Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

1
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πιο αγαπημένη γιορτή!
Τα Χριστούγεννα ήρθαν πιο νωρίς φέτος στη πόλη μας, αφού ο Δήμος σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, σχεδίασαν εορταστικές εκδηλώσεις που αρχίζουν τέλη Νοέμβρη και θα διαρκέσουν περισσότερες από 40 ημέρες.
1
Ετσι, από τις 30 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 12 Ιανουαρίου 2016 η Πλατεία Αριστοτέλους, όλος ο άξονας από τη Μητροπόλεως έως την Εγνατία και ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας αναμένεται να μετατραπούν σε χώρους δράσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων και δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά, ενώ, θα στηθούν παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
Στο χώρο της Πλατείας θα στηθεί και θα στολιστεί επίσης το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της πόλης, ενώ, στην πλατεία θα τοποθετηθεί παγοδρόμιο, καρουζέλ και το σπίτι του Αϊ-Βασίλη.
Θα υπάρχει επίσης το σπίτι των παραμυθιών, ένα τρενάκι, αλλά και μια μεγάλη εξέδρα παραστάσεων για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τις μέρες που απομένουν μέχρι τη νέα χρονιά.
Μπροστά στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει στηθεί άλλο ένα φυσικό δέντρο, δίπλα απο το ταχυδρομείο για τα γράμματα στον Αγιο Βασίλη.
Αξίζει να αναφέρουμε, πως, η διοίκηση του Κεντρικού Δήμου προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού, περίπου 200.000 ευρώ, για τον εορταστικό διάκοσμο.
Έτσι, τα λαμπιόνια θα ανανεωθούν σε κόμβους, πλατείες και οδούς, μετά την απόσυρση των παλιών λόγω φθοράς. Οι νέες κατασκευές θα είναι ελαφρές, χαμηλής κατανάλωσης σε αντίθεση με τις παλαιότερες που ήταν εξαιρετικά ενεργοβόρες.
2
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει από κρεμαστές μπάλες για το Δημαρχείο, μέχρι τεχνητά δέντρα ύψους 9 μέτρων τα οποία θα στηθούν τόσο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας όσο και στον κόμβο Παπαναστασίου με Καραμανλή και στα σημεία της Αριστοτέλους που ενώνονται με Εγνατία και Μητροπόλεως. Επιπλέον, αναμένονται φωτεινές ομπρέλες, τρισδιάστατα πακέτα δώρων και πολύχρωμες μπάλες.
Ένα οικολογικό τρένο που θα λειτουργεί με μπαταρίες και με ενέργεια από τον ήλιο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μικροί και μεγάλοι στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, εκεί όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθεί ακόμα ένα καρουζέλ και ένα φυσικό δέντρο στολισμένο ύψους 7 μέτρων.
Τέλος, η Πλατεία Αριστοτέλους θα διακοσμηθεί με γιρλάντες, κατασκευές με αστέρια θα στολίσουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ οι κορμοί των πελώριων δέντρων που βρίσκονται στο Βασιλικό Θέατρο θα ντυθούν με φωτάκια!

Ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του χρόνου και ο πρώτος του χειμώνα!
Το όνομά του το πήρε κι αυτός τις ημέρες του Ρωμαϊκού ημερολογίου κι επειδή εκείνα τα χρόνια ήταν δέκατος στη σειρά, τον βάφτισαν Δεκέμβριο από το λατινικό 10 (ντέσεμ).

Ο λαός παλαιότερα, τον ονόμαζε και Αντριά, από τον Άγιο Ανδρέα (κι ας γιορτάζει στις 30 Νοέμβρη), γιατί όπως λέγανε και οι μεγαλύτεροι, απο τη γιορτή αυτή άρχιζε να αντριεύει το κρύο στην Ελλάδα..
Οι μέρες του είναι χαρούμενες, στολισμένες και γιορτινές, αφού οι άνθρωποι προετοιμάζονται από νωρίς νωρίς για τα Χριστούγεννα, κάνοντας τον Δεκέμβρη τον πιο αγαπημένο μήνα των μικρών παιδιών!! (και των μεγάλων…)
Καλό μήνα και καλό χειμώνα να έχουμε!!!
Το Μπαζάρ της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. (Σάββατο 11:00-20:00 και Κυριακή 09:00-17:00).

Τα αδεσποτάκια που φιλοξενούμε σας παρακαλούνε τώρα που αλλάζει η εποχή και θα τακτοποιείτε ντουλάπες, που θα καθαρίζετε σπίτια και αποθήκες, να μην ξεχάσετε να στείλετε στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ότι δεν χρειάζεστε πια…
Με τους δικούς σας μικρούς θησαυρούς εμείς μπορούμε να κάνουμε θαύματα, να γιατρέψουμε πονεμένες ψυχούλες και να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται..
Το δικό μας ευχαριστώ είναι λίγο μπροστά στα γεματα ευγνωμοσύνη μάτια τους…
Στείλτε μας είδη για το Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ που θα γίνει 12 και 13 Δεκεμβίου, στο Πολεμικό Μουσείο και πάλι.
Πληροφορίες/παραλαβές ειδών : 2106020202

Το Πάσχα του 1900, ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα ένας πολύπλοκος χάλκινος μηχανισμός, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να γοητεύει και να προβληματίζει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με τα μυστικά που αποκαλύπτει.
Ερευνητές απ' όλο τον κόσμο επιστρατεύουν τη σύγχρονη τεχνολογία, μελετούν τις αρχαίες πηγές και συνδυάζουν τα δεδομένα για να λύσουν τα μυστήρια του μηχανισμού, που φέρει τη σφραγίδα του αρχαιότερου υπολογιστή του κόσμου.
Κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τον 1ο αιώνα π.Χ. και ο δημιουργός του κατάφερε μέσα σε ένα ξύλινο κουτί με μπρούτζινα γρανάζια, να χωρέσει όλη τη μέχρι τότε γνώση για την αστρολογία, παρακολουθώντας με εντυπωσιακή ακρίβεια τα αστρονομικά φαινόμενα. Η πρώτη προσπάθεια κατασκευής αντίγραφου μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Ιωάννη Θεοφανίδη, ενώ αξιέπαινη προσπάθεια έγινε και από τον μαθηματικό και κατασκευαστή αρχαίων οργάνων Διονύση Κριάρη, με το μοντέλο του να εκτίθεται στο Παιδικό Μουσείο του Manhattan και να αποτελεί μέρος της έκθεσης «Θεοί, Μύθοι και Θνητοί».
Ο αρχαίος υπολογιστής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον Ελβετό μηχανικό Mathias Buttet, o οποίος κατασκεύασε ρολόι για τον οίκο Hublot αντιγράφοντας τις λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενώ ένα από τα τρία αντίγραφα του ρολογιού εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Πρόσφατα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών άνοιξε τις πύλες του και αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πληροφορίες για την κατασκευή και τη λειτουργία του απόλυτου ευρήματος της αρχαίας τεχνολογίας, παρουσιάζοντας στο κοινό το πιο πρόσφατο και ανανεωμένο αντίγραφο του Μηχανισμού σε κλίμακα 4/1 (4 φορές μεγαλύτερο από το φυσικό του μέγεθος), στο Μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.
Το Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 – 14:00, ενώ ειδικευμένο προσωπικό υποδέχεται και ξεναγεί τους επισκέπτες και στην διάρκεια των προγραμματισμένων βραδινών ξεναγήσεων (13, 15, 20, 21, 23 και 27 Οκτωβρίου) από τις 19:30 ως τις 21:00 κάθε μισή ώρα.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3490160 και 210 3490036.
echoes.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!