Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017


Το φρούτο της καλοτυχίας, είναι ένας όμορφος και πολύ θρεπτικό καρπός που γεννιέται το φθινόπωρο..

Σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας, αιωνιότητας και πλούσιο σε βιταμίνες, αφού λέγεται πως ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο, με μεγάλα άνθη, συνήθως κόκκινα και σπανιότερα λευκά.
Εκτός από πολύ νόστιμο και υγειϊνό φρούτο, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, το ρόδι φέρνει τύχη και γούρι στο σπιτικό των οικογενειών..
Κάθε Πρωτοχρονιά, οι νοικοκυραίοι κρεμάνε ρόδια σαν γιορτινά στολίδια, αλλά σπάνε και ένα (για να σπάσει και η ατυχία) στην πόρτα του σπιτιού τους, λέγοντας έτσι πως η νέα χρονιά θα είναι τυχερή και θα φέρει τόσα αγαθά, όσες είναι και οι μπάλες του ροδιού..
Το έθιμο του σπασίματος του ροδιού ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, όμως σίγουρα το σπάσιμό του, ισοδυναμεί τύχη και ευημερία σε κάθε σπιτικό..
Σε κάποιες περιοχές τη χώρας μας, το ρόδι το σπάνε μόλις λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, ενώ αφού βγουν όλοι έξω από το σπίτι, ο νοικοκύρης σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μπαίνουν μέσα με το δεξί!!
Σε κάποια άλλα μέρη, η παράδοση θέλει τους χωριανούς να πηγαίνουν στη Θεία λειτουργία μαζί με το ρόδι.
Μετά τη Λειτουργία και αφού ευλογηθεί, το σπάνε..

Παραμονή Πρωτοχρονιάς !!
Πρωί πρωί, πιτσιρίκια από κάθε γωνιά, χτυπάνε δειλά δειλά την πόρτα του σπιτιού μας για να μας ξυπνήσουν και να μας τραγουδήσουν με το δικό τους τρόπο τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα, με τη συνοδεία ενός απλού τριγώνου, ή ακόμα και ενός μουσικού οργάνου.

Κάθε σπίτι, ανταμοίβει τα παιδάκια με γλυκά (συνήθως στα χωριά), ή με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.
Τα Κάλαντα, είναι ένα έθιμο που καλά κρατεί στη χώρα μας και ψάλλονται κυρίως την παραμονή θρησκευτικών εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά (Αγ. Βασιλείου), Θεοφάνεια, ακόμα και των Βαΐων..
Ξεκινούν πάντα με χαιρετισμό, μετά αναγγέλουν τη Χριστιανική εορτή και τελειώνουν με τις πατροπαράδοτες ευχές.
Διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, μιας και κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει προσθέσει και τα δικά της χαρακτηριστικά σε αυτά.
Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος.
Αρχή που βγήκε ο Χριστός άγιος και Πνευματικός,
στη γη να περπατήσει και να μας καλοκαρδίσει.

Αγιος Βασίλης έρχεται, και δεν μας καταδέχεται,
από την Καισαρεία,
συ’ σαι αρχόντισσα κυρία.
Βαστά εικόνα και χαρτί ζαχαροκάρνο, ζυμωτή
χαρτί και καλαμάρι δες και με-δες και με το παλικάρι.
Το καλαμάρι έγραφε, τη μοίρα του την έλεγε
και το χαρτί-και το χαρτί ομίλει Άγιε μου-άγιε μου καλέ Βασίλη…
Το βράδυ της Παραμονής, οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από το εορταστικό τραπέζι, ανταλάσσουν δώρα μεταξύ τους και στις 00.00 ακριβώς, με την αλλαγή του χρόνου, σβήνουν τα φώτα του σπιτιού, μοιράζονται ευχές, φιλιά και αγκαλιές, καλοσωρίζουν την καινούρια χρονιά και φυσικά κόβουν τη Βασιλόπιττα, η οποία περιέχει και ένα νόμισμα, το οποίο όποιο μέλος της οικογένειας τύχει, θα έχει μια πολύ καλή χρονιά!
Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο !!!
Συμβουλές δισεκατομμυριούχων για να ζήσεις σαν να είσαι ένας από αυτούς
Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, είναι διάσημος για την επιλογή του να φορά επί μονίμου βάσεως ένα γκρίζο μακό μπλουζάκι κι ένα τζιν. Περιστασιακά συμπληρώνει το περίφημο σύνολο με μια φόρμα με κουκούλα. Μειώνοντας τον αριθμό των αποφάσεων που πρέπει να πάρει κάθε μέρα, απελευθερώνει περισσότερη εγκεφαλική ενέργεια για σημαντικές σκέψεις και αποφάσεις.
Όπως αναφέρει το CNBC, το «αφεντικό» της Tesla και SpaceX, Elon Musk, οργανώνει το πρόγραμμά του σε πεντάλεπτα μπλοκ χρόνου για να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα κάθε μέρα. Επίσης, πάντα επανεξετάζει και επανεκτιμά. «Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή: Να σκεφτόμαστε συνεχώς πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και να αμφισβητούμε τον εαυτό μας» λέει ο Musk.
Εν τω μεταξύ, οι δισεκατομμυριούχοι φίλοι Bill Gates και Warren Buffett είναι αμφότεροι αχόρταγοι αναγνώστες. Ο CEO της Berkshire Hathaway αφιερώνει το 80% των ημερών του στο διάβασμα ενώ ο συνιδρυτής της Microsoft διαβάζει 50 βιβλία το χρόνο.
«Είναι μια εξαιρετική στιγμή να είναι κανείς περίεργος άνθρωπος», ανέφερε ο Gates, μιλώντας σε εκδήλωση του Facebook που μεταδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Columbia νωρίτερα το 2017. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου είναι ότι μένω ξύπνιος μέχρι αργά επειδή διαβάζω και μετά είμαι λίγο κουρασμένος την επόμενη μέρα» είπε χαρακητριστικά.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!