Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

 Online shopping: Φαγητό, καφέ και ηλεκτρονικά είδη αγοράζουν οι Έλληνες οι καταναλωτές [πίνακας]

Η «διαδικτυοποίηση» του φαγητού είναι γεγονός και στην ελληνική αγορά. Η πανδημία φαίνεται ότι άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αγοράζουμε φαγητό, καθώς 7 στους 10 Έλληνες παραγγέλνουν φαγητό και καφέ ηλεκτρονικά.

Περίπου ίδιο είναι και το ποσοστό όσων αγοράζουν ηλεκτρονικά είδη. Σήμερα, το 65% των Ελλήνων καταναλωτών αγοράζει ηλεκτρονικά είδη, όπως tables και laptops, από το internet και όχι από φυσικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα, το delivery φαγητού με δείκτη 0.77 και τα ηλεκτρονικά είδη (0.70) παρουσιάζουν αισθητά μεγαλύτερη μεταφορά των αγορών στο online περιβάλλον.

Στο άλλο άκρο, οι αγορές για είδη φαρμακείου (0.43), είδη κήπου (0,33), αξεσουάρ για αυτοκίνητα/ποδήλατα, προϊόντα για κατοικίδια (0.36), σούπερ μάρκετ (0.35) και delivery αλκοολούχων (0.31) πραγματοποιούνται κυρίως σε φυσικά καταστήματα, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους σε κάθε κατηγορία (π.χ. ογκώδη αντικείμενα, μη διαθεσιμότητα, συνταγογραφούμενα φάρμακα).

Στα ευρήματα αυτά καταλήγει η έρευνα του Έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) και της εταιρείας Truberries.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι τάση και ενισχύεται

Οι ηλεκτρονικές αγορές που εδραιώθηκαν λόγω της καραντίνας, φαίνεται πως συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία ακόμη και παράλληλα με τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας , την αμέσως επόμενη περίοδο της άρσης του lockdown (Μάιος 2021), οι καταναλωτές δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν να ψωνίζουν από online καταστήματα (94%), ενώ ένα 14% του συνόλου του δείγματος δηλώνει έτοιμο να αυξήσει την συχνότητα των αγορών.

Κριτήρια αγοράς

Για την πλειοψηφία των καταναλωτών (60%), το να είναι το προϊόν στην φθηνότερη δυνατή τιμή δεν αποτελεί το βασικό κριτήριο προτίμησης ηλεκτρονικού καταστήματος. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα συνυπολογίζεται ως κριτήριο κατά την επιλογή ηλεκτρονικού καταστήματος για το 63% των καταναλωτών. Η αγωνία του καταναλωτή να είναι το προϊόν όπως φαίνεται στο site εμφανίζει δείκτη 0.55, δείχνοντας ότι ο συγκεκριμένος λόγος έχει σχεδόν την ίδια δύναμη επιρροής όσο και η τιμή (0.63).

Η δύναμη της φθηνότερης τιμής συναντάται σε μεγαλύτερο εύρος στην ηλικιακή ομάδα 45-54 Η ηλικία 18-24 είναι αυτή στην οποία μεγιστοποιείται το ενδιαφέρον για δωρεάν αποστολή της παραγγελίας.

Η αναφορά σε δωρεάν έξοδα αποστολής αντιμετωπίζεται κυρίως ως μια διαδεδομένη / αναμενόμενη πρακτική, παρά ως ένα ξεχωριστό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το κατάστημα που το υπόσχεται 7 στους 10 καταναλωτές που μπορούν να ανακαλέσουν πληροφορίες για τα έξοδα αποστολής της τελευταίους τους online παραγγελίας, αναφέρουν ότι δεν πλήρωσαν αυτοί, αλλά το κατάστημα Άρα, καθώς το σημαντικό (δηλαδή τα δωρεάν έξοδα αποστολής) είναι τόσο διαδεδομένο, δεν είναι διαφοροποιό στοιχείο αλλά εκ των ων ουκ άνευ (hygiene factor).

ot.gr

 Ο Τραμπ βρίσκει "ιδιοφυή" τη στρατηγική Πούτιν και "αδύναμο" τον Μπάιντεν

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες Τρίτη "ιδιοφυή" τη στρατηγική του ρώσου προέδρου στην Ουκρανία, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη διαχείριση της κρίσης από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Βλέποντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, όταν ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, "αναφώνησα ‘αυτό είναι ιδιοφυές’", είπε ο μεγιστάνας των ακινήτων κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε συντηρητικό πόντκαστ.

"Είναι πανούργος", πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον κ. Πούτιν, κρίνοντας καλό να θυμίσει πως "τον γνωρίζει πολύ καλά".

Η εγγύτητα των δύο ανδρών έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου.

Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε πάντως ότι ο ηγέτης της Ρωσίας "δεν θα έκανε ποτέ επί των ημερών της κυβέρνησης Τραμπ αυτό που κάνει τώρα".

Καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, χειρίζεται το ζήτημα, διαβεβαίωσε πως "δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος" η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία "να συμβεί καν".

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που διατηρεί ισχυρή επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και φλερτάρει με την ιδέα να είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, χαρακτήρισε εξάλλου "αδύναμες" τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

"Είναι ασήμαντες σε σύγκριση με την κατάληψη (μέρους) μιας χώρας, περιοχών με στρατηγική θέση", έκρινε.

"Όχι μόνο ο Πούτιν αποκτά αυτό που πάντα ήθελε, αλλά πλουτίζει ολοένα περισσότερο χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του αερίου", υπερθεμάτισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 25202675

Σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στην Τουρκία ανακοινώθηκε ότι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και πρόσφυγες, απαγορεύεται να εγκατασταθούν σε 16 επαρχίες της χώρας, ενώ έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε να μεταφερθούν Σύροι από περιοχές όπου αποτελούν περισσότερο από το 25% του πληθυσμού, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Middle East Eye. 

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν έλαβαν χώρα μια σειρά από περιστατικά κοινοτικής βίας σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, όπου Τούρκοι πολίτες πιστοί στην ακροδεξιά ρητορική των πολιτικών της Τουρκίας, επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις Σύρων, αλλά και πρόσφυγες. 

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πρωτοστατήσει στη ρητορική κατά των Σύρων. Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρά το ότι θέλει να περάσει μια φαινομενική φιλελεύθερη πολιτική στάση, υποσχέθηκε ότι θα έστελνε Σύρους πίσω στη χώρα τους εάν εκλεγεί πρόεδρος το 2023. 

Η Τουρκία φιλοξενεί επί του παρόντος 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και 1,7 εκατομμύρια ξένους εν μέσω νομισματικής κρίσης. 

Στο πλαίσιο των μέτρων ώστε να ενισχύσει τη δημοφιλία του μεταξύ της τεράστιας δεξαμενής ακροδεξιών και εθνικιστών ψηφοφόρων και για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, που μοιάζουν απογοητευμένοι ο Ερντογάν, με την πρόφαση της "μείωσης των εντάσεων στη χώρα", αποφάσισε να σταματήσει την "γκετοποίηση των γειτονιών από ξένους". 

Ο αριθμός των αλλοδαπών δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει περισσότερο από το 25% του συνολικού πληθυσμού σε μια γειτονιά. Σύμφωνα με αυτό, 16 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, της Προύσας, της Άγκυρας, της Αττάλειας, της Σμύρνης και του Χατάι, όπου ο συριακός πληθυσμός είναι ιδιαίτερα υψηλός, έχουν ήδη σταματήσει να εκδίδουν άδειες για κατοικίες για νεοαφιχθέντες αλλοδαπούς.

Η κυβέρνηση σταμάτησε επίσης να δέχεται αιτήσεις για άδεια διαμονής για κάθε είδους αλλοδαπό σε 800 γειτονιές σε 52 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του Φατίχ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πληθυσμός των Αράβων και του Αφγανιστάν είναι πολύ υψηλός, σε μία περιοχή εμφανώς υποβαθμισμένη, που παράλληλα φιλοξενεί όλα τα πρώην βυζαντινά μνημεία. 

Η αρχή μετανάστευσης της Τουρκίας είπε στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι η συνοικία Αλτιντάγ της Άγκυρας έχει χρησιμοποιηθεί ως οικόπεδο για τη μετεγκατάσταση Σύριων. Οργισμένοι ντόπιοι λεηλάτησαν και επιτέθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις Σύρων πέρυσι, όταν δύο Σύροι σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη για μια διαμάχη που ξέσπασε στο δρόμο. 

"Περισσότεροι από 4.500 Σύροι έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες κατοικημένες περιοχές καθώς 309 εγκαταλελειμμένα κτήρια κατεδαφίστηκαν και 177 επιχειρήσεις έκλεισαν", δήλωσε η αρχή στα μέσα ενημέρωσης. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ένα νέο κύμα Σύρων προσφύγων φτάνει στα σύνορα της Τουρκίας από τη Δαμασκό. "Οι περισσότεροι Σύροι προέρχονται από τη Δαμασκό λόγω της οικονομικής κρίσης εκεί", είπε. "Θα ήθελαν να πάνε στη Δύση μέσω της Τουρκίας". Ο Σοϊλού είπε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτούς τους Σύρους διαφορετικά από άλλους, καθώς η Άγκυρα δεν τους κατατάσσει ως πρόσφυγες αφού έφυγαν από το σπίτι τους για οικονομικούς λόγους. "Μεταφέρονται απευθείας σε καταυλισμούς και θα επιστραφούν πίσω", πρόσθεσε. 

Ο Σοϊλού αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι από 193.000 Σύροι έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα μέχρι τις αρχές του 2022. "Περισσότερα από 700.000 παιδιά από τη Συρία γεννήθηκαν στην Τουρκία", είπε. 

capital.gr

 Ερχεται διπλή αύξηση συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2023

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ύστερα από 12 χρόνια απωλειών ξεπαγώνει η προοπτική να δοθεί αύξηση της τάξης του 4%

Διπλή αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να έχουν όλοι οι συνταξιούχοι αφού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και θα δοθούν πρόσθετες αυξήσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

«ΤΑ ΝΕΑ» για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού παρουσιάζουν τα νέα δεδομένα και αναλύουν τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των απολαβών για εκατομμύρια συνταξιούχους.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων. Θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014 καθώς θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο.

Το συνολικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ιδιωτικός τομέας και 400 εκατ. ευρώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι), δηλαδή το πρόσθετο κόστος σε σχέση με σήμερα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ καθώς από πέρυσι είχε ανασταλεί η εισφορά για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το μηνιαίο καθαρό όφελος από την κατάργηση της ΕΕΑ φθάνει και τα 455 ευρώ για εισοδήματα 90.000 ευρώ.

Ειδικότερα από το 2023 θα σταματήσουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι πάρα πολύ υψηλές.

Αύξηση συντάξεων

Υστερα από 12 χρόνια απωλειών «ξεπαγώνουν» από το 2023 όλες οι συντάξεις, με προοπτική να δοθεί αύξηση της τάξης του 4%. Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα, από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν (10/2/2022), το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4,9%, ενώ ο πληθωρισμός θα τρέξει με ρυθμό 3,1%.

Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε ο συντελεστής ο οποίος θα συνδιαμορφωθεί από το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό θα δείξει αύξηση 4% στις συντάξεις το 2023.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2), και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι από 1-1-2023 «ξεπαγώνει» η αναπροσαρμογή των συντάξεων η οποία είχε ανασταλεί με νόμο του 2017 που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της τρόικας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχτεί αρχικά πάγωμα ως και το 2021.

Αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτή, οι συντάξεις θα είχαν αυξήσεις από 1-1-2022. Με την παράταση οι αυξήσεις θα έρθουν το 2023, εκτός φυσικά εάν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Παράλληλα για τους «παλιούς» συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, δηλαδή για εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, μειώθηκε η αρνητική προσωπική διαφορά τους, μεταξύ της επανυπολογισθείσας (με βάση τον νόμο Βρούτση) και της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Η αύξηση των συντάξεων το 2023 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς τους.

Ετσι, καθώς κάθε χρόνο (εφόσον αυτό επιτρέπει η πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) θα δίνεται μια αύξηση στις συντάξεις, θα μειωθεί γρηγορότερα η προσωπική διαφορά και θα έλθει πιο γρήγορα η πραγματική – και όχι η λογιστική – αύξηση.

Λογιστική αύξηση – μέσω της μείωσης της αρνητικής προσωπικής διαφοράς – θα έχουν και άλλοι παλιοί συνταξιούχοι με κάτω από 30 έτη ασφάλισης.

Πραγματική αύξηση θα έχουν δύο άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Στην πρώτη ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους (είτε με τον νόμο Κατρούγκαλου είτε με τον νόμο Βρούτση) έλαβαν αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους. Στη δεύτερη ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016.

 

«Τέλος τα ψώνια στο Μιλάνο, τα πάρτι στο Σεν Τροπέ και τα διαμάντια στην Αντβέρπη» έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτησή του, που αργότερα «έσβησε».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφερόταν στο σχόλιό του στις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας, με έναν υπαινιγμό για τους Ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους, σχετικά με τα ταξίδια τους στην Ευρώπη.

«Και αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Παραμένουμε ενωμένοι», έγραφε ακόμα στην ανάρτησή του.

Δείτε την ανάρτηση Μπορέλ, που αργότερα «κατέβηκε»:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!