Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών συνεχίζουν να πέφτουν
Οι παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (PCs) συνέχισαν και φέτος την μείωσή τους, ενώ η πτωτική τάση τους αναμένεται να συνεχισθεί και το 2016. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, το 2015 η μείωση αναμένεται να φθάσει το 10,1% και του χρόνου το 3,1%.
Αν όντως η παγκόσμια αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών κινηθεί πτωτικά και το 2016, θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά μείωσης των πωλήσεων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Το 2014 υπήρξε μείωση 2,1% των πωλήσεων, το 2013 9,8% και το 2012 4%.
Η αγορά, με βάση τις εκτιμήσεις της IDC, αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο τέλος του 2016 και να παρουσιάσει μικρή αύξηση τα τρία επόμενα έτη (2017-19), καθώς οι χρήστες θα προχωρούν σε αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού τους, μετά και τη σταδιακή εξάπλωση διεθνώς του νέου λειτουργικού συστήματος Windows 10.
Η μείωση των πωλήσεων PCs οφείλεται σε δάφορους λόγους, όπως η στροφή πολλών καταναλωτών στις φορητές συσκευές (ταμπλέτες κ.α.) και στα 'έξυπνα' κινητά τηλέφωνα, η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου και η αναστάτωση σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, οι χρήστες ανά τον κόσμο, παρόλο που δαπανούν περισσότερα για ταμπλέτες και κινητά, δεν εγκαταλείπουν τον σταθερό υπολογιστή τους, απλώς τον αλλάζουν με μεγαλύτερη καθυστέρηση από ό,τι στο παρελθόν.
Η διακοπή της υποστήριξης από την Microsoft των Windows XP και η αναμενόμενη των Windows 7 στο όχι μακρινό μέλλον θα ωθήσει αναπόφευκτα αρκετούς χρήστες σε αναβάθμιση μηχανήματος, θέλοντας και μη. Η προς το παρόν δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10 επιτρέπει σε ορισμένους χρήστες να καθυστερήσουν για ένα διάστημα την αλλαγή του υπολογιστή τους, αλλά όχι επ' άπειρον.

Στην Παταγονία, στα σύνορα Χιλής και Αργεντινής βρίσκεται η Lago General Carrera, η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής η οποία καταλαμβάνει συνολικά 1850 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με μέγιστο βάθος που αγγίζει τα 590 μέτρα, συμπεριλαμβάνεται στις 10 πιο βαθιές λίμνες του πλανήτη μας.
Με τα κρυστάλλινα νερά της και τους ασυνήθιστους βραχώδεις σχηματισμούς της, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό συγκεντρώνοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.
Αυτό που αναμφίβολα ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη λίμνη είναι ο μαρμάρινος “καθεδρικός ναός”. Ένα φυσικό θαύμα που κερδίζει τον θαυμασμό, με την ονομασία Marble Caves, γνωστές και ως Marble Cathedral ή Las Cavernas de Marmol.
Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα δίκτυα σπηλαίων που σχηματίστηκε πριν από 6.200 χρόνια εξαιτίας της διάβρωσης που προκάλεσε το νερό στο πέρασμά του. Οι λαβυρινθώδεις εντυπωσιακές σπηλιές από ασβεστόλιθο προσφέρουν ένα θέαμα συγκλονιστικό! Το φως του ήλιου αντανακλά στα νερά δημιουργώντας στα τοιχώματα των σπηλαίων εκπληκτικούς σχηματισμούς, χαρίζοντάς τους ένα ιριδίζον μπλε χρώμα!
Τα πολυάριθμα τούνελ του Marble Caves και το λευκό του μάρμαρο διαμορφώνουν ένα εξωπραγματικό τοπίο που κόβει την ανάσα. Κρυστάλλινα νερά, εκθαμβωτικό μπλε και περίτεχνα σχέδια δημιουργούν μία ατμόσφαιρα μαγευτική και απόκοσμη.
Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα σπηλαίων διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα μαρμάρου στη γη, το οποίο εκτιμάται σε 5.000 εκατ. τόνους!
echoes.gr

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στους περισσότερους από εμάς, όμως αποτελεί ένα από τα πιο “παραδεισένια” τοπία της χώρας μας.
Στην κεντρική Μεσσηνία δίπλα στην κοινότητα Χαραυγή και ανάμεσα στα χαμηλά βουνά της περιοχής, βρίσκεται το φαράγγι του Πολυλιμνίου. Ένας μικρός καταπράσινος τόπος όπου τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν λίμνες και καταρράκτες συνθέτοντας ένα ονειρεμένο σκηνικό.
Μόλις 32 χλμ. από την Καλαμάτα, το φαράγγι περιμένει τον επισκέπτη για να του προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, υπενθυμίζοντάς του πως η φύση δημιουργεί τις ωραιότερες εικόνες.
Περπατώντας σε ένα γραφικό διαμορφωμένο μονοπάτι και περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση, βρίσκεσαι στον επίγειο Κήπο της Εδέμ, περικυκλωμένος από αμπέλια και ελαιώνες.
Ολόγυρά σου λίμνες, 15 στο σύνολό τους με διάφορα ευφάνταστα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, όλες τους κρυμμένες μέσα στην πυκνή βλάστηση. Λέγεται πως οι περισσότερες λίμνες έχουν πάρει τα ονόματά τους από τους ανθρώπους που τις στοίχειωναν! Για παράδειγμα η Σταθούλα επί τουρκοκρατίας, προτίμησε να ενταχθεί στην οικογένεια των Νυμφών παρά να πέσει στα χέρια του Ιμπραήμ.
Ανάμεσα στα μεγάλα βράχια του φαραγγιού ξεχωρίζει ο καταρράκτης της Κάδης, τα νερά του οποίου πέφτουν στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων. Τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά των λιμνών ενώ οι πιο τολμηροί επιδίδονται σε εντυπωσιακές βουτιές από τους βράχους που υπάρχουν τριγύρω.
Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει αξιοποιηθεί από τους ντόπιους (οι οποίοι την φροντίζουν με ιδιαίτερη αγάπη) και αποτελεί έναν όχι μόνο έναν ονειρεμένο, αλλά και οργανωμένο προορισμό.
Τη δοκιμασμένη λύση του Γιάννη Καλμαζίδη, με την παρουσία του οποίου στον πάγκο ο «Δικέφαλος» κατάκτησε πέρυσι τους πρώτους τίτλους στην ιστορία του τμήματος βόλεϊ, επέλεξε η διοίκηση του ΠΑΟΚ για να αντικαταστήσει τον Νικολάι Ζελιάσκοφ.
 
Το ερώτημα είναι βεβαίως γιατί οι υπεύθυνοι δεν ανανέωσαν το καλοκαίρι τη συνεργασία μαζί του και μπήκαν στη διαδικασία να το πράξουν μερικούς μήνες αργότερα, με τα γνωστά αγωνιστικά αποτελέσματα.

«Ο ΑΣ και το ΤΑΠ ΠΑΟΚ ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας μέχρι και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου με τον προπονητή Γιάννη Καλμαζίδη που πέρυσι οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνεργάτης του Καλμαζίδη θα είναι ο Κώστας Παπαδόπουλος. Οι δύο προπονητές βρέθηκαν ήδη στο κλειστό της Πυλαίας και ξεκίνησαν την προετοιμασία της ομάδας για τον αυριανό αγώνα με την Ορεστιάδα.

http://www.seleo.gr


Στόχος των Live Video και των Κολάζ είναι να μοιράζεστε στο Facebook αυτό που ζείτε περισσότερο έντονα με τους φίλους και την οικογένεια σας. Με το Live Video μπορείτε να δείχνετε στους φίλους σας στο Facebook αυτό που βλέπετε σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος του Facebook είναι να μπορείτε να ζείτε ταυτόχρονα με άλλους μια εμπειρία ακόμη και αν δεν είναι μαζί σας εκείνη τη στιγμή.

Πριν τη live μετάδοση θα μπορείτε να επιλέγετε με ποιους θα μοιραστείτε το Live Video στο Facebook, οι οποίοι θα είναι συντονισμένοι εκείνη τη στιγμή. Ζωντανά θα είναι και τα σχόλια τους. Στο τέλος της μετάδοσης, το Live Video θα σωθεί στο Timeline σας.

H υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο για λίγους χρήστες iPhone, -celebrities κυρίως- στις ΗΠΑ, αλλά αναμένεται να γίνει διαθέσιμη αργότερα για περισσότερους.

Τον ίδιο σκοπό έχει και το Κολάζ με φωτογραφίες, που μπορείτε να φτιάξετε. Τα κολάζ μπορούν να οργανωθούν ανά τοποθεσία λήψης και ημερομηνία. Για τα Κολάζ – Collages– έχουν ξεκινήσει το rolling out στο iOS και αρχές του νέου έτους θα γίνουν διαθέσιμα και για το Android.

Πηγή: e-pcmag.gr

Ο Bono των U2 γράφει ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το Παρίσι και τα θύματα των θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου μήνα.

Ο Bono και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, The Edge, έδωσαν συνέντευξη στο CNN, στην εκπομπή του Φαρίντ Ζακάρια και μίλησαν για όλα.

Για τα παιδικά τους χρόνια στην Ιρλανδία, για τις απόψεις τους, την αντίδραση των ΗΠΑ στο θέμα των προσφύγων από τη Συρία και φυσικά για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι,σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν στον επόμενο δίσκο των U2 θα υπάρχει κάποια αναφορά στα γεγονότα του Παρισιού, ο Bono είπε ότι έχει ξεκινήσει να γράφει ένα τραγούδι με τίτλο «SOS» ή «Streets of Surrender» για τον Ιταλό τραγουδιστή Zuchero.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία κατάφεραν να συνθέσουν με τη βοήθεια υπερσύγχρονης τεχνολογίας 3D απολιθώματα δεινοσαύρων που είχαν εντοπιστεί το 1989 και μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση τους.

Οπως διαπίστωσαν τα απολιθώματα αυτά δεν ανήκαν σε πολλούς δεινοσαύρους αλλά σε ένα και μάλιστα σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αγκυλόσαυρου. Ο Kunbarrasaurus όπως ονομάστηκε ο δεινόσαυρος ήταν … θωρακισμένος.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί ένας ολοκληρωμένος σκελετός αγκυλόσαυρου και δεύτερον γιατί μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι αγκυλόσαυροι ζούσαν μόνο στις περιοχές της Βορείου Αμερικής.

Οι αγκυλόσαυροι είναι γένος ορνιθίσχιων δεινοσαύρων, το οποίο έζησε στο ύστερο Κρητιδικό, πριν 66,5 με 65,5 εκατομμύρια.

Ήταν μεγάλοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι το σώμα των οποίων ήταν καλυμμένο από το κεφάλι μέχρι και την ουρά από μεγάλες ακίδες και οστέινες πλάκες καθιστώντας τον έτσι δύσκολη λεία για τους σαρκοβόρους εχθρούς του. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PeerJ».

Πηγή: tovima.gr
Ο τραγουδιστής των Radiohead, Τομ Γιορκ γράφει ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη
"Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σου έγραψα για τελευταία φορά. Ελπίζω να είσαι καλά και ότι το χιόνι πέφτει άφθονο στην Λαπωνία. Εδώ, κυρίως βρέχει". Με αυτή τη φράση, ο Βρετανός τραγουδιστής των Radiohead, Τομ Γιορκ, έγραψε μετά από πολλά χρόνια, ένα γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη για να του ζητήσει κάτι για αυτές τις γιορτές.
"Την τελευταία φορά που σου έγραψα, ήμουν εννέα ετών. Έκτοτε προσπάθησα να είμαι φρόνιμος, αλλά κάποιες φορές έκανα σφάλματα με θεαματικό τρόπο... Σήμερα είμαι 47 ετών και εάν με σκέφτεσαι έστω και λίγο, έχω ακόμα κάποια μικρά αιτήματα" κάνει το μικρό του απολογισμός ο αρχηγός των Radiohead.
Για να συνεχίσει με τα... αιτήματα του: "Θα ήθελα τα παιδιά μου να περάσουν χαρούμενα Χριστούγεννα, με αγάπη, κατανόηση και ειρήνη. Και θα μπορούσες να τους στείλεις λίγη ελπίδα για το μέλλον; Είναι πολύ σημαντικό. Δεν σου ζητάω να επιλύσεις τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Αυτά είναι δικά μας προβλήματα. Όμως ενδεχομένως, φέτος, θα μπορούσες να το σκεφθείς και να μην προσφέρεις δώρα στους επικεφαλής των πετρελαϊκών κολοσσών και στους πολιτικούς που εξαγοράζουν την επιρροή τους;" ζήτησε ο τραγουδιστής, που είναι γνωστός για τη μάχη του κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο Βρετανός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Σέρλοκ Χολμς, Το Παιχνίδι της Μίμησης) παρακάλεσε από την πλευρά του τον Άγιο Βασίλη να προσφέρει "λίγη μαγεία" στα παιδιά, να φωτίσει έναν κόσμο όπου "τα σύνορα μεταξύ της αθωότητας και της ευθύνης, μεταξύ της φαντασίας και του ψυχρού και γεμάτου εμπόδια κόσμου των ενηλίκων, ολοένα και ελαττώνονται".
Στο ίδιο ύφος η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ έχει μονάχα μία επιθυμία: "την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο" για να προσθέσει αμέσως μετά με χιουμοριστική διάθεση: "ακόμα κι αν χρειαζόμαστε πάντα και ένα νέο σημειωματάριο Moleskine".
Οι καλλιτέχνες έστειλαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Letters Live", που στοχεύει στο να προβάλει τα οφέλη της αλληλογραφίας σε έναν κόσμο που έχει "κατακλυστεί" από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS και κάθε είδους επικοινωνία μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών.

Μπορεί ένας -ή μία- δημόσιος υπάλληλος να ασχολείται με κάτι άλλο στον ελεύθερο χρόνο του/της, προκειμένου να… συμπληρώνει το εισόδημα; Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Στη Ρωσία το έκαναν, και η απάντηση ήταν αρνητική. Το «θύμα» της υπόθεσης ήταν η Eleonora Verbitskaya, δημόσια υπάλληλος της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία, στον ελεύθερο χρόνο της, δούλευε ως DJ με το ψευδώνυμο «Ellis Sexton». Η Eleonora είχε την… ατυχία -στη συγκεκριμένη περίπτωση- να είναι καλλονή και να το… δείχνει, ποζάροντας από καιρού εις καιρόν με τα πλούσια ελέη της σε κοινή θέα. Οι σέξι φωτογραφίες της, ωστόσο, από τη δεύτερη δουλειά και τη ζωή της, χαρακτηρίστηκαν από τους προϊσταμένους της… υπερβολικά «καυτές», και τους οδήγησαν στην απόφαση να την απολύσουν. Ο δικηγόρος της ανέφερε πως έχασε τη δουλειά της, επειδή, πολύ απλά, είναι πολύ σέξι και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να το απαγορεύει αυτό.  «Η Eleonora δεν πήγε ποτέ στη δουλειά με προκλητική αμφίεση και η απόλυση της είναι παράνομη» υποστήριξε.
dj 1 SEXY
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι bogaz musique εγκαινιάζουν μία καινούρια εποχή live παραστάσεων στην ιστορική «Βεντέτα» της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζονται να βάλουν φωτιά στις νύχτες της συμπρωτεύουσας!
 
Από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις, η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανεβαίνει στο πάλκο της θρυλικής, vintage μουσικής σκηνής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που εδώ και πολλά χρόνια γράφει τη δική της σημαντική ιστορία στο χώρο του αυθεντικού έντεχνου, λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.
 
Με δεδομένη και αποδεδειγμένη την αγάπη της για τα σπουδαία λαϊκά, σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, αλλά και με συγκίνηση για την παρουσία της στο χώρο που παλλόταν για δεκαετίες αυτό το είδος τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με τους  εξαιρετικούς συνεργάτες της στήνουν με τη σειρά τους ένα post μικρασιάτικο πάλκο στη «Βεντέτα» , προσαρμοσμένο όμως στα ηχητικά δεδομένα και τις προκλήσεις της νέας εποχής. 
Και προτείνουν ένα παθιασμένο, διονυσιακό πρόγραμμα, που ενώνει το καινούριο με το παλιό, ακριβώς όπως ενώνονται, συνυπάρχουν και εμπεριέχονται στις μουσικές καταβολές όλων μας. Ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα τραγούδια, παρουσιασμένα με φρέσκο, σαρωτικό ήχο, χωρίς να λείψουν και νέα, ανέκδοτα ακόμη τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο της Ελένης και των bogaz που θα κυκλοφορήσει σύντομα. 
 
Για έναν ακόμη χειμώνα η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι συνεργάτες της κάνουν την έκπληξη, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Και υπόσχονται πως κάθε live στη «Βεντέτα» θα είναι μία συναρπαστική εμπειρία που θα καθηλώσει το κοινό, με σεβασμό στην παράδοση του χώρου, συνεχίζοντας την ιστορία του και δημιουργώντας ένα νέο, εναλλακτικό τρόπο ουσιαστικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
 
Οι boğaz musique είναι οι:  Χατζηκωνσταντίνου Σπύρος –κιθάρες , μπαγλαμά
Χατζησταύρου Αριστείδης – κιθάρες
Τσαρδάκας Απόστολος - κανονάκι, τζουρά
Κελλάρης  Χάρης - κοντραμπάσο
Καλαμάρας Βαγγέλης - τύμπανα
Διαμαντής Αργύρης - κρουστά 
 
Ήχος - Σπυρόπουλος Τάκης 
Φωτισμοί - Εμμανουηλίδου Νεκταρία 
 
ΒΕΝΤΕΤΑ 
Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 3
Τηλέφωνο Kρατήσεων:2310 234973
Εισιτήριο θεάματος: 10 Ευρώ
Ώρα έναρξης: 22:00
 


Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, έως τις 21 Δεκεμβρίου ο ΟΑΕΔ θα χορηγήσει και φέτος το δώρο Χριστουγέννων 2015 στους επιδοτούμενους ανέργους που αριθμούν τους 115.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Οργανισμό Απασχόλησης. Το δικαιούνται όσοι λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας και όσες μητέρες παίρνουν επίδομα μητρότητας. Ειδικότερα, ο ΟΑΕΔ όπως κάθε χρόνο παρέχει στους άνεργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, δώρο Χριστουγέννων ίσο με το ποσό της τακτικής επιδότησης εάν έχουν πάρει επίδομα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 και αναλογία σε όσους έχουν πάρει επιδότηση για μικρότερη διάρκεια ίση με 3 ημερομίσθια ανά μήνα επιδότησης.
Έτσι, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ, όλα τα επιδόματα:
Πρόκειται για:
Το επίδομα ανεργίας
τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων
τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων
το επίδομα μητρότητας
το Δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ στους επιδοτούμενους ανέργους.
Ολυμπιακός: Περνάει και με ήττα 1-0 ή 2-1 αλλά θέλει νίκη με Άρσεναλ
Δεκαοχτώ χρόνια από την πρώτη του συμμετοχή στο Champions League ο Ολυμπιακός έχει απόψε την ευκαιρία να πετύχει τη μεγαλύτερη στην ιστορία του πρόκριση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Οι Πειραιώτες περνούν στην επόμενη φάση ακόμα και ήττα 1-0 ή 2-1 από την Άρσεναλ, την οποία υποδέχονται στο κατάμεστο από κόσμο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (21:45, ΕΡΤ 1, OTE SPORT 2, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sport-fm.gr).

Παρόλα αυτά, από το μυαλό του Μάρκο Σίλβα και των παικτών του δεν περνάει κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη, την οποία θέλουν για να ολοκληρώσουν με εντυπωσιακό τρόπο την πορεία που είχαν φέτος στο Champions League και φυσικά το μεγάλο διπλό στο Λονδίνο επί των «κανονιέρηδων».

Η αποστολή χωρίς αμφιβολία των νταμπλούχων Ελλάδας δεν είναι εύκολη, αφού οι Λονδρέζοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να χαλάσουν τη γιορτή που θα στηθεί απόψε στο φαληρικό γήπεδο και για αυτό το λόγο χρειάζεται τεράστια συγκέντρωση και υπομονή στο παιχνίδι τους από πλευράς «ερυθρόλευκων».

Στο καθαρά αγωνιστικό, ο Σίλβα αναμένεται να παρατάξει με 4-2-3-1 τον Ολυμπιακό απέναντι στους Άγγλους. Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Ρομπέρτο, ο οποίος μπροστά του – από δεξιά προς αριστερά – θα έχει τους Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σιόβα και Μαζουακού. Ως αμυντικά χαφ θα αγωνιστούν οι Κασάμι και Μιλιβόγεβιτς, με τον Σεμπά και τον Πάρντο στα πλάγια.

Ο Φορτούνης θα αναλάβει οργανωτικό ρόλο και ο Ιντέγε θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης. Την αποστολή συμπληρώνουν οι Καπίνο, Καμπιάσο, Ντα Κόστα, Ντομίνγκες, Φινμπόγκασον, Ερνάνι, Σαλίνο και Βούρος. Εκτός έμειναν οι Μανιάτης, Μπουχαλάκης, Χουτεσιώτης και Πουλίδο.

Στο απέναντι στρατόπεδο, ο Αρσέν Βενγκέρ αναμένεται να παρατάξει και εκείνος με το ίδιο σύστημα την ομάδα του. Η πιθανή ενδεκάδα των φιλοξενούμων θα αποτελείται από τους Τσεχ (τερματοφύλακας), Μπεγερίν, Μερτεζάκερ, Κοσιελνί και Μονρεάλ (άμυνα), Φλαμινί, Ράμσεϊ (αμυντικοί μέσοι), Τσάμπερλεϊν, Κάμπελ, Εζίλ (μεσοεπιθετικοί) και Ζιρού (επίθεση).

Στην αποστολή μετέχουν οι Οσπίνα, Ντεμπισί, Γκάμπριελ, Γκιμπς, Τσέιμπερς, Αϊόμπι και Γουόλκοτ. Στο Νησί έμειναν οι Σάντσες, Καθόρλα, Κοκλέν, Γουίλσιρ, Γουέλμπεκ, Αρτέτα και Ροζίτσκι.
news.gr
Ζει στον Βόρειο Πόλο και σε χρόνο μηδέν πάνω στο έλκηθρο του που σέρνουν ζωηρά ελάφια ο Αϊ- Βασίλης διανύει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Με την ίδια πάλι ευκολία και ταχύτητα ανεβοκατεβαίνει από καμινάδες για να μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου.

Στη δυτική παράδοση είναι ντυμένος στα κόκκινα, έχει πυκνή λευκή γενειάδα, είναι στρουμπουλός και γελάει δυνατά με την καρδιά του. Αυτός είναι ο Σάντα Κλάους των Άγγλων και των Αμερικανών, ο Περ Νοέλ των Γάλλων, ο Βάιναχτσμαν των Γερμανών και ούτω καθεξής…

Ωστόσο ο θρύλος του γεννήθηκε κάπου κοντά στο Ντεμρέ της σημερινής Νότιας Τουρκίας και η ιστορία του ξεκινά τον 4ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν γνωστή ως Μύρα της Λυκίας.

Αρχαία ερείπια μαρτυρούν τη σημασία της πόλης: ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο και λαξευτοί τάφοι στο βουνό, τόποι ταφής των πλούσιων κατοίκων.

Σε εκείνη την πόλη, λοιπόν, έζησε ο Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων, γνωστός και αγαπητός για τις καλές του πράξεις.
Έγινε άγιος αμέσως μετά τον θάνατό του και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου δεσπόζει σήμερα στο κέντρο του Ντεμρέ. Πιστοί έρχονται από όλον τον κόσμο για να προσκυνήσουν στον εορτασμό της μνήμης του, στις 6 Δεκεμβρίου. Οι ιστορίες για την καλοσύνη του Νικολάου εξαπλώθηκαν ταχύτατα αμέσως μετά τον θάνατό του. Τόσο αγαπητός ήταν που τα οστά του εκλάπησαν από τα Μύρα το 1087 και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων εισβολέων.

Στην ορθόδοξη παράδοση έγινε ο προστάτης άγιος των παιδιών και των ναυτικών. Αλλά χρειάστηκαν αιώνες για να μεταμορφωθεί η εικόνα του καλού επισκόπου στον Αϊ-Βασίλη με τα κόκκινα.

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε και ρίζωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αγιος Νικόλαος έγινε προστάτης της Μόσχας και της Γεωργίας στη Ρωσία και του Ναυτικού στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου, παρά την απαγόρευση αναγνώρισης αγίων που επέβαλλε ο προτεσταντισμός, επέζησε με το όνομα Σίντερ Κλάας, ο οποίος την ημέρα της εορτής του, στις 6 Δεκεμβρίου, παριστάνεται με ιερατική στολή και επισκοπική ράβδο να μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Αυτή είναι μάλλον η πιο καθαρή μορφή του Αγίου Νικολάου που απέμεινε σήμερα, αν και στην Ολλανδία παρουσιάζεται να έχει ως βοηθό του και ένα αγόρι από την Αιθιοπία, τον Μαύρο Πιτ, που η παράδοση θέλει να τον είχε απελευθερώσει ο Σίντερ Κλάας στα Μύρα και ο οποίος από ευγνωμοσύνη έμεινε για πάντα μαζί του ως βοηθός.
Ευρωπαίοι άποικοι, κυρίως Ολλανδοί, μετέφεραν μαζί τους τον μύθο στον Νέο Κόσμο.

Η συνέχεια γράφτηκε στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να δημιουργήσουν νοσταλγικές παραδόσεις και στράφηκαν προς τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος γιορτάζεται λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Το 1810, τη βραδιά της γιορτής του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε από τον Ιστορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης η πρώτη αμερικανική εικόνα του Αγίου Νικολάου με έντονες τις αρχικές ορθόδοξες ρίζες της, αλλά και με ένα τζάκι πλάι του με δώρα που υπονοεί την επίσκεψή του στα σπίτια. Αναγράφεται ρητά η εορτή του στις 6 Δεκεμβρίου και το πραγματικό ελληνικό όνομα του Αγίου Νικολάου.

Μερικά από τα πιο γνωστά δυτικά έθιμα των Χριστουγέννων, το έλατο και οι κάλτσες που κρεμιούνται στο τζάκι για να τις γεμίσει με δώρα ο Αϊ-Βασίλης, μεταφέρθηκαν από Γερμανούς στις ΗΠΑ, όπου εδραιώθηκαν σε συνδυασμό με τον Ολλανδό Sint-Nicolaas ή Sinter Klaas από όπου προέκυψε το Claus (Klaas και Claus από το Nicholas ή Nicholaus).

Η Coca-Cola άρχισε να χρησιμοποιεί την εικόνα του πρόσχαρου Σάντα Κλάους στις διαφημίσεις της από τη δεκαετία του 1930 εδραιώνοντας την εμφάνισή του στη λαϊκή κουλτούρα.

Η σημερινή μορφή του Αϊ-Βασίλη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μύθων από διαφορετικές εποχές και διαφορετικές περιοχές του κόσμου που εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε εποχής.
dogma.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!