Παρόμοιο μοτίβο δραστηριότητας όπως αυτό των ονείρων, εμφανίζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε ένα «ταξίδι» με ψυχεδελικά ναρκωτικά, όπως το LSD και τα μαγικά μανιτάρια.
Οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, όμως ελάχιστα είναι γνωστά για το τι συμβαίνει στη φυσιολογία του εγκεφάλου.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Brain Mapping, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις στον εγκέφαλο της ψιλοκυβίνης, της ψυχεδελικής ουσίας που περιέχουν τα «μαγικά» μανιτάρια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από εγκεφαλογραφήματα εθελοντών στους οποίους είχε γίνει ένεση με την ουσία αυτή.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Enzo Tagliazucchi, από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Γερμανίας σημείωσε πως "Ένας καλός τρόπος για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, είναι να διαταραχθεί το σύστημα με ένα συγκεκριμένο και καινούριο τρόπο.
Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά κάνουν ακριβώς αυτό, με αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρά εργαλεία για να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν η συνείδηση είναι βαθύτατα τροποποιημένη".
Τα «μαγικά» μανιτάρια φυτρώνουν μόνα τους σε όλο τον κόσμο και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους αρχαίους χρόνους για θρησκευτικές τελετές, αλλά και για αναψυχή.
Βρετανοί ερευνητές διερευνούν τις δυνατότητες της ψιλοκυβίνης να ανακουφίσει σοβαρές μορφές κατάθλιψης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, και πειράματα σε πρώιμα στάδια έδωσαν ήδη, κάποια θετικά αποτελέσματα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν θετικά αποτελέσματα σε δοκιμές με MDMA, μια καθαρή μορφή του «έκσταση», στη θεραπεία μετα-τραυματικού στρες.
Κατάσταση ονείρουΟι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ψυχεδελικά φάρμακα συχνά αναφέρονται σε «διευρυμένη συνείδηση», ζωηρή φαντασία και κατάσταση ονείρου.
Για τη διερεύνηση της βιολογικής βάσης αυτών των εμπειριών, η ομάδα του δρ. Tagliazucchi ανέλυσε στοιχεία απεικόνισης του εγκεφάλου από 15 εθελοντές οι οποίοι έλαβαν ενδοφλεβίως ψιλοκυβίνη, και υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).
Κατά την εξέταση με ψιλοκυβίνη ή με εικονικό φάρμακο οι ερευνητές παρατήρησαν διακυμάνσεις των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, που παρακολουθούν τα επίπεδα δραστηριότητας στον εγκέφαλο.
Διαπίστωσαν ότι με την ψιλοκυβίνη, η δραστηριότητα στο πιο πρωτόγονο δίκτυο του εγκεφάλου, που συνδέεται με την συναισθηματική σκέψη έγινε πιο έντονη, με πολλά τμήματα του δικτύου - όπως ο ιππόκαμπος και ο πρόσθιος φλοιός – να είναι ενεργά την ίδια στιγμή, όπως συμβαίνει όταν οι άνθρωποι ονειρεύονται.
Διαπίστωσαν επίσης ότι οι εθελοντές με την ψιλοκυβίνη είχαν πιο αποσπασματικές και ασυντόνιστες δραστηριότητες στο δίκτυο του εγκεφάλου που συνδέεται με υψηλού επιπέδου σκέψεις.
«Οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν τη λήψη ψιλοκυβίνης, όπως την δημιουργία μας ονειρικής κατάστασης και για πρώτη φορά τα ευρήματά μας, έδειξαν τη φυσιολογία της εμπειρίας αυτής στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Ρόμπιν Carhart-Harris του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος εργάστηκε επίσης για η μελέτη.
Και πρόσθεσε: «Γοητεύτηκα από τις ομοιότητες μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε μια ψυχεδελικό κατάσταση και της εγκεφαλικής δραστηριότητας του ονείρου κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδίως τη στιγμή που και οι δύο δραστηριότητες αφορούν τις πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα και τη μνήμη».
ΠΗΓΗ:
iatronet.gr