Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020


Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε ζήτησε από τα όργανα της τάξεως να πυροβολούν όποιον επιδεικνύει συμπεριφορά «ταραξία» στις περιοχές που έχουν τεθεί σε περιορισμό κίνησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Έδωσα εντολή στην αστυνομία και τον στρατό, καθώς και στους υπεύθυνους των χωριών, να πυροβολούν κατά ανθρώπων, σε περίπτωση προβλημάτων ή ταραχών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο », τόνισε ο πρόεδρος.

Μερικές ώρες πριν από τις δηλώσεις αυτές που έκανε ο Ντουτέρτε χθες, Τετάρτη, το βράδυ, είχαν συλληφθεί περίπου είκοσι άνθρωποι σε παραγκουπόλεις πέριξ της Μανίλας, επειδή οργάνωσαν μια διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης που κατηγορείται ότι δεν παρέχει βοήθεια σε τρόφιμα στους πιο φτωχούς πολίτες.

Όπως συμβαίνει συχνά, οι υπεύθυνοι των αρχών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ακραίες δηλώσεις του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, με τον αρχηγό της αστυνομίας Άρτσι Γκαμπόα να διαβεβαιώνει πως οι αστυνομικοί δεν πρόκειται να πυροβολούν όσους δεν συνετίζονται.

«Πιθανόν ο πρόεδρος επέμεινε κάπως περισσότερο στην εφαρμογή του νόμου σε αυτή την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε ο Ντουτέρτε, την ώρα που πάνω από τους μισούς των 110 εκατ. κατοίκων της χώρας του βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους, με πολλούς από αυτούς να βασίζουν την επιβίωσή τους στην εποχική ή μερική απασχόληση.

Οι τελευταίες αυτές δηλώσεις του Ντουτέρτε αμέσως προκάλεσαν την καταδίκη από την πλευρά των οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που ζητούν από την κυβέρνηση να τροφοδοτήσει με ζωτικής ανάγκης προϊόντα τους φτωχούς, αντί να τους εκτοξεύει απειλές.

«Είναι πολύ ανησυχητικό που ο πρόεδρος Ντουτέρτε επεκτείνει την πολιτική του ‘πυροβολώ για να σκοτώσω’. Η χρήση ανεξέλεγκτης βίας, που έχει στόχο να σκοτώνει, ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται λύση για να απαντήσει κανείς σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού», ανακοίνωσε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στις Φιλιππίνες.

Οι Φιλιππίνες μετρούν 2.331 κρούσματα και 96 θανάτους από κορονοϊό, όμως καθώς η χώρα άρχισε πλέον να εντατικοποιεί τις διαγνώσεις και τους ελέγχους, οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Τα μέτρα περιορισμού, που κυρίως αφορούν τα 12 εκατ. των κατοίκων της Μανίλας, έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων και την παύση σχεδόν όλων των κοινωνικών, θρησκευτικών κι εμπορικών δραστηριοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολλοί δεν το γνώριζαν, ωστόσο πλέον οι αριθμοί των χρηστών του έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτούς του ανταγωνιστικού Teams της Microsoft.Ο λόγος για το Zoom της Zoom Video Communications, που, σύμφωνα με την Apptopia, είχε τον Μάρτιο μέσους αριθμούς χρηστών τριπλάσιους από αυτούς του Teams, καθώς τα περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο λόγω του κορωνοϊού έχουν αυξήσει τη ζήτηση για πλατφόρμες video conferencing.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ημερήσιοι χρήστες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 4,84 εκατομμύρια τη Δευτέρα, καθώς εκατομμύρια παιδιά στρέφονταν σε προγράμματα virtual learning και εταιρείες ζητούν από εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι. Αντιστοίχως, την ίδια ημέρα το πιο επιχειρηματικού/ επαγγελματικού προσανατολισμού Teams είχε 1,56 χρήστες και το Slack κάτω από 500.000. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε σχόλια για τα στατιστικά των χρηστών της, ωστόσο οι ενεργοί της χρήστες τον Μάρτιο ήταν 151% παραπάνω κατά μέσο όρο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την Apptopia.
Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ σχολείων και μαθητών, και έχει προβεί σε άρσεις περιορισμών για τα σχολεία, καταργώντας το όριο των 40 λεπτών για δωρεάν λογαριασμούς προκειμένου να βοηθήσει στα online μαθήματα.
«Πρώτον, το μεγάλο πλεονέκτημα του Zoom, ως λογισμικό, είναι πως είναι κλιμακωτό, εύχρηστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές συσκευές» είπε ο Ρίσι Τζαλούρια, αναλυτής της DA Davidson. «Δεύτερον, έχει μοντέλο freemium, που επιτρέπει σε εταιρείες να το δοκιμάσουν πριν δεσμευτούν για ευρεία χρήση, και οι επεκτάσεις είναι εύκολες».
Οι πλατφόρμες video-conferencing παρέχουν δυνατότητες βιντεοκλήσεων και ηχητικών κλήσεων, συναντήσεων one-to-one, ομαδικών συνδιασκέψεων, εφαρμογών συνεργασίας και ασφαλή interfaces. Το Slack, το Teams και το Zoom παρέχουν δωρεάν εκδόσεις με περιορισμένα χαρακτηριστικά και επίπεδα χρέωσης για επί πληρωμή λειτουργίες.
Ωστόσο η αύξηση των χρηστών ίσως να μην οδηγήσει σε άμεσο «άλμα» εσόδων για το Zoom. «Σίγουρα είδαμε μια άνοδο στη χρήση, αλλά μεγάλο μέρος της ήταν στο δωρεάν» είχε πει η Κέλι Στέκελμπεργκ, chief financial officer της εταιρείας, νωρίτερα μέσα στον μήνα. Πάντως η μετοχή της εταιρείας, που είχε κάνει το ντεμπούτο της πέρυσι στα 36 δολάρια, ήταν στα 146 την Τρίτη.
Ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την ασφάλεια της εφαρμογής, όσο αυξάνεται η δημοτικότητά της: Όπως αναφέρει το BBC, οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν επικοινωνήσει με την εταιρεία, εκφράζοντας προβληματισμούς για τη δυνατότητα διαχείρισης τόσο μεγάλου αριθμού νέων χρηστών: Σε επιστολή από το γραφείο της γενικής εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ερωτάται η εταιρεία εάν έχουν επανεξεταστεί τα μέτρα ασφαλείας από τότε που αυξήθηκε η δημοτικότητα, ενώ τονίζεται πως στο παρελθόν η εταιρεία είχε καθυστερήσει να επιλύσει ζητήματα που είχαν προκύψει.
Σε σχετικό ερώτημα του BBC, εκπρόσωπος της Zoom είπε πως η ιδιωτικότητα, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη των χρηστών «λαμβάνονται πολύ στα σοβαρά...κατά την πανδημία Covid-19, δουλεύουμε αδιαλείπτως για να διασφαλίζουμε πως νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία και άλλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο μπορούν να παραμένουν διασυνδεδεμένα και λειτουργικά».
Το Zoom είχε παρουσιάσει προβλήματα ασφαλείας στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων ένα τρωτό σημείο που επέτρεπε σε χάκερ να βγάλουν συμμετέχοντες από συναντήσεις, να πειράξουν μηνύματα από χρήστες και να υποκλέψουν διαμοιραζόμενες οθόνες. Σε άλλη μια περίπτωση υπήρξε πρόβλημα με χρήστες Mac, που εισέρχονταν σε κλήσεις εν αγνοία τους.

Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές του Δημοτικού από τη συχνότητα της ΕΡΤ 2 κάθε μέρα στις 10.00 το πρωί.
 Τα μαθήματα μπορείτε να παρακολουθήσετε απευθείας στο live της ΕΡΤ2.
To πρόγραμμα για σήμερα και αύριο, ώρα 10 το πρωί:
Πρόγραμμα Πέμπτης 02/04/2020
-Μαθηματικά Β’ – ΣΤ’ «Νοερές πράξεις (Πρόσθεση – Αφαίρεση) – Α΄ Μέρος»
-Μαθηματικά Δ’ – ΣΤ’ «Νοερές πράξεις (Πρόσθεση – Αφαίρεση) – Β΄ Μέρος»
-Γλώσσα Β’ «Παραγωγή γραπτού λόγου: Περιγραφικός Λόγος»
Πρόγραμμα Παρασκευής 03/04/2020
-Γλώσσας Γ’ «Παραγωγή γραπτού λόγου: Αφηγηματικός Λόγος»
-Φυσική Ε’ – ΣΤ’ «Ιδιότητες του Φωτός»
-Γλώσσα ΣΤ’ «Μεταβατικά, αμετάβατα, συνδετικά ρήματα»
H σελίδα της ΕΡΤ: https://webtv.ert.gr/shows/mathainoume-sto-spiti/
Οι άδειες ειδικού σκοπού στο Δημόσιο ισχύουν και για τις ημέρες άδειας του Πάσχα κανονικά, διευκρίνισε σε δηλώσεις του στον Ant1 ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε ερωτήματα που λαμβάνει από δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως είπε, οι άδειες ειδικού σκοπού δεν έχουν να κάνουν με το κλείσιμο των σχολείων τις ημέρες αυτές, αλλά με τις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Για τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, ο κ. Θοεδωρικάκος είπε, ότι δεν θεωρεί καθόλου σοβαρό να συζητάμε στην παρούσα φάση για μειώσεις μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους, με το βλέμμα στους επόμενους μήνες, χωρίς να έχουμε εικόνα πώς θα διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και πόσο θα κρατήσει αυτή η έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε.

Nα σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έθεσε το… «ορόσημο του Μαΐου» για ενδεχόμενες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Μάλιστα, αυτή τη φορά συμπεριέλαβε και τις συντάξεις. «Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας κανένα μέτρο μείωσης μισθού στο Δημόσιο ή σύνταξης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και εκτείνεται μέχρι τον Μάιο. Αν δούμε ότι οι συνέπειες του κορωνοϊού εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος μίλησε επίσης και για τα συσσίτια και τους άπορους, λέγοντας ότι έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, να γίνει προσπάθεια για διανομή φαγητού σε σπίτια.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!