Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Πρωτάθλημα στον «αέρα», δεν κατεβαίνουν ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ
Και ενώ δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ώρες από την επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος διεμήνυσε στη FIFA, πως αν δεν αντικατασταθεί η παρούσα διοίκηση της ΕΠΟ, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν τα νέα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, το βράδυ της Πέμπτης ήρθαν οι οργισμένες αντιδράσεις από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κατά της Ομοσπονδίας.

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον τρόπο που χειρίστηκε η Ελληνική Ομοσπονδία το θέμα της διαιτησίας και τον καταρτισμό των νέων πινάκων διαιτητών.

Οι τρεις «μεγάλοι» της «συμμαχίας» ουσιαστικά τάσσονται στο πλευρό του Κοντονή και ξεκαθαρίζουν πως δεν δέχονται να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα με τους ίδιους περσινούς όρους...
Ο διάδοχος του θρόνου της Ιαπωνίας και η θλιμμένη πριγκίπισσα
Όταν ο Ιάπωνας πρίγκιπας Ναρουχίτο έκανε πρόταση στην διστακτική Μασάκο Οουάντα, υποσχέθηκε να την προστατεύει με όλες τους τις δυνάμεις, μια υπόσχεση που ίσως θα είναι δυσκολότερο να την τηρήσει εάν, όπως αναμένεται, ο πατέρας του, αυτοκράτορας Ακιχίτο, παραιτηθεί και η γυναίκα που έχει δυσκολευθεί να προσαρμοστεί στη βασιλική ζωή γίνει αυτοκράτειρα.

Ο 82χρονος Ακιχίτο, ο οποίος μαζί με υην αυτοκράτειρα Μιτσίκο κέρδισαν τις καρδιές των Ιαπώνων καθώς στήριξαν όσους βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση και προσπάθησαν να επουλώσουν τις πληγές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο εξωτερικό, άφησε να εννοηθεί σε τηλεποπτικό διάγγελμά του την Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων λόγω της μεγάλης ηλικίας του.

Ενώ ο 56χρονος Ναρουχίτο φαίνεται να είναι έτοιμος για τη διαδοχή και έχει αναλάβει περισσότερα επίσημα καθήκοντα, η 52χρονη Μασάκο, η οποία απέριψε τις δύο πρώτες προτάσεις γάμου κατά τη διάρκεια του φλερτ τους που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες ως πριγκίπισσα.

Με σπουδές στο Χάρβαρντ, η Μασάκο, που εγκατέλειψε απρόθυμα τη διπλωματική της καριέρα για να παντρευτεί, παλεύει εδώ και πάνω από 10 χρόνια με την κατάθλιψη, καθώς κλήθηκε να προσαρμοστεί στο πρωτόκολλο του παλατιού και δέχθηκε πιέσεις να φέρει στον κόσμο ένα γιο.

Η κόρη τους, η 14χρονη Αΐκο, δεν μπορεί να ανέλθει στο θρόνο καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτοκράτορες μπορούν να γίνουν οι άνδρες.

Το 2012, η Μασάκο, που έχει περάσει πολλά χρονιά στο εξωτερικό και μιλά πολλές γλώσσες, παραδέχθηκε ότι για καιρό παλεύει με μια αγχώδη διαταραχή. Οι δημόσιες εμφανίσεις της συνεχίζουν να είναι σπάνιες.

«Η αυτοκρατορική δημοτικότητα συνήθως κερδίζεται με το να εκτελεί κανείς τα δημόσια καθήκοντά του», δήλωσε ο Κένεθ Ρούοφ, καθηγητής στο Portland State University και συγγραφέας του The People's Emperor. «Εάν το κάνει αυτό ο Ναρουχίτο, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι θα τον σέβονται λιγότερο από τον πατέρα του. Η περίπτωση της Μασάκο είναι δυσκολότερη να προβλεφθεί».

Τα ενδιαφέροντα του Ναρουχίτο -μεταξύ άλλων για περιβαλλοντικά θέματα- μοιάζουν ασφαλής, ίσως και βαρετή, επιλογή, αν και όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο παλάτι λένε ότι άνοιξε νέους ορίζοντες, όπως για παράδειγμα υποστηρίζοντας ότι οι άνδρες πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα που συνεχίσει να υπάρχει ισχυρός διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ό,τι αφορά την εργασία εντός και εκτός σπιτιού.

Είναι επίσης ασυνήθιστο για ένα μέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας το γεγονός ότι ο Ναρουχίτο έχει σπουδάσει στο εξωτερικό και περιγράφει τη διετή φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως κάποια από τα ευτυχέστερα χρόνια της ζωή του.

Διαταραχή προσαρμογής

Ο Ναρουχίτο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει το έργο του πατέρα του υπενθυμίζοντας στους πολίτες την σπουδαιότητα της ειρήνης. Ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστός για τον ένθερμο τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τη Μασάκο, η οποία αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2003 υποφέροντας από επώδυνη δερματική πάθηση, η οποία στη συνέχει περιγράφηκε ως «διαταραχή προσαρμογής».

Το 2004, είχε μια ασυνήθιστη δημόσια διαμάχη με τον Αυτοκρατορικό Οίκο, την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για να οργανώνει τις δραστηριότητες της βασιλικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Μασάκο, που ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στο διπλωματικό σώμα στο ρόλο της ως πριγκίπισσας, είχε «εντελώς εξουθενωθεί» στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στη ζωή του παλατιού. «Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κινήσεις που ανέτρεψαν την καριέρα της Μασάκο και την προσωπικότητά της, η οποία επηρεάστηκε από αυτή την καριέρα», δήλωσε.

Η υπέρασπιση από το Ναρουχίτο συνεχίστηκε με τα χρόνια, κατά τα οποία οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας κατά καιρούς επέκριναν τη σύζυγο του ότι είναι πλημμελής στα πριγκιπικά καθήκοντά της. Το 2008, ζήτησε να υπάρχει κατανόηση, λέγοντας: «Η Μασάκο συνεχίζει να καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες με τη βοήθεια όσων βρίσκονται γύρω της».

Τα καθήκοντα του αυτοκράτορα περιλαμβάνουν θρησκευτικές τελετές καθώς και την εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, με το κοινωνικό έργο, ωστόσο, να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οι εικόνες του Ακιχίτο και της Μιτσίκο να είναι ντυμένοι απλά και να γονατίζουν για να μιλήσουν με τα θύματα καταστροφών σε κέντρα φιλοξενίας έχουν χαραχθεί το μυαλό των πολιτών, ενώ έχουν επίσης επισκεφθεί κέντρα για ανάπηρους και τους ηλικιωμένους. Στις αγροτικές περιοχές και μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, όπου η υποστήριξη στο πρόσωπο του αυτοκράτορα είναι μεγαλύτερη, η παρουσία των αυτοκρατορικού ζεύγους έχει ιδιαίτερη αξία, δήλωσε η Μιντόρι Ουατανάμπε, δημοσιογράφος και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Bunka Gakuen University.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μαζί οι δυο τους», δήλωσε η Ουατανάμπε. «(Ο Ναρουχίτο) υποσχέθηκε να την προστατεύει σε όλη τους τη ζωή», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι εκείνη θα κάνει μια προσπάθεια για αυτόν».

Ο Μιίκο Κοντάμα, επίτημος καθηγητής στο Musashi University, είπε ότι η άνοδος της Μασάκο στον αυτοκρατορικό θρόνο θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδειχθεί ένα θείο δώρο για την θλιμμένη πριγκίπισσα, όπως συνέβη και με την μητέρα του συζύγου της.

Η Μιτσίκο, η πρώτη κοινή θνητή που παντρεύτηκε διάδοχο του θρόνου, έχασε βάρος και ήταν εμφανώς θλιμμένη τον πρώτο καιρό λόγω άγχους, ωστόσο είχε τις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις και εγινε η πλέον πολυταξιδεμένη αυτοκρατορική σύζυγος στην ιαπωνική ιστορία.

«Όταν η Μασάκο γίνει αυτοκράτειρα, το υψηλότερο αξίωμά της θα σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα την ακούν», δήλωσε ο Κοντάμα. «Καθώς λιγότεροι θα την πιέζουν για περιττά ζητήματα, πιστεύω ότι μπορεί να περιμένει κανείς να βελτιωθούν πολλά από τα συμπτώματά της».
in.gr
Ο Μπρους Ντίκινσον πιλότος στην παρθενική πτήση της Air Djibouti
Η μικρή αεροπορική εταιρεία Air Djibouti, που είχε χρεοκοπήσει το 2002, πραγματοποίησε την πρώτη επιβατική πτήση της μετά την «αναγέννησή» της πέρσι, με πιλότο τον Μπρους Ντίκινσον, τον τραγουδιστή των Iron Maiden.
Πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2015, η Air Djibouti είχε ξαναρχίσει τη δραστηριότητά της, μόνο όμως με πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων.
Κατά την τελετή που οργανώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων και Ελευθέρων Ζωνών της χώρας, Αμπουμπάκερ Όμαρ Χάντι, είπε ότι η επαναδραστηριοποίηση της Air Djibouti θα επιτρέψει στον κόσμο να ανακαλύψει το «απίστευτο δυναμικό» του Τζιμπουτί.
Σε αυτήν την πρώτη πτήση, το Μπόινγκ 737 με κυβερνήτη τον Ντίκινσον μετέφερε δημοσιογράφους και αξιωματούχους, όχι όμως και επιβάτες που πλήρωσαν εισιτήριο.
Η εταιρεία θα εξυπηρετεί αρχικά κυρίως τις χώρες της περιοχής, με τακτικές πτήσεις προς την Αντίς Αμπέμπα, το Ναϊρόμπι, το Εντεμπε, την Τζούμπα, το Κιγκάλι, το Μογκαντίσου και το Ντουμπάι, μεταξύ άλλων. Οι πτήσεις προς την Ευρώπη και την Ασία θα ξεκινήσουν το 2017 και η Air Djibouti ελπίζει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να μεταφέρει 200.000 επιβάτες κάθε χρόνο.
Η νέα εταιρεία παραμένει κρατική, όμως η διαχείρισή της έχει ανατεθεί στη βρετανική εταιρεία Cardiff Aviation, ιδιοκτήτης της οποίας δεν είναι άλλος από τον Ντίκινσον.
Ο πολυπράγμων τραγουδιστής είναι επίσης πιλότος και εκπαιδευτής για αεροσκάφη Μπόινγκ 757 και 737.

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών, στη βάση του αποκαλούμενου "Νόμου Απαγόρευσης" με τον οποίο διώκεται μεταπολεμικά στην Αυστρία η οποιαδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με τον ναζισμό, επέβαλε σήμερα το ομόσπονδο δικαστήριο του Σάλτσμπουργκ σε έναν 38χρονο Αυστριακό, για επανειλημμένες αναρτήσεις από φωτομοντάζ με ναζιστικό περιεχόμενο στο Facebook, το καλοκαίρι του 2013.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του, είχαν εντοπιστεί είδη ρουχισμού με ναζιστικά σύμβολα, όπως ο αριθμός "88" που για τους ναζιστές αντιπροσωπεύει στο αλφάβητο τα αρχικά γράμματα του ναζιστικού χαιρετισμού «Χάιλ Χίτλερ», όπως επίσης το σύνθημα «Στουρμ 18» που είναι συνώνυμο του «Αδόλφος Χίτλερ» - αλλά και η επωνυμία γερμανικού ροκ συγκροτήματος με νεοναζιστική ιδεολογία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 38χρονος είχε αναρτήσει στο Facebook 20 φωτογραφίες που συνοδεύονταν από εξαιρετικά κυνικά και απάνθρωπου περιεχομένου κείμενα, πολλά από τα οποία παρέπεμπαν στην εξόντωση ανθρώπων σε θαλάμους αερίων.

Όπως τόνισε στην αγόρευσή του στη διάρκεια της δίκης ο εισαγγελέας Μέρκους Νέερ, για το αδίκημα της ναζιστικής δραστηριοποίησης για το οποίο καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν χρειάζεται κανείς να είναι νεοναζιστής, αρκεί και μόνον με τις πράξεις του να παρουσιάζει θετικά τη ναζιστική περίοδο, τις ναζιστικές οργανώσεις, ή πρόσωπα του ναζισμού.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την ενοχή του, ζητώντας από τους δικαστές και τους ενόρκους «συγγνώμη» για τις πράξεις του, τις οποίες ο συνήγορός του προσπάθησε να αποδόσει στις «κακές συναναστροφές» του 38χρονου, έπειτα από μετακόμισή του την εποχή εκείνη, στην πόλη Σάλτσμπουργκ.

Η σημερινή καταδικαστική απόφαση για ναζιστική δραστηριοποίηση, έγινε για παραβίαση του «Νόμου Απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση και με τον οποίο ετίθετο εκτός νόμου το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό – ακόμα και για «απλή» συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα - και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις, και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύτηκε η επανίδρυση τους, ή η δραστηριοποίηση οποιουδήποτε για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους, Αυστριακοί δικαστές είχαν επισημάνει την αύξηση του αριθμού σε καταδίκες τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία, στη βάση του «Νόμου Απαγόρευσης», αλλά και με την κατηγορία υποδαύλισης μίσους, κυρίως μέσω των αποκαλούμενων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου.

Το ότι έχει μειωθεί η ανοχή των αρχών απέναντι στην υποδαύλιση μίσους, αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ενώ το 2013 είχαν υπάρξει σε όλη την Αυστρία οκτώ καταδίκες και το 2014 είχαν ανέλθει σε 30, μέσα στο 2015 έφτασαν τις 44, έπειτα από 282 σχετικές μηνύσεις.

Στην ετήσια έκθεση για το 2015, της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται σαφές πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των αδικημάτων με ακροδεξιές, ξενοφοβικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές προθέσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δικαστικές αρχές, ως προς τις καταδίκες με την κατηγορία της αποκαλούμενης «ναζιστικής δραστηριοποίησης», οι οποίες το 2013 ανέρχονταν σε 49, το 2014 σε 62 και το 2015 σε 71.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Χιου Τζάκμαν είτε είναι είτε δεν είναι ο τύπος σου, θεωρείται (και δικαίως κατά την γνώμη μας), ένας από τους ωραιότερους και πιο γοητευτικούς άντρες του Χόλιγουντ.

Ωστόσο στην φώτο που μοιράστηκε στο Instagram με τους 7,4 εκατομμύρια followers του, ήταν σοκαριστικά αλλαγμένος.

Όπως θα παρατηρήσετε, έχοντας αφήσει μούσι (για τις ανάγκες της ταινίας «Wolverine») ο 47χρονος ηθοποιός ποζάρει στον φακό και δείχνει… γερασμένος.

Αυτό σχολίασαν όσοι τον είδαν να φαίνεται δεκαετίες μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία.

Ποζάροντας μπροστά από ένα τεράστιο ψάρι, ο Χιου Τζάκμαν έμοιαζε να έχει βαθιές ρυτίδες και μεγάλους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, δίχως να δώσει καμία εξήγηση για αυτή του την εμφάνιση.

Ωστόσο υπήρξαν και πολλοί fans του Τζάκμαν, που υποστήριξαν πως αυτή του η εμφάνιση ίσως οφείλεται στο ειδικό μακιγιάζ για την ταινία «Wolverine», στα γυρίσματα της οποίας βρίσκεται αυτό το διάστημα (γι΄αυτό και το μούσι).



Πηγή: star.gr

Αντιμετώπισαν κρίσεις. Κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις για το προσφυγικό και την τρομοκρατία, ενώ ταρακουνήθηκαν από την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε. Οι ηγέτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη βάζουν για λίγες εβδομάδες στην άκρη τα προβλήματα για να κάνουν ένα μικρό καλοκαιρινό διάλειμμα με τις οικογένειες τους.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέσα Μέι θα συνεχίσει και φέτος την ετήσια παράδοση με τον σύζυγο της, Φίλιπ. Επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 25 χρόνια την Ελβετία και λατρεύουν την πεζοπορία στις Άλπεις. «Είναι φανταστικά για περπάτημα», έχει πει η Μέι, η οποία έχει αποκαλύψει σε συνέντευξη ότι λατρεύει την εξοχή, καθώς μπορεί να έχει «ηρεμία και ησυχία».



Το χόμπι της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το περπάτημα μοιράζεται και η Γερμανίδα καγκελάριος. Την προηγούμενη εβδομάδα η Άνγκελα Μέρκελ να έκανε πεζοπορία σε βουνοπλαγιές της Σόλδας στην Ιταλία. Μαζί της ήταν και ο σύζυγο της, Γιοακίμ Μπάουερ και το ζευγάρι έδειχνε να περνάει εξαιρετικά μακριά από την μεταναστευτική κρίση που κλονίζει και το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας. Ο φωτογραφικός φακός τους εντόπισε και στο Τυρόλο να απολαμβάνουν τον καφέ τους και να διαβάζουν.




Και για τον Μπαράκ Ομπάμα, για τον οποίο θα είναι οι τελευταίες διακοπές στο τιμόνι των ΗΠΑ, καλοκαίρι σημαίνει μπάνιο και οικογένεια. Έτσι και φέτος οι Ομπάμα επέλεξαν το νησί της αμερικανικής ελίτ, το Μάρθας Βίνγιαρντ για να ξεκουραστούν και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους.



Ο Ομπάμα αποφάσισε να μην παρευρεθεί στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας και ξεκίνησε την χαλάρωση με την οικογένεια του για 16 ολόκληρες ημέρες έως τις 21 Αυγούστου. Το ενδιαφέρον είναι ότι προς τα τέλη του μήνα θα βρεθεί στο νησί και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.



Στην Γαλλία, η οποία βρίσκεται ακόμη επί ποδός υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων, η κυβέρνηση έχει ήδη πατήσει το κουμπί της παύσης για τρεις εβδομάδες. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε το διάλειμμα του από το Ρίο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να περάσει μερικές ημέρες χαλάρωσης στην κατοικία του «Λα Λατερν» στις Ιβελίνες.

Την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών του από το Ρίο της Βραζιλίας έκανε και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος συνήθως τέτοια εποχή βρίσκεται με την γυναίκα του σε κάποια παραθαλάσσια πόλη της Ιταλίας, να φωνάζει και να πανηγυρίζει στις εξέδρες.



Τον προηγούμενο μήνα το ιταλικό περιοδικό Oggi παρουσίασε φωτορεπορτάζ της σύζυγου του Ιταλού πρωθυπουργού, Άγκνες Ρέντσι να απολαμβάνει τον ήλιο και την θάλασσα της Τοσκάνης με τα τρία παιδιά του ζεύγους.


real.gr

Πάνω από ένας στους τέσσερις νέους, ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα (26,1%), είναι άνεργος. Δεν έχει καμιά απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Το συγκεκριμένο εφιαλτικό ποσοστό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ, μετά την Ιταλία (31,1%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (24%), η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%).
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά νέων, ηλικίας 20-24 ετών, χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση και κατάρτιση, καταγράφονται στην Ολλανδία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (8,8%) και στη Δανία, Σουηδία και Γερμανία (9,3%).
Στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση, βρίσκονται περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20-24 ετών (17,3%) στην ΕΕ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρ’ ότι ο δείκτης ΝΕΕΤ για τους νέους 20-24 ετών παρέμεινε σχετικά σταθερός, κατά μέσο όρο στην ΕΕ, τη δεκαετία 2006-2015, η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιταλία (9,5%), στην Ελλάδα (9,3%), στην Ισπανία (9%), στην Κύπρο (8,5%) και στην Ιρλανδία (7,8%). Η υψηλότερη μείωση του δείκτη ΝΕΕΤ καταγράφηκε στη Γερμανία (5,9%).
Ειδικότερα, το 2015 οι νέοι ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα, σε ποσοστό 49,7% βρίσκονταν μόνο σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης (έναντι 33% στην ΕΕ), κατά 4,8% βρίσκονταν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης με παράλληλη απασχόληση (έναντι 17% στην ΕΕ), ενώ κατά 19,5% είχαν κάποια απασχόληση (έναντι 32,6% στην ΕΕ).
Σημειώνεται ότι οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της ΕΕ (περίπου 90 εκατομμύρια).
Οι Έλληνες δεν πάνε (ούτε φέτος) διακοπές
Διακοπές... στο σπίτι και στην καλύτερη περίπτωση σε εξοχικά ή σε φίλους και συγγενείς προβλέπονται και φέτος για τους περισσότερους Έλληνες, με ξενοδόχους και επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για περαιτέρω, μεγαλύτερη συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι εγχώριοι ταξιδιώτες που θα επισκεφτούν κάποιο παραθεριστικό προορισμό και θα μείνουν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν θα ξεπεράσουν το 1,2
εκατ., ενώ παράλληλα όσοι επιλέξουν τελικά να κάνουν διακοπές, μειώνουν τόσο τις ημέρες παραμονής, όσο και τα έξοδά τους.
Μετά από μια κακή περσινή χρονιά για τον εγχώριο τουρισμό, που επιδεινώθηκε αισθητά από την επιβολή των capital controls και την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που επακολούθησε, οι συνθήκες για την πραγματοποίηση έστω και ενός ολιγοήμερου ταξιδιού δεν είναι ούτε αυτή τη φορά ευνοϊκές: η αύξηση του ΦΠΑ σε καταλύματα, εστίαση και μεταφορές, η μειωμένη οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων, αλλά και η αναμονή των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ βάζουν πρόωρο τέλος στα καλοκαιρινά σχέδια.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως την τελευταία εξαετία οι δαπάνες των Ελλήνων για διακοπές έχουν μειωθεί πάνω από δύο δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τα ταξίδια των Ελλήνων μειώθηκαν στο εσωτερικό της χώρας κατά 45%. 
Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ, η οποία δείχνει πως φέτος οκτώ στους δέκα Έλληνες δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν, ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα μόλις δύο στους δέκα αναφέρουν ότι θα διαμείνει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.
Παρά το γεγονός πως σε πολλούς προορισμούς οι τιμές των δωματίων έχουν μειωθεί (ειδικά στα νησιά του ανατ. Αιγαίου, όπως Λέσβος, Χίος, Σάμος και Κως, που έριξαν κι άλλο τις τιμές λόγω μείωσης της ζήτησης εξαιτίας του προσφυγικού, με τις τιμές για ένα δίκλινο να ξεκινούν αυτή την περίοδο από τα τριάντα ευρώ), το κόστος των διακοπών παραμένει απαγορευτικό για τα μέσα εισοδήματα, αν συνυπολογιστούν και τα εισιτήρια μεταφοράς. 
Από την άλλη βέβαια, δεν λείπουν οι επιχειρηματίες που εκμεταλλευόμενοι την ζήτηση του Ιουλίου και του Αυγούστου και το υψηλό αριθμό των ξένων επισκεπτών, κυρίως σε προορισμούς με περιορισμένο αριθμό κλινών, κρατούν υψηλά τις τιμές.
Καλύτερα οδικώς
Όλο και μεγαλύτερη προτίμηση φαίνεται πάντως να σημειώνουν οι προορισμοί που είναι εύκολα προσβάσιμοι με το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με έρευνα της Trivago και τις προτιμήσεις των Ελλήνων το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, Σύβοτα, Ναύπλιο, Τολό, Καλαμάτα και Πόρτο Χέλι βρίσκονται μέσα στη 15αδα της κατάταξης, με την πρωτιά πάντως στο στις προτιμήσεις να κερδίζουν τα Χανιά. Αισθητή είναι όμως η απουσία της Μυκόνου και της Σαντορίνης, τόσο από την περσινή, όσο και από τη φετινή κατάταξη. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Το δημοτικό συμβούλιο του Κορλεόνε, ιστορικού φέουδου της σικελικής μαφίας που ενέπνευσε την τριλογία του Φράνσις Κόπολα “Ο Νονός”, διαλύθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία το θεωρεί ύποπτο ακριβώς ότι έχει διαβρωθεί από τη μαφία.
Η κεντροαριστερή ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες το βράδυ την απόφαση να τεθεί το Κορλεόνε υπό τον έλεγχο επιτρόπων διορισμένων από την ίδια εν αναμονή της διεξαγωγής νέων εκλογών. Η ίδια απόφαση ελήφθη και για άλλες τρεις πόλεις της νότιας Ιταλίας, η μία κοντά στη Νάπολη, οι δύο άλλες στην Καλαβρία, ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην τριλογία του Κόπολα, η οποία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάριο Πούτζο, το Κορλεόνε, μια μικρή πόλη κοντά στο Παλέρμο, είναι η γενέτειρα του “νονού” Βίτο Κορλεόνε, που ενσαρκώνεται από τον Μάρλον Μπράντο και στη συνέχεια, ως νεαρός, από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.
Μολονότι θεωρείται από καιρό συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα, είναι η πρώτη φορά που το δημοτικό συμβούλιο του Κορλεόνε διαλύεται με κυβερνητική εντολή, μια διαδικασία που έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 200 ιταλικούς δήμους από την αρχή της δεκαετίας του 1990.
Στην περίπτωση του Κορλεόνε, η απόφαση ακολουθεί έναν έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από το υπουργείο Εσωτερικών και αποκάλυψε πως συγγενείς μαφιόζων προσλαμβάνονταν από το δημοτικό συμβούλιο. Αποκάλυψε επίσης ανωμαλίες στη διαχείριση μιας δημοτικής γαλακτοκομικής εκμετάλλευσης.
Η επιθεώρηση αυτή είχε αποφασιστεί έπειτα από εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την κατακύρωση, από προηγούμενη δημοτική αρχή, ενός συμβολαίου για την κατασκευή ενός νέου δημόσιου κτιρίου στην πόλη.
Στο Κορλεόνε γεννήθηκαν ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο και ο Σαλβατόρε “Τοτό” Ριίνα, δύο πρώην αρχηγοί της Κόζα Νόστρα, της σικελικής μαφίας. Ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο πέθανε τον περασμένο μηνα και ο Τοτό Ριίνα συνελήφθη το 1993.
Περιμένοντας τη βροχή των Περσείδων απόψε το βράδυ
Όπως κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ της Πέμπτης 11 Αυγούστου προς τα χαράματα της Παρασκευής, στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες.

Φέτος, μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, οι Περσείδες θα εμφανίσουν έξαρση και θα είναι ίσως οι πιο θεαματικές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς στην πορεία της Γης θα βρεθούν πολύ περισσότερα μετέωρα-καμικάζι λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία, που εξέτρεψε τα σωματίδια (μετεωροειδή) πλησιέστερα προς την τροχιά της Γης.

Πεφταστέρια με πύρινες ουρές

Όσοι είναι ξύπνιοι, θα έχουν την ευκαιρία - εφόσον ο κατά τόπους ουρανός δεν έχει σύννεφα - να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει τα 150 έως 160 μετέωρα ανά ώρα (από 60 έως 100 συνήθως). Η έξαρση των μετεώρων αναμένεται τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, από 02:00 έως 07:00. Στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής θα δύσει και η Σελήνη, οπότε μετά από ο ουρανός θα είναι σκοτεινότερος και η παρατήρηση των διαττόντων θα είναι ανεπηρέαστη από το φως του φεγγαριού.

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. - προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο κομήτης 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος το Δεκέμβριο του 1992, ενώ χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Νυχτερινή φωτεινή βροχή

Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.   

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Και ασφαλώς να έχει ελεύθερο χρόνο και υπομονή, καθώς μπορεί να χρειασθεί να περιμένει: για παράδειγμα, με ένα ρυθμό 150 μετεώρων την ώρα, ο παρατηρητής μπορεί να δει δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό, όμως μερικά μόνο από αυτά θα είναι πραγματικά φωτεινά.

Οι διάττοντες είναι δυνατό - με λίγη τύχη - και να φωτογραφηθούν. Χρειάζεται μια φωτογραφική μηχανή DSLR με ευρυγώνιο φακό, η οποία θα κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα τυπογραφικό λάθος αξίας 23.000 ευρώ σε βιβλίο του Χάρι Πότερ
Είστε από τους φανατικούς του Χάρι Πότερ και έχετε στα χέρια σας ένα από τα πρώτα αντίτυπα του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», που κυκλοφόρησε το 1997 στα αγγλικά, τότε ψάξτε την βιβλιοθήκη σας και ρίξτε του μία καλύτερη ματιά.Ίσως να είστε από τους τυχερούς που έχετε αγοράσει ένα από τα πρώτα 500 αντίτυπα του βιβλίου που έχουν ένα μικρό τυπογραφικό λάθος, το οποίο είναι όμως ικανό να σας κάνει πλουσιότερους κατά περίπου 23 χιλιάδες ευρώ.
Κάθε ένα από τα πρώτα 500 αντίγραφα του βιβλίου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έχει ένα μικρό λάθος στη σελίδα 53, στην οποία περιγράφεται μία λίστα με υλικά που θα πρέπει κάθε μαθητευόμενος μάγος να έχει μαζί του πηγαίνοντας στη σχολή μαγείας του Χόγκουαρτς.
Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα καζάνι, ένα τηλεσκόπιο και μία σειρά από βαρίδια ζυγίσματος από ορείχαλκο. Οι προσεκτικοί αναγνώστες του βιβλίου έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει μία επανάληψη στη λίστα της φράσης «ένα ραβδί».
Έτσι, χάρη σ' αυτό το λάθος ένα από τα σπάνια βιβλία αυτής της πρώτης έκδοσης θα δημοπρατηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο Λονδίνο.
Τα πρώτα 500 βιβλία που έχουν αυτό το τυπογραφικό λάθος είναι ένα μικρό μέρος από το σύνολο των 400 εκατομμυρίων αντιτύπων που έχει πουλήσει η σειρά του Χάρι Πότερ σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1997 που κυκλοφόρησε.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!