Κυριακή 23 Ιουνίου 2019


Το 97% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων, ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. αναφέρει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Συγκεκριμένα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφαρμόζοντας όπως κάθε χρόνο το Πρόγραμμα  παρακολούθησης ποιότητας νερών ακτών κολύμβησης των Περιφερειών της Ελλάδας  ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, για το έτος 2018, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην αντίστοιχη Εθνική Έκθεση αξιολόγησης για το 2018 που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκαν και αναρτήθηκαν στις 6/6/2019 στο αποθετήριο της ΕΕ
H εν λόγω αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με άκρως επιστημονικό τρόπο και κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2015-2018), όπως ορίζεται από την Οδηγία, και έλαβε χώρα σε 1598 σημεία (ακτές κολύμβησης) εκ των οποίων οι τρείς βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες).
Το 97 % των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων, ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. 
Ειδικότερα:
  • 1.550 σημεία (97.0%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας» 
  • 30 σημεία (1,9%) νέα σημεία.
  • 18 σημεία (1,1%) δεν χαρακτηρίζονται ως "εξαιρετικής ποιότητας", αλλά ως «επαρκούς ποιότητας».
Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης διενεργείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας,  οι οποίες αναρτούν το μηνιαίο και ετήσιο χρονοδιάγραμμα των δειγματοληψιών καθώς και τα μηνιαία αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια τα οποία συνεργάζονται με τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων κατόπιν διεξαγωγής δημοσίων-διεθνών διαγωνισμών.
Τα ως άνω αποτελέσματα χρησιμοποιούνται από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη καθώς και στη διεξαγωγή του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education), η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο μας για την υλοποίηση του.

Οι ακτές στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Παρακολούθησης αποτελούν το Δίκτυο Παρακολούθησης, το οποίο προσδιορίζεται ανά Περιφέρεια με σχετική Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το Δίκτυο αναθεωρείται κάθε δύο έτη με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν προτάσεων φορέων και πολιτών, γνωμοδότησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και σχετικής εισήγησης της  οικείας  Διεύθυνσης Υδάτων.
Το Δίκτυο Παρακολούθησης έχει ως βασική αρχή την αντιστοίχηση ενός και μόνο αντιπροσωπευτικού σημείου παρακολούθησης σε κάθε ακτή κολύμβησης, όπως ορίζεται από την Οδηγία 2006/7/EΚ. Ειδικότερα, βάσει των απαιτήσεων της Οδηγίας, το σημείο δειγματοληψίας επιλέγεται στον τόπο των υδάτων κολύμβησης όπου αναμένεται  το μεγαλύτερο πλήθος λουομένων ή ο μεγαλύτερος κίνδυνος ρύπανσης.
Κάθε έτος παρακολουθούνται καθ’ όλη την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου όλες οι ακτές που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Παρακολούθησης. Συνηθίζεται, για επικοινωνιακούς λόγους, την περίοδο αυτή να κυκλοφορούν  δημοσιεύματα τα οποία δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.
 Επισημαίνεται ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται σε μετρήσεις πιστοποιημένων φορέων οι οποίοι συλλέγουν τα δείγματα και αναλύουν τα αποτελέσματα  ακολουθώντας με συνέπεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Το έτος 2018 ήταν έτος  αναθεώρησης του Δικτύου που  για την φετινή κολυμβητική περίοδο περιλαμβάνει 1635 ακτές.  Για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2019 το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του εν λόγω προγράμματος αναρτώνται κάθε μήνα στις ιστοσελίδες Διευθύνσεων Υδάτων προς χρήση των πολιτών.
Η διαδικασία  χαρακτηρισμού της  καταλληλότητας των ακτών κολύμβησης διενεργείται κάθε έτος υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.
naftemporiki.gr

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη, για την εκλογή του δημάρχου της πόλης, μετά την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να δώσει εντολή να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, που κέρδισε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ο Ιμάμογλου, 49 ετών, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικράτησε στη διαδικασία της 31ης Μαρτίου επί του υποψήφιου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων.
Όμως την 6η Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.
Ο Ιμάμογλου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο έπειτα από 18 ημέρες.
Το AKP του Ερντογάν, που έχει σχηματίσει συμμαχία με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), παραμένει κυρίαρχο στην εθνική πολιτική σκηνή και κέρδισε στους περισσότερους δήμους στις τοπικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες.
Όμως το κυβερνών κόμμα υπέστη βαριές ήττες σε δύο κρίσιμες αναμετρήσεις: στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού συντηρητικού κόμματος επί 25 χρόνια.
Η Κωνσταντινούπολη, εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, είναι επίσης η τουρκική πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Περίπου 10,56 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με αναρίθμητα μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.
Η αναμέτρηση αυτή προσέλαβε προσωπικό χαρακτήρα για τον Ερντογάν, όχι μόνο επειδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συνοικία Κασίμπασα, αλλά και διότι στην Κωνσταντινούπολη αναδείχθηκε στο κεντρικό τουρκικό πολιτικό σκηνικό, όταν εξελέγη δήμαρχός της το 1994.
Μια ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του Ερντογάν θα ντρόπιαζε τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς η διαδικασία έχει μετατραπεί — και από τον ίδιο — σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του. Όπως έχει δηλώσει εξάλλου ο ίδιος επανειλημμένα, «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».
«Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει ξανά, θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση σοβαρών αλλαγών στην τουρκική πολιτική σκηνή», προεξοφλεί ο τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, διαβλέποντας σε αυτή την εξέλιξη την αρχή του τέλους «για το AKP και τον ίδιο τον Ερντογάν».
Στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα του Μαρτίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αποπειράθηκε να προσελκύσει τις ψήφους των Κούρδων, που αποτελούν περίπου το 15% των ψηφοφόρων.
Η εκστρατεία πήρε απρόβλεπτη τροπή όταν ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλά Οτζαλάν προέτρεψε τους υποστηρικτές του Κόμματος Δημοκρατίας του Λαού (HDP), που εν πολλοίς εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, να τηρήσουν ουδέτερη στάση. Το HDP, που τάσσεται υπέρ του Ιμάμογλου, —ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μιλά περί μάχης για την υπεράσπιση της «δημοκρατίας»— κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να διχάσει τους Κούρδους.
Η ψηφοφορία αρχίζει στις οκτώ και θα ολοκληρωθεί στις 17:00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα το απόγευμα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!