Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Φτιάχτηκε κατά παραγγελία πριν από 128 χρόνια και το εικονιζόμενο τροχόσπιτο, το λεγόμενο «The Wanderer», μοιάζει περισσότερο σαν παλάτι πάνω σε ρόδες.
Ο άνδρας που παρήγγειλε την κατασκευή του ήταν ο Σκωτσέζος Δρ William Stables και ο σκοπός του ήταν απλά η ψυχαγωγία.
Ήθελε να ζήσει τη ζωή των τσιγγάνων αλλά ταυτόχρονα να ...
ταξιδεύει με ανέσεις και στυλ κι έτσι απέκτησε το παρατσούκλι «Gentleman Gypsy».
Το τροχόσπιτο τραβούσαν δύο άλογα, σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Captain Corn-flower και η Polly Pea-blossom.
Ένας υπηρέτης έφτανε πρώτος εκεί όπου κατευθυνόταν το «Wanderer » για να ελέγξει το δρόμο αλλά και να προειδοποιήσει τον κόσμο για την άφιξή του.
Σήμερα, χάρη σε μία δωρεά από τους απογόνους του Δρ Stables, το τροχόσπιτο που «έπαιρνε τους δρόμους» από το 1885 έως το 1960, ανακαινίστηκε και κατέληξε στο Cotswolds Caravan Club, όπου και εκτίθεται.
inews.gr
Αν υποθέταμε πως μπροστά μας παρήλαυνε ολόκληρος ο πληθυσμός της Κίνας,
Απίθανες ιδέες που από εφευρέτες της παλιάς εποχής!
Στις μορφές εξάρτησης και εθισμού που ήδη είναι γνωστές και που αφορούν κατά βάση χρήση ουσιών, έρχεται να προστεθεί ο εθισμός σε ένα μέσο, που μάλιστα απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση από ειδικούς, καθώς απειλεί κυρίως την νεολαία. H εξάρτηση από το Διαδίκτυο αναγνωρίζεται από την ψυχολογική και ψυχιατρική κοινότητα ως ξεχωριστή ψυχοσωματική διαταραχή.

Η διαδικτυακή εξάρτηση, ή αλλιώς σύνδρομο διαδικτυακού εθισμού, εξελίχθηκε παράλληλα με τη διάδοση του διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα κρούσματα τέτοιας εξάρτησης παρατηρήθηκαν τα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 90 στις Η.Π.Α.

Γενικά τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης είναι τα εξής:
  • ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερη ενασχόληση με το αντικείμενο της εξάρτησης,
  • αίσθημα στέρησης,
  • ενασχόληση περισσότερη απ' αυτήν που είχε προγραμματιστεί, 
  • ανεπιτυχείς προσπάθειες ελέγχου,
  • μείωση άλλων δραστηριοτήτων.
Τα χαρακτηριστικά προδιάθεσης που συχνά οδηγούν στην εξάρτηση αυτή είναι η αίσθηση έλλειψης κοινωνικής θέσης και αναγνώρισης, η κοινωνική φοβία, η τάση για φαντασία, η ντροπαλότητα και η έντονη συστολή.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία έχει δημοσιεύσει οδηγίες προς τους γονείς και επισημαίνει τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά μετά από παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή τους και έκθεση τους στο διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με την αναφορά:

► Το παιδί σας παραβιάζει τα χρονικά όρια πού του έχετε θέσει, όσον αφορά τη χρήση του Internet;

► Παραμελεί τις δουλειές που του έχετε αναθέσει στο σπίτι, για να περάσει περισσότερο χρόνο συνδεδεμένο στο Internet (online);

► Δημιουργεί συχνά φιλίες μέσω Internet;

► Πόσο συχνά παραπονιέστε για τον χρόνο πού περνάει online;

► Πόσο συχνά το παιδί σας ελέγχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του (email) , πριν κάνει κάτι άλλο;

► Πόσο συχνά απομονώνεται από τότε πού ανακάλυψε το Internet;

► Παίρνει αμυντική στάση ή κυριεύεται από μυστικοπάθεια, όταν το ρωτάτε τι κάνει όσο είναι online;

► Πόσο συχνά βρίσκεται μόνο του στο δωμάτιο με το κομπιούτερ;

► Αγωνία να ξανά συνδεθεί με το Internet, όσο είναι «εκτός» (offline);

► Προτιμά να περάσει την ώρα του με το Internet, παρά έξω με φίλους;

► Εκνευρίζεται όταν του θέτετε χρονικά περιθώρια χρήσης του Internet;

► Είναι θλιμμένο ή κακόκεφο, όσο είναι offline;

Όπως αναφέρει η Ψυχιατρική Εταιρία εάν στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις οι απαντήσεις είναι «συχνά» ή «συνέχεια», τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αρνητική επίδραση, εξάρτηση ή κάποια επικίνδυνη συνάντηση στα δωμάτια συνομιλίας.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ο γονικός έλεγχος από μεγάλες εταιρίες πληροφορικής με ειδικό λογισμικό που διασφαλίζει την ασφάλεια της οικογένειας στο Internet .

Έρευνα και Συμβουλές από την Microsoft

Σύμφωνα με την μελέτη τέσσερα βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για να προστατέψουν την οικογένειά στο διαδίκτυο:
  1. Ανοικτή επικοινωνία με τα παιδιά για τους λόγους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυo
  2. Ορισμός κανόνων για τη χρήση του διαδικτύου
  3. Απόρρητη αποθήκευση προσωπικών δεδομένων
  4. Εγκατάσταση και χρήση τεχνολογίας για την ασφάλεια της 
οικογένειας
Το American Academy of Pediatricians (AAP) βοήθησε τη Microsoft να αναπτύξει οδηγίες για τη χρήση του διαδικτύου ανάλογα με την ηλικία, που περιλαμβάνονται στα Windows Vista και Windows 7. Τα Windows αυτά περιλαμβάνουν τεχνολογία για την ασφάλεια της οικογένειας που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να επιλέξουν το περιεχόμενο και την πλοήγηση στο διαδίκτυο που είναι κατάλληλες για την οικογένειά τους. Όσοι δεν έχουν το νέο λειτουργικό σύστημα (και έχουν τα ΧP για παράδειγμα ) μπορούν να εξετάσουν το Windows Live Family Safety . 


Με τον Γονικό έλεγχο των Windows Vista / Windows 7 παρέχεται η δυνατότητα διαχείρισης των ακόλουθων:

  • Ποιες τοποθεσίες Web που μπορούν να προβάλλουν τα παιδιά
  • Τις ώρες της ημέρας και το χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στο διαδίκτυο τα παιδιά
  • Τα βιντεοπαιχνίδια που μπορούν να παίξουν τα παιδιά
  • Τα προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά
  • Λήψη αναφορών σχετικά με τη δραστηριότητα των παιδιών στο διαδίκτυο
Συμβουλές για την ασφάλεια στο Internet, για παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών

Στην ηλικία αυτή τα αγόρια συνήθως αναζητούν τοποθεσίες με χιούμορ, παιχνίδια ή πολυμέσα. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να δημιουργούν και να συμμετάσχουν σε κοινωνικά δίκτυα. Η ηλικιακή αυτή ομάδα δεν θα πρέπει να έχει σχεδόν κανένα περιορισμό στο περιεχόμενο, τις τοποθεσίες Web ή τις δραστηριότητες αλλά οι γονείς θα πρέπει χρειάζεται να θυμίζουν στους εφήβους ποιες προσωπικές πληροφορίες δεν πρέπει να δίνουν μέσω διαδικτύου. Οι έφηβοι καταλαβαίνουν περισσότερα για θέματα διαδικτύου και μπορούν πιο εύκολα να κρύβουν πληροφορίες και τις κινήσεις τους για αυτό οι γονείς πρέπει προσδιορίζουν κατάλληλες οδηγίες για την ασφάλεια αποδεκτές και λογικές και από τις δύο πλευρές. Ποιος όμως θα διαδραματίσει το ρόλο του διαιτητή σε περιπτώσεις διαφωνίας; Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες που δίνουν συμβουλές και μπορούν να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές ιδίως όταν προέρχονται από μεγάλες εταιρίες στον χώρο της πληροφορικής όπως η Microsoft.

Συμβουλές για την ασφάλεια

Μερικές από τις συμβουλές για την ασφάλεια διαθέσιμες για την καθοδήγηση των εφήβων στο διαδίκτυο από την Microsoft είναι:

  • Συνεχίστε να διατηρείτε την επικοινωνία στην οικογένεια όσο περισσότερο ανοιχτή και θετική για τους υπολογιστές μπορείτε. Να τους μιλάτε συνεχώς για τη ζωή, τους φίλους και τις δραστηριότητές τους στο Internet όπως θα κάνατε και για 
τους φίλους και τις δραστηριότητές εκτός Internet.

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν εάν κάτι ή κάποιος στο 
Internet τα κάνει να νοιώθουν άβολα ή τα απειλεί. Εάν είσαι έφηβος και κάτι ή κάποιος στο Internet σου φαίνεται περίεργος, πες το σε κάποιον. 

  • Δημιουργήστε μια λίστα οικιακών κανόνων χρήσης του Internet ως οικογένεια. 
  • Συμπεριλάβετε τα είδη των τοποθεσιών που υπερβαίνουν τα όρια, τις ώρες χρήσης του Internet, ποιες πληροφορίες δεν πρέπει να κοινοποιούνται στο Internet και οδηγίες για την επικοινωνία με άλλους στο Internet, 
συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας σε κανάλια συνομιλίας.

  • Τοποθετήστε τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με το Internet σε ανοικτό χώρο και όχι στο δωμάτιο κάποιου εφήβου.

  • Μάθετε για το λογισμικό φιλτραρίσματος Internet (όπως ο Γονικός έλεγχος στα Windows ως συμπλήρωμα στη γονική εποπτεία. 

  • Συμβάλλετε στην προστασία των παιδιών σας από αναδυόμενα παράθυρα με προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα αποκλεισμού των 
αναδυόμενων παραθύρων που ενσωματώνει ο Internet Explorer.
Μπορείτε επίσης να αποκλείσετε τα αναδυόμενα παράθυρα που ίσως εμφανίζονται όταν δεν κάνετε περιήγηση στο Internet, με τον Windows Defender.
  • Μάθετε ποια κανάλια συνομιλίας ή ποιες ομάδες μηνυμάτων επισκέπτονται τα παιδιά σας και με ποιους συνομιλούν στο Internet.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ελεγχόμενα κανάλια συνομιλίας και επιμείνετε να 
παραμένουν στην ανοικτή περιοχή του δωματίου συνομιλίας.

  • Επιμείνετε να μην συμφωνήσουν ποτέ να συναντήσουν κάποιον διαδικτυακό φίλο.

  • Μάθετε στα παιδιά σας να μην μεταφορτώνουν προγράμματα, μουσικά κομμάτια ή αρχεία χωρίς την άδειά σας.
  • Εάν μοιράζονται αρχεία ή λαμβάνουν κείμενο ή εικόνες από το Web, ίσως αυτό να αποτελεί παραβίαση των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων και να είναι παράνομο.

  • Μιλήστε με το παιδί σας για το ακατάλληλο περιεχόμενο και την πορνογραφία στο Internet και καθοδηγήστε τα προς θετικές διαδικτυακές τοποθεσίες, σχετικά με την υγεία και τη σεξουαλικότητα.
  • Προστατέψτε τα από ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Πείτε στα παιδιά σας να μην δίνουν τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Internet, να μην απαντούν σε ανεπιθύμητη αλληλογραφία και να χρησιμοποιούν φίλτρα 
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  • Μάθετε τις τοποθεσίες Web που επισκέπτονται συχνότερα τα παιδιά σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται τοποθεσίες με προσβλητικό περιεχόμενο και δεν δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες του εαυτού τους. 

  • Μάθετε στα παιδιά σας να φέρονται στο Internet υπεύθυνα και ηθικά. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Internet για να διαδώσουν φήμες, να 
παρενοχλήσουν ή να απειλήσουν άλλους.

  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα ζητήσουν την άδειά σας προτού εκτελέσουν κάποια οικονομική συναλλαγή στο Internet, συμπεριλαμβανομένης της παραγγελίας, της αγοράς ή της πώλησης κάποιου αντικειμένου. 

  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα τυχερά παιχνίδια στο Internet και τους πιθανούς κινδύνους. Υπενθυμίστε τους πώς είναι παράνομο να συμμετέχουν σε 
τυχερά παιχνίδια στο Internet.
Κι όμως αυτά τα μέρη είναι αληθινά!
Η «Μέκκα» όσων δηλώνουν φανατικοί της τεκίλας βρίσκεται στα υψίπεδα του Χάλισκο (los haltos de Jalisco), στον μαγικό «λόφο της λάβας», όπως μεταφράζεται η λέξη τεκίλα στην τοπική μεξικανo-ινδιάνικη διάλεκτο. Με αφετηρία την Γκουανταλαχάρα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Μεξικού, διασχίζουμε τη φτωχική ύπαιθρο, με τα ημιτελή σπίτια που έχουν ντεπόζιτα νερού στις στέγες, τα παιδιά που παίζουν στους δρόμους και τα αναρίθμητα συνεργεία αυτοκινήτων. Σε λίγο, σχεδόν μαγικά, εμφανίζονται οι αγροί της αγαύης: κατακόκκινο χώμα και πρασινογάλαζα τεράστια φυτά συνθέτουν ένα τοπίο που όποιος το δει δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

image

Η γαλάζια αγαύη, το προϊστορικό φυτό του Μεξικού, σαν γιγάντια αλόη, μοιάζει με κάκτο -αλλά δεν είναι- και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των κρινοειδών. Οι Αζτέκοι ανακάλυψαν πρώτοι τον ζαχαρώδη χυμό της πίνιας (του κεντρικού κορμού της αγαύης) που μεταλλασσόταν σ’ ένα ποτό που τους έφτιαχνε το κέφι. Το ονόμασαν Octili poliqhui και ο θεός τους, Tepoztecal, ομότιμος του δικού μας Διονύσου, το ευλογούσε. Αργότερα, η ονομασία απλουστεύτηκε σε pulque (πουλκέι) και η κατανάλωσή του είχε θρησκευτικό χαρακτήρα. Ο κανόνας αυτός, βέβαια, δεν ίσχυε για την άρχουσα τάξη, που το απολάμβανε καθημερινά. Όπως έχετε ήδη καταλάβει, το pulque είναι ο... παππούς της τεκίλας.

Τεκίλα είναι μόνο μία
Ποτό με «ονομασία προελεύσεως», η τεκίλα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να παράγεται μόνο από συμπυκνωμένα σάκχαρα γαλάζιας αγαύης, καλλιεργημένης σε συγκεκριμένες περιοχές: Jalisco, Guanajuato, Michoacam, Nayarit, Tamanlipan. Ο ίδιος νόμος υποχρεώνει κάθε τεκίλα από 100% αγαύη να αναγράφει αυτή την πληροφορία στη φιάλη και να εμφιαλώνεται μέσα στα σύνορα του Μεξικού. Φιάλες που δεν αναγράφουν «100% αγαύη» είναι mixtos, με ένα ποσοστό 40-50% αγαύης, σε συνδυασμό με σάκχαρα ζαχαροκάλαμου και νερό.

Στην ιστορία της πολιτείας του Χάλισκο (Jalisco), το 1910 υπήρχαν ήδη 100 τεκιλερίες. Η πραγματική, όμως, «άνοιξη της τεκίλας» αρχίζει μετά το 1920, όταν υιοθετούνται νέες πρωτοποριακές μέθοδοι παραγωγής, δανεισμένες από την ήδη εξελιγμένη παγκόσμια οινοποιία. Παράλληλα, με την προσθήκη άλλων σακχάρων σε αυτά της αγαύης, η γεύση του ποτού γλυκαίνει και γίνεται πιο προσιτή στους μη ιθαγενείς και, κυρίως, στους κατοίκους των γειτονικών ΗΠΑ.

Η πραγματική τεκίλα από 100% χυμό μπλε αγαύης περιορίζεται στο ελάχιστο, ώς το 1980, όταν, με την παγκόσμια τάση επιστροφής σε καθετί γνήσιο και αυθεντικό, παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για τα σκωτσέζικα malt ουίσκι, τα ξεχωριστά γαλλικά cognac, τα κάθε είδους αποστάγματα και πρωτογενή ποτά. Οι παραγωγοί της τεκίλας δεν μένουν τότε αδιάφοροι στα κελεύσματα των καιρών και ξαναγυρίζουν στον ανόθευτο χυμό γαλάζιας αγαύης, με προϊόντα που διεκδικούν μια θέση στη διεθνή αγορά και την κερδίζουν. Ανοίγονται νέες προοπτικές, νέα αποσταγματοποιεία λειτουργούν και ο «λόφος της λάβας» γνωρίζει ξανά ημέρες δόξης λαμπρές.

Από το χωράφι στο ποτήρι
Πρασινογάλαζες λόγχες σ’ ένα κατακόκκινο χώμα· η αγαύη της υπομονής. Με τη σωστή φροντίδα, το φυτό χρειάζεται 7 έως 10 χρόνια για να φτάσει στο ιδανικό σημείο ωρίμασης. Τότε εμφανίζεται ο μοναδικός ανά φυτό μίσχος ενός λουλουδιού, που οι καλλιεργητές κόβουν αμέσως έτσι ώστε οι γλυκείς χυμοί να βρουν διέξοδο στην πίνια, που θα φουσκώσει, θα μεγαλώσει και θα φτάσει τα 90 κιλά! Βρέθηκα στα υψίπεδα του Χάλισκο την εποχή της συγκομιδής. Παρακολούθησα τους λευκοντυμένους campesinos με τα πλατύγυρα ψάθινα καπέλα να κόβουν από τη ρίζα τις αγαύες και με ένα μακρύ κοφτερό δρεπάνι, την coa, να αφαιρούν με εκπληκτική ταχύτητα τα φύλλα αφήνοντας μόνο τον κεντρικό κορμό, που μοιάζει με θηριώδη ασπροπράσινο ανανά.

Στο αποστακτήριο, η πίνια κόβεται σε κομμάτια και αφαιρείται το σκληρό μέρος που την ενώνει με τη ρίζα (για να μην επηρεάσουν το τελικό προϊόν τα πικρά στοιχεία που περιέχει). Στη συνέχεια, τα κομμάτια ψήνονται αργά σε τεράστιους φούρνους ή σε υπερμεγέθεις χύτρες ταχύτητας, μέχρι να μετατραπούν όλοι οι χυμοί σε σάκχαρα, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και 24 ώρες. Η μυρωδιά στο αποστακτήριο είναι γλυκιά, η ίδια που θα συναντήσουμε αργότερα στα μπουκάλια.

Κατόπιν, οι βρασμένες καρδιές ψύχονται για δύο ημέρες, ώστε η γεύση τους να γίνει περισσότερο πολύπλοκη, και ζυμώνονται με μαγιά. Η απόσταξη είναι το τελευταίο στάδιο πριν φτιαχτούν τα χαρμάνια και ληφθούν οι αποφάσεις για το δρόμο της παλαίωσης που θα ακολουθήσει κάθε προϊόν: λιγότερο από ένας χρόνος σε λευκά δρύινα βαρέλια για τις Reposado, περισσότερο από ένας χρόνος για τις Anejo, ενώ οι φρέσκες, διάφανες Βlanco εμφιαλώνονται και διατίθενται άμεσα στην αγορά.

Οι premium τεκίλες αποτυπώνουν τα αρώματα της αγαύης σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής. Στην Blanco, για παράδειγμα, βρίσκουμε τα αρώματα της φρεσκοκομμένης ωμής αγαύης, ενώ στην Anejo την πολυπλοκότητα του βρασμένου καρπού με τα γλυκά μελένια αρώματα.

image

Πώς την απολαμβάνουμε
  • Η τεκίλα Blanco πίνεται παγωμένη, με τριμμένο πάγο και λίγο λάιμ, και αποτελεί την καλύτερη βάση για τα κοκτέιλ Margarita και Tequila Sunrise.

  • H Reposado δίνει τον καλύτερο εαυτό της είτε σκέτη είτε αναμεμειγμένη με χυμό εσπεριδοειδών.

  • Οταν μιλάμε για Anejo, ένα παλαιωμένο απόσταγμα, είναι προτιμότερο να την απολαμβάνουμε σκέτη και μερικές φορές με πάγο σε ποτήρι στο σχήμα της χαμηλής τουλίπας.

  • Η Gold είναι φρέσκια τεκίλα, που έχει αποκτήσει χρώμα με την προσθήκη καραμέλας. Είναι κατάλληλη για κοκτέιλ.

Οι γεύσεις που της ταιριάζουν
Ο καλύτερος συνδυασμός εθνικού ποτού με την αντίστοιχη εθνική κουζίνα είναι οι μαργαρίτες με τις μεξικανικές σπεσιαλιτέ. Τάκος, μπουρίτος, ενσιλάδας και τοστάδας δεν βρίσκουν καλύτερο παρτενέρ. Ομως, μπορούμε να προχωρήσουμε και πέρα από αυτά, συνδυάζοντας την τεκίλα μας με καυτερά και πικάντικα φαγητά και κάνοντας μια πρώτη δοκιμή με ινδική κουζίνα.

Οι παλαιωμένες τεκίλες θα συνοδεύσουν πιάτα με πουλερικά και χοιρινό - ιδίως εάν έχουμε σβήσει τη σάλτσα τους με ένα σφηνάκι! Εξαιρετικοί και απρόβλεπτοι είναι οι συνδυασμοί της τεκίλας (ιδανικά σε μια μαργαρίτα) με φρούτα, όπως και μιας Reposado με ώριμα κατσικίσια ή μπλε τυριά, αλλά και με τη δική μας πιπεράτη φέτα - ειδικά την πελοποννησιακή σφέλα.

image

Σφηνάκια απο το Μεξικό
Γεμίζουμε ένα σφηνάκι με την αγαπημένη μας premium λευκή τεκίλα. Κόβουμε ένα λεμόνι ή καλύτερα ένα λάιμ (κατά προτίμηση βιολογικά) στα τέσσερα. Βρέχουμε το χέρι μας ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και πασπαλίζουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι. Γλείφουμε το αλάτι. Πίνουμε την τεκίλα μονορούφι. Μασάμε το ένα τέταρτο του λεμονιού ή του λάιμ.

Ταυτόχρονα, απολαμβάνουμε γουλιά-γουλιά μία σαγκρίτα*, που στο Μεξικό συνοδεύει απαραιτήτως τα σφηνάκια τεκίλας. Την παρασκευάζουμε ως εξής: Ανακατεύουμε ¼ φλιτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, λάιμ, ντοματόζουμο (όλα μαζί), 4 κουταλιές της σούπας σιρόπι γρεναδίνης, λίγο αλάτι, 1/2 κουταλάκι σάλτσα τσίλι και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Σερβίρουμε σε μεγάλα σφηνάκια. Εναλλακτικά, πίνουμε μία γουλιά τεκίλα - μία γουλιά σαγκρίτα. Προσοχή! Η σαγκρίτα πίνεται με λευκή τεκίλα, το πολύ-πολύ με Reposado. Ποτέ με Anejo!

Μεξικανική σημαία (Mexican flag) 
Θα χρειαστούμε τρία μεγάλα σφηνάκια. Γεμίζουμε το ένα με χυμό λάιμ, το άλλο με λευκή τεκίλα και το τρίτο με σαγκρίτα. Πίνουμε εναλλάξ.
oinoxoos.net
Έκλειψη Ηλίου, η οποία ήταν ορατή ως μερική στην Αφρική, στη νότια Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και σε περιοχές της Αμερικής, ήταν σε εξέλιξη από το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας).

Στην Ελλάδα η έκλειψη ήταν ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Σε άλλες περιοχές του κόσμου η έκλειψη έγινε αντιληπτή ως ολική.

Στην Αθήνα η έκλειψη διήρκεσε από 15:08 έως 16:05, στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47, στην Πάτρα από 15:06 έως 16:00 και στα Χανιά από 15:04 έως 16:17. Το μέγιστο της έκλειψης έλαβε χώρα περίπου στο μέσον αυτών των χρονικών διαστημάτων.

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της έκλειψης με κυάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια πρέπει να γίνει μόνο με την προσθήκη ειδικών ηλιακών φίλτρων. Αν κανείς παρακολουθήσει την έκλειψη με γυμνά μάτια, διατρέχει κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης. Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

H έκλειψη θεωρείται σπάνια, επειδή είναι «υβριδική», δηλαδή στην Ελλάδα θα είναι ορατή ως μερική, αλλά σε άλλα μέρη της Γης θα είναι ορατή ως ολική. Οι υβριδικές εκλείψεις είναι ορατές ως ολικές σε κάποιες περιοχές του «μονοπατιού» της έκλειψης και ως δακτυλιοειδείς σε άλλες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μονοπάτι της ολικής έκλειψης θα διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό, τη δυτική και την κεντρική Αφρική (η Γκαμπόν θα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ολική έκλειψη, διάρκειας περίπου ενός λεπτού).

Η επόμενη έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα γίνει τον Μάρτιο του 2015.
tanea.gr

Επανάσταση υπόσχεται το Inrekor

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί που σχεδιάζουν αυτοκίνητα είναι το βάρος γιατί από αυτό επηρεάζονται κρίσιμα χαρακτηριστικά ενός οχήματος. Όσο αυξάνουν τα συστήματα άνεσης κι ασφάλειας σε ένα αυτοκίνητο, τόσο ανεβαίνει το βάρος, ενώ λόγοι παθητικής ασφάλειας θέτουν ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς.

Στο κυνήγι της αναζήτησης νέων υλικών και τεχνικών για τη μείωση του βάρους έχουν ριχθεί πολλές εταιρείες όμως η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας Inrekor κάνει λόγο για ένα νέο υλικό το οποίο φέρει το όνομα της εταιρείας και το οποίο φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Έχοντας την ίδια αντοχή όπως ο χάλυβας, το Inrekor ζυγίζει 30% λιγότερο, ενώ είναι πλήρως ανακυκλώσιμο.

Το υλικό έχει δομή τύπου sandwich και βάση ένα αφρώδες στρώμα προπυλενίου που έχει την εμπορική ονομασία ARPRO και περιβάλλεται από δύο φύλλα αλουμινίου. Το Inrekor μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την κατασκευή του πλαισίου όσο και κάποιων εξωτερικών πάνελ και θα το δούμε στην πράξη ως υλικό κατασκευής του Porsche 356 Speedster kit.

Η εταιρεία για να αποδείξει τις αρετές του υλικού παρουσίασε το σασί ενός τετραθέσιου αυτοκινήτου που με συμβατικά υλικά θα ζύγιζε 300kg ενώ με το Inrekor θα ήταν μόλις 160kg.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι από πλευράς ασφάλειας το νέο αυτό υλικό έχει δοκιμαστεί από τον οργανισμό MIRA και από το Warwick Manufacturing Group, έχει την ίδια αντοχή με το χάλυβα κι ότι αν αξιολογούνταν αυτοκίνητο από το EuroNCAP θα έπαιρνε πέντε αστέρια.



Πηγή: gocar.gr

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έκανε καλή εκκίνηση στη Γιας Μαρίνα, τέθηκε επικεφαλής του αγώνα, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια αυτού και πανηγύρισε την έβδομη σερί νίκη του στο πρωτάθλημα.
Ο Γερμανός έχει στεφθεί και μαθηματικά παγκόσμιος πρωταθλητής για τέταρτη φορά, όμως κυνηγάει το ρεκόρ των 13 νικών του Μίκαελ Σουμάχερ και φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να το ισοφαρίσει. Βέβαια, για να το πράξει αυτό, θα πρέπει να δει πρώτος την καρό σημαία και στους δυο εναπομείναντες αγώνες σε ΗΠΑ και Βραζιλία.
Από εκεί και πέρα, οι Μαρκ Γουέμπερ, Νίκο Ρόζμπεργκ, Ρομάν Γκροζάν έδωσαν μάχη για τη δεύτερη θέση, την οποία... αντάλλασσαν συνεχώς. Τελικά, ο Αυστραλός έκανε το 1-2 για τους «κόκκινους ταύρους», αφήνοντας πίσω του τον Γερμανό της Mercedes.
Από τη μεριά του, ο Γάλλος της Lotus έκανε ό,τι μπορούσε για την ομάδα του, που είχε μείνει μόνο με ένα μονοθέσιο, αφού ο Κίμι Ραϊκόνεν εγκατέλειψε τον αγώνα από τον πρώτο κιόλας γύρο, και έμεινε τέταρτος.
Ακολούθησαν οι Φερνάντο Αλόνσο, Πολ ντι Ρέστα, Λιούις Χάμιλτον, Φελίπε Μάσα, που έδιναν τις δικές τους μάχες για τις πιο πίσω θέσεις. Τέλος, την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Σέρχιο Πέρεζ και Άντριαν Σούτιλ, με τον Ραϊκόνεν να είναι ο μοναδικός που τέθηκε εκτός.
Έτσι, στη βαθμολογία ο Φέτελ έφτασε τους 347 βαθμούς έναντι 217 του Αλόνσο, ενώ τρίτος παρέμεινε ο Ραϊκόνεν με 183. Στους κατασκευαστές η Red Bull... εκτοξεύτηκε στους 513, ενώ το ενδιαφέρον για τη δεύτερη θέση καλά κρατεί, με τη Mercedes να περνάει δεύτερη (334) και να αφήνει τρίτη τη Ferrari (324).
Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Φέτελ Red Bull Νικητής
Γουέμπερ Red Bull +30.8
Ρόζμπεργκ Mercedes +33.6
Γκροζάν Lotus Renault +34.8
Αλόνσο Ferrari +67.1
Ντι Ρέστα Force India +78.1
Χάμιλτον Mercedes +79.2
Μάσα Ferrari +82.8
Πέρεζ McLaren +91.1
Σούτιλ Force India +93.2
Μαλντονάντο Williams +95.9
Μπάτον McLaren +
Γκουτιέρεζ Sauber +
Χούλκενμπεργκ Sauber +1 γύρο
Μπότας Williams +1 γύρο
Ρικιάρντο Toro Rosso +1 γύρο
Βερν Toro Rosso +1 γύρο
Φαν ντερ Γκαρντ Caterham +1 γύρο
Πικ Caterham +1 γύρο
Μπιανσί Marussia +2 γύροι
Τσίλτον Marussia +2 γύροι
Εγκατέλειψαν
Ραϊκόνεν Lotus Renault 1ο γύρο
Βαθμολογία οδηγών
Φέτελ 347
Αλόνσο 217
Ραϊκόνεν 183
Χάμιλτον 175
Γουέμπερ 166
Ρόζμπεργκ 159
Γκροζάν 114
Μάσα 106
Μπάτον 60
Ντι Ρέστα 48
Χούλκενμπεργκ 39
Πέρεζ 35
Σούτιλ 29
Ρικιάρντο 19
Βερν 13
Γκουτιέρεζ 6
Μαλντονάντο 1
Βαθμολογία κατασκευαστών
Red Bull 513
Mercedes 334
Ferrari 323
Lotus Renault 297
McLaren 95
Force India 77
Sauber 45
Toro Rosso 32
Williams 1
Marussia 0
Caterham 0
gazzetta.gr
Περισσότεροι από τους αναμενόμενους είναι οι επενδυτές που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά μετοχών του Twitter, ανέφερε πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Η πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της τόνισε πως πολλοί είναι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τη μετοχή του Twitter, πριν ακόμα αυτή κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως θα εξαντληθούν οι 70 εκατ. μετοχές με τιμή εκκίνησης τα 17 έως 20 δολάρια.

Η μετοχή του Twitter θα κάνει το ντεμπούτο της στις 6 Νοεμβρίου και θα αρχίσει να διαπραγματεύεται την επόμενη ημέρα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά αν η ζήτηση εξακολουθήσει να είναι τόσο μεγάλη.

"Πραγματικά, η τιμή των μετοχών είναι αρκετά χαμηλή για να αυξήσει το ενδιαφέρον" ανέφερε ο Santosh Rao, αναλυτής στο Greencrest Capital Management LLC.

"Νομίζω ότι πιθανά το Twitter θα αυξήσει την τιμή, πράγμα που είδαμε και με το Facebook", τόνισε.

Τμήματα ανθρώπινου σκελετού και αντικείμενα που χρονολογούνται στη Βυζαντινή περίοδο βρήκε κατά τη διάρκεια οργώματος αγροτεμαχίου στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας ένας 36χρονος, ο οποίος αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα τμήματα του ανθρώπινου σκελετού, τέσσερα χάλκινα βραχιόλια, πέντε σκουλαρίκια και τέσσερα δαχτυλίδια, μη προσδιορισμένου μέχρι στιγμής υλικού κατασκευής, βρέθηκαν σε βάθος 30-50 εκατοστών προχτές το μεσημέρι.
Σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα ανευρεθέντα αντικείμενα-κοσμήματα χρονολογούνται στη Βυζαντινή περίοδο (11ος – 12ος αιώνας μ.Χ.) και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου "Περί αρχαιοτήτων".
Ακολούθησε αυτοψία στο χώρο από τον αρχαιολόγο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λακοειδή τάφο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν επιπλέον ένα χάλκινο δαχτυλίδι, δύο χάλκινα τμήματα από σκουλαρίκι και τρία τμήματα από πήλινο αγγείο.
Τα κοσμήματα θα αποσταλούν για εξέταση στην 19η Εφορεία Βυζαντινών Αντικειμένων, ενώ τα τμήματα του ανθρώπινου σκελετού θα αποσταλούν για εξέταση στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
news.gr
Χρησιμοποιώντας τοπογραφικά δεδομένα που έχει καταγράψει στον Αρη η αποστολή Mars Express ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο ο θεατής κάνει μια εικονική βόλτα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η άγρια ομορφιά του Αρη αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας. Το Mars Express είναι ένα σκάφος εξοπλισμένο με σειρά οργάνων χάρη στα οποία μπορεί να χαρτογραφεί την επιφάνεια του Αρη αλλά και να πραγματοποιεί έρευνες στο υπέδαφoς. Μπορεί ακόμη να κάνει ατμοσφαιρικές και άλλες αναλύσεις για τον εντοπισμό ζωής.

Βρίσκεται στον Αρη δέκα χρόνια έχοντας εξερευνήσει και χαρτογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας και των πόλων του πλανήτη προσφέροντας σημαντικά στοιχεία. Με τη βοήθειά του οι ειδικοί έχουν φτιάξει τρισδιάστατες εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη. 

Η πιο σημαντική ανακάλυψή του θεωρείται ο εντοπισμός αποξηραμένου αργίλου (πηλού) η ύπαρξη του οποίου εξηγείται μόνο με την παρουσία νερού. Από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις του ήταν ο εντοπισμός ενός τεράστιου σε έκταση ξερού σήμερα ποταμού τον οποίο οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως τον «Νείλο του Αρη».

Με τη βοήθεια του Mars Express έχουμε επίσης στη διάθεσή μας εικόνες και βίντεο από περιοχές όπου υπήρχαν κάποτε παγετώνες στον Κόκκινο Πλανήτη. Χάρη στο διαστημικό σκάφος έχουμε επίσης εικόνες και βίντεο από το μεγαλύτερο φαράγγι του Αρη που, με μήκος 4.000 χλμ και βάθος 8 χλμ, είναι πιθανότατα και το μεγαλύτερο φαράγγι του ηλιακού μας συστήματος.

Δείτε το video:






Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα καρότα είναι ευεργετικά για την όρασή μας. Ωστόσο, νέα έρευνα έρχεται να τους αποδώσει μια ξεχωριστή ιδιότητα. Αυτή της βελτίωσης της γονιμότητας των ανδρών!
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, ζήτησαν από περίπου 200 νέους άνδρες να ακολουθήσουν δίαιτες με μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά για να εξετάσουν ποια επίδραση θα είχαν στο σπέρμα.
Από τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι τροφές κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος, βοηθούσαν το σπέρμα να γίνει ισχυρότερο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ιδιότητα αποδίδεται σε χρωστικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή. Το σώμα μας μπορεί και τα μετατρέπει προς όφελος της υγείας μας σε άλλα στοιχεία, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική δράση.
Για παράδειγμα, ο οργανισμός μας μετατρέπει τη Β-καροτίνη σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Α.
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, δηλαδή μιας ομάδας που αποτελεί υποπροϊόν του μεταβολισμού και μπορεί να προκαλέσει βλάβη των κυτταρικών μεμβρανών και του DNA.
Άλλες τροφές που ενισχύουν και βελτιώνουν την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος είναι η γλυκοπατάτα και το πεπόνι. Ωστόσο, τα καρότα είχαν την καλύτερη απόδοση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ποιες τροφές «ρίχνουν» το σπέρμα;
Κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, που περιέχουν λυκοπένιο, συνδέθηκαν με χαμηλότερη «αποδοτικότητα» σπέρματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.
healthpro.gr
Ονομάζεται Hovenring και είναι ένας κυκλικός ποδηλατόδρομος που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο IPV Delft μεταξύ Αϊντχόβεν και Veldhoven στην Ολλανδία. Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή που προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή στους ποδηλάτες, καθώς και ένα αισθητικά ευχάριστο «ορόσημο» της πόλης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Η δομή προσθέτει μια ενδιαφέρουσα design πινελιά στο τοπίο, φτάνοντας περίπου τα 230 μέτρα ύψος, ενώ 24 καλώδια από χάλυβα συγκρατούν το οδόστρωμα που μοιάζει να αιωρείται στο κενό.
 Ο ποδηλατόδρομος προσφέρει καταπληκτική θέα τόσο στο φως της ημέρας όσο και το βράδυ που φωτίζεται από όλες τις πλευρές. Εκτός από το μοναδικό, εντυπωσιακό σχεδιασμό του, το Hovenring είναι ένα επιτυχημένο βήμα στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Όντας ο πρώτος στο είδους του ποδηλατόδρομος σε κυκλικό σχήμα υπερτονίζει πως σημασία σε μια διαδρομή με ποδήλατα έχουν τόσο η ασφάλεια όσο και το design!
perierga.gr



Το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος με την συνεργασία 150 εκδοτικών οίκων θα προσφέρει ξανά στην Θεσσαλονίκη από τις 2 Νοεμβρίου έως και τις 24 Δεκεμβρίου 2013 χιλιάδες βιβλία σε μοναδικά χαμηλές τιμές.

Από 2 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου στην οδό Τσιμισκή στο νούμερο 18 και Κομνηνών γωνία (στο κτίριο που στέγαζε τα καταστήματα Notos Galleries Λαμπρόπουλος).

Το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.) με την συμμετοχή 150 εκδοτών με 150.000 βιβλία απαντά στην οικονομική κρίση με διέξοδο πολιτισμού δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να προμηθευτεί πραγματικά φθηνά βιβλία για λίγες μόνο ημέρες. Βιβλία 150 διαφορετικών εκδοτικών οίκων που η τιμή τους ξεκινάει από 50 μόλις λεπτά, όλων των κατηγοριών, για όλες τις ηλικίες.

Το 60% των διαθέσιμων τίτλων έχει τιμή πώλησης από 50 λεπτά έως 4,5 ευρώ. Σε αυτό το τεράστιο πλήθος βιβλίων είναι σίγουρο πως ο καθένας θα βρει πολλά βιβλία που τον ενδιαφέρουν και που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα τα βρει σε τόσο χαμηλή τιμή.

Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 09:00 έως τις 20:00 ή όπως θα ανακοινωθεί το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη.
cityportal.gr


Το πιθανότερο τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανοίγει την ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 για πολλούς χιλιάδες φορολογούμενους θα περιέχουν και το φόρο πολυτελείας του 2013.
Έτσι, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 με βάση τα κυβικά του κάθε ΙΧ έχουν ως εξής:
Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ
Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ
Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ
Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ
Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ
Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ
Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ
parapolitika.gr






Κανένα φθινόπωρο. Με τέτοιον καιρό συνεχίζουμε να τρώμε παγωτό. Το mamapeinao.gr το προσθέτει στην μπύρα σου.
Για 4 κοκτέιλ μπίρας

Υλικά

500 ml μαύρη μπύρα

8 μπάλες παγωτό σοκολάτα

μερικά φραμπουάζ ή βατόμουρα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε στο κάθε ποτήρι από δύο μπάλες παγωτό. Γεμίζουμε τα ποτήρια με την μπύρα και γαρνίρουμε με λίγα φραμπουάζ. Σερβίρουμε αμέσως με καλαμάκι και κουταλάκι του γλυκού.

mamapeinao.gr



Λέγοντας υπογλυκαιμία εννοούμε την παθολογική κατάσταση η οποία οφείλεται στην ελάττωση του σακχάρου του αίματος σε επίπεδα τέτοια που να προκαλούν κλινικές εκδηλώσεις δηλαδή συμπτώματα.

Όταν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πέφτει κάτω από το φυσιολογικό, η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται αμέσως. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπογλυκαιμία και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί, σπανιότερα, ύστερα από ιδιαίτερα έντονη μέθη, εξάντληση λόγω ζέστης και υποθερμία ή να έπεται μιας επιληπτικής κρίσης.

Η υπογλυκαιμία δεν είναι πάθηση αλλά μία παθολογική κατάσταση που συνοδεύει ποικίλες παθήσεις από τις πιο καλοήθεις (π.χ. υπογλυκαιμία της νηστείας) μέχρι τις πιο κακοήθεις (π.χ. διάφοροι κακοήθεις όγκοι που εκκρίνουν ουσίες που προκαλούν υπογλυκαιμία). Στην καθημερινή όμως πράξη η υπογλυκαιμία, στη συντριπτική της πλειοψηφία παρουσιάζεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και τα οποία είτε κάνουν υπέρβαση της δόσεως της λαμβανόμενης ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων είτε σε καθυστέρηση της λήψεως γεύματος είτε σε έντονη και ασυνήθιστη σωματική άσκηση. Εκτός όμως από αυτή την αιτία υπάρχουν και άλλες οι οποίες όμως είναι σπανιότερες. 


Γενικά η υπογλυκαιμία μπορούμε να πούμε ότι προκαλείται από δύο βασικούς μηχανισμούς ήτοι: 

α) της μειωμένης παροχής γλυκόζης στο αίμα και 

β) της αυξημένης απομάκρυνσης της γλυκόζης από το αίμα λόγω αυξημένης κατανάλωσης.


Σε επεισόδιο υπογλυκαιμίας μπορεί να υπάρχει:

• Ιστορικό διαβήτη. Το άτομο αναγνωρίζει την «έναρξη» ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου.

• Αδυναμία, λιποθυμική τάση, πείνα.

• Παλμοί και τρέμουλο των μυών.

• Ενδείξεις ότι ο ασθενής είναι διαβητικός, όπως προειδοποιητικό βραχιόλι ή κάρτα, κομμάτια ζάχαρης, ταμπλέτες ή σύριγγα ινσουλίνης, ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα.

• Παράξενες πράξεις και συμπεριφορά. Ο πάσχον μπορεί να φαίνεται συγχυσμένος, επιθετικός, ακόμα και βίαιος.

• Εφίδρωση.

• Ωχρότητα και κρύο, κολλώδες δέρμα.

• Δυνατός, έντονος σφυγμός.

• Μειούμενο σταδιακά, επίπεδο ανταπόκρισης.

• Επιπόλαιη αναπνοή.

Η αντίληψη των συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ακόμη και στο ίδιο άτομο, μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το πόσο έχει μειωθεί η γλυκόζη στο αίμα, ή αν το άτομο αυτό έχει πολλά χρόνια διαβήτη.
Εάν συνυπάρχει και διαβητική νευροπάθεια η αντίληψη των συμπτωμάτων μπορεί να απουσιάζει εντελώς. Υπογλυκαιμία χωρίς συμπτώματα μπορεί επίσης να συμβεί τη νύκτα και χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο το πρωί. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας γιατί ίσως χρειαστεί μείωση της δόσης ινσουλίνης ή διαβητικών δισκίων.

Η αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας είναι αιτιολογική δηλ. αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο που προκαλεί την υπογλυκαιμία φροντίζουμε να αρθεί. Αν π.χ. η δόση της ινσουλίνης είναι μεγάλη ή αν η δίαιτα του διαβητικού δεν είναι ρυθμισμένη τότε φροντίζουμε να τα ρυθμίσουμε. Η ρύθμιση αυτή είναι αρκετά πιο δύσκολη στα παιδιά απ' ότι στους ενήλικες επειδή τα παιδιά έχουν έντονη και απρόβλεπτη κινητική δραστηριότητα η οποία όπως αναφέρθηκε πιο πάνω αποτελεί αίτιο υπογλυκαιμίας. 
Η υπογλυκαιμία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση γλυκόζης είτε υπό τη μορφή της ενδοφλέβιας χορήγησης (στις πιο βαριές περιπτώσεις) είτε υπό την μορφή σάκχαρης ή γλυκού (στις πιο ελαφριές περιπτώσεις). Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από υπογλυκαιμία (κυρίως διαβητικοί) γνωρίζουν τα συμπτώματά της και τα αντιμετωπίζουν με τη λήψη μιας ή περισσοτέρων κουταλιών σάκχαρης ή ενός γλυκού ή μιας γλυκιάς πορτοκαλάδας. 
Πολλά άτομα με συχνές κρίσεις υπογλυκαιμίας συνηθίζουν να κουβαλάνε στην τσέπη τους μερικές καραμέλες ή σοκολάτες ή ακόμη και φακελάκια με ζάχαρη.

Στην περίπτωση της υπογλυκαιμίας, ο στόχος είναι να αυξηθεί η περιεκτικότητα του σακχάρου στο αίμα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όταν ο νοσούντας έχει χάσει τις αισθήσεις του, είναι απαραίτητη η εσπευσμένη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης των διαβητικών:

Οι διαβητικοί συνήθως γνωρίζουν την κατάστασή τους και είναι καλά προετοιμασμένοι για τις περιστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Όμως, αν το υπογλυκαιμικό επεισόδιο είναι σοβαρό, η συνείδηση μπορεί να μειωθεί και τελικά ο πάσχον να χάσει εντελώς τις αισθήσεις του.

Τότε η βοήθειά μας έχει ζωτική σημασία. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί έχει να κάνει με τον έλεγχο των ζωτικών σημείων του νοσούντα (σφυγμοί, αναπνοή), όπως επίσης και με το να κληθεί ασθενοφόρο, για την έγκαιρη μεταφορά του ατόμου σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Αν πάλι ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του, τον βοηθάμε να καθίσει ή να ξαπλώσει και του δίνουμε ένα γλυκό ποτό, κομμάτια ζάχαρης, σοκολάτα ή κάποια άλλη γλυκιά τροφή. Αν η κατάστασή του βελτιωθεί γρήγορα, του δίνουμε περισσότερη γλυκιά τροφή και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί έως ότου συνέλθει τελείως. Αν όμως δεν βελτιωθεί καθόλου, προσπαθούμε να αναζητήσουμε άλλες αιτίες που προκάλεσαν τη σύγχυση ή το τρέμουλο και τον φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε, μέχρι να εξεταστεί από γιατρό.

Επίσης, αν ο πάσχον δεν γνωρίζει ότι είναι διαβητικός, πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή, ακόμα και όταν μοιάζει πως έχει συνέλθει εντελώς.
boro.gr

Λίγες ώρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του Nexus 5 στα ανά τον κόσμο Google Play, οι ελλείψεις αρχίζουν και γίνονται ήδη ορατές.Σύμφωνα με το thegang.gr, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα μαύρο ή λευκό 16GB Nexus 5 τόσο στο αμερικανικό όσο και στο γερμανικό Google Play. Μοντέλα των 32GB είναι διαθέσιμα, αλλά μόνο για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και με την υποσημείωση ότι "θα φύγουν από τις αποθήκες σε 2-3 εβδομάδες".
Στο βρετανικό Google Play οι συσκευές δεν φέρουν τη σήμανση "out of stock" ακόμη, αλλά η αποστολή τους θα ξεκινήσει από τις 8 Νοεμβρίου και έπειτα.
Απ' ό,τι φαίνεται, η Google δεν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και για άλλη μία φορά παράγγειλε στην LG λιγότερα τεμάχια από αυτά που ζητάει η αγορά.
Η κυκλοφορία του Nexus 5 στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο.
Πηγή: News.gr


Το αυτοκίνητο που μπορείτε να δείτε παρακάτω είναι μια BMW Z4 βαμμένη με χρυσή μπογιά και στολισμένη με μια φορεσιά από σμιλεμένα κόκαλα γιακ.

Για όσους είναι αδύναμοι στη βιολογία, να αναφέρουμε ότι το γιακ (γνωστό και ως Βους ο γρυλλίζων), είναι ένα είδος βοδιού που ζει στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Οι Κινέζοι προσπάθησαν να μεταμορφώσουν τη Z4 σε δράκο. Κατά τη γνώμη τους, τα κατάφεραν τόσο καλά που την παρουσίασαν σε μια μεγάλη διεθνή έκθεση επίπλων στην πόλη Guangzhou.

Δεν γνωρίζουμε αν η «χρυσή» BMW εκτέθηκε ως έπιπλο για κάποιο κιτς νεοπλουτίστικο σπίτι ή ως «διακοσμητικό» της έκθεσης. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, πάντως, αυτό το αυτοκίνητο είναι τερατούργημα.

Δείτε φωτογραφίες από τη BMW Z4 με φορεσιά γιακ...













Πηγή: thegang.gr

Η ιστορία του Δράκουλα έχει εμπνεύσει πολλές ιστορίες τρόμου σε όλο τον κόσμο και αποτελεί τη δημοφιλέστερη μεταμφίεση για το Χάλοουιν και αγαπημένο θέμα για πολλά θρίλερ. Ελάχιστοι ωστόσο γνωρίζουν ποιος πραγματικά ήταν ο Κόμης Δράκουλας και γιατί έχει συνδεθεί με τους βρικόλακες και τα πλάσματα της νύχτας.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Βλαντ Ντρακούλ ο Τρίτος, Πρίγκιπας της Βλαχίας και κατά κόσμον γνωστός ως «Βλαντ ο Παλουκωτής» λόγω των απάνθρωπων μεθόδων που χρησιμοποιούσε στους αιχμαλώτους του.
Ο Βλαντ γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβανία , μια ορεινή περιοχή στη σύγχρονη Ρουμανία . Ο πατέρας του ήταν ο Βλαντ Ντρακούλ ο Δεύτερος , ηγεμόνας της Βλαχίας , του πριγκιπάτου που βρίσκεται στα νότια της Τρανσυλβανίας. Το προσωνύμιο Ντρακούλ που σημαίνει δράκος του δόθηκε μετά την ένταξη του στο Τάγμα του Δράκου , ένα χριστιανικό στρατιωτικό τάγμα που υποστηρίζε τον ιερό Ρωμαίο αυτοκράτορα.
Καθώς βρισκόταν ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και στα μουσουλμανικά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , η Τρανσυλβανία και η Βλαχία ήταν συχνά σκηνικό αιματηρών μαχών.
Οταν ο Βλαντ ο Δεύτερος II κλήθηκε σε μια διπλωματική συνάντηση το 1442 με το σουλτάνο Μουράτ Β ' , έφερε τους νεαρού γιους του Βλαντ Τρίτο και Ραντού μαζί του. Ωστόσο, η συνάντηση ήταν στην πραγματικότητα μια παγίδα : οι τρεις συνελήφθησαν και κρατήθηκαν ως όμηροι. Ο Βλαντ ο Δεύτερος ωστόσο απελευθερώθηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσει τους γιους του πίσω. Εκεί οι δύο νέοι παρακολούθησαν τις πρακτικές βασανιστηρίων και εκτελέσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και είναι πιθανό εκεί να ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πρακτική του «παλουκώματος»
Η υπόλοιπη οικογένειά του Βλαντ, ωστόσο δεν είχε καλύτερη τύχη: ο πατέρας του εκδιώχθηκε ως ηγεμόνας της Βλαχίας από τους τοπικούς πολέμαρχους ( βογιάρους ) και σκοτώθηκε στους βάλτους κοντά στο Μπαλτένι, της Βλαχίας , το 1447, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του Βλαντ ο Μιρκέα, βασανίστηκε , τυφλώθηκε και θάφτηκε ζωντανός .
Αυτά τα γεγονότα μετέτρεψαν τον Βλαντ σε ένα αδίστακτο δολοφόνο και μόλις Vlad απελευθερώθηκε από την οθωμανική αιχμαλωσία λίγο μετά το θάνατο της οικογένειάς του , η βασιλεία του αίματος άρχισε.
Το 1453 , η πόλη της Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών , που απειλούσαν όλη την Ευρώπη με εισβολή . Ο Βλαντ ανέλαβε να υπερασπιστεί τη Βλαχία από την εισβολή και το 1456 η μάχη του για να προστατεύσει την πατρίδα του ήταν νικηφόρα : Ο μύθος υποστηρίζει ότι αποκεφάλισε προσωπικά τον αντίπαλό του , Βλαντισλαβ τον Δεύτερο σε μία μάχη σώμα με σώμα.
Πλέον κυβερνήτης του πριγκιπάτου της Βλαχίας, ο Βλαντ είχε στα χέρια του μία χώρα σε καταστροφική κατάσταση εξαιτίας της συνεχούς πολέμου και την εσωτερικής διαμάχης που προκλήθηκε από αντιμαχόμενους βογιάρους . Για να εδραιώσει την εξουσία , ο Βλαντ κάλεσε εκατοντάδες από αυτούς σε ένα συμπόσιο το οποίο κατέληξε σε λουτρό αίματος με τους Βογιάρους παλουκωμένους σε ξύλα στην αυλή.
Το παλούκωμα εξελίχθηκε σε αγαπημένη πρακτική για τον Βλαντ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν είχε συνάντηση με διπλωματικούς απεσταλμένους των Οθωμανών το 1459, οι διπλωμάτες αρνήθηκαν να βγάλουν τα καπέλα τους , αναφέροντας ότι είναι θρησκευτικό έθιμο . Επαινώντας τους για θρησκευτική ευλάβεια τους , ο Βλαντ τους βεβαίωσε ότι τα καπέλα τους θα παραμείνει για πάντα στο κεφάλι τους και τελικά τους παλούκωσε αφήνοντας τα καπέλα καρφωμένα στα κρανία τους.
Οι νίκες του Βλαντ εναντίον των Οθωμανών γιορτάστηκαν σε όλη την Βλαχία , την Τρανσυλβανία και την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ εντυπωσιάστηκε ακόμη και ο πάπας Πίος Β. Ωστόσο ο Βλαντ απέκτησε επίσης μια πολύ πιο σκοτεινή φήμη: Σύμφωνα με το θρύλο, ο ίδιος φέρεται να δείπνησε σε δάσος έχοντας γύρω του τους ηττημένους ζωντανούς ακόμα καρφωμένους στα παλούκια. Δεν είναι γνωστό εάν οι ιστορίες ότι βούταγε το ψωμί του στο αίμα των θυμάτων του, είναι αλήθεια , αλλά οι ιστορίες σχετικά με τον απερίγραπτο σαδισμό του είναι γνωστές σε όλη την Ευρώπη .
Συνολικά , Ο Βλαντ εκτιμάται ότι σκότωσε περίπου 80.000 άνθρωποι με διάφορα μέσα . Αυτό περιλαμβάνει περίπου 20.000 άνθρωποι που παλουκώθηκαν και στήθηκαν έξω από την πόλη της Ταργκοβίστα. Το θέαμα ήταν τόσο αποκρουστικό ώστε ο Οθωμανός Σουλτάνος ​​Μωάμεθ Β αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Το 1476 , οδεύοντας προς μια ακόμη μάχη με τους Οθωμανούς , ο Βλαντ και μια μικρή εμπροσθοφυλακή από στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα και ο πρίγκιπας σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε ενώ το κεφάλι του παραδόθηκε στον Μωάμεθ Β στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: iefimerida.gr

Ο δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης περπατά δίπλα σε ένα εργοτάξιο με τη γυναίκα του. Ένας από τους εργάτες φωνάζει στη γυναίκα : - Αλεξάνδρα; Εσύ είσαι;
 Την πρώτη του δοκιμαστική πτήση πραγματοποίησε στην Καλιφόρνια το Dream Chaser, το πρώτο διαστημικό ταξί που θα μεταφέρει ταξιδιώτες στο διάστημα.
Το Dream Chaser είναι ένα από τα τρία διαστημικά ταξί που κατασκευάζει η εταιρεία Sierra Nevada Corp σε συνεργασία με τη NASA για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έπειτα από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2011.
Το διαστημικό ταξί είναι χωρητικότητας επτά ατόμων και θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά πληρώματος από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η δοκιμαστική πτήση του Dream Chaser πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αεροπορική βάση «Edwards Air Force», στην έρημο Μοχάβε. Το διαστημικό σκάφος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε ύψος 3.800 μέτρων και μετά από πτήση διάρκειας ενός λεπτού προσγειώθηκε, ωστόσο ένας εκ των τριών τροχών δεν κατέβηκε, με αποτέλεσμα το Dream Chaser να γλιστρήσει από τον αεροδιάδρομο και να καταλήξει στην άμμο.
Οι επιστήμονες της NASA ωστόσο χαρακτήρισαν επιτυχημένη την πρώτη πτήση του διαστημικού ταξί και έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο με το διαστημικό ταξί στο παρθενικό του ταξίδι.
Η NASA μάλιστα εκτιμά ότι θα μπορεί να μεταφέρει τους αστροναύτες της στον Διαστημικό Σταθμό με τα ιδιωτικά ταξί ως το 2017.

Πηγή: iefimerida.gr

Η σκηνή «Here's Johnny» από την «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι και επισήμως η πιο τρομακτική σκηνή κινηματογραφικής ταινίας, όπως αποκάλυψε μελέτη.
Η ιστοσελίδα «Play.com» πραγματοποίησε έρευνα και ρώτησε 10.000 χρήστες να βρουν δέκα ταινίες που τρομάζουν πιο πολύ τους θεατές. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια παλμογράφων, κατέγραψε ποιες σκηνές τους έκαναν να καρδιοχτυπήσουν περισσότερο.
Συνεπώς στην πρώτη θέση βρίσκεται η «Λάμψη» του Κιούμπρικ, ενώ ακολουθεί ο «Εφιάλτης στο δρόμο με τις Λεύκες» και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο «Εξορκιστής».
Οι πιο τρομακτικές σκηνές υπολογίστηκαν ταυτοποιώντας το ποσοστό αύξησης καρδιακών παλμών των θεατών. Η σκημή «Here's Johnny», κατά την οποία ο Τζακ Νίκολσον ξεπροβάλλει απο τη χαραμάδα μιας πόρτας που την προκάλεσε με αξίνα, αυξάνει τους παλμούς κατά 28,2%.
Αντιστοίχως, στον «Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες» η πιο φρικιαστική στιγμή, όπου η Νάνσι Τόμσον φέρνει τον Φρέντι Κρούγκερ από το όνειρό της στον πραγματικό κόσμο, αυξάνει το μέσο όρο καρδιακών παλμών κατά 26,7%.
Οσο για τον «Εξορκιστή», οι παλμοί ανεβαίνουν κατά 24,8% στη σκηνή όπου η Κριστίν ΜακΝιλ προσπαθεί να διαπιστώσει από πού προέρχεται ο παράξενος θόρυβος στη σοφίτα του σπιτιού της.
«Είναι ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς πόσο κοντά βρίσκονται οι τρεις κορυφαίες ταινίες, ως προς τις τρομακτιές σκηνές τους», είπε ο Σίνγκο Μουρακάμι, διευθύνων σύμβουλος της «Play.com».
Οι δέκα πιο τρομακτικές ταινίες όπως ψήφισαν οι χρήστες της σελίδας «Play.com»:
1. Η Λάμψη (1980)
2. Ο Εξορκιστής (1973)
4. Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (1984)
5. Ring (aka Ringu) (1998)
6. Η σιωπή των αμνών (1990)
7. Poltergeist (1982)
8. Παγιδευμένη Ψυχή (Insidious - 2010)
9. Halloween (1978)
10. Σε βλέπω (Saw - 2004)

Πηγή: iefimerida.gr




Επι 12 ώρες οι Νορβηγοί θα βλέπουν στην τηλεόραση οδηγίες για το πώς να κάνουν μακρύτερο ένα μανίκι ή πώς να πλέξουν ένα κάλυμμα για μοτοσικλέτα. Να καταρρίψει ένα παγκόσμιο ρεκόρ θα επιχειρήσει η νορβηγική δημόσια τηλεόραση, προβάλλοντας 12ωρη εκπομπή για το ... πλέξιμο.

Οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν οδηγίες για το πώς να πλέξουν ακόμα κι ένα ...κάλυμμα για μηχανή Χάρλεϊ Ντέιβιντσον.

"Θα κάνουμε μία βουτιά στα βαθιά στον κόσμο του πλεξίματος κι έπειτα από τα μεσάνυχτα θα μειώσουμε τον ρυθμό, αν είναι αυτό δυνατό", δήλωσε ο Ρούνε Μέκλεμπαστ παραγωγός της δημόσιας τηλεόρασης NRK.

"Θα παρακολουθούμε το μανίκι ενός πουλόβερ να γίνεται μακρύτερο και μακρύτερο, θα είναι εντυπωσιακό...αλλά αρκετά περίεργη τηλεόραση", είπε ο ίδιος.

Στην πρώτη ενότητα της εκπομπής, διάφοροι προσκεκλημένοι θα μοιράζονται συμβουλές για ό,τι αφορά στο πλέξιμο και οι παραγωγοί θα φέρουν στο στούντιο έναν από τους ξένους ανταποκριτές του δικτύου, ο οποίος πλέκει στα ταξίδια που κάνει με το αυτοκίνητό του και ορισμένες φορές διδάσκει πλέξιμο τους ντόπιους.

Μετά τα μεσάνυχτα, μία ομάδα οκτώ ατόμων θα επιχειρήσουν να πετύχουν παγκόσμιο ρεκόρ κουρεύοντας ένα πρόβατο και πλέκοντας πουλόβερ από το μαλλί του.

Το σημερινό ρεκόρ για αυτή την πρόκληση "back to back" (από το μαλλί του προβάτου πριν από το κούρεμα στο φορεμένο από άνθρωπο πουλόβερ μετά το κούρεμα) είναι τέσσερις ώρες και 51 λεπτά και το έχει πετύχει η Μερίβα Τζάμπακς από τη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.
newsit.gr


Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!