Τετάρτη 20 Απριλίου 2016


Όπως είχε πει και ο Γερμανός φιλόσοφος Friedrich Nietzsche “Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος”.
Πρόσφατες μελέτες επιστημόνων υποστηρίζουν ότι η μουσική μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη στην πνευματική, σωματική και ψυχική μας υγεία.
Για να καταλήξουν οι ερευνητές στο συμπέρασμα της πνευματικής μας εγρήγορσης και συγκέντρωσης, μελέτησαν την επίδραση που ασκούν στον εγκέφαλο του ανθρώπου τα κονσέρτα του Antonio Lucio Vivaldi (Four Seasons).
Στη μελέτη οι εθελοντές εκτελούσαν μια δύσκολη πνευματική εργασία με την ηχητική συνοδεία των κονσέρτων του Ιταλού συνθέτη, ενώ ταυτόχρονα οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες που άκουγαν τα φημισμένα κονσέρτα, εκτέλεσαν την εργασία τους πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα γύρω από το «Mozart Effect», που έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών κολεγίου έγινε καλύτερη στα μαθηματικά, ενώ άκουγε κλασική μουσική.
Μία αντίστοιχη μελέτη σε σχολεία του Chicago και του Los Angeles οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι τα παιδιά που μάθαιναν μουσικά όργανα απέκτησαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα και ειδικά στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών.
Πολλοί ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη, ωφελήθηκαν από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, καθώς τους βοήθησε στον έλεγχο των κινήσεων και στην κοινωνική αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον. Επιπλέον, αν νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά, ακούγοντας μουσική είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε καλύτερα. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθετε λυπημένοι, βάλτε τον αγαπημένο σας σταθμό και η διάθεση σας γρήγορα θα αλλάξει.
Επιγραμματικά, τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που μας προσφέρει η μουσική είναι τα παρακάτω.
1. Μας κάνει πνευματικά δραστήριους
2. Βοηθάει στην συγκέντρωση
3. Ενισχύει την δημιουργικότητα
4. Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος
5. Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου
6. Θεωρείται ότι συντελεί στην μείωση της υψηλής πίεσης
7. Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες
8. Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας
9. Βελτιώνει την μνήμη
10. Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών
echoes.gr

Γερμανός ειδικός σε θέματα ερωτικών σχέσεων δίνει τα τοπ-5 των πιο σέξι ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων.
Τα πέντε πιο σέξι ανδρικά επαγγέλματα κατά τον Ερικ Χέγκμαν είναι τα εξής:
  • Πιλότος: Exει λεφτά και κύρος.
  • Επιχειρηματίας: Εχει αυτοπεποίθηση και συνήθως το πάνω χέρι στις σχέσεις.
  • Πυροσβέστης: Λόγω επαγγέλματος δίνει αυτό το αίσθημα ασφάλειας…
  • Γιατρός: Εχει κύρος, απολαμβάνει σεβασμού.
  • Τηλεοπτικός-ραδιοφωνικός παρουσιαστής: Εχει αναγνωρισιμότητα.
Tα πέντε πιο σέξι γυναικεία επαγγέλματα
  • Φυσιοθεραπεύτρια: Απλά, γιατί ξέρει να κάνει μασάζ.
  • Διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων: Η δημιουργικότητα κρύβει επαναστατικότητα.
  • Επιχειρηματίας: Εχει αυτοπεποίθηση, άρα γοητεία.
  • Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων
  • Δασκάλα: Τα πάει καλά με τα παιδιά, άρα είναι η τέλεια σύντροφος για να γίνει μητέρα.

Ο Χρήστος Μυριούνης είναι πρώην καλαθοσφαιριστής. Αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες όπως στον Παναθηναϊκό επί εποχής Γκάλη, Κόμαζετς, Βράνκοβιτς, έχοντας θέση βασικού στην ομάδα. Το 1996 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο φάιναλ φορ του Παρισιού. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται… μέχρι που διαβάσαμε το εξής σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο contra.gr που τον ανακάλυψε… που; Κάπου στο Δήμο Κηφισιάς! Ο ίδιος λέει στη συνέντευξή του στο contra.gr: «Ναι, ήμουν στο Δήμο Κηφισιάς. Δεν μπορούσα, όμως, να βρίσκομαι εκεί. Υπήρχαν θέματα. Είχα προβλήματα και με τον τότε Δήμαρχο. Δεν μπορώ να κάνω τον μ#@κα!». Ο δημοσιογράφος Σταύρος Καραινάρδος στη συνέχεια σχολίασε… «Δεν μπορώ να σε φανταστώ δημόσιο υπάλληλο» για να πάρει νέα αφοπλιστική απάντηση από τον Χρήστο Μυριούνη: «Ούτε εγώ. Εντάξει, άντεξα τέσσερα χρόνια. Το πάλεψα, αλλά δεν μπορούσα παραπάνω. Πρέπει να είμαι από τους λίγους που παραιτήθηκε από θέση δημοσίου υπαλλήλου!»
Υ.Γ. Η στήλη διαψεύδει φήμες που κυκλοφορούν από προχθες στην Κηφισιά ότι οι δηλώσεις Μυριούνη έγιναν ενόψει των χθεσινών γενεθλίων του πρώην δημάρχου. Δηλαδή, ότι ο πρώην καλαθοσφαιριστής ήθελε με αυτό τον τρόπο να του πει “χρόνια πολλά”!
miriounis_giannakopoulos
Ο Χρήστος Μυριούνης αριστερά δίπλα σε Γιαννακόπουλο και Βράνκοβιτς
miriounis_mesa
Ο Χρήστος Μυριούνης σήμερα
aftodioikisi.gr
Τοσοδά πτηνό σε πτήσεις των 60 ωρών πάνω από τη Σαχάρα
Ο «μαυρομυγοχάφτης», ένα πτηνό που διασχίζει δύο φορές το χρόνο τη Σαχάρα, φαίνεται ότι πετά έως και 60 συνεχόμενες ώρες στην επική του μετανάστευση, αποκαλύπτουν αισθητήρες που παρέμειναν προσαρτημένοι για έναν ολόκληρο χρόνο στο πουλάκι.

Κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια πουλιά εκτιμάται ότι πραγματοποιούν κάθε χρόνο το ταξίδι πάνω από τη μεγαλύτερο έρημο του πλανήτη, επισημαίνουν οι συντάκτες της νέας μελέτης στο Biology Letters. Είναι όμως δύσκολο να εξακριβώσει κανείς ποια από αυτά πετούν χωρίς στάση, και οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα είναι συχνά αντιφατικές.

Στη νέα προσπάθεια, δύο ορνιθολόγοι του Πανεπιστημίου του Γκρένιγκεν στην Ολλανδία, συνέδεσαν αισθητήρες φωτός και θερμοκρασίας σε 80 μαυρομυγοχάφτες (Ficedula hypoleuca) που συνελήφθησαν από τόπο αναπαραγωγής στην Ολλανδία.

Όπως εξηγεί το Phys.org, οι αισθητήρες συνέλεγαν μετρήσεις κάθε πέντε με δέκα λεπτά για έναν χρόνο, μέχρι που τα πτηνά επέστρεψαν στην Ολλανδία και οι ερευνητές κατάφεραν να ανακτήσουν 27 από τις 80 συσκευές. Οι 15 από αυτές περιείχαν δεδομένα και για την εαρινή και για τη φθινοπωρινή μετανάστευση.

Παρόλο που οι αισθητήρες ήταν αναγκαστικά απλοί δεν προσέφεραν άμεσα δεδομένα για την πτήση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις των επιπέδων φωτός για υπολογίσουν τη διάρκεια της ημέρας και τελικά το μέσο γεωγραφικό πλάτος. Υπολόγισαν επίσης το μέσο σημείο της ημέρας και της νύχτας, το οποίο τους έδωσε κατά προσέγγιση το γεωγραφικό μήκος.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ήταν συχνά δύσκολη, παραδέχονται οι συντάκτες της δημοσίευσης, καθώς οι μαυρομυγοχάφτες συχνά κρύβονται σε σπηλιές ή άλλα σκοτεινά μέρη στη διάρκεια της ημέρας.

Στη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης, όμως, υπήρχαν περίοδοι συνεχόμενων, ομαλών μετρήσεων, οι οποίες υποδεικνύουν ότι τα πουλιά πετούσαν συνεχόμενα για 40 έως 60 ώρες.

Ακόμα, οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι μαυρομυγοχάφτες πετούν ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, κάτι που είχε θεωρηθεί απίθανο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Και, σε μια ακόμα παρατήρηση που εξέπληξε τους ερευνητές, τα σμήνη του μαυρομυγοχάφτη πιθανότατα δεν ακολούθησαν την ίδια διαδρομή αλέ-ρετούρ: την άνοιξη, τα πουλιά διέσχιζαν τη Σαχάρα, ενώ το φθινόπωρο παρεξέκλιναν προς τα δυτικά και πετούσαν μεγάλο μέρος του ταξιδιού τους πάνω από τον Ατλαντικό.
in.gr
Μετά το δακτυλικό αποτύπωμα, το εγκεφαλικό
Καταγράφοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις εθελοντών την ώρα που κοιτούσαν μια σειρά από εικόνες, νευροεπιστήμονες στη Βρετανία αναφέρουν ότι πέτυχαν ακρίβεια 100% στην αναγνώριση ενός «εγκεφαλικού αποτυπώματος». Η ιδέα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μια μέρα ως μέθοδος βιομετρικής αναγνώρισης.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μπινάπτεν στη Νέα Υόρκη εξέτασε με ηλεκτροεγκεφαλογράφο 50 εθελοντές την ώρα που κοιτούσαν μια σειρά από 500 εικόνες, επιλεγμένες έτσι ώστε να προκαλούν μοναδικές αντιδράσεις σε κάθε άτομο -για παράδειγμα, ένα κομμάτι πίτσας, μια βάρκα, την ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ, τη λέξη «αίνιγμα».

Πράγματι, οι αντιδράσεις διέφεραν αρκετά μεταξύ των εθελοντών ώστε να μπορεί ένας υπολογιστής να τους ξεχωρίζει με ακρίβεια 100%, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση IEEE Transactions on Information Forensics and Security.

Αυτού του είδους το «εγκεφαλικό αποτύπωμα», υποστηρίζουν, θα μπορούσε να αποδειχθεί ανώτερο από άλλες βιομετρικές μετρήσεις. Τα δακτυλικά αποτυπώματα, επισημαίνουν, είναι «μη ακυρώσιμα», δηλαδή δεν μπορούν να αλλαχθούν σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να τα αντιγράψει. Το αποτύπωμα του εγκεφάλου, αντίθετα, μπορεί να αντικατασταθεί ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα μέσω της αλλαγής των εικόνων του τεστ.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η ιδέα τους είναι απίθανο να βρει ποτέ μαζική χρήση, θα ήταν όμως ιδανική για εγκαταστάσεις ύψιστης ασφάλειας «όπως το Πεντάγωνο και τα Εργαστήρια της Πολεμικής Αεροπορίας».
Newsroom ΔΟΛ

Μπαράζ ανατροπών έρχεται για τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr περίπου 40 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο αναμένεται να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου 2017 με εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Και αυτό θα συμβεί γιατί οι εισφορές 20% για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα, και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, η οποία οδηγεί σε μείωση μισθών της τάξης του 7%, ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
Ταυτόχρονα, οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και ύστερα θα είναι από 10% ως και 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς.
Να σημειωθεί ότι οι συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων αποχωρούν από την υπηρεσία τους μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού θα υπολογίζονται με βάση τα όσα ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Όσοι αποχωρήσουν την επομένη θα υποστούν όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
Παραδείγματα:
-Για έναν δημόσιο υπάλληλο με 20 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 1.020 ευρώ η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 548 ευρώ καθαρά.
-Ένας με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.646 ευρώ θα πάρει σύνταξη 830 ευρώ καθαρά ενώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.344 ευρώ.
-Ένας στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό 1.600 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το παλιό σύστημα 1.240 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 1.170 ευρώ.
Πρακτικά, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο δημόσιο οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί τακτικοί και μετακλητοί, όλων των βαθμίδων, είτε υπηρετούν στον στενό πυρήνα του Δημοσίου, είτε στη Βουλή, είτε σε ΝΠΔΔ, είτε στους ΟΤΑ.
Εν τω μεταξύ, η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων έχει οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μια… βιομηχανία υποβολής και απόσυρσης συνταξιοδοτικών αιτήσεων.
Δείτε ολόκληρο το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο ΕΔΩ

«Φωτιά» θα είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1/1/2006 ή 1/1/2007 τα οποία σήμερα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους και σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2.

Ειδικότερα η επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα που υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα αφορά πάνω από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι το 2017 θα καταβάλουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Enikonomia.gr στα περισσότερα μοντέλα τα Τέλη Κυκλοφορίας αυξάνονται ανάλογα με τους ρύπους ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου καταγράφονται αυξήσεις έως πάνω από 200%.

Στον αντίποδα βέβαια καταγράφονται και μειώσεις αλλά κυμαίνονται σε ποσοστό έως και 68%...

Αν πάλι το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να μην επεκτείνει τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CΟ2 στα ΙΧ με 1η άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2006 ή 1/1/2007 αλλά επιλέξει να μειώσει την «ψαλίδα» στα Τέλη Κυκλοφορίας που υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό μεταξύ 1,6, 1,8 και 2 λίτρων τότε οι αυξήσεις θα αφορούν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και τα προσδοκόμενα έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα...

Πατήστε εδώ και δείτε μέσω του enikonomia.gr τους σχετικούς πίνακες

Την Πέμπτη, αντί της Τετάρτης, προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ως ημέρα έναρξης του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων.
Την Κυριακή 24 Απριλίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά. Το κανονικό ωράριο θα επανέλθει την Τετάρτη 4 Μαΐου.
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο:
Πέμπτη 21.04.2016 09:00 – 21:00
Παρασκευή 22.04.2016 09:00 – 21:00
Σάββατο 23.04.2016 09:00 – 18:00
Κυριακή 24.04.2016 11:00 – 18:00
Μ. Δευτέρα 25.04.2016 09:00 – 21:00
Μ. Τρίτη 26.04.2016 09:00 – 21:00
Μ. Τετάρτη 27.04.2016 09:00 – 21:00
Μ. Πέμπτη 28.04.2016 09:00 – 21:00
Μ. Παρασκευή 29.04.2016 13:00 – 19:00
Μ. Σάββατο 30.04.2016 09:00 – 15:00
Κυριακή Πάσχα 01.05.2016 Αργία
Τη Δευτέρα 02.05.2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά (υποχρεωτική αργία), όπως και την Τρίτη 03.05.2016 (μεταφορά αργίας Πρωτομαγιάς).
Το ωράριο των πολυκαταστημάτων
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος ανακοίνωσε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων των επιχειρήσεων –μελών του (πολυκαταστήματα και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις):
Κυριακή 24.04.2016 11:00 – 20:00
Μ. Δευτέρα 25.04.2016 έως και Μ. Πέμπτη 28.04.2016 9:00 – 21:00
Μ. Παρασκευή 29.04.2016 13:00 – 21:00
Μ. Σαββάτο 30.04.2016 9:00 – 20:00
Τη Δευτέρα 02.05.2016 και την Τρίτη 03.05.2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Συχνά αναρωτιόμαστε τι πρέπει να φοράμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, αλλά την πιο παράξενη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έδωσε η γυναικολόγος Alyssa Dweck, η οποία αποκάλυψε πως απαγορεύεται να φοράμε εσώρουχα.
Πιο συγκεκριμένα, η ίδια δήλωσε στο περιοδικό «Shape»: «Συχνά λέω στις ασθενείς μου να κοιμούνται χωρίς να φορούν εσώρουχα. Αν η βουβωνική περιοχή είναι διαρκώς καλυμμένη, ειδικά από υφάσματα που δεν είναι απορροφητικά, τότε ευνοείται η υγρασία. Και αυτό είναι το ιδανικό περιβάλλον για τυχόν βακτήρια και μολύνσεις».
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μόνο οι γυναίκες που ευνοούνται από την απουσία εσωρούχων στον ύπνο. Αν οι άντρες φορούν στενά εσώρουχα όταν κοιμούνται, είναι πιθανό να μειωθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους.
Μάλιστα, μια έρευνα, που διεξήχθη τη δεκαετία του 1990, αποκάλυψε πως τις περιόδους που οι άντρες φορούν στενά εσώρουχα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους είναι σχεδόν ο μισός σε σχέση με τις περιόδους που φορούν φαρδιά εσώρουχα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!