζι μετά από μια κοπιαστική ημέρα στο γραφείο. Περιορίστε επομένως τα deliveries που σας προσθέτουν κιλά ενώ ταυτόχρονα σας…αδειάζουν το πορτοφόλι!
7)Αντικαταστήστε τους συμβατικούς λαμπτήρες.
Με σεβασμό προς το περιβάλλον και ως αρωγοί στην προσπάθεια για ένα καλύτερο και πιο «πράσινο» αύριο, αντικαταστήστε τους συμβατικούς λαμπτήρες των φωτιστικών σας με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι λαμπτήρες αυτοί έχουν μεγαλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη απόδοση φωτός αλλά κυρίως καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ωφελώντας σημαντικά όχι μόνο την τσέπη μας αλλά κυρίως τον πλανήτη που ζούμε!
clickatlife.gr
Σίγουρα είναι ένα απεχθές και δυσάρεστο θέαμα, ειδικά αν τις δούμε μέσα στο σπίτι μας. Υπάρχει όμως τρόπος να απαλλαγούμε από τις κατσαρίδες εύκολα, φυσικά και οικονομικά.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις φυσικοί τρόποι που θα βάλουν τέλος στις επιδρομές των αηδιαστικών ζωυφίων στο σπίτι σας, σύμφωνα με το spirossoulis.com:

Αμμωνία: Η έντονη και χαρακτηριστική οσμή της αμμωνίας ρίχνει -κυριολεκτικά- πόρτα στις κατσαρίδες. Απλά διαλύστε 2 φλιτζάνια αμμωνία σε ένα κουβά νερό και αδειάστε τον στο νεροχύτη.

Δάφνη: Μπορεί εσείς να λατρεύετε τη μυρωδιά τους και να λατρεύετε τη νοστιμιά που προσθέτει στα φαγητά σας, αλλά οι κατσαρίδες νιώθουν μάλλον το αντίθετο για τα δαφνόφυλλα. Επομένως, για να ανακόψετε πιθανές εισβολές τους δεν έχετε παρά να απλώσετε μερικά φύλλα στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου, καθώς και στις μπαλκονόπορτές σας και να σφουγγαρίσετε το σπίτι σας με λίγο νερό στο οποίο θα έχετε προηγουμένως ρίξει μερικά δαφνόφυλλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόρδο ή φέτες αγγουριού τα οποία απεχθάνονται εξίσου οι κατσαρίδες.

Σόδα: Πέρα από δυνατό καθαριστικό, απωθεί αποτελεσματικά τις κατσαρίδες. Φτιάξτε, λοιπόν, το δικό σας σπιτικό εντομοκτόνο, ανακατεύοντας μαγειρική σόδα με ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια, βάλτε το μείγμα σε φύλλα μαρουλιού και τοποθετήστε τα σε όλα τα πιθανά σημεία επιδρομών.

http://www.thestival.gr
Από κουνούπια και μύγες μέχρι σφήκες και μέλισσες, τα ιπτάμενα έντομα είναι ένα μεγάλος καλοκαιρινός μπελάς και μπορεί να μας προκαλέσουν ακόμα και σημαντικά προβλήματα, αν μας τσιμπήσουν.
Το καλοκαίρι εκτός από τον ήλιο, την παραλία και την θάλασσα, φέρνει μαζί του και τα έντομα που... μας χαλάνε τη διάθεση όταν είμαστε έξω.

Από κουνούπια και μύγες μέχρι σφήκες και μέλισσες, ειδικά τα ιπτάμενα έντομα μπορεί εκτός από ενοχλητικά, να μας προκαλέσουν και πιο σημαντικά προβλήματα, αν μας τσιμπήσουν.

Το πιο επώδυνο τσίμπημα, είναι, ίσως, εκείνο της σφήκας ή της μέλισσας. Δείτε ποια είναι τα σωστά βήματα αντίδρασης, αν σας τσιμπήσουν αυτά τα έντομα.

Αφαιρέστε το κεντρί

-Ξύστε την περιοχή με το νύχι ή χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια για να το αφαιρέσετε

-Μην πιέζετε το κεντρί, καθώς αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο δηλητήριο να εισέλθει στο δέρμα

Ελέγξτε το πρήξιμο

-Βάλτε πάγο στην περιοχή

-Αν σας έχει τσιμπήσει στο χέρι ή το πόδι, προσπαθήστε να το έχετε ανυψωμένο.

-Αφαιρέστε τυχόν στενά κοσμήματα από την περιοχή του τσιμπήματος. Καθώς το δέρμα σε εκείνο το σημείο πρήζεται/φουσκώνει, τα δαχτυλίδια ή τα στενά βραχιόλια μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα

-Για τον πόνο, πάρτε ένα παυσίπονο, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφένη. Μη δίνετε ασπιρίνη σε άτομα κάτω των 18 ετών.

-Για την φαγούρα, πάρτε ένα αντιισταμινικό. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό.

Παρακολούθηση

-Μπορεί να χρειαστούν 2-5 μέρες για να επουλωθεί πλήρως το σημείο. Φροντίστε να το διατηρείτε καθαρό, για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση.

http://www.ksipnistere.com 

Όσοι ζουν στην Αθήνα σίγουρα δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν πώς μια πόλη μπορεί να προωθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κι όμως! Σε άλλες πόλεις του εξωτερικού η τάση προς το υγιεινό, η περιβαλλοντική ανησυχία και ο τρόπος ζωής που προωθεί την υγεία φανερώνονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Κι αν έχετε επισκεφτεί κάποια από τις παρακάτω πόλεις, σίγουρα θα το έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας.
Κοπεγχάγη, Δανία
Η Κοπεγχάγη έχει την πρωτιά σε πολλές λίστες σχετιζόμενες με την υγεία, εξαιτίας της ποδηλατικής κουλτούρας της πόλης και τη μεγάλη πτώση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την τελευταία δεκαετία. Ένα από τα μακροπρόθεσμα πλάνα της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2025, η Κοπεγχάγη να γίνει η πρώτη πόλη του κόσμου με μηδενική εκπομπή καυσαερίων. Καθημερινά το 50% των κατοίκων πηγαίνει στη δουλειά ή το σχολείο με το ποδήλατο, ενώ οι ποδηλατόδρομοι της πόλης εκτείνονται σε δίκτυο που φτάνει τα 400 χιλιόμετρα! Κι αν σας αρέσει η γιόγκα και ανάλογα προγράμματα γυμναστικής, τότε θα σας φανεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πρωτεύουσα της Δανίας, στο πλαίσιο ενθάρρυνσης του κόσμου να γυμναστεί, παρέχει διάφορα δωρεάν προγράμματα. Συν τοις άλλοις, ανακηρύχτηκε η ευρωπαϊκή πράσινη πρωτεύουσα για το 2014.

Περθ, Αυστραλία
Το Περθ δεν είναι μόνο μία από τις πιο υγιείς πόλεις της Αυστραλίας, αλλά και μια από τις υγιέστερες πόλεις του κόσμου, καθώς βρίσκεται ψηλά στην κλίμακα παγκοσμίως στους τομείς της σωστής διατροφής, της πνευματικής ευημερίας, της ικανοποίησης από τη ζωή και της συνολικά υγιούς παθολογίας. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως μεταξύ των ετών 1998 και 2009, οι ποδηλάτες του Περθ, αυξήθηκαν κατά 450%, ενώ οι ιθύνοντες φρόντισαν να τους διευκολύνουν, δημιουργώντας θήκες για φύλαξη των οχημάτων τους σε κάθε σταθμό του συγκοινωνιακού δικτύου σταθερής τροχιάς. Το ζεστό κλίμα του Περθ ενισχύει τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ με πρόγραμμα, που λάνσαρε τον Οκτώβριο του 2013, η αυστραλιανή κυβέρνηση παροτρύνει τους κατοίκους να ανακαλύψουν οι ίδιοι τα πάρκα της περιοχής τους.

Μονακό
Το μικρό Μονακό, καταφέρνει να είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, με υψηλό προσδόκιμο ζωής, το οποίο οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι εκεί διαμένουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στον κόσμο, που έχουν, συνεπώς, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας. Το δε Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου, προωθεί πρόγραμμα  σταδιακής «εγκατάλειψης» των συμβατικών αυτοκινήτων και προτίμησης στα ηλεκτρονικά και λιγότερο ρυπογόνα οχήματα. 

Οκινάουα, Ιαπωνία
Γνωστή και ως η «πόλη των ηλικιωμένων», η Οκινάουα σημειώνει τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό του κόσμου κι όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται δελεαστικό στη νεολαία, σημαίνει ότι καλλιεργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ζήσει κάποιος πολλά χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες φτάνει τα 78 κατά μέσο όρο και για τις γυναίκες τα 83 έτη, ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μικρή πιθανότητα να αναπτύξουν κάποια θανατηφόρα ασθένεια, όπως καρκίνο, διαβήτη και παθήσεις της καρδιάς. Η διατροφή τους είναι υγιεινή, χωρίς πολλά «κακά» λιπαρά και κόκκινο κρέας, κάτι που σίγουρα βοηθάει στην καλύτερη υγεία.

Βανκούβερ, Καναδάς
Στην κορυφή των πόλεων που «περπατούνται» του Καναδά, το Βανκούβερ είναι μια από τις πόλεις που ενδείκνυνται για να ζει κάποιος, σημειώνοντας καλή ποιότητα ζωής σύμφωνα με τις έρευνας. Ο καιρός και η τοπογραφία την καθιστούν δημοφιλή προορισμό για outdoor δραστηριότητες, οι οποίες διατηρούν τους κατοίκους σε καλή φυσική κατάσταση, ενώ οι ποδηλατικές λωρίδες εκτείνοντας για αρκετά χιλιόμετρα, προωθώντας τη χρήση ποδηλάτου. Οι νόμοι για τις κατασκευές είναι αυστηροί όσον αφορά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, εξασφαλίζοντας ένα καλό και βιώσιμο περιβάλλον στους κατοίκους και το 93% του ηλεκτρισμού παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Το 2014 βρέθηκε στην 4η θέση στη λίστα με τις πιο πράσινες πόλεις του κόσμου και μέχρι το 2020, ο στόχος της είναι να κατακτήσει την πρωτιά, με διάφορες πρωτοβουλίες και πρότζεκτ για μια πιο πράσινη ζωή.
Τη χρήση του ποδηλατοδρόμου ως μέσου μετακίνησης στην πόλη σκοπεύει να ενθαρρύνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προχωρώντας στην ανακατασκευή του υπάρχοντος δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ποδηλατοδρόμου, αλλά ανακοίνωσε ότι ο δήμος πρόκειται να προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων.

"Δεν θα φτιαχτεί νέος ποδηλατόδρομος. Θα γίνει, όμως, επανέλεγχος του υφιστάμενου δικτύου", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, μέσα στο 2015 θα πραγματοποιηθεί συντήρηση των ποδηλατοδρόμων στην οδό Αγίου Δημητρίου και μπροστά από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ θα ανακατασκευαστεί εξ'ολοκλήρου ο ποδηλατόδρομος από την Πλατεία Ελευθερίας ως την οδό Γιαννιτσών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ποδηλατόδρομος που διέρχεται από την οδό Κουντουριώτου θα γίνει διπλός και παράλληλα θα τοποθετηθούν εμπόδια ώστε να προστατευεθί από τα πρακαρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα.

Τέλος, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, οι παραπάνω παρεμβάσεις στους ποδηλατοδρόμους θα δρομολογηθούν έπειτα από μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών για το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων της Θεσσαλονίκης.

http://www.thestival.gr
Ρώσος χωρικός «έκοψε» νόμισμα και βρήκε τον μπελά του
Ο Μιχαήλ Σλιαπνίκοφ, χωρίς από το Κολιόνοβο της Ρωσίας, αποφάσισε να καταργήσει το  ρούβλι και να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα: πρόκειται για το «κόλιον» το οποίο υποτίθεται ότι θα έκανε πιο εύκολες τις τοπικές συναλλαγές. Οι Αρχές όμως δεν το είδαν έτσι και τώρα βρίσκεται στα δικαστήρια.

Το χαρτονόμισμα είναι πολύχρωμο, έχει υποδιαιρέσεις από το 1 έως το 100 και παραστάσεις που έχουν ως πηγή έμπνευσης τη φύση.

«Αυτό το νόμισμα δεν έχει συνδεθεί με θανάτους, κρίσεις και πολέμους. Έχει να κάνει με την τίμια εργασία, τον καθαρό αέρα και τα φρέσκα προϊόντα» εξηγεί σε τοπικό κανάλι.

Όσο για τη δίωξη που του ασκήθηκε, δήλωσε έκπληκτος. «Είναι ένα 'παιχνίδι', ένα τοπικό μέσο να γίνει η ζωή πιο πρακτική. Δεν έχει καμία αξία εξω από το χωριό. Μερικοί χωριάτες δεν μπορούν να γκρεμίσουν ολόκληρο το σύστημα» σημείωσε.
in.gr

Μια καινούργια εφαρμογή (app) για κινητά δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες σε εμπόλεμες χώρες να καταγράψουν και να μοιραστούν επαληθεύσιμα στοιχεία εγκλημάτων πολέμου ώστε να μπορέσουν οι αρχές να ασκήσουν δίωξη στους δράστες, είπε σήμερα ένα σημαντικό νομικό σώμα καθώς εγκαινίαζε την εφαρμογή.

Βίντεο σε κινητά από παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν μοιραστεί τα τελευταία χρόνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ψεύτικα, αδύνατον να επαληθευτούν ή χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για δικαστική χρήση, είπε η Διεθνής Ένωση Δικηγόρων.

Το app "Eyewitness to Atrocities" ("Μάρτυρας φρικαλεοτήτων") καταγράφει το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης, την ημερομηνία και ώρα, και τα τριγύρω δίκτυα Wi-Fi για να επιβεβαιωθεί ότι τα βίντεο δεν έχουν παραποιηθεί, πριν σταλούν σε μια βάση δεδομένων που ελέγχεται από μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων.

"Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο εντελώς στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή δικαιοσύνη... και να δώσει λύση στις δυσκολίες απόδειξης που σχετίζονται με τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα", δήλωσε ο διευθυντής της ΔΕΔ, Μάρκ Έλλις στο Ρόιτερς τηλεφωνικά.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε μετά από ένα θέμα που προέκυψε το 2011 όταν το Κανάλι 4 της βρετανικής τηλεόρασης πρόβαλε βίντεο το οποίο δήθεν έδειχνε στρατιώτες της Σρι Λάνκα να εκτελούν φυλακισμένους επαναστάτες Ταμίλ.

Η ΔΕΔ, μια διεθνής οργάνωση δικηγόρων και δικηγορικών γραφείων, είπε ότι συνεργαζόταν με ομάδες προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων για να γίνει χρήση της εφαρμογής σε περιοχές με έντονο πρόβλημα συρράξεων όπως η Συρία, το Ιρακ και η Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι γιατροί όταν θέλουν να πείσουν κάποιον καπνιστή να κόψει το κάπνισμα του λένε πως κάθε τσιγάρο που καπνίζει, του κόβει 10 λεπτά από τη ζωή.
Είναι ένα επιχείρημα το οποίο εκείνη τη στιγμή ο θεριακλής καπνιστής δεν το καταλαβαίνει και δεν του δίνει σημασία, αλλά ισχύει πέρα για πέρα. Γνωρίζετε τι συμβαίνει μέσα στον οργανισμό μας, όταν αποφασίσουμε μια “Δευτέρα, να κόψουμε το κάπνισμα”; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και ξανασκεφτείτε να ανάψετε το επόμενο τσιγαράκι. Σίγουρα δεν θα το ευχαριστηθείτε.

Όταν λοιπόν είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι και κάνουμε το μεγάλο βήμα, λέγοντας “δεν θα ξανακαπνίσω”, τότε στην κυριολεξία ο οργανισμός μας ξαναγεννιέται από τα δηλητήρια που του βάζαμε, τόσα χρόνια. Τα αποτελέσματα του να κόψει κάποιος το τσιγάρο είναι άμεσα

Χωρίς τσιγάρο λοιπόν τα πρώτα 20 λεπτά, η πίεση του αίματος αλλά και οι σφυγμοί, πέφτουν στο φυσιολογικό και το κυκλοφορικό “ανασαίνει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και η θερμοκρασία των άκρων μας (χέρια και πόδια) να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μέσα στις 8 πρώτες ώρες που δεν έχουμε καπνίσει το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μας, υποχωρεί αισθητά σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αύξηση του οξυγόνου, στα επίπεδα που έχει κάποιος μη καπνιστής.

Μια ημέρα χωρίς τσιγάρο, και έχει μειωθεί στο μισό η πιθανότητα να πάθουμε καρδιακή προσβολή.

Σε 48 ώρες νιώθουμε την όσφρηση και τη γεύση μας διαφορετική. Αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα αλλά και πιο φυσιολογικά τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Απολαμβάνουμε το φαγητό και το ποτό σαν να τα έχουμε δοκιμάσει για πρώτη φορά. Είναι εντελώς διαφορετικά. Ακόμη και το επιχείρημα των θεριακλήδων ότι “ένα τσιγαράκι μαζί με τον καφέ είναι απόλαυση”, καταρρίπτεται αφού χωρίς τσιγάρο βιώνουμε στο έπακρο την υπέροχη μυρωδιά του.

Αν συνεχίσουμε χωρίς να ανάψουμε τσιγάρο για 72 ώρες, τότε θα νιώσουμε πως αναπνέουμε διαφορετικά. Θα ρουφάμε κυριολεκτικά τον αέρα. Η αναπνοή λειτουργεί ομαλά, ενώ παρατηρείται αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων μας.

15 ημέρες μέχρι 2 μήνες χωρίς τσιγάρο, σταματάμε να λαχανιάζουμε με το παραμικρό, περπατάμε πιο εύκολα και δεν κουραζόμαστε. Μέσα σε 3 μήνες η χωρητικότητα στα πνευμόνια μας τα οποία σιγά σιγά “καθαρίζουν”, έχει αυξηθεί κατά 30%.

Στους 9 μήνες, πριν καν δηλαδή συμπληρώσουμε χρόνο, οι πνεύμονες αναπλάθονται, για την ακρίβεια το ενδοθήλιο των βρόγχων. Επίσης έχει υποχωρήσει, σχεδόν έχει εξαφανιστεί, ο περίφημος “τσιγαρόβηχας”.

Εάν καταφέρουμε να μην καπνίσουμε για 5 χρόνια, τότε έχουμε ανεβάσει τις πιθανότητες μας να μην προσβληθούμε από καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο για 5 χρόνια, έχει μειώσει τις πιθανότητες από το 132 στο 72, ανά 100.000 καπνιστές.

Στα 10 χρόνια πια, είμαστε σχεδόν καθαροί. Οι προκαρκινικές κυψέλες έχουν εξαφανιστεί και οι πιθανότητες για καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου, σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί.

Σκεφτείτε καλύτερα εάν θα συνεχίσετε να καπνίζετε. Η ζωή είναι υπέροχη δίχως τσιγάρο…

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Πληροφορίες ότι το ζεύγος Μπραντ Πιτ – Αντζελίνα Τζολί σκέφτεται να αγοράσει ένα ελληνικό νησιά είδαν το φως της δημοσιότητας. Το ζευγάρι φέρεται να είναι έτοιμο να ξοδέψει 4,7 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το νησί Γαία στο Ιόνιο για τις διακοπές του.
Όπως αναφέρει πηγή στο αμερικανικό περιοδικό US OK!, η Τζολί λάτρεψε αμέσως το νησί. «Θα χρειαστεί ανάπτυξη, αλλά με αυτή την τιμή δεν θα έχουν πρόβλημα να χτίσουν το εξοχικό των ονείρων τους» ανέφερε η πηγή.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ζεύγος επιθυμεί να μπορούν να κάνουν τα παιδιά τις διακοπές τους μακριά από τα περίεργα βλέμματα των παπαράτσι.
Υπάρχει πρόβλεψη για χτίσιμο έξι πολυτελών κατοικιών στο νησί, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων.
Το ζευγάρι αποφάσισε πρόσφατα να πουλήσει το αξίας 6,5 εκατομμύρια δολάρια σπίτι τους στη Νέα Ορλεάνη.
Eνας μηχανικός πεθαίνει και πάει κατα λάθος στην κόλαση. Για λόγους πολιτικής όλοι οι μηχανικοί πάνε στον παράδεισο αλλά αυτός τους
ξέφυγε.
Κατεβαίνει στην κόλαση ο μηχανικός, άθλια η κατάσταση, πολύ ζέστη,φωτιές, λάβα, υδρατμοί, πανικός. Βρίσκει τον διάβολο του τα λέει
ένα χεράκι και σε ένα μήνα μέσα έχει εγκαταστήσει κλιματισμό,
υδρομασάζ,τουαλέτες και κυλιόμενες σκάλες.
Παίρνει ο Θεός τηλέφωνο:
- Πως περνάτε εσείς εκεί κάτω;
- Χάρμα, έχουμε ένα μηχανικό εδώ, δουλευταράς το παιδί, έφτιαξε τουαλέτες, υδρομασάζ, κυλιόμενες σκάλες...
- Tι; Eγινε λάθος, δεν πρέπει να έχετε εσείς μηχανικούς, να τον στείλεις πίσω!
- Τι λε ρε, έχουμε βάλει μπροστά για πισίνες αίθρια, πάρκα, σιγά μην
στον στείλω
- Στείλε τον αμέσως διαφορετικά θα σου κάνω μήνυση!
- Σοβαρά; Και που θα βρεις δικηγόρο;
Ιαπωνικό μνημείο για όσα έντομα... δολοφονήθηκαν από άνθρωπο
Φόρο τιμής στα αμέτρητα έντομα που έχουν δολοφονηθεί με σκοτώστρες, παπούτσια, χημικά, ακόμη και με γυμνά χέρια, αποτίει μνημείο που στήθηκε στον περίβολο ναού έξω από το Τόκιο της Ιαπωνίας.

Το μνημείο είναι καρπός των προσπαθειών ενός ανατόμου, του Τακέσι Γιόρο, με αγάπη για τα έντομα.

Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή στον ναό Κεντσότζι στην Καμακούρα, έξω από την πρωτεύουσα. Η κυκλική σύνθεση του μνημείου αποτελείται από ένα έντομο στο κέντρο και μία ανθρώπινη μορφή να υποκλίνεται μπροστά του, που περιβάλλονται από «δίχτυα».

Στόχος του μνημείου, σύμφωνα με το BBC, είναι αφ' ενός να ειρηνεύσουν οι ψυχές των θυμάτων και αφ' ετέρου η ευαισθητοποίηση του κοινού.
in.gr
Να καταθέσουν τα Ε1 κιαι Α21 για το 2015 εώς 15/6 θα πρέπει οι δικαιούχοι ώστε να πληρωθούν την προγραμματισμένη δόση του Β' τρίμηνου 2015 για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ. Η πληρωμή θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ο Διοικητής του ΟΓΑ καλεί με ανακοίνωση του, τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων έτους 2015, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην πληρωμή Οικογενειακών Επιδομάτων του Β' τριμήνου 2015, να φροντίσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση Ε1 και αίτηση Α21, μέχρι 15-6-2015.

Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α21) συμπληρώνεται και υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον δικαιούχο μέσω taxisnet, αφού έχει υποβληθεί οριστικά η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

Το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων χορηγείται σε όλες τις οικογένειες, που έχουν από ένα εξαρτώμενο τέκνο και άνω, με βάση την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.

Το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών καταβάλλεται στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων είναι:

α) Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος) από τον υπόχρεο της οικογένειας.

β) Η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21, το οποίο και επέχει θέση αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, για την χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet.


Τα νέα οικογενειακά επιδόματα δικαιούνται
  • Οι Έλληνες πολίτες
  • Οι ομογενείς αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν ειδικό δελτίο ομογενούς
  • Οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής πολίτη της ΕΕ
  • Οι πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα
  • Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα
  • Οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα (κάτοχοι άδειας διαμονής σε ισχύ) και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας
  • Οι ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α 176),
  • Οι δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος

http://www.fpress.gr

Άσχημα τα νέα για τους κατοίκους που ζουν ήδη σε μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, καθώς όπως όλα δείχνουν τα πράγματα θα έχουν χειροτερέψει σημαντικά μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση ο πληθυσμός στις ήδη πυκνοκατοικημένες πόλεις ενδέχεται να αυξηθεί με πιο ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με το παρελθόν, όπου μπορεί να υπήρχε αύξηση τους πληθυσμού, ωστόσο όχι σε τέτοια υπερβολικά επίπεδα.
Έτσι, πόλεις όπως το Χονγκ Γκονγκ που ήδη μαστίζεται από τον υπερπληθυσμό, καθώς αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου θα “βουλιάζει” τα ερχόμενα χρόνια. Παράλληλα, πολλές πόλεις στη Βραζιλία και το Μεξικό θα δουν τους κατοίκους τους να διπλασιάζονται. Ενώ, στην Ευρώπη τα πρωτεία θα καταλαμβάνει η Μαδρίτη και θα ακολουθούν το Λονδίνο και η Βαρκελώνη.
Πηγή: i100.independent
Με την πάροδο του χρόνου όλοι παραπονιόμαστε ότι ξεχνάμε. Είναι όμως σύμπτωμα της ηλικίας ή πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαταραχή ανάκτησης όπως την αποκαλούν, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της ηλικίας και όχι ένδειξη ότι επίκειται η επίφοβη άνοια. Όπως διευκρινίζει όμως σε πρόσφατη έκθεσή του το Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) των ΗΠΑ, αν η διαταραχή αυτή αφεθεί ανενόχλητη να εξελιχθεί, θα καθιστά ολοένα πιο δύσκολη τη διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Αν και τα προβλήματα μνήμης γίνονται εμφανή κυρίως μετά την ηλικία συνταξιοδότησης, οι βαθμιαίες αλλαγές αρχίζουν δεκαετίες νωρίτερα, αλλά καλύπτονται από την υπερπληθώρα νευρικών κυττάρων και συνδέσεων στον εγκέφαλο.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις υγιείς ηλικιωμένους δυσκολεύεται να θυμηθεί γεγονότα, πρόσωπα, χώρους και πράγματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, αλλά πολλοί αποδίδουν θαυμάσια όταν καλούνται να συμπληρώσουν απαιτητικά τεστ μνήμης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλος μπορεί να γίνεται πιο αργός στην ανάκληση των πληροφοριών, στην ταχύτητα επεξεργασίας και στη δημιουργία νέων αναμνήσεων, κατά τη δρα Μόλι Γουάγκστερ, νευροεπιστήμονα στο Εθνικό Ίδρυμα Γήρανσης (ΝΙΑ) των ΗΠΑ.

Αντιθέτως, διατηρεί την πλαστικότητά του και προσαρμόζεται αναλόγως ώστε να αντισταθμίσει τα όποια ελλείμματα (η σοφία και κατανόηση των ηλικιωμένων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προσαρμογής, σύμφωνα με τους ειδικούς).

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι η νοητική διαταραχή είναι ύποπτη και όχι απλό πρόβλημα ανάκλησης στη μνήμη; «Το να χάσει κανείς τον δρόμο του ενώ οδηγεί στη γειτονιά του, το να δυσκολεύεται με τα οικονομικά του ή να αδυνατεί να πάρει σωστά τα φάρμακά του, αποτελούν συμπτώματα που χρειάζονται ιατρική διερεύνηση», απαντά η δρ Γουάγκστερ.
Με άλλα λόγια, το να ξεχάσει κάποιος κάποια στιγμή πού πάρκαρε το αυτοκίνητό του μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά το να ξεχάσει ποιο είναι το αυτοκίνητό του μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η πρόληψη της νοητικής έκπτωσης είναι πολύ καλύτερη για την ποιότητα της ζωής από το να προσπαθεί κάποιος να την αναστρέψει.

-Το ΙΟΜ στην έκθεσή του συνιστά κατ' αρχήν σε όλους να παραμένουν σωματικά δραστήριοι. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι διατηρούν το υψηλότερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας σε κάθε ηλικία, ακόμα και στα 70 ή στα 80 τους, έχουν μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.

-Απαραίτητο είναι επίσης να καταπολεμήσετε νωρίς στη ζωή όλους τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου: υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης και αυξημένα λιπίδια στο αίμα είναι εχθροί του μυαλού.

-Να ακολουθείτε δίαιτα φτωχή σε λιπαρά, χοληστερόλη και ζάχαρη, και πλούσια σε λαχανικά και ψάρια.

-Να πίνετε με μέτρο αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες είναι υπεραρκετά), να κοιμάστε επαρκώς, να φροντίσετε να έχετε καλή ψυχική διάθεση (η κατάθλιψη είναι επιβαρυντική), να βγαίνετε (χρειάζεστε λίγο ήλιο για τη βιταμίνη D) και να μάθετε κάτι καινούργιο που σας ευχαριστεί.

-Καμία, όμως, από τις συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να προφυλάξετε την καλή λειτουργία του μυαλού δεν έχει νόημα, αν απομονωθείτε κοινωνικά. Συνεπώς, μην κλείνεστε στο σπίτι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πάτε με δυο φίλους μια βόλτα στο πάρκο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!