Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019


Τα παιδιά δύο έως τριών ετών που περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά από μία οθόνη, εμφανίζουν πιο αργή ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, όπως γλωσσικής επικοινωνίας με τους άλλους, κοινωνικών δεξιοτήτων, επίλυσης προβλημάτων και συντονισμού κινήσεων (π.χ. δέσιμο των κορδονιών των παπουτσιών τους), σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα κατά πόσο -και από σημείο και μετά- είναι επιβλαβής για τα παιδιά η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Οι «αντιφρονούντες» επιμένουν ότι δημιουργείται αδικαιολόγητος πανικός και ότι η επίπτωση των συσκευών εξαρτάται από τι είδους χρήση κάνουν τα παιδιά (αν π.χ. βλέπουν ηλεκτρονικά βιβλία είναι θετικό), ενώ η όποια επίδραση των οθονών είναι μικρότερη από άλλους παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ή η διάρκεια ύπνου του παιδιού.
Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σέρι Μάντιγκαν του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, που έγινε σε 2.441 παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, δείχνει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάει μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης, φορητού υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου ή άλλης συσκευής ένα δίχρονο ή τρίχρονο παιδί, τόσο χαμηλότερη είναι η επίδοσή του στα σχετικά τεστ ανάπτυξης στην ηλικία των τριών έως πέντε ετών.
Μία αιτία για αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι η αφιέρωση τόσου χρόνου στις οθόνες συνεπάγεται ότι τα παιδάκια χάνουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις πολύτιμες σωματικές και νοητικές δεξιότητές τους, καθώς και την ικανότητα διαπροσωπικής επαφής.
Κατά μέσο όρο τα παιδιά της έρευνας περνούσαν 17 ώρες την εβδομάδα μπροστά από οθόνες στην ηλικία των δύο ετών, 25 ώρες εβδομαδιαίως στην ηλικία των τριών ετών και 11 ώρες στα πέντε τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς να μην επιτρέπουν καθόλου οθόνες σε παιδιά έως 18 μηνών, ενώ για τα παιδιά έως πέντε ετών να περιορίζεται η χρήση των οθονών σε μία ώρα τη μέρα (επτά την εβδομάδα). Η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία απαγορεύει τη χρήση οθονών για παιδιά έως δύο ετών, ενώ το βρετανικό Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού δεν θέτει όρια, θεωρώντας ότι «υπάρχουν ακόμη ανεπαρκή στοιχεία για κάτι τέτοιο».
«Ο χρόνος που αφιερώνεται σε μια οθόνη, είναι συνήθως μια καθιστική και παθητική συμπεριφορά, με πολύ λίγες ευκαιρίες μάθησης», δήλωσε η Μάντιγκαν. Όπως είπε, εν μέρει το πρόβλημα οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος ενός νηπίου δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει στην πραγματική τρισδιάστατη ζωή αυτά που μαθαίνει στην εικονική δισδιάστατη «πραγματικότητα». Έτσι, πρόσθεσε, «αν τα νήπια βλέπουν κάποιον να φτιάχνει κάτι με τουβλάκια στην οθόνη, αυτό δεν τα βοηθά να κάνουν το ίδιο στην πραγματική ζωή».
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πολύς χρόνος στις οθόνες «κλέβει» πολύτιμο χρόνο δημιουργικού παιγνιδιού, από ζωγραφική μέχρι κλότσημα της μπάλας. «Αυτές είναι κρίσιμες δεξιότητες στην αρχή της παιδικής ηλικίας, επειδή η κατοχή τους είναι αναγκαία για την περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού», ανέφερε η Μάντιγκαν.

Κάποιες πόλεις του κόσμου ερημώνουν και αναγκάζονται να αναζητήσουν νέους κατοίκους χρησιμοποιώντας ακόμα και κάποια «δέλεαρ», ενώ άλλες γνωρίζουν μια έντονη -και ενίοτε βίαιη- αστικοποίηση με αποτέλεσμα να βλέπουν τον πληθυσμό τους να εκτοξεύεται.
Το βέβαιο είναι πως ο παγκόσμιος χάρτης αναδιαμορφώνεται αδιάκοπα και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Ποιες θα είναι οι πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου το 2035; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Oxford Economics, επτά από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου θα βρίσκονται στην Ασία, με την Τζακάρτα να κρατά τα σκήπτρα.
jakarta.jpg
Τζακάρτα- Ινδονησία
Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας -η οποία παρουσιάζει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης- αναμένεται να έχει 38 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2035, εκθρονίζοντας το Τόκιο που σήμερα θεωρείται η πολυπληθέστερη πόλη της υφηλίου.
tokyo.jpg
Τόκιο-Ιαπωνία
Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 37.8 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ την τρίτη θέση σε πληθυσμό κερδίζει το Chongqing της Κίνας με 32.2 εκατομμύρια κατοίκους. Η Ντάκα του Μπαγκλαντές τερματίζει τέταρτη με 31.2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Σαγκάη με 25.3 εκατομμύρια κατοίκους.
Την έκτη θέση καταλαμβάνει το Καράτσι του Πακιστάν με 24.8 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ την έβδομη θέση σε πληθυσμό κερδίζει η Κινάσα της Δημοκρατίας του Κονγκό με 24.7 εκατομμύρια κατοίκους.
lagos.jpg
Λάγος-Νιγηρία
Το Λάγος της Νιγηρίας βρίσκεται στην όγδοη θέση με 24.2 εκατομμύρια κατοίκους ενώ η Πόλη του Μεξικού στην ένατη θέση με 23.5 εκατομμύρια κατοίκους. Την δέκατη θέση καταλαμβάνει η Βομβάη της Ινδίας με 23.1 εκατομμύρια κατοίκους. Όσο για τον παγκόσμιο πληθυσμό; Αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.5 δισεκατομμύρια κατοίκους.
new-york.jpg
Νέα Υόρκη- ΗΠΑ
Βάσει των στοιχείων της μελέτης, οι ινδικές πόλεις θα είναι εκείνες που θα γνωρίσουν την πιο ταχεία ανάπτυξη, ενώ η Νέα Υόρκη θα διατηρηθεί στην κορυφή ως αστική υπερδύναμη. Αστικές υπερδυνάμεις θα συνεχίσουν να είναι το Λονδίνο, το Λος Άντζελες και το Τόκιο.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλες αυτές οι πόλεις έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλους πληθυσμούς. Η περίπτωση του Λάγος της Νιγηρίας είναι ενδεικτική για το πώς μια μικρή πόλη μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες, δίχως ωστόσο να έχει προετοιμαστεί για αυτό.
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός πολλαπλασιασμού του πληθυσμού, το Λάγος μέχρι το 2100 θα έχει γίνει η μεγαλύτερη μητρόπολη στον κόσμο και θα φιλοξενεί σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους!
Πηγή: economistas.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!