Δευτέρα 6 Απριλίου 2020


Σοκ και θλίψη για τον Πεπ Γκουαρδιόλα και την οικογένειά του.
Όπως ανακοίνωσε η Μάντσεστερ Σίτι, ο Καταλανός τεχνικός έχασε την 82χρονη μητέρα του, η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μανρέσα με κορωνοϊό.
Η διοίκηση των «πολιτών» εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον 49χρονο προπονητή.
Η Ντόλορες Σάλα Καριό ζούσε σε ένα χωριό της κεντρικής Καταλωνίας, όπου μεγάλωσε και ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος όταν η πανδημία άρχισε να χτυπά την Ισπανία δώρισε 1 εκατ. ευρώ σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

Οι επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P, ανακάλυψαν μια σχετικά μικρή τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική.
Οι ασυνήθιστες ατμοσφαιρικές συνθήκες, που περιλαμβάνουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα πάνω από το Βόρειο Πόλο, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των συγκεντρώσεων και αραίωση του όζοντος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το στρώμα του αέριου όζοντος στη στρατόσφαιρα αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τη ζωή στη Γη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτες στα μάτια, καθώς και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η πιο γνωστή και μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος είναι αυτή πάνω από την Ανταρκτική στο Νότιο Πόλο, που σχηματίζεται κάθε χρόνο στη διάρκεια του φθινοπώρου. Και οι δύο πόλοι εμφανίζουν εποχικές απώλειες όζοντος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά η αραίωση πάνω από την Αρκτική συνήθως είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι πάνω από την Ανταρκτική.
Στο παρελθόν μίνι τρύπες έχουν ανιχνευθεί και πάνω από το βόρειο πόλο, αλλά φέτος η τρύπα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ερευνητές του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), πρόσεξαν ότι πάνω από την περιοχή του Βορείου Πόλου έχει δημιουργηθεί μια τρύπα έκτασης σχεδόν ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι 20 έως 25 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που μπορεί να φθάσει η τρύπα πάνω από το νότιο πόλο και η οποία συνήθως διαρκεί τρεις έως τέσσερις μήνες.
Η τρύπα του όζοντος εμφανίζει εποχική αραίωση εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στη στρατόσφαιρα (κάτω από μείον 80 βαθμούς Κελσίου), του ηλιακού φωτός, των ανέμων και ουσιών όπως οι χλωροφθοράνθρακες.
Οι αρκτικές θερμοκρασίες συνήθως δεν πέφτουν τόσο πολύ όσο οι ανταρκτικές, αλλά φέτος οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν πέριξ του Βορείου Πόλου έχουν παγιδεύσει παγωμένο αέρα στη στρατόσφαιρα, πράγμα που αραιώνει περισσότερο το στρώμα όζοντος. Παρόλα αυτά, η αρκτική τρύπα παραμένει ακόμη μικρή σε σχέση με την ανταρκτική.
Η τρύπα στην Αρκτική αναμένεται να κλείσει ξανά σε μεγάλο βαθμό έως τα μέσα Απριλίου φέτος.
Το στρώμα όζοντος ανακάμπτει με ρυθμό 1% έως 3% ανά δεκαετία μετά το 2000. Με αυτό το ρυθμό, το όζον στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να έχει αποκατασταθεί περίπου το 2030, στο νότιο ημισφαίριο γύρω στο 2050, ενώ πάνω από τις πολικές περιοχές έως το 2060.

Για πολλούς ανθρώπους, το να έχουν ένα πολυτελές αυτοκίνητο, τους δίνει το στάτους που οι ίδιοι θεωρούν ότι αξίζουν και τους επιτρέπει να επιδεικνύουν το στυλ και τον πλούτο που προκαλεί τη ζήλια των υπολοίπων.
Υπάρχουν και οι άλλοι που θεωρούν ότι ένα πολυτελές αυτοκίνητο δεν φτάνει… Ετσι, αποκτούν ιδιωτικά τζετ και γιοτ για να δείξουν την ευημερία τους. Για όσους έχουν τη δυνατότητα πάντως να αποκτήσουν αυτά τα εναέρια ή πλωτά θαύματα, δεν αποτελούν τόσο απόδειξη πλούτου (καθώς έχουν τόσα πολλά που δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα), όσο αναγκαιότητα για την καθημερινότητά τους.
Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τζετ και γιοτ πλούσιων και διάσημων ανθρώπων, όπως τα παροθυσιάζει το divorcepayday.com:
Τζον Τραβόλτα: Boeing 707, αξία $4,5 εκατ.

Η επιτυχημένη και πολυετής καριέρα του, του επέτρεψαν να κάνει μια επένδυση 50 εκατ. δολ. για την αγορά τεσσάρων αεροσκαφών. Προσφάτως πάντως, δώρισε το Boeing 707 στην Ιστορική Εταιρεία Αποκατάστασης Αεροσκαφών.
Μπόνο: Kingdom Come, αξία $22 εκατ.

Παρά τις πολλές φιλανθρωπίες του στις οποίες κατευθύνθηκε μεγάλο μέρος των εσόδων του, ο τραγουδιστής των U2 αγόρασε ένα γιοτ 198 ποδών αξίας 22 εκατ. δολ. που περισσότερο μοιάζει με ξενοδοχείο, παρά με πλεούμενο.
Χάρισον Φορντ:  Cessna 680 Sovereign, αξία $18 εκατ.

Αγάπησε τους αιθέρες από τότε που έπαιξε στο Star Wars και μάλιστα απέκτησε και δίπλωμα πιλότου. Εχει οκτώ ελικόπτερα και αεροσκάφη και συχνά συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης. Εχει πάθει και μια σειρά ατυχημάτων και λόγω αυτού έχει πει πολλές φορές ότι θα κάνει διαθήκη και ασφάλεια ζωής.
Ρομάν Αμπραμοβιτς: Eclipse, αξία $400 εκατ.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος αγόρασε αυτό το γιοτ το 2010 και τότε ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο. Είναι μήκους 536 ποδών – δυο φορές το μέγεθος του γηπέδου τουStamford Bridge. Μπορεί να ταξιδέψει πάνω από 5.000 μίλια χωρίς ανεφοδιασμό και έχει εννέα διαφορετικά καταστρώματα. Εχει δύο ελικοδρόμια, γκαράζ και πισίνα, μπάρμπεκιου.
Σελίν Ντιόν: Bombardier Global Express, αξία $42 εκατ.

Η δημοφιλής τραγουδίστρια είναι σίγουρα μια πολύ πλούσια γυναίκα, με τραπεζικό λογαριασμό που ζαλίζει. Εξού και φρόντισε να κάνει και μια πολύ υψηλή ιδιωτική ασφάλεια για το τζετ τβν 42 εκατ. δολαρίων.
Νίκολας Κέιτζ: Sarita, αξία $20 εκατ.

Ο Κέιτζ είναι ένας από τους πιο σπάταλους αστέρες του Χόλιγουντ. Εχει ξοδέψει πάνω από 80 εκατ. δολάρια για την αγορά τεσσάρων γιοτ που αξίζουν 20 εκατ. δολ. έκαστο. Το Sarita είναι το αγαπημένο του. Μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα, έχει τρία καταστρώματα και υπηρεσίες πρώτης θέσης.
Μπραντ Πιτ: Supermarine Spitfire, αξία $3.3 εκατ.

Και ολοκληρώνουμε με έναν από τους «ωραίους» του Χόλιγουντ που έχει στην κατοχή του αυτό το βίντατζ αεροσκάφος εποχής Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο απέκτησε το 2013. Καθότι είναι παλιό, είναι και σχετικά επικίνδυνο. Λέγεται ότι ο Πιτ εμπνέυστηκε για την αγορά του μετά την ταινία Άδοξοι Μπάσταρδοι στην οποία πρωταγωνιστούσε και μιλούσε για τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίοθυ Πολέμου.

«Όσο πιο πολύ και αυστηρά εφαρμόζουμε τα μέτρα, τόσο νωρίτερα θα έρθει η μέρα που σταδιακά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σήμερα το πρωί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha 98,9 και Θέμα 104,6. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν έχουμε σενάριο περικοπών μισθών στον δημόσιο τομέα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν κρίσιμο ρόλο στο να κρατηθεί η χώρα μας στον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να κρατηθούμε χαμηλά και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο για να επανεκκινήσουμε από σχετικά καλύτερη αφετηρία».
«Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι με τα περιοριστικά μέτρα θα καταφέρουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση της οικονομίας τον Απρίλιο και τον Μάιο». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο ότι η οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, συνολικά του κόσμου, θα πληγεί σκληρά. «Όσο μένει η καραντίνα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ύφεση», συμπλήρωσε.
Δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και χωρίς κομματική ιδιοτέλεια», καθώς «έχουμε σκληρή δουλειά τα επόμενα χρόνια για να ανορθώσουμε την κοινωνία και την οικονομία μαζί».
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Έχουμε να κάνουμε δύο δουλειές: η μια είναι να κρατήσουμε όρθιους τους δήμους και να προσφέρουν υπηρεσίες, αλλά και να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα, όπως οικονομικά, επειδή πολλοί λογαριασμοί ΔΕΗ δεν πληρώνονται και υπάρχουν απώλειες εσόδων και έχουμε ήδη βρει αρκετές λύσεις γι’ αυτό. Η δεύτερη έχει να κάνει με το μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης και ανθρωπισμού για τους συμπολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη το Βοήθεια στο Σπίτι plus». Όπως εξήγησε «είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά για 75.000 δικαιούχους στην οποία συνεισφέρουν εθελοντές και εργαζόμενοι σε δήμους».
Όσον αφορά την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα σίτισης ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Δίνουμε αρκετά εκατομμύρια σε περιφέρειες και δήμους, για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες που σιτίζονταν από την εκκλησία -και τώρα λόγω των απαγορεύσεων αυτό δεν συμβαίνει- είναι ευθύνη μας και ευθύνη των δήμων να τους πηγαίνει φαγητό δύο φορές την ημέρα. Είναι βασική αποστολή μας να εξασφαλίσουμε ότι θα τρώνε δεκάδες χιλιάδες άτομα. Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας. Το υπουργείο Εσωτερικών θα ελέγξει μεθοδικά πώς προχωράει η δουλειά. Δεν θα δώσουμε χρήματα για να μην αξιοποιηθούν. Απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών είναι και το τελευταίο ευρώ να πιάσει τόπο».

Facebook- Κορωνοϊός: Δημιούργησε νέα αυτόνομη εφαρμογή βιντεοδιασκέψεων Messenger
Το Facebook δημιούργησε μία νέα αυτόνομη εφαρμογή βιντεοδιασκέψεων Messenger για επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop) με λειτουργικά συστήματα Windows και MacOS.
Οι εφαρμογές βιντεοδιασκέψεων, όπως το Zoom, το Webex και το Teams, γνωρίζουν τελευταία εκρηκτική ανάπτυξη -και στην Ελλάδα- λόγω της πανδημίας και της εξ ανάγκης μαζικής τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, τηλεϊατρικής και εν γένει online επικοινωνίας από το σπίτι.
Όπως ανακοίνωσε το Facebook, τον Μάρτιο υπήρξε πάνω από 100% αύξηση στη χρήση Messenger για βιντεοκλήσεις και ακουστικές κλήσεις.
Οι νέες εφαρμογές για Windows και MacOS δίνουν πρόσθετες δυνατότητες για τους επιτραπέζιους υπολογιστές των χρηστών, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν σε μία μεγάλη οθόνη απεριόριστες ομαδικές βιντεοδιασκέψεις.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «κατεβάσουν» τις νέες εφαρμογές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Microsoft Store και Mac App Store. Οι συνομιλίες (chats) μέσω επιτραπέζιου υπολογιστή θα συγχρονίζονται αυτόματα με τις συνομιλίες μέσω της αντίστοιχης κινητής εφαρμογής. Η κινητή εφαρμογή (mobile app) Facebook Messenger είχε κυκλοφορήσει το 2011 και είχε αποκτήσει έξτρα δυνατότητες βιντεοκλήσεων το 2016.

O Iβάν Σαββίδης, μετά τη μεγάλη δωρεά που έκανε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προχωρά σε μια ανάλογη κίνηση και στη Ρωσία καθώς μέσω των επιχειρήσεών του προσφέρει το ποσό των 20 εκατ. ρουβλιών για να διατεθεί ως ενίσχυση για την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί σε νοσοκομεία της περιοχής του Ροστόφ.
Την είδηση δημοσιοποίησε ο γιος του, Γιώργης Σαββίδης, μέσα από τον λογαριασμό που διατηρεί στο instagram.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!