Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Πώς θα προστατευτούμε από τα κουνούπιαΜετά τις κατσαρίδες, τα κουνούπια είναι μακράν το πιο μισητό έντομο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε τώρα που όπως φαίνεται ξεκινούν σιγά σιγά τις επιθέσεις τους;

Τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια από το σούρουπο έως την αυγή σε θαμνώδεις περιοχές και κοντά σε λιμνάζοντα νερά. «Μια σημαντική αιτία που τα κουνούπια γίνονται περισσότερα στους κήπους ή στις βεράντες είναι η ύπαρξη στάσιμων νερών. Γι αυτό το λόγο, ειδικά αν έχουμε γκαζόν, προσέχουμε να μην λιμνάζει το νερό. Στη βεράντα, να αδειάζουμε το νερό από τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες. Έτσι, περιορίζουμε τα κουνούπια, ενώ με τη χρήση συγκεκριμένων φυτών, τα απωθούμε» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γεωπόνος Νίκος Θυμάκης.

Συγκεκριμένα, λέει, «από τα αρωματικά φυτά, αυτά που απωθούν κουνούπια είναι ο Βασιλικός, το Μελισσόχορτο, η Μέντα και η Αρμπαρόρριζα. Τα 3 πρώτα θέλουν νερό κάθε μέρα, αλλά επαναλαμβάνουμε, προσέχουμε να μην ενροκρατεί το μέρος». Ένα άλλο φυτό που απωθεί τα κουνούπια είναι ο κατηφές, με την άσχημη μυρωδιά του. «Τέλος, αν υπάρχει η δυνατότητα να βρούμε σιτρονέλλα, μη λησμονήσουμε να την βάλουμε σε ευήλια θέση», επισημαίνει ο κ. Θυμάκης.

Εκτός από τα εντομοκτόνα χώρου και τα εντομοαπωθητικά σώματος τα οποία πωλούνται στο εμπόριο, μπορεί κανείς να δημιουργήσει αντικουνουπική προστασία στο σπίτι του και στο σώμα του χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά. Η μίξη του ελαίου του ευκαλύπτου που έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες με έλαιο λεμονιού αποτελεί ένα από τα παραδείγματα. Μπορεί κανείς να το απλώσει στο σώμα του χωρίς να φοβάται παρενέργειες. Ίδιες ιδιότητες έχει και το έλαιο της μέντας το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο σώμα ή να ψεκαστεί στο χώρο. Η έντονη μυρωδιά του σκόρδου, το καθιστά επίσης ένα πρώτης τάξης φυσικό εντομοαπωθητικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στο σώμα είτε στο χώρο. Αρκεί πρώτα να βραστεί λιωμένο σε νερό.
10 πράγματα που μάθαμε για τον Κιμ Γιονγκ Ουν από τους συμμαθητές του
Λίγα είναι γνωστά για την προσωπική ζωή, πολύ λιγότερο την παιδική ηλικία του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αλλά σε ένα μεγάλο ντοκιμαντέρ του PBS για τη Βόρειο Κορέα, ένας πρώην συμμαθητής του έδωσε κάποιες πληροφορίες για το πώς μεγάλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ, στην εφηβεία του φοίτησε στο ελβετικό σχολείο Liebefeld Steinhölzli Schule.
Ζούσε σε ένα διαμέρισμα μέσα στην πρεσβεία της Β.Κορέας.
Είχε εμμονή με το μπάσκετ! Ο τότε 17χρονος Κιμ ασχολούνταν συνεχώς με το μπάσκετ και τους Chicago Bulls γεμίζοντας ολόκληρο το δωμάτιό του με αφίσες. Φορούσε πάντα φόρμες, κυρίως Nike!
Επειδή θα ήταν καλύτερα να σπουδάσει στο σχολείο ως ένας κανονικός μαθητής και όχι ως ο γιος του ηγέτη της Β. Κορέας, η οικογένειά του θεώρησε ο Κιμ έπρεπε να ήταν εγγεγραμμένος με το όνομα Pak Un λέγοντας πως είναι γιος Κορεάτη διπλωμάτη.

Ο Κιμ ήταν κοινωνικά απροσάρμοστος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κορίτσια.
Όταν δεν παρακολουθούσε μπάσκετ, έβλεπε συνήθως ταινίες δράσης (αγαπημένες του ήταν εκείνες με τον Τσάκι Τσαν) και έπαιζε PlayStation! Το κρυφό του ταλέντο, είναι εξαιρετικός σκιτσογράφος.
Χρησιμοποιούσε τους ανθρώπους. Πάντα, υπήρχαν Κορεάτες που... φερόντουσαν ως υπάλληλοί του, σωματοφύλακες ή βοηθοί για τον Κιμ. Αν δε μπορούσε να δει έναν αγώνα κάποιος θα του το έγραφε στο βίντεο. Αυτό φαινόταν πολύ περίεργο στους άλλους, όπως είπαν κάποιοι συμμαθητές του σε βρετανική εφημερίδα.

Ο Κιμ, παρότι είχε εντολές να μην λέει πως ο πατέρας του ήταν ηγέτης της Βόρειας Κορέας, κατά καιρούς το αποκάλυπτε σε διάφορα άτομα. Τα περισσότερα δεν τον πίστευαν.
Ο Joao Micaelo, φίλος του από το σχολείο θυμάται πως από τότε ήταν σκληρός και απότομος όταν είχε εξουσία στα χέρια του. Μια φορά στο σπίτι του, οι υπηρέτες του σέρβιραν κρύα μακαρόνια και τότε ποιος είδε τον Κιμ και δεν τον φοβήθηκε.
 Αναφέρεται ότι τρελαινόταν τόσο για το ελβετικό τυρί που αργότερα έστειλε τους προσωπικούς του σεφ σε ελβετική σχολή μαγειρικής για να μάθουν να φτιάχνουν το Emmental που είχε απολαύσει ενώ ήταν φοιτητής.
Πριν τελειώσει η τελευταία του χρονιά, ο Κιμ έφυγε και δεν ξαναγύρισε ποτέ. "Εξαφανίστηκε ξαφνικά!" είπε ο Micaelo.

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!