Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

 

Την Τρίτη 20/7 ο Τζεφ Μπέζος έκανε το ταξίδι που ετοίμαζε για δυο δεκαετίες. Δηλαδή, στο διάστημα. Έντεκα λεπτά αργότερα, ήταν πίσω στη γη. Ας δούμε πόσα έδωσε για αυτήν την εμπειρία, την οποία λοιδώρησε ο ανταγωνιστής του, Ίλον Μασκ.

Κάθε λεπτό που πέρασε ο Τζεφ Μπέζος, για να ‘ακουμπήσει’ την άκρη του διαστήματος, του κόστισε 550.000.000 δολάρια, ενώ η συνολική του περιουσία εκτιμάται στα 205 δισεκατομμύρια δολάρια.

Tα έντεκα λεπτά που πέρασε ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη πάνω από τη γη προκάλεσαν τη χλεύη του δεύτερου πιο πλούσιου κατοίκου της γης, Ίλον Μασκ.

Η πτήση αφορούσε το ταξίδι ακριβώς πάνω από τη γραμμή Kármán, μια νοητή γραμμή 62 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του ορίου μεταξύ της ατμόσφαιρας της γης και του διαστήματος. Πριν την εκτίναξη ήταν γνωστό πως το ταξίδι θα διαρκέσει κοντά στα 11 λεπτά. Μόνο για τρία το πλήρωμα θα ζούσε την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας, σε πραγματική συνθήκη -και όχι σε εξομοιωτή. Μαζί με τον Τζεφ Μπέζος, πέταξαν ο αδελφός του, Μαρκ, ένας 81χρονος αεροπόρος (Ουόλι Φανκ) και ο 18χρονος φοιτητής, Όλιβερ Ντίμαν.

Αφότου επέστρεψε στη γη, ο Μπέζος ευχαρίστησε το πλήρωμα, όσους δούλεψαν για αυτό το project και “όλους τους υπαλλήλους της Amazon, όπως και κάθε πελάτη, γιατί εσείς ήσασταν παιδιά που πληρώσατε για όλο αυτό”. Πόσα στοίχισε όλο αυτό; Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, το διαστημόπλοιο κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αποστολή. Το πίσω μέρος των πυραύλων (orbiter) κοστίζει 1.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά είναι τα βασικά έξοδα. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα. Κατά το Distractify, το σύνολο έφτασε στα 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια από τις θέσεις (αυτός που την έκλεισε την έδωσε πίσω, γιατί προέκυψε πρόβλημα με το πρόγραμμα του και δεν μπορούσε να πετάξει) δημοπρατήθηκε για 28 εκατομμύρια.

Πάμε τώρα, και στο σχόλιο του ανταγωνιστή -σε όλα τα επίπεδα- του πιο πλούσιο ανθρώπου της γης, Ίλον Μασκ για αυτό που έκανε ο Μπέζος την Τρίτη 20/7. Ουσιαστικά, διευκρίνισε, με μια μεγάλη δόση ειρωνείας, πως το ταξίδι θα ήταν υποτροχιακό. Δηλαδή, μόνο να άγγιζε την άκρη του διαστήματος (δεν θα έμπαινε σε τροχιά) πριν επιστρέψει στη γη. Πληροφορίες ήθελαν τον Μασκ να έχει κλείσει ανάλογο ταξίδι, με την εταιρία του Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Galactic), για τις αρχές του 2022 -έχει δώσει προκαταβολή 10.000 δολάρια, με το πλήρες κόστος του εισιτηρίου να είναι στα 250.000 δολάρια. Να θυμίσουμε εδώ πως ο Μπράνσον είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που ταξίδεψε στο διάστημα.

O Mασκ επίσης, διαθέτει τη δική του εταιρία εξερεύνησης του διαστήματος (SpaceX). Ο δικός του στόχος είναι να γίνει ο πρώτος που θα μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη -και να βοηθήσει στον αποικισμό του κόκκινου πλανήτη. Παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τον Μπέζος ‘αντιγραφάκια’. Έκτοτε δεν χάνει ευκαιρία να κοροϊδεύει ό,τι επιχειρεί ο ανταγωνιστής.

Σημειώστε πως πρόσφατα οι δυο εταιρίες είχαν διεκδικήσει σύμβαση με τη NASA, που τελικά κέρδισε η SpaceX. Τότε ο Μασκ ενημέρωσε ότι ο Μπέζος είχε ασκήσει πιέσεις στην Ουάσινγκτον, για να είναι αυτός ο νικητής.

Πηγή: Cretalive

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!