Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ένα τεράστιο παγόβουνο, μεγαλύτερο σε έκταση από το Σικάγο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική σημαίνοντας συναγερμό στο αρχηγείο της NASA που κατέγραψε την αποκόλληση του.
Το τεράστιο μπλοκ πάγου με την ονομασία B31 είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η NASA παρακολουθεί τον παγετώνα Pine Island από το 2011 οπότε και παρουσιάστηκαν ρωγμές στην επιφάνεια του.
Το B31 έχει πάχος σχεδόν μισού χιλιομέτρου και είναι τόσο μεγάλο που όταν λιώσει μπορεί να προκαλέσει άνοδο της στάθμης των υδάτων. Πάντως θα χρειαστεί περίπου 1 χρόνο για να λιώσει.
Επίσης, για την ώρα δεν απειλεί κάποια διαδρομή πλοίων αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Το μεγαλύτερο παγόβουνο, που έχει καταγραφεί ποτέ, ήταν το Β15 και είχε το μέγεθος της Τζαμάικα: 11.000 τετραγωνικά χλμ.
news.gr
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν κατά 80% την κατανάλωση των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων και ρυπογόνων πλαστικών σακουλών, έως το 2019, βάσει νομοσχεδίου που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα, Τετάρτη 16 Απριλίου. Η μείωση αυτή μπορεί να γίνεται με την επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή απαγορεύσεων από τα κράτη μέλη.
Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς μολύνουν τα υδάτινα οικοσυστήματα.
«Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ του κοινοτικού νομοσχεδίου για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών και συναφών αποβλήτων. Βάσει αυτού, γίνονται υποχρεωτικοί οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη μείωση των σακουλών και είναι πλέον φανερό ότι οι πλαστικές σακούλες έχουν κάποιο κόστος.
Όπως έδειξαν οι πρακτικές που εφαρμόζουν ήδη ορισμένα κράτη μέλη, η δραματική μείωση της κατανάλωσης των σακουλών μιας χρήσης είναι εύκολα εφικτή μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Η σταδιακή κατάργηση αυτών των σακουλών αποτελεί λοιπόν μια εύκολα υλοποιήσιμη λύση στο κυρίαρχο πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον», δήλωσε η ευρωβουλευτής Margrete Auken (Πράσινοι, Δανία), η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε σήμερα με 539 ψήφους υπέρ, 51 κατά και 72 αποχές.
Λιγότερες πλαστικές σακούλες κατά 50% έως το 2017 και κατά 80% έως το 2019
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες – που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ – είναι λιγότερο πιθανό να επαναχρησιμοποιηθούν σε σχέση με τις παχύτερες, καταλήγουν συχνότερα στα σκουπίδια και ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση των εν λόγω λεπτών πλαστικών σακουλών κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2017 και κατά 80% δύο χρόνια αργότερα (σε σχέση με τα επίπεδα του 2010). Η μείωση αυτή μπορεί να γίνεται με την επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή απαγορεύσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα καταστήματα δεν θα παρέχουν τις πλαστικές σακούλες δωρεάν, εκτός από τις πολύ λεπτές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα νωπών, χύμα τροφίμων όπως τα ωμά κρέατα, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μέχρι το 2019, οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα φρούτων, λαχανιών και ειδών ζαχαροπλαστικής θα αντικατασταθούν από σακούλες από ανακυκλωμένο χαρτί ή από πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες που είναι βιοαποικοδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι οι βασικές απαιτήσεις όσον αφορά τόσο τις συσκευασίες που είναι ανακτήσιμες υπό τη μορφή λιπασματοποίησης όσο και τις βιοαποικοδομήσιμες συσκευασίες θα πρέπει να τροποποιηθούν.
Συμπληρωματικές πληροφορίες
Μόνο το 2010 εκτιμάται ότι κάθε πολίτης της ΕΕ χρησιμοποίησε 198 πλαστικές σακούλες, το 90% των οποίων ήταν πολύ λεπτές, δηλαδή πολύ ρυπογόνες. Αναμένεται, μάλιστα, να αυξηθεί περισσότερο με τον καιρό η κατανάλωση πλαστικών σακουλών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες κατέληξαν στα σκουπίδια το 2010 στην ΕΕ.
Επόμενα βήματα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης προκειμένου να διασφαλίσει ότι το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου μπορεί να συνεχιστεί από τους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν το Μάιο και να χρησιμοποιηθεί ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σίγουρα θα έχετε κάποιον φίλο, γνωστό ή συγγενή που δεν αρρωσταίνει ποτέ, σε αντίθεση με άλλους που πάντα κάτι έχουν! Έχετε αναρωτηθεί γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal», τα μυστικά κρύβονται σε ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα, μπάνιο με κρύο νερό, σκόρδο στο φαγητό και στους πολλούς φίλους!
Συγκεκριμένα, όσοι πίνουν ένα ή δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί φαίνεται πως εκδηλώνουν λιγότερα προβλήματα υγείας, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Παράλληλα, όσοι δεν είναι επιρρεπείς στις ασθένειες κάνουν μπάνιο μερικά δευτερόλεπτα με κρύο νερό. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η μέθοδος αυτή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη διάθεση.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν κολυμβητές, η τακτική έκθεση σε παγωμένο νερό αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης, ενός φυσικού αντιοξειδωτικού του οργανισμού που καταπολεμά τις ασθένειες.
Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν και οι φίλοι. Συγκεκριμένα, όσο περισσότερους φίλους έχετε τόσο λιγότερο κινδυνεύετε να αρρωστήσετε, καθώς η έλλειψή τους αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος κατά 50%.
Τέλος, όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σκόρδο αρρωσταίνουν σχεδόν τις μισές ημέρες από εκείνους που δεν το προτιμούν καθόλου.

http://www.4news.gr 
Η επιστήμη λέει ότι το τρικ για να σταματήσουμε το λόξιγκα είναι να διακόψουμε τον κύκλο του υπερδιεγείροντας το πνευμονογαστρικό νεύρο ή παρεμβαίνοντας με την αναπνοή για... να αυξήσουμε την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στο αί

Και για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται φυσικά να στεκόμαστε στο ένα πόδι και να τρίβουμε το στομάχι με το χέρι!

Φάτε μέλι

Καταπιείτε μια κουταλιά της σούπας μέλι (ή ζάχαρη, αν δεν έχετε) για να καλμάρετε το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αν η γλυκιά υπερφόρτωση δεν λύσει το πρόβλημα, δοκιμάστε την ξινή: φάτε λίγο λεμόνι.

Πιέστε με τα δάχτυλα τα αυτιά σας

Πατήστε με τα δάχτυλα το μαλακό μέρος πίσω από τα αυτιά. Η πίεση στο σημείο αυτό αναγκάζει το διάφραγμα να χαλαρώσει και να σταματήσει ο λόξιγκας. Δοκιμάστε το για 30 δευτερόλεπτα.

Κρατήστε την αναπνοή σας

Κρατήστε τη όσο περισσότερο μπορείτε, για να αναγκάσετε το σώμα να αποβάλλει το περίσσιο διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα. Αν το παρακάνετε ωστόσο και νιώσετε ζάλη, σταματήστε επιτόπου.

Βγάλτε έξω τη γλώσσα σας

Βγάζοντας έξω τη γλώσσα όσο πιο πολύ μπορείτε, ανοίγετε τον λάρυγγα και διευκολύνετε την αναπνοή. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στο να σταματήσουν οι σπασμοί του διαφράγματος, που προκαλούν τον λόξιγκα.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Η διαδικασία της κατάποσης μπορεί να κόψει τον λόξιγκα.

Αναπνεύστε μέσα σε σακούλα

Αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα και θα μεταφραστεί από τον εγκέφαλό ως σημάδι πνιγμού, κάνοντάς τον ενστικτωδώς να πάρει βαθύτερες αναπνοές. Και βέβαια οι βαθύτερες αναπνοές θα σταματήσουν τους σπασμούς του διαφράγματος.

Γαργαλίστε τον ουρανίσκο σας

Όχι με το δάχτυλο, με μια μπατονέτα. Ο ερεθισμός του ουρανίσκου έχει βρεθεί ότι σταματά τον λόξιγκα.

Κάντε ένα κρύο μπάνιο

Αν όλα τα παραπάνω δεν δουλέψουν, έρχεται το σοκ του κρύου μπάνιου. Σοκ κυριολεκτικό για τον οργανισμό, θα προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στον ρυθμό της αναπνοής και ο λόξιγκας θα γίνει παρελθόν.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Οι Κάρμινε Παγκάνο, Κάρμινε Αμάτο και Ρϊτε Καλτσόνε κατηγορούνται πως στις 5 Μαρτίου 2006 σκότωσαν τον Κάρμινε Αμορούζο.
Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σε δικαστήριο της Νάπολι με τους τρεις άνδρες να ισχυρίζονται πως είναι αθώοι. Μάλιστα ισχυρίζονται πως εκείνη την εποχή είχαν καταλύσει σε πολυτελές ξενοδοχείο της Βαρκελώνης.
Συμπτωματικά εκεί διέμενε και η αποστολή της Τσέλσι που αντιμετώπισε σε επαναληπτικό ματς του Τσάμπιονς Λιγκ την Μπαρτσελόνα.
Οι Ιταλοί μάλιστα όπως φαίνεται και από την φωτογραφία την οποία παραθέτουν στο δικαστήριο ποζάρουν στο πλευρό του Ζοζέ Μουρίνιο σε μία προσπάθεια να αποδείξουν πως δεν εμπλέκονται στο μοιραίο συμβάν!
sport24.gr

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται, το The Pirate Bay συνεχίζει ακάθεκτο να κρατά ψηλά την πειρατική σημαία και ανακοίνωσε επίσημα ότι ξεπέρασε τα 10 εκατ. uploaded torrents στην ιστορία του. 
Χρειάστηκε, μάλιστα, και μια τροποποίηση στον κώδικα του tracker για να προστεθεί το extra ψηφίο, ενώ για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το εν λόγω torrent ήταν πειρατική (τι άλλο;;) έκδοση πορνογραφικής ταινίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ανεβαίνουν καθημερινά στο The Pirate Bay περισσότερα από 10.000 torrents και με αυτόν τον ρυθμό θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. torrent uploads μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια.
Πάντως, δεν είναι όλα αυτά τα torrents διαθέσιμα (αρκετά είναι ψεύτικα, περιέχουν ιούς ή οδηγούν σε malware sites) και οι ιθύνοντες αναφέρουν ότι η βάση τους περιλαμβάνει περίπου 3 εκατ. ενεργά torrents.

http://peiraxtiri.gr

Ο Γιάννης είναι 32 ετών και άνεργος. Κάποια στιγμή κατάφερε να βρει μια δουλειά με αμοιβή 400 ευρώ, επιδοτούμενη από την Ε.Ε.
Η γραφειοκρατία, όμως, τον εμπόδιζε για μήνες να πάρει και αυτά τα λίγα χρήματα! Ο νεαρός Γιάννης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Ελλάδα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ που αναδημοσιεύει το Spiegel.



Με τίτλο «Γιατί και ο Γιάννης δουλεύει χωρίς μισθό», το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται σε μακροσκελές ρεπορτάζ της στους χιλιάδες νέους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης. «Πολλοί δεν βρίσκουν αυτό που περίμεναν και επιστρέφουν. Άλλοι πάλι επιμένουν και το “παλεύουν”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο νεαρός Γιάννης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Ελλάδα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ που αναδημοσιεύει το Spiegel.

Μακριά από την Ελλάδα, λόγω κρίσης

Με την ίδια αφορμή η Deutsche Welle αναφέρεται, στους χιλιάδες άλλους νέους, οι περισσότεροι με πολλά προσόντα, που επέλεξαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία. «Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πάλι πίσω, είτε γιατί δεν βρήκαν τον παράδεισο που ονειρεύτηκαν, είτε γιατί δεν πήγαν κατάλληλα προετοιμασμένοι, είτε πάλι γιατί δεν είχαν τη στήριξη που χρειάστηκαν. Και κάποιοι μπόρεσαν να μείνουν» αναφέρει ενώ παραθέτει και τις περιπτώσεις δύο νέων από την Ελλάδα: της Αναστασίας Χατζοπούλου από τη Θεσσαλονίκη που έχοντας σπουδάσει τουριστικές επιχειρήσεις, εργαζόταν για χρόνια ως ξενοδοχοϋπάλληλος και του Διονύση Μπονάνου, που εργαζόταν ως κοινωνικός λειτουργός στην Πάτρα.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν άφησα την Ελλάδα και ήρθα στη Γερμανία το έκανα καθαρά για οικονομικούς λόγους. Πλέον δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι. Εννοείται ότι έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά η Γερμανία εμένα προσωπικά μου έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Η γαστρονομία είναι το επάγγελμά μου, αλλά πλέον κατάλαβα ότι θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό και η Γερμανία με βοηθάει σε αυτό τον τομέα. Δηλαδή μπορώ να σπουδάζω, έχω την οικονομική δυνατότητα να σπουδάζω και να δουλεύω συγχρόνως» λέει η Αναστασία.

Η Αναστασία θέλει να σπουδάσει δημόσιες σχέσεις. Δουλειά με σπουδές επιχειρεί να συνδυάσει και ο νεαρός Διονύσης Μπονάνος. Έχοντας ήδη επαγγελματική εμπειρία ως κοινωνικός λειτουργός στην Πάτρα, από την οποία κατάγεται, κατάφερε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα μέσω ίντερνετ να βρει μια δουλειά σε μικτό ιδιωτικό σχολείο που δέχεται και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο Διονύσης δεν ήθελε να κάνει μια οποιαδήποτε δουλειά αλλά κάποια κοντά στις σπουδές του. Μόλις δύο μέρες χρειάστηκε για να απαντήσουν θετικά στην αίτησή του. Ωστόσο, όσους Έλληνες θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του θα είχε να τους συμβουλεύσει το εξής:

«Πιστεύω ότι πρέπει να το ψάξει κανείς από την Ελλάδα. Να μην έρθει εδώ και την επόμενη ημέρα να ψάξει για δουλειά. Ναι μεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ανοιχτές οι πόρτες, δεν μας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες».

Τόσο για το Διονύση, όσο και για την Αναστασία τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καθημερινότητα εκτός δουλειάς:

«Δεν το συζητάω, δεν είναι σαν την Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχω φίλους που τους έχω δεκαπέντε χρόνια, εδώ έχω φίλους που τους έχω δυόμισι χρόνια. Είναι βέβαια και αυτό σημαντικό, δεν έχω παράπονο. Και η οικογένεια φυσικά στην Ελλάδα. Πολύ δύσκολα» τονίζει με έμφαση η Αναστασία. 


http://simantra.blogspot.gr 
Προσλήψεις 14.000 μόνιμων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση εντός του 2014. Σχετικά έγκριση δόθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ενώ στο ΑΣΕΠ έχουν φθάσει οι  πρώτες προκηρύξεις που αφορούν την επιλογή μόνιμων υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών, τις Εφορίες και την ΕΛ.ΣΤΑΤ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες για προσλήψεις  στον τομέα της Υγείας  με αιχμή την κάλυψη των ΜΕΘ, τα  ασφαλιστικά ταμεία, τους  μηχανισμούς  καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ελέγχου της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο για τις προσλήψεις που αποκάλυψε το mega (ρεπορτάζ: Ελένη Λαζάρου) τη μερίδα του λέοντος αποσπούν τα υπουργεία Οικονομικών με 2139 προσλήψεις , Υγείας με 2000, Εργασίας με 1493, Προστασίας του Πολίτη με 1120  και Εθνικής Άμυνας με 1119 . Αντιθέτως, καμία πρόσληψη δεν θα γίνει στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Μακεδονίας – Θράκης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης με βάση την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις» και «μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση»  ο αριθμός προσλήψεων για το σύνολο του δημόσιου τομέα θα φτάσει τις 14.165, εκ των οποίων οι 13.583 αφορούν το στενό δημόσιο τομέα και 582 προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι νέες προσλήψεις θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2014 και θα γίνουν με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ η περάτωση των διαδικασιών πρόσληψης θα γίνει εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ. Προτεραιότητα θα έχουν  αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης  οι οποίοι θα τοποθετηθούν  είτε στις θέσεις που είχαν πετύχει, είτε σε άλλες θέσεις που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους, με βάση τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων.
aftodioikisi.gr
Το έξυπνο κινητό τηλέφωνο OnePlus One, το οποίο η κατασκευάστρια εταιρεία χαρακτηρίζει ως το «τέλειο smartphone» κυκλοφορεί στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια συσκευή, η οποία είναι η πρώτη παγκοσμίως που διαθέτει ηχεία στο κάτω μέρος της. Η οθόνη του νέου smartphone είναι 5.5" Full HD LTPS με ανάλυση 1920 x 1080 pixels. O επεξεργαστής του είναι quad-core Qualcomm Snapdragon 8012.5GHz ενώ η μνήμη RAM φτάνει τα 3GB.

Διατίθεται σε δύο εκδόσεις με αποθηκευτικό χώρο 16GB και 64GB. Η πίσω κάμερα της συσκευής είναι 13MP ενώ η εμπρόσθια 5MP. «Τρέχει» με λειτουργικό σύστημα CyanogenMod 11S βασισμένο σε Android 4.4 KitKat. Η μπαταρία του είναι 3100mAh. Το νέο μοντέλο έχει βάρος μόλις 162 γραμμάρια.

Θα κυκλοφορήσει σε 2 χρώματα, μαύρο και λευκό. Ωστόσο, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν διάφορα πίσω καλύμματα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών για τo εργαστήριο κατασκευής κρουστών, που θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο του 1ου Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ (9 έως 11 Μαΐου 2014) πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 25 Απριλίου έως και τη Πέμπτη 8 Μαΐου 2014.
Η συγκέντρωση θα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Κήπου (Ν. Γερμανού έναντι Χ.Α.Ν.Θ., τηλ. 2310 256775) κατά τις ώρες 11:00 έως 15:00 (εκτός Κυριακής).
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου με τίτλο «Κατασκευή κρουστών από ανακυκλώσιμα υλικά» διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014
11:00 - Εργαστήρια κατασκευής κρουστών στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και το Λευκό Πύργο για σχολεία της πόλης
17:00 - Κατασκευή κρουστών για παιδιά 4 έως 16 ετών στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Σάββατο 10 Μαΐου 2014
11:00 - Κατασκευή κρουστών για παιδιά 4 έως 16 ετών στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Κυριακή 11 Μαΐου 2014
11:00 - Παιχνίδι με τα κατασκευασμένα κρουστά στο Λευκό Πύργο

Τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρωθούν είναι:
• κουβάδες πλαστικοί και μεταλλικοί
• κονσερβοκούτια κάθε είδους και μεγέθους (εκτός από κουτιά αναψυκτικών)
• βαρέλια πλαστικά και μεταλλικά
• παλιά τηγάνια, κατσαρόλες και καπάκια από κατσαρόλες
• κουτάλες και κουτάλια
• παλιά πινέλα
• σχοινιά και σπάγκοι
• πλαστικά χρώματα
• παλιά σκουπόξυλα και σκούπες
• κοντάρια και βέργες κάθε είδους

Οι γονείς και τα παιδιά που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα υλικά που θα παραδοθούν να είναι καθαρά.

http://www.thestival.gr










Με γκολ του Μπενζεμά η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 1-0 της Μπάγερν Μονάχου και έκανε το πρώτο βήμα για πρόκριση στον τελικό του Champions League

Η εικόνα του αγώνα

Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης η Μπάγερν ανέλαβε την πρωτοβουλία και έλεγξε πλήρως το ρυθμό. Απέναντί της είχε μια Ρεάλ που αδυνατούσε να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια της, που αμυνόταν πολλές φορές με όλους τους παίκτες πίσω από τη σέντρα και έψαχνε οργανωμένες αντεπιθέσεις για να προκαλέσει ρήγμα.
Και το κατάφερε! Και όχι μόνο το κατάφερε σκοράροντας κόντρα στη ροή του αγώνα, αλλά ήταν η ομάδα που είχε και τις κλασσικές ευκαιρίες του πρώτου μέρους.
Το 1-0 έγινε στο 19' με τον Μπενζεμά, μετά από μια εκπληκτική μπαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο.
Ωστόσο, θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο γκολ, είτε στο 26' με τον Πορτογάλο σταρ να αστοχεί από εξαιρετική θέση, είτε στο 41' με τον Ντι Μαρία να κάνει το ίδιο.
Από την άλλη, οι Γερμανοί που έκλεισαν το πρώτο 45λεπτο με συντριπτική κατοχή 73%-27%, είχαν μια κεφαλιά του Σβαϊνστάιγκερ και ένα σουτ του Ρόμπεν στο πρώτο τέταρτο που δεν ανησύχησαν τον Κασίγιας.
Στην επανάληψη η Ρεάλ μπήκε πιέζοντας ψηλότερα και προσπάθησε να κλείσει τους χώρους. Εμφανίστηκε σαφώς καλύτερη, ανεβάζοντας και το ποσοστό της κατοχής της. Ήδη στο 47' δημιούργησε μια καλή στιγμή με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σουτάρει από δύσκολη γωνία και να αναγκάζει τον Νόιερ σε εντυπωσιακή απόκρουση, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο 69'.
 
Η Μπάγερν έγινε πιο νευρική βλέποντας ότι ο κυριαρχικός της ρόλος στο ματς δεν απέδιδε καρπούς και έτσι άρχισαν τα λάθη. Δύο καλά σουτ, του Ριμπερί στο 55' και του Ρόμπεν στο 62', δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον Κασίγιας. Άλλες δύο αξιόλογες στιγμές για τους Γερμανούς ήταν τα σουτ του Μίλερ στο 82' και του Γκέτσε στο 84', αλλά χωρίς αποτέλεσμα χάρη στο Βαράν και τον Κασίγιας αντίστοιχα.
Το παιχνίδι κύλαγε ιδανικά για τους Ισπανούς, που πίεζαν πλέον ακόμη πιο ψηλά, κράταγαν γερά στην άμυνα και επισκέπτονταν συχνότερα τα καρέ της Μπάγερν. Στο 87' μάλιστα, ο Μπέιλ πέρασε τους πάντες και τα πάντα αλλά το σουτ από δεξιά βρήκε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.
Όταν το ματς τελείωσε, οι Μαδριλένοι πανηγύρισαν έντονα τη νίκη επί... του Γκουαρδιόλα και το σοβαρό και δίκαιο προβάδισμα που πήραν για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

MVP

Ο Μπενζεμά ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος που έκρινε και την αναμέτρηση, ωστόσο η σταθερότητα του Κασίγιας και η ασφάλεια που ενέπνεε σε κάθε επίθεση της Μπάγερν, ήταν αυτή που ουσιαστικά καθόρισε το αποτέλεσμα.

Αδύναμος κρίκος

Ουδείς εκ των παικτών της Μπάγερν διακρίθηκε ιδιαίτερα κάνοντας τη διαφορά, όμως ο αδύναμος κρίκος της ήταν ο Γκουαρδιόλα, που καθυστέρησε να κάνει αλλαγές, παρά το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες του "φώναζαν" από ώρα ότι αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Σχόλιο

Η Ρεάλ, αν και δεν κυριάρχησε σε κανένα σημείο του αγώνα, πήρε τη νίκη δικαιότατα. Αυτό συνέβη κατά πρώτον διότι έπαιξε υποδειγματική άμυνα και κατά δεύτερον διότι έπαιξε καταπληκτικά τις αντεπιθέσεις. Έτσι, ήταν η ομάδα που είχε τις πιο κλασσικές ευκαιρίες και είχε φυσικά και το γκολ. Στο Μόναχο θα δούμε ίδιο έργο από πλευράς πίεσης της Μπάγερν, σε ακόμη πιο πιεστική μορφή. Δεδομένο είναι ότι θα έχει και περισσότερες και πιο κλασσικές ευκαιρίες. Το 1-0 είναι σοβαρό προβάδισμα, αλλά οι Γερμανοί έχουν μια πανίσχυρη ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Καρβαχάλ, Ράμος, Πέπε (73' Βαράν), Κοεντράο, Μόντριτς, Αλόνσο, Ντι Μαρία, Ίσκο (81' Ιγιαραμέντι), Μπενζεμά, Ρονάλντο (73' Μπέιλ).
ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Νόιερ, Ραφίνια (66' Μαρτίνεθ), Μπόατενγκ, Ντάντε, Αλάμπα, Λαμ, Σβάινσταϊγκερ (74' Μίλερ), Ρόμπεν, Κρόος, Ριμπερί (72' Γκέτσε), Μάντζουκιτς.
Δείτε το video http://www.contra.gr


Στις 24 Απριλίου του 1821 ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.

1184 π.Χ. - Οι Έλληνες αλώνουν την Τροία με τη βοήθεια του Δούρειου Ίππου (παραδοσιακή ημερομηνία).

1558 - Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας παντρεύεται τον δελφίνο της Γαλλίας, Φραγκίσκο, στην Παναγία των Παρισίων.

1800 - Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

1846 - Ξεκινά ο Μεξικανο-Αμερικανικός Πόλεμος.

1849 - Οι πρώτες στολές στην ιστορία του μπέιζμπολ φοριούνται για πρώτη φορά από την ομάδα των New York Knickerbockers (ψάθινα καπελάκια, άσπρες μπλούζες και μπλε μακριά παντελόνια).

1877 - Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1898 - Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.

1915 - Εκτελούνται μέλη της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

1916 - Εξέγερση κατά της Βρετανικής κατοχής στην Ιρλανδία.

1941 – Το καταδιωκτικό Α4 βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.

1953 - Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χρίζεται ιππότης.

1964 - Τίθεται σε ισχύ το Διπλωματικό Δίκαιο όπως ορίστηκε αυτό ομόφωνα στη Συνθήκη Βιέννης (1961).

1965 - Εμφύλιος πόλεμος ξεσπά στη Δομινικανή Δημοκρατία.

1967 - Ο Σογιούζ 1 πέφτει σκοτώνοντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ.

1968 - Ο Μαυρίκιος γίνεται μέλος του Ο.Η.Ε..

1969 - Η Ακαδημία Αθηνών τιμά με πανηγυρική συνεδρία για δεύτερη χρονιά την "21 Απριλίου 1967"

1970 - Εκτοξεύεται ο πρώτος κινέζικος δορυφόρος.
         - Στην Γκάμπια ανακηρύσσεται η δημοκρατία.

1975 - Η ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ ανατινάζει την πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας στην Στοκχόλμη.

1981 - Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.

1990 - Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταφέρεται στο διάστημα από το Discovery.

1997 - Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ. Στον τελικό του φάιναλ-φορ, που έγινε στη Ρώμη, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 73-58.

2004 - Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

http://www.enikos.gr
Στο τέλος της γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης πρόκειται να μεταφερθούν οι δύο μετροπόντικες, προκειμένου να σκάψουν αντίστροφα το υπόλοιπο της σήραγγας. Η Αττικό Μετρό τελικά δέχθηκε την πρόταση του εργολάβου, παρότι το όφελος στο χρονοδιάγραμμα του έργου δεν είναι τόσο μεγάλο.


Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, οι δύο μετροπόντικες ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (στο δυτικό άκρο της γραμμής) με τελικό προορισμό τη Νέα Ελβετία (στο ανατολικό άκρο). Στη διαδρομή, οι μετροπόντικες πρέπει να συναντούν τους διαφραγματικούς τοίχους των μελλοντικών σταθμών, τους οποίους και διαπερνούν (οι σταθμοί κατασκευάζονται στη συνέχεια). Οταν για κάποιο λόγο η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων καθυστερήσει και η τελική σήραγγα κατασκευαστεί, τότε για την κατασκευή του σταθμού πρέπει να κατεδαφιστεί η σήραγγα, με σημαντικό επιπρόσθετο κόστος (αυτό συνέβη στην Αθήνα με την περίπτωση του σταθμού Αγίας Παρασκευής και στη Θεσσαλονίκη, στην περίπτωση του σταθμού Παπάφη).

Ομως οι δύο μετροπόντικες βρίσκονται εδώ και μια διετία ακινητοποιημένοι λίγο πριν από τον σταθμό Ανάληψη, έχοντας διανοίξει το 73% των σηράγγων (οι «κεφαλές» τους έχουν μεταφερθεί σε αποθηκευτικό χώρο στο Καλοχώρι). Αιτία ήταν η καθυστέρηση στην τέλεση των απαλλοτριώσεων για τους σταθμούς Ανάληψης, Πατρικίου και Βούλγαρη, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει αντίστοιχα η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στους τρεις σταθμούς. Ο εργολάβος πρότεινε από ετών να ανασκαφεί το υπόλοιπο 27% της σήραγγας με αντίστροφη φορά, δηλαδή από το τέρμα προς την αρχή, ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 16 εκατ. ευρώ επιπλέον. Και ενώ αυτή η επιλογή, παρά το υψηλό της κόστος, θα οδηγούσε προ διετίας σ’ ένα εύλογο κέρδος στο χρονοδιάγραμμα του έργου, σήμερα έρχεται σ’ ένα αρκετά διαφορετικό σκηνικό: οι διαφραγματικοί τοίχοι στους σταθμούς Ανάληψης και Πατρικίου έχουν κατασκευαστεί, ενώ ο σταθμός Βούλγαρη (όπου δεν έχουν καν απαλλοτριωθεί οι απαιτούμενες εκτάσεις) πρόκειται να καταργηθεί. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η Αττικό Μετρό, οι όποιες καθυστερήσεις στην κατασκευή των σταθμών Ανάληψης και Πατρικίου «οφείλονται στην αδράνεια του αναδόχου».

Για ποιο λόγο, λοιπόν, να μεταφερθούν οι μετροπόντικες, εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστικό χρονικό όφελος; Η επιλογή ίσως να κρύβει την πρόθεση περαιτέρω οικονομικής στήριξης του αναδόχου για να τονωθεί το έργο, καθώς ο μετροπόντικας «πληρώνεται» περίπου 10.000 ευρώ για κάθε μέτρο σήραγγας που διανοίγει. Πάντως το κόστος της αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και μετεγκατάστασης των σηράγγων στη Νέα Ελβετία μένει ανοιχτό: θα υπολογιστεί αργότερα και θα επιβαρύνει τα «απρόβλεπτα» της σύμβασης (η Αττικό Μετρό υποστηρίζει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ).

Η απόφαση της εταιρείας

Σύμφωνα με την απόφαση της Αττικό Μετρό, το όφελος είναι ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί έκταση στην περιοχή της διασταύρωσης Συντριβανίου, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι εγκαταστάσεις υποστήριξης των μετροποντίκων (λ.χ. για την έξοδο των χωμάτων στην επιφάνεια) που παραμένουν σήμερα στην αρχή της γραμμής. Το γεγονός ότι η Αττικό Μετρό επικαλείται την όχληση που θα προκαλέσει στην πόλη η έξοδος των χωμάτων στο Συντριβάνι και την καθυστέρηση που θα προκαλέσει η τέλεση των αρχαιολογικών ανασκαφών που θα προηγηθούν της μεταφοράς των εγκαταστάσεων δείχνει για ακόμα μια φορά τα βασικά, δομικά προβλήματα που έχει ο σχεδιασμός του έργου.

Υπό τις νέες συνθήκες, η διάρκεια κατασκευής του υπολοίπου της σήραγγας ορίζεται σε 527 ημέρες και η οριστική απομάκρυνση των μετροποντίκων τον Φεβρουάριο του 2016.

http://www.seleo.gr 
Με μερικές απλές αλλαγές και προσαρμογές στις διατροφικές σας συνήθειες μπορείτε και εσείς να δείτε την χοληστερίνη σας να πέφτει και να νιώσετε καλύτερα.

Ο γενικός κανόνας είναι να περιορίσετε στο ελάχιστο φαγητά με κορεσμένα λιπαρά και να τα αντικαταστήσετε με όσα περιέχουν πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά.


Δείτε τι μπορείτε να κάνετε επιπλέον για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας:

-χρησιμοποιήστε μαργαρίνη και βούτυρο, το οποίο να είναι ειδικά για την καταπολέμηση της χοληστερίνης ή βούτυρα που να περιέχουν ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

-στο μαγείρεμα χρησιμοποιήστε ποικιλία από λάδια, όπως ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο και φοινικέλαιο σε λογικές κάθε φορά ποσότητες.

-προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά ή μη-γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Περιορίστε το παγωτό σε τρεις μερίδες την εβδομάδα το πολύ.

-βάλτε στη διατροφή σας δύο με τρεις δόσεις (150 γρ.) ιχθυέλαιου την εβδομάδα. Τα ψάρια μπορεί να είναι είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα αλλά ακόμα και σε κονσέρβα.

-για πρόχειρο σνακ προτιμήστε λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή φρέσκα φρούτα (δύο μερίδες την ημέρα)

-επιλέγετε άπαχο κρέας ή κοτόπουλο χωρίς την πέτσα

-αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά

-προσπαθήστε να τρώτε πέντε μερίδες λαχανικών την ημέρα

-επιλέξτε ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι ολική άλεσης

-αποφύγετε το γρήγορο φαγητό, τα πολύ αλατισμένα προϊόντα, όπως τα τσιπς, και τα πολλά γλυκά

-περιορίστε φαγητά όπως το συκώτι και τα νεφρά

-τρώτε περίπου έξι αυγά την εβδομάδα
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!