Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018


Μία επιλογή που περιμέναμε πώς και πώς εμφανίστηκε στο Messenger.
Όλοι πάνω στα νεύρα μας, πάνω στη βιασύνη μας έχουμε στείλει κάποιο μήνυμα σε λάθος chat ή κάποιο μήνυμα που γρήγορα μετανιώσαμε.
H εφαρμογή του Facebook πλέον σου επιτρέπει να το διαγράψεις… αρκεί να είσαι γρήγορος πριν εμφανιστεί το «Διαβάστηκε»!
Ο τρόπος είναι απλός: Πατάς πάνω στο ανεπιθύμητο μήνυμα, σου εμφανίζονται τρεις τελίτσες κι όταν πατάς πάνω βλέπεις την επιλογή «διαγραφή».

Για κάποιους είναι το «νέο τσιγάρο», άλλοι μιλάνε για τον «τρομακτικότερο ιό στη σύγχρονη εποχή». Ακόμη όμως και εκείνοι που θα χρησιμοποιούσαν πιο επιεικείς χαρακτηρισμούς, θα συμφωνούσαν: η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Θα συμφωνούσαν επίσης ότι, είτε ως «νέο κάπνισμα» είτε ως «ιός που βρίσκεται ακριβώς από κάτω μας», δύσκολα μπορεί να καταπολεμηθεί, με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν σε ολόκληρον τον πλανήτη περισσότερες από 60 δισεκατομμύρια καρέκλες.
Ο υπολογισμός είναι του Βάιμπαρ Κρέγκαν Ράιντ, συγγραφέα του βιβλίου «Primate Change, How the world we made is remaking us». Ο ίδιος παρατηρεί ότι στη Βίβλο δεν γίνεται καμία αναφορά σε καθίσματα. Οι καρέκλες απουσιάζουν και από τις 30.000 στίχους του Ομήρου, αλλά και από τον Άμλετ του Σέξπιρ, ο οποίος γράφτηκε το 1599.
Θα έπρεπε να έρθουν τα μέσα του 19ου αιώνα για να αλλάξουν τα πράγματα: στο «Ζοφερό Οίκο» του Ντίκεβς εμφανίζονται 187. Οι καρέκλες ήταν κάποτε σπάνιο είδος. Αλλά τώρα βρίσκονται παντού: σε γραφεία, τρένα, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, αυτοκίνητα, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφους, ιατρεία, νοσοκομεία, σχολεία, αμφιθέατρα και σε κάθε σχεδόν γωνία του σπιτιού μας. Όπως σημειώνει ο Κρέγκαν Ράιντ στην επιθεώρηση «The Conversation», σε κάθε κάτοικο του πλανήτη αντιστοιχούν πλέον οκτώ με δέκα καρέκλες.
Από αυτήν την άποψη, η καρέκλα είναι ένα από τα εμβληματικά στοιχεία του γεγονότος ότι εισερχόμαστε στη λεγόμενη Ανθρωπόκαινο Εποχή, τη γεωλογική περίοδο δηλαδή που θα χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.
Η ίδια η καρέκλα άρχισε να γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας με τη βιομηχανική επανάσταση. Έως τότε οι καρέκλες ήταν συνδεδεμένες με την ισχύ και τον πλούτο. Και παραμένουν, εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι στην αγγλική γλώσσα το πρώτο συνθετικό της λέξης «επικεφαλής» είναι chair-καρέκλα. «Είναι παγκοίνως γνωστό ότι η καλύτερη καρέκλα σε μια εταιρεία ανήκει στο αφεντικό» παρατηρεί ο συγγραφέας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κεντ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι ο εκδημοκρατισμός της καρέκλας συμπίπτει με τη Γαλλική Επανάσταση. Το δεύτερο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης, προς τα τέλη του 19ου αιώνα, φέρνει αλλαγές και στην αγορά εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι πια δεν είναι χειρώνακτες και βιομηχανικοί εργάτες, αλλά υπάλληλοι γραφείου – μόνο στη Βρετανία ο αριθμός αυτών των τελευταίων διπλασιάστηκε μέσα σε δύο δεκαετίες.
Σήμερα οι «καθιστοί εργαζόμενοι» είναι η πλειονότητα. Παράλληλα, καθιστικές έγιναν και οι περισσότερες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο: η ανάγνωση βιβλίων που άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 19ο αιώνα, το σινεμά, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση στον 20ό, σήμερα το διαδίκτυο, ο υπολογιστής, τα βιντεοπαιχνίδια. Ο άνθρωπος της «Ανθρωπόκαινου Εποχής» χρειάζεται μια καρέκλα για όλες αυτές τις δραστηριότητες – «εάν μπορούν να χαρακτηριστούν δραστηριότητες» γράφει ο Κρέγκαν Ράιντ.
Σύγχρονη ζωή δεν υπάρχει χωρίς καρέκλα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι περνάμε 9,5 ώρες την ημέρα καθισμένοι σε μία ή περισσότερες καρέκλες, κάτι που σημαίνει ότι περνάμε το 75% του χρόνου μας αδρανείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι αλλάζει το σώμα μας, αφού «το σώμα μας κάνει ό,τι μπορεί για να έχουμε το είδος του σώματος που χρειαζόμαστε». Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τη χρήση, οι μύες μας μπορεί να γίνουν δυνατότεροι ή πιο αδύναμοι, όπως και τα οστά μας να γίνουν πιο λεπτά ή πιο πυκνά. Κάτι που εξηγεί γιατί με την καθιστική ζωή που κάνουμε ο πόνος στη μέση είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία αναπηρίας.
Μελέτη του 2012 συνέλεξε τα δεδομένα από τις συνήθειες 7.813 γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνες που κάθονταν δέκα ώρες την ημέρα είχαν μικρότερα τελομερή, τα οποία αποτελούν δείκτη της γήρανσης των κυττάρων. Η καθιστική ζωή, ήταν το συμπέρασμα, είχε γεράσει αυτές τις γυναίκες κατά οκτώ χρόνια.
Τα αντιλαμβάνεται κανείς όλα αυτά, εάν λάβει υπόψη ότι στην Παλαιολιθική Εποχή η βασική αιτία θανάτου ήταν η βία. Στην Ανθρωπόκαινο Εποχή είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιοι τύποι καρκίνου. Όλες αυτές οι ασθένειες συνδέονται με την αδράνεια. Ή, κυριολεκτικά μιλώντας, με την καρέκλα.

Το προσοντολόγιο δημοσίων υπαλλήλων ενισχυόταν με πλαστούς τίτλους σπουδών έως και απολυτήρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρει δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της «Καθημερινής της Κυριακής».
η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τα οποία από το 2014 ως σήμερα εντοπίστηκαν 1.737 πλαστοί τίτλοι, ενώ άλλοι 2.000 διερευνώνται ως ύποπτοι.

Διαψεύδει η Αστυνομία τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αστυνομικές και φορολογικές Αρχές εντόπισαν έπειτα από έλεγχο το βράδυ της Τρίτης σε σπίτι του Παλαιού Ψυχικού εντόπισαν το ιλιγγιώδες ποσό των 19.000.000 ευρώ σε δεσμίδες.
Συγκεκριμένα, επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζει κατηγορηματικά: «Καμία Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν πραγματοποίησε επιχείρηση σε οικία στο Παλαιό Ψυχικό, όπως επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»».
Αυτό που διαψεύδεται είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο:
Το τεράστιο ποσό βρισκόταν σε ειδική κρύπτη και χρειάστηκε εξονυχιστικός έλεγχος για να βρεθεί, αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία». Η Αστυνομία λειτούργησε με μεθοδικότητα και υπομονή εργαζόμενη επί μήνες στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Υπήρχαν εδώ και καιρό πληροφορίες ότι στο συγκεκριμένο διώροφο στις αρχές της οδού Ζαλακώστα στο Παλαιό Ψυχικό είχε «θαφτεί» μεγάλο χρηματικό ποσό που ανήκε σε προβεβλημένο ισχυρό πολιτικό του ΠΑΣΟΚ.
Πιθανότατα στο πλαίσιο της έρευνας να αξιοποιήθηκαν και στοιχεία από συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός. Το συγκεκριμένο σπίτι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και το εντυπωσιακό είναι ότι παρότι ήταν ουσιαστικά ακατοίκητο, το φρουρούσαν ιδιωτικοί αστυνομικοί 24 ώρες το 24ωρο. Όλο το διάστημα της παρακολούθησης κανείς δεν μπήκε ή βγήκε από στο ακίνητο, εκτός από τους τρεις φρουρούς (ένας στον εξωτερικό χώρο και δύο στον εσωτερικό) που άλλαζαν με βάρδια.

Πηγή φωτογραφίας: Δημοκρατία
Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασμένη Τρίτη το βράδυ ομάδα περίπου 15 ανδρών έκανε έφοδο και αιφνιδίασε τον εξωτερικό φρουρό, τον οποίο ακινητοποίησε. Αμέσως εισήλθαν στο κτήριο, ακινητοποίησαν τους ιδιωτικούς αστυνομικούς και ξεκίνησαν τον έλεγχο.
Έπειτα από πολλή ώρα και με τη χρήση μηχανημάτων ειδικής τεχνολογίας ήρθαν ενώπιον της αποκάλυψης.
Ούτε οι ίδιοι πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας τα 19.000.000 ευρώ σε δεσμίδες, κυρίως των 50 ευρώ και συγκεκριμένα της προηγούμενης «γενιάς» χαρτονομισμάτων.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!