Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016


Επί πέντε, τουλάχιστον, γενιές, η οικογένεια του Φιράτ Αργκούν ζούσε στο Χασάνκεϊφ, (Κιφάς), μία αρχαία πόλη στις όχθες του ποταμού Τίγρη, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Εκεί διατηρεί ένα μικρό πανδοχείο με έναν υπέροχο κήπο. «Εχω τα πάντα στον κήπο μου» λέει. «Εδώ είναι ο παράδεισός μου». Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι ο μικρός του παράδεισος μπορεί σε λίγο να χαθεί για πάντα.
Ο κήπος του Αργκούν, μαζί με πολλές χιλιετίες ιστορίας, θα χαθούν για πάντα, θα καταβυθιστούν όταν η Τουρκία ολοκληρώσει το υδροηλεκτρικό φράγμα του ποταμού Τίγρη, ένα πρόγραμμα που χρονολογείται από το 1950. Το φράγμα είναι κατά 80% έτοιμο, αλλά η ώρα που ο Αργκούν και οι γείτονες του θα πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς δεν έχει έρθει ακόμα: η ώρα της πλήρωσης του φράγματος που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
«Πρόκειται να καταστραφεί μία ιστορική πόλη», εξηγεί ο Ζεϊνέπ Αχούμπεϊ, καθηγητής αρχιτεκτονικής ιστορίας στην Κωνσταντινούπολη και πολέμιος του έργου.
Η ιστορία του Χασάνκεϊφ είναι μακρά και ξεκινά πριν από 12.000 χρόνια, στη νεολιθική περίοδο, καθώς εκεί υπήρξε ένας από τους πρώτους οργανωμένους ανθρώπινους οικισμούς. Στη συνέχεια πέρασαν από την περιοχή Βυζαντινοί, Ρωμαίοι, Σελτζούκοι και Οθωμανοί. Μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι το κάστρο της περιοχής, που έχει θέα το ποτάμι. Αυτό δεν πρόκειται να καταβυθιστεί, αλλά οι επιστήμονες φοβούνται ότι η βάση του από ασβεστόλιθο θα διαβρωθεί και τελικά θα καταρρεύσει.
Η κατασκευή του φράγματος ήταν ένα όραμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος πίστευε ότι με μία σειρά φραγμάτων σε Τίγρη και Ευφράτη, η χώρα θα κάλυπτε τις ενεργειακές της ανάγκες. O έλεγχος των πηγών του Τίγρη και του Ευφράτη, δύο ποταμών που φτάνουν σε Ιράκ και Συρία, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Μέση Ανατολή, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η διαχείριση των υδάτων από την τουρκική πλευρά οδήγησε σε ελλείψεις στις δύο προαναφερθείσες χώρες και συνέβαλε στην αστάθεια και στους πολέμους.
Το φράγμα, που θα κατασκευαστεί στο χωριό Ιλσού, έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ιράκ, με τους ακτιβιστές να υποστηρίζουν ότι θα περιορίσει σημαντικά τη ροή των υδάτων προς τους βαλτότοπους του νότιου Ιράκ. «Αν δεν φτάσει μέχρι εκεί ικανή ποσότητα νερού θα εξαφανιστούν», επισημαίνει η Νάντια Αλ Μπαγκντάντι.
Τα σχέδια για την κατασκευή του φράγματος χρονολογούνται από το 1980, αλλά η υλοποίησή τους συνάντησε πολλές καθυστερήσεις, ενώ το 2009 αποχώρησαν οι Ευρωπαίοι χρηματοδότες εξαιτίας της ανησυχίας τους μήπως καταστραφεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Καινούργιο Χασάνκεϊφ
Επί δεκαετίες οι κάτοικοι του Χασάνκεϊφ, πολλοί από τους οποίους μιλούν κουρδικά, αραβικά και τουρκικά ζουν χάρη στα κοπάδια αιγοπροβάτων που εκτρέφουν ή την ταπητουργία. Ανέκαθεν, όμως, γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τη γενέτειρά τους. Για να τους βοηθήσει η τουρκική κυβέρνηση ανοικοδομεί ένα καινούργιο Χασάνκεϊφ, ενώ προχωρά και στην αγορά των παλιών σπιτιών, αν και κανείς δεν γνωρίζει ποτέ τελικά θα γεμίσει το φράγμα.
«Είναι πολύ μελαγχολικό», επισημαίνει ο Τζον Κρόφουτ, ένας Αμερικανός που ζει τα τελευταία χρόνια στο Χασάνκεϊφ και ο οποίος αντιτάχθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην κατασκευή του φράγματος. Οπως λέει το κόστος του έργου για τους κατοίκους αλλά και την ιστορική κληρονομιά της περιοχής είναι υπερβολικά υψηλό. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποκαρδιωμένοι και απελπισμένοι. Αγαπούν την πόλη τους και νιώθουν υπερηφάνεια για την ιστορία του Χασάνκεϊφ. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι οι παππούδες και οι προπαππούδες τους», καταλήγει ο Κρόφουτ.
Ο Αργκούν λέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μετακομίσει στη νέα πολιτεία που τώρα ανοικοδομείται. «Θα πάω να ζήσω στα βουνά σαν το Ροβινσώνα Κρούσο. Μου αρκεί μία καλύβα»
Μικρά μυστικά για τέλεια μαλλιά το καλοκαίριΟ ήλιος και η θάλασσα, όση χαρά δίνουν σε εμάς, άλλο τόσο κακό κάνουν στα μαλλιά μας. Υπάρχει, όμως, τρόπος να τα προστατεύσουμε, χωρίς να χρειαστεί να στερηθούμε τίποτα από τα δύο. Ιδού μερικά μικρά μυστικά για την καλοκαιρινή περιποίηση των μαλλιών σας.

Μη χτενίζετε τα μαλλιά σας πριν ξεπλύνετε το αλάτι της θάλασσας –ρισκάρετε σπασίματα. Άλλωστε, το επιμελώς ατημέλητο στυλ που χαρίζει η θάλασσα στα μαλλιά είναι ακαταμάχητο –γιατί να το χαλάσετε;

Τυλίξτε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο με ένα βαμβακερό μπλουζάκι αντί για πετσέτα. Θα απορροφήσει περισσότερη υγρασία, και θα προκαλέσει λιγότερα σπασίματα στις τρίχες –επίσης, αν έχετε μπούκλες, θα τις «τσαλακώσει» πολύ λιγότερο απ’ ό,τι η πετσέτα.

Φτιάξτε μια σπιτική μάσκα μαλλιών με μέλι και γιαούρτι, για βαθιά ενυδάτωση και έλεγχο του φριζαρίσματος. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι, μια κουταλιά μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας. Τα ανακατεύετε όλα μεταξύ τους, απλώνετε στα μαλλιά, αφήνετε να δράσει για 20 λεπτά, ξεβγάζετε και λούζεστε κανονικά.

Τα μαλλιά σας χρειάζονται αντηλιακό όσο και το σώμα σας. Ναι, ξέρουμε, μία που το είπαμε και μία που καγχάσατε πως 40€ είναι ήδη υπεραρκετά για πρόσωπο και σώμα, δεν έχετε άλλα 20€ για τα μαλλιά. Έπρεπε, όμως, να το πούμε.

Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο όσο τα μαλλιά σας είναι ακόμα βρεγμένα. Προτιμήστε την σκιά της ομπρέλας ή του αρμυρικιού μέχρι να (μισο)στεγνώσουν.

Ξεβγάζετε πάντα τα μαλλιά σας πριν πέσετε για ύπνο –έστω με σκέτο νερό αν γυρίσατε βράδυ από την θάλασσα και νυστάζετε υπερβολικά για να λουστείτε. Το αλάτι, όσο μένει στα μαλλιά, τα αδυνατίζει και προκαλεί σπασίματα στις τρίχες.

Απλώστε λάδι καρύδας στα μαλλιά σας, και αφήστε το να δράσει μία ώρα πριν τα ξεβγάλετε, για ενυδάτωση στη στιγμή.
Huawei P9 Lite 4G: Οικονομική λύση… made in ChinaΗ Huawei, έχοντας μεγάλα μερίδια αγοράς σε μια χώρα με δυσθεώρητα μεγέθη, όπως αυτή της Κίνας, έχει εισέλθει δυναμικά – εδώ και χρόνια – και σε άλλες αγορές έχοντας αποκτήσει "κύρος", αποδοχή και μερίδιο αγοράς. Το Huawei P9 Lite 4G – εκ του ονόματος - μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια "ελαφριά" έκδοση του Huawei P9, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει επ' ακριβώς.

Η διαφορά τιμής μεταξύ των δυο συσκευών φτάνει τα 280€ και γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για διαφορετικής φιλοσοφίας συσκευές – και μάλιστα σε διαφορετικές κατηγορίες.

Το P9 Lite 4G είναι ένα smartphone μεσαίας κατηγορίας και τιμής (269€) και αποτελεί τον αντικαταστάτη του P8, ωστόσο έρχεται με μεγαλύτερη οθόνη και φυσικά με ενισχυμένα χαρακτηριστικά.

Η διάσταση οθόνης 5,2 ιντσών του P9 Lite είναι IPS και ανεβάζει αναλύσεις έως 1920 x 1080 pixels (Full HD) αποδίδοντας εξαιρετικά χρώματα.

Φυσικά διαθέτει την έκδοση 6.0 Marshmallow του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ η επεξεργαστική ισχύς του προέρχεται από τον 8πύρηνο επεξεργαστή στα 2.5 GHz (Kirin) και την μνήμη RAM των 2GB. Η εσωτερική μνήμη αποθήκευσης φτάνει τα 16 GB και μπορεί να επεκταθεί με κάποια κάρτα microSD έως τα 128 GB.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του P9 Lite συμπεριλαμβάνονται οι δυο κάμερες. Η μπροστά για τις selfies με ανάλυση 8MP φακό 27mm και F2.0, άρα μιλάμε για μια κάμερα γρήγορη που και μπορεί να κάνει ευρεία καταγραφή και να φέρει καλό αποτέλεσμα σε χαμηλό φωτισμό. Η πίσω κάμερα είναι ανάλυσης 13MP επίσης F 2.0, διαθέτει LED φλας και έχει δυνατότητα ρύθμισης ISO και EV δηλαδή ευαισθησίας και έκθεσης με αποτέλεσμα να σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ποιοτικές φωτογραφικές λήψεις, σε χαμηλό φωτισμό η/και σε είδωλα ή αντικείμενα που κινούνται.

Όπως μαρτυρά και το όνομα του, το Huawei P9 Lite 4G υποστηρίζει δίκτυα 4G, ενώ όσο αφορά τη συνδεσιμότητα, εκτός από Fi-Fi και Bluetooth υποστηρίζει και NFC. H μπαταρία των 3000 mAh δεν είναι αποσπώμενη, σας δίνει χρόνο ομιλίας έως 18 ώρες και φυσικά δεν πρόκειται για την μπαταρία-"σταθμό" που θα σας κάνει να ξεχάσετε για 3-4 ημέρες τον φορτιστή σας.

Όσο αφορά τις διαστάσεις του P9 Lite, αυτές έχουν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, παρ’ όλο που η οθόνη είναι κατά 0,2 ίντσες μεγαλύτερη με το P8. To ύψος της συσκευής φτάνει τα 14,4 cm (14,26 cm ήταν το P8), το πλάτος φτάνει τα 7,08 cm (7,06 cm το P8) και το πάχος φτάνει τα 0.7 cm (από το 0,76 cm του P8).

Σχεδιαστικά, το P9 Lite 4G είναι όμορφο και με αρμονικές καμπύλες γραμμές, κάτι που ισχύει για όλες τις χρωματικές παραλλαγές της συσκευής (λευκό, μαύρο, χρυσό), ενώ το γενικότερα όμορφο look ενισχύεται από το μεταλλικό σώμα. Στα υπέρ της συσκευής είναι και ο ήχος που αποδίδεται εξαιρετικά (για smartphone) από ένα ηχείο στο κάτω μέρος.

Το γεγονός ότι η Huawei είναι άκρως ανταγωνιστική ισχύει από τα πρώτα μοντέλα της εταιρίας που είδαμε πριν από μερικά χρόνια. Η εταιρία πλέον εστιάζει και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, διατηρώντας όμως πολύ καλές τιμές. Το Huawei P9 Lite 4G είναι σχεδόν πλήρες και ο μέσος (και παραπάνω) χρήστης θα μείνει ευχαριστημένος από αυτά που θα "πάρει" από τη συσκευή, έχοντας καταβάλλει τα 269€ για να την αποκτήσει.
Πώς θα κάνεις καλύτερη τη μέρα στη δουλειάH δουλειά δεν είναι ανάγκη να γίνει… δουλεία. Ναι, είναι κουραστική. Ναι, μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο θα θέλαμε για να γεμίσουμε τη μέρα μας, όμως είναι εκεί και – λογικά – δεν μπορούμε να την αποφύγουμε.

Πώς μπορούμε να περάσουμε όμορφα τη μέρα μας;

Ακολουθούν μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές.

Φτιάξτε τα πράγματά σας από την προηγούμενη ημέρα. Ώστε να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή με ξυπνητήρια να χτυπάνε, γατιά να νιαουρίζουν και σκύλους να πεινούν να συμμαζέψετε τα πάντα.

Φάτε ένα καλό πρωινό. Όχι ψωμί με τυρί ή τυρόπιτα κατεψυγμένη από το 1999. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική και θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα. Δείτε εδώ μερικές σούπερ δυναμικές και νόστιμες επιλογές πρωινού και εδώ τα πιο συχνά λάθη που σίγουρα κάνετε.

Κάντε τη διαδρομή σας προς τη δουλειά πιο ευχάριστη: διαβάστε ένα βιβλίο ή e-book, ακούστε μουσική από το Spotify, επιλέξτε podcasts που έχουν ενδιαφέρον και γεμίζουν ιδανικά τις ώρες.

Αφού φτάσετε στη δουλειά, δώστε βάση στα διαλείμματά σας. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα και δεν το λέμε εμείς, το λέει η επιστήμη. Προσπαθήστε να κάνετε 17 λεπτά διάλειμμα κάθε 52 λεπτά. Αν δεν έχετε τέτοιες… πολυτέλειες, τότε δοκιμάστε να κάνετε τουλάχιστον πέντε.

Καθίστε σωστά. Η οθόνη θα πρέπει να είναι στο ύψος στο ματιών σας και να μην κουνάτε το κεφάλι σας για να διαβάζετε. Η απόσταση από την οθόνη πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο, ενώ οι αγκώνες σας θα πρέπει να είναι στο πλάι και οι πήχεις σας παράλληλα με το έδαφος. Προφανώς και δεν θα πρέπει να καμπουριάζετε, ούτε να «ρίχνετε» το κεφάλι σας μπροστά. Κάντε όλα τα παραπάνω και σίγουρα η ώρα στο γραφείο θα περάσει… αναίμακτα. Μην τα κάνετε και το αυχενικό θα σας χτυπήσει σύντομα την πόρτα.

Αν νοιώθετε ότι το κορμί σας… ταλαιπωρείται, το ίδιο και το μυαλό σας, δοκιμάστε να κάνετε αυτές τις κινήσεις για μερικά λεπτά.

Διακοσμήστε το γραφείο/ χώρο εργασίας σας με αντικείμενα που σας κάνουν χαρούμενους ή σας χαλαρώνουν. Φωτογραφίες, λουλούδια, ζωάκια (χωρίς υπερβολές), οτιδήποτε σας κάνει να «ταξιδεύετε» νοητά και ξεκουράζει το μυαλό σας είναι καλό.

Αν μπορείτε, καθίστε δίπλα σε παράθυρα. Το φυσικό φως του ήλιου επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας.

Βάλτε ένα φυτό (μικρούλι, προφανώς) δίπλα σας ή στον χώρο του γραφείου σας. Επίσης θα δράσει θετικά στην ψυχολογία σας.

Κάντε πρώτα τα σημαντικά tasks, δίνοντας προτεραιότητα σε κάτι από τα παρακάτω:

* Αυτό που έχει την πιο κοντινή διορία

* Αυτό που σας προκαλεί περισσότερο στρες

* Αυτό που θα σας καταναλώσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια
10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ανθρώπινο εγκέφαλοΕίναι μαγικό πράγμα ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Και δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, κάθε φορά που μαθαίνουμε καινούρια πράγματα γι’ αυτόν –όπως αυτή η πρόσφατη πληροφορία, σχετικά με το γιατί ζαλιζόμαστε όταν διαβάζουμε στο αυτοκίνητο. Ιδού, λοιπόν, δέκα ακόμα πράγματα που δεν ξέρατε για… το μυαλό σας.

Ξέρατε ότι δεν μπορείτε να γαργαλήσετε τον εαυτό σας; Είναι γιατί ο εγκέφαλος μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια χιλιοστού την κάθε κίνηση των χεριών σας –εκείνος, άλλωστε, την ελέγχει– σε αντίθεση με τις κινήσεις των χεριών κάποιου άλλου.

Έχετε παρατηρήσει πως ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο, σε σημείο να νιώθουν πόνο όταν κρυώνουν; Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα, η αντίδραση αυτή οφείλεται σε υπερλειτουργία των νευροδιαβιβαστών που στέλνουν τις πληροφορίες για την θερμοκρασία στον εγκέφαλο.

Αν ήπιατε και δε θυμάστε τι κάνατε χτες, δεν είναι επειδή τα ξεχάσατε, αλλά επειδή όσο είμαστε μεθυσμένοι ο εγκέφαλος αναστέλλει τη λειτουργία καταγραφής αναμνήσεων.

Νομίζετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας; Ξανασκεφτείτε το. Το 95% των αποφάσεων λαμβάνεται στο υποσυνείδητο, σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα.

Τα υπνωτικά χάπια στην πραγματικότητα δεν μας κοιμίζουν. Αυτό που κάνουν στον εγκέφαλο είναι μια κατάσταση αντίστοιχη με το να πέσει σε κώμα, στην ουσία ακυρώνοντας όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου.

Ο εγκέφαλος έχει ενός είδους φράγμα που τον προστατεύει από ξένες ουσίες. Δεν λειτουργεί τέλεια, όμως: Η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο σε 7 δευτερόλεπτα. Το αλκοόλ, από την άλλη, χρειάζεται 6 ολόκληρα λεπτά.

Η Fujitsu κάποια στιγμή κατασκεύασε έναν υπερ-υπολογιστή, τον K, ο οποίος κατάφερε να προσομοιάσει ένα δευτερόλεπτο της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μόνο που του πήρε 40 λεπτά.

Ο εγκέφαλος δεν έχει αισθητήρες για τον πόνο, πράγμα που σημαίνει ότι, παρ’ όλο που επεξεργάζεται τον πόνο, δεν μπορεί να τον νιώσει. Αυτό εξηγεί γιατί οι εγχειρήσεις στον εγκέφαλο μπορούν να γίνουν ενώ ο ασθενής έχει κανονικότατα τις αισθήσεις του, χωρίς να νιώσει κανενός είδους πόνο ή δυσφορία.

Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι πιο «αργοί» όχι επειδή ο εγκέφαλος φθείρεται με την πάροδο του χρόνου (αυτό δε συμβαίνει) αλλά επειδή έχει περισσότερες πληροφορίες αποθηκευμένες. Ακριβώς αυτό που παθαίνουν και οι υπολογιστές και τα smartphones μας, δηλαδή.

Το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να αγνοεί ήχους, εικόνες και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θεωρεί ότι δεν μας αφορά.
in2life.gr

Αγία ανακηρύχθηκε η μητέρα Τερέζα από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σε μία τελετή στο Βατικανό που πραγματοποιήθηκε από τον πάπα Φραγκίσκο με τη συμμετοχή περισσότερων από 100.000 πιστών.
«Η μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου», ανέφερε ο ποντίφικας και πρόσθεσε ότι «από εδώ και στο εξής ολόκληρος ο κόσμος θα μπορεί να τιμά την μνήμη της».
Τα μέτρα ασφαλείας που υιοθετήθηκαν είναι δρακόντεια. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται σε όλη την περιοχή γύρω από το Βατικανό, αλλά και κοντά σε πάνω από 100 «ευαίσθητους στόχους» της ιταλικής πρωτεύουσας, με στόχο την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων. Την τελετή παρακολούθησαν και 13 αρχηγοί ξένων κρατών και κυβερνήσεων.
Μέρος των σχολιαστών θέλησε να υπογραμμίσει ότι υπάρχει και μια αμφιλεγόμενη πλευρά της «καλόγριας των φτωχών»: ότι φέρεται, δηλαδή, να μην ερευνούσε πάντα σε βάθος την προέλευση χρηματικών ποσών που της καταβάλλονταν, για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες υπέρ των απόκληρων. «Με τη ζωή και τη δράση της, επέπληξε με δριμύτητα όσους ευθύνονται για τις συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας στις οποίες ζουν τόσοι συνάνθρωποί μας. Εμείς, και μετά την αγιοποίηση, θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε Τερέζα», απάντησε, όμως, εμμέσως, ο Φραγκίσκος.
Κατά την αυριανή ημέρα, 5 Σεπτεμβρίου, η Καθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, κάθε χρόνο, την αγία Τερέζα της Καλκούτας.
naftemporiki.gr

Ούτε πέντε, ούτε δέκα αλλά είκοσι τόνους και 100 κιλά ζυγίζει η μεγαλύτερη ελληνική σαλάτα που παρασκευάστηκε, σήμερα το μεσημέρι, στη Μόσχα, με στόχο μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Πάνω από 1.000 εθελοντές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 12 μετά το μεσημέρι στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας και παρασκεύασαν την αγαπημένη πολλών Ρώσων -και όχι μόνο- ελληνική σαλάτα, προς τέρψιν των ...ουρανίσκων όλων όσοι έδωσαν το «παρών».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Πόλης της Μόσχας και η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, όπως και ο ενθουσιασμός όσων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά το θέαμα, αλλά και να πάρουν μία ...γεύση από τη σαλάτα.
Το προηγούμενο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ελληνική σαλάτα στον κόσμο (13 τόνοι 417 κιλά) κατείχε η Ιεράπετρα από τις 19 Ιουνίου 2010, ενώ η μεγαλύτερη σαλάτα λαχανικών, που καταγράφεται στα ρεκόρ Γκίνες, έχει φτιαχτεί στο Βουκουρέστι, τον Σεπτέμβριο του 2012 και ζύγιζε 19 τόνους και 50 κιλά.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταφέρθηκε εναντίον όσων βλάπτουν το περιβάλλον την Πέμπτη, αναγνωρίζοντας τον ανθρώπινο ρόλο στην κλιματική αλλαγή.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται. Το 2015 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, και το 2016 κατά πάσα πιθανότητα θα το ξεπεράσει. Αυτό οδηγεί σε όλο και πιο σοβαρές ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο Πάπας.
Ο Πάπας υποστήριξε την προσθήκη της περιβαλλοντικής διαχείρισης στα χριστιανικά έργα ελεημοσύνης, σε ένα μήνυμα για την Καθολική Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας.
«Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει επίσης στη σπαραξικάρδια προσφυγική κρίση. Οι φτωχοί του κόσμου, αν και λιγότερο υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή, είναι πιο ευάλωτοι και πάσχουν ήδη από τις επιπτώσεις της», επισήμανε ο Πάπας.
«Ο άνθρωπος μετατρέπει τον πλανήτη σε μία μολυσμένη χέρσα περιοχή γεμάτη συντρίμμια, ερήμωση και βρωμιά», πρόσθεσε.
«Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ταπεινά το κακό που κάνουμε στη Γη μέσω της ρύπανσης, της σκανδαλώδους καταστροφής των οικοσυστημάτων και της απώλειας της βιοποικιλότητας, καθώς και το φάσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε με τη σειρά του ο Νιγηριανός Καρδινάλιος Πίτερ Τέρκσον, δεξί χέρι του Πάπα για περιβαλλοντικά θέματα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος συχνά προωθεί προοδευτικά θέματα, χωρίς να παρεκκλίνει από το επίσημο δόγμα του Βατικανού. Ωστόσο, ακόμα και ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, που γενικά θεωρείται πιο συντηρητικός, είχε κρούσει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον.
«Η προστασία του περιβάλλοντος, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η ιδιαίτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή είναι σοβαρά θέματα για όλη την ανθρώπινη οικογένεια», είχε δηλώσει ο Βενέδικτος το 2007, ένα χρόνο πριν αναφέρει τη ρύπανση ως «νέο αμάρτημα».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι της αντιπάλου του, υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, καθώς ενίσχυσε την στήριξη προς την υποψηφιότητα του ανάμεσα στους δυνητικούς ψηφοφόρους του κόμματος του τις πρόσφατες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η οποία δημοσιεύθηκε χθες.
Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τις 26 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, το 40% των πιθανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του Τραμπ, ενώ το 39% υπέρ της Κλίντον. Η στήριξη προς την Κλίντον, όπως καταγράφεται από την κυλιόμενη δημοσκόπηση της εταιρείας, παρουσίασε σταδιακή πτώση έπειτα από τις 25 Αυγούστου, εξαλείφοντας το προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων που διατηρούσε η υποψήφια των Δημοκρατικών.
Το προβάδισμα του Τραμπ οφείλεται στην άνοδο των ποσοστών συσπείρωσης των Ρεπουμπλικάνων προς τον υποψήφιο του κόμματος τους, σε περίπου 78%. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το 85% του ποσοστού συσπείρωσης που κατέγραψε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μιτ Ρόμνεϊ στις εκλογές του 2012.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, με δείγμα 1.804 πιθανών ψηφοφόρων και έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3%.
Δημοσκοπικές εταιρείες που συναθροίζουν αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων μεγάλων εταιρειών, υπολογίζοντας τον μέσο όρο τους, δείχνουν πως το προβάδισμα της Κλίντον συρρικνώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με αυτόν τον μέσο όρο, η Κλίντον προηγείται μεταξύ τριών και έξι ποσοστιαίων μονάδων του Τραμπ. Κάποιες πρόσφατες ανεξάρτητες έρευνες καταγράφουν ακόμη και μικρότερη διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, περισσότερο από το 20% των πιθανών ψηφοφόρων δηλώνει πως δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο κύριους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και είτε τάσσεται υπέρ ενός διαφορετικού υποψηφίου, είτε απαντά πως “δεν πρόκειται να ψηφίσει”, είτε δηλώνει “αναποφάσιστος”.
Σε μια ξεχωριστή ερώτηση της δημοσκόπησης, που συνυπολογίζει και υποψηφίους από μικρά και εναλλακτικά κόμματα, Τραμπ και Κλίντον είναι ισόπαλοι στο 39%. Το 7% τάσσεται υπέρ του Φιλελεύθερου Γκάρι Τζόνσον και το 2% υπέρ της Τζιλ Στάιν, υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.

Οι ρυθμοί ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που καταγράφονται τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχουν προηγούμενο τα τελευταία χίλια χρόνια, επισημαίνει σε έκθεση της, η ΝΑΣΑ.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι φέτος 1,38 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 19ου αιώνα, ενώ κάθε μήνα από τον Οκτώβριο του 2019 καταγράφεται θερμοκρασία ρεκόρ.
«Τα τελευταία 30 χρόνια βρισκόμαστε πραγματικά σε άγνωστο έδαφος», είπε ο διευθυντής του ινστιτούτου διαστημικών μελετών Goddard της NASA, Γκάβιν Σμιντ. «Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 1.000 χρόνια. Σε καμία περίοδο δεν καταγράφονται οι τάσεις που βλέπουμε στον 20ό αιώνα». Στα πρόσφατα διαδοχικά ρεκόρ θερμοκρασίας συμβάλλει κατά 20% το περιοδικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Ομως, οι επιστήμονες ασχολούνται με τις μακροπρόθεσμες τάσεις, ανεξαρτήτως περιοδικών φαινομένων. «Μας ανησυχεί η μακροπρόθεσμη τάση, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι πρόκειται να αντιστραφεί αλλά πολλές ενδείξεις ότι έχει παγιωθεί», είπε ο Σμιντ. «Η άνοδος των θερμοκρασιών γίνεται χωρίς παύση. Οσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα βλέπουν τον κόσμο με ροζ γυαλιά. Είναι ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα για τα επόμενα 100 χρόνια».
Η μακροπρόθεσμη οπτική είναι που ανησυχεί και τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Η κλιματική αλλαγή είναι η μητέρα όλων των κινδύνων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Aviva, Μαρκ Γουίλσον. Ασφαλιστικές εταιρείες με συνολικό χαρτοφυλάκιο 1,2 τρισ. δολαρίων απευθύνθηκαν τη Δευτέρα από κοινού στους ηγέτες του G20 ζητώντας «σαφές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη και ισομερή κατάργηση όλων των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα από όλες τις χώρες του G20 έως το 2020».
Σύμφωνα με τους ασφαλιστές, κατά προτεραιότητα, τα κράτη πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έρευνες για εξεύρεση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και δραστηριότητες παραγωγής και καύση άνθρακα. Σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς Ανάπτυξης (ODI), οι κυβερνήσεις του πλανήτη επιδότησαν τα ορυκτά καύσιμα με το εντυπωσιακό ποσό των 444 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη διετία 2013-2014. Το ποσό είναι τετραπλάσιο από τις επιχορηγήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2013. Οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη θα συναντηθούν στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην πόλη Χαγκτσού της Κίνας, όπου θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την υλοποίηση των στόχων που προβλέπονται στην περυσινή συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Είναι από τα πλέον γνωστά ζώα και κάποια ιδιαίτερα αγαπητά στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες παρακολουθώντας τη συμπεριφορά και την ανάπτυξή τους κατέγραψαν το δείκτη νοημοσύνης και τις ξεχωριστές ικανότητες που έχει το καθένα.

Ελέφαντες

Ο ελέφαντας κρύβει ταλέντα και ευαισθησίες που δεν φαντάζεστε. Είναι ένα από τα ζώα που εκφράζονται καλλιτεχνικά, όπως έχει παρατηρηθεί οι ελέφαντες μπορούν να ζωγραφίσουν πίνακες και να παίξουν μουσική. Η πιο ισχυρή τους αίσθηση μάλιστα είναι η ακοή. Λόγω των ευαίσθητων ήχων που πιάνουν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις. Συγκαταλέγονται στα πιο ευαίσθητα ζώα και από τις αντιδράσεις τους φαίνεται ότι βιώνουν έντονα τη χαρά και τη θλίψη. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η δυνατότητα τους να θυμούνται. Ακριβώς όπως και ο άνθρωπος θυμούνται τους τόπους που έχουν επισκεφτεί και τους ανθρώπους που έχουν συναντήσει.

Πίθηκοι

Ο πίθηκος κατατάσσεται δεύτερος στη λίστα των πιο ευφυών πλασμάτων. Η νοητική του ανάπτυξη είναι όμοια με αυτή του ανθρώπου μέχρι να φτάσει τα τρία του χρόνια. Στην ηλικία αυτή όμως η νοημοσύνη του παραμένει στάσιμη. Ωστόσο έχει οργανωμένη σκέψη, μπορεί να λύνει προβλήματα και να χειρίζεται τον υπολογιστή! Επίσης είναι πρότυπο συμβίωσης, φτιάχνει κανονικές κοινωνίες με γλώσσα και συγκεκριμένους κανόνες που όλοι σέβονται και ακολουθούν.

Παπαγάλοι

Το εξυπνότερο πουλί είναι ο παπαγάλος. Αντιγράφει την ανθρώπινη ομιλία αναπαράγοντας φωνές και ήχους ενώ μπορεί να συνδέσει τα λόγια με το νόημα τους και να συντάξει μικρές προτάσεις.
Η όραση τους είναι χαρακτηριστική αφού αντιλαμβάνονται χρώματα και καταλαβαίνουν τη διαφορά του μεγέθους των πραγμάτων.

Δελφίνια

Σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων οι εγκέφαλοι των δελφινιών είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας. Είναι τα ζώα με τον πιο ανεπτυγμένο συναισθηματικό κόσμο, για το λόγο αυτό δένονται με τον άνθρωπο και αναπτύσσουν ιδιαίτερη σχέση με τους εκπαιδευτές τους. Απόδειξη της εξυπνάδας τους είναι οι ασκήσεις που μαθαίνουν.

Κόλεϊ

Τα κόλεϊ είναι η πιο έξυπνη ράτσα σκυλιών! Τα χαρίσματα είναι πολλά, διακρίνονται σε αθλητικούς διαγωνισμούς για σκύλους και έχουν ταλέντο στο… χορό. Λόγω της δυνατής τους όσφρησης τα προτιμά η αστυνομία στις ειδικές επιχειρήσεις που κάνει για την ανίχνευση ναρκωτικών και χημικών ουσιών. Επίσης λόγω της αντίληψης του η Πυροσβεστική τα χρησιμοποιεί για εύρεση αγνοουμένων στα ερείπια των σεισμών.

Χταπόδια

Μεγάλη νοητική ικανότητα έχει το χταπόδι, που θεωρείται ο εξυπνότερος ασπόνδυλος οργανισμός. Το μεγάλο ατού του είναι το νευρικό του σύστημα. Τέλος ξεχωρίζει για τη δυνατότητα του να αναπαριστά τις κινήσεις άλλων θαλάσσιων οργανισμών και να ξεφεύγει σε πολύ γρήγορο χρόνο.

ΠΗΓΗ: perierga.gr

Τα τατουάζ γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή μεταξύ των νέων, αλλά και των όχι τόσο νέων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των ανθρώπων με τατουάζ έχει αυξηθεί από 5% το 2003 σε 12% το 2016 (πάνω από ένας στους δέκα), δηλαδή περίπου 60 εκατομμύρια. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς έχουν περισσότερα από ένα τατουάζ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της ΕΕ.
Σχεδόν ένας στους τρεις νέους (30%) ηλικίας 16 έως 34 ετών στην Ευρώπη έχει κάποιο τατουάζ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας το 40%. Η έρευνα του JRC εκφράζει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς τα τατουάζ «χτυπιούνται» με χρωματιστά μελάνια στο δέρμα, πράγμα που εκθέτει τον άνθρωπο στις χημικές ουσίες τους σε βάθος χρόνου.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τατουάζ, τα οποία απλώς εμπίπτουν, όπως και τα άλλα καταναλωτικά προϊόντα, στη νομοθεσία της ΕΕ που απαιτεί να διατίθενται στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα.
Τα περισσότερα μελάνια για τατουάζ στην ευρωπαϊκή αγορά εισάγονται από τις ΗΠΑ, ενώ τα μελάνια για το μόνιμο μέικ-απ παράγονται στην ίδια την Ευρώπη. Όλα περιέχουν πάνω από 100 διαφορετικές χρωστικές ουσίες και άλλα πρόσθετα συστατικά. Πάνω από το 80% των χρωστικών ουσιών είναι οργανικές χημικές ουσίες και, από αυτές, τουλάχιστον το 60% μπορεί να εκλύουν καρκινογόνες αρωματικές ουσίες.
Οι ερευνητές του JRC επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια συστηματική συλλογή στοιχείων για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, κυρίως δερματολογικής φύσης, έτσι η έκταση των πιθανών προβλημάτων παραμένει άγνωστη. Αν και τα περισσότερα παράπονα αφορούν παροδικά προβλήματα, βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να εκδηλωθούν στο 5% περίπου όσων έχουν κάνει τατουάζ, ιδίως αν αυτό έχει γίνει υπό ανθυγιεινές συνθήκες. Επίσης έχουν αναφερθεί προβλήματα κατά την αφαίρεση των τατουάζ.
Σύμφωνα με την έκθεση του JRC, ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος λόγω των τατουάζ δεν έχει αποδειχθεί, αλλά ούτε έχει αποκλεισθεί μέχρι στιγμής. Οι ερευνητές συνιστούν να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των τατουάζ.
Η μελέτη του JRC θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας, ώστε να αποφασισθεί αν όντως χρειάζονται να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ, προκειμένου τα μελάνια των τατουάζ και η διαδικασία του «χτυπήματός» τους να γίνει πιο ασφαλής.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!