Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

 Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στους δημόσιους υπαλλήλους χωρίς γένια να εργάζονται

Το υπουργείο δημόσιας ηθικής της κυβέρνησης των Ταλιμπάν περιπολούσε τη Δευτέρα στις εισόδους όλων των δημοσίων γραφείων, ελέγχοντας ότι οι υπάλληλοι είχαν αφήσει γένια και τηρούσαν τον κώδικα ενδυμασίας, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Τρεις πηγές ανέφεραν ότι εκπρόσωποι του υπουργείου για τη διάδοση της αρετής και την πρόληψη των ηθών έδιναν οδηγίες σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ξυρίζουν τα γένια τους, να φορούν τοπικά ρούχα που αποτελούνται από μακριά φαρδιά μπλούζα και παντελόνι και καπέλο ή τουρμπάνι.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι στο εξής δεν θα μπορούν να εισέρχονται στα γραφεία και ότι τελικά θα απολύονταν αν δεν πληρούσαν τους ενδυματολογικούς κανόνες.

 Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να ταξιδεύουν με αεροπλάνο χωρίς τη συνοδεία άνδρα

Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν δεν έχουν σταματήσει να επιβάλλουν περιορισμούς στις γυναίκες.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες στο Αφγανιστάν να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογενείας τους, έγινε γνωστό από τις ίδιες τις εταιρείες.

Δύο αξιωματούχοι των αφγανικών αεροπορικών εταιρειών Ariana Afghan Airlines και Kam Air επεσήμαναν χθες Κυριακή στο AFP ότι έλαβαν εντολή από τους Ταλιμπάν να μην δίνουν εισιτήρια στις γυναίκες που δεν συνοδεύονται στο ταξίδι τους από έναν άνδρα της οικογένειάς τους.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση που είχαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας εκπρόσωποι των Ταλιμπάν, των δύο αεροπορικών εταιρειών και της υπηρεσίας μετανάστευσης του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σχετική επιστολή που έστειλε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ariana Afghan Airlines προς το προσωπικό της εταιρείας, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του AFP, επιβεβαιώνει τις νέες εντολές, οι οποίες αφορούν όλες τις πτήσεις.

«Καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να πετά, στις πτήσεις εσωτερικού ή εξωτερικού, χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα», αναφέρει η επιστολή.

Χωρίς τέλος οι περιορισμοί στις γυναίκες

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου, είχαν ήδη απαγορεύσει στις γυναίκες να κάνουν ταξίδια μεγαλύτερα των 72 χιλιομέτρων χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους.

Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις Αφγανές ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες αφού οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εξάλλου χθες Κυριακή το υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς έδωσε εντολή άνδρες και γυναίκες να επισκέπτονται διαφορετικές ημέρες τα δημόσια πάρκα της Καμπούλ. Πλέον την Τετάρτη, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο στα πάρκα μπορούν να πηγαίνουν οι άνδρες και την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη οι γυναίκες.

Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν δεν έχουν σταματήσει να επιβάλλουν περιορισμούς στις γυναίκες. Αυτές έχουν αποκλειστεί από πολλές θέσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ τους έχει επιβληθεί και αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας.

Ανησυχία

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απόφαση των Ταλιμπάν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό τα σχολεία θηλέων.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) επαναβεβαίωσαν το δικαίωμα όλων των Αφγανών, περιλαμβανομένων των κοριτσιών, στην εκπαίδευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Μετά την απόφαση αυτή των Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ ανέβαλαν αιφνιδιαστικά σειρά συναντήσεων που θα είχαν μαζί τους στη Ντόχα για να συζητήσουν σημαντικά οικονομικά ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

 Νέος πρωθυπουργός της Λιβύης: Νόμιμη η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας – Οι γιοι του Χαφτάρ στην Αγκυρα

Βόμβες έριξε ο ορισθείς από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάτχι Μπασάγκα, που αναφέρθηκε στη «δυνατή φιλία του» με την Τουρκία, οι δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στη χώρα κατόπιν επίσημης συμφωνίας, όπως είπε, αλλά και στην επίσκεψη των γιων του Χαφτάρ στην Αγκυρα.

O ορισθείς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρωθυπουργός της Λιβύης Φάτχι Μπασάγκα (επάνω, σε φωτογραφία αρχείου του Reuters), δήλωσε ότι συνδέεται με την Τουρκία με «πολύ δυνατή φιλία», παρά τις όποιες προσπάθειες να τη διαστρεβλώνουν.

«Πολύ δυνατή φιλία»

Η δήλωση έγινε στη διάρκεια συνέντευξής του, προχθές το βράδυ, στο λιβυκό κανάλι Αλ Ουασάτ.

Απαντώντας στον λόγο για τον οποίο η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνησή του, παρόλο που η Αγκυρα ήταν μεγάλος υποστηρικτής του σε όλα τα προηγούμενα πολιτικά στάδια, ο Μπασάγκα απάντησε:

 

«Η σχέση μου με την Τουρκία είναι ισχυρή, με μια πολύ δυνατή φιλία».

Και συνέχισε: «Ομως υπάρχουν ορισμένα μέρη που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μου για να μπερδέψουν αυτή τη σχέση, αλλά η σχέση μας με το τουρκικό κράτος δεν επηρεάστηκε ποτέ και εξακολουθεί να είναι καλή».

Και συνέχισε:

«Μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου από την ανατολική περιοχή και άλλες πολιτικές ελίτ προσφέρθηκαν να πάνε στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα, καθώς και οι γιοι του κ. Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι είναι ο Σαντάμ και ο αλ Σιντίκ, πήγαν στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα. Υπάρχουν θέματα και τώρα ετοιμάζονται να πάνε και στο Κατάρ για να τα ξεκαθαρίσουν».

«Χτίστηκε σε δύσκολες στιγμές»

Ο Μπασάγκα πρόσθεσε ότι η σχέση του με την Τουρκία «χτίστηκε σε δύσκολες στιγμές και δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση».

Η Λιβύη δεινοπαθεί από την κατάσταση πολιτικής διαίρεσης, μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ (ανατολικά) του Φατχί Μπασάγκα ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης, αντί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται ο Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον Μπασάγκα και υποστηρίζει ότι θα την παραδώσει σε κυβέρνηση που θα προέλθει από νέο εκλεγμένο κοινοβούλιο.

Ο Μπασάγκα κατηγόρησε επίσης τον Ντμπεϊμπά ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή του να μην συμμετάσχει στις εκλογές, θεωρώντας ότι ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που ματαιώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και συνέχισε, τονίζοντας ότι «Ο Ντμπεϊμπά δεν σκόπευε να διεξαγάγει εκλογές και μάλιστα από την αρχή ενημέρωσε τα εξωτερικά και εσωτερικά μέρη ότι η εξουσία του θα διαρκέσει δύο ή περισσότερα χρόνια και δεν θα υπάρξουν εκλογές».

Ο Ντμπεϊμπά βασίζει τη συνέχεια της κυβέρνησής του στη βάση του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, το οποίο όρισε τη διάρκεια των εργασιών της μεταβατικής εκτελεστικής αρχής σε 18 μήνες, παρατείνοντάς την μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Η Τουρκία επικοινωνεί με τα διάφορα λιβυκά κόμματα με στόχο να βοηθήσει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οι σχέσεις με Αίγυπτο και ΗΠΑ

Στη συνέντευξή του, ο Μπασάγκα έθιξε τις θέσεις άλλων χωρών υπό το φως της πολιτικής διαίρεσης που βλέπει η Λιβύη, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος δεν παρενέβη στον σχηματισμό της κυβέρνησής μου, αντίθετα με όσα φημολογούνται, και αυτό που κινεί το Κάιρο είναι η εθνική της ασφάλεια, η οποία αποτελεί μέρος της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης».

Ανέφερε ότι είχε λάβει «πολύ θετικά επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με την κυβέρνησή του».

Οσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπασάγκα είπε ότι «θα ενισχυθούν περαιτέρω στο εγγύς μέλλον».

Η ξένη στρατιωτική παρουσία

Σχετικά με τις μη λιβυκές δυνάμεις που είναι παρούσες στη χώρα του, είπε:

«Απορρίπτουμε την παρουσία οποιασδήποτε δύναμης έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία της Λιβύης. Οσο για τις τουρκικές δυνάμεις, ήρθαν βάσει επίσημης συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Για τις υπόλοιπες δυνάμεις, όπως η ρωσική Βάγκνερ, θα το εξετάσουμε». 

in.gr

 

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής των βραβείων Όσκαρ.
Ενώ ο Κρις Ροκ βρισκόταν πάνω στη σκηνή και παρουσίαζε το δικό του κωμικό κομμάτι, κατάφερε να… εκνευρίσει τον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος στη συνέχεια έκανε κάτι που κανείς δεν περίμενε.
Ένα αστείο του Κρις Ροκ, για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του Γουίλ Σμιθ -η Τζέιντα Πίνκερ Σμιθ έχει αλωπεκίαση – προκάλεσε το ξέσπασμα οργής.
Ξαφνικά, λοιπόν, ο Σμιθ βρέθηκε στη σκηνή, χτύπησε τον Κρις Ροκ και όταν επέστρεψε στη θέση του, φώναξε «να μην ξαναπιάσεις στο γ@μημέν@ στόμα σου τη γυναίκα μου».
Μετά από αυτό, η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη, με τους παρευρισκόμενους να στέκονται και να κοιτούν αμήχανοι, καθώς η τελετή συνεχιζόταν…
Λίγο αργότερα, όταν ο Γουίλ Σμιθ επέστρεψε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου αναφέρθηκε στο γεγονός, λέγοντας πως «η αγάπη σε οδηγεί να κάνεις τρελά πράγματα», αφού το περιστατικό σημειώθηκε με αφορμή όσα είπε ο κωμικός για τη γυναίκα του.
Παράλληλα, με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγγνώμη από την Ακαδημία και κατέληξε λέγοντας ότι ελπίζει να τον ξανακαλέσει στο μέλλον.

Δείτε τους ΝΙΚΗΤΕΣ

 

Η απειλή μιας παγκόσμιας σύρραξης, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι ήρθε η ώρα η ανθρωπότητα να καταργήσει τον πόλεμο προτού ο πόλεμος αφανίσει την ανθρωπότητα, είπε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος.

“Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει από την εισβολή στην Ουκρανία, από την έναρξη αυτού του απάνθρωπου και παράλογου πολέμου, ο οποίος, όπως κάθε πόλεμος, είναι μια ήττα για όλους, για όλους μας. Πρέπει να αποκηρύξουμε τον πόλεμο, έναν τόπο θανάτου όπου μητέρες και πατέρες θάβουν τα παιδιά τους, όπου άνδρες σκοτώνουν τους αδελφούς τους χωρίς καν να τους βλέπουν, όπου οι ισχυροί αποφασίζουν και οι φτωχοί πεθαίνουν”, είπε ο ποντίφικας κατά το σημερινό του κήρυγμα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώπιον χιλιάδων πιστών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταστρέφει το μέλλον της χώρας, είπε επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα μισά παιδιά στην Ουκρανία χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

“Αυτή είναι η βαρβαρότητα του πολέμου, κάτι που είναι βάρβαρο και βλάσφημο”, σημείωσε ο πάπας καλώντας τους πιστούς να μη θεωρήσουν τον πόλεμο κάτι αναπόφευκτο ή κάτι που θα πρέπει να συνηθίσουν.

“Αν βγούμε από αυτό τον πόλεμο όπως ήμαστε πριν, θα είμαστε όλοι με κάποιο τρόπο ένοχοι. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αυτοκαταστροφής η ανθρωπότητα θα πρέπει να κατανοήσει ότι ήρθε η ώρα για να καταργήσουμε τον πόλεμο, να τον ακυρώσουμε από την ιστορία του ανθρώπινου είδους προτού (αυτός) ακυρώσει τον άνθρωπο από την ιστορία. Εκλιπαρώ κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό να αναλογιστεί αυτό, να δεσμευτεί και κοιτάζοντας την μαρτυρική Ουκρανία να αντιληφθεί ότι κάθε ημέρα πολέμου επιδεινώνει την κατάσταση για όλους. Τέρμα! Σταματήστε! Αφήστε τα όπλα να σιγήσουν. Διαπραγματευτείτε σοβαρά για την ειρήνη”, κατέληξε ο πάπας.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο πάπας Φραγκίσκος έχει μιλήσει πολλές φορές για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου και έχει έμμεσα ασκήσει κριτική εις βάρος της Μόσχας καταδικάζοντας σφοδρά αυτό που έχει χαρακτηρίσει “αδικαιολόγητη επιθετικότητα” και καταγγέλλοντας “ωμότητες”.

Αλλά τη λέξη “Ρωσία” την έχει χρησιμοποιήσει μόνο σε προσευχές, όπως την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια μιας παγκόσμιας εκδήλωσης υπέρ της ειρήνης.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!