Παρασκευή 24 Απριλίου 2020


Αριθμός – ρεκόρ 26 εκατ. Αμερικανών προέβη σε αίτηση για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας ότι όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τη μεγαλύτερη στην αμερικανική Ιστορία περίοδο ευημερίας της αγοράς εργασίας αφανίστηκαν σε ένα περίπου μήνα καθώς ο νέος κορωνοϊός κατασπαράσσει την οικονομία.
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμα 4,427 εκατ. άνθρωποι έκαναν αίτηση για πρώτη φορά για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, συγκριτικά με τον αναθεωρημένο αριθμό των 5,237 εκατ. αιτούντων μια εβδομάδα νωρίτερα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο ο αριθμός των αιτήσεων να διαμορφωθεί στα 4,2 εκατ. την περασμένη εβδομάδα.
Τα νεότερα στοιχεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας σε πάνω από 26 εκατ. από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 16% περίπου του εργατικού δυναμικού. Η οικονομία δημιούργησε 22 εκατ. θέσεις εργασίας κατά την περίοδο ισχυρής αύξησης της απασχόλησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 και έληξε απότομα φέτος τον Φεβρουάριο.
«Η αμερικανική οικονομία αιμορραγεί σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, με ρυθμό και σε έκταση που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν», σχολίασε ο Σκοτ Αντερσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of the West στο Σαν Φρανσίσκο. «Συγκρίνεται με μια φυσική καταστροφή σε εθνική κλίμακα»

Σε επίπεδα μαύρου ρεκόρ έχει φτάσει η καταστροφή του Αμαζονίου που επιτείνεται εν μέσω καραντίνας. Παράνομοι ξυλοκόποι εκμεταλλεύονται την κατάσταση με την υγειονομική κρίση, με αποτέλεσμα το ποσοστό της αποψίλωσης να έχει αυξηθεί.
Συγκεκριμένα, τα δέντρα κόβονται σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση πέρυσι, ενώ πάνω από 5.000 τετραγωνικά μίλια του Αμαζονίου χάθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2020.
Όπως αναφέρει το New York Post, βασιζόμενο σε μελέτη του Πανεπιστημίου στο Μπελέμ, εκτιμάται ότι οι υλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι ενώ οι κυβερνώντες ασχολούνται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ζωηροί φόβοι εγείρονται για το γεγονός ότι τα θραύσματα της αποψίλωσης μπορεί να καούν τον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ακόμη πιο καταστροφικές πυρκαγιές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στη Βραζιλία.
Πάνω από 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αμαζονίου παραδόθηκαν στις φλόγες στη διάρκεια των 40.000 πυρκαγιών που έκαιγαν το 2019.
Ανησυχία εγείρεται, την ίδια στιγμή, για τον τρόπο που ενδέχεται να επηρεάσει ο πυκνός καπνός των πυρκαγιών τους ασθενείς του κορωνοϊού.

Έναν αμφιλεγόμενο τρόπο βρήκε ένα δήμαρχος για να περιορίσει τα ψώνια εν μέσω τς κρίσης που βιώνουμε.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της Οσάκα, Ιχίρο Ματσούι, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι άνδρες θα πρέπει να πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ, επειδή οι γυναίκες «χρειάζονται πολύ χρόνο καθώς κάνουν βόλτες στους διαδρόμους και διστάζουν να πάρουν το ένα προϊόν ή το άλλο» ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
«Οι άνδρες μπορούν να βρουν τα πράγματα που τους έχουν γράψει να πάρουν και να φύγουν, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι καλύτερο να πηγαίνουν αυτοί για ψώνια, αποφεύγοντας την ανθρώπινη επαφή» πρόσθεσε ο 56χρονος δήμαρχος. Όταν αμφισβητήθηκε από έναν δημοσιογράφο, αναγνώρισε πως τα σχόλιά του μπορεί να παρεξηγηθούν, αλλά είπε ότι ισχύει στην οικογένειά του.
Το διαδίκτυο πάντως, καταδίκασε τα λεγόμενά του με έναν χρήστη του Twitter να τον κατηγορεί πως «δεν σέβεται τις γυναίκες και τους άνδρες». Ένας άλλος χαρακτήρισε το σχόλιό του «γεμάτο προκαταλήψεις εναντίον των γυναικών» προσθέτοντας πως «υπάρχουν αναποφάσιστοι άνδρες και ευκίνητες και έξυπνες γυναίκες». «Πιστεύει ότι στους καταναλωτές αρέσει να καθυστερούν;» πρόσθεσε ένας τρίτος. «Σκέφτονται τα μενού και τις τιμές».
Παρά τον υψηλό μορφωμένο γυναικείο πληθυσμό της, η Ιαπωνία βρίσκεται στην 121η από τις 153 χώρες στο δείκτη χάσματος των δύο φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2020, κυρίως λόγω της φτωχής παρουσίας στην πολιτική εκπροσώπηση. Οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων εξακολουθούν να είναι βαθιά ριζωμένοι στην ιαπωνική κοινωνίας και οι γυναίκες συχνά αναμένεται να αναλάβουν την πρωταρχική ευθύνη για την φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές δουλειές, ακόμη και όταν εργάζονται.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!