Καθώς η ξηρασία στη Χιλή μπαίνει στη δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι αρχές ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι σχεδιάζουν την επιβολή δελτίου στο νερό στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Πρόκειται για μέτρο άνευ προηγουμένου.
«Μια πόλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό», τόνισε ο Κλαούντιο Ορέγο, ο κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση άνευ προηγουμένου τα 491 χρόνια της ιστορίας του Σαντιάγο, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αρκετό νερό για όλους όσοι ζουν εδώ».
Το σχέδιο των αρχών προβλέπει να δημιουργηθεί σύστημα συναγερμού με τέσσερις κλίμακες, από το πράσινο ως το κόκκινο. Ανάλογα με τη βαθμίδα, θα γίνονται αρχικά συστάσεις προς τους πολίτες, κατόπιν θα μειώνεται η πίεση, και στο τελικό στάδιο θα γίνονται εκ περιτροπής διακοπές της ύδρευσης σε περίπου 1,7 εκατ. πελάτες.
Το σύστημα συναγερμού θα βασίζεται στο επίπεδο των υδάτων στους ποταμούς Μάιπο και Μαπότσο, από τους οποίους αντλείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού που τροφοδοτεί την πρωτεύουσα. Η ποσότητα στους δύο ποταμούς έχει μειωθεί λόγω της πολυετούς ξηρασίας.
Οι αρχές υπολογίζουν ότι οι αξιοποιήσιμοι υδάτινοι πόροι της Χιλής έχουν συρρικνωθεί από 10% ως 37% την τελευταία 30ετία και ενδέχεται να έχουν μειωθεί κατά ακόμη 50% στη βόρεια και στην κεντρική Χιλή ως το 2060.
Το έλλειμμα στους ποταμούς, που υπολογίζεται σε λίτρα ανά δευτερόλεπτο, θα καθορίζει το εάν οι διακοπές της ύδρευσης θα γίνονται κάθε 12, 6 ή 4 ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές. Όταν αποφασίζεται η επιβολή δελτίου, οι διακοπές θα γίνεται εκ περιτροπής.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Σαντιάγο που επιβάλλεται δελτίο στο νερό λόγω της δριμύτητας της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Ορέγο. «Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Δεν είναι απλά παγκόσμια, είναι και τοπική».
Κάποιες συνοικίες στο κέντρο θα εξαιρεθούν από το μέτρο, λόγω της υψηλής πυκνότητας οικιακών και εταιρικών πελατών. Θα εξαιρεθούν επίσης περιοχές που υδροδοτούνται από πηγάδια ή άλλες πηγές, εκτός των δύο ποταμών».