Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Γ
ια τρίτη συνεχή χρονιά, το plug-in hybrid υβριδικό σύστημα κίνησης του BMW i8 θριάμβευσε στην κατηγορία του 1.400-1.800 κ.εκ. στον θεσμό βραβείων International Engine of the Year.

Προσφέρει μέση κατανάλωση 2,1 λίτρα/100 χλμ., εκπομπές CO2 49 γρ./χλμ.

Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει τις δυνατότητες επιδόσεων του τεχνολογικού πακέτου Efficient Dynamics, που από το 2007 αυξάνει σταθερά την οδηγική απόλαυση, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων.

Λίγο που οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής μας αναγκάζουν να πίνουμε συνέχεια νερό, λίγο που η τσέπη μας δεν μας επιτρέπει να αγοράζουμε 4-5 μπουκαλάκια νερό από το περίπτερο σε καθημερινή βάση, όλοι ξαναγεμίζουμε κάποιες φορές το άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού. Το ήξερες όμως ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη υγειά, με τις γυναίκες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι μίας χρήσεως, κοινώς δεν έχουν φτιαχτεί για να γεμίζουν ξανά και ξανά, με τις χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.
Συγκεκριμένα, κάποια από αυτά μπουκάλια μπορεί να περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA) -μια αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή τους και μπορεί να διαταράξει ορισμένες ορμόνες. Μάλιστα, η κορυφαία Βρετανή διατροφολόγος Dr. Marilyn Glenville που ειδικεύεται στην γυναικεία υγεία, ανέφερε στο site Good Housekeeping ότι μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία και να αυξήσουν τον κίνδυνο ορμονικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση και ο καρκίνος του μαστού.
Βέβαια, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για το πώς επηρεάζει η δισφαινόλη Α (BPA) τους ανθρώπους και πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να μιμείται τις ορμόνες και να παρεμβαίνει στο ενδοκρινικό σύστημα των αδένων το οποίο απελευθερώνει ορμόνες στο σώμα. Όπως προτείνουν δε, είναι αναγκαία η περαιτέρω έρευνα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι υπέρμαχοι της ολοκληρωτικής απαγόρευσης της χρήσης της, ισχυρίζονται ότι μπορεί να οφείλεται για την αύξηση της εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού και οι καρδιακές παθήσεις.
Μπορεί τα παραπάνω να επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες, όμως το ξαναγέμισμα των πλαστικών μπουκαλιών νερού κρύβει και άλλους κινδύνους, που επηρεάζουν όλους. Ο λόγος για τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο μπουκάλι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού site Treadmill Reviews, σε εργαστηριακές έρευνες που έγιναν σε μπουκάλια νερού που είχαν χρησιμοποιηθεί για μία εβδομάδα από αθλητές, διαπιστώθηκε ότι ο μέγιστος αριθμός βακτηρίων ξεπέρασε τις 900.000 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά τετραγωνικό εκατοστό κατά μέσο όρο. Κι αν αυτό από μόνο του δεν σου λέει τίποτα, να ξέρεις ότι στο καπάκι της τουαλέτας σου υπάρχουν λιγότερα βακτήρια! Ανησυχητικό είναι επίσης και το γεγονός, ότι 60% των μικροβίων που βρήκαν, μπορούν να σε αρρωστήσουν.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Martin Cooper, επικεφαλής μηχανικός της Motorola πραγματοποίησε την πρώτη κλήση από κινητό (3 Απριλίου 1973). Από τότε έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στα κινητά τα οποία γίνονται όλο και πιο έξυπνα, όμως ένα βασικό χαρακτηριστικό παραμένει ίδιο και αυτό είναι η μπαταρία.

Όπως τότε έτσι και τώρα, η μπαταρία είναι απαραίτητο κομμάτι για την λειτουργία του. Βεβαίως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, το πρώτο κινητό έδινε διάρκεια ομιλίας 30 λεπτών και η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας απαιτούσε 10 ώρες. Σήμερα το κινητό μπορεί να αντέξει μια ή δυο μέρες, ενώ υπάρχει και η γρήγορη φόρτιση.

Τι θα λέγατε όμως για ένα κινητό που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μπαταρία, ή έστω να πραγματοποιεί κάποιες βασικές λειτουργίες όπως οι κλήσεις;

Ερευνητές από το University of Washington στο Seattle, με επικεφαλής τον Vamsi Talla, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα prototype, το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις συλλέγοντας ενέργεια από το περιβάλλον.

“Το κινητό είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινότητά μας. Φανταστείτε να ξεμείνετε από μπαταρία και να μπορείτε ακόμη να στέλνετε μηνύματα και να πραγματοποιείτε κλήσεις”, ανέφερε ο Talla.

Για την δημιουργία του battery-free prototype, η ομάδα των ερευνητών έπρεπε να επανασχεδιάσει τα εσωτερικά κομμάτια από την αρχή έτσι ώστε να καταναλώνουν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας. Για την εξοικονόμηση ενέργειας, το κινητό χρησιμοποιεί αναλογική φωνητική μεταφορά.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκε παλιά τεχνολογία κατασκόπων της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία άκουγε τις ομιλίες αμερικανικής πρεσβείας, μέσω ενός πομπού με συγκεκριμένα ραδιοκύματα.

Αυτό σημαίνει ότι ένας σταθμός βάσης εξακολουθεί να είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του τηλεφώνου χωρίς μπαταρίες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσαν εύκολα να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό και να αυξήσουν σημαντικά το εύρος της διαδικασίας.

Αυτή τη στιγμή το prototype διαθέτει μόνο κουμπιά για κλήσεις και ένα LED light, αλλά η επόμενη έκδοση θα έχει οθόνη E-ink για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και καλύτερη ποιότητα κλήσεων.

ΠΗΓΗ: techblog.gr
Γιατί χαμηλώνουμε την ένταση της μουσικής όταν ψάχνουμε κάτι στο δρόμο;
Σίγουρα σας έχει συμβεί να οδηγείτε και να ακούτε μουσική, αλλά όταν ψάχνετε κάτι στον δρόμο να χαμηλώνετε ασυναίσθητα το ραδιόφωνο. Γιατί το κάνουμε;
Σε έρευνα που έγινε από το Τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαπίστωσαν το εξής: Όταν κάποιος μιλά στο τηλέφωνο ή ακούει μουσική, κατευθύνει όλη του την προσοχή προς αυτό το ερέθισμα "μπλοκάρωντας" έτσι την είσοδο άλλων πληροφοριών στο οπτικοακουστικό τμήμα του εγκεφάλου. Είναι σχεδόν αδύνατο να εστιάσει και σε δεύτερο ερέθισμα. Είναι σαν να σας ζητά ο εγκέφαλός σας να... κλείσετε όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες και ερεθίσματα για να κάνει σωστά τη δουλειά του μιας και έτσι δεν μπορεί να εστιάσει.
Ασυναίσθητα λοιπόν το χέρι σας πάει στο κουμπί του ραδιοφώνου για να βοηθήσει το μυαλό να έχει επαρκή επεξεργαστική δύναμη!

 

Το AdaptIVe, το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο στην Ευρώπη -με ελληνική συμμετοχή- που ασχολείται με την αυτοματοποιημένη οδήγηση, έκανε την Τετάρτη επίδειξη αυτοματοποιημένης οδήγησης με τη χρήση οκτώ επιβατικών αυτοκινήτων διαφορετικής κλάσης και ενός φορτηγού στην περιοχή του Άαχεν της Γερμανίας.

Τα σενάρια δοκιμών περιελάμβαναν αυτοματοποιημένο παρκάρισμα χαμηλής ταχύτητας σε στενούς χώρους και σε πολυώροφα γκαράζ, αστική οδήγηση μέσης ταχύτητας, καθώς και οδήγηση υψηλής ταχύτητας με πάνω από 130 χλμ την ώρα σε αυτοκινητόδρομους.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ήταν ο συντονιστής του τριετούς έργου AdaptIVe, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε με 14,3 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε.

Το ερευνητικό έργο άνοιξε τον δρόμο για ευρείες δοκιμές αυτοματοποιημένης οδήγησης σε συνθήκες πραγματικής κίνησης στην Ευρώπη.

Το AdaptIVe βελτίωσε την αλληλεπίδραση του οδηγού με το όχημα και εστίασε στο αναγκαίο νομικό πλαίσιο για την αυτοματοποιημένη οδήγηση, αυξάνοντας έτσι την αποδοχή αυτών των συστημάτων από τους χρήστες.

Συνολικά, συμμετείχαν 28 εταίροι από οκτώ χώρες της Ευρώπης. Από την Ελλάδα, στο έργο συμμετείχε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ.
Διώξτε τα κουνούπια με φυσικό τρόπο
Σίγουρα το καλοκαίρι είναι απολαυστικό να κάθεσαι στον κήπο ή την βεράντα σουκαι να απολαμβάνεις λίγη δροσιά.
Τι γίνεται όμως όταν στην παρέα σου έρχονται να προστεθούν απρόσκλητοι και ενοχλητικοί επισκέπτες;
Πώς θα προφυλάξετε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας από τα κουνούπια; Φυτεύοντας αντικουνουπικά φυτά!
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν φυτά που λειτουργούν σαν εντομοαπωθητικά και χρησιμοποιούνται σε συγκαλλιέργειες για να προστατεύσουν άλλα φυτά πιο ευαίσθητα στις εισβολές των εντόμων.
Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά φυτά που ενώ είναι απωθητικά για τα κουνούπια είναι πολύ ευχάριστα στους ανθρώπους, είτε για την ομορφιά τους είτε για το άρωμά τους είτε ακόμα και για τη γεύση τους.
Λεβάντα
Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας γύρω γύρω σε όλα τα παράθυρα και κοιμηθείτε ήσυχοι το βράδυ καθώς τα κουνούπια συχαίνονται τη συγκεκριμένη μυρωδιά. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και στο σώμα σας λίγο έλαιο για να μην σας πλησιάσει κανένα κουνούπι.
Μείγμα λεβάντας-ελαιόλαδου
Φτιάξτε ένα πολύ ωραίο και ενυδατικό λάδι για το σώμα αναμειγνύοντας 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ψεκάστε με αυτό το μείγμα το σώμα σας και μείνετε ήσυχοι. Δεν πρόκειται να σας πλησιάσει κουνούπι.
Μείγμα από αιθέρια έλαια
Ανακατέψτε αιθέρια έλαια όπως citronella , λεμονόχορτο και ευκάλυπτο σε ίσες ποσότητες και βάλτε σε διάφορα σημεία του σώματός σας. Και τα τρία αυτά έλαια είναι οι πιο φανατικοί εχθροί των κουνουπιών.
Δενδρολίβανο
Τα κουνούπια λατρεύουν τα μπάρμπεκιου και γι'αυτό μπορεί να αντιμετωπίζετε συχνά πρόβλημα με κουνούπια κάθε φορά που αποφασίζετε να κάνετε μπάρμπεκιου. Το δενδρολίβανο όμως είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των κουνουπιών. Μπορείτε να διώξετε τα κουνούπια πανεύκολα ρίχνοντας μερικά κλωναράκια δενδρολίβανο μέσα στο μπάρμπεκιου. Το φαγητό σας θα νοστιμεύσει και τα κουνούπια θα φύγουν οριστικά.
Καλλιεργείστε εντομοαπωθητικά φυτά
Υπάρχουν κάποια φυτά που διώχνουν τα κουνούπια με την έντονη μυρωδιά τους. Μερικά από αυτά είναι το βάλσαμο, ο δυόσμος και η λεβάντα. Βάλτε μερικά γλαστράκια με αυτά τα φυτά στον κήπο ή τη βεράντα σας και απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά κουνούπια.
Φάτε περισσότερο σκόρδο
Το σκόρδο, αφού μπει στο στομάχι μας καταλήγει στο αίμα και η μυρωδιά του βγαίνει έντονα από τον ιδρώτα σας. Αυτή η μυρωδιά είναι ένα φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Το μόνο αρνητικό είναι πως μπορεί να απωθήσει και τους γύρω σας.

 

Την αιτία για την οποία η νυχτερινή εργασία αυξάνει την πιθανότητα του καρκίνου διερεύνησαν ερευνητές του Fred Hutchinson Cancer Research Center, στο Σηάτλ, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Occupational & Environmental Medicine.
Η νυκτερινή εργασία θεωρείται επιζήμια για την υγεία καθώς αρκετές μελέτες την έχουν συσχετίσει με τον καρκίνο. Αλλά μεγάλο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί στον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού ενώ ορισμένες έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Επιπλέον, οι μεθοδολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί δεν είναι απολύτως αξιόπιστες. Για παράδειγμα, κάποιες μελέτες χρησιμοποίησαν αυτοαναφερόμενα ερωτηματολόγια που ζήτησαν από τις γυναίκες το ιστορικό της εργασίας τους αλλά οι άνθρωποι κάνουν συχνά λάθη όταν πρόκειται να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους.
“Είναι περίπλοκο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η έκθεση στη νυχτερινή εργασία”, λέει ο δρ Parveen Bhatti, επιδημιολόγος του Fred Hutchinson Cancer Research Center και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης”.

Η μελατονίνη

Ο Bhatti και οι συνεργάτες του εξέτασαν 50 άτομα που εργάζονταν σε βάρδιες και βρήκαν ότι το ξενύχτι μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει τα «σκουπίδια» των κυττάρων και να επιδιορθώνει τις βλάβες που καθημερινά υφίσταται το DNA. Αυτό έχει ως συνέπεια  τη συσσώρευση γενετικών βλαβών στο DNA αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου αλλά και άλλων ασθενειών.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια ουσία που λέγεται 8-υδροξυδεοξυγουανοσίνη (8-OH-dG) η οποία σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες και την ανάπτυξη κυτταρικών βλαβών.
Φυσιολογικά, οι βλάβες στο DNA επιδιορθώνονται από την ουσία 8-OH-dG η οποία στη συνέχεια αποβάλλεται στα ούρα. Ωστόσο στα άτομα που εργάζονταν τη νύχτα και κοιμόντουσαν κατά περίπου 2 ώρες λιγότερο, υπήρχε ιδιαιτέρως μειωμένη ποσότητα της 8-OH-dG στα ούρα, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που εργάζονταν την ημέρα -κατά μέσο όρο, 20% λιγότερη ποσότητα.
Ο συγκεκριμένος βιοδείκτης δεν σχετίζεται μόνο με τον καρκίνο, αλλά και με την καρδιαγγειακή νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι «ίσως υπάρχει κάποιος μοριακός μηχανισμός που συσχετίζει μεταξύ τους διάφορες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία», δήλωσε ο Bhatti.
Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν πως σε όσους εργάζονταν τη νύχτα υπήρχαν και μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, της ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αγρυπνίας. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η μελατονίνη μπορεί να ρυθμίζει την ποσότητα της ουσίας 8-OH-dG.
Οι ερευνητές είπαν ότι το εύρημά τους πιθανότατα αντικατοπτρίζει μια μειωμένη ικανότητα για επιδιόρθωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA λόγω ανεπαρκών επιπέδων μελατονίνης κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα κύτταρα να έχουν υψηλότερα επίπεδα βλαβών στο DNA τους.
Και πρόσθεσαν: “Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, τα συμπληρώματα μελατονίνης θα πρέπει να εξεταστούν ως παρέμβαση για τη μείωση της ενδεχόμενης καρκινογόνου βλάβης του DNA στους εργαζόμενους σε βάρδιες”.
πηγή: healthyliving.gr

Η διαμονή κοντά σε πολυσύχναστους και θορυβώδεις δρόμους φαίνεται να επιδρά αρνητικά στις προσπάθειες ενός ζευγαριού να κάνει παιδί, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι αυξάνεται η πιθανότητα να χρειασθούν έξι έως 12 μήνες για τη σύλληψη του παιδιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιέπε Σουλτς Κρίστενσεν του Κέντρου Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Κοπεγχάγη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για περιβαλλοντικά θέματα "Environment International", σύμφωνα με το "New Scientist", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 65.200 γυναίκες που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί.

Η μελέτη συσχέτισε τα επίπεδα θορύβου στα οποία ήταν εκτεθειμένη κάθε γυναίκα λόγω του τόπου διαμονής της, με τον χρόνο που χρειάσθηκε για να συλλάβει.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των γυναικών που προσπαθούν ενεργά να μείνουν έγκυες, το καταφέρνουν μέσα σε ένα εξάμηνο.

Όμως ο θόρυβος από την κυκλοφορία των οχημάτων προκαλεί διαταραχές του ύπνου και γενικότερο στρες, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγική υγεία.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσο αυξάνουν οι θόρυβοι του περιβάλλοντος, τόσο δυσκολεύει η σύλληψη.

Για κάθε δέκα ντεσιμπέλ πρόσθετου θορύβου από την κίνηση των οχημάτων στους γειτονικούς δρόμους, αυξάνεται κατά 8% η πιθανότητα να χρειασθούν έξι έως 12 μήνες για τη σύλληψη του παιδιού.

Όταν, όμως, για τη σύλληψη απαιτηθούν πάνω από 12 μήνες, τότε το πρόβλημα πρέπει να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Παραμένει σαφές κατά πόσο ο θόρυβος της γειτονιάς επηρεάζει αναπαραγωγικά μόνο τη γυναίκα ή και το σύντροφό της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση ανάμεσα στις διαταραχές του ύπνου (π.χ. λόγω θορύβου) και στη μειωμένη γονιμότητα της γυναίκας, καθώς και στη χειρότερη ποιότητα σπέρματος του άνδρα.

Μια άλλη μελέτη έχει δείξει ότι ο θόρυβος των αεροπλάνων από κάποιο κοντινό αεροδρόμιο μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Στο μεταξύ, αν το ζευγάρι θέλει να κάνει παιδί πιο γρήγορα, δεν φαίνεται κακή ιδέα να προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες ησυχίας και γαλήνης στο σπίτι, διαλέγοντας κρεβατοκάμαρα στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, κλείνοντας τα παράθυρα τα βράδια ή και μετακομίζοντας σε μια πιο ήσυχη γειτονιά.
Γιατί τα πουλιά βάζουν αποτσίγαρα στις φωλιές τους;
Αν έχετε στο μπαλκόνι σας κάποια φωλιά από πουλιά, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε τη περίεργη πρακτικήτων πουλιών, να κουβαλούν αποτσίγαρα στις φωλιές και να τα τοποθετούν στη βάση.
Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο ήρθε ύστερα από παρατήρηση των πτηνών. Τα πουλιά παρατήρησαν ότι τα αποτσίγαρα, που πιθανόν, βρέθηκαν τυχαία στη φωλιά, έδιωχναν τα τσιμπούρια και άλλα έντομα. Βλέποντας τις φωλιές τους καθαρές από έντομα, συνέχισαν να τοποθετούν αποτσίγαρα ώς προστατευτικό μέσο για τα νεογνά τους.
Η νικοτίνη έχει γνωστές αντιπαρασιτικές ιδιότητες, κάτι που έμαθαν τα πουλιά στη πράξη και απαλλάχθηκαν από τα επικίνδυνα για την υγεία τους τσιμπούρια.

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!