Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016


Ένα σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε με τη φωτογραφική του μηχανή ένας ερασιτέχνης φωτογράφος.

O Σαμ Ντόμπσον φωτογράφισε ένα λευκό ουράνιο τόξο που εμφανίσθηκε στον αρκτικό ουρανό.

Ο Ντόμπσον που ζει στη Ρωσία δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος αλλά έχει χόμπι τη φωτογράφιση εντυπωσιακών ή περίεργων τοπίων και φυσικών φαινομένων.

Ο Ντόμπσον ταξίδεψε με μια αποστολή στον Βόρειο Πόλο και πρόλαβε να κάνει κλικ στο λευκό ουράνιο τόξο που έκανε ξαφνικά την εμφάνιση του.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με ένα (μονόχρωμο) ουράνιο τόξο αλλά με ένα παρεμφέρες φαινόμενο που ονομάζεται «ομιχλώδες τόξο».

Το ομιχλώδες τόξο, όπως μαρτυρεί και το όνομα του, εμφανίζεται σε συνθήκες ομίχλης και όχι βροχής όπως το ουράνιο τόξο.

Οι μικροσκοπικές σταγόνες νερού που προκαλούν την ομίχλη, μικρότερες από 0,05 χιλιοστά, δεν επιτρέπουν την «παραγωγή» πολλών χρωμάτων και έτσι το τόξο που δημιουργείται έχει μόνο ένα χρώμα, το λευκό.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει στην Ισπανία, στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο Προστάτης της χώρας είναι η Παναγία και οι γιορτές ξεκινάνε με τη Γιορτή της Άσπιλης Σύλληψης. Η συγκεκριμένη τελετή ονομάζεται Ο Χορός των 6 (Los Seises) και εορτάζεται πάντα μπροστά από τον Kαθεδρικό Ναό της Σεβίλλης.
Για τους Ισπανούς, τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χρόνου μαζί με την Πρωτοχρονιά, η οποία ονομάζεται «Noche Vieja», και την 6η Ιανουαρίου την «Dia de Reyes».
Μια ιδιαίτερη  παράδοση της Ισπανίας είναι τα Hogueras (πυροτεχνήματα) και αυτό το έθιμο κρατάει από πολύ παλιά.. Είναι η υποδοχή του χειμερινού ηλιοστασίου, της έναρξης δηλαδή του χειμώνα. Την ημέρα αυτή οι άνθρωποι πηδάνε φωτιές – μια συμβολική προστασία από τις ασθένειες. Η τελετουργία αυτή συναντάται συχνότερα στη Γρανάδα και την Χαέν.
Οι πιο συνηθισμένες παραδόσεις περιλαμβάνουν το περίτεχνο Nacimiento (αναπαραστάσεις της γέννησης), Χριστουγεννιάτικα δέντρα και πανέμορφες Χριστουγεννιάτικες αγορές, των οποίων το φετινό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ..

Ο διάσημος πετεινός Misa del Gallo υπενθυμίζει τον αλέκτορα που σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Ιησού.
Τα Μεσάνυχτα, οι καμπάνες των Εκκλησιών, σημαίνουν την έναρξη της λειτουργίας La Misa Del Gallo, που γίνεται κάτω από το φως των κεριών.
Η διασημότερη λειτουργία πραγματοποιείται στο μοναστήρι της Montserrat (μεσαιωνικό, από τα μεγαλύτερα της χώρας), σε ένα βουνό στα περίχωρα της Βαρκελώνης, γνωστή λειτουργία για την περίφημη ανδρική της χορωδία.
Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν αρχίζει ποτέ πριν τα μεσάνυχτα.
Πάντα μετά τη λειτουργία.
Η Παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «Noche Buena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια, για να δειπνήσουν μπροστά στη φάτνη. Συνήθως το κύριο πιάτο είναι γαλοπούλα γεμιστή με ένα είδος μανιταριών (Pavo Trufado de Navidad) ή το παραδοσιακό Carn d’Olla και το αγαπημένο «τουρόν» των Χριστουγέννων, μια γλυκιά φραντζόλα με ψημένα αμύγδαλα και σάλτσα καραμέλας. Μετά το φαγητό, όλοι μένουν ξύπνιοι μέχρι νωρίς το πρωί. Όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού, «…esta noche es Noche-Buena, Y no es noche de dormir» («…σήμερα είναι παραμονή Χριστουγέννων, δεν είναι νύχτα για ύπνο»).
Επίσης, σε όλα τα σπίτια, τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινα αλεξανδριανά και αναμμένα κεριά, δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα.
Ένα περίεργο Ισπανικό έθιμο είναι αυτό της …κούνιας ! Κούνιες τοποθετούνται στις αυλές και οι νέοι κάνουν κούνια, μέσα σε τραγούδια και γέλια.
Στις 28 Δεκεμβρίου στην Ισπανία, γιορτάζεται η γιορτή των «Αγίων Αθώων».
Τι είναι αυτό;
Οι νέοι στις πόλεις ή τα χωριά ανάβουν φωτιές και ένας από αυτούς αναλαμβάνει καθήκοντα δημάρχου, διατάζοντας τους κατοίκους να εκτελούν δημόσιες εργασίες, όπως το σκούπισμα των δρόμων. Η άρνηση να συμμορφωθούν στην εντολή του «δημάρχου» ,συνεπάγεται την επιβολή προστίμων, με τα οποία πληρώνουν τους εορτασμούς.
Στην Ισπανία, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους στα περβάζια των παραθύρων των σπιτιών τους, γεμάτα σανό και καρότα για τα άλογα των τριών μάγων, που ξανακάνουν το ταξίδι για την Βηθλεέμ κάθε χρόνο.
Ο Βαλτάσαρ , είναι αυτός ο οποίος αφήνει τα δώρα στα παιδιά. Αν βρεθείτε στην Ισπανία τα Χριστούγεννα, θα σας κάνει εντύπωση πόσους «μάγους» θα συναντήσετε στους δρόμους, να επισκέπτονται νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, κτλ.
Στις 5 Ιανουαρίου, στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης της «Cabalgata de Reyes», άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας, πετάνε γλυκά στα παιδιά.
Η εορταστική περίοδος στην Ισπανία, ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου, την μέρα των Θεοφανίων.
epcon.gr

Η Pippa Middleton ετοιμάζεται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με τον μάνατζερ hedge fund, James Matthew.

Το ζευγάρι έχει ετοιμάσει τα πολυτελή προσκλητήριά του, τα οποία και θα στείλει σε συγγενείς και φίλους μαζί με τις ευχετήριες κάρτες για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το popsugar το νυφικό της δεν θα θυμίζει σε τίποτα εκείνο της αδερφής της, Kate Middleton, αλλά θα ξεπεράσει τη φήμη του περίφημου λευκού φορέματος που φορούσε ως παράνυφος.

ΠΗΓΗ: gossip-tv.gr
Ακόμα και ένα ποτό την ημέρα προκαλεί καρδιακή αρρυθμία
Η τακτική κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης δηλαδή μορφής καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρδιάς και Διαβήτη «Baker IDI» στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Κιστλερ, μελέτησαν ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για σχεδόν 900.000 άτομα, σε ορίζοντα 12ετίας. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξανόταν κατά 8% με κάθε αλκοολούχο ποτό, ημερησίως. Αυτό ίσχυε και για τα δύο φύλα.
«Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ και στα οφέλη του για την καρδιά. Κι ενώ οι μέτριες ποσότητες έχουν αποδειχθεί προστατευτικές ως προς την αιμάτωση του καρδιακού μυ, τα οφέλη του ποτού δεν επεκτείνονται στους καρδιακούς παλμούς» εξηγεί ο Δρ Κιστλερ.
Και συμπληρώνει ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι σημαντικά διότι υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν ένα με δύο ποτά την ημέρα χωρίς να συνειδητοποιούν ότι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».
Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κυτταρική βλάβη που με τη σειρά της επηρεάζει μικρές ποσότητες ινώδους ιστού στην καρδιά με αποτέλεσμα την καρδιακή αρρυθμία.
«Και όσο πιο τακτικά πίνει κανείς αλκοόλ, τόσο συχνότερη μπορεί να είναι η αρρυθμία. Κι αυτό είναι ανησυχητικό γιατί αθροιστικά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και εν τέλει εγκεφαλικό επεισόδιο. Άρα, ακόμα κι αν δεν έχουμε τυχαιοποιημένες μελέτες που να μας λένε ποια είναι η ‘ασφαλής’ ποσότητα αλκοόλ για τα άτομα με καρδιακή αρρυθμία, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ένα ποτό την ημέρα και σίγουρα όχι περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα» καταλήγει ο ερευνητής.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!