Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Πρόκειται για ένα… ιδιαίτερο χωριό το οποίο βρίσκεται στην Ανδαλουσία της Ισπανίας και ονομάζεται Setenil de las Bodegas.
Στο χωριό αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει την συμπόρευση ανθρώπινης κατοικίας και φυσικού τοπίου και να ανακαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής ευρηματικότητας.
Το Setenil de las Bodegas είναι εξ ολοκλήρου χτισμένο μέσα στο φαράγγι που έχει σχηματίσει ο ποταμός Rio Trejo και οι περίπου 3.000 κάτοικοί του ζουν ουσιαστικά μέσα στις φυσικές σπηλιές του βράχου, έχοντας χτίσει προσόψεις σπιτιών και έχοντας διαμορφώσει τους εσωτερικούς χώρους!
Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού βρίσκεται κάτω από βράχο, και δεν είναι λίγα τα σημεία όπου μεγάλα κομμάτια πέτρας «κρέμονται» πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων ή μπαίνουν ανάμεσα από σπίτια δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες!
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, αφού οι σπηλιές που σχηματίζονται στο φαράγγι αποτελούν φυσικό καταφύγιο για κάθε μορφή ζωής. Επιπλέον, οι σπηλιές διατηρούν μία σταθερή θερμοκρασία άσχετα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω από αυτές.
Το Setenil de las Bodegas με την εξαιρετική ομορφιά του και την ξεχωριστή ιδιομορφία του, συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών ολόκληρο το χρόνο και φημίζεται για τα bar και τα εστιατόριά του, τα παραδοσιακά του προϊόντα, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα λουκάνικα αλλά και το εξαίσιο  Ανδαλουσιανό κρασί.
echoes.gr
Εδώ και χρόνια αποτελεί μια ανεξήγητη σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες 
 
Ο λόγος για μια μούμια ενός μικρού παιδιού στη Σικελία, η οποία κάθε μέρα ανοιγοκλείνει τα μάτια της!

Το ανατριχιαστικό φαινόμενο έχει καταγραφεί πολλές φορές σε βίντεο και αποτέλεσε αντικείμενο για διάφορες μεταφυσικές εικασίες για μερικά χρόνια.

Ιταλικές εφημερίδες (αλλά και άλλα διεθνή ΜΜΕ) αναφέρουν αυτήν την εβδομάδα, ότι για μια ακόμα φορά, η Ροζαλία Λομπάρντο, το δίχρονο κορίτσι που πέθανε από πνευμονία το 1920, κούνησε τα βλέφαρά της αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μία στιγμή τα άνοιξε για να αποκαλύψει τα καλοδιατηρημένα μπλε μάτια της.

Πρόκειται για μια από τις πιο καλοδιατηρημένες μούμιες του κόσμου. Η Ροζαλία είναι η πιο διάσημη μεταξύ των περίπου 8.000 χιλιάδων που βρίσκονται στις κατακόμβες κάτω από το μοναστήρι των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Σικελίας.

Μάλιστα της έχει δοθεί το παρατσούκλι «Ωραία Κοιμωμένη» καθώς μοιάζει σαν να κοιμάται μέσα στο γυάλινο φέρετρο.

Για το ανατριχιαστικό φαινόμενο με τα μάτια της που έχει προβληματίσει πολύ κόσμο, αρχαιολόγοι, όπως ο επιμελητής των κατακόμβων Ντάριο Πιομπίνο Μασκάλο εξηγούν: «Είναι μια οφθαλμαπάτη που παράγεται από το φως που φιλτράρεται μέσω των πλευρικών παραθύρων και κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αλλάξει. Τα μάτια της δεν είναι εντελώς κλειστά. Δεν ήταν ποτέ».

Η ανθρωπολόγος ανακάλυψε το πραγματικό μυστικό της Ροζαλία το 2009, όταν ανακάλυψε το μυστηριώδη τύπο που χρησιμοποιείται για την καταπληκτική διατήρησή της.

Το μυστικό της ομορφιάς της μικρής Ροζαλίας θάφτηκε μαζί με τον φημισμένο ταριχευτή Αλφρέντο Σαλάφια, ο οποίος δεν αποκάλυψε ποτέ τον τρόπο με τον οποίο διατήρησε το σώμα της μικρής αναλλοίωτο στο χρόνο.

Η ιστορία της Ροζαλίας ξεκίνησε όταν ο πατέρας της, στρατηγός Μάριο Λομπάρντο, αρνήθηκε να δεχθεί το θάνατο της κόρης του και την ιδέα ότι δεν θα την ξαναδεί ποτέ. Έτσι, σκέφτηκε να τη διατηρήσει για πάντα «ζωντανή» έστω και οπτικά. Επισκέφθηκε λοιπόν τον Αλφρέντο Σαλάφια, ο οποίος ήταν μεταξύ άλλων και χημικός. Τότε είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ο ίδιος είχε ανακαλύψει μια μοναδική μέθοδο διατήρησης των πτωμάτων, μιας και ο Σαλάφια είχε κάνει αρκετές έρευνες αρχικά σε κουφάρια ζώων και ύστερα σε ανθρώπους.

Ο Αλφρέντο φαίνεται ότι δέχθηκε να κάνει τη φήμη πραγματικότητα και φρόντισε να απαλύνει τον πόνο του πατέρα. Όμως, δεν αποκάλυψε σε κανέναν το μυστικό του, το οποίο πήρε μαζί του στο θάνατο, 13 χρόνια μετά το άδικο τέλος της Ροζαλίας.

Ο πατέρας της μικρής ζήτησε στη συνέχεια από τους μοναχούς στο Παλέρμο, να δεχθούν το άψυχο κορμί της κόρης του, στην υπόγεια κρύπτη, τη γνωστή πλέον Catacombe dei Cappuccini, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα.

Το 2009 ο Πιομπίνο Μασκάλι βρήκε ένα χειρόγραφο χειρόγραφο στο οποίο αναφέρονται τα συστατικά που χρησιμοποίησε ο Σαλάφια για την μουμιοποίηση της Ροζαλία: γλυκερίνη, φορμαλίνη κορεσμένη με θειικό ψευδάργυρο και χλώριο και ένα μέρος ενός διαλύματος αλκοόλης κορεσμένης με σαλικυλικό οξύ.

Το μείγμα λειτούργησε. Η φορμόλη σκότωσε τα βακτήρια, η γλυκερίνη διατήρησε το σώμα της προστατεύοντάς την από την ξηρότητα, το σαλικυλικό οξύ σκότωσε τους μύκητες, ενώ τα άλατα ψευδαργύρου πέτρωσαν ουσιαστικά το σώμα της.

Ο Μασκάλι, ελπίζει ότι με την διευκρίνηση της διαδικασίας, θα σταματήσουν οι εικασίες και οι αστικοί μύθοι για τη «ζωντανή» μούμια που υποτίθεται ότι ανοιγοκλείνει τα μάτια της.

http://www.newsbomb.gr

Μέσα από αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες, η ιστορία του καπνού και μαζί της ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας, αποτυπώνονται στην έκθεση «Καπνός - Tobacco 101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά - 101 notes on oriental tobacco», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη.
Σε επιμέλεια του Σπύρου Φλεβάρη και με ιστορική σύμβουλο τη Μαρία Ρεντετζή, η έκθεση – που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Καρόλου Παπούλια - φιλοδοξεί να φωτίσει όλες τις διαφορετικές λειτουργίες του καπνού μέσα από σπάνια αντικείμενα συλλογών του εξωτερικού, τεκμηρίων από αρχεία της χώρας, καθώς και φωτογραφικού υλικού από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.


Πρέσα καπνού.
Ένα πολυδιάστατο εμπορικό αγαθό

Η έκθεση αναδεικνύει τον ανατολικό καπνό ως ένα πολυδιάστατο εμπορικό αγαθό, προσεγγίζοντάς τον ιστορικά μέσα από μια σειρά από διαφορετικές οπτικές. Από τις βελόνες του μπουρλιάσματος και τα σαρίκια της χωρικής επεξεργασίας του καπνού, στην τόγκα και το σεντούκι της εμπορικής επεξεργασίας, από τις επιβλητικές καπναποθήκες της βόρειας Ελλάδας έως τις περίτεχνες ταμπακιέρες και τα πακέτα τσιγάρων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο καπνός εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά γεωργικά προϊόντα της χώρας: τα ελληνικά καπνά ήταν και είναι ποιοτικά ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως. Ιστορικά, ωστόσο, ο καπνός σκιαγραφεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας. Η εργασία στον τομέα της επεξεργασίας του καπνού και της βιομηχανικής παραγωγής τσιγάρων συντέλεσε στην ανάπτυξη πόλεων, όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη και η Θεσσαλονίκη. Επηρέασε τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών τάξεων και πυροδότησε τη δημιουργία του εργατικού κινήματος της χώρας. Οδήγησε τόσο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, όσο και στην ανάπτυξη του εμπορικού και τραπεζικού κλάδου.

Ξεφυλλίστρες, δεκαετία 1930.
Η εργασία στον τομέα του καπνού υπήρξε καταλυτική και στο θέμα των προσφύγων. Όπως διαβάζουμε στα πρακτικά της Βουλής του 1946: «Εάν δεν υπήρχε ο καπνός, δε θα ήτο δυνατόν να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίον προέκυψεν μετά την μικρασιατικήν συμφοράν. Ο εποικισμός της Μακεδονίας και της Θράκης κατά το 1922, εστηρίχθη μόνο εις τον καπνόν».

Παράλληλα, η εμπορία του καπνού συντέλεσε και στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης αισθητικής, που εκφράστηκε μέσα από την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών και των μεγάρων των καπνεμπόρων, τον σχεδιασμό των αντικειμένων που σχετίζονταν με το κάπνισμα, αλλά και των διαφημιστικών σημάτων και αφισών μιας σειράς ελληνικών καπνοβιομηχανιών.

Καπνεργάτριες σε ώρα διαλείμματος. Καβάλα, 1947.
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 - Αθήνα, τηλ.:  210 3671000. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00 - 17.00, Πέμπτη και Σάββατο: 9.00 - 24.00, Κυριακή: 9.00 - 15.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 5 ευρώ, μειωμένο: 3 ευρώ.

naftemporiki.gr

Σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επικρατεί έντονος προβληματισμός. Το γεγονός, μάλιστα, οδηγεί σε σκέψεις για «πάγωμα» μέσω νέας αλλαγής του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος ακόμη και τροποποίηση του σημείου που δέχεται τις περισσότερες κριτικές: Του επιμερισμού των ποσοστών.
Με βάση την τελευταία εγκύκλιο Μητσοτάκη δόθηκε παράταση έως σήμερα 30 Ιουνίου 2014, από 19 Μαίου που προέβλεπε η προηγούμενη εγκύκλιος, προκειμένου οι υπηρεσίες να υπολογίσουν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπορούν να ενταχθούν από τον αξιολογητή σε κάθε μία από τις τρεις κλίμακες βαθμολόγησης (με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με 7 ως 8 ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με 1 ως 6 ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων).
Ωστόσο, οι αντιδράσεις των ίδιων των εργαζόμενων μέσω της ΑΔΕΔΥ αλλά και των περιφερειαρχών και των δημάρχων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει να αλλάξει πάλι. Κι αυτό γιατί, τουλάχιστον στους ΟΤΑ, η νέα δημοτική περίοδος ξεκινά από το Σεπτέμβριο και κανείς από τους πάνω από 200 (στους 325) δημάρχους αλλά και τους εφτά από τους 13 περιφερειάρχες που απέρχονται δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, μέσω της ΕΝΠΕ, οι περιφερειάρχες διατύπωσαν επισήμως το συγκεκριμένο αίτημα.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έχει γίνει σχετική προσφυγή. Είναι το επιχείρημα που επικαλείται το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ώστε να «παγώσει» η αξιολόγηση.  Σημείο αιχμής ο επιμερισμός της αξιολόγησης των υπαλλήλων με ποσοστά, κάτι που έχει επικριθεί σαν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό. Να σημειωθεί ότι πλην του Δήμου Αθηναίων, οι περισσότεροι δήμοι σε όλη την Ελλάδα δεν προχωρούν τη διαδικασία της αξιολόγησης. Κάτι που αναγκάζει εκ των πραγμάτων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επανεξετάσει τη στάση του.
Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία εγκύκλιο Μητσοτάκη τα βήματα για την αξιολόγηση είναι τα εξής:
α. η σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι 30 Ιουνίου
β. Η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου 2014,
γ. η εισήγηση για την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους εισηγητές έως τις 31 Ιουλίου 2014 από 18 Ιουλίου και τέλος,
δ. οι εκθέσεις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να έχουν συνταχθεί από τους αξιολογητές έως την 29η Αυγούστου 2014.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «με το πέρας της ως άνω καταληκτικής προθεσμίας σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης και το αργότερο μέχρι 30/9/2014 παρακαλούνται τα Υπουργεία να συγκεντρώσουν για το σύνολο των φορέων που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτά, στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για την αξιολόγηση του προσωπικού. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται για τη συγκέντρωση των στοιχείων από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και η Διεύθυνση Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών να συγκεντρώσει τα στοιχεία για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία θα σταλούν και ηλεκτρονικά στο email: hrm@ydmed.gov.gr. »
aftodioikisi.gr
Άλλη μία νεαρή γυναίκα από το Πακιστάν έπεσε θύμα πρωτοφανούς αγριότητας, και έχασε τη ζωή της απλά και μόνο επειδή η οικογένειά της είπε «όχι» στην πρόταση γάμου που της έκανε ένας 26χρονος.

Η νέα υπόθεση κακοποίησης σημειώθηκε στη βορειοδυτική επαρχία Παντζάμπ, εκεί όπου ο νεαρός άντρας έλουσε με βενζίνη και πυρπόλησε την 20χρονη γυναίκα, προκειμένου να εκδικηθεί την οικογένεια της η οποία είχε απορρίψει την πρότασή του.

Παρά το ότι η κοπέλα διακομίστηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, αφού είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Ο 26χρονος άνδρας συνελήφθη και κατηγορείται για φόνο.

http://www.thestival.gr
Υπάρχουν μικροί «παράδεισοι» στη μέση του πουθενά, που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι έχουν επισκεφτεί.
Τα νησιά Pitcairn βρίσκονται στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού και αποτελούνται από 4 ηφαιστειακά νησάκια, από τα οποία το μόνο που κατοικείται είναι το Pitcairn. Το νησί αυτό ανακαλύφθηκε το 1789 από Βρετανούς ναύτες που ψάχνοντας ένα καταφύγιο, βρήκαν το άγνωστο μέχρι τότε νησί.
Πολλοί μιλούν για έναν επίγειο παράδεισο πνιγμένο στο πράσινο, με κλίμα τροπικό και ευχάριστες θερμοκρασίες, με πεντακάθαρα νερά και πανέμορφες τοποθεσίες που μαγεύουν τον επισκέπτη. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι βραχώδες, υπάρχει και μία παραλία με άμμο που είναι και η αγαπημένη των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
Στη μοναδική «πόλη» του νησιού ζουν συγκεντρωμένοι οι λιγοστοί κάτοικοι (περίπου 50), οι οποίοι μάλιστα αναζητούν και άλλους ανθρώπους που θα επιθυμούσαν να ζήσουν εκεί, αφού το νησί είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένο. Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι και δεν έχουν οικογενειακούς δεσμούς με το νησί καλούνται να υποβάλουν αίτηση στο Συμβούλιο του νησιού και τον Διοικητή.
Το Pitcairn, κήρυξε πτώχευση το 2004,αφού βασίζεται οικονομικά στον τουρισμό, αλλά εξαιτίας της θέσης του, ελάχιστοι το γνωρίζουν. Ο πληθυσμός του νησιού γερνάει, με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι άνω των 65 ετών και το σύνολο των κατοίκων είναι απευθείας απόγονοι των πειρατών του Bounty και των Ταϊτινών που είχαν απαγάγει.
Η περιπέτεια του πλοίου και του πληρώματος που έχει γίνει γνωστή από ταινίες και μυθιστορήματα, είναι ακόμα «ζωντανή» στο μικρό αυτό νησί, όπου τα απομεινάρια του πλοίου στο βυθό της θάλασσας είναι μέχρι και σήμερα ορατά όταν έχει καλό καιρό.
Το νησί αυτό είναι από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη και ακριβώς επειδή η παρουσία του ανθρώπου δεν είναι έντονη, η φύση έχει μεγαλουργήσει! Έχει αφεθεί ελεύθερη να δημιουργήσει και να εξελιχθεί!
Το 1838 τα νησιά Pitcairn έγιναν αγγλική αποικία και μέχρι σήμερα παραμένουν επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας.
echoes.gr
Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι χρήστες του e-banking, όπως προειδοποιεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς εμφανίστηκε ένας νέος ιός που εισβάλλει στον τραπεζικό λογαριασμό σας (Banking Malware).


Αυτό το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), αλλά και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων χρηστών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό.

Ο εν λόγω ιός, που ονομάστηκε ως «EMOTET», εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιο συγκεκριμένα, στον χρήστη αποστέλλεται μήνυμα (e-mail), το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού, που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά.


Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.

Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Το γεγονός αυτό, θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υποκλοπή των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια.

Οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» τον σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
 

Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε στις 25 Ιουνίου η μόνιμη έκθεση «Android: What is Human?» στο Εθνικό Μουσείο Νέων Επιστημών και Καινοτομίας (Miraikan) της Ιαπωνίας στο Τόκιο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να «συναντήσουν» τα αποκαλούμενα «πλέον προηγμένα ανδροειδή» που υπάρχουν στον κόσμο- δηλαδή ρομπότ τα οποία οπτικά μοιάζουν πολύ σε ανθρώπους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τρία ανδροειδή: το Kodomoroid και το Otonaroid – ένα «παιδί» και μια «ενήλικη γυναίκα» αντίστοιχα- και το Telenoid, ένα ανδροειδές το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει σχεδιαστεί με κάποια πολύ γενικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Την έκθεση επιβλέπει ο Δρ. Χιρόσι Ισιγκούρο, ειδικός σε θέματα ανδροειδών ο οποίος μελετά το ερώτημα «τι σημαίνει ‘ανθρώπινο’;». Το Kodomoroid και το Otonaroid έχουν αναλάβει καθήκοντα στο πλαίσιο της έκθεσης, για πραγματοποίηση αναγγελιών/ ανακοινώσεων και ενημέρωση σε θέματα επιστήμης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «Η έκθεση θα αποτελέσει ένα μοναδικό και σπάνιο event το οποίο θα παρέχει σε επιστήμονες την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να λειτουργήσουν ανδροειδή ρομπότ, ρίχνοντας παράλληλα φως στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων εν αντιθέσει με αυτά των ρομπότ.

Ως ανδροειδές ορίζεται ένα ρομπότ το οποίο μοιάζει στον άνθρωπο όσον αφορά στην εμφάνιση και στην κίνησή του. Χάρη σε νέα υλικά τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία απαλού δέρματος και σε τεχνητούς μύες που επιτρέπουν ομαλή κίνηση, τα ανδροειδή έρχονται όλο και πιο «κοντά» στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Miraikan, εάν ένα ανδροειδές αποκτήσει τη δυνατότητα να μιλά και να «ζει» όπως ένας άνθρωπος, ίσως τότε κάποια στιγμή να μην είναι δυνατόν να ξεχωρίσει κάποιος το ένα από το άλλο. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τι θα σήμαινε η λέξη ‘ανθρώπινος’; Τι είναι ‘ανθρώπινο’;» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του μουσείου.
Όσον αφορά στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά: το Kodomoroid έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει σχετικά με ειδήσεις από όλο τον κόσμο 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, σε μία ποικιλία φωνών και γλωσσών.

EPA/FRANCK ROBICHON
Το Otonaroid έχει «προσληφθεί»» ως «υπάλληλος» επιφορτισμένη με την ενημέρωση σε επιστημονικά θέματα και μπορεί να μιλά με τους επισκέπτες- οι οποίοι έχουν και τη δυνατότητα χειρισμού της (τα ρομπότ είναι τηλεχειριζόμενα).

Το Telenoid είναι ένα ρομπότ μινιμαλιστικού σχεδιασμένου, το οποίο ενσωματώνει τα ελάχιστα δυνατά εμφανισιακά χαρακτηριστικά για «ανθρωποειδή» επικοινωνία. Οι επισκέπτες μπορούν να μιλήσουν μαζί του και να το χειριστούν.
naftemporiki.gr
Τελικά σε αυτό του Μουντιάλ γίνεται του... δαγκώματος. Δεν είναι μόνο ο Λουίς Σοάρες που έχει το συγκεκριμένο... χούι. Κάτι ανάλογο έκανε και οπαδός της Ουρουγουάης.

Το θέμα είναι πρωτοσέλιδο στο σημερινό «Sunday People» με τη φωτογραφία ενός οπαδού της εθνικής Αγγλίας, ο οποίος έχασε το μισό του αυτί από δάγκωμα ενός άλλου οπαδού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο οπαδοί είχαν επεισόδιο στη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στην Αγγλία και την Ουρουγουάη και ο Ουρουγουανός τον δάγκωσε κόβοντας μέρος από το αυτί του.

Η αστυνομία ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμα να εντοπίσει το δράστη, αν και οι έρευνες συνεχίζονται.

http://www.enikos.gr 

Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου King's College του Λονδίνου, συνδύασε τα αποτελέσματα από το πρόσφατο πείραμα BICEP2 με τις ιδιότητες του σωματιδίου Χιγκς. Σύμφωνα με την έρευνά τους υπάρχει ένα... μικρό πρόβλημα στη θεωρία, καθώς ο παραπάνω συνδυασμός οδηγεί σε ένα Σύμπαν που κατέρρευσε αμέσως μετά τη δημιουργία του.
Αμέσως μετά τη Μέγάλη Έκρηξη, το Σύμπαν θεωρείται πως πέρασε στη πληθωριστική φάση της εξέλιξής του, μία σύντομη δηλαδή περίοδο κατά την οποία επεκτάθηκε εκθετικά. Εάν και οι λεπτομέρειες της θεωρίας του κοσμικού πληθωρισμού δεν είναι ακόμη απολύτως γνωστές, το συγκεκριμένο μοντέλο εξηγεί με πολύ κομψό τρόπο τη μορφή που έχει το Σύμπαν σήμερα και εν απουσία άλλων πειστικών εξηγήσεων παραμένει η μόνη αξιόλογη πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι κοσμολόγοι για τις πρώτες στιγμές που ακολούθησαν τη δημιουργία του Σύμπαντος.
Τον περασμένο Μάρτιο μάλιστα, οι επιστήμονες είχαν και την πρώτη πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας του κοσμικού πληθωρισμού, μέσω της ανακάλυψης στην ακτινοβολία από τη Μεγάλη Έκρηξη μίας πόλωσης που σχετίζεται με την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων, κάτι που αποτελεί πρόβλεψη του πληθωρισμού. Εάν και η αξιοπιστία των συμπερασμάτων του πειράματος BICEP2 το οποίο έκανε την ανακάλυψη έχει κλονιστεί τις τελευταίες ημέρες, τα στοιχεία από το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ αναμένεται να φωτίσουν την υπόθεση εντός των ερχόμενων μηνών.
Στη νέα έρευνα του πανεπιστημίου King's ωστόσο, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν τι σημαίνουν οι παρατηρήσεις από το BICEP2 για τη σταθερότητα του Σύμπαντος. Για να το επιτύχουν αυτό, συνδύασαν τα αποτελέσματα του BICEP2 με τη σωματιδιακή φυσική και συγκεκριμένα με τις ιδιότητες του μποζονίου Χιγκς, του σωματιδίου μέσω του οποίου τα υπόλοιπα σωματίδια αποκτούν μάζα και το οποίο ανακαλύφθηκε πειραματικά στο CERN το 2012.

KINGS COLLEGE LONDON /ROBERT HOGAN
Στη νέα έρευνα του πανεπιστημίου King's ωστόσο, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν τι σημαίνουν οι παρατηρήσεις από το BICEP2 για τη σταθερότητα του Σύμπαντος. Για να το επιτύχουν αυτό, συνδύασαν τα αποτελέσματα του BICEP2 με τη σωματιδιακή φυσική και συγκεκριμένα με τις ιδιότητες του μποζονίου Χιγκς, του σωματιδίου μέσω του οποίου τα υπόλοιπα σωματίδια αποκτούν μάζα και το οποίο ανακαλύφθηκε πειραματικά στο CERN το 2012.
Οι λεπτομερείς μετρήσεις του μποζονίου Χιγκς, έχουν δείξει πως το Σύμπαν έχει “καθίσει” σε μία κοιλάδα του δυναμικού του πεδίου Χιγκς, σε ένα σημείο δηλαδή με τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Το σημεία αυτό  όμως είναι αυτό που στα μαθηματικά αποκαλείται τοπικό ελάχιστο, καθώς υπάρχει και άλλη κοιλάδα στο δυναμικό και μάλιστα πολύ πιο βαθιά. Αυτό που δεν αφήνει το Σύμπαν να κυλήσει προς τη διπλανή κοιλάδα, είναι ένα ψηλό εμπόδιο, το οποίο θα μπορούσε να υπερκεραστεί μόνο εάν υπήρχε διαθέσιμη μία μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα του BICEP2, κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού το Σύμπαν θα λάμβανε ικανές ποσότητας ενέργειας ώστε να το σπρώξουν προς τη διπλανή βαθιά κοιλάδα, μέσα σε κλάσματα ενός δευτερολέπτου. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε μέσα σε ελάχιστο χρόνο το Σύμπαν θα κατέρρεε σε αυτό που λέμε Μεγάλη Σύνθλιψη.

“Κάτι τέτοιο είναι μια απαράδεκτη πρόβλεψη της θεωρίας καθώς εάν συνέβαινε δε θα ήμασταν εδώ για να το συζητάμε”, είπε σχετικά ο ερευνητής του KCL Ρόμπερτ Χόγκαν, που ηγήθηκε της έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο αστρονομίας της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας
Ίσως αυτό να σημαίνει πως τα αποτελέσματα του BICEP2 να περιέχουν κάποιο λάθος, αλλά εάν όχι τότε “θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον νέο σωματίδιο, πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο” σύμφωνα με τους ερευνητές, το οποίο να εξηγεί αυτή τη συμπεριφορά.
tanea.gr
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά στα δέκα μπουκάλια ανακυκλώνονται. Δεν πρόκειται όμως για μια απλή διαδικασία.
Πρέπει καταρχάς να γίνει διαλογή των μπουκαλιών. Κάτι τέτοιο γίνεται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Ανβέρ στο Βέλγιο, από το οποίο περνούν 250.000 τόνοι γυαλιού κάθε χρόνο.
«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να αφαιρέσουμε από τα μπουκάλια. Για παράδειγμα, το πλαστικό, τα μεταλλικά καπάκια, το χαρτί και οι ετικέτες.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του αποχωρισμού και της παραγωγής» αναφέρει ο Ματιέ Μπερτού, διευθυντής της βελγικής εταιρίας Sita.
Μαγνήτες αποσπούν τα μεταλλικά στοιχεία, ενώ τα υπόλοιπα μέρη αφαιρούνται με το χέρι. Ο ρυθμός επεξεργασίας είναι περίπου 50 τόνοι την ώρα.
Μετά από τους ανθρώπους, τη σειρά στην αλυσίδα αφαίρεσης στοιχείων και διαλογής του γυαλιού παίρνουν οι μηχανές.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να ταξινομήσει το γυαλί, ανάλογα με το χρώμα και παράλληλα να απομακρύνει τα υπόλοιπα σκουπίδια, που δεν έχουν ακόμη αφαιρεθεί.
Η διαδικασία είναι τόσο γρήγορη, που δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Μικροκάμερες ανιχνεύουν το χρώμα του γυαλιού, ενώ κανόνια αέρα προωθούν τα άχρηστα μέρη σε ειδικούς κάδους.
Στο τέλος της διαδικασίας έχουμε πράσινο, καφέ και διάφανο γυαλί. Όταν καθαριστεί ολοκληρωτικά το γυαλί είναι πολύ πιο εύκολο στη συνέχεια να πουληθεί σε πελάτες, που ο καθένας το θέλει για διαφορετική χρήση.
Για παράδειγμα, οι παραγωγοί σαμπάνιας. Αυτό το εργοστάσιο στη Γαλλία, παράγει 650.000 μπουκάλια την ημέρα, από ανακυκλωμένο γυαλί.
Ο τόνος κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Δεν είναι δηλαδή μόνο μια φθηνή διαδικασία, αλλά είναι και πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Το να λιώνεις και να δίνεις νέο σχήμα στο παλιό γυαλί δεν απαιτεί επίσης πολλή ενέργεια. Η ανακύκλωση αυτού του γυαλιού μπορεί να συνεχίζεται για πάντα.

http://peiraxtiri.gr

Πώς θα μπορέσουν να προσεδαφιστούν στον Aρη τα βαρύτερα διαστημικά σκάφη των επόμενων δεκαετιών; Με τη βοήθεια ενός «ιπτάμενου δίσκου» που φουσκώνει κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Η πρώτη δοκιμή του LDSD, του «υπερηχητικού επιβραδυντή χαμηλής πυκνότητας» πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από τη Χαβάη.

Ένα βασικό πρόβλημα στις αποστολές που προσεδαφίζονται στον Άρη είναι ότι το σκάφος πρέπει να επιβραδύνει απότομα στην ατμόσφαιρα και να ακουμπήσει μαλακά στην επιφάνεια.

Οι σημερινές τεχνολογίες επιβράδυνσης βασίζονται σε αλεξίπτωτα και αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1970 για τα δίδυμα σκάφη Viking που προσεδαφίστηκαν στον Άρη.

Η τεχνολογία αυτή αρκεί για την προσεδάφιση φορτίων με βάρος το πολύ 1,5 τόνο, όπως συνέβη και με το ρομπότ Curiosity που έφτασε στον κόκκινο πλανήτη το 2012.

Για την αύξηση του βάρους μέχρι τους 3 τόνους η NASA ανέπτυξε το LDSD, ένα σκάφος δοκιμών που ενσωματώνει δύο νέες τεχνολογίες: ένα γιγάντιο μπαλόνι σε σχήμα ντόνατ που φουσκώνει απότομα σε μεγάλο ύψος για να αυξήσει την επιφάνεια και την αεροδυναμική αντίσταση του σκάφους· και ένα αλεξίπτωτο που μπορεί να αναπτυχθεί όσο το σκάφος κινείται ακόμα με υπερηχητικές ταχύτητες.

Η δοκιμή της Κυριακής ξεκίνησε από βάση του αμερικανικού ναυτικού στο Καουάι της Χαβάης το πρωί τοπική ώρα. Το LDSD, ένας δίσκος διαμέτρου έξι μέτρων, μεταφέρθηκε σε ύψος 120.000 ποδών (36,5 χιλιόμετρα) κρεμασμένο από ένα αερόστατο ήλιου, αρκετά μεγάλο για να τυλίξει ολόκληρο ποδοσφαιρικό δίδυμο.

Έπειτα από την πολύωρη άνοδο, το LDSD απελευθερώθηκε και αφέθηκε να πέσει ελεύθερα για ενάμισι δευτερόλεπτο. Τέσσερις μικροί πυραυλοκινητήρες πυροδοτήθηκαν για να αναγκάσουν το δίσκο να περιστραφεί και να σταθεροποιηθεί γυροσκοπικά. Μισό δευτερόλεπτο αργότερα, ο κύριος πυραυλοκινητήρας πυροδοτήθηκε για να μεταφέρει το όχημα στο όριο της στρατόσφαιρας, σε ύψος 54 χιλιομέτρων, εκεί όπου η πυκνότητα του αέρα είναι συγκρίσιμη με την πυκνότητα της αρειανής ατμόσφαιρας σε μικρότερα υψόμετρα.

Σε ελεύθερη πτώση, ο δίσκος επιτάχυνε μέχρι τα Mach 3,8, οπότε ενεργοποιήθηκε το πρώτο από τα δύο συστήματα επιβράδυνσης, το μπαλόνι σε σχήμα ντόνατ. Με το μέγεθός του να έχει αυξηθεί δραστικά, ο δίσκος επιβραδύνθηκε γρήγορα στα Mach 2,5.

Σε αυτή τη φάση ενεργοποιήθηκε και το δεύτερο σύστημα, το μεγαλύτερο υπερηχητικό αλεξίπτωτο που έχει δοκιμαστεί ποτέ, διαμέτρου 33,5 μέτρων.

Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο δίσκος έπεσε ελεγχόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανακτήθηκε από πλοία.

Η NASA προγραμματίζει μια ακόμα δοκιμή της τεχνολογίας το 2015 με την προοπτική να την αξιοποιήσει σε αποστολές στον Άρη από το 2020.
tanea.gr
Ένας από τους μεγαλύτερους μπελάδες του καλοκαιριού, είναι φυσικά οι κατσαρίδες.

Μεγάλες, σιχαμερές, με φτερά, τα συγκεκριμένα έντομα μπορούν πολύ εύκολα να σου χαλάσουν μία χαλαρή βραδιά στον κήπο ή ακόμα και τον ύπνο σου.

Πέρα λοιπόν από τα τοξικά χημικά του εμπορίου, δες πως μπορείς να απαλλαγείς από τις κατσαρίδες με τον πιο φυσικό τρόπο…

1. Ανακάτεψε σε μικρά πιατάκια λίγη μαγειρική σόδα με ζάχαρη και τοποθέτησέ τα στα σημεία που εμφανίζονται οι κατσαρίδες. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο συνδυασμός των 2 αυτών συστατικών αποδεικνύεται φονικός για τα συγκεκριμένα έντομα.

2. Τοποθέτησε φύλλα δάφνης πίσω από τα έπιπλα, τις κουρτίνες, το μπάνιο και όπου αλλού αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τις κατσαρίδες, αφού και μόνο η μυρωδιά της δάφνης τις απωθεί.

http://www.4news.gr 
Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς (Banking Malware) έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τη Διέύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, το νέο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), αλλά και να “συλλέγει” τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων χρηστών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό.

Το εν λόγω λογισμικό, που ονομάστηκε ως “EMOTET”, εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιο συγκεκριμένα, στον χρήστη αποστέλλεται μήνυμα (e-mail), το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού, που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά. Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.

Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Το γεγονός αυτό θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υποκλοπή των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια.

Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω της τράπεζάς του. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης “πατήσει” το σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
news.gr
Ένας από τους πιο ξεχωριστούς εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής, ο Γιάννης Αγγελάκας, θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Fix Factory of Sound Open Air. Από τις "Τρύπες" μεχρι το τελευταίο βιβλίο cd του με τίτλο "Ή ΓΕΛΑΣΤΗ ΑΝΗΦΟΡΑ", ο Γιάννης Αγγελάκας, μας ταξιδεύει κάθε φορά μέσα από ολόκληρο το φάσμα της ιδιαίτερης δημιουργικής του ικανότητας. Μία ξεχωριστή μίξη τραγουδιών από το παρελθόν το παρόν και το μέλλον, που ορίζουν το εδώ και τώρα του καθένα μας, δίνουν χαρακτήρα στις ζωντανές εμφανίσεις του.

Μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα στη σκηνή θα βρίσκεται η πιστή παρέα του τα τελευταία χρόνια, ο Ντίνος Σαδίκης στο μπαγλαμά και το τραγούδι, ο Χρήστος Χαρμπίλας στα ηλεκτρονικά και τα κρουστά, ο Τίτος Καργιωτάκης στην κονσόλα του ήχου, τα πλήκτρα και την ηλεκτρική κιθάρα και ο Στάθης Αραμπατζής στην κιθάρα.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014
Fix Factory of Sound Open Air (26ης Οκτωβρίου 15, εντός Fix, τηλ. 2310 500 670)

Προπώληση: 10 ευρώ. Ταμείο: 12 ευρώ.

Σημεία προπώλησης: Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου,Ticket House. Online διάθεση: www.viva.gr

Οι πόρτες ανοίγουν στις: 20.00

http://www.thestival.gr
Η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων θα προσλάβει 69 αρχαιολόγους με εξειδίκευση:
α) την Προϊστορική Αρχαιολογία ή την Αρχαιολογία των Ιστορικών Χρόνων (Πρωτογεωμετρικής έως και Ρωμαϊκής περιόδου),
β) την Αρχαιολογία των Ιστορικών Χρόνων (Πρωτογεωμετρικής έως και Ρωμαϊκής περιόδου),
γ)την Προϊστορική Αρχαιολογία,
δ) την Αρχαιολογία της Βυζαντινής ή/ και Μεταβυζαντινής περιόδου,
ε) την Λιθοτεχνία της Παλαιολιθικής ή /και Νεολιθικής περιόδου,
στ) την Αρχαιοζωολογία,
ζ) την Νομισματική (Αρχαίων ή/ και Βυζαντινών/Μεταβυζαντινών χρόνων),
η) την Αρχαία Ελληνική Επιγραφική,
θ) την Ιαπωνική Πολιτιστική Κληρονομιά.
Το προσωπικό προσλαμβάνεται για τις ανάγκες εκτέλεσης του υποέργου «Συντονισμός Εργασιών Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωση Ακατάγραφων Κινητών Μνημείων» του έργου «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και Ανάπτυξη Νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης μέχρι τη λήξη του έργου.
Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα εργασθεί σε μουσεία, συλλογές, εγκαταστάσεις, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας των Β΄ Ε.Π.Κ.Α., Γ΄ ΕΠΚΑ, Δ΄ Ε.Π.Κ.Α., Ε΄ Ε.Π.Κ.Α., ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α., Ζ΄ Ε.Π.Κ.Α., Η΄ Ε.Π.Κ.Α., Θ΄ Ε.Π.Κ.Α., Ι΄ ΕΠΚΑ, ΙΑ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΙΒ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΙΔ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΙΕ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΙΖ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΙΗ Ε.Π.Κ.Α., ΙΘ΄ Ε.Π.Κ.Α., Κ΄ ΕΠΚΑ, ΚΑ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΚΒ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΚΓ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΚΔ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΚΕ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΚΖ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΚΗ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΚΘ΄ ΕΠΚΑ, Λ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΛΑ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΛΒ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α.,   ΛΔ’ Ε.Π.Κ.Α., ΛΕ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΛΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΛΖ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΛΗ΄ Ε.Π.Κ.Α., ΛΘ΄ Ε.Π.Κ.Α., 1ης Ε.Β.Α., 2ης Ε.Β.Α., 3ης Ε.Β.Α, 4ης Ε.Β.Α., 5ης Ε.Β.Α., 6ης Ε.Β.Α., 7ης Ε.Β.Α., 8ης Ε.Β.Α., 10ης Ε.Β.Α., 11ης Ε.Β.Α., 12ης Ε.Β.Α., 13ης Ε.Β.Α., 14ης Ε.Β.Α., 15ης Ε.Β.Α., 16ης Ε.Β.Α., 17ης Ε.Β.Α., 18ης Ε.Β.Α., 19ης Ε.Β.Α., 20ης Ε.Β.Α., 21ης Ε.Β.Α., 22ης Ε.Β.Α., 23ης Ε.Β.Α., 24ης Ε.Β.Α., 25ης Ε.Β.Α., 26ης Ε.Β.Α., 28ης Ε.Β.Α., καθώς και στην Εφορεία Παλαιοανθωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος, σε μουσεία και εγκαταστάσεις αρμοδιότητας της Εφορείας Παλαιοανθωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος, στο Νομισματικό Μουσείο, στο Επιγραφικό Μουσείο και στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας.
Οι αιτήσεις θα κατατίθενται από 27/6/2014 έως και 3/7/2014 κατά τις ώρες 9:00 – 15:00, είτε αυτοπροσώπως από τους υποψήφιους, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά (σε περίπτωση ταχυδρομικής υποβολής οι αιτήσεις με τα συνημμένα δικαιολογητικά θα πρέπει να φέρουν ταχυδρομική σφραγίδα έως την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων), στα γραφεία της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (Αγίων Ασωμάτων 11, 10553, Αθήνα, 3ος όροφος). Σχετικά έντυπα αιτήσεων διατίθενται στα γραφεία της Γραμματείας της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και στον διαδικτυακό κόμβο της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.
aftodioikisi.gr
Με σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε στον Πελέ και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ ο Αργεντίνος θρύλος Ντιέγκο Μαραντόνα, επικρίνοντας τη στήριξή τους στην αυστηρή τιμωρία του Λουίς Σουάρες για τη δαγκωνιά του στον Τζόρτζιο Κιελίνι.

“Αυτοί οι δύο, που βγήκαν από το μουσείο, βγαίνουν και μιλάνε και λένε ηλίθια πράγματα, γιατί είναι δύο ηλίθιοι, το έκαναν πιθανότατα επειδή ο capo τους (σ.σ. εννοεί τον επικεφαλής της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ) τους έστειλε να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη χιονοστιβάδα αδικίας για την οποία μιλάει όλος ο κόσμος”, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μαραντόνα, που βρίσκεται σε αέναη κόντρα τόσο με τον Πελέ, όσο και με τη FIFA.

“Αυτές οι δύο ποδοσφαιρικές προσωπικότητες βγήκαν από τη σαρκοφάγο και τους είπαν ελάτε και μιλήστε, υπερασπιστείτε τη FIFA, γιατί αλλιώς δε θα πληρωθείτε αυτό το μήνα... Τρελαίνομαι με αυτούς τους ανθρώπους, που υπερασπίζονται τα αδικαιολόγητα”, σημείωσε ακόμα.

Μάλιστα, ο Αργεντίνος θρύλος σχολίασε πως “ο Πελέ διέλυσε περισσότερους από έναν παίκτες, διέλυσε τέσσερις”, ενώ για τον Μπεκενμπάουερ υποστήριξε πως “σε χτυπούσε με τον αγκώνα στην πλάτη, και μπορούσε να σε σκοτώσει”.
news.gr
Με μία ματιά στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως οι δικαστικές αποφάσεις για... αποκατάσταση των αποδοχών ενστόλων και δικαστικών, αποτελούν τον νούμερο ένα πονοκέφαλο της κυβέρνησης, η οποία περιμένει ακόμη 30 δικαστικές αποφάσεις, που μπορούν να… τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εκτιμάται ότι για το 2014 μπορεί να αποφευχθούν νέα μέτρα εάν υπερκαλυφθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για το 2015. Τα μόνιμα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για το 2015 κι έπειτα υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ μονό για τους ένστολους, ενώ αν προστεθεί και το κόστος για τους δικαστικούς τότε ο λογαριασμός φτάνει στα 270 εκ. ευρώ.

Το υπό εξέταση σχέδιο για την κάλυψη του ελλείμματος που προκύπτει, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, είναι ο συμψηφισμός των προαγωγών που συνέχισαν να λαμβάνουν και του κοινωνικού μερίσματος με τις επιστροφές που δικαιούνται βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και κάποιο μέτρο που θα αφορά συνολικά την κοινωνία.

Ανάλογο ρεπορτάζ φιλοξενείται και στα «Νέα», ενώ το «Εθνος» σημειώνει πως τριάντα προσφυγές έχουν κατατεθεί κατά μέτρων τα οποία ελήφθησαν την τελευταία τετραετία και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Το «κόστος» των δέκα σημαντικότερων εξ αυτών υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση που δικαιωθούν, τότε η κυβέρνηση θα έχει τεράστιο πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Με μία απίστευτη ανατροπή προκρίθηκε στα προημιτελικά του Μουντιάλ η Ολλανδία, κόντρα σε ένα σκληροτράχηλο Μεξικό, που ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 88', όμως οι Οράνιε έκαναν το colpo grosso, πετυχαίνοντας την ολική επαναφορά (2-1) πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα!

Οι Μεξικανοί προηγήθηκαν στο 48' με τον Τζιοβάνι Ντος Σάντος, και κατόπιν οι Ολλανδοί πίεσαν για την ισοφάριση, όμως όλες τους οι προσπάθειες σταμάτησαν πάνω στον εκπληκτικό (για μία ακόμα φορά) γκολκίπερ Οτσόα, με την απόκρουσή του σε εξ επαφής σουτ του Ντε Φράι να αποτελεί ένα από τα highlights της διοργάνωσης μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, ο Οτσόα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα απολύτως στο δυνατό σουτ του Σνάιντερ με το οποίο η Ολλανδία ισοφάρισε στο 88'. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα πήγαινε στην παράταση, στις καθυστερήσεις ο Ρόμπεν, μετά από μαγική ατομική προσπάθεια, κέρδισε καθαρό πέναλτι από τον Μάρκες, το οποίο και εκτέλεσε εύστοχα, στέλνοντας τους Ολλανδούς στην επόμενη φάση.

Πλέον, οι Οράνιε περιμένουν την Κόστα Ρίκα ως αντίπαλό τους στους 8.
news.gr
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το παιχνίδι της Ελλάδας με την Κόστα Ρίκα για τη φάση των 16 του Μουντιάλ, αφού η Εθνική μας ηττήθηκε στα πέναλτι με 3-5 (κανονική διάρκεια και παράταση 1-1), αν και είχε τις ευκαιρίες και θα μπορούσε να είχε πάρει αυτή την ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά.
Μετά από ένα αδιάφορο πρώτο ημίχρονο, με καλύτερη στιγμή ένα σουτ του Σαλπιγγίδη στο 38' που απέκρουσε με υπερένταση ο Νάβας, μετά από εξαιρετική σέντρα του Χολέμπας, οι Κοσταρικανοί κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ στο 52' με ένα αδύναμο σουτ του Ρουίς έξω από την περιοχή, με τον Καρνέζη ωστόσο να μένει “άγαλμα” και να μην μπορεί να αντιδράσει.

Αμέσως οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος ανέβασαν την απόδοσή τους, κυνηγώντας την ισοφάριση, και η κατάσταση έδειξε να βελτιώνεται στο 66', όταν η Κόστα Ρίκα έμεινε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ντουάρτε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Παρά την ασφυκτική πίεση που άσκησαν οι διεθνείς μας, οι Κοσταρικανοί κατάφερναν να διατηρήσουν ανέπαφη την εστία τους μέχρι το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Γκέκας έκανε το σουτ, ο Νάβας απέκρουσε και η μπάλα έφτασε στα πόδια του προωθημένου Παπασταθόπουλου, που με ωραίο σουτ έκανε το 1-1 και έστειλε το ματς στην παράταση.

Η συνέχεια ανήκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Εθνική μας, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό της πλεονέκτημα, όμως ούτε ο Γκέκας στο 94' ούτε ο Κατσουράνης στο 100', ούτε και ο Μήτρογλου στις καθυστερήσεις κατάφεραν να κάνουν το 2-1, κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ μετά το τέλος της παράτασης ο διαιτητής απέβαλε τον Φερνάντο Σάντος.
Διαβάστε: Σάντος: Δεν κατάλαβα γιατί με απέβαλε ο διαιτητής

Εκεί φαίνεται πως η ειδική προπόνηση που έκαναν οι Κοσταρικανοί στα πέναλτι έπιασε τόπο, καθώς οι παίκτες της Κόστα Ρίκα σκόραραν και στα πέντε πέναλτι που εκτέλεσαν, ενώ για την Ελλάδα μοιραίος αποδείχθηκε ο Φάνης Γκέκας, του οποίου το πέναλτι απέκρουσε εντυπωσιακά ο Νάβας.

Η σειρά των πέναλτι:

Μπόρχες 1-0
Μήτρογλου 1-1
Ρουίς 2-1
Χριστοδουλόπουλος 2-2
Γκονζάλες 3-2
Χολέμπας 3-3
Κάμπελ 4-3
Γκέκας, απέκρουσε ο Νάβας
Ουμάνα 5-3
Στα προημιτελικά η Κόστα Ρίκα θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία, που νωρίτερα απέκλεισε το Μεξικό με σκορ 2-1, μετά από μία εντυπωσιακή ανατροπή.
news.gr
Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους. Αυτή η "σκοτεινή/σκιώδης" περιοχή είναι συχνά ένα σημάδι ότι δεν έχετε κοιμηθεί καλά.

Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, τα μάτια τους φαίνονται πάντα με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από πόσο καλά κοιμούνται.

Δείτε μερικούς εγγυημένους τρόπους για να καταπολεμήσετε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας:

-Κομπρέσα με υγρή πετσέτα: Λίγο πριν πέσετε για ύπνο, βρέξτε μια πετσέτα και βάλτε τη στο ψυγείο. Το πρωί, μόλις ξυπνήσετε, βάλτε την πετσέτα στα μάτια σας. Αν είναι πολύ κρύα, μπορείτε να βάλετε μια ακόμα λεπτή πετσέτα ενδιάμεσα. Αφήστε την για μερικά λεπτά και προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Το κρύο θα βοηθήσει να μειώσετε την ερυθρίαση και τους μαύρους κύκλους στα μάτια σας.

-Κρύες κομπρέσες με σακουλάκια τσαγιού: Μόλις φτιάξετε τσάι με τα ειδικά σακουλάκια, αφήστε τα κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό για λίγο, ώστε να κρυώσουν. Ξαπλώστε και βάλτε τα στα μάτια σας. Αφήστε να δράσουν για 10 λεπτά. Οι τανίνες που περιέχει το τσάι θα μειώσουν το πρήξιμο στα μάτια και θα κάνουν λιγότερο ορατούς τους κύκλους κάτω από αυτά.

-Αγγούρι: Αν έχετε αρκετό χρόνο το πρωί, κόψτε μερικές λεπτές φέτες αγγουριού, ξαπλώστε και βάλτε τις στα μάτια σας για 15 περίπου λεπτά. Ιδανικά, κάντε το ακριβώς μετά τις κομπρέσες με τα σακουλάκια του τσαγιού. Οι ενυδατικές ιδιότητες του αγγουριού θα χαλαρώσουν την επιδερμίδα στα μάτια σας.

-Πατάτες: Αντίστοιχη χρήση με το αγγούρι. Κόψτε δύο φέτες ωμής πατάτας και αφού τις αφήσετε στο ψυγείο για να κρυώσουν, βάλτε τις στα μάτια σας για 20 περίπου λεπτά.

-Κομπρέσες με γάλα: Αν και δεν είναι πολύ διαδεδομένη, η χρήση του γάλακτος για να περιορίσετε τους μαύρους κύκλους στα μάτια είναι αποδοτική. Βουτήξτε ελαφρά δύο κομμάτια βαμβάκι στο γάλα και βάλτε τα στα μάτια σας για 20 με 30 λεπτά. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε ακόμα και κάθε μέρα.

-Ασπράδι αυγού: Αυτό μπορεί να σας φανεί απροσδόκητο, αλλά είναι εξίσου αποδοτικό. Χτυπήστε το ασπράδι από δύο αυγά μέχρι να σκληρύνουν/πήξουν λίγο. Βουτήξτε δύο κομμάτια βαμβάκι και περάστε το υλικό ελαφρά στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Αφήστε το να δράσει για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια... πλυθείτε καλά!

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!