Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019


Το κράνος Lumos Matrix Urban καλείται να προστατεύσει ποδηλάτες, αλλά και όσους κινούνται με δίτροχα, κάτω από όλες τις συνθήκες στους δρόμους.
Η σχεδίασή του είναι ιδιαίτερη, έχοντας ως σκοπό του να κάνει τον κάθε αναβάτη να φαίνεται από μακριά στην κίνηση, ενώ διαθέτει και ενσωματωμένα φώτα στο πίσω μέρος, έτσι ώστε να φαίνεται αυτός που το φορά πιο εύκολα σε σκοτεινούς δρόμους. Διαθέτει, μάλιστα, αυτόματα φώτα που θυμίζουν εκείνα των φρένων, έτσι ώστε να γίνεται εγκαίρως η προειδοποίηση σε νύχτα και μέρα. Τόσο το iPhone όσο και το Apple Watch συνεργάζονται με το κράνος, μέσω της ειδικής εφαρμογής Lumos.
H Lumos app φροντίζει να ρυθμίζει τις ειδοποιήσεις από τα πίσω φώτα του κράνους, επιτρέποντας στον κάθε χρήση να διαλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα ειδοποιεί τους άλλους οδηγούς για το τι κάνει στον δρόμο. O σχεδιασμός της προβολής των πίσω φωτεινών ενδείξεων είναι RGB dot matrix. Εννοείται ότι οι δυνατότητες συγχρονισμού που προσφέρει η εφαρμογή επεκτείνονται και σε άλλα πεδία, όπως είναι η συνεργασία με το Strava, καθώς και άλλες εφαρμογές υγείας για όσους βάζουν σοβαρά το fitness στη ζωή τους και θέλουν να καταγράφουν σε καθημερινή βάση την προπόνησή τους, τις θερμίδες που καίνε και άλλα στοιχεία, πάντοτε με τη βοήθεια της φορητής τεχνολογίας.
Η ενσωματωμένη μπαταρία του Lumos Matrix Urban προσφέρει αυτονομία έως και 10 ωρών με μία φόρτιση, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ρυθμίσεις των φωτεινών ενδείξεων από την πλευρά του αναβάτη. Υπάρχει και ένα ξεχωριστό χειριστήριο, το οποίο η εταιρεία ονομάζει Wireless Lumos Remote και επιτρέπει την εναλλαγή των φωτεινών ενδείξεων εν κινήσει. Η τιμή με την οποία έχει ξεκινήσει το έξυπνο κράνος της Apple την πορεία του στην αμερικανική αγορά είναι τα 250 δολάρια περίπου. Το προϊόν διατίθεται ηλεκτρονικά μέσα από το site της Apple.

Τριάντα ξύλινες σαρκοφάγους, που βρέθηκαν όλες μαζί σε μια κρύπτη κοντά στο Λούξορ, αφού έμειναν θαμμένες στην άμμο επί 3.000 χρόνια, παρουσίασαν οι αιγυπτιακές αρχές. 


EPA/HANAA HABIB
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην Αίγυπτο εδώ και έναν αιώνα. Οι σαρκοφάγοι, βαμμένες σε έντονα χρώματα -κίτρινο, κόκκινο, πράσινο- φέρουν πολλά ιερογλυφικά σχέδια, απεικονίσεις θεοτήτων, πουλιών, ερπετών και λουλουδιών και είναι σε άριστη κατάσταση. 

EPA/HANAA HABIB
Βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νεκρόπολη του Ασασίφ, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου. Φωτογραφίες τους είχαν διαρρεύσει στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, πριν από την επίσημη παρουσίαση που έγινε μπροστά από τον ναό της βασίλισσας Χατσεπσούτ. 
EPA/HANAA HABIB
«Είναι η πρώτη ανακάλυψη που γίνεται στο Ασασίφ από ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων και συντηρητών», εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μοστάφα Ουαζίρι.   Οι τριάντα σαρκοφάγοι ανδρών, γυναικών και παιδιών, βρέθηκαν σε βάθος ενός μέτρου, η μία πάνω στην άλλη, σε δύο σειρές. Ανήκαν όλες τους σε μια σημαντική οικογένεια ιερέων.
EPA/HANAA HABIB
Όπως είπε ο Ουαζίρι, οι ανασκαφές που έκαναν οι Δυτικοί τον 19ο αιώνα επικεντρώνονταν, σχεδόν αποκλειστικά, στους τάφους των βασιλέων, ενώ οι πρόσφατες ανασκαφές των Αιγυπτίων αποκάλυψαν μια «κρύπτη ιερέων».   Οι σαρκοφάγοι ανάγονται στην 22η Δυναστεία, γύρω στον 10 αιώνα π.Χ. 


EPA/HANAA HABIB
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, θα συντηρηθούν και, κατόπιν, θα μεταφερθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που πρόκειται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας. 

Σε «αυτοκρατορικούς» ρυθμούς κινούνται στην Ιαπωνία, καθώς αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη ενθρόνιση του νέου «ουράνιου κυρίαρχου» (σ.σ. ακριβής μετάφραση στα ιαπωνικά για τον αυτοκράτορα) Ναρουχίτο.
Στις 30 Απριλίου, έπειτα από 30 χρόνια και 5 μήνες, έληξε η βασιλεία του 85χρονου αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του πρωτότοκου γιου του, του Ναρουχίτο, ο οποίος είναι ο 126ος αυτοκράτορας του Θρόνου των Χρυσανθέμων.
Η Ιαπωνία εισείλθε την 1η Μαΐου στις 00:01 στο έτος 1 της νέας αυτοκρατορικής εποχής «Reiwa» (όμορφη αρμονία), έπειτα από τρεις δεκαετίες της εποχής «Heisei» (ολοκλήρωση της ειρήνης).
Ήταν η πρώτη φορά μέσα σε δύο αιώνες που Ιάπωνας αυτοκράτορας παραιτείται από τον θρόνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, δυνάμει ενός νόμου γραμμένου ειδικά για τον Ακιχίτο που του το επιτρέπει λόγω της μεγάλης του ηλικίας.
Ο τελευταίος είχε εκφράσει στα μέσα του 2016 την επιθυμία να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του, καθώς δεν μπορούσε πια να τα «ασκεί ψυχή τε και σώματι» λόγω της ηλικίας του και μιας εξασθένισης της υγείας του.
Σημειώνεται πως στην τελετή για την επίσημη ενθρόνιση του νέου Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας θα παραστούν, μεταξύ άλλων, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και μέλη βασιλικών οικογενειών διαφόρων χωρών.




Ο κανόνας λέει ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το λιπαρό δέρμα. Και εάν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που πρέπει διαρκώς να σκουπίζουν το πρόσωπό τους με μαντιλάκια ακόμη και λίγες ώρες μετά από μια ρουτίνα περιποίησης, τότε κάτι σημαντικό λείπει από αυτή τη ρουτίνα.

«Όντως, η λιπαρή επιδερμίδα είναι ο πιο ...μισητός τύπος επιδερμίδας, και δυστυχώς το 41% των γυναικών άνω των 25 ετών αναφέρουν ότι έχουν λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής, με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται σε διαστήματα υψηλών ορμονικών μεταβολών (περίοδος και εγκυμοσύνη). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου», λέει η Dr. Naissan Wesley, μια διαπρεπής δερματολόγος με μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία δερματικών διαταραχών, και κλινική εκπαιδευτής στην ιατρική σχολή του UCLA.


H Dr. Wesley αναφέρει ότι λιπαρότητα στην περίφημη Ζώνη-Τ (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) είναι το συχνότερο σύμπτωμα, με τις πιθανότητες για ανάπτυξη ακμής να πολλαπλασιάζονται όταν η τάση για υπερέκκριση σμήγματος είναι γενικευμένη σε όλο πρόσωπο. Απ’ την άλλη, υπάρχει και ένα άλλο πρακτικό πρόβλημα: το μακιγιάζ δεν μπορεί να τιθασευθεί πάνω σε μια μονίμως λιπαρή επιδερμίδα, κάνοντάς το να λιώνει πάνω στο πρόσωπο ακόμη και όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι σε κανονικά επίπεδα. «Μολονότι δεν είναι εύκολο να χειριστείτε το λιπαρό δέρμα, εντούτοις δεν είναι αδύνατο», τονίζει η Dr. Wesley και δίνει τρεις συμβουλές, που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για την έντονη λιπαρότητα της επιδερμίδας σας.
Βρείτε το κατάλληλο καθαριστικό προσώπου για τον τύπο του δέρματός σας: Ο σωστός καθαρισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μιας ρουτίνας που εστιάζει στην μείωση της έκκρισης ελαίων και σμήγματος. «Όταν θέλετε πραγματικά να καταπολεμήσετε το λιπαρό δέρμα, τα καθαριστικά προσώπου με υφή ζελ και με αγνή σύνθεση από αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το τσάι, το κίτρο και η πρόπολη, θεωρούνται ιδανικά για την καταπράυνση της επιδερμίδας και στον βαθύτερο καθαρισμό των πόρων», λέει η δερματολόγος και προσθέτει: «Όσο περισσότερο προσπαθείτε να αφαιρέσετε το σμήγμα με συχνή εφαρμογή σκληρών προϊόντων καθαρισμού, τόσο η λιπαρότητα θα παραμένει».

Μην αποφεύγετε την ενυδατική κρέμα: «Οι γυναίκες με έντονη λιπαρότητα έχουν την τάση να μην εφαρμόζουν ενυδατικά προϊόντα στο πρόσωπό τους επειδή φοβούνται ότι θα το κάνουν ακόμη πιο λιπαρό. Και εδώ είναι το λάθος», τονίζει η Dr. Wesley και εξηγεί: «Όταν δεν προσφέρετε στην λιπαρή σας επιδερμίδα επαρκή ενυδάτωση μέσω μιας κατάλληλης ενυδατικής κρέμας, τα κύτταρα αυξάνουν τα επίπεδα παραγωγής ελαίων μέσω των σμηγματογόνων αδένων. Για το πρόβλημά σας, υπάρχουν οι κατάλληλες oil free ενυδατικές κρέμες με λεπτόρρευστη υφή, ενώ αν και αυτές σας φανούν βαριές επιλέξτε ένα serum. Και στις δυο περιπτώσεις αναζητήστε στα βασικά συστατικά τους το σαλικυλικό οξύ, επειδή εστιάζει σε λιπαρά δέρματα με τάσεις ακμής».

Μην τσιγκουνεύεστε τις μάσκες: «Οι μάσκες συμβάλλουν στη μείωση της λιπαρής εμφάνισης στο πρόσωπο, κυρίως επειδή αποφράσσουν τους πόρους και επιτρέπουν στην λιπαρή επιδερμίδα να αναπνέει φυσιολογικά», λέει η ειδικός. Γι’ αυτό, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα εφαρμόστε μια μάσκα με συστατικά που θεωρούνται ιδανικά για την μείωση του σμήγματος, όπως βάμμα πρόπολης, ιαματική λάσπη, βιταμίνη Ε, ελίχρυσο, πανθενόλη, αιθέριο έλαιο λεμονιού και τσάι του βουνού.
kafes
Ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει παρόμοια γεύση και εμφάνιση με τον κλασικό, με τη διαφορά ότι περιέχει πολύ λίγη καφεΐνη, γι’ αυτό και καταναλώνεται κυρίως από όσους έχουν ευαισθησία σε αυτήν, κάνουν ομοιοπαθητική ή τους απαγορεύεται ο καφές για κάποιους λόγους. Ας δούμε, όμως, τις διαφορές του με τον συμβατικό καφέ, πόση καφεΐνη περιέχει, πού ωφελεί και αν μπορεί να μας βλάψει.
Πώς προκύπτει ο ντεκαφεϊνέ;
Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, ο ντεκαφεϊνέ είναι παρόμοιος στη σύνθεση με τον κλασικό καφέ, αλλά περιέχει λίγη έως καθόλου καφεΐνη. Για να απομακρυνθεί η καφεΐνη, οι ωμοί κόκκοι καφέ μουλιάζουν ή μπαίνουν στον ατμό με τη χρήση ενός συνδυασμού νερού και άλλων χημικών όπως ενεργό άνθρακα, υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα, χλωριούχο μεθυλένιο, οξικό αιθυλεστέρα. Η χρήση του νερού γίνεται λόγω του ότι η καφεΐνη είναι υδατοδιαλυτή, αλλά αν χρησιμοποιηθεί μόνο νερό, θα απομακρυνθούν και άλλες ουσίες του καρπού του καφέ, όπως η πρωτεΐνη και τα σάκχαρα. Η επιπρόσθετη χρήση χημικών επιταχύνει τη διαδικασία και ελαχιστοποιεί την απώλεια ουσιών που δεν σχετίζονται με την καφεΐνη, βοηθώντας να διατηρηθεί η χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση του. Παρ’ όλο που η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως πριν το ψήσιμο του καφέ, μελέτη του 2018 έχει δείξει ότι η απομάκρυνση της καφεΐνης μπορεί να επιταχυνθεί στους ψημένους καρπούς.
Είναι βλαβερός;
Μελέτη του 2017 που έκανε ανασκόπηση σε 201 μετα-αναλύσεις ερευνών παρατήρησης στην κατανάλωση καφέ και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι ο ντεκαφεϊνέ δεν φαίνεται να παρουσιάζει επιβλαβή δράση στην υγεία μας. Από την άλλη, η χρήση χλωριούχου μεθυλενίου στη διαδικασία της απομάκρυνσης καφεΐνης έχει εγείρει ανησυχίες ανάμεσα στους καταναλωτές. Η εισπνοή ακόμη και μικρών ποσοτήτων χλωριούχου μεθυλενίου, περίπου 200ppm στον αέρα, μπορεί προσωρινά να επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να επηρεάσει την προσοχή και τον συντονισμό ματιών-χεριών ενός ατόμου. Η ήπια έκθεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα, ευερεθιστότητα, βήχα και συριγμό. Ο FDA έχει εγκρίνει τη χρήση του χλωριούχου μεθυλενίου στη διαδικασία, με την προϋπόθεση το τελικό προϊόν να μην περιέχει πάνω από 10 ppm ή 0,001% υπόλοιπο του χημικού αυτού. Πόση καφεΐνη έχει ο ντεκαφεϊνέ;
Μπορεί να ονομάζεται ντεκαφεϊνέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα συνηθισμένο φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ καφέ περιέχει περίπου 2 mg καφεΐνης, κάτι που μπορεί να ποικίλλει ανά brand, με κάποια να φτάνουν μέχρι και τα 15 mg. Ακόμη κι έτσι, όμως, περιέχει σημαντικά μικρότερη ποσότητα καφεΐνης από τον συμβατικό καφέ, ο οποίος φτάνει στην ίδια ποσότητα τα 80-100mg καφεΐνης, σύμφωνα με τον FDA. Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχει επίσης περισσότερη καφεΐνη από τον ντεκαφεϊνέ, φτάνοντας περίπου τα 30-50mg ανά φλιτζάνι.
Τα οφέλη του ντεκαφεϊνέ
Μεγάλη ανασκόπηση ερευνών του 2017 που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, όπως καρκίνου του προστάτη, του δέρματος, του ήπατος, του ενδομητρίου, της στοματικής κοιλότητας αλλά και λευχαιμίας. Η αλήθεια είναι, όμως, πως οι περισσότερες έρευνες εξέτασαν τα οφέλη του συμβατικού καφέ και λίγες επικεντρώθηκαν στον ντεκαφεϊνέ, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα. Οι επικεφαλής της μελέτης, πάντως, βρήκαν μια διασύνδεση μεταξύ του ντεκαφεϊνέ και της μείωσης του κινδύνου θνητότητας κάθε αιτίας και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές, μάλιστα, παρατήρησαν τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου σε όσους κατανάλωναν 2 με 4 φλιτζάνια καθημερινά.
Πόση καφεΐνη μπορούμε να καταναλώνουμε;
Ο FDA, πάντως, συστήνει σε ενήλικες να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ σε όχι περισσότερα από 400mg την ημέρα ή περίπου σε 4 με 5 φλιτζάνια το πολύ, αναλόγως και πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός τους, καθώς η πολλή καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στον ύπνο, πονοκέφαλο, ναυτία, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, ανακατωσούρα, άγχος και δυσφορία. Ειδικά σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, θηλασμού ή προσπάθειας για εγκυμοσύνη, η κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να γίνεται με καθοδήγηση ειδικού.  Υπάρχουν, επίσης, κάποιες παθήσεις που επιβάλλουν την μείωση πρόσληψης καφεΐνης, όπως σε περιπτώσεις στρες και άγχους, σε αϋπνίες, σε καρδιαγγειακές παθήσεις, σε προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, σε έλκη στομάχου η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλες παθήσεις του πεπτικού.
Ακόμη, κάποια φάρμακα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά, μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με την καφεΐνη, γι’ αυτό και κάποιος ειδικός, γιατρός ή διαιτολόγος-διατροφολόγος, μπορεί να σας συστήσει μείωση ή αποφυγή της καφεΐνης ενώ λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα.clickatlife.gr

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη την Τετάρτη σ’ένα κολέγιο της πόλης Χαβέρι στην κεντρική Ινδία.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να μην αντιγράψουν οι μαθητές από το διπλανό τους, αποφάσισαν να βάλουν χαρτόκουτα στο κεφάλι, τα οποία έφεραν τρύπα στο πρόσωπο, με τρόπο που να επιτρέπει στο κάθε παιδί να κοιτάζει το γραπτό του, αλλά όχι του διπλανού του.
Όπως ήταν φυσικό, η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Ο καθηγητής του κολεγίου, Εμ Μπι Σατές, μίλησε στο BBC και ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό. Όπως είπε, το σχολείο επιστράτευσε αυτή την τεχνική σε «πειραματική βάση» αφού το άκουσαν ως επιλογή από κάπου αλλού.
Μάλιστα, ο καθηγητής επέμεινε πως οι μαθητές είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για το χαρτόκουτο στο κεφάλι και όπως λέει τα είχαν φέρει τα ίδια από το σπίτι τους για το διαγώνισμα. «Δεν υπήρξε πίεση κανενός είδους. Όπως θα δείτε στη φωτογραφία κάποιοι μαθητές δεν φορούν χαρτόκουτα» είπε ο καθηγητής από την Ινδία και πρόσθεσε: «Κάποιοι το φόρεσαν και το αφαίρεσαν έπειτα από 15 λεπτά, άλλοι μετά από 20 λεπτά και εμείς οι ίδιοι τους ζητήσαμε να το βγάλουν έπειτα από διάστημα μιας ώρας».

Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Περιφέρειας. Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης στην επαρχία της Ινδίας επισκέφτηκε το ίδρυμα και ζήτησε από τους υπεύθυνους να σταματήσουν το «πείραμα», το οποίο και χαρακτήρισε απάνθρωπο.
«Όταν ειδοποιήθηκα για αυτό, αμέσως πήγα στο κολέγιο και διέταξα τον διευθυντή να σταματήσει την πρακτική» είπε ο κ. Πιρτζέιντ και πρόσθεσε: «Επιπλέον διέταξα να ξεκινήσει ένορκη διοικητική εξέταση για το θέμα, εναντίον όσων ενέταξαν την πρακτική στο σχολείο».

Η πιο συναρπαστική ιστορία του κόσμου, με πρωταγωνιστή τον πολυμήχανο Οδυσσέα, «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη, στο Noesis, και ζωντανεύει στο κορυφαίο  θεματικό πάρκο που έχει γίνει στην Ελλάδα για να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους [6 χλμ. Θεσσαλονίκης - Θέρμης].
Οι εταιρείες παραγωγής Dream Workers και Eksagon Exhibitions μαζί με τον αγαπημένο παρουσιαστή και συγγραφέα Γιάννη Σερβετά, παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στο κοινό, το έπος της «Οδύσσειας», ένα από τα πιο θεμελιώδη έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Οι δημιουργοί του απόλυτα πετυχημένου μυθολογικού πάρκου «Ηρακλής - Οι 12 Άθλοι» αλλά και του περίφημου «Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας», των «Μυστικών Κόσμων του Ευγένιου Τριβιζά» και των γιγαντιαίων «Δεινόσαυρων», συνεχίζουν τις μεγάλες εκπλήξεις με μια μοναδική υπερπαραγωγή, αυτήν τη φορά σε έναν νέο, ποιοτικό και ασφαλή χώρο στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών, Noesis.
Από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 24 Ιανουάριου 2020, οι επισκέπτες του Θεματικού Πάρκου και Μουσείου «Οδύσσεια» οδηγούνται μέσα στον Δούρειο Ίππο και βλέπουν μπροστά τους τούς θεούς του Ολύμπου, τα θηρία και τους θρύλους να ζωντανεύουν σε έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χώρο μεταμορφωμένο σε σκηνικό αρχαιότητας.
Ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας, η Κίρκη, οι Κύκλωπες, οι Λαιστρυγόνες, οι Σειρήνες, ο άγριος Ποσειδώνας και ο καλόγνωμος Αίολος, περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να πουν την ιστορία τους με ιδιαίτερα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προσαρμοσμένο σε κάθε ηλικία, με εκπλήξεις και μια ισχυρή δόση χιούμορ.
Τρισδιάστατα μηχανοκίνητα ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων που διαθέτουν κίνηση και ήχο ξεδιπλώνουν τη διαχρονική ιστορία των 12.110 στίχων της Οδύσσειας, μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Η χρήση της τεχνολογίας δημιουργεί, μαζί με τα εκθέματα, μια ξεχωριστή διαδρομή στον χρόνο και έτσι οικογένειες, εκπαιδευτικοί και μαθητές (όλων των σχολικών βαθμίδων) μπορούν να ζήσουν την αξέχαστη εμπειρία με τις περιπέτειες του Οδυσσέα.
Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση του θεματικού πάρκου έχει ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης. Τη συγγραφή των κειμένων και του σεναρίου έκανε ο κειμενογράφος και ερευνητής Παναγιώτης Τοπαλίδης, ενώ τη δική του «πινελιά» στο πάρκο προσθέτει και ο δημοφιλής Γιάννης Σερβετάς, γνωστός και πολύ αγαπητός, κυρίως, για το πηγαίο και ευφυές χιούμορ του.
Για όλους τους επισκέπτες προβλέπεται δωρεάν πάρκινγκ.
 Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Πληροφορίες: 2312315249
Σχολικές εκδρομές και ομαδικές κρατήσεις: 2312315248
ΣΗΜ: για ατομικές / οικογενειακές επισκέψεις δεν χρειάζεται κράτηση
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή  09:00 - 13:00, Σάββατο  11:00 - 19:00, Κυριακή  11:00 - 19:00.
naftemporiki.gr

Ένα δίκτυο λογαριασμών στο Instagram που λειτουργούσε από τη Ρωσία, είχε βάλει στο στόχαστρο Αμερικανούς πολίτες, διοχετεύοντάς τους διχαστικά μηνύματα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Οι χρήστες των λογαριασμών αυτών εμφανίζονταν ως κάτοικοι διαφόρων Πολιτειών, όπως της Βιρτζίνια ή της Φλόριντας, όπως ανακοίνωσε το Facebook.
Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι ακύρωσε σήμερα τους λογαριασμούς αυτούς, καθώς και τρία άλλα δίκτυα που λειτουργούσαν από το Ιράν. Το ρωσικό δίκτυο «παρουσίαζε κάποιες σχέσεις» με το Internet Research Agency (IRA) της Ρωσίας, έναν οργανισμό που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα για να αναμιχθεί στις εκλογές του 2016.
«Βλέπουμε αυτήν την επιχείρηση να στοχεύει κυρίως την αμερικανική δημόσια συζήτηση και να ασχολείται με πολιτικά ζητήματα που μερικές φορές είναι διχαστικά», είπε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebook. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορεί να πει ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος» του δικτύου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούν ότι η Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες μπορεί να επιχειρήσουν να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές του 2020 και δηλώνουν ότι είναι σε συναγερμό για οποιαδήποτε ένδειξη εκστρατείας ξένης επιρροής στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή τους.
Σύμφωνα με τον Γκέιτσερ, το δίκτυο που αποδίδεται στον IRA χρησιμοποιούσε 50 λογαριασμούς στο Instagram και έναν στο Facebook και είχε συγκεντρώσει 246.000 ακολούθους. Από αυτούς, το 60% βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Οι παλαιότεροι λογαριασμοί είχαν ανοιχθεί φέτος τον Ιανουάριο και η όλη επιχείρηση φαίνεται πως προς το παρόν ήταν «σχετικά ανώριμη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!