Σάββατο 9 Ιουλίου 2016


Η κινεζική Alibaba, κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου και μία από τις μεγαλύτερες φίρμες τεχνολογίας στη χώρα, επιδιώκει την είσοδό της στον χώρο των αυτόνομων οχημάτων και της διασύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω του αυτοκινήτου: Η εταιρεία και η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, SAIC Motor Corp, επέδειξαν αυτοκίνητο που ανέπτυξαν από κοινού, το οποίο μπορεί να συνδέεται με το Ίντερνετ.
Ειδικότερα, το αυτοκίνητο, που επιδείχθηκε σε εκδήλωση στην επαρχία Χανγκτζού της Κίνας, φέρει λειτουργικό YunOS, που μπορεί να συνδέεται με τα smartphones των επιβαινόντων του. Η πώλησή του αναμένεται να αρχίσει αργότερα μέσα στο έτος.
Όπως είπε στο Reuters ο CTO (chief technology officer) της εταιρείας, Ουάνγκ Τζιάν, «σύντομα θα δείτε τεχνολογία για αυτοκίνητα άνευ οδηγών να προκύπτει από αυτήν την πλατφόρμα». Σημειώνεται πως η εταιρεία φαίνεται να έχει καθυστερήσει να μπει στη συγκεκριμένη «κούρσα», όσον αφορά στην προσφορά μιας πλατφόρμας που μπορεί να συνδέει ένα αυτοκίνητο με ένα τηλέφωνο (ήδη αντίστοιχες πλατφόρμες έχουν παρουσιάσει η Google, η Apple και η Baidu), αλλά ο αγώνας για την εμπορική εκμετάλλευση των αυτόνομων οχημάτων είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, καθώς αναλυτές εκτιμούν πως πλήρως αυτόνομα οχήματα δεν θα εμφανιστούν στην αφορά πριν το 2020.
Η ζωή στη χωματερή μετατρέπει τις αρκούδες σε κοπρόσκυλα
Η τοπική χωματερή προσφέρει τέτοια αφθονία φαγητού που οι αρκούδες σε αυτήν την πόλη της Τουρκίας βαριούνται πια να πάρουν τα πόδια τους.

Ζωολόγοι του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης τοποθέτησαν ραδιοπομπούς σε 16 αρκούδες που ζουν γύρω από την πόλη Σαρίκαμις της βορειοανατολικής Τουρκίας, από τις οποίες οι δέκα είχαν βολευτεί σε μια ανοιχτή χωματερή.

Οι υπόλοιπες έξι αρκούδες, οι οποίες δεν είχαν ανακαλύψει την ευκολία και την απόλαυση των σκουπιδιών, μετακινούνταν κατά περίπου 165 χιλιόμετρα το χρόνο αναζητώντας φαγητό στους δέκα μήνες που διήρκεσε η μελέτη.

Αντίθετα, οι αρκούδες της χωματερής δεν έμπαιναν στον κόπο να απομακρυνθούν παρά μόνο την περίοδο της χειμέριας νάρκης, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal of Zoology.

Η εξάρτηση των αρκούδων από τα σκουπίδια είναι τόσο απόλυτη ώστε οι ερευνητές ανησυχούν για την τύχη των ζώων όταν οι Αρχές κλείσουν τελικά την ανοιχτή χωματερή.

Στο καλό σενάριο, οι αρκούδες θα επιστρέψουν στο φυσικό τρόπο ζωής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε θα πεθάνουν από ασιτία είτε θα αναζητήσουν τροφή μέσα στην πόλη. «Οι αρκούδες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και να θανατωθούν, και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν» λέει στο περιοδικό New Scientist η Γκαμπριέλε Κότσι, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Οι επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους δεν είναι ανήκουστες γύρω από το Σαρίκαμις, και γνωρίζω τουλάχιστον ένα περιστατικό το 2013» προειδοποιεί.

Τέσσερις φορές έχει αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών Android που δέχτηκαν επιθέσεις από προγράμματα ransomware, μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Σύμφωνα με έκθεση της Kaspersky Lab για το τοπίο των απειλών ransomware, η πλειοψηφία των επιθέσεων βασίζεται μόλις σε τέσσερις ομάδες κακόβουλων προγραμμάτων.

Η έκθεση καλύπτει περίοδο δύο ετών, η οποία, για λόγους σύγκρισης, έχει χωριστεί σε δύο δωδεκάμηνες περιόδους: από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 κι από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016.

Οι συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι επελέγησαν, επειδή κατά τη διάρκειά τους υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον τοπίο των απειλών ransomware για φορητές συσκευές.

Σημαντικά ευρήματα:

Ο αριθμός των χρηστών που δέχτηκαν επιθέσεις με mobile ransomware έχει αυξηθεί σχεδόν τέσσερις φορές, από 35.413 χρήστες το 2014-2015, σε 136.532 χρήστες το 2015-2016.

Το ποσοστό των χρηστών που δέχτηκαν επιθέσεις με mobile ransomware σε σχέση με τους χρήστες που δέχτηκαν επίθεση από κάθε είδους κακόβουλο λογισμικό για Android συσκευές αυξήθηκε επίσης, από 2,04% το 2014-2015, σε 4,63% το 2015-2016.

Μόλις τέσσερις ομάδες κακόβουλων λογισμικών ήταν υπεύθυνες για πάνω από το 90% του συνόλου των επιθέσεων που καταγράφηκαν εκείνη την περίοδο. Πρόκειται για τις κακόβουλες οικογένειες Small, Fusob, Pletor και Svpeng.

Σε αντίθεση με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι υπολογιστές, όπου τα ransomware προγράμματα που χρησιμοποιούν διαδικασίες κρυπτογράφησης (crypto-ransomware) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ ο αριθμός των επιθέσεων που κλειδώνουν οθόνες μειώνεται (screen-blocker), το Android ransomware έχει ως επί το πλείστον τη μορφή screen-blocker.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Android συσκευές δεν μπορούν να αφαιρέσουν τα screen-blocker με τη βοήθεια εξωτερικού hardware, γεγονός που καθιστά αυτά τα προγράμματα τόσο αποτελεσματικά, όσο τα crypto-ransomware για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Παρά το γεγονός ότι ο πραγματικός αριθμός των χρηστών φορητών συσκευών που δέχτηκαν επιθέσεις με προγράμματα ransomware είναι χαμηλότερος και ο ρυθμός ανάπτυξης πιο αργός από αυτόν που παρατηρείται για τα ransomware προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η κατάσταση με τα ransomware προγράμματα για Android εξακολουθεί να είναι ανησυχητική.

Κατά την έναρξη της περιόδου σύγκρισης, ο μηνιαίος αριθμός των χρηστών που αντιμετώπισε αυτό το είδος του κακόβουλου λογισμικού σε συσκευές Android ήταν σχεδόν μηδενικός, αλλά μέχρι το τέλος είχε φτάσει σχεδόν τους 30.000 χρήστες το μήνα. Αυτό δείχνει σαφώς ότι οι εγκληματίες εξερευνούν ενεργά εναλλακτικές σε σχέση με τις επιθέσεις σε υπολογιστές κι ότι θα επιμείνουν.

«Τα προγράμματα mobile ransomware προέκυψαν ως συνέχεια των ransomware για υπολογιστές και είναι πιθανό ότι θα ακολουθήσουν κακόβουλα προγράμματα με στόχο συσκευές που είναι πολύ διαφορετικές από έναν υπολογιστή ή ένα smartphone.

Αυτές θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένες συσκευές, όπως «έξυπνα» ρολόγια, «έξυπνες» τηλεοράσεις κι άλλα «έξυπνα» προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ψυχαγωγίας για το σπίτι και το αυτοκίνητο», δήλωσε ο Roman Unuchek, Mobile Security Expert της Kaspersky Lab.

ΠΗΓΗ: e-pcmag

Οι Νεάντερταλ που ζούσαν στο Βέλγιο πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, μάλλον δεν είχαν πρόβλημα να φάνε ο ένας τον άλλο - τουλάχιστον σε κάποιες ειδικές περιστάσεις.

Για πρώτη φορά Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν βορείως των 'Αλπεων ίχνη κανιβαλισμού σε οστά που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο.

Επιπλέον, φαίνεται πως τα «ξαδέρφια» μας έφτιαχναν εργαλεία από κόκαλα άλλων Νεάντερταλ (τους οποίους προηγουμένως είχαν... ξεκοκαλίσει).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ερβέ Προσεράν του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", βρήκαν στο σπήλαιο Γκογιέ οστά τόσο ζώων (αλόγων, ελαφιών κ.α.) όσο και Νεάντερταλ, τα οποία έφεραν τα ίδια ακριβώς σημάδια κοπής και κατεργασίας, γεγονός που παραπέμπει σε κοινή μεταχείριση των οστών τόσο για φαγητό, όσο και για δημιουργία όπλων και εργαλείων.

«Οι ενδείξεις μας οδηγούν στο να υποθέσουμε ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν τον κανιβαλισμό», δήλωσε ο Προσεράν.

Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες -πιο αβέβαιες ενδείξεις- για κανιβαλισμό μεταξύ Νεάντερταλ στην Ισπανία και στη Γαλλία. Στην περίπτωση του Γκογιέ οι ενδείξεις πάνω στα οστά είναι πιο σαφείς.

Για να μην αδικήσουμε πάντως τους Νεάντερταλ ως... αγριάνθρωπους, πολύ συχνότερα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει δείγματα ευγενέστερων συναισθημάτων στα «ξαδέρφια» του έμφρονος ανθρώπου (Homo sapiens), καθώς έχουν βρεθεί ίχνη προσεκτικής ταφής των νεκρών, αλλά και εξελιγμένα λίθινα εργαλεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού των πιγκουίνων έως και κατά 60% πριν από το τέλος αυτού του αιώνα, προειδοποιεί νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Η κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές και σε πτώση σε άλλες, προκαλώντας δραματικές αλλαγές στον πληθυσμό των δημοφιλών ζώων, αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Ντέλαγουερ και Στόουνι Μπρουκ, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν δορυφορικές παρατηρήσεις σε βάθος ετών και προβλέψεις κλιματικών μοντέλων για να αναλύσουν τις μεταβολές στην καταλληλότητα των βιοτόπων κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης των νεοσσών πιγκουίνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής στη Δυτική Ανταρκτική Χερσόνησο αντιστοιχούσε σε μειώσεις του πληθυσμού, ενώ οι σταθερές ή χαμηλότερες θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της ηπείρου αντιστοιχούσαν σε σταθερούς ή αυξανόμενους πληθυσμούς.
Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του πληθυσμού των πιγκουίνων είναι πολύ πιθανή μέσα στον επόμενο αιώνα, αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κλιματικά μοντέλα και τις δορυφορικές εικόνες, κάποτε οι πιγκουίνοι επηρεάζονταν θετικά από την αύξηση της θερμοκρασίας και αρνητικά από την πτώση της.

Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι πλέον επωφελής σε ορισμένες περιοχές στην Ανταρκτική, αν και μερικές πιο ψυχρές περιοχές μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγιο και να μετριάσουν προσωρινά τις συνέπειες.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού κατά περίπου 30% έως το 2060 και κατά 60% έως το 2099, καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: naftemporiki.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!