Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τα "5 στάδια του θανάτου" εμπεριέχονται στο μοντέλο της ψυχιάτρου Elisabeth Kübler-Ross και σχετίζονται με τις 5 φάσεις από τις οποίες διέρχεται ένας άνθρωπος μέχρι να αποδεχθεί το θάνατο. Αναφέρονται κυρίως στα άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια τελικού σταδίου, αλλά από τα ίδια στάδια μπορεί να περάσει και κάποιος συγγενής ή άτομο του περιβάλλοντος του ασθενούς.

Οι φάσεις αυτές περιγράφηκαν για πρώτη φορά to 1969 στο βιβλίο της Kübler-Ross "On Death and Dying" και έκτοτε καθιερώθηκαν ως τα «πέντε στάδια του θανάτου».

Το πρώτο στάδιο που περιέγραψε η Kübler-Ross είναι αυτό της άρνησης.

Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής συνειδητά ή ασυνείδητα αρνείται να αποδεχθεί την κατάστασή του και να πιστέψει πως αυτό το γεγονός συμβαίνει στον ίδιο. Καταβάλλεται από μεγάλη ανησυχία και άγχος και συλλογίζεται όλα αυτά που θα αφήσει πίσω του. Συνήθως αυτό το στάδιο πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση· ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καθηλώνονται και δεν περνούν στα επόμενα στάδια.

Χαρακτηριστικές αντιδράσεις: «Αποκλείεται, δεν είναι αλήθεια» ή «Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε μένα».

Ακολουθεί το στάδιο του θυμού και της οργής.

Εδώ, πλέον το άτομο συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να αρνείται πλέον την πραγματικότητα. Εμφανίζεται έντονος θυμός που παίρνει πολλές μορφές και κατευθύνεται προς οποιοδήποτε πρόσωπο: τον εαυτό, τους συγγενείς, το Θεό, τους γιατρούς και νοσηλευτές, την ίδια την ασθένεια. Μπορεί χαρακτηριστικά να ακουστεί «Δεν πρόλαβα ακόμα να ζήσω», «Είναι άδικο, γιατί να συμβαίνει σε μένα», «Γιατί μου το κάνεις αυτό...» (...Θεέ, εαυτέ, γιατρέ, ή όποιον θεωρεί υπεύθυνο της κατάστασης).

Έπεται το στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής έχει επίγνωση ότι ο θάνατος παραμονεύει. Νιώθει έντονο άγχος και προσπαθεί να «ανταλλάξει» οτιδήποτε, συνήθως δύναμη ή χρήματα, με λίγο περισσότερο χρόνο ζωής. Σχετίζεται με την πεποίθηση πως όταν κάποιος πράττει σωστά πρέπει να ανταμείβεται· συνδέεται επίσης με την προσπάθεια του ασθενούς να διατηρήσει τον έλεγχο και την αίσθηση παντοδυναμίας του. Χαρακτηριστική αντίδραση: «Θα αλλάξω, απλώς άσε με να ζήσω λίγο ακόμη».

Το τέταρτο στάδιο είναι αυτό της κατάθλιψης.

Ο ασθενής αρχίζει να συνειδητοποιεί την ακρίβεια του θανάτου. Παρουσιάζει έντονη θλίψη, απόσυρση, απώλεια ενέργειας, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο και πιθανώς αυτοκτονικές τάσεις. Παραμένει σιωπηλός, αρνείται επισκέψεις και περνά το χρόνο του κλαίγοντας και θρηνώντας. Είναι ένας τρόπος να αποσυνδεθεί από ό,τι αγαπάει. Είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτά τα συναισθήματα γιατί δείχνουν πως αρχίζει να αποδέχεται το θάνατο. Είναι πιθανό να ειπωθεί: «Δεν υπάρχει πλέον ελπίδα», «Το μόνο που μου έμεινε είναι να πεθάνω».

Το τελευταίο στάδιο είναι η αποδοχή.

Το άτομο βιώνει μια συχνά κουρασμένη ηρεμία, καθώς συνειδητοποιεί και αποδέχεται ότι θα πεθάνει. Το στάδιο είναι σχεδόν άδειο από συναισθήματα. Συνήθως, ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση του πάσχοντος. Ένα άτομο που πεθαίνει μπορεί να μπει σε αυτό το στάδιο πολύ πριν τους δικούς του ανθρώπους. Ο πάσχων αναφέρει φράσεις όπως «Όλα στο τέλος θα πάνε καλά».

Η Kübler-Ross τόνισε πως το άτομο δεν είναι απαραίτητο να περάσει από όλα τα στάδια και με την ίδια σειρά. Επίσης, δεν βιώνουν όλοι οι ασθενείς τα παραπάνω στάδια, αν και συνήθως ένα άτομο θα περάσει από δύο εξ αυτών. Επιπλέον, τα στάδια εφαρμόστηκαν και σε άλλου είδους απώλειες, εκτός από το θάνατο, όπως το διαζύγιο, η απώλεια της εργασίας, η στειρότητα, ο εθισμός στα ναρκωτικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

DiMatteo, M.R. & Martin, L.R. (2011). Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας, Ασθένειες τελικού σταδίου, απώλειες και πένθος (σελ.705-707). Εκδόσεις πεδίο, Αθήνα.
Kübler-Ross, E. (1969). On Death and Dying. New York: Macmillan.

ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΠΘ


Τα παραμυθένια κοραλλιογενή νησιά είναι πολύ εντυπωσιακά, αλλά πώς σχηματίστηκαν εκεί στη μέση του ωκεανού;
Βαθιά κάτω από τον ασβεστόλιθο των κοραλλιογενών νησιών κρύβεται το μυστικό της προέλευσής τους. Εκεί υπάρχουν ανενεργά ηφαίστεια, βυθισμένα στη θάλασσα εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Όταν ένα θαλάσσιο ηφαίστειο δεν είναι πλέον ενεργό, οι πλαγιές του προσφέρουν μια φιλόξενη περιοχή, που προσκαλεί τα μικρά ζωντανά κοράλλια να εγκατασταθούν μόνιμα και να χτίσουν αποικίες.
Με την πάροδο του χρόνου, οι αποικίες των κοραλλιών αναπτύσσονται και δημιουργείται ένας ολόκληρος κοραλλιογενής ύφαλος.
Ταυτόχρονα, το νεκρό ηφαίστειο βυθίζεται βαθμιαία κάτω από την επίδραση του βάρους του. Αυτό όμως γίνεται σε πιο αργό ρυθμό από ό,τι τα κοράλλια αναπτύσσονται προς τα επάνω.
Στο τέλος, σχηματίζεται ένα «δαχτυλίδι» –η ονομαζόμενη ατόλη– εκεί όπου βρισκόταν το χείλος του κρατήρα, πριν το ηφαίστειο εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.
Στη μέση υπάρχει μια ρηχή λιμνοθάλασσα, που συχνά περιβάλλεται από προσχώσεις άμμου. Αυτές σταθεροποιούνται από διάφορες μορφές χλωρίδας.
Οι κοραλλιογενείς ατόλες συχνά απλώνονται η μια μετά την άλλη, σαν πέρλες σ’ ένα μαργαριταρένιο κολιέ.
Αυτό συμβαίνει όταν τα νησιά έχουν σχηματιστεί πάνω μια σειρά από ηφαίστεια, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά μήκος μιας ηφαιστειακής γραμμής στον ωκεάνιο φλοιό.
Ένα καλό παράδειγμα είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα Μαλδίβες, στον Ινδικό ωκεανό, που περιλαμβάνει πάνω από 1.000 κοραλλιογενείς ατόλες.
Το ψηλότερο σημείο τους είναι μόλις 2,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

http://peiraxtiri.gr
Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα!




















http://www.alexiptoto.com
Σχετικά με τη μπύρα και το κρασί, οι περισσότεροι γνωρίζουν μονάχα ποια είναι η αγαπημένη τους ετικέτα και σε ποια βινερία θα βρουν το μπουκάλι της καλύτερης εσοδείας του αγαπημένου τους κρασιού...


Για τα πιο δημοφιλή όμως αλκοολούχα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν είναι ευρέως γνωστά ή ακόμα και αν είναι γνωστά, φαινομενικά δεν δείχνουν να ενδιαφέρουν τόσο πολύ. Και όμως, πάντα καλό είναι να γνωρίζουμε μέχρι που φτάνουν τα πλεονεκτήματα του κρασιού, που αρχίζουν τα μειονεκτήματα της μπύρας και ποια χώρα βγάζει τον καλύτερο ζύθο και οι αμπελώνες ποιου τόπου χαρίζουν κρασί αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Η κατανάλωση αλκοόλ και ο κόσμος

Η νόμιμη ηλικία για την κατανάλωση αλκοόλ ποικίλει από χώρα σε χώρα. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, το όριο ηλικίας είναι τα 16 χρόνια, στον Καναδά τα 18, στην Ασία τα 20 και στις ΗΠΑ τα 21. Οι τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας ανά κεφάλι, είναι η Τσεχία, η Ιρλανδία και η Γερμανία. Οι τρεις δε χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελβετία και οι 3 πρώτες χώρες στην παραγωγή της μπύρας είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η Γερμανία ωστόσο, έχει τις περισσότερες ζυθοποιίες στον κόσμο, που φτάνουν τις 1.200, με τις ΗΠΑ να έχουν συνολικά μόνο 350. Τέλος, οι τρεις χώρες μεγαλύτερες παραγωγοί κρασιού είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Η καλύτερη μπύρα

Ο τίτλος της καλύτερης μπύρας είναι φυσικά δύσκολο να αποδοθεί σε μια χώρα καθώς είναι πολλές εκείνες που σθεναρά και δικαίως διεκδικούν τον τίτλο. Το European Beer Star αποδίδεται στη μπύρα βάση της γεύσης και της ποιότητας αυτής. Τα τελευταία αποτελέσματα ανέδειξαν νικήτρια χώρα στην κατηγορία της επιλογής των καταναλωτών τις ΗΠΑ, ενώ το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο στην ίδια κατηγορία πήγαν στη Γερμανία.

Η χειρότερη μπύρα

Σε έρευνα σχετική με τη χειρότερη μπύρα του κόσμου, που διεξήχθη σε πάνω από 80 χώρες και 2.000 άτομα, τα αποτελέσματα βγάζουν άκρως ενδιαφέροντα πορίσματα. Στην κύρια ερώτηση «ποια είναι η χώρα με τη χειρότερη μπύρα» την πρώτη θέση στην κατάταξη πήραν οι ΗΠΑ, με την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ιταλία να ακολουθούν. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ έλαβαν εύσημα για 50 από τις ετικέτες τους.

Περίεργες μπύρες

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός όσων προτιμούν την μπύρα, αυξάνει την πίεση στις εταιρείες παραγωγής για καινοτομία στον τομέα της μπύρας. Μερικές φορές, ο ανταγωνισμός κάνει τις εταιρείες να ξεφεύγουν από τα λογικά όρια και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι μια μπύρα από την Καμπότζη της Αφρικής. Η μπύρα λέγεται Tarantula Brandy και περιέχει στη σύστασή της ένα λικέρ από ρύζι, αρωματισμένο από νεκρές ταραντούλες! Ακόμα ένα παράδειγμα «παράξενης» μπύρας είναι η Kwispelbier, η οποία παράγεται σε μια μικρή ζυθοποιία της Ολλανδίας, διαφημίζεται ως η μπύρα για τον «καλύτερό σας φίλο» και ουσιαστικά πρόκειται για μια μπύρα χωρίς αλκοόλ, σχεδιασμένη για σκυλιά!

Τα μειονεκτήματα της μπύρας

Πάρα τους εκατομμύρια θαυμαστές της μπύρας, το ποτό έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα και πρώτο και κύριο αυτών είναι η «μπυροκοιλιά» που προκαλεί η εκτεταμένη κατανάλωσή της. Εκτός αυτού, η μπύρα περιέχει συστατικά που διεγείρουν την έκκριση του γαστρικού υγρού του στομάχου, το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει καούρες. Η άκριτη κατανάλωση μπύρας μπορεί επίσης να προκαλέσει υπέρταση αλλά και αφυδάτωση, ακόμα και αν οι περισσότεροι την πίνουν για να «ξεδιψάσουν».
Επιπλέον, η χρόνια και συχνή κατανάλωση της μπύρας –όπως και κάθε είδους αλκοόλ- δύναται να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι. Τέλος, το μεγαλύτερο αρνητικό της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι η επίδραση στην συμπεριφορά στο τιμόνι, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας τα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων που είναι αποτέλεσμα μεθυσμένης οδήγησης.

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό

Οι μελέτες που αποδεικνύουν το καλό που κάνει το κόκκινο κρασί στην καρδιά είναι ουκ ολίγες. Αυτή η θετική δράση του κρασιού αποδίδεται στα φλαβονοειδή που έρχονται από τη φλούδα και τη σάρκα των σταφυλιών και έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά και τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει πως το κόκκινο κρασί αναχαιτίζει την εξέλιξη όγκων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καρκίνων, ενώ βοηθάει στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Τέλος, όπως σε κάθε περίπτωση, όσο καλό και να μας κάνει το κρασί, θέλει και αυτό το μέτρο του. Δυο ποτήρια κρασί την ημέρα για τους άντρες και ένα ποτήρι για τις γυναίκες είναι η ιδανική ποσότητα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Καλύτερες περιοχές παραγωγής κρασιού

Η περιοχή του κόσμου που ευθύνεται για το καλύτερο κρασί είναι το Bordeaux της Γαλλίας και εκεί θα βρείτε 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα από αμπελώνες της καλύτερης ποιότητας. Το Bordeaux παράγει κάθε χρόνο μέχρι και 960 εκατομμύρια μπουκάλια κρασί, κυμαινόμενα από το πιο απλό καθημερινό κρασί μέχρι κρασί της καλύτερης ποιότητας του οποίου το ένα μπουκάλι μπορεί να πωληθεί για δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, μας αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής δεν είναι… κατανοητή από όλους. Υπάρχει μία μικρή μερίδα ανθρώπων που δεν αισθάνονται απολύτως τίποτα όταν ακούν μουσική.
Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πραγματοποίησαν ένα πείραμα και ανακάλυψαν πως το 5% όσων συμμετείχαν σε αυτό δεν ένιωθαν κανένα συναίσθημα στο άκουσμα μουσικής. Ούτε χαρά, ούτε συγκίνηση, ούτε στεναχώρια. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται «μουσική ανηδονία» και είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη απόλαυσης και αδιαφορία για την ομορφιά της μουσικής.
Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μία «γενική» ανηδονία, είναι όμως η πρώτη φορά που μία έρευνα εντοπίζει μία τέτοια μορφή ανηδονίας απέναντι στην μουσική. Το ποσοστό μάλιστα των ατόμων που «πάσχει» από αυτήν, εκτιμάται ότι αγγίζει το 3%.
Η μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος των συγκεκριμένων ανθρώπων (που είναι υγιής) δεν αντιδρά στα όποια μουσικά ερεθίσματα με την ίδια ικανότητα απόλαυσης, όπως συμβαίνει στους περισσότερους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Josep Marco-Pallares με την ομάδα του, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Current Βiology» αφού πειραματίστηκαν με 30 εθελοντές χωρισμένους σε τρεις ομάδες. Οι εθελοντές πέρασαν κάποια test ακρόασης μουσικής όπου καταγράφονταν οι δείκτες της συναισθηματικής αντίδρασής τους. Ακόμη, συμμετείχαν σε ένα test που κατέγραφε πόση ντοπαμίνη παρήγαγαν τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένοι από τους εθελοντές δεν ένιωθαν καμία ευχαρίστηση ακούγοντας μουσική και δεν αντιδρούσαν καθόλου στους ήχους της. Οι ίδιοι όμως άνθρωποι είχαν φυσιολογικές αντιδράσεις σε διάφορα άλλα πράγματα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Όπως δήλωσε και ο Josep Marco-Pallares «…ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικός για να κατανοήσουμε τη νευρωνική βάση της μουσικής, δηλαδή να καταλάβουμε πώς μια σειρά από νότες μεταφράζεται σε συναισθήματα».
Οι ερευνητές για την ώρα δεν μπορούν να κατανοήσουν την αιτία που προκαλεί την «μουσική ανηδονία» αλλά είναι κάτι που θα το διερευνήσουν στο μέλλον.
echoes.gr
Τέσσερα νέα παιδιά από την Κατερίνη που αγαπούν τα ταξίδια και την περιπέτεια, ξεκινούν την Πρωτομαγιά ένα ταξίδι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Στόχος τους να κάνουν τον γύρο της Ελλάδας σε 13 ημέρες και σκοπός τους να αναδείξουν τις ομορφιές της χώρας μας μέσω διαδικτύου.
Το σχέδιο είναι έτοιμο: Για τις μετακινήσεις τους από πόλη σε πόλη θα χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο και λεωφορείο, θα προτιμήσουν μηχανάκι για να κινούνται με άνεση στα νησιά, θα μπουν σε αεροπλάνο για να μεταβούν γρήγορα στην Κρήτη ενώ θα… βασιστούν στα πόδια και στις αντοχές τους για να ανέβουν στον Μύτικα του Ολύμπου. Συνολικά θα διανύσουν 4.200 χιλιόμετρα και θα επισκεφτούν 62 πόλεις.
Ο γύρος της Ελλάδας θα έχει ως αφετηρία την Κατερίνη με επόμενη στάση τη Θεσσαλονίκη. Χαλκιδική, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορμένιο, Κομοτηνή, Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα οι επόμενοι σταθμοί των τεσσάρων νεαρών. Από το νησί των Φαιάκων θα επιστρέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Πελοπόννησο για να περάσουν από Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο και να καταλήξουν στην Αθήνα. Επόμενη στάση η Κρήτη και η Σαντορίνη, ο Πειραιάς και ανεβαίνοντας πάλι προς το Βορρά, η Χαλκίδα, η Λαμία, ο Βόλος, η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. Ο τερματισμός του ταξιδιού θα γίνει στον Όλυμπο.
Οι τέσσερις φίλοι που αποφάσισαν να ζήσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία είναι οι 25χρονοι Γιώργος Παπαδόπουλος, Νίκος Πανίδης, Χριστόφορος Αμανατίδης και Πάρης Παρασκευαΐδης. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπαδόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η πρώτη φορά που 'έπεσε' η σχετική ιδέα ήταν πριν από δύο - τρία χρόνια μετά από ξενύχτι όταν βρισκόμασταν, τέσσερις φίλοι, μέσα σε ένα μικρό αυτοκινητάκι. Τότε, σε ένα κλίμα ευχάριστης διάθεσης κάποιος από εμάς 'πέταξε' την ιδέα να κάνουμε τον γύρο της Ελλάδας και, γιατί όχι, και του κόσμου".
Απαντώντας στην ερώτηση «πώς θα γίνει όλο αυτό το ταξίδι μέσα σε 13 μέρες;» εξήγησε πως «αν υπήρχε χρόνος ενός μήνα, το ταξίδι δεν θα είχε νόημα» και συνέχισε διευκρινίζοντας πως το πρόγραμμα είναι καθορισμένο με απόκλιση μισάωρου. «Θα περνάμε από πέντε πόλεις κάθε μέρα βιαστικά, θα 'τραβάμε' πλάνα και θα ξέρουμε ακριβώς πού θα πάμε, ποια πλάνα θα τραβήξουμε και ποιες αποστάσεις θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διανύσουμε».
Φυσικά μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού το video αλλά και οι φωτογραφίες από τις ομορφιές της χώρας μας θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Για την ώρα οι προετοιμασίες συνεχίζονται ώστε την πρώτη του Μάη, οι τέσσερις φίλοι να είναι πανέτοιμοι για αναχώρηση.
Πάντως η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική αφού όπως λέει ο Γιώργος Παπαδόπουλος: «Κάποιοι μας προσφέρουν διαμονή σε ξενοδοχείο, κάποιοι προσφέρονται να μας πληρώσουν τα εισιτήρια στο καράβι και κάποιοι τρίτοι μας σταματάνε στο δρόμο και μας ζητούν να συμμετέχουν και αυτοί στο ταξίδι. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόμασταν λεωφορείο!»
Αν θέλετε να ενημερωθείτε για την προσπάθεια των παιδιών δεν έχετε παρά να το κάνετε μέσω της σελίδας τους στο facebook.
echoes.gr
Τα ραγδαία άλματα της τεχνολογίας μας επηρεάζουν καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Επηρεάζουν τη μνήμη μας, την ποιότητα του ύπνου μας, την ικανότητα συγκέντρωσης και γενικά μας "προτρέπουν" να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε διαφορετικά.
Οι απόψεις των επιστημόνων διχασμένες καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν την ικανότητα της τεχνολογίας να απελευθερώνει το μυαλό μας και να οργανώνει προς το καλύτερο τη ζωή μας, ενώ άλλοι εκφράζουν την ανησυχία ότι μας στερεί την δημιουργικότητα, μας αποσπά την προσοχή και γενικά μας κάνει ανυπόμονους.
Η τηλεόραση, παιδί της τεχνολογίας, καθορίζει τις πιθανότητες που έχουμε να ονειρευόμαστε σε ασπρόμαυρα μονοπάτια ή να βλέπουμε και έγχρωμα όνειρα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dundee της Σκωτίας μετά από μελέτη διαπίστωσαν ότι περισσότερες πιθανότητες να έχουν όνειρα με χρώματα, είναι όσοι είχαν μεγαλώσει σε σπίτια που διέθεταν έγχρωμη τηλεόραση.
Το περιοδικό Computers and Human Behavior, σε άρθρο του παρουσίασε μελέτη στην οποία το 89% από τους 290 που συμμετείχαν, άκουγαν τουλάχιστον δύο φορές τη δόνηση του κινητού τους…και ας ήταν κλειστό.
Ο ύπνος αγκαλιά με laptop και gadgets, πολλές φορές μπερδεύει τον εγκέφαλο που πιστεύοντας ότι είναι ακόμα ημέρα, αποσυντονίζει το βιολογικό μας ρολόι ενώ ο φωτισμός από τις συσκευές μειώνει τις ορμόνες που παράγονται στον ύπνο μας .
Οι ώρες και η ενέργεια που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο μας βοηθάει να γινόμαστε περισσότερο δημιουργικοί, μας προκαλεί θετικά συναισθήματα και την διάθεση να μοιραζόμαστε τις απόψεις και τις γνώσεις μας.
Στην απέναντι όχθη, το αίσθημα του εκνευρισμού και της ανεπάρκειας, προκαλεί άγχος και στρες όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
echoes.gr
Στις 22 Μαρτίου του 1982 ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

238-Ο Γορδιανός Α' και ο γιος του Γορδιανός Β' ανακηρύσσονται Ρωμαίοι Αυτοκράτορες.

871-Ο Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ ηττάται από τους Δανούς στη μάχη του Μέρτον.

1622-Η Σφαγή του Τζέιμσταουν: Ινδιάνοι σκοτώνουν στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια 347 Άγγλους αποίκους, το ένα τρίτο του πληθυσμού της αποικίας.

1821-Οι Γρηγοράκηδες μαζί με άλλους οπλαρχηγούς της Ανατολικής Μάνης, τον Π. Κοσονάκο, Ι. Κατσούλη κ.ά. ύψωσαν στο Μαραθονήσι - Γύθειο την σημαία της Επανάστασης έχοντας προηγουμένως συγκροτήσει ένοπλα σώματα.

1919-Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα.

1945-Με προτροπή του τότε Βασιλέως της Αιγύπτου Φαρούκ συστήνεται στο Κάϊρο από επτά Αραβικές χώρες ο Αραβικός Σύνδεσμος.

1960-Οι Άρθουρ Σόλου και Τσαρλς Τάουνς πατεντάρουν το λέιζερ

1993-Η εταιρία Intel βγάζει στην αγορά τον πρώτο μικροεπεξεργαστή Pentium.

http://www.enikos.gr 

ΑΓΓΛΙΑ

31η αγωνιστική της Premier League και τα φώτα συγκεντρώνονται το μεσημέρι, 14.45 μ.μ, του Σαββάτου στο Stamford Bridge για το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Chelsea και Arsenal. Δυο σοβαρές απουσίες για τον Mourinho που δεν μπορεί να υπολογίζει τους Willan και Ramirez ενώ ανάλογα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Wenger με τις απουσίες των Ramsey, Ozil και Wilshire.Ο αγώνας έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Αλσατό που συμπληρώνει 1000 παιχνίδια στον πάγκο των κανονιέρηδων, εκεί που κάθισε για πρώτη φορά το 1996. Έκτοτε μετράει τρεις κατακτήσεις της Premier League, 4 FA Cup , 15 προκρίσεις στους ομίλους του Champions League και συνεχίζει με κίνητρο πάντα το επόμενο παιχνίδι, όπως λέει ο ίδιος. Η φορμαρισμένη Liverpool λογικά δεν θα έχει προβλήματα στο Cardiff, Σάββατο 17.00, ελπίζοντας σε μια βολική ισοπαλία στο ντέρμπι του Λονδίνου. Την ίδια ώρα η Manchester City υποδέχεται την ουραγό Fulham με μοναδικό στόχο τους τρεις βαθμούς που θα της διατηρήσουν το βαθμολογικό πλεονέκτημα που έχει αφού μπορεί να βρίσκεται 6 βαθμούς πίσω από την κορυφή αλλά έχει τρεις αγώνες λιγότερους.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 14.45, CHELSEA ARSENAL

ΙΣΠΑΝΙΑ

Όταν στην Ισπανία υπάρχει Clasico τα πάντα περιφέρονται γύρω από αυτό. Τα τελευταία χρόνια βέβαια οι αναμετρήσεις των δυο ομάδων είναι  συχνές  λόγω Champions league και Copa del Rey αλλά αυτό δεν μειώνει ούτε τη σημασία τους ούτε και τη δίψα των φιλάθλων για παιχνίδια αυτού του επιπέδου. Αυτή τη φορά το πάνω χέρι φαίνεται να το έχει η Real που εμφανίζεται πιο σταθερή σε απόδοση κι έχει επιπλέον και τον αέρα των 4 πόντων σε αντίθεση με τους ασταθείς Καταλανούς που ουσιαστικά παίζουν με την πλάτη στον τοίχο και μόνο για τη νίκη, όχι βέβαια ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έπαιζαν για άλλο αποτέλεσμα. Για τα στατιστικά των El Clasico έχουμε αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις και είναι αναρίθμητα αφού οι Ισπανοί είναι λάτρεις και αυθεντίες στην ανακάλυψη και του πιο απίθανου ρεκόρ. Η ουσία όμως αυτού του αγώνα είναι ότι η Real με νίκη ουσιαστικά βγάζει εκτός διεκδίκησης τη Barcelona,η  ισοπαλία αφήνει ανοικτά μέτωπα ενώ νίκη της Barca βάζει πάλι φωτιά στην κορυφή. Ευνοημένη από οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα είναι η Atletico που ταξιδεύει στη Σεβίλλη για να αντιμετωπίσει την ουραγό Betis, Κυριακή 18.00, εφόσον περάσει με νίκη που είναι και το πιο πιθανό.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΉ 22.00 REAL MADRID BARCELONA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ημέρα στέψης ( ;) για τη Bayern σε περίπτωση που καταφέρει να περάσει νικηφόρα από τη μαχητική Mainz, Σάββατο 16.30, εννιά αγωνιστικές πριν το τέλος. Για να συμβεί αυτό βέβαια πρέπει να σκοντάψουν αρχικά η Dortmund στο Hannover96 και η Schalke που φιλοξενεί την Braunschweig. Αυτά βέβαια μικρή σημασία έχουν για τους Βαυαρούς που ούτως ή άλλως έχουν κλειδώσει τον τίτλο εδώ και καιρό. Από τα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζει το ντέρμπι της ουράς Stuttgart-Hamburg, δυο ιστορικές ομάδες με τίτλους και διακρίσεις στην πολύχρονη ιστορία τους που μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού στη Bundesliga 2.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 16.30 STUTTGAT HAMBURG

ΙΤΑΛΙΑ

Η μάχη ανάμεσα στους δυο χαμένους του Europa League, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής του Campionato. Την Κυριακή 19.30, η Napoli υποδέχεται στο San Paolo τη Fiorentina σε ένα ματς που οι φιλοξενούμενοι καίγονται σαφώς περισσότερο για τους βαθμούς της νίκης που θα τους κρατήσουν μέσα στις προνομιούχες  θέσεις. Η Juventus περνά στην πορεία της για τον τίτλο από την έδρα της ουραγού Catania και η Roma δοκιμάζεται στην Βερόνα απέναντι στην Chievo που καίγεται για βαθμούς. Τέλος την Κυριακή 21.45, έχουμε ένα ντέρμπι «φανέλας» ανάμεσα σε Lazio και Milan που βαθμολογικά κυνηγούν χίμαιρες έχοντας μείνει πολύ πίσω από τη διεκδίκηση μιας θέσης που οδηγεί στα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 19.30 NAPOLI FIORENTINA


ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!!
Η επική πρόκριση της Βασιλείας στους οκτώ του Europa League, κόντρα στη Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, σε συνδυασμό με τον αναπάντεχο, όπως είχε εξελιχθεί το πρώτο παιχνίδι, αποκλεισμό του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περιέπλεξαν την κατάσταση αναφορικά με τη 12η θέση της βαθμολογίας της UEFA.

Τη συγκεκριμένη θέση κατέχει επί του παρόντος η Ελλάδα, αλλά έχει μείνει χωρίς ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε αντίθεση με τους 13ους Ελβετούς.

Η Βασιλεία έκανε ένα θαύμα, καθώς έμεινε με δέκα παίκτες στο 9', δέχτηκε γκολ από τη Σάλτσμπουργκ και γύρισε εκτός έδρας το παιχνίδι, κερδίζοντας με 2-1, κόντρα σε μια ομάδα που μετρούσε 18 σερί αγώνες αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις.

Αν η Βασιλεία προκριθεί στους 4 του θεσμού και σημειώσει συνολικά σε τέσσερα παιχνίδια (με την προϋπόθεση ότι προκρίνεται), δύο νίκες, τότε η Ελβετία προσπερνά την Ελλάδα, με τους βαθμούς-μπόνους της πρόκρισης.

Αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς καν τους αγώνες των ημιτελικών, αν η Βασιλεία κερδίσει μέσα-έξω τον αντίπαλό της στα προημιτελικά.

Για την Ελλάδα υπάρχει το "παράθυρο" της 13ης θέσης, που θα στείλει τον πρωταθλητή της στους ομίλους, αν ο κάτοχος του φετινού Champions League έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στην επόμενη διοργάνωση από το εγχώριο πρωτάθλημα.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τουλάχιστον δύο από τις οκτώ ομάδες των οκτώ και συγκεκριμένα, για τις Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν οι μπλε κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο και τερματίσουν τέταρτοι στην Premier League, ενδεχόμενο όχι απίθανο, αφού οι Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ καραδοκούν, ο πρωταθλητής Ελλάδας της σεζόν 2015/16 θα δώσει προκριματικούς αγώνες για την είσοδό του στους χρυσοφόρους ομίλους.

Το ίδιο εξυπακούεται και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που διαφορετικά δε θα βγει καν στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά, ενώ εξασφαλισμένη δεν μπορεί να θεωρείται και η ντεφορμέ Ντόρτμουντ των πολλών τραυματισμών.

Η κλήρωση του Champions League στις 13:00 στη Νιόν της Ελβετίας και εκείνη του Europa League μία ώρα αργότερα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση, η νίκη της Βασιλείας την Πέμπτη αύξησε τη διαφορά Ελβετίας και Ελλάδας για την ερχόμενη σεζόν, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της χώρας μας για την ευρωπαϊκή της εκπροσώπηση τη σεζόν 2016/17.
news.gr
Χωρίς να το γνωρίζετε, εφαρμόζετε καθημερινά τουλάχιστον 4 από τις 8 συνήθειες που ακολουθούν, «προκαλώντας» βλάβες στο σώμα σας.

Δείτε ποιες είναι αναλυτικά, προκειμένου να είτε να τις σταματήσετε τελείως είτε να τις περιορίσετε κατά το δυνατό!

Κοιμάστε πάρα πολύ

Το ιδανικό είναι να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες κάθε μέρα. Λιγότερες ώρες δεν αρκούν για να ξεκουραστείτε σωστά, ενώ περισσότερες είναι δυνατόν να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη ή παχυσαρκίας.

Πίνετε πάνω από 2 ποτά την ημέρα

Όπως έχει προκύψει από έρευνες, όσοι άντρες καταναλώνουν πάνω από 3-4 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε στόμα και λαιμό.
Παράλληλα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κίρρωση του ήπατος και υπέρταση.

Βλέπετε πολλή τηλεόραση

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως οι ενήλικες που περνούν περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα καθισμένοι σε μια καρέκλα ή τον καναπέ, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα 3 ετών, εν αντιθέσει με εκείνους που κάθονται σαφώς λιγότερες ώρες ανά ημέρα. 

Δεν βγαίνετε από το σπίτι

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μειωμένη έκθεση στο ήλιο προκαλεί πτώση των επιπέδων της βιταμίνης D. Συνήθη συμπτώματα είναι το έντονο και χωρίς λόγο αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη και πόνοι σε όλο το σώμα.

Κάνετε υπερβολική γυμναστική

Η καθημερινή άσκηση υψηλής έντασης, «ρίχνει» το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα να γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε ασθένειες. Η «συνέπεια» αυτή της γυμναστικής, μάλιστα, φαίνεται να διαρκεί μέχρι και 72 ώρες αργότερα.

Φοράτε λάθος παπούτσια

Τα παπούτσια χαμηλής ποιότητας, που δεν προσφέρουν επαρκή στήριξη, έχουν συνέπειες σε όλο το σώμα, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν σε βάθος χρόνου. Επενδύστε σε ένα ζευγάρι καλά παπούτσια και φοράτε τις γόβες σας και τα σκαρπίνια σας μόνο για λίγες ώρες.

Δεν… τεντώνεστε
Πριν την πρωινή σας γυμναστική μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε τις απαραίτητες διατάσεις. Έτσι μειώνετε τις πιθανότητες να τραυματιστείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ, εκτός αυτού, το πρωινό stretching ξυπνάει το σώμα, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την ευλυγισία.

Πίνετε μεγάλες ποσότητες καφέ

Μπορεί να σας «γεμίζει» με δύναμη και ενέργεια, ωστόσο είναι δυνατόν αν σας προκαλέσει ταχυκαρδία. Παράλληλα, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως οι άντρες που καταναλώνουν πάνω από 28 κούπες καφέ την εβδομάδα αυξάνουν κατά 56% τις πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε ασθένεια.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!