Σάββατο 25 Απριλίου 2015


Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν παραθέριζε στην Αίγινα. Η είδηση ότι ένας συμπατριώτης του αυτοκτόνησε λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, δοκίμασε μέσα του τη λύπη, το θυμό, αλλά και μια αναλαμπή έμπνευσης.
Ο 29χρονος Στέφανος, γραφίστας και καλλιτέχνης, άρχισε να φαντάζεται μια άλλη χρήση των ευρώ που τόσο λείπουν από τα ελληνικά πορτοφόλια και μπορούν να οδηγήσουν κάποιους σε απόγνωση. «Τα συναισθήματά μου είναι τόσο δυνατά που δεν μπορούσε να τα αγνοήσω. Τώρα πήρε ένα στυλό και ζωγράφισα ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ», λέει στη Wall Street Journal που ασχολήθηκε με την περίπτωσή του.

Σε αυτή την πρώτη αποτύπωση των σκέψεών του, εικονιζόταν ένας άνθρωπος κρεμασμένος από μια αψίδα. Έκτοτε, έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες χαρτονομίσματα, με μορφές βγαλμένες από την πενταετή κρίση που χτύπησε την Ελλάδα: αυτοκτονίες, αναρχικούς, τράπεζες να καταρρέουν, επαίτες και κάμποσα άλλα πράγματα. «Εμπνέομαι από όσα ακούω στις ειδήσεις και μετά τα καταγράφω στο χαρτονόμισμα».
Το Βρετανικό Μουσείο

Μάλιστα, επειδή αυτή η πράξη εμπεριέχει από νομικής άποψης είναι παράνομη, ο δικηγόρος του τον προέτρεψε να μην δώσει τα πλήρη στοιχεία του στη συνέντευξη. Πάντως, ο Στέφανος λέει πως μέχρι τώρα ουδείς από τις Αρχές τον έχει ενοχλήσει. Και επειδή ουδείς προφήτης στον τόπο του, οι ζωγραφικές αποτυπώσεις του Στέφανου έχουν φτάσει έως το Βρετανικό Μουσείο που του ζήτησε δύο χαρτονομίσματα από αυτά που έχει σχεδιάσει για να τα εντάξει τη μόνιμη συλλογή νομισμάτων που διατηρεί.
Με ένα μαύρο στυλό

Το μοναδικό «όπλο» του Στέφανου είναι ένα μαύρο πενάκι και ζωγραφίσει από πεντάευρα έως εκείνα των 500 ευρώ. Ο ίδιος λέει πως η αγαπημένη του και πολυχρησιμοποιημένη φιγούρα που έχει σχεδιάσει είναι ο Χάρος, καθώς αντιπροσωπεύει την κρίση στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά δεν μένουν στην τσέπη του ή σε κάποια συλλογή. Αντιθέτως, μόλις τα ζωγραφίσει, τα σκανάρει, τα ανεβάσει το σάιτ που διατηρεί και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στις καθημερινές συναλλαγές του. Παραδέχεται πως παίρνει έμπνευση από τον γνωστό γκραφιτά Bansky και από τον υπερρεαλιστή Ελβετό H.R. Giger, γνωστό από τη δουλειά του στην ταινία «Alien».
Μάλιστα, λέει ευθαρσώς πως αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και ξαναγυρίσει στη δραχμή, εκείνος θα σταματήσει το καλλιτεχνικό έργο του. «Ποτέ δεν θα ζωγράφιζα πάνω σε μια δραχμή. Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν ευθύνεται για όσα περνάμε τώρα».






Πηγή: iefimerida.gr
Πριν από λίγους μήνες, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ανακοίνωνε την πρόθεση της να φέρει στη Βουλή νόμο για την αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής πολιτικής και κυρίως των μέτρων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες, δεν περίμενα ότι θα προέβλεπε μέσα σε αυτό και την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθόσον δεν υπήρχε καμιά προεκλογική αναφορά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Το κεφάλαιο «Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας» προφανώς προέκυψε αργότερα και χωρίς κανένα σχέδιο ή προετοιμασία αλλά και πολιτικό προσανατολισμό προστέθηκε στο νομοσχέδιο. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού χιλιάδων οικογενειών που από το καλοκαίρι του 2013 άγονται και φέρονται όντας στατιστικά στοιχεία που τα ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν.

Εξετάζοντας,  όσο πιο ψύχραιμα γίνεται, τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταλήγω σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία βέβαια είναι πιθανό να έχουν ανατραπεί πριν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο κείμενο.

Το καλοκαίρι του 2013 και μετά την εφήμερη συσπείρωση του κλάδου, επήλθε η πλήρης διάλυση του μέσα από την κατηγοριοποίηση των εργαζομένων και την επιβολή μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας που κατέληξε σε ανθρωποφαγικές πρακτικές επιβίωσης. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έπρεπε πρωτίστως να επαναφέρει το προσωπικό και να επανασυστήσει τον κλάδο καταργώντας κάθε διάκριση που είχε επιβληθεί . Με λίγα λόγια να καταργήσει το νόμο με τον οποίο διαλύθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Αντιθέτως η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει την ίδια λογική της κατηγοριοποίησης και των επιλεκτικών ρυθμίσεων διατηρώντας ουσιαστικά τη διάσπαση του κλάδου. Η επίκληση δε από πλευράς Υπουργού του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί, εμμέσως πλην σαφώς, αποδοχή εκ μέρους του της επιτυχίας, έστω και μερικής , των μέτρων του προκατόχου του, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Η παραμονή 350 Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ, 600 στις φυλακές και 400 στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αποτελεί επιβράβευση της πολιτικής Μητσοτάκη ενώ η επανασύσταση γίνεται πλέον προφανές ότι είναι ένα μπόνους στους Δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν έχει προσανατολισμό την αποκατάσταση των εργαζομένων.

Ούτε μια παράγραφος από το σχετικό άρθρο δεν αποκαθιστά, έστω και μέρος των αδικιών της κατάργησης, με εξαίρεση την πρόβλεψη για επαναπρόσληψη των υπό διαθεσιμότητα συναδέλφων. Οι υπόλοιποι είτε θα παραμείνουν εκεί που τοποθετήθηκαν, ασχέτως αν αυτό διέλυσε τη ζωή τους και τα σπίτια τους, είτε θα ενταχθούν ξανά σε μια διαδικασία αόριστη και με θολή κατάληξη.
Κλείνοντας  θεωρώ ότι το ζήτημα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας είναι βαθιά πολιτικό και δείγμα  αποδοχής της μνημονιακής πολιτικής από μέρους μιας κυβέρνησης που έχει αποκηρύξει, θεωρητικά, τα μνημόνια.

Υ.Γ Ελπίζω στο μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Δημοτικός Αστυνομικός του Δήμου Θεσ/νίκης καταναγκασμένος να εργάζεται στο Τμήμα αδειών διαμονής Πολυγύρου.
 
 
Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης. Οι ερυθρόλευκες επιβλήθηκαν με 10-9 της Σαμπαντέλ και κατέκτησαν την Ευρωλίγκα.

Δια χειρός της αρχηγού του, Φιλιώς Μανωλιουδάκη, ο Ολυμπιακός στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης στο γυναικείο πόλο. Με γκολ της διεθνούς παίκτριας 33" πριν τη λήξη, οι ερυθρόλευκες νίκησαν 10-9 την ισπανική Σαμπαντέλ στον τελικό του φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας, στο κολυμβητήριο του Πειραιά, και έγιναν η τρίτη ελληνική ομάδα που ανεβαίνει στο "θρόνο", μετά τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη.

http://www.enikos.gr 
Στις 21/04/2015, εξαφανίστηκε από το κέντρο της Αθήνας, η Άννυ Μπορίσοβα, 4 ετών, η οποία έχει καστανά μαλλιά και καστανά ματιά...

Ιδιαίτεροι λόγοι καθιστούν αναγκαία την άμεση εύρεσή της, καθώς η ζωή της διατρέχει κίνδυνο.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τις Εξαφανίσεις 116.000 καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα το Νεπάλ προκαλώντας...
εκτεταμένες καταστροφές, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ορισμένες περιοχές στη βόρεια Ινδία, στην Κίνα και στο Μπαγκλαντές όπου υπήρξαν επίσης θύματα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία λίγο μετά τις 16:00 ώρα Έλλάδας κάνει λόγο για 876 νεκρούς σε ολόκληρη την χώρα. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδία και την Κίνα.

Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσε ο ιστορικός πύργος Νταράρα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Κατμαντού βγήκαν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ενώ κτίρια ισοπεδώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης.

«Τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. Τα πάντα έπεσαν στο έδαφος. Οι τοίχοι κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου γκρεμίστηκαν. Οι πύλες στο εθνικό στάδιο κατέρρευσαν» περιέγραψε ένας κάτοικος του Κατμαντού, ο Ανούπα Σρέστα.

«Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται» μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.

Στο όρος Έβερεστ, «μία χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε στο όρος Πουμόρι καταπλάκωσε τον καταυλισμό βάσης και ένα τμήμα του έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ.

Από τη χιονοστιβάδα αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι «περιλαμβανομένων ξένων ορειβατών» ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, προσέθεσε ο ίδιος.

Στο Κατμαντού σύμφωνα με μία αξιωματούχο της πρεσβείας της Ολλανδίας μία πισίνα ξενοδοχείου άδειασε τελείως από το νερό, ενώ πραγματοποιούνταν μία δεξίωση με αφορμή την εθνική εορτή της Ολλανδίας.

«Ήταν τρομαχτικό, ξαφνικά όλα το νερό βγήκε από την πισίνα και παρέσυρε όλο τον κόσμο, τα παιδιά ούρλιαζαν» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ορισμένα τμήματα της πόλης έχουν ισοπεδωθεί, σύννεφο σκόνης έχει καλύψει τα πάντα… Πολλά ελικόπτερα διάσωσης ίπτανται».

Δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές και στο διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού που παραμένει κλειστό «για λόγους ασφαλείας».

Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ανθεκτικά μικρόβια βρέθηκαν σε απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου
Τα μέλη μιας απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον έξω κόσμο το 2009 φέρουν το πλουσιότερο μικροβίωμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ανθρώπους. Το περίεργο όμως είναι ότι τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και το έντερό τους είναι ανθεκτικά τόσο στα φυσικά όσο και στα συνθετικά αντιβιοτικά.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μειώνει την ποικιλία των μικροβίων που ζουν μέσα και πάνω μας. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι η μειωμένη αυτή ποικιλότητα σχετίζεται με σύγχρονες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι ασθένειες αυτές απουσίαζαν από την μικρή κοινότητα της φυλής των Γιανομάμι που εντοπίστηκε από ελικόπτερο το 2008 στη ζούγκλα της Βενεζουέλας. Οι Γιανομάμι πιστεύεται ότι ζουν σχεδόν τελείως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και 11.000 χρόνια, και η συγκεκριμένη κοινότητα δεν είχε εκτεθεί ποτέ στη σύγχρονη δίαιτα και τα Δυτικά φάρμακα.

«Ήταν μια ιδανική ευκαιρία για να μελετήσουμε το πώς οι συνδέσεις ανάμεσα στα μικρόβια και τους ανθρώπους εξελίσσονται χωρίς τις επιδράσεις της σύγχρονης κοινωνίας» σχολιάζει ο Γκάουταμ Ντάντας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μέλος της ομάδας που παρουσιάζει τη μελέτη στην επιθεώρηση Scientific Reports.

H διεθνής ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα δέρματος, σάλιου και κοπράνων από 34 μέλη της κοινότητας των 54 ανθρώπων. Γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το μικροβίωμα των Γιανομάμι περιλαμβάνει πολύ περισσότερα είδη από ό,τι τα μικροβιώματα σύγχρονων Αμερικανών, άλλων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών από την Κολομβία και αγροτών στο Μαλάουι της Αφρικής.

Αυτό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Αυτό που δεν περίμεναν να βρουν οι ερευνητές ήταν περίπου 60 βακτηριακά γονίδια που προσφέρουν ανθεκτικότητα στα περισσότερα γνωστά αντιβιοτικά.

Παραμένει άγνωστο πώς εμφανίστηκε αυτή η ανθεκτικότητα στα μικρόβια αυτής της απομονωμένης κοινότητα του Αμαζονίου, αφού τα μέλη της δήλωσαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ αντιβιοτικά.

Το πιθανότερο είναι ότι τα εν λόγω γονίδια προστατεύουν τα μικρόβια από φυσικά αντιβιοτικά που παράγουν τα βακτήρια του εδάφους για να σκοτώσουν τον ανταγωνισμό. Ίσως επίσης τα προστατεύουν από φυσικές τοξίνες που έχουν δομή παρόμοια με αυτή των συνθετικών αντιβιοτικών.

«Η λίστα των αντιβιοτικών περιλαμβάνει για παράδειγμα τις κεφαλοσπορίνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, τις οποίες χρησιμοποιούμε μόνο στις χειρότερες λοιμώξεις» αναφέρει ο Δρ Ντάντας.

Η καλή υγεία των Γιανομάμι δείχνει να συνηγορεί υπέρ της θεωρίας ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει το μικροβίωμα με τρόπο που βλάπτει την υγεία.

Όμως ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι το πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

in.gr
fm radio tuner
Η Νορβηγία είναι μία από τις χώρες που επιλέγουν την ψηφιακή μετάδοση από το FM ραδιόφωνο που υπολογίζεται ότι είναι ακριβότερο κατά 5 περίπου φορές. 
Μετά το FM, η ραδιοφωνική μετάδοση στην σκανδιναβική χώρα θα γίνεται μέσω Digital Audio Broadcasting ή εν συντομία DAB. Αξίζει να σημειωθεί ότι το DAB ήταν διαθέσιμο στη Νορβηγία από το 1995, ενώ πλέον χρησιμοποιείται το πρότυπο DAB+, το οποίο είναι διαθέσιμο από το 2007.
Μέσω DAB στη Νορβηγία ήδη μεταδίδονται 22 εθνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ 5 είναι συνολικά οι εθνικοί σταθμοί που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μέσω FM. O στόχος της Νορβηγίας είναι να έχει σταματήσει πλήρως η συμβατική, αναλογική μετάδοση μέσω της μπάντας των FM, μέχρι το έτος 2017.
fm radio
Η μπάντα της ψηφιακής μετάδοσης έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα για περισσότερους σταθμούς, ενώ έχει καλύτερη ποιότητα ήχου. Μέσω της ψηφιακής ραδιοφωνικής μετάδοσης θα είναι εφικτή η εκπομπή πλουσιότερου περιεχομένου, εκτός από τα δεδομένα φωνής, μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών.
Η ψηφιακή μετάβαση από τα πάλαι πότε ερτζιανά θα γίνει σταδιακά στη Νορβηγία. Είναι πολλές οι χώρες της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ασίας που θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, αλλά η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα που θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία εγκατάλειψης της μπάντας των FM.
pestaola.gr

Την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου τρόπου φόρτισης των κινητών τηλεφώνων ανακοίνωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ, μετατρέποντας την ακουστική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μικρόφωνο στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου το οποίο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει την ακουστική ενέργεια και να τη διοχετεύει στην μπαταρία του κινητού.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι οι συνεργάτες του δημιούργησαν το μικρόφωνο από ένα λεπτό φύλλο χαρτιού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ, χάραξαν ένα πλέγμα μικροσκοπικών οπών πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού και στη συνέχεια επικάλυψαν τη μία πλευρά με χαλκό και πάνω σε αυτή τοποθέτησαν ένα λεπτό φύλλο από Teflon, ενώνοντας τα δύο φύλλα από τη μία άκρη.

Τα ηχητικά κύματα δονούν τα δυο φύλλα με διαφορετικούς τρόπους, κάνοντάς τα να πάλλονται, κάτι που δημιουργεί ηλεκτρικό φορτίο -παρόμοιο με αυτό που δημιουργείται όταν κάποιος τρίβει ένα μπαλόνι στα μαλλιά του. Η διαδικασία αυτή παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας μίας συσκευής κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο με αργό ρυθμό.

Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παράγει το μικρόφωνο εξαρτάται από το μέγεθός του. «Μπορεί σε κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε μέγεθος», δήλωσε ο Γουάνγκ στο περιοδικό NewScientist.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ένα μικρόφωνο –στο μέγεθος ενός γραμματόσημου- που θα είναι τοποθετημένο πάνω σε μία συσκευή, θα παρέχει μόνο μία μικρή ποσότητα ενέργειας και δεν θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην πλήρη φόρτιση της μπαταρίας.
real.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!