Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Οργή στην Αγκυρα από το «Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι»«Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι». Η φράση αυτή του γερμανού ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στην Τουρκία όταν εκλήθη να σχολιάσει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος χρησιμοποίησε αυτήν τη γερμανική έκφραση πριν από μερικές ημέρες για να περιγράψει πώς το σχέδιο απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου τούρκων πολιτών στην ΕΕ είχε ξεκινήσει σωστά και στην πορεία παρουσιάστηκαν προβλήματα.

«Εχουμε μια έκφραση: Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός» είπε ο Χανσγέργκ Χάμπερ. Στην περίπτωση της απελευθέρωσης θεωρήσεων εισόδου έχει συμβεί το αντίθετο, σημείωσε. «Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι».

Ο τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Βόλκαν Μποζκίρ έγραψε στο Twitter: «Ο γερμανός απεσταλμένος της ΕΕ πρέπει να εξηγήσει στο τουρκικό έθνος τι εννοούσε όταν είπε: "σαν Γερμανός και σαν Τούρκος". Κανένας διπλωμάτης και κανείς απεσταλμένος δεν πρέπει να αναφέρεται έτσι στον πρόεδρο μιας χώρας όταν τοποθετείται σε μία τέτοια θέση».

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται η ιστοσελίδα Euractiv, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τον γερμανό απεσταλμένο της ΕΕ για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε το σχόλιό του και καταδίκασε την έκφραση που χρησιμοποίησε.
Tην απόκτηση του 26χρονου διαγώνιου, Χάρη Σακόγλου, ο οποίος υπήρξε διεθνής με τις μικρές Εθνικές, ενώ πέρσι αγωνιζόταν με την φανέλα του Ολυμπιακού, ανακοίνωσε ο ΤΑΠ ΠΑΟΚ.

Παράλληλα ο Δικέφαλος του Βορρά, έκανε γνωστό πως ανανέωσε με τον Γιάννη Τακουρίδη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Αναλυτικά

Το Τ.Α.Π. ΠΑΟΚ ανακοινώνει την συμφωνία με τον 26χρονο διαγώνιο, ύψους 1,94 μ., Χάρη Σακόγλου.

Ο Χάρης Σακόγλου, έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του βόλλευ στην τοπική ομάδα της Κατερίνης, ωστόσο σε ηλικία 18 ετών μεταπήδησε στο Αιγίνιο για την τοπική Νίκη, όπου παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετεγγραφή του στη ΜΕΝΤ. Το καλοκαίρι του 2015, υπέγραψε μονοετές επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα Ολυμπιακού Πειραιώς, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και το League Cup. Ήταν διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες πετοσφαίρισης της Ελλάδας, όπου πραγματοποίησε αρκετές συμμετοχές κατά τη διετία 2006-08.

Επίσης ανακοινώνεται η ανανέωση συνεργασίας με τον κεντρικό Γιάννη Τακουρίδη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

http://www.thestival.gr


Νέα μελέτη ενισχύει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί μορφές ζωής στους ωκεανούς της Ευρώπης, ενός από τους δορυφόρους του Δία. Έτσι, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα η εκτίμηση που έχει κάνει εδώ και χρόνια η ΝΑΣΑ, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος δορυφόρος είναι αυτή τη στιγμή η πλέον πιθανή περιοχή όπου ενδέχεται να ανακαλυφθούν σημάδια ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.
Η έρευνα επικεντρώνεται στους ωκεανούς με αλμυρό νερό που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου. Σύμφωνα με αυτήν, η χημική τους ισορροπία δείχνει να είναι παρόμοια με αυτήν των γήινων ωκεανών. Κάτι που σημαίνει πως  οι ποσότητες υδρογόνου και οξυγόνου θα πρέπει να είναι αρκετές για την ανάπτυξη ζωής, ακόμη και χωρίς ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Μελετάμε τον εξωγήινο ωκεανό με τις μεθόδους που αναπτύχθηκαν για να κατανοηθεί η κυκλοφορία ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στους αντίστοιχους σχηματισμούς του πλανήτη μας», λέει στο σάιτ της ΝΑΣΑ ο Στιβ Βανς, επικεφαλής της ομάδας από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) που πραγματοποίησε την έρευνα.
«Η ανακύκλωση του οξυγόνου και του υδρογόνου στον ωκεανό της Ευρώπης θα παίζει καταλυτικό ρόλο στη χημεία του δορυφόρου και στις ενδεχόμενες μορφές ζωής που υπάρχουν εκεί, όπως συμβαίνει και στη Γη», προσθέτει.
Για να κατανοήσουν τον συγκεκριμένο μηχανισμό, η ομάδα σύγκρινε την Ευρώπη και τη Γη, με κριτήριο τη δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου και οξυγόνου. Στο πλαίσιο της μελέτης, εστίασαν μόνο στις διαδικασίες που δεν προϋποθέτουν ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα θεωρείται μία διεργασία που «πυροδότησε» την ανάπτυξη ζωής στη Γη. Ωστόσο, η ομάδα ήθελε να διαπιστώσει αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί αποκλειστικά από παθητικές διαδικασίες, που λαμβάνουν χώρα στον δορυφόρο.
Έτσι, προς έκπληξή τους, συμπέραναν πως αυτό το σενάριο είναι πιθανό. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research, δείχνει πως οι ποσότητες οξυγόνου και υδρογόνου θα ήταν παρόμοιες στους δύο «κόσμους».
Στον πλανήτη μας, οι ωκεανοί παράγουν υδρογόνο καθώς το αλμυρό νερό διεισδύει σε ρωγμές του γήινου φλοιού και αντιδρά με τα ορυκτά για να παράγει το συγκεκριμένο αέριο και θερμότητα – δύο σημαντικά «συστατικά» για την ανάπτυξη ζωής.
Στην περίπτωση της Ευρώπης, με βάση τον τρόπο που ο δορυφόρος ψύχθηκε από την εποχή της δημιουργίας του, οι επιστήμονες βρήκαν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχουν ανάλογες ρωγμές σε βάθος έως και 25 χιλιομέτρων – περίπου πέντε φορές βαθύτερα από τις ρωγμές στο γήινο φλοιό.
Με άλλα λόγια, είναι εύλογη η υπόθεση δημιουργίας υδρογόνου στον δορυφόρο, καθώς το νερό του ωκεανού εισέρχεται σε αυτές τις ρωγμές.
Όσον αφορά το οξυγόνο, οι επιστήμονες συμπέραναν πως μία διαδικασία που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες είναι η διάσπαση μορίων νερού, στην παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου, από την κοσμική ακτινοβολία. Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι αυτά τα στοιχεία στη συνέχεια θα ανακυκλώνονταν πίσω στα βάθη των ωκεανών.
Επομένως, αν υπάρχουν στην Ευρώπη επαρκείς ποσότητες οξυγόνου και υδρογόνου, ο «χαμένος κρίκος» πλέον είναι οι ενδεχόμενες μορφές ζωής. «Η ύπαρξη μικροοργανισμών και βιολογικών διεργασιών είναι ένα σημαντικό κίνητρο για την εξερεύνηση της Ευρώπης», σημειώνει ο Κέβιν Χαντ, ένας από τους ερευνητές.
Η ΝΑΣΑ σχεδιάζει μία μη επανδρωμένη αποστολή, η οποία θα «επισκεφθεί» τον δορυφόρο τη δεκαετία του 2020. Μέχρι να βρεθεί εκεί ένα διαστημόπλοιο, το οποίο θα αναζητήσει τι υπάρχει κάτω από τον πάγο, δεν μπορεί να δοθεί τελεσίδικη απάντηση.
Προς το παρόν, πάντως, οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν τις πιθανότητες ύπαρξης και άλλων «συστατικών» που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ζωής. Έτσι, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουν μοντέλα που θα δείχνουν κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρχουν ανάλογοι «κύκλοι» άλλων χημικών στοιχείων, όπως του άνθρακα, του αζώτου, του φωσφόρου και του θείου.
naftemporiki.gr

Μία έκθεση με όλους τους ήρωες και τους κακοποιούς που πρωταγωνίστησαν στα κόμικς του Σούπερμαν και του Μπάτμαν, εγκαινιάστηκε στο Λος Άντζελες για λογαριασμό της Warner Bros.

Η έκθεση, που είναι διαδραστική κι έχει τίτλο «DC Universe: The Exhibit», προσφέρει πρόσβαση στο Batlab (μυστικό εργαστήριο του Μπάτμαν), που βρίσκεται στην Batcave (σπηλιά του Μπάτμαν), έτσι όπως εμφανίζεται στην νέα ταινία «Μπάτμαν vs Σούπερμαν: Η αυγή της δικαιοσύνης», δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να φορέσουν τα άσπρα γάντια του Τζέσι Άιζενμπεργκ ως Λεξ Λούθορ για να σηκώσει τον πράσινο, θανατηφόρο, κρυπτονίτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Τζιν Σίμονς, από το ροκ συγκρότημα των «Kiss» ήταν μεταξύ των πρώτων που επισκέφτηκαν την έκθεση και όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, παραδέχτηκε ότι γίνεται «μανιακός», όταν πρόκειται για κόμικς.

«Οι Έλληνες θεοί της μυθολογίας είναι στην πραγματικότητα παρόμοιοι με τους σύγχρονες υπερήρωες των ΗΠΑ. Η ιδέα του υπερανθρώπου εφευρέθηκε στην Αμερική», δήλωσε.

Η έκθεση που φιλοξενεί τα σκηνικά και τα κοστούμια της ταινίας θα δέχεται επισκέπτες όλο το καλοκαίρι καθώς στις 5 Αυγούστου θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του αντιήρωα «Suicide Squad» (Ομάδα αυτοκτονίας), με πρωταγωνιστές τον Γουίλ Σμιθ, την Μάργκοτ Ρόμπι και τον Τζάρεντ Λέτο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!