Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020


Η κακοκαιρία Ηφαιστείων έρχεται με την ΕΜΥ -όπως και μετεωρολόγοι ξεχωριστά- να προειδοποιούν σχετικά με τον καιρό για ισχυρά φαινόμενα, πολικό ψύχος, χιόνι μέχρι τη… θάλασσα και δυνατούς ανέμους.
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα 5-1-2020 προβλέπει τα εξής:
Τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές μετά το μεσημέρι και θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα), καθώς και στα ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, βαθμιαία στα πελάγη 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από τα βόρεια, με τις μέγιστες τιμές να σημειώνονται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια.
Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις βραδινές ώρες.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία από το απόγευμα σε πεδινές περιοχές. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 ενισχυόμενοι γρήγορα τοπικά στα 8 μποφόρ και από το βράδυ στο Θρακικό στα 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο από το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 6 με 8 και στο Ιόνιο από το μεσημέρι τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις. Γρήγορα από τα βόρεια τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Από αργά το απόγευμα θα χιονίσει πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και σε χαμηλότερο υψόμετρο στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, από το απόγευμα πρόσκαιρα ισχυρές. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 ενισχυόμενοι στα ανατολικά σε 7 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές από το απόγευμα και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης, ενώ από το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά των βόρειων Κυκλάδων. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες, κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν από τα βόρεια στα 7 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες από τα βόρεια και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα), ενώ τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες. Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7, βαθμιαία 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά και σταδιακά στα ημιορεινά. Από το βράδυ θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα βόρειοι, στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα γύρω ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και από αργά το απόγευμα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.
Πώς θα κινηθεί αύριο 5-1-2020 η κακοκαιρία Ηφαιστείων
Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας (στα πεδινά της ανατολικής Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης). Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, πρόσκαιρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές) και τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, που βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 τοπικά 10 μποφόρ. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή και στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο μαζικός τουρισμός στη Μαγιόρκα αφήνει πολλά σκουπίδια. Για να μπορέσουν να διαχειριστούν το μεγάλο αυτό πρόβλημα στις Βαλεαρίδες Νήσους θεσπίστηκε ειδικός νόμος στις αρχές του χρόνου. Έχει αποτέλεσμα;
Η Μαγιόρκα ακόμα και το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι μαγευτική. Γαλανός ουρανός, ηρεμία μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Στην παραλία κοντά στην πρωτεύουσα Πάλμα ο ήλιος λάμπει και τα παιδιά παίζουν αμέριμνα στην παραλία ενώ ζευγαράκια κάνουν βόλτα πιασμένα χέρι-χέρι. Με μια πρώτη ματιά η εικόνα είναι πραγματικά ειδυλλιακή. Αν κοιτάξει όμως κανείς λίγο καλύτερα θα δει παντού πεταμένα σκουπίδια. Πλαστικά ποτήρια, κουτιά από μπύρες και ένα σωρό άλλα. Είναι ό,τι απόμεινε από το καλοκαίρι, από τον μαζικό τουρισμό και την υπερκατανάλωση.
Από τις αρχές του χρόνου έχει θεσπιστεί ειδικός νόμος, ο οποίος προβλέπει τη μείωση των σκουπιδιών μέχρι 20% μέχρι το 2030.
Στην εφαρμογή του νόμου βοηθάει και η γερμανική πρωτοβουλία πολιτών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με την επωνυμία Futouris. To σχέδιο με την επωνυμία «διακοπές χωρίς πλαστικά στις Βαλεαρίδες» έχει στόχο πολύ συγκεκριμένα να μειωθεί το ποσοστό των σκουπιδιών στα ξενοδοχεία.
Μαζί με 10 ξενοδοχεία και ξενοδοχειακές αλυσίδες καθώς και εκπροσώπους των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των τοπικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν προετοιμάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα δοκιμασθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Θετική απήχηση στους τουρίστες
Μερικά μέτρα για παράδειγμα είναι ότι θα δίνουμε πλαστικά καλαμάκια μόνο όταν το ζητάνε οι πελάτες, δεν θα επιτρέπονται πλαστικά ποτήρια μιας χρήσεως στο χώρα της πισίνας, μεγάλα γυάλινα μπουκάλια με σαμπουάν και αφρόλουτρο και όχι μικρές πλαστικές ατομικές συσκευασίες, όπως επίσης κατάργηση μικρών ατομικών μερίδων φαγητού συσκευασμένες σε πλαστικά κατά τη διάρκεια του πρωινού» λέει η επικεφαλής της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Futouris.
Σημαντική είναι η συμβολή της αλυσίδας ξενοδοχείων Iberostar με έδρα τη Μαγιόρκα. Από τον επόμενο χρόνο καταργεί όλες τις συσκευασίες πλαστικών μιας χρήσης και τα ψάρια και τα θαλασσινά που θα προσφέρει στους πελάτες της θα είναι μόνο από βιολογικές ιχθυoκαλλιέργειες.
Ακόμα για την εφαρμογή του νόμου έχει στρατευθεί και το ίδρυμα από τη Μαγιόρκα με την επωνυμία «Save the Med», το οποίο συνεργάζεται στενά με την τοπική κυβέρνηση.
Τι λένε όμως οι Γερμανοί τουρίστες για όλα αυτά; Οι περισσότεροι δήλωσαν πως βρίσκουν θετικά τα μέτρα και δήλωσαν μάλιστα πως δεν χρειάζονται τα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια μιας χρήσεως στη θάλασσα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως παραμένουν οι παραλίες που είναι γεμάτες σκουπίδια. Για το λόγο αυτοί οι τοπικές αρχές καλούν τους τουρίστες να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να σέβονται περισσότερο τον τόπο που κάνουν διακοπές.
Πηγή: naftemporiki.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!