Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Το πανάρχαιο έθιμο το μαγιάτικου στεφανιού
Η άνοιξη είναι η αναγέννηση της φύσης, ίσως το πιο όμορφο στάδιο στον ετήσιο κύκλο που κάνει η φύση. Ο Μάιος είναι ο τελευταίος της μήνας και ο κόσμος τον αγαπά διπλά. Και γιατί είναι το επιστέγασμα της άνοιξης, αλλά και γιατί είναι κάτι σαν «γέφυρα» για το καλοκαίρι.
Η πρωτομαγιά εκτός από εργατική εορτή έχει και έθιμα. Ένα από αυτά, το μαγιάτικο στεφάνι είναι πανάρχαιο και οι ρίζες του βρίσκονται στην ιερή πομπή των Ανθεστηρίων , όταν οι αρχαίοι Αθηναίοι βάδιζαν προς τον Παρθενώνα κρατώντας λουλούδια.
Στα Θαργήλια πάλι, που πήραν το όνομα τους από τον μήνα Θαργηλίωνα, τον αντίστοιχο Μάη δηλαδή, γιορταζόταν η επιστροφή της Περσεφόνης από τον Άδη, με τον κόσμο να κρατά κλαδιά με καρπούς, πάνω στο οπόίο και βασίζεται περισσότερο το σημερινό έθιμο.
Με τους αιώνες να περνούν, κάθε περιοχή πρόσθετε και κάτι δικό της στο έθιμο. Στην Μικρά Ασία για παράδειγμα, το στεφάνι δεν είχε μόνο λουλούδια αλλά και σκόρδο για το «κακό μάτι» καθώς και ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Αν θέλετε να τηρήσετε κατά γράμμα το έθιμο, το σωστό είναι να φτιάξετε μόνοι σας το στεφάνι. Κι αυτό γιατί χρειάζεται η επαφή με την φύση. Η άνοιξη τελειώνει και είναι η καλύτερη ευκαιρία να βρεθείτε δίπλα της.

 
Ο αναρχικός διαρρήκτης που έκλεβε μόνο πλούσιους
Αρχές 20ου αιώνα, μια σειρά κλοπών στο Παρίσι αναγκάζει την Αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες και τους ένστολους στο δρόμο. Η βία στο Παρίσι υπήρχε και πριν, αλλά είναι η πρώτη φορά που στόχος είναι μόνο η καλή κοινωνία του Παρισίου και οι Αρχές δείχνουν περισσότερο ζήλο
Ο δράστης είναι ο Αλεξαντρ Μαριούς Ζακόμπ, δηλωμένος αναρχικός, με έντονη πολιτικη δράση, λήστευε μόνο πλούσιους, δικαστές, αστυνομικούς και κληρικούς. Στη διάρκεια της καριέρας του σημείωσε 150 ληστείες καταγεγραμμένες από τις αρχές, ενώ όλες του οι ληστείες χαρακτηρίζονταν από χιούμορ και εφευρητικότητα.
Ξεκινήσε 20 χρονών, με ληστειά σε κατάστημα με πολύτιμους λίθους στη Μασσαλία, ενώ ο δεύτερος στόχος του ήταν το καζίνο του Μόντε Κάρλο. Προσποιείται τον επιληπτικό και αποσπά τεράστια ποσά από τα τραπέζια, χωρίς να τον καταλάβει κανείς.
Συλλαμβάνεται πείθει τον δικαστή ότι πάσχει από νοητική στέρηση, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε άσυλο. Από εκεί δραπευτεύει και συνεχίζει τη δράση του, δημιουργόντας ολόκληρη ομάδα ληστών. Ληστεύει όλες τι σιδηροδρομικές αποστολές, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στις κυριακάτικες ληστείες σε σπίτια ιερέων. Πάντα πίσω του αφήνει σημειώματα, αμφισβητόντας την εξουσία.
Αρχίζει και ενοχλεί τις αρχές και φεύγει για λιγο στην επαρχία. Πριν χτυπήσει κάποιο στόχο, φρόντιζε να μάθει πως αποκτήθηκε η περιουσία, οικογενειακή κατάσταση, ενώ μιλούσε πάντα με το υπηρετικό προσωπικό, προσποιούμενος ότι αναζητά εργασία. Χρησιμοποιούσε τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα και ήταν πάντα μπροστά από την Αστυνομία. Πόλλα από τα χρήματα που κέρδιζε τα έδινε για εκδίδονται εφημερίδες με αναρχικό περιεχόμενο.
Το 1903 όμως σε μια ληστεία σκοτώνεται ένας αστυνομικός και τότε σχεδόν όλη η Γαλλία τον κυνηγάει. Συλλαμβάνεται, οδηγείται στο δικαστήριο, αρνείται να απολογηθεί, και πριν του ανακοινωθεί η ποινή του, παίρνει το λόγο και δηλώνει: “Εάν υπάρχει κλεψιά είναι διότι υπάρχει πλεόνασμα απ’ τη μια πλευρά και φτώχεια απ’ την άλλη· διότι τα πάντα ανήκουν μόνο σε λίγους.Ο αγώνας θα εξαφανιστεί μόνο όταν οι άνθρωποι θα μοιράζονται την ευτυχία και τη λύπη τους, τον κόπο και τον πλούτο τους, όταν όλα θα ανήκουν σ’ όλους”.
Τον στέλνουν στις χειρότερες φυλακές, με καταναγκαστικά έργα. Δεν πτοείται, διαβάζει νομικά βιβλία, και κατορθώνει να μειώσει την ποινή του. Αποφυλακίζεται και ενώ συνεχίζει τη πολιτική του δράση, αποσύρεται από τον κόσμο της παρανομίας.
Γνωστός για το χιούμορ του, αλλά στη προσωπική του ζωή πάσχει από κατάθλιψη. Τα χρήματα δεν υπάρχουν πια, απομονώνεται και το 1954 αυτοκτονεί με ενδοφλέβια ένεση.
 
Τα 10 πιο όμορφα λουλούδια στον κόσμο
Τα λουλούδια είναι πανέμορφα έτσι κι αλλιώς. Δύσκολα θα βρεις ένα λουλούδι που θα το χαρακτηρίσεις άσχημο. Τα λουλούδια είναι η ζωγραφιά και η τέλεια πινελιά της φύσης.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει παντού, κάποια λουλούδια είναι πιο όμορφα από τα άλλα . και τα παρακάτω είναι τα 10 πιο όμορφα λουλούδια στον κόσμο, σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου.
Ντάλια
Η Ντάλια βρίσκεται κυρίως στην Αμερική, σε χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία. Είναι θαμνώδες φυτό και πήρε το όνομά της από τον βοτανολόγο Άντερς Νταλ. Υπάρχουν περίπου 30 είδη και είναι το εθνικό φυτό του Μεξικού.
Δικέντρα η «Ματωμένη καρδια»
Έχουν πάρει το όνομά τους από το σχήμα τους. Είναι παραμυθένια και συναντώνται πολύ συχνά σε σκιερούς κήπους από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο.
Άνθος Κερασιάς
Όταν η άνοιξη έρχεται στην Ιαπωνία, το χρώμα από τα άνθη της κερασιάς κατακλύζει την φύση. Πολλά φεστιβάλ τα χρησιμοποιούν για να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης. Τα βρίσκουμε κυρίως στην Ασία αλλά και στην βόρειο Αμερική.
Τουλίπα
Το εθνικό φυτό της Ολλανδίας, που πρώτη φορά καλλιεργήθηκε στο Ιράν, είναι πασίγνωστο και πανέμορφο. Πάντως λόγω των αποικιών η καλλιέργειά του έχει φτάσει μέχρι και την Νότια Αφρική.
Τριαντάφυλλο
Το πιο ρομαντικό φυτό στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει από την 10αδα. Η μυρωδιά το, το έντονό χρώμα του και η σημασία που το συνοδεύει το έχουν κάνει το πρώτο φυτό που έρχεται στο μυαλό της πλειοψηφίας τον ανθρώπων.  Ξεκίνησε από την Ασία, αλλά πλέον βρίσκεται σε όλον τον κόσμο.
Κάννα
Το Κάννα είναι μια μίξη 19 ειδών λουλουδιού. Πολλοί το ταυτίζουν με τον κρίνο, ωστόσο δεν είναι.. Πιο κοντά βρίσκεται στην οικογένεια λουλουδιών Zingiberales.
Παπαρούνα της Ανατολής
Αν και η παπαρούνα έχει δαιμονοποιηθεί, δεν παύει όμως να είναι ένα πανέμορφο λουλούδι. Η παπαρούνα της Ανατολής, δεν είναι και τόσο ανατολικά, αφού βρίσκεται στην Τουρκία, στα βουνά του Καυκάσου.
Κρίνος της Κοιλάδας
Ένα ντελικάτο και φινετσάτο λουλούδι, ο κρίνος της κοιλάδας έχει δώσει τροφή σε δεκάδες θρύλους. Ένας αυτούς είναι εκείνος της Παναγίας, της οποίας τα δάκρυα μπροστά στον σταυρό, μετατράπηκαν σε κρίνους της κοιλάδας.
Άσπρο Lotus
Λέγεται αλλιώς το Αιγύπτιο λευκό νερόκρινο καθώς και Τίγρης Lotus. Το βρίσκουμε την νότια Ασία και στην ανατολική Αφρική. Τα φύλλα του και ο τρόπος που ανοίγουν είναι μοναδικά.
Πλουμέρια
Για πολλούς το πιο όμορφο λουλούδι στον κόσμο. Έχει την πιο γλυκιά μυρωδιά του πλανήτη, με το άρωμα να μην είναι τόσο δυνατό, αλλά τόσο όσο πρέπει για να σε κερδίσει. Δεν θα σταματάτε να το μυρίζετε βασικά.

 
Πως να ξεχωρίσεις τον τσιγκούνη στη ταβέρνα
Γνώριμη φιγούρα σε μια παρέα. Πάντα όταν βγαίνει μεγάλη παρέα για φαγητό, θα υπάρχει στη σύνθεσή της, και ένας που τα χρήματα στη τσέπη του, βγαίνουν δυσκολότερα.
Όχι επειδή δεν τα έχει, προφανώς και σε όλους έχουν υπάρξει στιγμές που δεν έχουμε ούτε ευρώ στο πορτοφόλι, αλλά επειδή δεν νιώθει καλά όταν ξοδεύει, ενώ μπορεί να το αποφύγει. Ο γνωστός σε όλους μας τσιγκούνης.
Δείτε σημάδια που θα σε κάνουν να προβλέψεις, ποιος θα δυσκολευτεί περισσότερο, όταν θα έρθει ο λογαριασμός:
Ποτέ δεν έχει μικρά χαρτονομίσματα ή κέρματα.
"Έχω μόνο 50ευρο". Το ΑΤΜ του δεν βγάζει ποτέ 20ευρα, οι περιπτεράδες δεν του χαλάνε ποτέ λεφτά, ενώ είναι τόσο large, που τα κέρματα που παίρνει για ρέστα, τα δίνει για αγαθοεργίες. Και άλλες χίλιες δικαιολογίες, αρκεί να μη χρειαστεί να χαλάσει το 50ευρό του. Έχω φίλο που έσπασε το ρεκόρ, και βγήκε 4 φορές με το ίδιο 50ευρο και δεν πλήρωσε σε καμία από τις εξόδους του.
Πάντα έχει φάει πριν συναντηθείτε.
Εναλλακτική δικαιολογία, "κάτι με πείραξε από το πρωί και το στομάχι μου είναι χάλια". Εσύ θα τον συμπονέσεις, και έτσι παρότι οι τηγανητές πατάτες αναστέναξαν στη στοματική του κοιλότητα, δεν θα τον βάλεις να πληρώσει, την ώρα του λογαριασμού.
Θα απαξιώσει το μενού από το πρώτο δευτερόλεπτο.
"Εδώ έπαθε δηλητηρίαση ο κολλητός μου". Κλασική ατάκα τσιγκούνη, που θα βγάλει σκάρτο, ότι έχει πάνω από 4 ευρώ τη μερίδα. Και έτσι καταλήγεις να τρως το ψωμί που έφεραν στην αρχή. Εντελώς τυχαία, το γλυκάκι που φέρνουν για κέρασμα, είναι πάντα πεντανόστιμο, και το καταβροχθίζει, πριν πιάσεις το πηρούνι.<
/p>
Δεν θα πιει γιατί μέθυσε χθες...
Όταν θα έρθει ο λογαριασμός θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το αλκοόλ, καθώς όπως ανέφερε πριν κάτσει καν, χθες ήπιε πάρα πολύ και σήμερα δεν θέλει ούτε να μυρίσει αλκοόλ.

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!