Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017


Φωτογραφίες – ντοκουμέντο από το τρομοκρατικό χτύπημα στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αμέσως μετά την επίθεση που έγινε το απόγευμα της 25ης Μαΐου του 2017, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Στα καρέ, που δημοσιεύουν οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Ελευθερία του Τύπου», αναδεικνύουν την επικινδυνότητα της ανάφλεξης που προκάλεσε το τρομοδέμα και το πόσο τυχερός ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος γλίτωσε με κάποια σοβαρά τραύματα στο πόδι, στην κοιλιά, στο στήθος και τα μάτια.
Ο τρομοφάκελος που έσκασε στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου διακρίνεται σαν χαρτοπόλεμος στο εσωτερικό του οχήματος.

Πάνω σε κολλητική ταινία αυτών των κομματιών χαρτιού, σύμφωνα με το εργαστήριο DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, και σε ανάμιξη βιολογικών υλικών, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ταυτίστηκε ο «κύριος γενετικός τύπος ατόμου» που εντοπίστηκε πάνω σε πειστήρια που είχε στην κατοχή του ο 29χρονος Κώστας Γιαγτζόγλου, αλλά σε αντίστοιχο DNA, το οποίο διαχωρίστηκε σε έναν από τους 8 τρομοφακέλους, οι οποίοι εντοπίστηκαν την 20η Μαρτίου 2017 στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής και είχαν ως παραλήπτες πρόσωπα ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών.

Τα γυαλιά ηλίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ματιών και οι φακοί τους πρέπει να διαθέτουν επαρκή ικανότητα να φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου.
Δύο ειδικοί από τη Βραζιλία γράφουν στο περιοδικό Biomedical Engineering OnLine ότι τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αλλάζουν περίπου κάθε δύο χρόνια, εφόσον φοριούνται για δύο ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο. Κι αυτό διότι η προστατευτική τους δράση έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα κατά της UV που διαθέτουν οι φακοί των γυαλιών και όσο πιο κατακόρυφα πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου τόσο ταχύτερη είναι η γήρανση των γυαλιών.
Η φθορά των φίλτρων έχει ως συνέπεια να διαπερνά ολοένα και περισσότερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από τα γυαλιά, προκαλώντας μικροφθορές στα μάτια οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων οφθαλμοπαθειών, όπως είναι το πτερύγιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
«Η υγεία των ματιών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και περισσότερο στις νότιες χώρες όπου τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πολύ υψηλά το καλοκαίρι», δήλωσε η Liliane Ventura, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο São Carlos School of Engineering, του Πανεπιστημίου Σάο Πάουλο.
Το ειδικό τεστ κόπωσης των γυαλιών
Όπως εξήγησε η Ventura, η ανθεκτικότητα των φίλτρων των γυαλιών ηλίου στην υπεριώδη ακτινοβολία ελέγχεται με ειδικό τεστ κοπώσεως, το οποίο είναι κοινό σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.
Το τεστ γίνεται σε εξομοιωτή ηλίου στον οποίο εκτίθενται τα φίλτρα των γυαλιών ηλίου επί 50 ώρες συνεχώς, από απόσταση 30 εκατοστών από την πηγή του φωτός. Η πηγή αυτή είναι μία λάμπα των 450 W (ozone-free xenon arc lamp). Η έκθεση σε αυτή τη λάμπα ισοδυναμεί με έκθεση των γυαλιών σε δύο ημέρες στο φυσικό περιβάλλον όταν είναι καλοκαίρι ή τέσσερις μέρες όταν είναι χειμώνας.
Πενήντα ώρες έκθεσης στην λάμπα των 450 W ήλιο ισοδυναμεί με 23,5 ώρες έκθεσης στον ήλιο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι πρέπει να αντικαθιστούν τα γυαλιά ηλίου τους κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι έκαναν την παραδοχή ότι φοριούνται για δύο ώρες την ημέρα. Σε χώρες που έχουν μικρότερη ηλιακή έκθεση τα γυαλιά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός της ισοδυναμίας του προσομοιωτή στο φυσικό φως είναι μια εκτίμηση διότι όταν ένα άτομο φοράει γυαλιά ηλίου, οι φακοί δεν είναι πάντα άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο, όπως συμβαίνει όταν φοριούνται σε κάθετη θέση.
Τέλος, οι υπολογισμοί των δύο ειδικών έδειξαν ότι το παρόν τεστ κοπώσεως των γυαλιών είναι αναποτελεσματικό και πρέπει να επαναξιολογηθεί.
Κι όμως... αυτές οι φωτογραφίες είναι από τη Συρία
«Τελικά επισκέφθηκα τη Συρία μετά από σχεδόν 10 εβδομάδες αναμονής για την έκδοση βίζας και είναι πολύ διαφορετική από αυτό που περιγράφουν τα ΜΜΕ», λέει Christian Lindgr.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως ήταν ελεύθερος να περπατήσει σε διάφορες πόλεις και πως είδε λιγότερες καταστροφές απ' ότι περίμενε. Βέβαια οι πόλεις που επισκέφθηκε είναι «φιλικές» προς τον Άσαντ και παραμένουν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, που σημαίνει ότι δεν γνώρισαν και τη σφοδρότητα του εμφυλίου.
Το boredpanda παρουσιάζει τις φωτογραφίες του νεαρού ταξιδιώτη
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf48694ca3__880.jpg
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf41eab9ff__880.jpg
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf4a678dc2__880.jpg
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf62a8a573__880.jpg
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf50419bb7__880.jpg
   I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf68c71dcf__880.jpg
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf4d17f17d__880.jpg
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf7d474240__880.jpg
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59fafe7347ade__880.jpg
 I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf77632706__880.jpg
I-Just-returned-from-a-10day-trip-to-Syria-as-a-tourist-And-its-very-different-from-what-media-tells-us-59faf8f3c7779__880.jpg

Έξι προσωπικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι είσαι χαρισματικός
Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο κι όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω σου; Μιλάς και όλοι σταματούν για να σε ακούσουν; Μάλλον είσαι από τους λίγους τυχερούς που έχουν το... χάρισμα!
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο εντόπισαν τα έξι χαρακτηριστικά προσωπικότητας που έχουν οι χαρισματικοί άνθρωποι.
Αυτά είναι:
1. Έχουν «παρουσία» σε ένα δωμάτιο
2. Έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τους ανθρώπους
3. Ξέρουν να ηγούνται
4. Κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα
5. Χαμογελούν συχνά
6. Τα πάνε καλά με όλους
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα έξι χαρακτηριστικά ύστερα από έρευνες με 1.000 ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους εαυτούς τους με βάση τις ιδιότητες που αποδίδονται παραδοσιακά στους χαρισματικούς ανθρώπους.
Η έρευνα έδειξε ότι δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη χαρισματική προσωπικότητα: Η ικανότητα ηγεσίας και η ευχάριστη και προσιτή προσωπικότητα.
Η αεροπορική που αντί για βαλίτσες ζυγίζει... επιβάτες
Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair έχει ξεκινήσει να ζυγίζει τους επιβάτες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι. Η εταιρεία έχει ήδη ζυγίσει 180 επιβάτες αυτή την εβδομάδα και χρειάζεται περίπου 2.000 για να αποκτήσει μια «εικόνα» του βάρους που μεταφέρει ένα αεροπλάνο.
Ο λόγος; Η εταιρεία θέλει να ανανεώσει τα στοιχεία για το μέσο βάρος κάθε επιβάτη για να είναι όσο πιο ακριβής γίνεται στις προβλέψεις καυσίμων και φορτίων, ειδικά τώρα που διευρύνει τα δρομολόγιά της.
«Η Finnair έχει πολύ ισχυρή κουλτούρα στην ασφάλεια. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τα καλύτερα δυνατά στοιχεία για να μετρήσουν την απόδοση του αεροσκάφους» αναφέρει η ανακοίνωση της αεροπορικής.
Η έρευνα θα συνεχιστεί έως την άνοιξη του 2018, καθώς η εταιρεία θέλει να συγκεντρώσει στοιχεία από επιβάτες που ταξιδεύουν χειμώνα (κι άρα ντύνονται πιο βαριά) αλλά και από επιβάτες που ταξιδεύουν άνοιξη (κι άρα με ελαφρύτερα ρούχα).
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!