Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

 

Ο Μάκης Βορίδης, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφάσισε να φέρει στη Βουλή αυστηρότερο πειθαρχικό κώδικα για τους βασανιστές ζώων, με αφορμή το αποτρόπαιο περιστατικό κακοποίησης στα Χανιά.

«Ο πρόσφατος άγριος βασανισμός ζώου που συνέβη στην Κρήτη αναδεικνύει την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός βαρύτερου ποινικού πλαισίου, που θα καθιστά αποτελεσματικότερη τη δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προτείνουμε στη Βουλή να υιοθετήσει τέτοια βαρύτερη νομοθεσία» δήλωσε ο υπουργός.

 

Της ευρωπαϊκής κούρσας για την επόμενη, πέμπτη, γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών ηγείται η Ελβετία. Η χώρα κατατάσσεται, για το 1ο τρίμηνο του 2020, στην έβδομη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την ετοιμότητα για το 5G, ενώ είναι η πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ.

Επτά ευρωπαϊκά κράτη στα πιο προχωρημένα παγκοσμίως στην ανάπτυξη των δικτύων και της τεχνολογίας 5GΣε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δεύτερη θέση κατακτά, μέχρι σήμερα, η Μεγάλη Βρετανία, που βρίσκεται στην έβδομη θέση, παγκοσμίως. Εξαιρετικές επιδόσεις έχει και η Φινλανδία, η οποία έχει την όγδοη καλύτερη επίδοση διεθνώς στην ανάπτυξη του 5G, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση σε επίπεδο Ευρώπης.

Σημαντική πρόοδο στο 5G έχει κάνει και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στη δέκατη θέση της διεθνούς κατάταξης και στην τέταρτη πανευρωπαϊκά, όσον αφορά την ανάπτυξη του 5G.

Τα στοιχεία προέρχονται από την εταιρεία Omdia και αποτυπώνουν τον ρυθμό προόδου της τεχνολογίας 5G ανά τον κόσμο. Η μελέτη χρησιμοποιεί αλγόριθμούς, κατατάσσοντας τις χώρες, παγκοσμίως, σε μια σειρά από τομείς που αφορούν το 5G: εκχώρηση φάσματος, λανσαρίσματα, κάλυψη, απορρόφηση και συνολικό οικοσύστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία διενήργησε η εταιρεία και με βάση τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί, την επόμενη θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης με την πιο προχωρημένες χώρες στο 5G κατέχει η Ιταλία (πέμπτη στην Ευρώπη και 11η παγκοσμίως). Ακολουθεί, πάντα με βάση τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο του 2020, στην έκτη θέση η Ισπανία, η οποία κατατάσσεται στην 12η θέση της διεθνούς κατάταξης. Τέλος, οι επιδόσεις της Γαλλίας στο 5G, της εξασφαλίζουν την έβδομη θέση της ευρωπαϊκής λίστας και τη 18η της παγκόσμιας.

Πρωταθλήτρια η Ν. Κορέα

Σε διεθνές επίπεδο, η Νότια Κορέα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά απ’ όλες τις άλλες χώρες στην ανάπτυξη του 5G – κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Omdia, το Κουβέιτ, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Κίνα καταλαμβάνουν την τρίτη, τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα, μεταξύ των χωρών, οι οποίες έχουν κάνει μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη πρόοδο στο 5G.

Οι υπόλοιπες χώρες, με τις καλύτερες επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα, είναι η Ιαπωνία (ένατη παγκοσμίως), η Αυστραλία (13η), η Νότιος Αφρική (14η), ο Καναδάς (15η θέση), η Νέα Ζηλανδία (16η), το Χονγκ Κονγκ (17η), η Σιγκαπούρη (19η), η Ινδία (στην 20η θέση), η Βραζιλία (στην 21η) και η Ινδονησία (στην 22η θέση).

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Οmdia, παρά την πανδημία του COVID-19, η κινητικότητα γύρω από την ανάπτυξη του 5G παραμένει έντονη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφενός οι ρυθμιστικές Αρχές προωθούν τους διαγωνισμούς για την εκχώρηση του φάσματος και αφετέρου οι πάροχοι ετοιμάζουν νέα λανσαρίσματα ή επεκτείνουν την ήδη υφιστάμενη κάλυψη του δικτύου.

 

Στην Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γλουκ απονεμήθηκες το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Όπως σημειώνει η Ακαδημία: «Για την αδιαμφισβήτητη ποιητική της φωνή που με λιτή ομορφιά κάνει την ατομική ύπαρξη καθολική»

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!