Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Μπορεί τα Χριστούγεννα να διαρκούν μόλις λίγες μέρες, η γιορτινή διάθεση όμως κατακλύζει τις ευρωπαϊκές πόλεις για τουλάχιστον ένα μήνα. Από τα μέσα Νοέμβρη στήνονται οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες αγορές, γεμίζοντας χρώμα και θετική ενέργεια τις πόλεις.
Μουσική, δώρα, νόστιμα εδέσματα και άφθονο ποτό ανεβάζουν τη διάθεση και σας παρασύρουν στην λαμπερή ατμόσφαιρα. Σας παρουσιάζουμε τις δέκα πιο διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης. Αφεθείτε στη μαγεία τους και νιώστε για λίγο παιδιά!

Κοπεγχάγη, Δανία


Η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης ανοίγει φέτος στις 15 Νοεμβρίου. Η μαγεία των Χριστουγέννων σας υποδέχεται από την κύρια είσοδο του πάρκου, με τις ξύλινες καλύβες διακοσμημένες σε σκανδιναβικό στυλ να σας εισάγουν στη γιορτή και το χριστουγεννιάτικο δέντρο να δεσπόζει περήφανο, στολισμένο με χιλιάδες λαμπάκια και χρωματιστές γυάλινες μπάλες.
Περισσότεροι από 50 πάγκοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την έκατση του πάρκου, προσφέροντας μια αφθονία τοπικών τροφίμων και ποτών, όπως ζεστό κρασί, παραδοσιακές τηγανίτες και κέικ με μέλι. Θα βρείτε ακόμα προϊόντα χειροτεχνίας, χριστουγεννιάτικα στολίδια και πολλά ακόμα δωράκια. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα παιχνίδια του λούνα παρκ.

Μάαστριχτ, Ολλανδία


Η χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία Vrijthof του Μάαστριχτ θεωρείται από τις πιο όμορφες της Ευρώπης, χάρη σε ένα πρόγραμμα που αναθέτει σε ντόπιους καλλιτέχνες να διακοσμήσουν το χώρο με διαφορετικούς τύπους φωτισμού. Το highlight είναι το μεγάλο παγοδρόμο, που προσελκύει μικρούς και μεγάλους, αλλά και ο μεγάλος φωτισμένος τροχός. Στους γύρω δρόμους θα βρείτε γιορτινούς πάγκους που πωλούν νόστιμα τοπικά εδέσματα, όπως oliebollen και poffertjes Η αγορά ανοίγει στις 30 Νοεμβρίου και σταματά τη λειτουργία της στις 30 Δεκεμβρίου.

Νυρεμβέργη , Γερμανία


Αυτή η γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά είναι η παλαιότερη του κόσμου, αφού χρονολογείται από τον 16ο αιώνα! Φέτος ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 29 Νοεμβρίου, όταν ένας Χρυσός Άγγελος εμφανίζεται, παραδοσιακά, στο μπαλκόνι της μεσαιωνικής εκκλησίας της Παναγίας, δίνοντας το σύνθημα της έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων.
Οι επισκέπτες έχουν στη διάθεση τους περίπου 200 πάγκους, τοποθετημένους στην κεντρική πλατεία της αγοράς της πόλης, ενώ μια μικρότερη παιδική χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Τοπικά προϊόντα και δημοφιλή πιάτα της γερμανικής κουζίνας σερβίρονται με την απαραίτητη συνοδεία της μπύρας και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι μια ομάδα φυλάκων που περιφέρονται στον χώρο και είναι υπεύθυνοι για την αυθεντικότητα των προϊόντων και την άριστη ποιότητα τους.

Πράγα, Τσεχία


Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας είναι τόσο παραμυθένιες, όσο και η ίδια η πόλη. Κάθε χρόνο η πλατεία της Παλιάς Πόλης και η Wenceslas μετατρέπονται σε ένα τεράστιο γιορτινό παζάρι με κάθε λογής καλούδια, που πωλούνται σε ξύλινα χρωματιστά σπιτάκια! Η «Winter Wonderland» γίνεται ο παράδεισος μικρών και μεγάλων, που μαγεύονται από τα χρωματιστά λαμπάκια και το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που καταφθάνει από τα βουνά Krkonose και φωτίζει εντυπωσιακά τον σκοτεινό gothic ορίζοντα της Πράγας.
Σουβενίρ από γυαλί, ξύλινα παιχνίδια, κεντήματα, αρωματικά κεριά και φυσικά στολίδια για το σπίτι είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που μπορεί κάποιος να αγοράσει. Όλα αυτά, με τη συνοδεία, φυσικά, παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως λουκάνικα και trdelník (γλυκά επικαλυμμένα με ζάχαρη), αλλά και τσέχικες μπίρες και ζεστό κρασί. Σε όλες τις πλατείες της πόλεις στήνονται μικρές ή μεγάλες αγορές, που είναι ανοιχτές καθημερινά από τις 30 Νοεμβρίου 2013 έως τις 12 Ιανουαρίου 2014.

Bath, Αγγλία


Η πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Bath έχει μια καθιερωμένη φήμη ως η πόλη της πολυτέλειας, της διασκέδασης και της χαλάρωσης, όποτε τι καλύτερο από το να επισκεφθείτε τα Χριστούγεννα; Το κέντρο της πόλης είναι ο παράδεισος των αγοραστών, καθώς υπάρχουν πολλές εορταστικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια. Η χριστουγεννιάτικη αγορά ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου και διαρκεί έως τις 25 Δεκεμβρίου.Θεωρείται η μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου και στήνεται στη σκιά του Αβαείου της πόλης, όπου 150 ξύλινες καλύβες, πωλούν σπιτικό φαγητό και χειροποίητα δώρα.

Παρίσι, Γαλλία


Η πόλη του Φωτός, το ρομαντικό Παρίσι δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνιστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με πλήθος αγορών και έναν εντυπωσιακό στολισμό να αναδεικνύει την γοητεία του. Μια από τις πιο διάσημες αγορές της πόλης είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά των Ηλυσίων Πεδίων. Περίπου 100 ξύλινα σπιτάκια παίρνουν τη θέση τους κατά μήκος του πεζοδρομίου της διάσημης λεωφόρου και προσφέρουν χειροποίητα δώρα, γλυκά και ποτά. Φέτος ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2014.
Σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα τον Πύργο του Άιφελ, θα βρείτε την αγορά Trocadéro, που αποτελεί μέρος του ομώνυμου θεματικού χριστουγεννιάτικου χωριού, που κατακλύζεται κάθε χρόνο από μικρούς και μεγάλους.

Βιέννη, Αυστρία


Ξακουστή όσο καμία άλλη, η Βιεννέζικη Χριστουγεννιάτικη Αγορά είναι από μόνη της προορισμός για τις γιορτινές μέρες. Η πανέμορφη πόλη φοράει τα καλά της και υποδέχεται τους επισκέπτες της με εντυπωσιακές αγορές σε διάφορα κομβικά σημεία. Η αγορά που στήνεται στα Ανάκτορα Schönbrunn γιορτάζει φέτος την 20η της επέτειο. Πάνω από 80 πάγκοι παραγωγών της Αυστρίας και άλλων χωρών διαθέτουν τα εμπορεύματα τους υπό του ήχους της μουσικής τοπικών συγκροτημάτων πνευστών, που συνοδεύουν αρμονικά τις χορωδίες της περιοχής.
Η παλιά βιεννέζικη αγορά, στο Freyung και η αγορά στο Δικαστήριο, προσφέρουν ένα παραδοσιακό πρόγραμμα. Μπροστά από την Karlskirche θα βρείτε την αγορά χειροτεχνημάτων, ιδανική για πρωτότυπα δώρα, ενώ για ρομαντική ατμόσφαιρα κατευθυνθείτε στην αγορά του Spittelberg και του Belvedere. Οι αγορές λειτουργούν από τις 23 Νοεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου του 2014.

Βρυξέλλες, Βέλγιο


Η χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης , με πάνω από 200 μικροπωλητές. Πάγκοι και μικρά ξύλινα σαλέ εκτείνονται σε μήκος δυο χιλιομέτρων δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ διοργανώνονται πολλές δραστηριότητες.
Παράλληλα, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν εδώ για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και το μαγευτικό σκηνικό ολοκληρώνεται με τους ειδικά διαμορφωμένους πάγκους γεμάτους εκλεκτούς μεζέδες, όπως μύδια και παραδοσιακά εδέσματα, που συνοδεύονται από μπύρα και τις περίφημες βελγικές σοκολάτες. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο τεράστιο παγοδρόμιο ή στη ρόδα του λούνα παρκ. Η αγορά λειτουργεί από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ελσίνκι, Φινλανδία


Οι μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές στο Ελσίνκι στήνονται στην πλατεία της Γερουσίας και στην Vanha Ylioppilastalo. Από τις 30 Νοεμβρίου, στην οδό Aleksanterinkatu στο κέντρο της πόλης δημιουργείται ένας Χριστουγεννιάτικος κόσμος, όπου πλήθος κόσμου κατακλύζει την περιοχή για να κάνει τα ψώνια του στην αγορά ή να λάβει μέρος στα εργαστήρια διακόσμησης και παρασκευής μπισκότων. Τα παιδιά θα λατρέψουν το σπιτάκι του Άγιου Βασίλη.

Στοκχόλμη, Σουηδία


Κατευθυνθείτε στην παλιά πόλη της Σουηδίας, την Gamla Stan, όπου από τις 23 Νοεμβρίου διοργανώνεται μια από τις πιο παλιές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης, Η αγορά Skansen πραγματοποιείται εδώ από το 1903 και είναι διάσημη για τις γλυκές απολαύσεις της. Στους πάγκους πωλούνται τα πάντα, από παραδοσιακά λουκάνικα ταράνδων και μπαχαρικά, μέχρι αμυγδαλόπαστα γλυκά και μαρμελάδες. Θα βρείτε επίσης μια τεράστια συλλογή από στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, κεντήματα και γυαλικά.
news.gr
Η Ρωσία ετοιμάζεται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι από τις 7 έως τις 23 Φεβρουαρίου και φαίνεται πως οι κάτοικοί της έχουν πάρει… αρκετά ζεστά το θέμα.
Στα πλαίσια της προώθησης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, εγκατέστησαν το πρώτο αυτόματο εκδοτήριο εισιτηρίων στο Μετρό της Μόσχας. Το εκδοτήριο αυτό, αντί για χρήματα, δέχεται… 30 καθίσματα (squats)!
Το μηχάνημα στήθηκε στον σταθμό Vystavochnaya και αναγνωρίζει ως νόμισμα...την άσκηση!
Ο «ενδιαφερόμενος» στέκεται μπροστά στο αυτόματο εκδοτήριο και ξεκινά τα καθίσματα. Όταν καταφέρει να φτάσει τα 30 καθίσματα κερδίζει την ελεύθερη πρόσβασή του σε κάποιο δρομολόγιο του Μετρό.
echoes.gr

Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης της κατοχής και χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο οι υπολογισμοί των πάσης φύσεως επιβαρύνσεων να γίνονται το επόμενο έτος με βάση τις αξίες των οχημάτων και όχι με βάση τον κυβισμό, όπως ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται, για να προσδιοριστούν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης, του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας θα λαμβάνονται υπόψη οι εργοστασιακές αξίες των ΙΧ αυτοκινήτων.
Η εξέλιξη αυτή -σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της αγοράς- ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα αυτοκίνητα.
parapolitika.gr
Ζήστε παραμυθένιες και γιορτινές μέρες στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο στην Ελλάδα, τον «Μύλο των Ξωτικών», που ανοίγει στα Τρίκαλα, στις 29 Νοεμβρίου.
Για τρίτη χρονιά φέτος, η όμορφη πόλης των Τρικάλων, βάζει τα… γιορτινά της και φιλοξενεί το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο στην Ελλάδα, τον «Μύλο των Ξωτικών».

Για 38 ολόκληρες ημέρες (από τις 29 Νοεμβρίου, έως τις 5 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί, έως τις 10 το βράδυ) ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών και οι αναρίθμητοι βοηθοί του, μας περιμένουν όλους στο ομορφότερο χωριό και στο μεγαλύτερο χώρο, χαράς, δημιουργίας, ελπίδας και γλυκών χριστουγεννιάτικων τοπικών γεύσεων.

Πρωταγωνιστές θα είναι ο Αϊ Βασίληs, τα ξωτικά του, ο «καλός Σκρουτζ» και η όμορφη «Νεράιδα Βιολάντα», που ετοιμάζουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών και γλυκισμάτων, ενώ ο χώρος όπου θα στηθεί το πάρκο, είναι ο παλιός «Μύλος Ματσόπουλου».


Το αποτέλεσμα; Ένα υπέροχο χωριό, ζεστό και φιλόξενο, μεταμορφωμένο σε έναν παραμυθένιο… «Μύλο των Ξωτικών»: Τα παλιά φουγάρα του εργοστασίου, σκορπίζουν τώρα απίστευτες μυρωδιές και οι μηχανές επισκευάζονται και διαμορφώνονται κατάλληλα για να φτιάξουν όσα περισσότερα παιχνίδια και γλυκά μπορούν.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων, της e-Trikala Α.Ε. και εκατοντάδων δημοτών εθελοντών που θα ανοίξουν της αγκαλιά τους για όλους τους επισκέπτες, ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της περιοχής θα υποδεχτούν τους φιλοξενούμενους με απίστευτες εκπτώσεις και ποιοτικές παροχές.

Για πληροφορίες σχετικά με τον «Μύλο των Ξωτικών», ενημερωθείτε από το site milosxotikon.gr ή από το facebook.com/milosxotikon.gr ή τηλεφωνήστε στα 24310 38890 - 24310 74442 και 24310 22899.  
http://www.clickatlife.gr 
ο φετινό πρωτάθλημα τελείωσε αλλά εδώ και μήνες οι ομάδες έχουν επικεντρωθεί στην επόμενη σαιζόν η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές και μεγάλες τεχνικές αλλαγές. 
Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του Newey για την αποτελεσματική ψύξη των μηχανικών μερών των μονοθεσίων αφού οι νέοι τούρμπο V6 κινητήρες, το μεγαλύτερο σε απόδοση ERS (έτσι θα ονομάζεται το τωρινό KERS), οι αλλαγές στην αεροδυναμική και στην μετάδοση ουσιαστικά αλλάζουν την σχεδίαση -των μονοθεσίων- και την διάταξη του συστήματος ψύξης.
Φυσικά, αυτή είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που καλούνται να επιλύσουν με αποτελεσματικό και πάνω απ’ όλα αξιόπιστο τρόπο οι μηχανικοί που στα σίγουρα όλοι θα κάνουν υπερωρίες και μερικοί δεν πήγαν καν διακοπές. Ας δούμε τις ανανεωμένες τεχνικές αλλαγές από το νέο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2014.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Νέοι υπερτροφοδοτούμενοι (τούρμπο) κινητήρες V6 χωρητικότητας 1.600 cc (+/- 10 cc) με άμεσο ψεκασμό αντικαθιστούν τους ατμοσφαιρικούς V8 χωρητικότητας 2.400 cc.
O στροβιλοσυμπιεστής πρέπει να είναι μονού σταδίου (single stage compressor) ενώ επιτρέπονται 2 βαλβίδες ανά κύλινδρο.
Το όριο περιστροφής του στροφαλοφόρου είναι 15.000 rpm (από 17.000), η ροή καυσίμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 kg/h (άνω των 10.500 rpm) ενώ η μέγιστη ποσότητα καυσίμου για έναν αγώνα περιορίζεται στα 100 lt (εξοικονόμηση καυσίμου έως 30% σε σχέση με τους V8).
parapolitika.gr
Το πρώτο «κύμα» κινητικότητας και απολύσεων έκλεισε, το δεύτερο κύμα ανοίγει. Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άναψαν το πράσινο φως στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων. Όπως αποφασίστηκε, σε 15 μέρες θα ξεκινήσει η επανατοποθέτηση 2.858 δημοτικών αστυνομικών, ενώ στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση και για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, άλλων 12,500 υπαλλήλων, που θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2014.

Το δεύτερο αυτό κύμα θα προέλθει από τον ΕΟΠΥΥ, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα και η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα δόθηκε εντολή να προχωρήσει η συζήτηση για την κάλυψη του στόχου πρόσληψης άνω των 10.000 υπαλλήλων σε υγεία, ασφάλεια και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
real.gr
Δείτε τι όχημα έφτιξαν δυο τύποι από με βάση ένα παλιό άχρηστο όχημα...
Μια οικογένεια από την Καμπέρα της Αυστραλίας στόλισε το σπίτι της με περισσότερα από 500.000 χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα!
Ο David Richards, πατέρας τριών παιδιών πήρε την πρωτοβουλία αυτή για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού τα έσοδα από τις επισκέψεις θα διατεθούν σε ίδρυμα για παιδιά.

Η ίδια οικογένεια είχε κατακτήσει το ρεκόρ Guinness το 2011, στολίζοντας 331.038 λαμπάκια, όμως το ρεκόρ τους έσπασε μια οικογένεια από τη Νέα Υόρκη με 346.283 λαμπάκια.
Το 2011 η οικογένεια είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 52.529 ευρώ για φιλανθρωπικό σκοπό, ενώ φέτος στοχεύει να φτάσει τα 66.863 ευρώ!

Bέβαια, οι γείτονες δεν είναι σύμφωνοι σ'αυτή την ενέργεια, αφού τα λαμπάκια συνοδεύονται από ενοχλητική γι'αυτούς μουσική υπόκρουση!
Αξίζει να σημειωθεί πως ο λογαριασμός του ρεύματος είναι δωρεά από εταιρία παροχής ηλεκτρισμού!
parapolitika.gr

Αυτός ο ζωολογικός κήπος..είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους!!!Δεν έχει κλουβιά, φύλακες και εισιτήριο για τους επισκέπτες,τον ίδρυσε ένας Σλοβάκος συνταξιούχος σε ένα δημόσιο κήπο της Μπρατισλάβα προς μεγάλη χαρά των μικρών παιδιών της γειτονιάς του που μπορούν να παίζουν ελεύθερα ακόμη και με τα πιο "επικίνδυνα" ζώα, αφού όλα τους είναι... λούτρινα.


Η ιδέα ήρθε στον 70χρονο Τίμπορ Μάρκο όταν αναγκάστηκε να αποχωριστεί τα παλιά αρκουδάκια των παιδιών του, πριν από ενάμισι χρόνο. Την ίδια περίοδο, ένας φίλος του τού δώρισε πολλά λούτρινα ζωάκια.


"Μου είπε αν μπορώ να κάνω κάτι μ' αυτά. Τότε σκέφτηκα ότι τα παλιά παιχνίδια μπορούν να δώσουν χαρά σε άλλα παιδιά", εξήγησε ο πρώην οικοδόμος.


Σήμερα ο κήπος αυτός φιλοξενεί περισσότερα από 70 λούτρινα ζώα: ένα πελώριο λιοντάρι, έναν ελέφαντα, ένα φίδι, έναν δεινόσαυρο, πολλούς πίθηκους και αρκούδες.


"Τα πρώτα ζώα κλάπηκαν αλλά τώρα όλοι οι γείτονες μου φέρνουν τα παλιά παιχνίδια τους και η γυναίκα μου με βοηθάει στην τακτοποίηση", είπε ο 70χρονος.


Ο εναλλακτικός αυτός ζωολογικός κήπος λειτουργεί όλο το 24ωρο και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής,αφού τα παιδιά και οι γονείς τρελαίνονται να πηγαίνουν για να ξεφεύγουν λίγο από την σκληρή πραγματικότητα!


http://www.e-magazino.gr
Ένα από τα πλέον παράδοξα μουσεία μοντέρνας Τέχνης στον κόσμο δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στο «Μεγάλο Μήλο», εκεί όπου συναντά κάποιος ό,τι πιο περίεργο έχει φανταστεί. Οι Νεοϋορκέζοι άλλωστε είναι γνωστοί λάτρεις της Τέχνης και δεν θα μπορούσαν παρά να εκμεταλλευτούν οποιονδήποτε χώρο για να δημιουργήσουν μια γκαλερί ή ένα μουσείο.
Στο Cortlandt Alley, λοιπόν, στο Μανχάταν, ο κόσμος εντυπωσιάζεται όταν βλέπει έργα τέχνης μέσα σε ένα… ασανσέρ, καθώς μια γυάλινη πρόσοψη τους χωρίζει από τα εκθέματα. Το μικρότερο μουσείο στον κόσμο λειτουργεί μόνο το Σαββατοκύριακο.



parapolitika.gr
μόλις 331 άτομα για όλο το νομό Θεσσαλονίκης καλείται η Διεύθυνση Τροχαίας να αντιμετωπίσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη και όλα αυτά την ώρα που σχεδόν καθημερινά λαμβάνουν χώρα ανοιχτές εκδηλώσεις και πορείες, όπου οι ανάγκες αστυνόμευσης είναι αυξημένες.

Την έλλειψη προσωπικού επισήμανε ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θόδωρος Τυριακίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το άνοιγμα της Νέας Παραλίας την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση Τροχαίας λειτουργεί με 150 άτομα λιγότερο προσωπικό από το 2009, αστυνομικοί που καλούνται να καλύψουν τόσο τις θέσεις μέσα στα γραφεία, όσο και να ελέγξουν τους δρόμους της πόλης. «Δεν θέλω να αποποιηθώ τις ευθύνες μου, αλλά με τις υπάρχουσες δυνάμεις που έχουμε προσπαθούμε καθημερινά όσο το δυνατόν ανθρωπίνως να αστυνομεύσουμε το κέντρο της πόλης» τόνισε. Όπως εξήγησε μόνο πέρσι με τους εορτασμούς από τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης υπήρχαν 584 εκδηλώσεις, πολλές πορείες, γήπεδα, δουλειά που δεν έπρεπε να κάνουμε εμείς σαν Τροχαία, καθώς το έργο μας είναι άλλο, αλλά πρέπει να παίρνουμε μέτρα με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να αστυνομεύσουμε την πόλη» υπογράμμισε.

Χαρακτηριστικό είναι πως όταν λαμβάνει χώρα μια πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται επί ποδός το λιγότερο 60 τροχονόμοι μόνο στις διασταυρώσεις και αν οι πορείες είναι μεγάλες ο αριθμός των αστυνομικών φτάνει τους 150. «Αναγκαζόμαστε να ζητάμε ενισχύσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση και από τα περιφερειακά τμήματα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτοί οι 5-10 τροχονόμοι που βλέπετε έξω, να γνωρίζετε ότι είναι ενισχύσεις από τα Μάλγαρα, την Ασπροβάλτα και από τη Χαλκηδόνα». Ο κ. Τυριακίδης ανακοίνωσε πως για την περίοδο των γιορτών αναμένεται να ζητήσει ξανά ενισχύσεις, προκειμένου να υπάρχουν στο κέντρο της πόλης πρωί-βράδυ περίπου 10-15 τροχονόμοι. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία τους, λέγοντας πως «αν δεν έρθουν στη Διεύθυνση Τροχαίας δημοτικοί αστυνομικοί, τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα». 

Έλλειψη κυκλοφοριακής παιδείας

Ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με τα διπλοπαρκαρισμένα έκανε λόγο για έλλειψη κυκλοφοριακής παιδείας από την πλευρά των οδηγών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα που δεν υπήρχαν πορείες – μετά την έγγραφη εισαγγελική παραγγελία- επί τρεις μέρες άντρες της Τροχαίας βγήκαν για ελέγχους στο κέντρο της πόλης. «Μόνο με μια διέλευση από την Τσιμισκή, από την ΧΑΝΘ έως την Πολυτεχνείο διαπιστώθηκαν 150 απλές σταθμεύσεις και 95 αφαιρέσεις πινακίδων» ανέφερε, σημειώνοντας πως «αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση με τα μέσα που διαθέτει η Διεύθυνση». Σύμφωνα με τον κ. Τυριακίδης, μέσα σε τρεις μέρες διαπιστώθηκαν 503 παραβάσεις για στάθμευση – οι περισσότερες στην Τσιμισκή, στη Ι. Δραγούμη, στην Εθνικής Αμύνης και στη Δωδεκανήσου και 250 αφαιρέσεις πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας.

Πονοκέφαλος για την Τροχαία και οι οδηγοί ταξί

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν στην κυκλοφορία των οχημάτων και τα ταξί, με τον Διευθυντή της Τροχαίας να κάνει λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο. «Έχουν κάνει τη λεωφορειογραμμή πιάτσα, διπλή σειρά τη Τσιμισκή, παρκάρουν όπου θέλουν χωρίς να υπολογίζουν εάν θα δημιουργηθεί πρόβλημα» τόνισε. Όπως είπε, το πρόβλημα δεν είναι η διαπίστωση των παραβάσεων αλλά να βρεθεί μια συνολική λύση. «Το να έχω ένα τροχονόμο πίσω από κάθε οδηγό ταξί δεν είναι λύση, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, αυτό το χάλι με τα ταξί πρέπει να σταματήσει» διεμήνυσε ο κ. Τυριακίδης.
voria.gr
H Φίνος Φιλμ αποσύρει από το YouTube όλες τις ταινίες της Χρυσής Εποχής του Ελληνικού Κινηματογράφου, για να δώσει έτσι τέλος σε μια «άτοπη, άσκοπη και χρονοβόρα κόντρα» με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων που προβάλλουν «εντελώς δυσανάλογες και υπέρογκες διεκδικήσεις».

Συγκεκριμένα, η Finos Film ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2013 τα εξής:

«Η Finos Film, στο πλαίσιο της ψηφιακής της στρατηγικής, αποφάσισε πριν τρεις μήνες σε συνεργασία με τις Αττικές Εκδόσεις και τη Google να ανεβάσει στο YouTube ολόκληρες τις ταινίες της.  Με αυτήν την κίνηση, αφενός μεν η εταιρία ήθελε να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία από την πειρατεία (δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των ταινιών είχε ανέβει παράνομα στο YouTube), αφετέρου δε να δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό κυρίως της νέας γενιάς, καθώς και της ομογένειας, να γνωρίσει τον καλό παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο, έχοντας πρόσβαση στις διαχρονικά αγαπημένες του ταινίες, οι οποίες αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν αποσκοπούσε σε κάποιο οικονομικό όφελος, αφού αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων σε εμάς ότι τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν άνευ ουσιαστικού αντικειμένου.

Στην πορεία, προέκυψαν παράλογες διεκδικήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων (ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι), τα οποία ήταν εντελώς δυσανάλογα και υπέρογκα με τα προσδοκώμενα και δημιουργηθέντα έσοδα.

Σε ένδειξη καλής θελήσεως η εταιρία αποφάσισε, στις αρχές Οκτωβρίου, να αντικαταστήσει τις ταινίες με αποσπάσματα και να τροφοδοτεί το κανάλι με αφιερώματα, τα οποία θα ψυχαγωγούσαν το κοινό, το οποίο από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του καναλιού αγκάλιασε με θέρμη αυτήν την προσπάθεια.

Σήμερα, η Finos Film αντιμετωπίζει εκ νέου παράλογες και υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων ακόμα και για την προβολή ολιγόλεπτων αποσπασμάτων στο YouTube, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν την εταιρεία να διακόψει κάθε προβολή τους.

»Δυστυχώς όταν λείπουν οι στοιχειώδεις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν τη νέα εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας και των κανόνων που τη διέπουν, αλλά αντιθέτως κυριαρχεί η νοοτροπία της στείρας εισπρακτικής λογικής σε σχέση με την πραγματική οικονομία, τότε δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε να συμμετέχουμε σε μία άτοπη, άσκοπη και χρονοβόρα «κόντρα» με αυτούς τους φορείς, είτε να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υπόσταση της εταιρίας. Επιλέγουμε το δεύτερο, έστω κι αν στερούμε στο κοινό τη δυνατότητα της ψυχαγωγίας μέσα από τα αποσπάσματα των ταινιών της.

Σε κάθε περίπτωση η Finos Film σέβεται απεριόριστα όλες τις ειδικότητες των συντελεστών που συνέδραμαν στην εργώδη προσπάθεια του αείμνηστου Φιλοποίμενα Φίνου με αποτέλεσμα οι ταινίες της εταιρίας να αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του εθνικού πολιτιστικού κεφαλαίου που βαφτίστηκε από το ίδιο το ελληνικό κοινό «Χρυσή εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου».

Η εταιρεία δήλωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε σε πολύ δυσάρεστη θέση που αναγκαζόμαστε να στερήσουμε ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από το κοινό. Είναι πραγματικά κρίμα που οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων δεν είναι σε θέση να δουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να αγαπήσουν και οι νεότερες γενιές αυτές τις ταινίες, μέσα από την πλατφόρμα του YouTube και να καταπολεμηθεί η πειρατεία. Η Φίνος Φιλμ θα είναι πάντα ευγνώμων στο κοινό που τόσο ζεστά αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και λυπούμαστε ειλικρινά που φτάνουμε στο σημείο να του στερήσουμε την πιο αγνή και αυθεντική εμπειρία του Ελληνικού κινηματογράφου».
tanea.gr
Μετά από 15 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, ο Winamp media player «ρίχνει αυλαία»...
Η είδηση ανακοινώθηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Winamp, AOL πριν από λίγες ημέρες. Η ιστοσελίδα της γνωστής μουσικής υπηρεσίας δεν θα είναι πλέον προσβάσιμη από τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ η κίνηση αυτή θα επηρεάσει και όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες που συνεργάζονταν με τον Winamp.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως δημιουργοί του Winamp ήταν δύο φοιτητές, οι Justin Frankel και Dmitry Boldyrev . Ο media player τους, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1997 και ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους music players της εποχής. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η υπηρεσία απέκτησε φανατικό κοινό και το 2002 εξαγοράστηκε από την AOL έναντι του ποσού των 80 εκατ. δολαρίων.
Τα τελευταία χρόνια η Winamp διέθεσε στο κοινό εκδόσεις για λειτουργικά συστήματα Mac αλλά και για συσκευές Android. Όμως ο διαρκώς αυξανόμενος ανταγωνισμός από νεότερες πλατφόρμες όπως η Pandora, το Spotify και το iTunes επέφερε συρρίκνωση των χρηστών της με αποτέλεσμα το κλείσιμό της.
Φυσικά, ο Winamp player δεν θα σταματήσει να λειτουργεί στον υπολογιστή σας και για το λόγο αυτό, όσοι θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση v5.66 από εδώ και θα μπορείτε όπως είπαμε να το κάνετε έως στις 20 Δεκεμβρίου.
Το φανατικό κοινό του Winamp έχει ήδη ξεκινήσει ένα καινούργιο forum ενώ ταυτόχρονα μαζεύονται υπογραφές εδώ για να ζητηθεί από την AOL να μη διακόψει τη λειτουργία του.
echoes.gr
Εδώ και καιρό υπάρχει η αίσθηση ότι τα Windows RT κάποια στιγμή «θα γίνουν ένα» με τα Windows Phone ή απλώς θα… καταργηθούν, και η Juile Larson-Green, η Executive Vice President του τμήματος Devices and Studios της Microsoft τροφοδοτεί τις σχετικές φήμες με μία νέα δήλωση της.

Η Julie Larson-Green είναι μία ισχυρή προσωπικότητα και παραμένει υποψήφια για την θέση CEO στην Microsoft. Φημολογείται ότι ήταν η κορυφαία προτίμηση του Steve Ballmer μέχρι την έλευση του Stephen Elop, ως εσωτερικού πια υποψήφιου μετά την εξαγορά του τμήματος φορητών συσκευών της Nokia.

Στο UBS Global Technology Summit, η κ. Larson Green μίλησε σχετικά με τα σχέδια της Microsoft και το μέλλον των Windows και ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζουμε την παρακάτω φράση: Έχουμε τα Windows Phone. Έχουμε τα Windows RT και τα πλήρη Windows. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να έχουμε τρία.

Οπότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το εξής, είτε η Microsoft θα καταργήσει τα Windows RT, είτε θα συγχωνεύσει τα Windows RT και τα Windows Phone, γιατί όπως καταλαβαίνετε, τα κανονικά desktop Windows δεν πρόκειται να πάνε πουθενά.

Η κ. Larson-Green επίσης είπε ότι του χρόνου μπορούμε να περιμένουμε «εξαιρετικά ωραία πράγματα» στον τομέα του hardware από την Microsoft του χρόνου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα δούμε ακριβώς.

ΠΗΓΗ: techblog.gr
Υλοποιείται η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου και τους πρώτους μήνες του 2014 αναμένεται να προσληφθούν πενήντα άνδρες για να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Η ανάγκη παρουσιάσθηκε καθώς ο μέσος όρος ηλικίας σε συγκεκριμένες ομάδες Ειδικών Δυνάμεων έχει αυξηθεί ενώ η φύση της αποστολής που τους έχει ανατεθεί απαιτεί νεαρά άτομα.
Αυτοί που θα προσληφθούν θα υπηρετήσουν με το καθεστώς του Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) στο Στρατό και στο Πολεμικό Ναυτικό από ένα έως τρία χρόνια. Ενδέχεται να παραταθεί η θητεία τους όσων προσληφθούν, βάσει ορισμένων πρϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πενταγώνου θα υπάρξει για τους πρώην εφέδρους του Στρατού Ξηράς που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στις Ειδικές Δυνάμεις, οπότε και έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και δεν έχουν παρέλθει τρία έτη από την ημερομηνία εκπλήρωσής τους.
Για τους πενήντα αυτούς οπλίτες προβλέπεται να: Ασφαλίζονται στον κλάδο συντάξεων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α - Ε.Τ.Α.Μ) και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ). Κατά το χρόνο της ανακατατάξεώς ή επανακατατάξεώς τους έχουν τα ίδια δικαιώματα από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης, όπως και οι μόνιμοι στρατιωτικοί.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους είναι:

  • Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
  • Να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό όγδοο της ηλικίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας. Κατ' εξαίρεση, η συνδρομή του προσόντος αυτού ελέγχεται μόνο κατά την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών για ένταξη των υποψηφίων, αρχικά, στο θεσμό των ΟΒΑ.
  • Να έχουν σωματική ικανότητα κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.
  • Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον ενός μέτρου και εξήντα εκατοστών (1,60 μ.).

  • Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών και για οποιοδήποτε έγκλημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
  • Επίσης να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε ποινική κλήση ή βούλευμα, για κακούργημα ή για τα ανωτέρω αδικήματα.
  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους μήνυση ή κατηγορία για ανυποταξία ή λιποταξία.
  • Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
  • newpost.gr

     

    Την ανακοίνωση επανατοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.


    Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγουν 1.536 θέσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 758 θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 382 θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, 152 θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και 30 θέσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
    Από τη συγκεκριμένη κατανομή γίνεται φανερό ότι η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί ως φύλακες σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης («one stop shop») του Υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.
    Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και το άνοιγμα νέων πτερύγων στα σωφρονιστικά καταστήματα της Νιγρίτας του Νομού Σερρών και των Χανίων, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των παράλληλων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, ενώ τέλος ενισχύονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την απονομή ιθαγένειας.
    Η εξέλιξη αυτή κάνει πράξη τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών. Επιπλέον, αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας σε θέσεις και υπηρεσίες αντίστοιχες με τα προσόντα τους, ενώ παράλληλα η επανατοποθέτηση αυτή γίνεται σε υπηρεσίες με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κάτι που θα συμβάλλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
    Από εδώ και πέρα –σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:
    1. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (θα γίνει το αργότερο μέχρι αύριο), να υποβάλουν στις Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των Δήμων στην οποία κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
    2. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.
    3. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.
    4. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής.
    Η αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου θα έλεγε κανείς ότι μπορεί, σε κάποιες των περιπτώσεων – εκτός από μία αρχική ανατροπή στις συνήθειές του –, να έχει ευεργετικές συνέπειες. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει και η αλλαγή συνηθειών θέρμανσης του σπιτιού μας, η οποία μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και στην ποιότητα ζωής μας.
    Μία από τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης είναι και το πέλλετ. Μικροσκοπικό υλικό, με κυλινδρικό σχήμα, που περιέχει συμπιεσμένα υλικά από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου.

    Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 60%

    Για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου, που σημαίνει ότι αποτρέπεται η απελευθέρωση περίπου 2 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%.
    Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου. Ο καυστήρας πέλλετ, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο τρόπος καύσης, αλλά και η ενέργεια που καταναλώνει, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλλετ.
    Ο χώρος καύσης σε έναν καυστήρα είναι διαφορετικός σε σχέση με ένα λέβητα πέλλετ και η φλόγα, που δημιουργείται, μπορεί να είναι μικρότερη και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και όταν είναι μεγαλύτερη.
    Ο καυστήρας πέλλετ είναι αυτοτροφοδοτούμενος. Το μειονέκτημά του, όμως, είναι ότι κάθε δύο με τρεις μέρες χρειάζεται άνοιγμα και καθάρισμα από τις στάχτες. Προϋπόθεση πάντα είναι να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Είναι σίγουρα πιο οικονομική λύση από το λέβητα, ενώ η τιμή του ξεκινάει από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 5.000 ευρώ.

    Ο λέβητας πέλλετ

    Αντιθέτως, ο λέβητας πέλλετ είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για να καίει πέλλετ. Απαραίτητο είναι να φέρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, πιστοποιημένη λαμαρίνα από χάλυβα, πάχους 5 χιλιοστών, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να εκδηλωθούν φαινόμενα συστολής - διαστολής και να παρουσιαστεί ράγισμα στα τοιχώματα του. Ο λέβητας περιέχει ένα σώμα, το οποίο έχει νερό και εσωτερικά προσφέρει θερμότητα (φωτιά), η οποία ζεσταίνει το νερό, που διοχετεύεται στα σώματα θέρμανσης.

    Πόσο κοστίζει ο λέβητας πέλλετ

    Στα πλεονεκτήματα ενός λέβητα είναι ότι δεν χρειάζεται να σταματήσει να λειτουργεί για να καθαριστεί. Το “τασάκι”, στο οποίο συγκεντρώνεται η στάχτη, αφαιρείται πολύ εύκολα και μπορούμε να το αδειάζουμε ανά δύο ημέρες. Βέβαια, το κόστος του δεν αποκλείεται να σας βάλει σε δεύτερες σκέψεις, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 7.000 ευρώ, ή περισσότερο, και η τιμή του εξαρτάται από τον όγκο του νερού, που θέλουμε να θερμαίνει.
    Ένας λέβητας, όταν ο χώρος καύσης παραμένει αδρανής, σταματάει να λειτουργεί όταν επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία καύσης, αλλά και την κατάλληλη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, με τη βοήθεια κάρβουνου, το οποίο διατηρεί στο εσωτερικό του.

    Τι να προσέχουμε

    Σημαντικό είναι να υπάρχει σύστημα προστασίας από τον άξονα μέχρι το σιλό (δεξαμενή υποδοχής καυσίμου), για να αποφύγουμε πιθανή επιστροφή της φλόγας, που σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά στο σιλό με απρόβλεπτες συνέπειες.
    Ένα σπίτι 100 τετραγωνικών χρειάζεται 20 με 30.000 θερμίδες – κιλοθερμίδες ανά ώρα για να ζεσταθεί – υπολογίζοντας το ποσό θερμότητας, που χάνει το οίκημα, και άρα πρέπει να του διοχετεύσουμε το ανάλογο ποσό θερμότητας για να τις καλύψουμε.

    Χρόνος – Διαδικασία εγκατάστασης

    Η εγκατάσταση καυστήρα πέλλετ απαιτεί δύο ή τρεις μέρες, καθώς χρειάζεται μετατροπή του καυστήρα πετρελαίου. Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός λέβητα χρειάζεται το πολύ δύο ημέρες.
    Οι λέβητες έχουν όγκο από 70 κιλά έως και 500 κιλά. Μια συσκευή 70 κιλών μπορεί να καλύψει ένα γεμάτο 24ωρο καύσης. Όσον αφορά στην καύσιμη ύλη, τα πέλλετ μπορεί να τα προμηθεύεται κανείς από πρατήρια καυσίμων ή από πιστοποιημένα εμπορικά καταστήματα.

    Πόσο κοστίζει η τροφοδοσία με πέλλετ

    Για την προμήθεια μιας συσκευασίας 15 κιλών, το κόστος κυμαίνεται από 4,5 ευρώ έως και 6,5, ανάλογα τον προμηθευτή. Εάν κάποιος μένει σε περιοχή με χαμηλότερες θερμοκρασίες, η κατανάλωση - όπως είναι λογικό - αυξάνεται. Στη Φλώρινα, για παράδειγμα, είναι διαφορετική σε σχέση με την κατανάλωση στην Αθήνα. Επίσης, η διαφορά κατανάλωσης διαφέρει στη Θήβα σε σχέση με την Αθήνα και μπορεί να είναι μεγαλύτερη ακόμα και κατά 300 κιλά το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, πρωτεύοντα ρόλο έχει η ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου και φυσικά η καλή μόνωση.
    news.gr
    Ένα δέντρο αλλιώτικο από τα άλλα, ένα δέντρο στολισμένο με αγάπη και τα χαμόγελα των παιδιών με σύνδρομο Down θα φιλοξενήσει ο πολυχώρος ΦΙΞ in art (26ης Οκτωβρίου 15), στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο φιλανθρωπικής διοργάνωσης με τίτλο «Βοήθησέ με να ανέβω τα σκαλιά μαζί σου», στις 30 Νοεμβρίου (10.00-17.30).

    Παιδιά με σύνδρομο Down θα φωτογραφηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της διοργάνωσης και οι φωτογραφίες τους θα γίνουν επί τόπου τα στολίδια που θα κρεμαστούν σε ένα δέντρο ύψους 3 μέτρων.

    Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν δύο τραγούδια αφιερωμένα στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, ενώ το πρόγραμμα, εκτός από μουσική και τραγούδια, περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από παιδικό συγκρότημα, επίδειξη ξιφασκίας, μαγειρική, μάθημα διατροφής για παιδιά από την «Κουκουβάγια τη Σοφή» και χειροποίητες δημιουργίες χαρτοτεχνικής. Επίσης, θα λειτουργήσει μπαζάρ, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Συνδρόμου Down.

    "Ο καθένας μπορεί να φέρει στο μπαζάρ ότι χρησιμοποιημένο ρούχο, παιχνίδι, βιβλίο, κόσμημα, κ.λπ., και να το χαρίσει στο Σύλλογο του Συνδρόμου Down. Τα χαρισμένα αντικείμενα, ρούχα κ.ά., θα χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να πουληθούν σε ειδικά διαμορφωμένους πάγκους, μέσα στον χώρο, έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ψωνίσει σε πολύ χαμηλές τιμές ό,τι χρειάζεται. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις δράσεις και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο του Συνδρόμου Down» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η «ψυχή» της διοργάνωσης διατροφολόγος Βασιλική Παπαδοπούλου, η οποία, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα υποδυθεί την «Κουκουβάγια τη Σοφή» που θα κάνει τα μαθήματα διατροφής για παιδιά.

    Οι ενδιαφερόμενοι να χαρίσουν αντικείμενα για το φιλανθρωπικό μπαζάρ μπορούν να επικοινωνούν με το χώρο φιλοξενίας της εκδήλωσης, τηλεφωνώντας στο 2310-500034, με το Σύλλογο Συνδρόμου Down στο 2310-925000 ή με την υπεύθυνη του προγράμματος Βασιλική Παπαδοπούλου, 6945704148.

    http://www.thestival.gr 
    Εν αρχή εποίησε ο Θεός τον Αδάμ και του είπε «Κατέβα στην κοιλάδα»
    - Τι είναι κοιλάδα ; ρώτησε ο Αδάμ και ο Θεός του εξήγησε .
    - Ανέβα στο βουνό που είναι στο τέλος της κοιλάδας , του είπε ο Θεός
    - Τι είναι βουνό; ρώτησε ο Αδάμ και ο Θεός του εξήγησε.
    Μήπως λατρεύετε τα ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά ο μισθός σας δεν φτάνει για τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή ξενώνα; Η λύση είναι μια: Η φιλοξενία σε σπίτια των ντόπιων στο εξωτερικό! Δεκάδες sites προσφέρουν γνωριμίες με κατοίκους από τη Νότια Αμερική μέχρι το Λονδίνο που σας προσφέρουν τον καναπέ ή το δεύτερο κρεβάτι τους. Η πλειοψηφία των χρηστών είναι πρόθυμη να «ανοίξει» το σπίτι της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. Τα παρακάτω έξι sites θα σας μεταφέρουν σε έναν κόσμο… που οι ταξιδιώτες προτιμούν τις φθηνές διακοπές και την περιπέτεια!


    Πάνω από 3.5 εκατ. μέλη του site βρίσκουν φιλοξενία σε σπίτια του εξωτερικού! Το couchsurfing γεννήθηκε το 2004 και από τότε αποτελεί μια παγκόσμια κοινότητα ταξιδιωτών που μοιάζει με social media. Εάν θέλετε να βρείτε ένα μέρος για να μείνετε ή να μοιραστείτε ένα σαλόνι… μπείτε στο site και επιλέξτε μια από τις 100.000 πόλεις του κόσμου.  Μετά  την εγγραφή του, ο χρήστης είναι σε θέση να πλοηγηθεί σε έναν online κατάλογο με μέλη που ακολουθούνται από βαθμολογίες  και σχόλια των προηγούμενων «συγκάτοικων». Αξίζει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία τους ελέγχονται από τους υπεύθυνους του site, ώστε ο ταξιδιώτης να κρίνει ιδανικά το μέρος που θα μείνει!


    Πρόκειται για ένα site που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2007 και έχει ως στόχο να συνδέσει τους ταξιδιώτες ανά τον κόσμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες σε μια διαδικτυακή κοινότητα. Είναι όμορφα σχεδιασμένο και εύκολο στη χρήση, αφού αρκεί μόνο να πληκτρολογήσετε τον προορισμό σας και να επιλέξετε την ημερομηνία που θα βρίσκεστε π.χ. στο Λονδίνο. Μπορείτε να δημιουργήσετε το προφίλ με τις φωτογραφίες σας και στη συνέχεια να περιγράψετε τον εαυτό σας. Που ξέρετε, ίσως χρειαστείτε μια παρέα στο εξωτερικό!


    Ένα site που δημιουργήθηκε το 2000 στη Γερμανία και θεωρείται το δεύτερο δημοφιλές site «φιλοξενίας» στο ίντερνετ, αφού διαθέτει πάνω από 700.000 μέλη σε 230 χώρες. Απευθύνεται, είτε σε όσους θέλουν να φιλοξενήσουν έναν άγνωστο ή να φιλοξενηθούν, είτε σε όσους ψάχνουν απλά να συναντηθούν με τους ντόπιους της Βραζιλίας. Διαθέτει ομάδες για εύκολη αναζήτηση και για πρόσθετη ασφάλεια, η ιστοσελίδα προτείνει στα μέλη να ελέγχουν τα διαβατήρια των ξένων, αν και αυτό σπάνια συμβαίνει στην πράξη!


    Το BeWelcome κατασκευάστηκε το 2007 από εθελοντές-ταξιδιώτες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «κοινωνικό μέσο» που να προσφέρει δωρεάν διαμονή σε ένα εύρος 150 ξένων χωρών.  Πέρα από τα σχόλια που αφήνουν οι χρήστες, κάθε μέλος είναι σε θέση να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους μέσω email ή να περιηγηθεί στις φωτογραφίες και τα στοιχεία τους. Πολλοί, βέβαια, κάνουν log in στο site, ώστε να ζητήσουν απλά συμβουλές για το ταξίδι τους ή τις πιο οικονομικές προτάσεις στο φαγητό, τη διαμονή και τη διασκέδαση.


    Εάν θέλετε να γίνετε φιλοξενούμενος ενός Γάλλου, πρέπει να είστε έτοιμοι να τον φιλοξενήσετε με τη σειρά σας στην Ελλάδα. Το Stay4Free αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά sites στο τουριστικό χώρο, αλλά παραμένει λιγότερο αναπτυγμένο από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για μια δωρεάν «περιπέτεια» που ενώνει τους λαούς και προσφέρει διαμονή που θα σας γλιτώσει από τα ακριβά ξενοδοχεία. Εσείς πηγαίνετε στο σπίτι ενός ατόμου στο Παρίσι… και αυτός έρχεται για διακοπές στο δικό σας!


    Μια ιστοσελίδα που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εύρεση διαμονής… χωρίς ούτε ένα ευρώ! Πρόκειται για ένα πολύ απλό site, με προφίλ που συχνά δεν διαθέτουν φωτογραφίες, αλλά είναι γεμάτα με πληροφορίες. Ιδρύθηκε στην Αυστραλία και ένα από τα «ατού» του είναι ότι μπορεί να στείλει αιτήσεις για διαμονή σε πολλαπλά μέρη με μόνο ένα «κλικ». Αυτό βέβαια, εξοικονομεί χρόνο, αλλά μετατρέπει το σύστημα σε λιγότερο προσωπικό.


    Ένα site ανταλλαγής σπιτιών… που σας επιτρέπει να ανταλλάξετε το διαμέρισμα σας στην Αθήνα με μια βίλα στην Τοσκάνη. Η ιστοσελίδα συνδέει τους χρήστες μέσω Facebook και άλλων social media, οδηγώντας χιλιάδες άτομα σε ταξίδια με ελάχιστο budget. Επιτρέπει στα μέλη να ανταλλάσουν μηνύματα, ώστε να οργανώνουν τις ανταλλαγές, ακόμα και μέσα από app των smartphones. Η φιλοξενία συχνά συνοδεύεται από tips για το που να φάτε, που να ψωνίσετε και να χαλαρώσετε. Ωστόσο, αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο κυρίως για όσους ταξιδεύουν αρκετά μέσα στο χρόνο, αφού η ετήσια συνδρομή στο Love Home Swap φτάνει τα $159.

    Πρόκειται για την υλοποίηση των επιλεγμένων προτάσεων που είχαν υποβληθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής και που θα έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 31.12.2014. Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε:

    «Απέναντι στον κοινωνικό εφιάλτη της ανεργίας, οι συμπράξεις των ΤΟΠΣΑ θα δημιουργήσουν 5.000 θέσεις απασχόλησης, και ελπίδα για ισάριθμους συνανθρώπους μας. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε ότι ξεκινούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι με κάθε τρόπο και κάθε μέσο που διαθέτουμε στηρίζουμε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής».

    Μέσα από τη υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων θα απορροφηθούν 24 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Το πρόγραμμα  είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία και το 2012 και το 2013. Στα συγκεκριμένα προγραμμα εντάσσονται ΜΚΟ για προσλήψεις σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις ατόμων απο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

    Ο στόχος των ΤοπΣΑ είναι, οι ωφελούμενοι άνεργοι, αφού ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:
    • να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους
    • να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα
    • να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν

    Οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα, καθώς και οι τομείς παρέμβασης, θα προσδιορίζονται στα Σχέδια Δράσης που θα υποβάλλουν οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις.

    Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις θα λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και σε αυτές θα συμμετέχουν Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης.

    http://www.e-dimosio.gr
    Ένας μήνας μας χωρίζει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γι αυτό πάρτε από τώρα τα μέτρα σας και αφήστε ...χώρο στο σώμα σας για να απολαύσετε χωρίς τύψεις τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

    Μπορείτε λοιπόν να χάσετε κιλά με μικρές διατροφικές αλλαγές στις συνήθειές σας και ίσως έτσι να μη χρειαστεί να κάνετε δίαιτα πριν τα Χριστούγεννα.

    Ακολουθήστε κάποια διατροφικά tips ώστε όχι μόνο να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας αλλά και να χάσετε κάποιους πόντους από την περιφέρεια:

    --Περιορίστε τη μερίδα του βραδινού φαγητού. Δοκιμάστε να σερβιριστείτε σε μικρότερο πιάτο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το βραδινό φαγητό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει λιπος γιατί δεν κάνουμε πολλές καύσεις.
    --Επιλέξτε υγιεινά σνακ για το βράδυ, π.χ. ένα τοστ με γαλοπούλα και όχι τσιπς.
    --Μασάτε καλά την τροφή και μην την καταπίνετε χωρίς να την έχετε μασήσει πολύ καλά. Έτσι, ο εγκέφαλος θα πάρει πιο γρήγορα το μήνυμα του κορεσμού και θα έχετε χορτάσει με τη μισή μερίδα.
    --Σε κάθε μπουκιά αφήνετε στο πιάτο το πηρούνι, και αφού έχετε μασήσει καλά, ξαναβάλτε μία μπουκιά στο πηρούνι. Θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα έχετε χορτάσει χωρίς να έχετε παραφάει και χωρίς να έχει φουσκώσει το στομάχι σας.
    --Αποφύγετε τα παχυντικά φαγητά, όσο είναι δυνατόν. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε βέβαια, περιορίστε τα βάζοντας πρόγραμμα για το πότε θα επιτρέψετε στον εαυτό σας μία παρασπονδία.
    ΚΡΙΟΣ
    Γενικά: Οι συνθήκες σας σπρώχνουν να κάνετε θελήματα, υπηρεσίες σε τρίτους και επίλυση πολλών πρακτικών θεμάτων. Αυτά και χωρίς να τα ζητήσετε θα γίνουν αναγκαστικά γιατί οι ανάγκες της σημερινής ημέρας θα είναι κάπως περίεργες. Το καλό είναι ότι δεν αποδυναμώνεστε οπότε προχωρήστε και ξεκαθαρίστε το τοπίο.
    Ερωτικά: Μπορεί να χρειαστεί να τρέξετε μαζί με το άτομο που είστε μαζί σε διάφορες δουλειές και ίσως να πρέπει να συμπαρασταθείτε σε κάποια προσωπικά του θέματα. Με αυτό κερδίζετε τις εντυπώσεις και δεν απομονώνεστε. Κυρίως ένας Παρθένος θα σας καταλάβει ακόμα περισσότερο.
    Καριέρα & Οικονομικά: Ενώ γενικά εμπιστεύεστε τους γύρω σας τώρα πιθανόν να αναζητήσετε ένα πιο πρακτικό τρόπο επικοινωνίας και να τα βάλετε όλα κάτω με στόχο να αναδιοργανώσετε κάποια χαρτιά, έγγραφα και οικονομικούς λογαριασμούς.

    ΤΑΥΡΟΣ
    Γενικά: Είναι μια ημέρα που πολύ εύκολα θα μπουν στην θέση τους αρκετά πράγματα και ας υπάρχει από την πλευρά σας μια έλλειψη πειθαρχίας. Κάπου μπορεί να έχετε κουραστεί και να αναζητάτε να χαλαρώσετε ή ακόμα και να το ρίξετε έξω.
    Ερωτικά: Προσπαθώντας να ζήσετε με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει την καθημερινότητα ίσως να προσφερθείτε να βοηθήσετε σε κάποια πράγματα που μπορεί να μην είναι απόλυτα δικά σας. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να έρθετε πιο κοντά με έναν Παρθένο ή Ιχθύ. Ο Κριός μπορεί να επανέλθει ξαφνικά και να μην ξέρετε πώς να φερθείτε.
    Καριέρα & Οικονομικά: Μην σας παίρνει από κάτω. Από εκεί που φοβάστε ότι κάτι θα γίνει έρχεται κάτι ξαφνικά και σας ανατρέπει την αρνητική σκέψη. Εκμεταλλευτείτε την σημερινή ημέρα και κάνετε οικονομικές διαπραγματεύσεις σε όλα αυτά που σας απασχολούν.

    ΔΙΔΥΜΟΙ
    Γενικά: Ιδιαίτερη ημέρα όπου θα χρειαστεί να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα και ο λόγος είναι ότι μπορεί να γίνουν λάθη που να μην μπορείτε μετά να τα διορθώσετε λόγω κεκτημένης ταχύτητας ή να έχετε υπερβολικό άγχος για να γίνουν όλα τέλεια.
    Ερωτικά: Πιθανόν να αναγκαστείτε να περάσετε μαζί τη μέρα σας με το πρόσωπο που είστε μαζί φτιάχνοντας ή οργανώνοντας από κοινού κάτι που απασχολεί και τους δυο. Η επαφή με Τοξότη ή Ιχθύ μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια ανάγκες που δεν τις είχατε υπολογίσει.
    Καριέρα & Οικονομικά: Εάν θέλετε να περάσετε λιτά και συμμαζεμένα ίσως να είναι ευκαιρία να δείτε και την άλλη όψη του νομίσματος. Επειδή γενικά αν γίνετε μεθοδικοί θα δείτε πρόοδο.

    ΚΑΡΚΙΝΟΣ
    Γενικά: Όσο είστε αποφασισμένοι να είστε ξεκάθαροι και σωστοί ακόμα και από τις κουβέντες σας και κυρίως με συγγενικά πρόσωπα τόσο περισσότερο θα μπαίνουν τα πράγματα στην θέση τους.
    Ερωτικά: Ενδιαφέρεστε έντονα για έναν Παρθένο με τον οποίο όμως μπορεί λόγω κάποιων άλλων συνθηκών να είστε σε απόσταση. Σίγουρα θα μιλήσετε αλλά δεν θα βγάλετε και πολύ το συναισθηματικό σας πρόσωπο. Θα επικρατήσει η λογική.
    Καριέρα & Οικονομικά: Επειδή συζητάτε κάποια θέματα που σας απασχολούν και προσπαθείτε να βρείτε λύσεις είτε μέσα από δικές σας προσπάθειες, είτε μέσα από συγγενικά ή ακόμα και φιλικά πρόσωπα θα δείτε ότι σήμερα θα έχετε μια απάντηση ή θα πάρετε μια πληροφορία που θα σας χαροποιήσει.

    ΛΕΩΝ
    Γενικά: Κινείστε πολύ μεθοδικά και επειδή είστε προς επίλυση ενός θέματος ίσως να μην έχετε υπομονή να βρείτε κάτι το διαφορετικό και να συμφωνήσετε άμεσα.
    Ερωτικά: Επειδή ένα και ένα κάνουν δυο για σας θα δείτε ότι θα πιέσετε να κάνει το ίδιο και το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει και δεν θα αρκεστείτε μόνο σε λόγια χωρίς πράξεις.
    Καριέρα & Οικονομικά: Μπορεί να φανείτε συντηρητικοί αλλά με αυτόν τον τρόπο πατάτε πολύ γερά στα πόδια σας και έχετε και πίσω σας μια καλή υποδομή για να στηρίξετε το οτιδήποτε χωρίς να ακροβατείτε.

    ΠΑΡΘΕΝΟΣ
    Γενικά: Μαζεύετε τις δυνάμεις σας και περνάτε στην αντίπερα όχθη. Επειδή η σταθερή σας πολιτική θα παίξει ρόλο σε οτιδήποτε θέλετε και κάνετε μην αφήσετε κανέναν να υποσκάπτει με τον τρόπο του τις αρχές σας και πάνω από όλα τις ιδέες σας ή τα πιστεύω σας.
    Ερωτικά: Είναι μια πολύ καθοριστική ημέρα για σας αφού θα συνειδητοποιήσετε κάποια πιο βαθιά δύναμη να έρχεται από μέσα σας και να σας δίνει μια εσωτερική ασφάλεια. Όσο είστε γενικά πολύ συγκροτημένοι θα δείτε ότι θα τα καταφέρνετε πολύ καλά.
    Καριέρα & Οικονομικά: Υπάρχουν ευκαιρίες που θα τις εκμεταλλευτείτε και από μια προσωπική σας πρωτοβουλία θα κερδίσετε χρήματα ακόμα και λίγα τα οποία όμως θα σας βοηθήσουν σε κάποιους λογαριασμούς οι οποίοι είναι άμεσοι.

    ΖΥΓΟΣ
    Γενικά: Νιώθετε ότι μπορεί να έχετε αδειάσει από ενέργεια και για αυτό προτιμάτε να μην ανοιχτείτε και πάρα πολύ. Παρόλο που οι ανάγκες οι γύρω σας είναι πολλές προτιμήστε να ξεκουραστείτε αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Επίσης, αν είναι να κάνετε εξετάσεις ρουτίνας δικές σας ή ενός πολύ κοντινού σας προσώπου μην τις αμελήσετε.
    Ερωτικά: Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ξαφνικά ότι ίσως κινείστε σε διαδρομές ψευδαίσθησης ή ένας φίλος σας να σας ξυπνήσει για μια υπόθεση που έχετε με έναν Παρθένο.
    Καριέρα & Οικονομικά: Κρατάτε αποστάσεις και δεν παίρνετε απόφαση για κάτι που είναι να επενδύσετε ή να ξεκινήσετε μαζί με άλλους συνεργάτες. Η μυστικότητα των κινήσεών σας για μια δουλειά πιθανόν να βοηθήσει στο να συγκεντρωθείτε στον στόχο σας.

    ΣΚΟΡΠΙΟΣ
    Γενικά: Το τοπίο είναι ξεκάθαρο και όσοι θέλετε να κάνετε μία κίνηση χωρίς να έχει πίσω της το δύσκολο παρελθόν, κάντε την τώρα και μην έχετε καμία αναστολή.
    Ερωτικά: Είστε πιο ήρεμοι για αυτό μπορείτε να διαχειρίζεστε καλύτερα όλες σας τις συναισθηματικές εξάρσεις. Ευτυχώς υπάρχουν ημέρες που δεν είστε σε ένταση και πάθος και τότε νιώθετε καλύτερα και περνάτε και καλά. Ο Παρθένος ή ο Αιγόκερως είναι τα πρόσωπα που δεν σας τσιτώνουν και πολύ και όλα εξελίσσονται ήρεμα. Αντίθετα με τον Κριό, Υδροχόο υπάρχει έλξη αλλά και ένταση.
    Καριέρα & Οικονομικά: Θα έχετε θετική αντιμετώπιση από άτομα που μπορεί να φαίνονται ανταγωνιστικά και ίσως να μπορέσετε να συνεργαστείτε με καλούς όρους. Η συνεργασία που θέλετε να προτείνετε σίγουρα θα σας βγει σε καλό.

    ΤΟΞΟΤΗΣ
    Γενικά: Μπορεί οι σημερινές συνθήκες να σας εκνευρίσουν ή να σας κουράσουν γιατί θα υπάρχουν τεχνικά ή πρακτικά κολλήματα αλλά εσείς προσπαθήστε να μην βγείτε από τον προγραμματισμένο στόχο σας. Θέματα πρόληψης υγείας και οργάνωσης πιθανόν να σας κουράσουν.
    Ερωτικά: Σίγουρα θα επισημάνετε μια διαφορά μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας αλλά θα ευχαριστηθείτε αν μπορέσετε να τη γεφυρώσετε. Η επαφή με Παρθένο μπορεί να μην είναι όπως την περιμένατε αλλά κάτι θα γίνει.
    Καριέρα & Οικονομικά: Περιμένετε μια απάντηση εδώ και καιρό και ίσως να έρθει κάπως κουτσουρεμένη αλλά τουλάχιστον δεν θα ξεφύγετε τελείως από το πρόγραμμά σας.

    ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
    Γενικά: Τα καταφέρνετε σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής πολλών θεμάτων που έχετε από το σπίτι, δουλειά, οικογένεια κλπ. Η διατροφή σας και πιθανόν η σωματική σας αναβάθμιση μέσα από την φροντίδα και την περιποίηση θα σας ικανοποιήσει και θα σας ξεκουράσει.
    Ερωτικά: Είστε αρκετά προστατευτικοί και κυρίως προσπαθείτε να γίνετε περισσότερο προσεκτικοί σε κινήσεις και σε λόγια που μπορεί να πληγώσουν το πρόσωπο που είστε μαζί. Το καλό είναι ότι έχετε μέσα σας κάπως χαλαρώσει και έχετε μεγαλύτερη αποδοχή σε όλα τα θέματα.
    Καριέρα & Οικονομικά: Υπάρχει εξέλιξη και γενικά μια αναβάθμιση σε κάποια θέματα και κυρίως εμφανίζεται το αληθινό πρόσωπο ατόμων που είχατε αμφιβολίες και προβληματισμούς.

    ΥΔΡΟΧΟΟΣ
    Γενικά: Είστε σε φάση που προσπαθείτε να κερδίσετε κάποια πράγματα υπηρετώντας πιστά ή ακολουθώντας όλους τους τύπους που χρειάζονται σε κάποιες υποθέσεις που σας απασχολούν.
    Ερωτικά: Έχετε λίγο απομονωθεί και ίσως να νιώθετε μια μικρή απογοήτευση ή μοναχικότητα ακόμα και μέσα στην σχέση που μπορεί να είστε. Περισσότερο θα χρειαστεί να προσφέρετε παρά να πάρετε στην προκειμένη φάση.
    Καριέρα & Οικονομικά: Αγγαρείες και λεπτομερειακές δουλειές μπορεί να σας κάνουν να χάσετε την έμπνευσή σας αλλά θα δείτε ότι κάτι καλό θα πετύχετε γιατί θα είστε αρκετά ρεαλιστές.

    ΙΧΘYΕΣ
    Γενικά: Προσγειώνεστε κάπως απότομα. Η σύνδεση που έχετε συνήθως με τον ονειρικό κόσμο δεν σας αφήνει να βλέπετε και την ρεαλιστική πλευρά. Αλλά σήμερα λόγω των ειδικών συνθηκών θα αναγκαστείτε να προσφέρετε ή να δουλέψετε πολύ με άτομα που ίσως να μην ταιριάζετε αλλά σας κάνουν καλό γιατί γίνεστε πρακτικοί.
    Ερωτικά: Η αποδοχή μιας σχέσης που σας απασχολεί μπορεί να σας βοηθήσει στο να είστε καλύτερα αλλά μέσα σε πλαίσια τα οποία τελικά σας κάνουν πολύ καλό. Παρθένος, Ζυγός και Αιγόκερως παίζουν το παιχνίδι τους.
    Καριέρα & Οικονομικά: Υπάρχουν συνεχόμενες ευκαιρίες οι οποίες αν δεν τις εκτιμήσετε όπως πρέπει θα γίνουν πιθανά λάθη από την πλευρά σας. Η αλήθεια που μπορεί να μάθετε για μια συνεργασία πιθανόν να σας κάνει πολύ καλό.
    Πηγή: astrology.gr

    Πριν από 19 χρόνια η ελληνική κοινή γνώμη «ξύπνησε» από την καλοκαιρινή ραστώνη εξαιτίας της είδησης ενός τραγικού δυστυχήματος που είχε ως αποτέλεσμα ο 10χρονος τότε Βασίλης Δοσούλας να χάσει και τα δύο του πόδια.

    Ηταν Αύγουστος του 1994 όταν ο πιτσιρικάς Βασίλης Δοσούλας είχε πάει για ψάρεμα με τον πατέρα και το θείο τους. Ξαφνικά αντιλήφθηκαν ένα ιπτάμενο δελφίνι να έρχεται προς το μέρος τους. Πήδηξαν από τη βάρκα τους στη θάλασσα αλλά ο Βασίλης χτυπήθηκε από το σκάφος και έχασε και τα δύο του πόδια.

    Τα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν έντονα το θέμα, η ελληνική κοινωνία είχε συγκλονιστεί και η μεγάλη μάχη του Βασίλη μόλις είχε ξεκινήσει.

    Ο ίδιος είχε εντυπωσιάσει τους πάντες με το απαράμιλλο θάρρος του και πλέον, 19 χρόνια, μετά συνεχίζει να δείχνει πως η ζωή συνεχίζεται αρκεί να έχεις πίστη.

    Στα 29 του χρόνια, πλέον, είναι φοιτητής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών, κατασκευαστής χειροποίητων δερμάτινων τσαντών, αλλά και μέλος μιας πρωτότυπης επιχείρησης με γεύσεις από μανιτάρια.

    Μιλώντας στην εφημερίδα «Espresso» αναλύει το νέο του επιχειρηματικό πόνημα, ενώ δίνει και στην ζωή του τον τίτλο «Μια ενδιαφέρουσα ζωή».

    «Μαζί με τον Στράτο Γιδόπουλο και τον Χάρη Φετφατζή αναζητούσαμε από το καλοκαίρι μια ιδέα που θα μας άρεσε, ώστε τη φιλία μας να τη σφραγίσουμε και μέσα από μια συνεργασία...», λέει στην «Espresso» ο Βασίλης Δοσούλας, ο οποίος καθημερινά βρίσκεται στο εστιατόριο της Γλυφάδας.

    «Την ιδέα τη δανειστήκαμε από έναν φίλο μας, τον Νίκο Πάλλα, ο οποίος ζει στα Γρεβενά και σε λίγο διάστημα θα έχει το πρώτο μουσείο μανιταριών. Εκείνον επισκεφτήκαμε και από εκείνον μάθαμε όλα τα απίθανα μυστικά τους. Επίσης μας βοήθησε πολύ με τις γνώσεις του και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος είναι πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδος. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα εστιατόριο στο οποίο θα σερβίρονται πιάτα με βασικό υλικό τα μανιτάρια σε διάφορες γεύσεις».

    Το εστιατόριο στη Γλυφάδα έχει την ανάλογη ονομασία, MushRoom Restaurant, και εκεί οι λάτρεις των μανιταριών μπορούν να δοκιμάσουν την αγαπημένη τους τροφή μέσα από μια μεγάλη γκάμα, η οποία αποτελείται από τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη, άλλα άγρια και άλλα καλλιεργήσιμα.

    Ο Βασίλης Δοσούλας πάντως δεν έχει σταματήσει να κατασκευάζει χειροποίητες τσάντες, ενώ έχει στα σκαριά και μια σπουδαία συνεργασία εκτός συνόρων.

    «Το πανεπιστήμιο σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το εγκαταλείψω, τις χειροποίητες τσάντες όμως όχι, αφού είμαι έτοιμος τώρα να συνεργαστώ και με ένα εργοστάσιο στην Αμερική. Ουσιαστικά, εγώ θα τους στέλνω τα σχέδια και εκείνοι θα τα κατασκευάζουν. Μου αρέσει πολύ η ιδέα αυτή και τη σκέφτομαι θετικά, ενώ μου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψω και μαζί με την αδελφή μου, που είναι fashion designer», αποκαλύπτει.

    http://www.iefimerida.gr

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιούν σήμερα το πρωί σχολικοί φύλακες από όλη την Αττική.

    Θα ζητήσουν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να του ζητήσουν εγγυήσεις ότι θα τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και δεν θα βρεθούν στην ανεργία μετά τη λήξη του οκτάμηνου της διαθεσιμότητας που γι αυτούς ξεκίνησε τον Ιούλιο.

    Στην τελευταία τους συνάντηση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν τους έδωσε υποσχέσεις και οι ίδιοι γνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους, όπως για παράδειγμα θα συμβεί με την πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, σχολικοί φύλακες από τη βόρεια Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα σε δημάρχους ότι δεν στηρίζουν τον αγώνα τους και ότι οι ίδιοι τους πρότειναν για ένταξη στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.

    Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ότι προχωρά σε κλιμάκωση των παρεμβάσεών της μετά την τελευταία συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη την ημέρα της πανελλαδικής συγκέντρωσης των σχολικών φυλάκων.

    Στην τελευταία συνάντηση που έγινε στις 14 Νοεμβρίου, όπως επισημαίνουν, κατέστη σαφές ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαθέσιμων σχολικών φυλάκων θα μετακινηθεί.

    «Τα ψέματα και η παραπληροφόρηση που διάφοροι ‘αυτόφωτοι σωτήρες’ διασπείρουν τελείωσαν! Μόνο η καθημερινή, συντονισμένη και ενωτική αντίδρασή μας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα για να μην βρεθεί κανένας Σχολικός Φύλακας στην απόλυση και στην ανεργία», τονίζει η Ομοσπονδία.

    http://aftodioikisi.gr 
    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε τα πόδια σας πιο παγωμένα από το υπόλοιπο σώμα σας; Και όμως δεν είναι ιδέα σας, αφού υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πόδια μας δεν διαθέτουν αρκετό λίπος, που έχει μονωτικές ιδιότητες, όπως άλλα σημεία του σώματός μας.

    Επίσης, είναι πιο μακριιά από την καρδιά, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του αίματος να μην είναι τόσο έντονη, όσο στο κέντρο του σώματος.

    Ωστόσο, έχετε υπόψη σας, ότι, αν τα άκρα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο, τότε ίσως πάσχετε από το σύνδρομο Ρεϊνό, που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως έντονο  μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αλλαγές στο χρώμα.

    Τι να κάνετε, αν το χειμώνα αντιμετωπίζετε πρόβλημα!

    - Επιλέγετε υποδήματα που διαθέτουν μόνωση και είναι αδιάβροχα, ωστόσο προσέχετε να μην είναι ιδιαίτερα σφιχτά, γιατί τότε η κυκλοφορία του αίματος δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο.

    - Μην παραμένετε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    - Κάντε αεροβική άσκηση για να βελτιώσετε τη λειτουργία της καρδιάς και κατ’ επέκταση την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Ωστόσο, ακόμη και ένα έντονο περπάτημα στο δωμάτιο, θα σας βοηθήσει πρόσκαιρα.

    - Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα ή καταναλώστε καυτερές τροφές που έχουν πιπέρι καγιέν, κάρυ, τζίντζερ ή κανέλα.

    - Προμηθευτείτε μία θερμαντική κρέμα.

    http://www.onmed.gr

    Το ψωμί στον Νότο της Ρωσίας θα έχει πλέον γεύση ελληνική. Αυτό δήλωσαν, περιχαρείς, οι Ρώσοι αξιωματούχοι, που υποδέχθηκαν ως επίτιμο προσκεκλημένο της «Εορτής του Άρτου στη Νότιο Ρωσία» τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάση Σκορδά.
    Ο κ. Σκορδάς παρευρέθη μαζί με τον κυβερνήτη της περιοχής της Σταυρούπολης Βλαντίμιρ Βλαντίμιροφ, με τον οποίο είχε και ιδιαίτερη συνάντηση, στην υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ρωσίας και της αντίστοιχης ελληνικής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ίδρυσης Ελληνορωσικής Σχολής Αρτοποιίας στην ιστορική πόλη της Σταυρούπολης. Η σχέση των δύο ομοσπονδιών ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013 από την αντίστοιχη έκθεση άρτου στην Αθήνα.
    Ο υφυπουργός Θ.Σκορδάς, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε την προσωπική του ικανοποίηση για την υιοθέτηση του μοντέλου του ελληνικού φούρνου και της ελληνικής αρτοποιητικής τεχνογνωσίας προς εφαρμογή στην ευρύτερη ρωσική αγορά. Όπως σχολίασαν πολλοί από τους Ρώσους αξιωματούχους και ειδικά ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρτοποιών Γιούρι Κάτσνελσον, το ελληνικό μοντέλο προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς τόσο για την αντοχή του έναντι των σύγχρονων συγκεντρωτικών τάσεων της αγοράς, όσο και για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων του, που ξεπερνούν κατά πολύ το σύνηθες σε άλλες χώρες.
    Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, που υποστήριξε εξαρχής τις σχετικές πρωτοβουλίες, «η ανταλλαγή διατροφικών εμπειριών και συνηθειών, εξελίσσεται σε άλλον ένα κρίκο που ενώνει τους ορθόδοξους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας», αλλά και αναδεικνύει την εξέχουσα θέση της ελληνικής κουζίνας στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, την οποία ανακαλύπτουν πλέον περισσότεροι του 1 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ετησίως.
    Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του πειράματος «ελληνικός φούρνος στη Ρωσία» έπαιξε ο επιφανής ομογενής μας και βοηθός του εντεταλμένου αντιπροσώπου του Ρώσου προέδρου στην περιοχή του Β.Καυκάσου Βλαντίμιρ Κάισεφ.
    Χαιρετίζοντας τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην ευρύτερη περιοχή και στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία ο κ. Σκορδάς υπενθύμισε τη συμβολή εξαίρετων ομογενών όπως ο κυβερνήτης της περιοχής Νικολάι Νικηφοράκι, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία της Ρωσίας και της ελληνορωσικής φιλίας για τις καινοτομίες τους και τα κοινωφελή του έργα, όπως η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή, το νοσοκομείο, τα κυριακάτικα, επαγγελματικά σχολεία και το Όλγιο Κολλέγιο για κορίτσια.

    http://www.agelioforos.gr 
    Από την κούνια  κιόλας τα μωρά χασμουριούνται  ενώ αυτή την ενστικτώδη διαδικασία ακολουθούν και όλα τα ζώα ακόμη και τα πουλιά και τα ερπετά.

    Εξάλλου ο  Ιπποκράτης υποστήριξε τον 4ο αιώνα π.Χ. ότι το χασμουρητό είναι η απελευθέρωση «βλαβερού αέρα» και η αύξηση «ωφέλιμου αέρα» στον εγκέφαλο.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μέσος άνθρωπος θα χασμουρηθεί περίπου 240.000 φορές στη ζωή του.

    Νέες θεωρίες εικάζουν  ότι το χασμουρητό βοηθά στην αύξηση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα και στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

    Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο αλλάζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κατά το χασμουρητό.

    Με άλλα λόγια, η παρατήρηση και το πείραμα έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, δεν γίνεται με το χασμουρητό, αλλά με τη γρήγορη αναπνοή.

    Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χασμουρητό εκδηλώνεται συχνότερα πριν ή μετά τον ύπνο και ότι και το αίσθημα υπνηλίας συνοδεύει αυξημένο χασμουρητό.

    Ίσως λοιπόν, το χασμουρητό μας βοηθά να κρατιόμαστε ξύπνιοι, χωρίς όμως και πάλι να έχουμε αποδείξεις.

    Μάλιστα, κάποιοι άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν το αντίθετο –ότι το χασμουρητό μειώνει τη διέγερση και μας βοηθά να πάμε για ύπνο. Πάλι όμως χωρίς να έχει βρεθεί κάποια αιτιώδης συνάφεια ανάμεσά τους.


    Ποιος ο λόγος ύπαρξής του;

    Στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, το χασμουρητό δεν είναι μεταδοτικό, ενώ αντίθετα είναι στους ενήλικους ανθρώπους, στους χιμπατζήδες και στους σκύλους - ζώα με αυξημένες κοινωνικές δεξιότητες.

    Προφανώς λοιπόν χρειάζεται εξέταση και κατανόηση της ψυχικής κατάστασης του ατόμου, για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το χασμουρητό.

    Και αυτό επιβεβαιώνεται και από τη μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους: το να βλέπεις άλλους να χασμουριούνται ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μίμηση, την ενσυναίσθηση και την κοινωνική συμπεριφορά.

    Το σίγουρο είναι ότι το χασμουρητό είναι μια πολύπλοκη λειτουργία που εξυπηρετεί ένα σκοπό ο οποίος ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί και οι θεωρίες για το ρόλο του είναι πολλές.
    parapolitika.gr
    Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!