Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΗΠΑ: Στο σφυρί βγαίνει μία κιθάρα του Τζορτζ Χάρισον
Μία κιθάρα που χρησιμοποιούσε ο Τζορτζ Χάρισον στα πρώτα βήματα των Beatles, η οποία στο παρελθόν εκτίθετο σε μουσείο της Βρετανίας, θα δημοπρατηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τιμή εκτίμησης από 400.000 ως 600.000 δολάρια.

Η ηλεκτρική αυτή κιθάρα είναι το πιο περιζήτητο αντικείμενο της διήμερης δημοπρασίας ανάμεσα σε εκατοντάδες προσωπικά αντικείμενα των μεγαλύτερων αστέρων του ροκ, τα οποία ο οίκος δημοπρασίας Julien's Auctions ελπίζει να αποφέρουν εκατομμύρια.

Ο Χάρισον είχε δανειστεί την κιθάρα όταν είχε δώσει τη δική του για επισκευή και είχε φωτογραφηθεί με αυτήν να παίζει σε συναυλίες, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου δημοπρασίας Μάρτιν Νόλαν.

"Ο Χάρισον έπαιζε με αυτήν στο κλαμπ Cavern στις αρχές της δεκαετίας του 60", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νόλαν αναφερόμενος σε νυχτερινό κλαμπ του Λίβερπουλ, απ΄όπου ξεκίνησε το θρυλικό συγκρότημα.

Την κιθάρα πουλάει ένας συλλέκτης στη Βρετανία, ο οποίος την είχε δανείσει στο μουσείο των Beatles στο Λίβερπουλ.
Η δημοπρασία αναμένεται να προσελκύσει θαυμαστές του συγκροτήματος, διασημότητες, μουσεία αλλά και τραπεζίτες της Wall Street που θέλουν να επενδύσουν.
tanea.gr

Οι πολυσύχναστες πόλεις και τα γραφικά χωριά είναι πάντα οι κύριες επιλογές των ανθρώπων τόσο για διαμονή, όσο και για ένα ταξίδι. Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν κάποια μέρη στον πλανήτη, ικανά να μας θυμίσουν πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος στις διάφορες γωνίες του και πόσα μέρη που δεν είχαμε αντιληφθεί την ύπαρξή τους βρίσκονται διάσπαρτα σε μακρινές αποστάσεις από τα φώτα της πόλης.
Ο πλανήτης μας είναι αδιανόητα μεγάλος και αυτό σημαίνει αναπόφευκτα ότι η καθημερινότητα διαφέρει από μέρος σε μέρος, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν κοινωνίες που ζουν υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, όλοι τους οι γείτονες είναι και συγγενείς τους, έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο internet κ.ο.κ. Ας γνωρίσουμε 7 από αυτά, για να δούμε τι συμβαίνει σε μέρη που πολλοί δεν θα καταφέρουν να φτάσουν ποτέ.
Longyearbyen, Νορβηγία
Το Longyearbyen είναι μια περιοχή που βρίσκεται στη Νορβηγία, με 2 χιλιάδες κατοίκους, οι οποίοι περνούν μακρές περιόδους συνεχούς ημέρας ή ακατάπαυστης νύχτας, καθώς βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Αυτό, όμως, που το κάνει τόσο γοητευτικό είναι ότι εκεί βρίσκεται το Global Seed Vault, ένας υπόγειος αποθηκευτικός χώρος, όπου φυλάσσονται όλα τα διαφορετικά είδη σπόρων του πλανήτη, σε περίπτωση που χρειαστούν μετά από καταστροφές. Το μέρος είχε καταστραφεί εντελώς από τους Γερμανούς το ‘40, ξαναχτίστηκε, όμως, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι από τότε το επισκέπτονται και πολλοί τουρίστες.

Το Νησί του Πάσχα, Πολυνησία
Οι ντόπιοι το ονομάζουν Ράπα Νούι, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο είναι γνωστό ως το Νησί του Πάσχα και πρόκειται για ένα νησί της Πολυνησίας στον Ειρηνικό ωκεανό, το οποίο θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, με έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.270 κατοίκους. Τα τεράστια μονολιθικά αγάλματα ονόματι moai που ανευρίσκονται στα εδάφη του είναι αυτά για τα οποία είναι διάσημο, ενώ άλλο ένα χαρακτηριστικό του νησιού είναι το τροπικό του κλίμα. Η πιο κοντινή πόλη σε αυτό βρίσκεται 2 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

WWW.WIKIPEDIA.COM
Lajamanu, Αυστραλία
Στην Αυστραλία βρίσκονται πολλά απομονωμένα μέρη κι ένα από αυτά είναι το Lajamanu, μια μικρή πόλη όπου ζουν 700 άνθρωποι. Στην πόλη αυτή υπάρχει ένα και μοναδικό κατάστημα τροφίμων, όπου τρόφιμα έρχονται μια φορά την εβδομάδα και χάρη σε μια γεννήτρια και μερικά φωτοβολταϊκά, οι κάτοικοι έχουν λίγο ηλεκτρικό ρεύμα. Το Lajamanu ιδρύθηκε από την κυβέρνηση αρχικά σαν ένας τρόπος ελέγχου του υπερπληθυσμού της χώρας, με ανθρώπους να εξαναγκάζονται να ζήσουν στη μέση του πουθενά, σήμερα, όμως, ζουν εκεί ευτυχισμένοι κι έχουν δημιουργήσει και δική τους γλώσσα. 

Kake, Αλάσκα
Φιλοξενεί περίπου 650 ανθρώπους και είναι ένα μικρό ψαροχώρι στις άγριες εκτάσεις της Αλάσκας. Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κάποιος εκεί είναι μόνο με βάρκα ή με κάποιο εναέριο μέσο, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι μια επείγουσα κατάσταση χρειάζεται περίπου μιάμιση μέρα για να αντιμετωπιστεί, παρ’ όλο, όμως, που είναι επικίνδυνο να ζει κανείς εκεί, είναι ένα όμορφο μέρος, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του να είναι κάτω των 18.    

Bakhtia, Σιβηρία
Στη Bakhtia δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, τηλέφωνο και καμία πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια. Και σαν να μην είναι αρκετά αυτά, οι θερμοκρασίες της περιοχής αυτής πέφτουν υπό του μηδενός σχεδόν όλο το χρόνο, καθιστώντας την ένα όχι και τόσο εύκολο μέρος να ζήσει κάποιος. Οι τουρίστες την επισκέπτονται με καράβι ή ελικόπτερο, μόνο όταν ο καιρός το επιτρέπει, και οι 300 άνθρωποι που ζουν εκεί βασίζονται στο κυνήγι με τη βοήθεια σκύλων για την τροφή τους. Τα καλοκαίρια αποθηκεύουν φαγητό για το χειμώνα, όπου περνούν μήνες με σκοτάδι και βλέπουν ξανά ήλιο την άνοιξη. Ξαφνικά, οι δικοί μας χειμώνες δεν ακούγονται και τόσο άσχημοι…

WWW.WIKIPEDIA.COM
Tristan da Cunha, Νότια Αφρική
Μόλις 270 άνθρωποι ζουν στο Tristan da Cunha, γνωστό ως το πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου, στο οποίο φτάνει κανείς μετά από επταήμερο ταξίδι με το καράβι από το Κέιπ Τάουν. Παρά το γεγονός της απομόνωσης, όμως, οι κάτοικοί του ζουν καλά, καθώς μοιράζονται τις δουλειές και τα κέρδη της κοινωνίας τους κι έχουν μια φοβερή αίσθηση αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Τα αρνητικά; Βρέχει περίπου 20 μέρες κάθε μήνα, υπάρχει μόνο ένας δρόμος σε ολόκληρο το νησί, πρέπει να παραγγείλει κανείς τρόφιμα μήνες πριν από το τοπικό παντοπωλείο και το ηλεκτρικό ρεύμα παρέχεται μόνο από γεννήτριες.

Palmerston, Νήσοι Κουκ
Οι 60 κάτοικοι του Palmerston στις αυτοδιοικούμενες νήσους Κουκ είναι όλοι απόγονοι ενός και μοναδικού πρόγονου, που σημαίνει ότι στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί πολλά… περίεργα ραντεβού. Παίρνουν τις προμήθειές τους από το μοναδικό πλοίο που φτάνει στην περιοχή μόνο 2 φορές το χρόνο, υπάρχουν μόνο δύο τηλέφωνα στο νησί και το internet δουλεύει μονάχα 4 ώρες την ημέρα, ενώ υπάρχει πρόβλημα και με το ηλεκτρικό ρεύμα. Παρά τις δυσκολίες, οι τουρίστες που έχουν επισκεφτεί το μέρος αναφέρουν εξαιρετική φιλοξενία και φιλική διάθεση από τους κατοίκους του απομονωμένου αυτού τόπου.  
clickatlife.gr
windows-10-technical

H Microsoft αποκάλυψε την ονομασία που θα ακολουθήσει σε όλες τις εκδόσεις του νέου λειτουργικού της συστήματος, με 7 εκδοχές συνολικά να ετοιμάζονται.
H Windows 10 Home είναι η έκδοση με όλες τις βασικές λειτουργίες ενσωματωμένες, όπως είναι η Cortana και το Microsoft Edge. Το Windows 10 Pro είναι μία περισσότερο εμπλουτισμένη έκδοση, με σκοπό να διευκολυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ το Windows 10 Enterprise δίνει περισσότερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας και μεγαλύτερους οργανισμούς, ενώ η έκδοση Windows 10 Education είναι μία παραλλαγή, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Στο πεδίο των smartphones και των tablets, έχουμε το Windows 10 Mobile, που παραμετροποιεί το λειτουργικό σύστημα για συσκευές με οθόνη αφής, ενώ όταν κανείς θα συνδέει τη συσκευή με αυτό το λειτουργικό σύστημα σε μία μεγάλη οθόνη, το smartphone ή το tablet θα μπορεί να λειτουργεί ως ένας μικρός υπολογιστής. Θα υπάρχει και μία παραλλαγή, το Windows 10 Mobile Enterprise για όσους έχουν παραγωγική σχέση εργασίας με την έννοια του Mobility.
Για ακόμα μία φορά, η Microsoft τόνισε ότι όσοι χρησιμοποιούν Windows 7, 8.1 και Windows Phone 8.1 θα μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν τα Windows 10 μέσα στον πρώτο χρόνο από την επίσημη διάθεσή του νέου λειτουργικού συστήματος στο ευρύ κοινό. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ημερομηνία εκείνη…
pestaola.gr
18 Μαΐου 2015: Τα Μουσεία γιορτάζουν!
Ποικίλες εκδηλώσεις οργανώνονται και φέτος στα μουσεία της χώρας, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου. Κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2015 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Εκτός από τα ιδιωτικά μουσεία, στον εορτασμό συμμετέχουν πάνω από 50 δημόσια μουσεία και σχεδόν 30 αρχαιολογικοί χώροι, με πλήθος εκθέσεων, ημερίδων, διαλέξεων, θεματικών ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών εκδηλώσεων κ.ά. Την ημέρα του εορτασμού η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μια ματιά στις εκδηλώσεις

Τιμώμενο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) , όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από 15 έως 24 Μαΐου.

Ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου με ημερίδα που θα έχει θέμα «Eκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό».

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Μαΐου (19:00) με σύντομες ομιλίες, περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, προβολές ταινιών και συναυλία σύγχρονης μουσικής. Ομιλητές θα είναι η Αλεξάνδρα Μπούνια, αν. καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Κωστής Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης.

Από 18 έως 24 Μαΐου θα λειτουργούν στους χώρους της Τεχνόπολης οι εκθέσεις:

- «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους» (Παλαιοί Φούρνοι, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης)
- «Σωλήνες, πόδια και χρώματα», με την επιμέλεια των εθελοντών του Μουσείου

Στις 22 και 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ψηφιακή αειφορία. Νέες προοπτικές για μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς» ( Αεριοφυλάκιο 2).

Στις 23 και 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός δραματοποίησης παραμυθιών για παιδιά 5 έως 12 ετών με θέμα το παλαιό Εργοστάσιο Φωταερίου.

Επίσης, στις 23 Μαΐου το Μουσείο σε συνεργασία με τους Αtenistas οργανώνει ξενάγηση για άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση.

Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

  • Μουσείο της Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 16 Μαΐου και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με το εξής πρόγραμμα:

Σάββατο, 16 Μαΐου:

-«Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες»: Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την βραδινή θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες». Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 8:30 μ.μ. και 10:30 μ.μ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το βράδυ και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

- Ευρωπαϊκά τραγούδια με μουσική τζαζ: Το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).

Δευτέρα, 18 Μαΐου:

- «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»: Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την θεματική παρουσίαση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά».

Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. και 6:30 μ.μ. και στα αγγλικά 3 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

- «Φτερά και πούπουλα» (για παιδιά έως 12 ετών): Παιδιά μέχρι 12 ετών, ανεξάρτητα ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή.

Θα βρουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία.

Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

- Αναμνηστικό μετάλλιο με θέμα τον κόρακα: Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικά μετάλλια τα οποία έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον κόρακα.

Οι αρχαίοι θαύμαζαν την υψηλή νοημοσύνη του κόρακα που ήξερε να καθοδηγεί τους οδοιπόρους σε έρημους τόπους, να προαναγγέλλει το μέλλον με διαφοροποίηση του τόνου της φωνής του και του πετάγματός του και να προαναγγέλλει με το κράξιμό του τη βροχή και τον άνεμο.

  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Κυριακή 17 Μαΐου:

- Aφηγήσεις παραμυθιών με τίτλο «Παραμύθια με τις Παραμυθοκόρες για ξόρκια, φυλαχτά και μαγικά με αφορμή την έκθεση Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό». Οι αφηγήσεις θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας», ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής.

- Σύντομα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα: «Τα 4 στοιχεία της φύσης». Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210.7294220

Δευτέρα, 18 Μαΐου:

- Eλεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου από τις 10:00 έως τις 21:00 (μόνιμες συλλογές και έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό»).
Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής «Γέφυρες Επικοινωνίας» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής.
    Περισσότερες πληροφορίες στο 210.7239438

    - Δημόσια Συζήτηση: «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.
      Ομιλητές: Άγγελος Δεληβορριάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

      Συντονίστρια: Δέσποινα Καταπότη, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

      Oι διευθυντές τριών σημαντικών μουσείων της χώρας συζητούν για το ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων σήμερα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

      Ώρα: 19:00.

      Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

      Πληροφορίες:
      Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
      Νεοφύτου Δούκα 4
      Tηλ: 210 7228321-3

      • Μουσείο Μπενάκη
      Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για το τριήμερο 17 – 19 Μαΐου 2015.

      Κυριακή 17 Μαΐου (10:00 – 18:00):
      Στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς διοργανώνεται μια ολοήμερη γιορτή για όλους με ξεναγήσεις στις εκθέσεις, προγράμματα για παιδιά και 240 τίτλους βιβλίων με έκπτωση 50% και 70% στο 3o BAZAAR που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά.

      Ειδικά για τη μέρα αυτή, η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του κτηρίου θα είναι δωρεάν, ενώ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις εκθέσεις «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» (στις 11:30, 13:30 και 16:30), «Κοσμάς Ξενάκης 1925-1984» (στις 13:00 και στις 16:00). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα.
      Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» (ώρα: 17:30 – 18:00).

      Στο πλαίσιο του 3ου Bazaar βιβλίων το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς θα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από προσφορές αντικειμένων και χαρτικών με έκπτωση από 40% μέχρι 70%, ενώ την Κυριακή 17 Μαΐου, που συμπίπτει με την τελευταία μέρα του Bazaar, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, όλα τα αντικείμενά του θα πωλούνται με έκπτωση 10%. Για τα Μέλη του Μουσείου Μπενάκη η έκπτωση θα είναι 20%.

      Δευτέρα 18 Μαΐου, 09:00 – 17:00:
      Το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανοίγει τις πόρτες του με δωρεάν είσοδο την Δευτέρα 18 Μαΐου.
      Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τo Πωλητήριο του Κεντρικού κτηρίου θα διαθέτει όλα τα αντικείμενα με έκπτωση 10%. Τα μέλη του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν έκπτωση 20%.

      Την ίδια ημέρα οι παραπάνω εκπτώσεις θα ισχύουν και για το Πωλητήριο Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3).

      Τρίτη 19 Μαΐου, ώρα 19:30:
      Το Μουσείο Μπενάκη τιμά το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης.
      Η εκδήλωση διοργανώνεται στο κτίριο της οδού Κουμπάρη και για την προσφορά και τις δράσεις του Εθνογραφικού Μουσείου Θράκης θα μιλήσουν: Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Κορρέ- Ζωγράφου, Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος, Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια - Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.
      • Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο ΓΑΙΑ
      Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ, την Κυριακή 17 Μαΐου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, οργανώνονται δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια.
      Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα περιήγησης στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ.
      Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά και την οικογένεια βασισμένα στην έκθεση «Το Μήνυμα της Θάλασσας»:
      - «Προστατεύω τα ζώα της θάλασσας», για παιδιά 5-8 χρονών, ώρες: 11.00, 12.15 και 13.00

      - «Φέτος οι παραλίες θα έχουν μόνον άμμο και βότσαλα», για παιδιά 9-13 χρονών, ώρες: 11.00 και 13.00

      - «Βρίσκουμε μικροπλαστικά εκεί που δεν το περιμένουμε!», για παιδιά 9-13 χρονών, ώρες: 11.00 και 13.00

      Για μικρότερα παιδιά (από 3 ετών) έχει σχεδιαστεί η αφήγηση παραμυθιών από δύο συγγραφείς:

      - «Γκρέις και Ρούμπι» της Ούλη Μοιρασγέτη, ώρες: 11.00 και 13.00

      - «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» της Μαρίνας Γιώτη, ώρα: 12.15
      • Ίδρυμα Θεοχαράκη
      Οι εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη θα πραγματοποιηθούν κατά την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 16 Μαΐου (18:00-01:00) με ελεύθερη είσοδο.
      Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
      -Έκθεση ζωγραφικής «Π. Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014»- Path performance 2 ατόμων στον 3ο όροφο. Ώρα έναρξης: 19.30
      - Μουσικοχορευτικά δρώμενα από τη Σχολή «Ραλλού Μάνου» στους εκθεσακούς χώρους. «Αρμός» στις 20.00 (4ος, 3ος, 2ος όροφος), «Κρανάη» στις 20.20 (3ος όροφος) και «Reboot» στις 21.00 (3ος όροφος)
      - Σόλο πρόγραμμα για βιολί με τον Πέτρο Χρηστίδη, με κομμάτια Bach & Paganini στον 2ο όροφο. Ώρα έναρξης: 20:30
      - Τζαζ ντούο για πιάνο και σαξόφωνο στον προαύλιο χώρο. Γιώργος Κωνσταντάκης, τενόρο σαξόφωνο και Γιάννης Χατζηιωάννου στο πιάνο με μουσικές των Louis Armstrong, Duke Ellington, Thelonious Monk και Miles Davis. Ώρα έναρξης: 21:45
      - Προβολή του ντοκιμαντέρ «Παναγιώτης Τέτσης: Παίζοντας με τα χρώματα» του Γιάννη Βαμβάκα. Ώρα έναρξης προβολής: 22:30. Διάρκεια: 100’
      Επίσης, θα υπάρχει ειδικό εορταστικό menu στο Café Merlin, ενώ είδη του Art Shop (αφίσες, μεταξοτυπίες, κατάλογοι, κοσμήματα) θα πωλούνται με έκπτωση ώς 70%.
      • Ίδρυμα Ευγενίδου
      Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο 16 Μαΐου, και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του -με ελεύθερη είσοδο- σε όλους τους φίλους/φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

      Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Σε όλες τις δραστηριότητες απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Eξαιρείται η συμμετοχή στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη και την Παρατήρηση του πλανήτη Δία με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, που δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.
      • Atelier Σπύρου Βασιλείου
      Το Atelier Σπύρου Βασιλείου, σε συνεργασία με τη Big Olive, διοργανώνει μία σειρά δράσεων, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Νύχτας και της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων.

      Σάββατο, 16 Μαΐου:
      - «Σπύρος Βασιλείου. Ο άνθρωπος πίσω από τον καλλιτέχνη»: Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία ιδιαίτερη ξενάγηση, που θα αφορά τον ίδιο το Σπύρο Βασιλείου, σε μία προσπάθεια ανάδειξης στοιχείων του ανθρώπου που βοηθάνε στην καλύτερη κατανόηση του έργου του.

      Δευτέρα 18 Μαΐου:
      Τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τα μέλη της οικογένειας του καλλιτέχνη, εστιάζοντας όχι μόνο στο έργο του Σπύρου Βασιλείου, αλλά και στο χώρο όπου έζησε και δημιούργησε, ο οποίος στεγάζει σήμερα το Atelier Σπύρου Βασιλείου.
      • Μουσείο Ηρακλειδών
      Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στο εορτασμό από την Παρασκευή 15 μέχρι και τη Δευτέρα 18 Μαΐου, με τις εξής εκδηλώσεις:

      15 Μαΐου, 17:00 (Aμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων)
      - «Η Διαδραστική Έκθεση 'Παίζω και Καταλαβαίνω' του Μουσείου Ηρακλειδών»: Ομιλία Απόστολου Παπανικολάου, επιστημονικού συμβούλου Μουσείου Ηρακλειδών, στο πλαίσιο της ημερίδας «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό», που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM (Ομάδα εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις /ICOM-CECA), σε συνεργασία με το τιμώμενο μουσείο για την Ελλάδα, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

      15 Μαΐου, 18:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, στο Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο)

      - «Η αξιοποίηση της παιδικής λογοτεχνίας στη διδακτική των Μαθηματικών»: Ομιλία των Ηλία Ανδριανού, Άρη Μαυρομμάτη και Ελένης Σβορώνου, με αφορμή τα βιβλία: Ένας γρίφος για τον Οκτάβιο Παζλ: 1. Η {μία και μοναδική} Μαύρη Θρούμπα της Λέλας Στρούτση (Εκδόσεις Κέδρος, 2015) και Τέχνη και μαθηματικά - Γεωμετρικά σχήματα των Άρη Μαυρομμάτη, Σοφίας Σταθοπούλου και Αποστόλη Παπανικολάου (Εκδόσεις Λιβάνη, 2014).

      16 Μαΐου, 18:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, στο Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο)

      - «Η συμβολή των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αναβάθμιση της παιδείας και της κοινωνίας»: Ένας ανοιχτός διάλογος με τους επιστημονικούς συμβούλους του μουσείου, Άρη Μαυρομμάτη και Αποστόλη Παπανικολάου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων – Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015.

      17 Μαΐου, 12:00-14:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο)
      - Ξενάγηση στη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» (Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης, 210 34 61 981, edu@herakleidon-art.gr).

      18 Μαΐου, 10:30-12:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, Παράρτημα: Απ. Παύλου 37, Θησείο)
      - Ξενάγηση στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών: Άνθρωποι-Μνήμες-Μνημεία. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960» (Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης, 211 01 26 486, annex@herakleidon-art.gr).
      • Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
      Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή 17 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Toy Stories», από τις 10:00 έως και τις 18:00.

      Η έκθεση, μια παρουσίαση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου.
      • Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
      Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τη Δευτέρα 18 Μαΐου με τις ακόλουθες δράσεις:

      11.00: Ξενάγηση στην έκθεση «Recorded Memories – Καταγεγραμμένη μνήμη»
      Η έκθεση περιλαμβάνει έργα είκοσι δύο καλλιτεχνών από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι πραγματεύονται ερωτήματα που αφορούν τη συλλογική μνήμη, τους τόπους μνήμης, τις διαφορετικές κουλτούρες της μνήμης, καθώς και τον ρόλο της εικόνας στις διαδικασίες αυτές.
      Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

      12.00: Bιωματική συνάντηση με θέμα «Ο εαυτός μας μέσα από τη φωτογραφία».
      Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να «δουν» πτυχές του εαυτού τους μέσα από εικόνες, με τη βοήθεια του φωτογράφου και οικογενειακού ψυχοθεραπευτή Αντρέα Τσονίδη, έργα του οποίου παρουσιάζονται επίσης στην έκθεση «Recorded Memories – Καταγεγραμμένη μνήμη».

      Προϋποθέσεις συμμετοχής:

      • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310566716, Δε-Κυ 11.00-19.00.
      • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.
      • Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών.
      • Οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους σε έντυπη μορφή μια φωτογραφία-αυτοπορτραίτο και μια φωτογραφία ενός αγαπημένου τους προσώπου.

      Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)

      Η είσοδος στο ΜΦΘ στις 18 Μαΐου είναι ελεύθερη για το κοινό (11.00-19.00), όπως και η συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις.

      in.gr

      Το Google Fit το είδαμε πριν μερικούς μήνες, ως μια πλατφόρμα που θα βοηθά τον χρήστη που ασκείται, να παρακολουθεί την υγεία του και να επιτύχει τους στόχους που βάζει σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

      Η εφαρμογή Google Fit υπολογίζει πόσο περπατά ή τρέχει ή κάνει ποδήλατο ο χρήστης και πλέον υπολογίζει και τις θερμίδες που έκαψε.

      Παράλληλα, μπορεί να υπολογίσει την απόσταση που διήνυσε ο χρήστης είτε τρέχοντας ή περπατώντας, είτε κάνοντας ποδήλατο.

      Η νέα έκδοση της εφαρμογής Google Fit [download] γίνεται διαθέσιμη σταδιακά για όλους και για να λειτουργήσει ο υπολογισμός μέτρησης θερμίδων, θα πρέπει ο χρήστης να δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όπως είναι το βάρος του, το ύψος του και την ηλικία του.Επίσης, η νέα έκδοση έρχεται με ένα ανασχεδιασμένο ιστορικό που κατηγοροποιεί τις δραστηριότητές ανά μέρες, εβδομάδες ή μήνες, ενώ το update περιλαμβάνει ακόμη και ένα Google Fit widget για την homescreen του smartphone, καθώς και ένα watch face για το Android Wear.

      Με την αναβάθμιση αυτή η Google προσφέρει μία πλήρης εφαρμογή αντίστοιχη των γνωστών Runtastic και Endomondo, με ελαφρώς λιγότερα χαρακτηριστικά.

      Πηγή: e-pcmag.com
      Πέθανε ο θρύλος της μπλουζ  Μπι Μπι Κινγκ
      Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο «βασιλιάς της μπλουζ» Μπι Μπι Κινγκ. Όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, ο θρυλικός κιθαρίστας πέθανε στον ύπνο του, στο σπίτι του στο Λας Βέγκας.

      Σύμφωνα με το BBC, είχε διαγνωστεί με διαβήτη και το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας εξαιτίας.

      Ο Ρίλεϊ Μπι Κινγκ γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1925. Ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους το 1949 στην εταιρεία RPM Records, στο Λος Άντζελες. Πολλές από τις πρώτες δουλειές του ηχογραφήθηκαν από τον Σαμ Φίλιπς, ο οποίος αργότερα ίδρυσε την Sun Records και ανακάλυψε τον Έλβις Πρίσλεϊ. Ο Κινγκ ήταν επίσης disc jockey στο Μέμφις, όπου και του δόθηκε το παρατσούκλι Beale Street Blues Boy, αργότερα γνωστό σαν B.B.

      Τη δεκαετία του 1950 αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής, θέση στην οποία οδηγήθηκε από τις επιτυχίες: You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer, Whole Lotta Love, You Upset Me Baby, Every Day I Have the Blues, Sneakin Around, Ten Long Years, Bad Luck, Sweet Little Angel, On My Word of Honor, και Please Accept My Love.

      Τεράστια ήταν επίσης η επιτυχία που γνώρισε όταν έκανε το άνοιγμα στις συναυλίες της περιοδείας των Rolling Stones το 1969. Η επιτυχία του Κινγκ συνεχίστηκε τη δεκαετία του '70, ενώ από το 1951 έως και το 1985 εμφανίστηκε στον πίνακα των charts του Billboard για την R&B 74 φορές.

      Τις δεκαετίες που ακολούθησαν ('80, '90 και του 2000) ηχογραφούσε ολοένα και λιγότερα νέα τραγούδια, καθώς είχε επιλέξει να αφιερωθεί σε εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες αλλά και ζωντανές εμφανίσεις, οι οποίες μετρούσαν 300 νύχτες κάθε χρόνο. Το 1988 συνεργάστηκε με τους U2 στο άλμπουμ Rattle and Hum με το σινγκλ When Love Comes To Town. Επίσης, το 2000 συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον για την ηχογράφηση του Riding With the King.

      Το 2006, σε ηλικία 80 ετών, έπαιξε στο Hallam Arena του Σέφιλντ, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη. Σε αυτή τη συναυλία συνεργάστηκε με τον Γκάρι Μουρ, με τον οποίο είχε και παλαιότερα συνεργαστεί για το τραγούδι Since I Met You Baby. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2006 στο Στάδιο Γουέμπλεϊ.











      Newsroom ΔΟΛ

      Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή τροφίμων τους φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην αστάθεια και τα επεισόδια επισιτιστικών κρίσεων σε σχέση με τις χώρες εξαγωγής.

      Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και η ζήτηση τροφίμων αυξάνονται, η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου έχει καταστήσει τον εφοδιασμό τροφίμων πιο ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις διακυμάνσεις της αγοράς, αναφέρει νέα διεθνής έρευνα.
      Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερες πιθανότητες για επισιτιστικές κρίσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπου το γόνιμο έδαφος και οι υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι και ως εκ τούτου, η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

      Η ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Βιρτζίνια και της Πάντοβα και το Πολυτεχνείο της Λωζάννης αξιολόγησε τη διαθέσιμη παροχή τροφίμων σε περισσότερες από 140 χώρες με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου και αποκάλυψε ότι η επισιτιστική ασφάλεια γίνεται ολοένα και πιο επιρρεπής σε διαταραχές στη δημογραφική ανάπτυξη, καθώς η ανθρωπότητα ασκεί αυξανόμενη πίεση στις περιορισμένες εκτάσεις και τους υδάτινους πόρους.

      «Κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μια εντατικοποίηση του διεθνούς εμπορίου τροφίμων και μία αύξηση του αριθμού των χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων», δήλωσε ο Πάολο Ντ’Οντορίκο, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

      «Κατά μέσο όρο, περίπου το ένα τέταρτο των τροφίμων που τρώμε βρίσκεται στη διάθεσή μας μέσω του διεθνούς εμπορίου. Αυτή η παγκοσμιοποίηση των τροφίμων συμβάλει στο να μεταφέρονται οι επιδράσεις των τοπικών διαταραχών και κρίσεων στην παραγωγή τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

      Η επισιτιστική ασφάλεια κατά κανόνα ορίζεται ως η συνεχής διαθεσιμότητα και πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής, σύμφωνα με τον Ντ’Οντορίκο.

      Ο Ντ’Οντορίκο και η ομάδα του χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να εξομοιώσουν το παγκόσμιο δίκτυο εμπορίου τροφίμων μεταξύ του 1986 και του 2011, σε συνδυασμό με ένα κλασσικό μοντέλο αύξησης του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιορισμούς της διαθεσιμότητας των τροφίμων μέσω της εγχώριας παραγωγής και του εμπορίου, και στη συνέχεια εξέτασαν την ανταπόκριση του συστήματος σε διαταραχές.

      Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συνδυασμένη δυναμική του πληθυσμού και της πρόσβασης σε τρόφιμα γίνεται όλο και λιγότερο ανθεκτική και περισσότερο επιρρεπής σε αστάθεια.

      Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή τροφίμων τους φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην αστάθεια και τα επεισόδια επισιτιστικών κρίσεων σε σχέση με τις χώρες εξαγωγής.

      Πηγή: naftemporiki.gr

      Η αναγνώριση και η σωστή ερμηνεία των δερματικών βλαβών αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόγνωση. Αυτά υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα, η Ευτέρπη Ζαφειρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, αναπτύσσοντας το θέμα «Χρόνιες Ηλιακές Βλάβες: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε», από τα Τρίκαλα.

      Με εικόνες και ενδελεχή επιστημονική ανάλυση, η κ. Ζαφειρίου αναφέρθηκε αρχικά στα ευεργετικά αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας, για να αναφερθεί στη συνέχεια και στις αρνητικές επιπτώσεις της, τις καλοήθεις δερματικές εκδηλώσεις, και για τις προκαρκινικές παθήσεις του δέρματος. Οι λόγοι της αύξησης των συμπτωμάτων καρκίνου του δέρματος, είναι η αυξημένη διαλείπουσα ή χρόνια έκθεση στον ήλιο, η συνήθεια της ηλιοθεραπείας και του μαυρίσματος, η μεταβολή των κλιματολογικών παραμέτρων και τέλος η μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος.

      Για το κακοήθες μελάνωμα, η κ. Ζαφειρίου ανέφερε πως ο κακοήθης όγκος του δέρματος προέρχεται από τα μελανοκύτταρα και είναι αποτέλεσμα της υπερδιέγερσης από την υπεριώδη ακτινοβολία - τη χρόνια, ή διακεκομμένη και έντονη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Παράγοντες που ρυθμίζουν την έκβαση της υπερδιέγερσης, είναι ο τύπος δέρματος Ι και ΙΙ, προδιαθεσικοί παράγοντες, ανοσοκαταστολή, χρόνιος ερεθισμός- ηλιακά εγκαύματα και γεννητικές ορμόνες (εγκυμοσύνη).

      Επίσης στην αιτιολογία συμπεριλαμβάνεται και η εξαλλαγή δερματικών βλαβών, όπως και η κληρονομικότητα. Για να αποφεύγονται τα άσχημα αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως σημείωσε η κ. Ζαφειρίου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρέως φάσματος αντηλιακά κατά της ακτινοβολίας Α και Β, τα οποία να εφαρμόζονται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή τους κάθε 2-3 ώρες. Η χρήση προστατευτικού ρουχισμού και καπέλου είναι ακόμα πιο αποτελεσματική.

      Επίσης έκανε λόγο για αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (11π.μ -16 μ.μ.), και αυτοεξέταση του δέρματος για την έγκαιρη διάγνωση. "Ελέγξτε εάν υπάρχουν αλλαγές στο δέρμα σας: Μια νέα ελιά, μια αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, ή τα όρια μιας ελιάς, ένας σπίλος που αιμορραγεί, μια πληγή που δεν κλείνει. Σε ύποπτες βλάβες να πάτε αμέσως σε κάποιον δερματολόγο και να γίνεται τακτική παρακολούθηση", σημείωσε η κ. Ζαφειρίου.Σε κάθε περίπτωση, ο καρκίνος του δέρματος είναι συχνό πρόβλημα με κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά το 95% των περιπτώσεων αποτελούν προβλήματα ιάσιμα εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από το δερματολόγο.

      Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Τρικκαίων και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας.

      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

      Η βρετανική εφημερίδα «Independent» δημοσιεύει έρευνα για το πόσα λεφτά και σε ποιους οργανισμούς χρωστάει το ελληνικό κράτος.
      Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τα 323 δις. ευρώ του ελληνικού χρέους, το 60% ανήκει στην Ευρωζώνη, η οποία χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα από το 2010, οπότε και ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
      Το υπόλοιπο μέρος του χρέους μοιράζεται μεταξύ του ΔΝΤ (10%) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (6%), των ελληνικών τραπεζών (3%), ενώ σε άλλα ομόλογα ανήκει το 15% του χρέους.
      Πωλείται το σπίτι του Φελίνι στη Ρώμη έναντι 4,6 εκατ. δολαρίων
      Τι αγοράζει κανείς με 4,6 εκατ. δολάρια στο Μανχάταν, διερωτάται σε άρθρο του την Πέμπτη, το πρακτορείο Bloomberg.
      Ένα δυάρι διαμέρισμα με θέα στο Empire State Building, είναι η απάντηση.

       Με τα ίδια χρήματα, ωστόσο, στη Ρώμη αγοράζεις κάτι πολύ μεγαλύτερο: το σπίτι του Φρεντερίκο Φελίνι, ένα διαμέρισμα στον πέμπτο όροφο ενός παλαιού κτιρίου όπου ο διάσημος σκηνοθέτης ζούσε όταν γύριζε τη θρυλική «La Dolce Vita», σύμφωνα με την μεσιτική εταιρία Coldwell Banker που έχει αναλάβει την πώλησή του.

       Με τρία υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, βεράντες με θέα τους κήπους μιας αριστοκρατικής βίλας, το διαμέρισμα θεωρείται πραγματική ευκαιρία, υποστηρίζει το Bloomberg: Μπορεί αντίστοιχα ακίνητα στην περιοχή να κοστίζουν περίπου 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, όμως το όνομα και μόνο του Φελίνι αρκεί για να διπλασιάσει την τιμή του.

       Παρόλα αυτά, το διαμέρισμα διατίθεται προς πώληση εδώ και δύο μήνες και παραμένει χωρίς αγοραστή. Ο σημερινός ιδιοκτήτης το απέκτησε από τον Φελίνι στο 1969.

       Σε μια χώρα όπου οι κάτοικοι έχουν ακριβά σπίτια αλλά περιορισμένη ρευστότητα, η Ιταλία αποτελεί μια αγορά όπου κυριαρχούν οι αγοραστές.

       Πολλοί Ιταλοί έχουν περισσότερα από ένα ακίνητο. Για την ακρίβεια, κάθε ιδιοκτήτης έχει κατά μέσο όρο 1,3 ακίνητα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

       Ένα τυπικό ιταλικό νοικοκυριό, όπου ο μέσος όρος διαθέσιμου εισοδήματος είναι μόλις 24.724 δολάρια και τα νεαρά μέλη της οικογένειας βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλή ανεργία, το πιθανότερο είναι ότι θα προτιμήσει να πουλήσει το δεύτερο ακίνητο παρά να πληρώσει φόρους για αυτό. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η υπερπροσφορά ακινήτων οδηγεί πτωτικά τις τιμές, καταλήγει το πρακτορείο, ακόμα και για κάτι με ιστορική αξία, όπως το σπίτι του Φελίνι.
      tanea.gr

      Αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο Βρετανοί τουρίστες έπεσαν θύματα ενός πρακτορείου που τους υποσχόταν διαμονή σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, το οποίο όμως δεν ήταν έτοιμο! Συγκεκριμένα στο site του διαφήμιζε ειδυλλιακές διακοπές σε πεντάστερο ελληνικό ξενοδοχείο στη Χαλκιδική με τις τιμές να ξεκινούν από… 419 λίρες. Δυστυχώς πολλοί εμπιστεύτηκαν το εν λόγω πρακτορείο και έφτασαν στην Ελλάδα αλλά αυτό που αντίκρισαν δεν τους άρεσε καθόλου! Όχι μόνο δεν ήταν αυτό που τους είχαν περιγράψει αλλά το ξενοδοχείο ήταν… μισοτελειωμένο! Οι τουρίστες έκπληκτοι βρήκαν εργάτες να δουλεύουν, βρήκαν πόρτες χωρίς τζάμια, έπιπλα ακόμη στις συσκευασίες τους. Κάποιοι πλήρωσαν 1.000 λίρες την εβδομάδα για αυτές τις διακοπές και όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν μέσω του twitter, με φωτογραφίες και μηνύματα οργής! Συγκεκριμένα η Τζες Γουντχάους από το Ντέρμπισαϊρ έγραψε: «Φτάσαμε σε αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, all inclusive το οποίο ήταν το απόλυτο αίσχος. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι το ξενοδοχείο θα είχε τελειώσει. Υπάρχουν σοβαρά θέματα υγιεινής και ασφάλειας! Το ξενοδοχείο δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει. Όποιος το σκέφτεται να το αποφύγει». Το τραγικό ήταν ότι ένας άλλος τουρίστας, ο Σαμ Πάσκο, έγραψε πως είχε κλείσει στο ίδιο ξενοδοχείο για τον μήνα του μέλιτος αλλά βρήκε οικοδομή!
      misoteleiomeno
      Πηγή: Star
      Η Χανάν Μαχμούντ Αμπντούλ Καρίμ...
      βρέθηκε με το τηλέφωνό του γυναικολόγου της στο στομάχι της, μετά την επέμβαση καισαρικής τομής που υπέστη.

      Η 36χρονη γυναίκα, εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν για να γεννήσει.

      Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο γιατρός άφησε, χωρίς να το προσέξει κανείς το τηλέφωνό του στην κοιλιά της - και μόλις πήγε στο σπίτι άρχισε να δονείται μέσα σε αυτήν.

      Η μητέρα της Χανάν είπε στο Gulf News ότι η κόρη της γέννησε ένα υγιές αγοράκι με καισαρική και εξήχθη από την κλινική μετά την επέμβαση. Ήταν σπίτι πλέον όταν η οικογένεια άρχισε να παρατηρεί κάποια δόνηση στην κοιλιά της.

      Στη συνέχεια έσπευσαν εκτάκτως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του δημόσιου νοσοκομείου Αλ Μπασίρ στο Αμμάν, όπου οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν ένα ξένο αντικείμενο στην κοιλιά της

      http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
      Αυστραλία: Απέλαση ή ευθανασία αντιμετωπίζουν οι σκύλοι του Τζόνι Ντεπ
      Πριν λίγες ημέρες ο Τζόνι Ντεπ μετέβη στην Αυστραλία, για τα γυρίσματα της πέμπτης συνέχειας των «Πειρατών της Καραϊβικής», συνοδευόμενος από τους πιστούς του «φίλους», τον Πίστολ και τον Μπου.

      Αυτό όμως εξόργισε τον υπουργό Γεωργίας Μπάρναμπι Τζόις, ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο 50 ωρών στον διάσημο ηθοποιό να στείλει πίσω στις ΗΠΑ τα δύο Γιορκσάιρ-Τεριέ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Τζόις απείλησε ότι τα δύο σκυλιά θα θανατωθούν.

      Ο αυστραλός υπουργός υποστηρίζει πως ο Ντεπ, που έφτασε στη χώρα με το ιδιωτικό αεροσκάφος του, «ξέχασε» να λάβει την απαραίτητη άδεια και πέρασε τους δύο σκύλους στη χώρα κρυφα.

      «Αποφάσισε να φέρει στη χώρα μας δύο σκύλους, χωρίς να λάβει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και την απαιτούμενη άδεια. Ουσιαστικά, τα έφερε στη χώρα κρυφά. Γνωρίζουμε πως τα έφερε στη χώρα γιατί τον εντοπίσαμε να τα πηγαίνει σε κέντρο περιποίησης κατοικίδιων ζώων» είπε ο Τζόις, προειδοποιώντας:

      «Είτε θα τα στείλει πίσω στην Καλιφόρνια, είτε θα τους κάνουμε ευθανασία. Έχει στη διάθεσή του 50 ώρες».

      Σύμφωνα με τον Guardian, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και το τελεσίγραφο λήγει στις 16 Μαΐου. Άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσει ο διάσημος ηθοποιός, αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων.
      in.gr

      Περισσότεροι πολίτες, σε σχέση με πέρυσι, θα κάνουν φέτος δωρεάν διακοπές, στο πλαίσιο του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ  2015 -2016.
      Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, φέτος υπολογίζονται ότι δικαιούχοι θα είναι  150.000 (αυξημένοι κατά 20.000).
      Το Πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών, διάρκειας από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις και τα κριτήρια για να  συμμετάσχουν οι πολίτες σε αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να πληρούν τις εξής προδιαγραφές:
      Να είναι εργαζόμενοι με 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας (του  2014), είτε  να είναι άνεργοι (όπου το 2013 έλαβαν 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας), είτε να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Ειδικά Μητρώα Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
      Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
      Ντνίπρο εναντίον Σεβίλλης στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ
      Η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών στα κύπελλα Ευρώπης καταγράφηκε στο «Ολιμπίσκι» του Κιέβου, όπου η Ντνίπρο  νίκησε 1-0 τη Νάπολι και προκρίθηκε στον τελικό του Europa League.

      Στον πρώτο ημιτελικό στο «Σαν Πάολο», οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες (1-1) κι έτσι οι Ουκρανοί πήραν την πρόκριση για τον τελικό της 27ης Μαϊου, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Σεβίλλη στη Βαρσοβία.

      Το «χρυσό» γκολ πέτυχε ο Σελέζνιοφ στο 58΄ με κεφαλιά κι ενω στο πρώτο ημίχρονο προηγήθηκαν εξαιρετικές επεμβάσεις του Ντένις Μπόικο που κράτησε το "μηδέν", για την ομάδα η οποία στη φάση των "32" είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό.

      ΝΤΝΙΠΡΟ (Μίρον Μάρκεβιτς): Μπόικο, Ντάγκλας, Λούτσκεβιτς (67΄ Ματέους), Φεντέτσκι, Κανκάβα, Λέο Μάτος, Τσεμπεριάτσκο, Φέντορτσουκ, Ροτάν, Σέλεζνιοφ (75΄ Κάλινιτς), Κονοπλιάνκα (86΄ Μπρούνο Γκάμα)

      ΝΑΠΟΛΙ (Ράφα Μπενίτες): Αντούχαρ, Μπρίτος, Μάτζο, Γκουλάμ, Αλμπιόλ, Νταβίντ Λόπεθ (79΄ Ενρίκε), Ινλέρ, Καγιεχόν, Ιγκουαΐν, Γκαμπιαντίνι (55΄ Χάμσικ), Ινσίνιε (61΄ Μέρτενς)

      Με περίπατο και στο «Αρτέμιο Φράνκι», η Σεβίλλη προκρίθηκε στον τελικό. Η ομάδα της Ανδαλουσίας επικράτησε 2-0 της Φιορεντίνα και σε συνδυασμό με το 3-0 του πρώτου αγώνα, εξασφάλισε το «εισιτήριο» για τη Βαρσοβία (27/5).Οι Μπάκα (22΄), Καρίσο (27΄) πέτυχαν τα γκολ των φιλοξενούμενων.

      Αν τα καταφέρουν και στη Βαρσοβία, θα γίνουν οι πολυνίκες στην ιστορία του θεσμού (συμπεριλαμβανομένου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ) με τέσσερις κατακτήσεις, ξεπερνώντας τη Λίβερπουλ, τη Γιουβέντους και την Ιντερ.

      ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (Βιντσέντσο Μοντέλα): Νέτο, Αλόνσο, Σάβιτς, Μπασάντα (46΄ Πασκουάλ), Ροντρίγκες, Πιζάρο, Ματίας Φερνάντες (67΄ Μπάντελι), Μπόρχα Βαλέρο (85΄ Λατσάρι), Χοακίν, Σαλάχ, 'Ιλιτσιτς

      ΣΕΒΙΛΛΗ (Ουνάι Εμερι): Ρίκο, Καρίσο, Κολοτζιέτζακ, Τρεμουλινάς, Κόκε, Κριχόβιακ, Μπανέγκα (55΄ Ιμπόρα), Βιτόλο (74΄ Ρέγες), Βιντάλ, Εμπιά, Μπάκα (70΄ Γκαμεϊρό)
      tanea.gr

      Mετά τη δρομολόγηση της επαναπρόσληψης των 3.900 απολυμένων και διαθέσιμων των Δημοσίου, που αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προχωράει στο επόμενο βήμα που είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η αλλαγή στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ aftodioikisi.gr, το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σε περίπου ένα μήνα. Μάλιστα, ήδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με Γαλλία και Σουηδία για να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους και τις τεχνικές τους.
      Το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα βασίζεται στο αποκαλούμενο «γαλλικό μοντέλο», ενώ ως κορμός θα χρησιμοποιηθεί το «νομοσχέδιο Ραγκούση».
      Νέες παρεμβάσεις
      Βασικά στοιχεία της αξιολόγησης θα είναι οι γραπτές εξετάσεις αλλά και αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι τα μόρια, τα πτυχία αλλά και η προϋπηρεσία του υπαλλήλου. Ως προς τη συνέντευξη, ο ρόλος της πιθανότατα θα υποβαθμισθεί, ενώ δεν αποκλείεται να συνεκτιμάται απλώς ως συμπληρωματικό στοιχείο στο προφίλ του υπαλλήλου.
      Εν συνεχεία ο προϊστάμενος κάθε τμήματος θα επιλέγει τους τρεις καλύτερους υπαλλήλους του και στη συνέχεια, όλοι οι υπάλληλοι του τμήματος θα ψηφίζουν τον καλύτερο εκ των τριών. Ανάλογο θα είναι και το σύστημα για την επιλογή των προϊσταμένων. Τα βασικά κριτήρια, και σε αυτή τη περίπτωση, θα είναι αντικειμενικά και θα αφορούν τυπικά προσόντα, όπως η προϋπηρεσία, οι σπουδές, οι ξένες γλώσσες, τα μόρια κ.τ.λ.
      Ποια στοιχεία θα προσμετρώνται
      Επίσης θα προσμετρώνται στοιχεία όπως είναι η διαγωγή αλλά και η συμπεριφορά. Ως προς τον ρόλο της συνέντευξης, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την επιλογή των προϊσταμένων θα έχει δευτερεύοντα ρόλο, ενώ δεν αποκλείεται να καταργηθεί και εντελώς. Την κατάργηση της συνέντευξης ως στοιχείου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όσο και για την επιλογή των προϊσταμένων, έχει ζητήσει επανειλημμένως η ΑΔΕΔΥ. Οπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η συνέντευξη είναι ένα στοιχείο το οποίο θα ενισχύσει τη διαβλητότητα της διαδικασίας, καθώς «θα λειτουργήσει ως face control για το πελατειακό κράτος».
      Σε αυτό το δεύτερο νομοσχέδιο, θα συμπεριληφθεί τελικώς και η διάταξη που αποσύρθηκε από το πρώτο νομοσχέδιο και αφορά περίπου 40.000 υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), οι οποίοι θα εξομοιώνονται με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους στο θέμα της κινητικότητας, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν θέσεις μόνιμου προσωπικού.
      Μπαίνει ένας ληστής σε μία τράπεζα και φωνάζει :
      - Ληστεία!!!
      Μέσα στην αναμπουμπούλα και τον χαμό του πέφτει η μάσκα. Σκύβει, την πιάνει, την ξαναφοράει. Πλησιάζει τον πρώτο που βλέπει μπροστά του και τον ρωτάει :
      - Λέγε ρε! Είδες καθόλου το πρόσωπό μου;
      - Τί να σας πώ κύριε ληστά... Λίγο τα ματάκια σας...
      Μπαμ, τον πυροβολεί. Πάει στον παραπέρα :
      - Εσύ είδες τίποτε;
      - Ε... Λίγο το προσωπάκι σας!
      Μπαμ, τον σκοτώνει κι αυτόν. Πάει και σε έναν κύριο και του λέει :
      - Εσύ δεν νομίζω να είδες τίποτε, ε;
      - Εγώ σας ορκίζομαι δεν είδα τίποτε, η γυναίκα μου, όμως μου τα είδε όλα!
      Το AIDS είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και πρωτοδιαγνώσθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

      Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

      Τρόποι μετάδοσης

      Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του AIDS είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

      Ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο.

      Ειδικά σε ότι αφορά στο σάλιο, έχει αποδειχθεί ότι το AIDS δεν μεταδίδεται με το κοινωνικό φιλί ενώ σε ότι αφορά το ερωτικό φιλί, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

      Η στοματική κοιλότητα θεωρείται ότι αποτελεί πολύ δύσκολη οδό μετάδοσης του ιού. Το σάλιο που υπάρχει ασκεί αντιβακτηριακή και αντιική δράση.

      Σίγουρα το να πιει κάποιος νερό ή να φάει από πιάτο ατόμου με AIDS ενέχει απειροελάχιστο (πρακτικά μηδενικό) κίνδυνο.

      Οι πιθανότητες αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.

      Πισίνες - κουνούπια

      Έχει αποδειχθεί ότι το AIDS δεν μεταδίδεται στις πισίνες, επειδή ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο. O ιός αδρανοποιείται, επίσης, από το σάλιο των κουνουπιών. Άλλωστε στην Αφρική το τσίμπημα των κουνουπιών, το οποίο είναι η κύρια οδός μετάδοσης της ελονοσίας, δεν ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ΑΙDS.

      Στοματικός έρωτας

      Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.

      Προφυλάσσει το προφυλακτικό;

      Μελέτες, που έχουν γίνει μεταξύ ζευγαριών που ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός, έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.

      Μεταγγίσεις

      Από το 1985 πραγματοποιείται έλεγχος των μεταγγίσεων και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μετάδοσης του ιού του AIDS. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δότης βρισκόταν στην περίοδο του «σιωπηρού παραθύρου». Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση πιο ευαίσθητων Elisa, καθώς και με τη μοριακή μέθοδο NAT.

      Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σπάσει το προφυλακτικό

      Όταν επισυμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.
      Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!