Τρίτη 17 Μαΐου 2022

 

Ο νέος πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα λέει ότι η χώρα διανύει την τελευταία ημέρα επάρκειας βενζίνης καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ranil Wickremesinghe είπε ότι το έθνος χρειάζεται επειγόντως 75 εκατομμύρια δολάρια (60,8 εκατομμύρια £) σε ξένο νόμισμα τις επόμενες ημέρες για να πληρώσει για βασικές εισαγωγές. Είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να τυπώσει χρήματα για να πληρώσει τους κρατικούς μισθούς.

Ο κ. Wickremesinghe είπε επίσης ότι η κρατική Sri Lankan Airlines ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθεί.

«Έχουμε ξεμείνει από βενζίνη… Προς το παρόν, έχουμε αποθέματα βενζίνης μόνο για μια μέρα», είπε ο Ranil Wickremesinghe τη Δευτέρα σε μια ομιλία του προς το έθνος, καθώς η χώρα υποφέρει από ελλείψεις καυσίμων και φαρμάκων.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι που έχει περάσει ποτέ αυτή η χώρα», είπε η Minelle Fernandez του Al Jazeera, αναφέροντας από την πρωτεύουσα Κολόμπο. «Προφανώς αυτό επηρεάζει όλους τους παράγοντες της ζωής, όχι μόνο τον βιομηχανικό τομέα και τον μεταποιητικό τομέα, αλλά και την καθημερινή ζωή, τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο – κάθε πτυχή που μπορείτε να σκεφτείτε, όπως το πείτε».

«Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα. Συνεχίσαμε να καθησυχαζόμασταν από διαδοχικούς πολιτικούς και αυτό δεν βοήθησε, καθώς οι άνθρωποι είχαν σχεδόν μια ψευδή αίσθηση αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα ήταν καλά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι αποστολές βενζίνης και ντίζελ με χρήση πιστωτικής γραμμής με την Ινδία θα μπορούσαν να παρέχουν προμήθειες καυσίμων τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο Wickremesinghe είπε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να τυπώσει χρήματα για να βοηθήσει στην κάλυψη των μισθών και άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Παρά τη δική μου επιθυμία, είμαι υποχρεωμένος να επιτρέψω την εκτύπωση χρημάτων για να πληρώσω τους υπαλλήλους του κρατικού τομέα και να πληρώσω για βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η εκτύπωση χρημάτων οδηγεί σε υποτίμηση της ρουπίας», είπε.

 

Η ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να χρησιμοποιεί υποκλαπείσες συνομιλίες που προέρχονται από παρακολουθήσεις δυτικών πρεσβειών στην Τουρκία σε βάρος πολιτικών της αντιπάλων στο εσωτερικό.

Όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το έγκυρο Nordic Monitor που υπογράφεται από τον Abdullah Bozkurt που ζει στη Στοκχόλμη

Η κλιμάκωση της διεισδυτικής συλλογής πληροφοριών που απευθύνεται ειδικά στις δυτικές πρεσβείες και η στενή παρακολούθηση Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών στην Άγκυρα επιβεβαιώθηκε δημόσια από τον Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu στις 11 Μαΐου.

Μιλώντας σε ομάδα υποστηρικτών στην επαρχία Aydın, ο Soylu ανέφερε αποσπάσματα από το αντίγραφο του μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών σε μια δυτική πρεσβεία. Δεν είπε πώς έλαβε τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν στην πρεσβεία κεκλεισμένων των θυρών. Είναι πιθανό η υπηρεσία πληροφοριών να χάκαρε το τηλέφωνο ενός από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση ή πληροφοριοδότη εντός της πρεσβείας.

Η αποκάλυψη επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία, η μεγαλύτερη υπηρεσία συγκέντρωσης πληροφοριών στην Τουρκία, η οποία λειτουργεί υπό την επίβλεψη του υπουργού Εσωτερικών, κατάφερε να ακούσει τη συνάντηση μεταξύ ξένων διπλωματών και πολιτικών της αντιπολίτευσης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Αν και ο Σοϊλού κατηγόρησε το CHP ότι συναντήθηκε με δυτικούς διπλωμάτες για να συζητήσουν την εσωτερική πολιτική, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

«Θα αναφέρω κάθε φράση που είπες. Μίλησες ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσεις το 2023 [εκλογές]. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Çağatay Kılıç», είπε ο Soylu για τη συνάντηση. Ο Kılıç είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου και στο παρελθόν υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ερντογάν.

«Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος [από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης] που θα εκλεγεί [στις επόμενες εκλογές] θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της [αντιπολιτευόμενης] Λαϊκής Συμμαχίας [μπλοκ], για τους [πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης] Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP [φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών]».

Αν και ο Σοϊλού δεν κατονόμασε τη χώρα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ο Σοϊλού, ένας ακροδεξιός πολιτικός που συμμάχησε με την κυβέρνηση Ερντογάν, έχει βάλει στο στόχαστρο δημοσίως εδώ και αρκετό καιρό τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Τουρκία, πλήττοντας συχνά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας.

Η στόχευση ξένων διπλωματών από τον υπουργό Εσωτερικών, έργο του οποίου είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει διπλωματικές αποστολές και ξένους διπλωμάτες στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ξένες πρωτεύουσες που ανησυχούν για την ασφάλεια των ανθρώπων τους στην Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2016, ένας αστυνομικός που απασχολούσε το υπουργείο Εσωτερικών πυροβόλησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην πιο ασφαλή περιοχή της Άγκυρας.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να παίξει βρώμικα και προφανώς αποφάσισε να κάνει μια εσωτερική πολιτική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2023 με την αφήγηση ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τη Δύση, η οποία, κατά την άποψή της, στοχεύει να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν, να εισβάλει Τουρκία, διαμελίστε το και δημιουργήστε μικροσκοπικά ανεξάρτητα κράτη όπως ένα κουρδικό κράτος στο έδαφος της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν από την παρακολούθηση και την επιτήρηση δυτικών πρεσβειών και διπλωματών θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να ενισχύσουν το δηλητηριώδες αντιδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Ερντογάν στοχοποιεί δυτικές πρεσβείες για την εσωτερική πολιτική. Όταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της χώρας δημοσιοποιήθηκε από τους εισαγγελείς τον Δεκέμβριο του 2013, το οποίο ενοχοποιούσε τον Ερντογάν και τα μέλη της οικογένειάς του, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε αμέσως ότι υπήρχε διεθνής συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίχτηκε περαιτέρω από ψέματα και ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Francis J. Ricciardone, ήταν πίσω από αυτό.

Σε μια συντονισμένη εκστρατεία υπό τις εντολές του Ερντογάν, όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα ιστορίες με φωτογραφίες του Ricciardone και ισχυρίστηκαν ότι ο Αμερικανός πρέσβης γνώριζε για τις έρευνες για δωροδοκία και είπε σε μια ομάδα Ευρωπαίων πρεσβευτών σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών ότι ο κόσμος θα μάρτυρες της πτώσης μιας αυτοκρατορίας, μια προφανής αναφορά στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν.

Αποδείχθηκε ότι η ομάδα προπαγάνδας, που προέρχεται κυρίως από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT), μαγείρεψε την ιστορία του Ricciardone που εμπλέκεται σε ένα σχέδιο που επιχειρούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση που φέρεται να αποκαλύφθηκε σε μια μυστική συνάντηση. Την ημέρα που η ιστορία μεταδόθηκε στους τίτλους πέντε φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, ο Ερντογάν ανέφερε την είδηση κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συγκέντρωσης στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας της Σαμψούντας και απείλησε να εκδιώξει τον Ricciardone ως persona non grata.

Η στόχευση του πρεσβευτή των ΗΠΑ βοήθησε τον Ερντογάν να ρίξει το σκηνικό για να κατηγορήσει τη διαφθορά σε μια δυτική συνωμοσία υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, ενώ, στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ίσχυε. Επινόησε επίσης μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην πρόσφατη ιστορία ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ένας Τούρκος ισλαμιστής λόγιος που έχει εμπνεύσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εκπαίδευσης και φιλανθρωπίας, δημιούργησε αυτό που ο Ερντογάν αποκάλεσε μια «παράλληλη δομή» για να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τους πρεσβευτές 10 δυτικών εθνών – ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Σουηδία- οι οποίοι ζήτησαν από κοινού την απελευθέρωση ενός φυλακισμένου φιλάνθρωπου σύμφωνα με μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών του να τους κηρύξει persona non grata και να τους εκδιώξει από την Τουρκία.

«Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει. «Αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Πρέπει να το φροντίσεις αμέσως», του είπα», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του. Η τουρκική κυβέρνηση αργότερα αντέστρεψε τη θέση της αφού ισχυρίστηκε ότι οι πρεσβευτές είχαν αποχωρήσει από την αρχική τους δήλωση, ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε από πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Αν και η απέλαση δεν πραγματοποιήθηκε, ο θόρυβος που προκλήθηκε από την κυβέρνηση βοήθησε να απομακρυνθεί η συζήτηση από τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα και δημιούργησε μια σημαντική απόσπαση της προσοχής από την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής της χώρας.

Παρόμοια κίνητρα έχουν και οι πρόσφατες κατηγορίες του υπουργού Εσωτερικών κατά των δυτικών πρεσβευτών. Θα βοηθήσουν επίσης την κυβέρνηση Ερντογάν να υπονομεύσει την αντιπολίτευση παρουσιάζοντάς τους ως προδότες που συνεργάζονται με αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία.

Πηγή Nordic Monitor

 Μεγάλη αύξηση συμβασιούχων στις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού (apografi.gov.gr). Οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας κάθε μορφής (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι – μισθοδοτούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό, έως μέσω ΕΣΠΑ), στην 9ετία 2013 – 2022 έχουν αυξηθεί κατά 158%, ανεβαίνοντας από τους 56.002 τον Φεβρουάριο του 2013, στους 144.512 τον Φεβρουάριο του 2022 (οπότε είναι και η τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων της «Απογραφής»).

Ειδικότερα, σε ανάλυση των στοιχείων του Μητρώου, προκύπτει ότι υπάρχει σταδιακή αύξηση των συμβασιούχων στο δημόσιο κάθε έτος. Ο παρακάτω πίνακας συντάχθηκε με μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο κάθε έτους:

Έτος – Αριθμός Συμβασιούχων

2013 – 56.002
2014 – 60.756
2015 – 63.255
2016 – 68.350
2017 – 72.765
2018 – 81.440
2019 – 94.961
2020 – 100.510
2021 – 133.005
2022 – 144.512

=> Αύξηση 158% σε 9 έτη!

Με δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι σήμερα ανέρχονται σε 144.512 σε σύνολο 709.930 υπαλλήλων (μόνιμων και μη), συμπεραίνεται ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν το 1 / 5 του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στο παρελθόν αποτελούσαν ένα ποσοστό μικρότερο του 10%.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των υπαλλήλων, αυτή η αύξηση του μεγέθους των συμβασιούχων τεκμηριώνει την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (και) στον ελληνικό δημόσιο τομέα, αλλά και μια «εκ των έσω» υπονόμευση των μόνιμων και σταθερών εργασιακών σχέσεων.

Άλλωστε, στη διάρκεια της ίδιας 9ετίας οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι –εκτός νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου- σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της «Απογραφής», από 624.453 τον Φεβρουάριο του 2013, έχουν μειωθεί σήμερα σε 565.418 υπαλλήλους. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά περίπου 59.035 οι εργαζόμενοι, μέγεθος που ισοδυναμεί με μια ποσοστιαία μείωση της τάξης του 9,5%.

Η ραγδαία αύξηση των συμβασιούχων με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μονίμων υπαλλήλων, έρχεται να επιβεβαιώσει εκτός από τα παραπάνω και το γεγονός ότι το Κράτος έρχεται να επιλέξει για την κάλυψη πάγιων και σταθερών αναγκών των υπηρεσιών του, εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα και χαμηλότερους μισθούς.

 Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν θα εγκρίνει την ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ξεκαθάρισε επίσης πως οι διπλωμάτες από τις δυο σκανδιναβικές χώρες δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Άγκυρα ώστε να πείσουν την Τουρκία να εγκρίνει το αίτημά τους για να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε επισήμως σήμερα την απόφαση της Στοκχόλμης να καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο επιβεβαίωσε ότι το Όσλο θα αιτηθεί την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Τουρκία εξέπληξε την προηγούμενη εβδομάδα τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, γνωστοποιώντας ότι δεν βλέπει θετικά τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

«Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν. «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» διερωτήθηκε.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε νωρίτερα ότι διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για συνομιλίες προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.

«Έρχονται για να μας πείσουν; Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πρέπει καν να μπουν στον κόπο», διαμήνυσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν την έκδοση στην Τουρκία 33 ατόμων που η Άγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το PKK και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει σιγουριά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις να υποχωρήσει, καθώς η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ισχυροποιήσει σημαντικά το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.

 Καλπάζουν οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο στην αντλία – Νέα μεγάλη άνοδος για το Brent

Χθες το πετρέλαιο Brent παρά το πτωτικό ξεκίνημα, σημείωσε σημαντική άνοδο και έκλεισε πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι κάτι που έχει να συμβεί από τις 27 Μαρτίου, κάνοντας την κατάσταση στην διεθνή οικονομία ακόμη πιο ζοφερή.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι τιμές στην αντλία συνεχίζουν να καλπάζουν και για πρώτη φορά και επισήμως η μέση τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2,2 ευρώ το λίτρο φέρνοντας σε πραγματική απόγνωση του καταναλωτές.

Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του diesel κίνησης και έχει εδώ και ημέρες σβήσει την επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο που έχει δώσει η Πολιτεία. Την ίδια στιγμή οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μάλλον αδυνατούν να ελέγξουν το κύμα αισχροκέρδειας που αναμφισβήτητα υπάρχει στην ελληνική αγορά, κάνοντας την χώρα μία από τις πλέον ακριβές αγορές της Ευρώπης.

Μάλιστα η κατάσταση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει ενοχλήσει σφόδρα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρείται πιθανό όταν επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να ανακοπεί το κύμα ακρίβειας.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που αναφέρονται στην Κυριακή, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπέρασε τα 2,2 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Η μέση τιμή του diesel κίνησης ήταν χθες στα 1,892 ευρώ το λίτρο, ενώ αν υπολογιστεί και η επιδότηση του κράτους, τότε φτάνει σε πραγματικές συνθήκες τα 2,042 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή της βενζίνης, διαμορφώθηκε στα 2,204 ευρώ το λίτρο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτμος και η Αμοργός, όπου οι τιμές οδεύουν αισίως προς τα 2,7 ευρώ το λίτρο.

Στις διεθνείς αγορές η τιμή το πετρελαίου Brent βρέθηκε στην περιοχή πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι. Αυτό συνέβη αφενός εξαιτίας της πρόθεσης των αρχών στην Κίνα, να άρει τους περιορισμούς στη Σαγκάη των 25 εκατ. κατοίκων που έχει επιβάλλει για τον κορονοϊό από την αρχή του Ιουνίου, επαναφέροντας την αισιοδοξία για ζήτηση πετρελαίου στην μεγαλούπολη της ασιατικής χώρας και αφετέρου στο αναμενόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα με δηλώσεις τους κορυφαίοι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης υποστηρίζουν πως μια συμφωνία για την αναστολή εισαγωγών πετρελαίου από τη Μόσχα θα μπορούσε να σημειωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Το μόνο ίσως θετικό στοιχείο, είναι ότι η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου ανατιμήθηκε και βρέθηκε χθες στο 1,0436 έναντι του δολαρίου.

Στα θετικά νέα της χθεσινής ημέρα η νέα πτώση για την τιμή του φυσικού αερίου που βρίσκεται στα 92,5 ευρώ η μεγαβατώρα, περίπου 5 ευρώ πάνω από όσο ήταν πριν τον πόλεμο.

newsit.gr

 Αζοφστάλ: Τα λεωφορεία με τους ουκρανούς στρατιωτικούς έφτασαν στην φιλορωσική πόλη Νοβοαζόφσκ

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, το οποίο πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα, έφθασαν απόψε στην παραμεθόρια πόλη Νοβοαζόφσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Ορισμένοι από αυτούς απομακρύνθηκαν με φορεία μετά την άφιξη των λεωφορείων από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, είχαν αναχωρήσει από το εργοστάσιο χάλυβα.

Δεν είχε καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στα λεωφορεία, ούτε αν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο Azovstal ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από το Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοβοαζόφσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν κυριαρχήσει σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!