Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

 

Ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα απευθύνθηκε στον αλβανικό λαό, προειδοποιώντας για τεράστια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που θα χτυπήσει όλες τις χώρες του κόσμου, δίχως να εξαιρείται η Αλβανία.

«Δεν είναι ούτε σεισμός, ούτε ιός, ούτε πλημμύρα και δόξα τω Θεώ δεν απειλεί τις ζωές των ανθρώπων. Αλλά από οικονομική και κοινωνική άποψη υπάρχει μια αρνητική ενέργεια που μπορεί να έχει επιπτώσεις σοκ στην καθημερινή ζωή των οικογενειών, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας», δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, στις τιμές αγαθών και άλλων υπηρεσιών.

«Το κύμα σοκ μιας άλλης φυσικής καταστροφής, αυτήν τη φορά σε συνδυασμό με γεωπολιτικούς παράγοντες και εμπορικούς ελιγμούς, έρχεται προς την Αλβανία. Πρόκειται για τη σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία μόλις άρχισε να δίνει τα ανησυχητικά σημάδια της στις μεγάλες παγκόσμιες αγορές, ξεκινώντας από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, την Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία και τον χώρο της Ενωσης. Ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα» επισήμανε ο Ράμα.

«Το φαινόμενο της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς και η ισχυρή ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με μια γενική αύξηση των τιμών των καθημερινών καταναλωτικών αγαθών, βρίσκονται σήμερα ενώπιον όλων των χωρών, όπως οι σιλουέτες ενός εχθρικού στρατού στον ορίζοντα του δύσκολου χειμώνα που αντιμετωπίζει ο κόσμος», ήταν τα λόγια του αλβανού πρωθυπουργού.

Τέσσερις λόγοι

Ο Εντι Ράμα ανέλυσε στη συνέχεια την κρίση που έχει απασχολήσει ολόκληρο τον κόσμο, αναφερόμενος σε τέσσερις βασικούς λόγους.

Είπε, πρώτον, ότι αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Δεύτερον, σημείωσε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Τρίτον, έκανε λόγο για σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, που επηρέασαν τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά αερίου.

Και, τέταρτον, υπογράμμισε τη χαμηλή παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα στην Ευρώπη.

Τρία παραδείγματα

Ο αλβανός πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση των τιμών σε τρεις χώρες. Στη Βρετανία, όπου σύμφωνα με τον Ράμα, η αύξηση της τιμής της ενέργειας θα πλήξει για 15 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στην Ιταλία, όπου οι πολίτες έχουν ειδοποιηθεί για αύξηση 40% στις τιμές της ενέργειας και στη Βουλγαρία όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 72% από τις αρχές του έτους.

Ωστόσο, αν και ανακοίνωσε ότι η Αλβανία θα επηρεαστεί από την κρίση, ο Ράμα δεν εξήγησε ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνησή του για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Είπε ότι οι άποροι, οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις θα προστατευτούν, αλλά δεν έδωσε κανένα στοιχείο για το πώς και πόσο θα αυξηθεί η τιμή της ενέργειας στην Αλβανία και πώς θα αποφευχθεί η επιδείνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών από το αλυσιδωτό αποτέλεσμα της κρίσης.

 

Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να πάρει θέση και να εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα και η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να λάβουν αποφάσεις στηριζόμενοι επί των ιατρικών δεδομένων, τόνισε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με δυο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Άρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα»,

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε έντονη επιφύλαξη για την πραγματοποίηση παρελάσεων χωρίς διάκριση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

«Τον Οκτώβριο του 2020 είχα κάνει μία έντονη δήλωση γιατί είχε μείνει απροστάτευτη και άνευ μέτρων περιοριστικών η Θεσσαλονίκη και γλίστρησε σε τραγικά ποσοστά κρουσμάτων πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!