Τρίτη 25 Μαΐου 2021

 

Ο Κέβιν Σπέισι μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικους, επιστρέφει στο σινεμά με ένα μικρό αλλά κομβικό ρόλο σε ένα ιταλικό αστυνομικό δράμα.

Συγκεκριμένα, ο 61χρονος Σπέισι πρόκειται να παίξει  έναν ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση ενός άνδρα, τον οποίο θα υποδυθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας, Φράνκο Νέρο, ο οποίος είναι τυφλός, όμως είναι σε θέση να ζωγραφίζει ανθρώπους με βάση τον ήχο της φωνής τους – και ο οποίος κατηγορείται αδίκως για παιδοφιλία.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Σπέισι συμφώνησε να συμμετέχει στην ταινία μου», δήλωσε ο Νέρο στο ABC News. «Τον θεωρώ εξαιρετικό ηθοποιό και δεν μπορώ να περιμένω την έναρξη των γυρισμάτων».

Στην ταινία θα πρωταγωνιστήσει και η σύζυγος του Νέρο, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, παίζοντας την δασκάλα πιάνου του κατηγορούμενου.

Ο Σπέισι έχει κάνει ελάχιστες εμφανίσεις τόσο στην μεγάλη όσο και στη μικρή οθόνη από το 2017 και έπειτα, όταν περισσότεροι από 20 άνδρες ον κατηγόρησαν για σεξουαλικά εγκλήματα, που φέρονται να διαπράχθηκαν στο διάστημα `1995 έως 2003. Ο Σπέισι έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Από τις καταγγελίες και έπειτα, έχασε τον ρόλο του στη σειρά του Netflix, House of Cards, στην οποία πρωταγωνιστούσε, ενώ οι σκηνές του στο All the Money in the World του Ρίντλεϊ Σκοτ γυρίστηκαν ξανά με τον Κρίστοφερ Πλάμερ – ο οποίος χάρη σε αυτό τον ρόλο κέρδισε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Τον Οκτώβριο του 2019, εισαγγελείς του Λος Άντζελες απέρριψαν μια υπόθεση εις βάρος του με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, επειδή ο καταγγέλλων είχε εντωμεταξύ χάσει τη ζωή του, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, εισαγγελείς της Μασαχουσέτης απέρριψαν υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας ένας 18χρονος τον κατηγορούσε για σεξουαλική παρενόχληση, επειδή εντέλει εκείνος αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο ηθοποιός του Star Trek, Άντονι Ραπ και άλλος ένας άνδρας κατήγγειλαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον Σπέισι στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν οι ίδιοι ήταν έφηβοι.

Ο Ραπ είχε καταγγείλει δημόσια τον Σπέισι ήδη από το 2017, ενώ στη μήνυσή του περιέγραψε λεπτομερώς απόπειρες αποπλάνησής του από τον Σπέισι όταν ο ίδιος ήταν μόλις 14 ετών. Τότε ο Σπέισι είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί το περιστατικό, αλλά είχε ζητήσει συγγνώμη.

 

Το 2010 ο τότε 19χρονος Jeremy Sturdivant, κέρδισε 10.000 Βitcoin με αντάλλαγμα δύο πίτσες αλλα δεν έγινε ποτέ πάμπλουτος καθώς δεν είχε προβλέψει την αξία τους.

Ο 19χρονος μετείχε στο φόρουμ Bitcointalk, απαντώντας σε ένα μήνυμα από τον διάσημο πλέον Laszlo Hanyecz, που για πολλούς φέρεται ως ο πατέρας του κρυπτονομίσματος.

Ο πεινασμένος Laszlo είχε γράψει ότι θα πλήρωνε για μερικές πίτσες 10.000 Bitcoin. Ειδικότερα, είχε ζητήσει δύο μεγάλες πίτσες, για να του μείνουν και την επόμενη ημέρα, ενώ ανέφερε και τις προτιμήσεις του σε υλικά, ζητώντας κρεμμύδια, πιπεριές, λουκάνικο, μανιτάρια, ντομάτες και πεπερόνι. «Αν ενδιαφέρεστε, ενημερώστε με και μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία», έγραψε.

Το 2010 τα 10.000 Bitcoin άξιζαν 35 ευρώ.

Ο Sturdivant έκλεισε τη συμφωνία και παρήγγειλε δύο τεράστιες πίτσες, παίρνοντας τα 10.000 Bitcoin. Τότε, η αξία τους ήταν περίπου 35 ευρώ. Ωστόσο αν τα κρατούσε,θα ήταν πάμπλουτος, αφού σήμερα αποτιμούνται σε πάνω από 310 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μια περιουσία που θα του εξασφάλιζε ιδιωτικά νησιά, υπερπολυτελή οικία και ιδιωτικά αεροπλάνα.

Ωστόσο ο 19χρονος δεν τα αποθήκευσε. Σήμερα, παραδέχεται ότι το μετάνιωσε. Η μη αποθήκευση του Bitcoin ήταν «σίγουρα» μια μεγάλη λύπη, αλλά λέει ότι εκείνη τη στιγμή απλά «διευκόλυνε μια αγορά». Τα κρυπτονομίσματα ξοδεύτηκαν όταν χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού του στις ΗΠΑ, με την φίλη του. «Αν το αντιμετώπιζα ως επένδυση, θα μπορούσα να τα κρατήσω λίγο περισσότερο», δήλωσε στο Telegraph. Όσο για τη θρυλική συμφωνία, λέει ότι τότε ήταν δίκαιη και για τα δύο μέρη, αλλά και χαμηλού κινδύνου.

«Δεν θεώρησα ότι το Bitcoin θα καταρρεύσει πλήρως, ωστόσο δεν είχα ιδέα για το πόσο τεράστιο θα γίνει», λέει, εξηγώντας ότι ουδέποτε περίμενε ότι το ποσό που έλαβε τότε θα μπορούσε σήμερα να τον καταστήσει ιδιοκτήτη ακινήτων. Ωστόσο η συμφωνία έγινε σε μία περίοδο που το κρυπτονόμισμα είχε μόλις ξεκινήσει.

«Παρόλο που δεν μπορώ να διεκδικήσω μέρος από την επιτυχία του Bitcoin, είμαι πολύ περήφανος που έπαιξα ρόλο σε κάτι τόσο ενδιαφέρον, που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο τόσο γρήγορα», δηλώνει. Έντεκα χρόνια μετά, το βλέπει αισιόδοξα. «Δεν το μετανιώνω, θεωρώ φανταστικό που έγινα μέρος της πρώιμης ιστορίας του Bitcoin με αυτόν τον τρόπο», λέει. Ωστόσο όσοι γνωρίζουν τι του έχει συμβεί λένε «Ξόδεψες όλα αυτά τα λεφτά!».

 

Όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν την τάση να αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος, χωρίς, όμως, καμία επίπτωση στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που εμβολιάζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με θρόμβους εμφανίζονται σε μικρότερο ποσοστό στα mRNA εμβόλια (Pfizer – Moderna) και σε λίγο μεγαλύτερο -σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- στα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αδενοϊού (AstaZeneca – Johnson & Johnson).

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, όμως, μετά τον εμβολιασμό μας, ώστε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις απειροελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων;

Η καλή ενυδάτωση και η σωματική δραστηριότητα αποτελούν διαχρονικά δύο προληπτικές ενέργειες που συμβάλλουν στην απομάκρυνση της πιθανότητας εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων, όπως τονίζουν μιλώντας στο iatropedia.gr δύο κορυφαίοι επιστήμονες, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος και ο αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μετά τον εμβολιασμό: Πολλά υγρά και κυρίως με την άνοδο της θερμοκρασίας
Η λήψη άφθονων υγρών μετά τον εμβολιασμό μας συμβάλλει στην καλύτερη διάλυση του αίματος και την απομάκρυνση της πιθανότητας εμφάνισης θρόμβων, τονίζει ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Χρούσος:

“Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους που εμβολιάζονται μια συμβουλή. Πολλά νερά και κίνηση. Είναι αυτονόητο, αλλά καμιά φορά τα αυτονόητα δεν λέγονται. Αυτά τα επεισόδια είναι σπάνια, αλλά ακόμη κι όταν συμβαίνουν, συμβαίνουν γιατί κάπου λιμνάζει το αίμα. Το αίμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαλυμένο, κι αυτό σημαίνει νερό και υγρά”, σημειώνει ο ειδικός.

Η συμβουλή αυτή, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία με την άνοδο της θερμοκρασίας αυτήν την εποχή και ακόμη περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι, τονίζει ο κ. Χρούσος και συμπληρώνει:

“Ιδίως τώρα με τη ζέστη δεν πρέπει να είμαστε καθόλου αφυδατωμένοι. Δύο με δυόμιση λίτρα νερό πρέπει ούτως ή άλλως όλοι να πίνουμε καθημερινά”.

Την ίδια συμβολή δίνει και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης: “Υγρά όταν είσαι αφυδατωμένος. Μπορεί λόγω της αφυδάτωσης να συμπυκνωθεί το αίμα και ο αγγειακός χώρος και να δημιουργηθούν συνθήκες συσσώρευσης αιμοπεταλίων και θρόμβοι. Άρα μετά τον εμβολιασμό καλό είναι να ενυδατωνόμαστε σωστά, δηλαδή να μην αφυδατωνόμαστε, να μην γυμναζόμαστε χωρίς να πίνουμε νερά, να μην δουλεύουμε και να ιδρώνουμε χωρίς να πίνουμε νερά”.

Μετά τον εμβολιασμό: Αυξημένη σωματική δραστηριότητα

Η δεύτερη σημαντική ενέργεια -εκτός από τη σωστή ενυδάτωση- που βοηθά τον οργανισμό μας μετά τον εμβολιασμό μας κατά της Covid-19 είναι η κίνηση και η αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας.

Ο Καθηγητής Τζανάκης, εξηγεί πως η ακινησία είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση θρόμβων, ακόμη και χωρίς τον εμβολιασμό:

“Γι’ αυτό συμβαίνουν θρομβώσεις μετά τα χειρουργεία, δηλαδή εξαιτίας του κλινοστατισμού, όταν δηλαδή κάποιος παραμένει καιρό ακίνητος στο κρεβάτι. Αν έχεις μάλιστα και κάποιο ανοικτό τρήμα στην καρδιά, μπορεί οι θρόμβοι να περάσουν και να πάνε στην αριστερή καρδιά και να εμβολίσουν το κεφάλι. Υπάρχουν τέτοια επεισόδια”.

Ο φαινόμενο της ακινησίας και του συσχετισμού της με την εμφάνιση θρόμβων έχει περιγραφεί, ως σύνδρομο της οικονομικής θέσης στο αεροπλάνο (economic class syndrome).

O κ. Νίκος Τζανάκης εξηγεί: “Όταν είσαι αφυδατωμένος και δεν κινείσαι, υπάρχει το λεγόμενο «economic class syndrome», δηλαδή το σύνδρομο της οικονομικής θέσης στο αεροπλάνο. Αν πας υπερατλαντικό ταξίδι και κάθεσαι δεκατρείς και δώδεκα ώρες στο αεροπλάνο ακίνητος, τότε μπορεί στα κάτω άκρα να μαζευτεί το αίμα να πήξει και να δημιουργήσει θρόμβους, που μπορεί να δημιουργήσουν κυρίως πνευμονική εμβολή, αλλά ακόμη και θρομβώσεις στα αγγεία των ποδιών κλπ”.

Τα παραπάνω συνυπογράφει και ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος:

“Χρειάζεται να κινούμαστε ώστε το αίμα να κυκλοφορεί στα πόδια, στο κεφάλι και παντού. Δεν μπορείς να μένεις ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι. Και γι’ αυτό οι άνθρωποι συχνά μετά τα χειρουργεία παθαίνουν θρομβώσεις, επειδή ακινητοποιούνται πολύ στο κρεβάτι. Έτσι μετά τον εμβολιασμό χρειάζεται κίνηση και όχι παρατεταμένο ξάπλωμα σε καναπέδες και κρεβάτια”, σημειώνει.

Μετά τον εμβολιασμό: Ποιο είναι το επίμαχο διάστημα για την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών
Σύμφωνα με τον Καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιο Χρούσο, οι πολύ σπάνιες αυτές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό συνήθως εμφανίζονται μέρες αργότερα από τη λήψη του εμβολίου.

“Αργούν να εμφανιστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες γιατί αργεί το αυτοαντίσωμα να δημιουργηθεί στον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό. Ασφαλής θεωρείται κάποιος όταν έχουν περάσει μέρες μετά τον εμβολιασμό του”.

Συγκεκριμένα, στα εμβόλια που είναι κατασκευασμένα με αδενοϊούς (Johnson & Johnson και AstraZeneca) οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται από την 6η μέχρι την 21η μέρα μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή από μία έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, ενώ στα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna), οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες δέκα μέρες.

“Επειδή δημιουργείται το αυτο – αντίσωμα, χρειάζεται χρόνος μέχρι να γίνει η ευαισθητοποίηση του οργανισμού και η παραγωγή των αντισωμάτων”, καταλήγει ο επιστήμονας.

 You Tube: Νέοι όροι χρήσης από 1η Ιουνίου -Οι τρεις αλλαγές

Τους νέους Όρους Παροχής Υπηρεσιών που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2020, θέτει το YouTube από την 1η Ιουνίου .

Αναλυτικά

Περιορισμοί στην αναγνώριση προσώπου: Στους Όρους Παροχής Υπηρεσιών υπάρχει ήδη δήλωση ότι δεν μπορείτε να συλλέγετε πληροφορίες που ενδέχεται να ταυτοποιούν ένα άτομο χωρίς την άδειά του. Παρόλο που σε αυτές τις πληροφορίες περιλαμβάνονται πάντα οι πληροφορίες αναγνώρισης προσώπου, οι νέοι Όροι το δηλώνουν με σαφήνεια.

Δικαίωμα δημιουργίας εσόδων του YouTube: Το YouTube έχει το δικαίωμα να δημιουργεί έσοδα από ολόκληρο το περιεχόμενο στην πλατφόρμα και ενδέχεται να εμφανίζονται διαφημίσεις σε βίντεο από κανάλια που δεν ανήκουν στο Πρόγραμμα συνεργατών YouTube.

Πληρωμές δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και παρακράτηση φόρου: Για τους δημιουργούς που δικαιούνται να λαμβάνουν πληρωμές εσόδων, οι εν λόγω πληρωμές θα θεωρούνται δικαιώματα εκμετάλλευσης σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ και η Google θα παρακρατήσει φόρους, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία.

Όπως τονίζει σε μήνυμα της η εταιρεία: «Φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τις ενημερώσεις στους Όρους. Οι νέοι Όροι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2021 για του χρήστες εκτός των ΗΠΑ. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το YouTube μετά από αυτήν την ημερομηνία, συμφωνείτε με τους νέους Όρους. Λάβετε υπόψη ότι, αν επιτρέψετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί το YouTube Kids, τότε συμφωνείτε με τους νέους Όρους και για λογαριασμό του παιδιού σας|, προσθέτει.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!