Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η Σελήνη συμπληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, σε σχέση με τη Γη, στον ίδιο ακριβώς χρόνο που συμπληρώνει και μια πλήρη περιφορά γύρω της...
με αποτέλεσμα να στρέφει πάντα την ίδια πλευρά προς τον πλανήτη μας.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σύγχρονη περιστροφή. Κάποτε η Σελήνη περιστρεφόταν πολύ πιο γρήγορα αλλά η ταχύτητα περιστροφής της μειώθηκε σταδιακά εξαιτίας της παλιρροϊκών βαρυτικών δυνάμεων της Γης.

Οι δυνάμεις αυτές «μετέβαλαν» κάπως το σχήμα της Σελήνης, προκαλώντας παλίρροιες στη στερεή επιφάνειά της, όπως ακριβώς και η Σελήνη προκαλεί παλίρροιες στη Γη.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε απώλειες στην περιστροφική ενέργεια της Σελήνης λόγω των εσωτερικών τριβών που αναπτύσσονταν στο εσωτερικό της.

Η ταχύτητα περιστροφής της μειωνόταν έτσι συνεχώς, μέχρι που εξισώθηκε με την ταχύτητα περιφοράς της και οι εσωτερικές τριβές σταμάτησαν.

Οι περισσότεροι δορυφόροι του ηλιακού συστήματος πραγματοποιούν σύγχρονη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη τους.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Έχει περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του μέσα σε ένα εργαστήριο δίχως παράθυρα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κόβοντας εγκεφάλους σε υπερβολικά πολύ λεπτές φέτες.
Σχέδιό του να προσομοιώσει μέσω υπολογιστή έναν τέλεια διατηρημένο εγκέφαλο, τον οποίο εν συνεχεία θα φορτώσει σε ένα ρομποτοειδές σώμα.
Αυτός ο εγκέφαλος θέλει να είναι ο δικός του εγκέφαλος, με όλους τους 100 δισεκατομμύρια νευρώνες του και τις 100 τρισεκατομμύρια συνάψεις του, ο οποίος θα τοποθετηθεί μέσα σε διάφανη κεχριμπαρένια ρητίνη προτού πεθάνει από φυσικά αίτια.
Σύμφωνα με τον εν λόγω νευροεπιστήμονα, ονόματι Κένεθ Χέιγουορθ, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζήσει για πάντα. Για να το καταφέρει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να πεθάνει.
Από τη στιγμή που το σώμα παύει να λειτουργεί, αρχίζει να κατατρώγει τον εαυτό του. Στόχος είναι λοιπόν η απενεργοποίηση των ενζύμων, τα οποία ευθύνονται για την καταστροφή των κυτταρικών ιστών. Αν όλα πάνε κατ’ ευχή, μέχρι το 2110 η μεταφορά ή, όπως λέμε κοινώς, η φόρτωση ενός βιολογικού εγκεφάλου σε κάποιο λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο πυρίτιο, θα είναι τόσο κοινή πρακτική όσο και η οφθαλμοχειρουργική επέμβαση με λέηζερ.
Το πεδίο πάνω στο οποίο εργάζονται ο Χέιγουορθ και οι συνεργάτες του αποτελεί σχετικά νέο τομέα των νευροεπιστημών, ο οποίος έχει να κάνει με τη συστηματική δομική χαρτογράφηση των νευρωνικών δικτύων του εγκεφάλου.
Τέτοιες έρευνες θα καταφέρουν κάποτε να εξηγήσουν ανθρώπινες λειτουργίες όπως η συνείδηση, η μνήμη, το συναίσθημα, ακόμη και ασθένειες, όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η γενική θεωρία που συνοψίζει το πνεύμα της έρευνας είναι η εξής: πολύ απλά, είμαστε το ίδιο το δίκτυο των νευρωνικών συνδέσεών μας. Ο εαυτός μας και όλα όσα σκεπτόμαστε, αισθανόμαστε και πράττουμε είναι χαραγμένα στις καλωδιώσεις του εγκεφάλου μας. Σε αντίθεση με το γονιδίωμα, το οποίο δεν αλλάζει ποτέ, τα νευρωνικά δίκτυά μας διαρκώς αλλάζουν και αναδιαμορφώνονται από τις εμπειρίες μας.
Μέσα όμως από τις εξελίξεις στο ερευνητικό πεδίο τη διατήρησης του εγκεφάλου, της χαρτογράφησης των κυτταρικών ιστών και της υπολογιστικής προσομοίωσης των νευρωνικών δικτύων, ο Χέιγουορθ και η ομάδα του διαβλέπουν και κάτι παραπάνω: μία πιθανή θεραπεία για το θάνατο.
Ενδεχομένως μάλιστα ένα τέτοιο σχέδιο να γίνει πραγματικότητα πριν το τέλος αυτού του αιώνα, χάρη στις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της διαδικασίας χαρτογράφησης ακόμη και των πλέον ασύλληπτων μικροδομών του οργανισμού.
Πώς όμως θα καταφέρει ο Χέιγουορθ να διαρρήξει το φράγμα του θανάτου;
Αφού πρώτα υποβληθεί σε ολική αναισθησία, ένα κοκτέηλ τοξικών χημικών ουσιών θα εγχυθεί στο λειτουργικό ακόμη αγγειακό σύστημά του, θανατώνοντάς τον ακαριαία, διατηρώντας ωστόσο τις πρωτείνες και τα λιπίδια του εγκεφάλου του στη θέση τους, προλαμβάνοντας έτσι τη σήψη. Έπειτα θα του χορηγηθεί σε ενέσιμη μορφή ένα διάλυμα βαρέων μετάλων το οποίο θα κάνει τις κυτταρικές μεμβράνες του ορατές κάτω από το μικροσκόπιο. Στη συνέχεια, θα αφαιρεθεί όλο το νερό από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική του στήλη και στη θέση του θα τοποθετηθεί καθαρή πλαστική ρητίνη που θα προστατεύσει τους νευρώνες και τις συνάψεις του. Καθώς λέει ο ίδιος χαριτολογώντας, ο εγκέφαλός του θα είναι το πιο τέλεια διατηρημένο απολίθωμα στην ιστορία του πλανήτη.
Τέλος, ο πλαστικοποιημένος εγκέφαλός του θα κοπεί σε λεπτές φέτες και θα απεικονισθεί με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου ηλεκτρονίων. Ο φυσικός του εγκέφαλος θα καταστραφεί, αφήνοντας στη θέση του ένα ακριβές έκτυπο της νευρωνικής διασυνδετότητάς του.
Σε εκατό χρόνια από τώρα, οι επιστήμονες θα μπορούν να προσδιορίσουν τη λειτουργία του κάθε νευρώνα και της κάθε σύναψης του εγκεφάλου του, κάτι που θα τους επιτρέψει να κατασκευάσουν υπολογιστικά μία ακριβή προσομοίωση του νοητικού μηχανισμού του.
Και εφόσον η διαδικασία πλαστικοποίησης θα έχει διατηρήσει εξίσου τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης του, ο Χέιγουορθ ελπίζει ότι ο ψηφιακά αναπαραγμένος νους θα μπορεί να συνδεθεί με ένα ρομποτοειδές σώμα.
Και όλα αυτά δεν αποτελούν επιστημονική ονειροφαντασία, αλλά εφικτή πραγματικότητα που είναι θέμα χρόνου να τη δούμε να παίρνει σάρκα και οστά και για την οποία μπορεί να μάθει κανείς περισσότερα από τη μελέτη του Sebastian Seung με τίτλο: Connectome: How The Brain’s Wiring Makes Us Who We Are (Houghton Mifflin Harcourt).

http://www.alexiptoto.com 
Ένας αγρότης από τη Νιγηρία συνελήφθη όταν τον έπιασαν να κάνει σεξ με μια κατσίκα.

Ο 20χρονος Malam Kamisu Baranda παραδόθηκε στις αρχές από κατοίκους του χωριού του, οι οποίοι τον έπιασαν επ’αυτοφώρω.

Ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, καθώς είχε φροντίσει πρώτα να… ρωτήσει την κατσίκα!

Ο νεαρός ακόμη λέει ότι δεν γνώριζε πως τιμωρείται από το νόμο η πράξη του, όμως τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση, αναφέρει η Mirror.

Στο παρελθόν είχε έρθει ξανά σε σεξουαλική επαφή με ζώα, καταγγέλουν οι συγχωριανοί του.

http://www.tsekouratoi.gr
Η αυλαία της Σαρακοστής ανοίγει την Καθαρά Δευτέρα. Μία μέρα που κρύβει τον κίνδυνο της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού. Η σκέψη πολλών φλερτάρει με την ιδέα πως θα ακολουθήσουν 40 ημέρες νηστείας. Κάποιοι υποκύπτουν στον πειρασμό και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, άλλοι αντιστέκονται.
"Τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής είναι τροφές υψηλής θρεπτικής, αλλά και θερμιδικής αξίας, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις διατροφικές 'παγίδες' των ημερών", επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κική Γούτα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη διατροφική αξία των σαρακοστιανών.
Μας δίνει δε συμβουλές για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις διατροφικές "παγίδες".
Η διατροφική αξία των εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής
Η λαγάνα, ο χαλβάς, ο ταραμάς, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα τουρσιά, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή, έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Καθένα από αυτό έχει τη δική του διατροφική αξία.
"Η λαγάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που μας προσδίδουν ενέργεια. Η υψηλή θρεπτική της αξία της προέρχεται από το σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό και σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες είναι υπεύθυνες για τη μείωση της χοληστερίνης και τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, το οποίο παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και είναι πλούσιο σε αμινοξέα. Όταν συνδυασθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας", εξηγεί η κ. Γούτα.
Εξίσου υψηλής διατροφικής αξίας είναι και ο ταραμάς που είναι πλούσιος σε κάλιο, φώσφορο, αλλά και σε θερμίδες και νάτριο (αλάτι). "Προσοχή στον ταραμά, γιατί μία κουταλιά σούπας μας δίνει περίπου 40-50 θερμίδες", αναφέρει η διατροφολόγος.
Ο χαλβάς και τα γλυκά του κουταλιού δεν λείπουν από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. "Αθώα γλυκά, θρεπτικά και νόστιμα μπορούν να ενταχθούν στο διαιτολόγιό μας, αλλά με μέτρο. Τα γλυκά του κουταλιού προσφέρουν φυτικές ίνες, σάκχαρα και καθόλου λιπαρά. Τα γλυκά, όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και η σοκολάτα υγείας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, συμβάλλοντας στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και στη ρύθμιση της πίεσης, χωρίς να μας στερούν την απόλαυση. Φρούτα ψημένα μπορούν να προσφερθούν ως γλυκό, παρέχοντας παράλληλα φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες", αναφέρει η κ. Γούτα.
Όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά και ο αρακάς, είναι καλό να υπάρχουν μία με δύο φορές την εβδομάδα, συνεχίζει η κ. Γούτα, επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν φυτικό σίδηρο (όπως οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια) με βιταμίνη C από χυμούς φρούτων ή σαλάτες, μεγιστοποιεί την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Επίσης, ο συνδυασμός ρυζιού με όσπρια αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.
"Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λαχανικών είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής διατροφής. Η κατανάλωση σαλάτας με το γεύμα μας είναι σημαντική. Ας μην ξεχνάμε πως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, περιέχουν αρκετό νερό, ελάχιστο λίπος, καθόλου χοληστερόλη, λίγες θερμίδες και παρέχουν άφθονες βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, ενώ βοηθούν στη διατήρηση του βάρους μας και στην καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Οι φυτοχημικές ενώσεις που περιέχονται στα λαχανικά προσδίδουν τα έντονα χρώματα στα λαχανικά και λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά. Το τουρσί που φτιάχνεται από λαχανικά είναι προϊόν ζύμωσης και μας εξοπλίζει με 'καλά' μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας. Είναι, όμως, πλούσιο σε αλάτι, το οποίο χρησιμοποιείται στη διαδικασία παρασκευής του. Τα 100 γραμμάρια τουρσί μας παρέχουν 120 θερμίδες", συνεχίζει η κ. Γούτα.
Αναφερόμενη στη διατροφική αξία των θαλασσινών και των οστρακειδών, επισημαίνει ότι η κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων, που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή ψευδαργύρου (ιδιαίτερα τα στρείδια), βιταμινών του συμπλέγματος Β (1, 2 και 12), ιωδίου, σεληνίου.

Οδηγίες για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας
Οι διατροφικές οδηγίες που δίνει η κ. Γούτα για την Καθαρά Δευτέρα είναι:
1. Ξεκινήστε με ένα γερό πρωινό.
2. Αποφύγετε την παράληψη κάποιου γεύματος, γιατί θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το μεσημέρι.
3. Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων π.χ. ζυμαρικά, πατάτες. Η ποσότητα μετράει.
4. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα ενδιάμεσα στα γεύματα.
5. Τρώτε πέντε μικρά γεύματα, εκ των οποίων τα δύο να είναι φρούτα και χυμοί.
6. Συνδυάστε τις ομάδες των τροφίμων και αποφύγετε τη μονοφαγία.
7. Περπατήστε, τρέξτε, παίξτε με τους αγαπημένους σας, δείτε το σαν μία ευχάριστη φυσική δραστηριότητα, η οποία θα σας προσφέρει αυξημένα επίπεδα ενδορφινών (ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλο και καταπολεμούν τον πόνο, μειώνουν την ένταση, το άγχος και την όρεξη, ενώ το επίπεδό τους αυξάνεται μέχρι και 500% έπειτα από 30 λεπτά συντηρητικής αεροβικής γυμναστικής).
Μικρά "μυστικά", για να μειώσουμε τις θερμίδες των νηστίσιμων φαγητών
- Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.
- Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι. Μία με δύο κουταλιές ταραμά στο τραπέζι είναι αρκετό.
- Οι ελιές μας ας είναι ως πέντε. Ας αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.
- Η κατανάλωση χαλβά ας περιοριστεί σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.
- Προσοχή στη λαγάνα 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα μας είναι αρκετές.
- Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά, που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι, είναι καλό να μην ξεπερνάει τα 1-2 ποτήρια.
- Το τουρσί, όπως και ο ταραμάς, περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα και με προσοχή ειδικά από άτομα που έχουν υπέρταση.
- Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία από τα εδέσματα στο πιάτο, χωρίς, όμως, υπερβολές. Ο έλεγχος χάνεται, όταν υπάρχει υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και όχι στα διαφορετικά εδέσματα ή στην υψηλή θερμιδική αξία τους.

Ένας Βρετανός με καρκίνο εξέπληξε τους γιατρούς του όταν 70 δυνητικά θανατηφόροι καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν από το σώμα του μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Ο 47χρονος Ιαν Μπρουκς είχε εκδηλώσει το 2001 μία σπάνια μορφή μη Χότζκιν λεμφώματος – ενός καρκίνου που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι θεραπείες που έκανε τότε καταπολέμησαν αποτελεσματικά τη νόσο, αλλά το 2008 ο καρκίνος του επανεμφανίστηκε πιο επιθετικός παρά ποτέ.
Σύμφωνα με την Daily Mirror, oι εξετάσεις του αποκάλυψαν 60-70 διάσπαρτους όγκους από το κεφάλι έως την κοιλιά του και οι γιατροί του έδωσαν λίγες εβδομάδες ζωής.
Η τελευταία λύση ήταν να δοκιμάσει ένα πειραματικό εκείνη την εποχή φάρμακο – μία λύση την οποία πρόθυμα δέχτηκε, αφού «αν δεν έκανα τίποτα, ήταν θέμα εβδομάδων ο θάνατός μου».
Δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, οι γιατροί του στο Νοσοκομείο Christie του Μάντσεστερ ανακάλυψαν με έκπληξη ότι το πειραματικό φάρμακο είχε καθαρίσει το σώμα του απ’ όλους τους καρκινικούς όγκους.
Το φάρμακο που πήρε ο κ. Μπρουκς λέγεται μπρεντουξιμάβη βεδοτίνη (brentuximab vedotin) και είναι ένα είδος μονοκλωνικού αντισώματος, το οποίο εγκρίθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2011 και το 2012 αντιστοίχως.
Το φάρμακο έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση του Χότζκιν λεμφώματος, καθώς και μιας σπάνιας μορφής λεμφώματος που λέγεται αναπλαστικό λέμφωμα από μεγάλα κύτταρα (από αυτό έπασχε ο κ. Μπρουκς).
Τα λεμφώματα συχνά εκδηλώνονται με πολυάριθμους όγκους, διότι δεν είναι συμπαγείς καρκίνοι (όπως λ.χ. οι καρκίνοι του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη κ.τ.λ.) αλλά αιματολογικοί καρκίνοι, και συνεπώς αφορούν όλο το σώμα και όχι ένα μεμονωμένο σημείο.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», η ανταπόκριση του κ. Μπρουκς στο φάρμακο ήταν τέτοια, ώστε ο γιατρός του, δρ Άνταμ Γκίμπ, δήλωσε πως οι εξετάσεις του πριν και μετά τη λήψη του φαρμάκου «είναι πιθανώς το πιο εντυπωσιακό σετ εξετάσεων που έχω δει ποτέ».
Ο κ. Μπρουκς βρίσκεται σήμερα σε ύφεση και οι γιατροί του αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας του.
«Αισθάνομαι ότι κάποιος με προσέχει, επειδή έπειτα απ’ όλες αυτές τις θεραπείες και τους όγκους που είχα, είμαι ακόμα εδώ», δήλωσε ο 47χρονος.

http://www.alexiptoto.com 
Σχεδόν με μια "ματιά" η NASA ανακάλυψε όχι έναν, ούτε δυο αλλά 715 νέους πλανήτες!
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική ανακάλυψη νέων πλανητών που έγινε ποτέ με τη μια.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ανακάλυψης: μέχρι πριν την ανακάλυψη αυτή γνωρίζαμε μόλις 1.000 πλανήτες.
Οι 715 νέοι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από 305 διαφορετικά άστρα και εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.
Τέσσερις από αυτούς τους πλανήτες βρίσκονται στη λεγόμενη "κατοικίσιμη ζώνη", δηλαδή δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή.
Οι αστρονόμοι της NASA αναφέρουν ότι το Κέπλερ είναι "ο παίκτης εκείνος που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανακάλυψη του Σύμπαντος". Η τεχνική που χρησιμοποιεί (και επιτρέπει τόσο μεγάλης κλίμακας ανακαλύψεις) ονομάζεται "επιβεβαίωση μέσω της πολλαπλότητας" και στηρίζεται στη λογική των πιθανοτήτων: οι έρευνες δεν κατευθύνονται στα τυφλά αλλά εντοπίζονται σε άστρα που βάσει των μελετών είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερους από 1 πλανήτες - δορυφόρους.
Το 95% των πλανητών που ανακαλύφθηκαν είναι μικρότεροι από τον πλανήτη Ποσειδώνα (που με τη σειρά του είναι 4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη).
Ένας από αυτούς είναι ακριβώς διπλάσιος σε μέγεθος από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο με το μισό μέγεθος του Ήλιου. Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται στην κατοικίσιμη ζώνη.
news.gr
Παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης για το Opel Astra Extreme, ένα καθαρόαιμο όχημα υψηλών επιδόσεων. Έχοντας εξελιχθεί στη Nürburgring του Nordschleife, την πιο απαιτητική αγωνιστική πίστα σε όλο τον κόσμο, αντλεί ισχύ από έναν 2.0 turbo με πάνω από 300 hp και εφοδιάζεται με όλα τα βασικά high-tech εξαρτήματα της αντίστοιχης αγωνιστικής έκδοσης, Opel Astra OPC Cup. Το Astra OPC Extreme προέρχεται απευθείας από την έκδοση Cup και μεταφέρει στο δρόμο γνήσια αγωνιστική τεχνολογία.Ε
Εάν η αντίδραση του κοινού είναι θετική,  η Opel προγραμματίζει την παραγωγή ενός περιορισμένου αριθμού αυτοκινήτων για το σούπερ σπορ μοντέλο της με προδιαγραφές ασφάλτου.
Ο δίλιτρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας του, με άμεσο ψεκασμό με μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων και απόδοση 300+ ίππους είναι ο ισχυρότερη τετρακύλινδρος κινητήρας που έχει κατασκευάσει ποτέ η γερμανική εταιρία. Ο αλουμινένιος κινητήρας συνδυάζεται με εξατάχυτο, μηχανικό κιβώτιο που μεταφέρει την ισχύ μέσω διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης. Το Extreme είναι 100 kg ελαφρύτερο από ένα συμβατικό Astra OPC χάρη στα υψηλής ποιότητας εξαρτήματα από ανθρακονήματα.


Συνθετικό ανθρακόνημα, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στους αγώνες της F1 για μείωση βάρους υιοθετείται σε όλο το αμάξωμα και σε κάποια μηχανικά μέρη. Αυτό το πολύ ανθεκτικό, πανάλαφρο υλικό χρησιμοποιείται για την πίσω πτέρυγα, το διαχύτη, την εμπρός αεροτομή, το καπό, την εμπρός μπάρα θόλων, το κάλυμμα του κινητήρα, τις ζάντες, τους αεραγωγούς πίσω θόλων και την οροφή. Οι τροχοί από ανθρακονήματα είναι 20 kg ελαφρύτεροι από τους αντίστοιχους αλουμινένιους. Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται οικονομία βάρους σε μία κρίσιμη περιοχή καθώς οι μη αναρτώμενες μάζες έχουν μειωθεί σημαντικά, προς μεγάλη χαρά των μηχανικών και προς μέγιστη απόλαυση των οδηγών. Η οροφή από ανθρακονήματα που κατασκευάζεται εσωτερικά είναι σαν «πούπουλο», καθώς ζυγίζει μόλις 2,6 kg, συγκριτικά με μία ατσάλινη 9,3 kg, και χαμηλώνει αισθητά το κέντρο βάρους. Τα φτερά κατασκευάζονται από αλουμίνιο και ζυγίζουν μόλις 800 gr το ένα αντί 2,2 kg που είναι το βάρος των ατσάλινων εκδόσεων.
Η μείωση βάρους σε βασικές περιοχές βελτιώνει την ευελιξία, τη συνολική οδική συμπεριφορά και την αναλογία ισχύος – βάρους του οχήματος. Σαν αποτέλεσμα, το Extreme ανεβάζει στροφές σαν παιχνίδι, με την ταχύτητα της αντίστοιχης αγωνιστικής έκδοσης. Ανάλογα των επιδόσεών είναι και τα φρένα, με ένα 6πίστονο σύστημα πέδησης Brembo και δισκόφρενα 370 mm μπροστά. Τα 19 ιντσών ελαστικά υπερυψηλών επιδόσεων (UHP), διαστέσεων 245/35, παίζουν ουσιαστικό ρόλο και χαρίζουν πρόσφυση εφάμιλλη με του αγωνιστικού αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι αναρτήσεις (ελατήρια/αμορτισέρ) είναι ρυθμιζόμενες.
Στο εσωτερικό του Extreme τα πίσω καθίσματα λάμπουν δια της απουσίας τους, ενώ υπάρχει roll bar για το «ο μη γένοιτο». Οδηγός και συνοδηγός κάθονται σε ειδικά σχεδιασμένα μπάκετ καθίσματα της Recaro, που φέρουν ζώνες ασφαλείας έξι σημείων της Schroth. Ο οδηγός επίσης κρατά ένα τιμόνι από σουέτ ενισχυμένο με ανθρακονήματα και κίτρινες πινελιές το βασικό, αγωνιστικό χρώμα της Opel που χρησιμοποιείται και σε άλλα σημεία όπως στο λογότυπο και την κίτρινη βαφή στα μαρσπιέ και το εμπρός σπόιλερ.
news.gr
Νέα αποκάλυψη-σοκ για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων των Αμερικανικών Μυστικών Yπηρεσιών κάνει σήμερα η εφημερίδα Guardian.
Συνεργαζόμενη με την NSA, η βρετανική αντικατασκοπευτική υπηρεσία GCHQ υπέκλεψε - εκτός από τα e-mail- και εικόνες από webcam εκατομμυρίων χρηστών της Yahoo σε όλο τον κόσμο !  
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασισμένο σε έγγραφα που διέρρευσε στη εφημερίδα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, η επιχείρηση υποκλοπών των διαδικτυακών καμερών ονομαζόταν "Οπτικό Νεύρο" και είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2008 μέχρι 2010.
Μάλιστα, σε μία περίοδο έξι μηνών το 2008, NSA και GCHQ είχαν υποκλέψει εικόνες από 1.8 εκατομμύρια χρήστες του προγράμματος webcam της Yahoο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι δύο μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν και αποθήκευαν σε βάσεις δεδομένων όλες τις φωτογραφίες, ανεξάρτητα με τον αν οι χρήστες αποτελούσαν στόχο κατασκοπείας βάση συγκεκριμένων νόμων.
Μάλιστα, αρκετό από το υλικό των καμερών των χρηστών του προγράμματος της Yahoο περιέχει σεξουαλικό περιεχόμενο, από ζευγάρια που επιδίδονταν από την ασφάλεια του σπιτιού τους σε ... τρυφερότητες μέσω διαδικτύου, χωρίς να γνωρίζουν φυσικά ότι παρακολουθούνται !
Υπάρχει όμως και υλικό παιδικής πορνογραφίας από χρήστες που έκαναν on-line sex με ανήλικους και το οποίο θα βοηθήσει στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων.
Η Yahoo αρνήθηκε ότι είχε λάβει γνώση ότι το πρόγραμμα webcam παρακολουθείται, χαρακτηρίζοντας την κατασκοπεία των δύο κρατικών μυστικών υπηρεσιών ως "εντελώς απαράδεκτη" παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
news.gr
Ο κλιματισμός θα ήταν αυτονόητος - αν μιλάμε για αυτοκίνητο. Τι γίνεται όμως αν το όχημα είναι μια μοτοσυκλέτα; Ο,τι κι αν φορά ο αναβάτης, απέναντι στον καύσωνα είναι ανίσχυρος, παίζοντας με τις αντοχές του σώματός του.

Κάτι τέτοιο σκέφτηκε και δοκίμασε κάποιος στην Αυστραλία. Αντιμετώπισε σε real time ή εικονικά τις συνέπειες και αναζήτησε τρόπους για να ξεπεράσει τις επικίνδυνες συνθήκες. Κατέληξε πως η καλύτερη άμυνα ήταν να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα γύρω από το σώμα του αναβάτη, απομονώνοντάς τον από το εχθρικό περιβάλλον,

Μετά από 3 χρόνια έρευνας και δοκιμών προέκυψε το φορητό σύστημα κλιματισμού EntroSys BikeAir. Το οποίο όχι μόνον δροσίζει το καλοκαίρι, αλλά και ζεσταίνει τον χειμώνα. Οπότε δεν απευθύνεται μόνον σε τρελούς μηχανοκίνητους «καμηλιέρηδες», αλλά σε κάθε μοτοσυκλετιστή που ταξιδεύει κάτω από έναν καυτό ήλιο (Αθήνα τον Ιούλιο μήπως;) ή στο καταχείμωνο μιας υπερβόρειας χώρας.

Το EntroSys BikeAir πωλείται ήδη στις ΗΠΑ και τώρα κάνει τα πρώτα εμπορικά της βήματα στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Πρόκειται για ένα φορητό κλιματιστικό στο οποίο ο παραδοσιακός ενεργοβόρος συμπιεστής έχει αντικατασταθεί από κυκλώματα ανάλογα των διαστημοπλοίων.

Ο όγκος έχει ελαχιστοποιηθεί, τόσο που πλέον η συσκευή χωρά σε ένα σακκίδιο όχι μεγαλύτερο ενός συμβατικού tank-bag. Με τη διαφορά πως αυτό προσαρμόζεται στη σέλα του συνεπιβάτη ή τη σχάρα.

Το κλιματιστικό μέσω εύκαμπτου σωλήνα συνδέεται με ένα εσωτερικό γιλέκο που φορά ο μοτοσυκλετιστής κάτω από το κανονικό του τζάκετ. Μέσω του γιλέκου αυτού που διαθέτει ειδικά ανοίγματα και ωπές, κυκλοφορεί ο δροσερός ή θερμός αέρας γύρω από το άνω σώμα.

Διευκρίνιση: για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα, απαιτείται να φορά ο αναβάτης ένα κανονικό τζάκετ μοτοσυκλέτας που να εφαρμόζει σωστά και σφιχτά.

Η κλιματιστική συσκευή τροφοδοτείται με ρεύμα από την μπαταρία και έχει ρυθμιζόμενη απόδοση, προσφέροντας τρία επίπεδα έντασης στη λειτουργία θέρμανσης, τρία στην ψύξη και τρια στην απλή λειτουργία του ανεμιστήρα.

Μαζί δίνεται και ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο (σε μέγεθος σπιρτόκουτου) το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σταθερά στο τιμόνι ή να μπει στο μπρελόκ των κλειδιών. Είναι αδιάβροχο και τα κουμπιά του είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να ενεργοποιούνται και με γάντια.

Το βάρος του κλιματιστικού είναι μόλις 4,56 κιλά και χάρις στην προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία του απαιτεί λίγο -σχετικά- ρεύμα για να λειτουργήσει. Πέραν του ανεμιστήρα δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη πράγμα που σημαίνει μεγάλη αξιοπιστία. Το σακίδιο αφαιρείται εύκολα για τη μεταφορά της συσκευής από τον αναβάτη και διαθέτει αδιάβροχο κάλυμμα για την περίπτωση κατακλυσμού.

Σε περίπτωση πτώσης ο σωλήνας που συνδέει τον αναβάτη με το κλιματιστικό, αποσπάται αυτόματα. Έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί ο αναβάτης από τη μοτοσυκλέτα.

Είπαμε ότι η συσκευή δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε ρεύμα, αλλά βέβαια δεν εννοούμε ότι μπορεί να τοποθετηθεί και σε ένα 125... Όμως οι μεσαίου και πάνω κυβισμού μοτοσυκλέτες είναι απόλυτα ικανές να την τροφοδοτήσουν με το ρεύμα που παράγουν. Η συσκευή έρχεται έτοιμη για εγκατάσταση και δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε συνεργείο.

Η στάνταρ έκδοση του EntroSys BikeAir δεν σβήνει μαζί με τον κινητήρα, καθώς ο κατασκευαστής θεώρησε πως η σύνδεση του σχετικού κυκλώματος είναι πολύπλοκη. Για όσους θέλουν μπορούν να παραγγείλουν το σχετικό κιτ και να το τοποθετήσουν σε συνεργείο.

Προς το παρόν το EntroSys BikeAir είναι σχεδιασμένο για χρήση από έναν αναβάτη, όμως υπάρχουν σχέδια για ένα μοντέλο δύο ατόμων.

Δείτε στο video την τοποθέτηση και λειτουργία του πρώτου κλιματιστικού για τους μοτοσυκλετιστές.















news.gr
Ίσως το πιο διάσημο έργο του Leonardo da Vinci και σίγουρα αυτό που έχει συζητηθεί περισσότερο από όλα.
Η Mona Lisa, γνωστή και ως Gioconda, είναι μία προσωπογραφία που ζωγράφισε ο σπουδαίος Ιταλός καλλιτέχνης και ολοκληρώθηκε μέσα στην περίοδο 1503-1519.
Ο Leonardo da Vinci ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη Mona Lisa το 1503 ή το 1504 στη Φλωρεντία και συνέχισε να ασχολείται με τον πίνακα για τρία ολόκληρα χρόνια αφού εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Λέγεται πως κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο αυτό λίγο πριν φύγει από τη ζωή το 1519.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το ποιο πρόσωπο «κρύβεται» πίσω από τον διάσημο πίνακα με το αινιγματικό χαμόγελο. Επικρατέστερη θεωρία; Ο πίνακας απεικονίζει την Lisa Gherardini που γεννήθηκε στη Φλωρεντία και παντρεύτηκε στην εφηβεία της με έναν έμπορο, που αργότερα έγινε τοπικός άρχοντας. Ήταν μάλιστα και μητέρα δύο παιδιών. Λέγεται πως ο σύζυγός της Francesco Del Giocondo ανέθεσε στον ζωγράφο το πορτρέτο της γυναίκας του, για να γιορτάσουν την εγκυμοσύνη της.
Μία άλλη φήμη μιλάει για έναν άντρα, πιθανό εραστή του Leonardo da Vinci  ο οποίος πόζαρε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το αριστούργημα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται απλά για αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη. Πολλά έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα και μάλλον ήρθε η στιγμή να δοθεί λύση στο μυστήριο.
Ιταλοί ντετέκτιβ έργων τέχνης ξεκινούν εξετάσεις DNA σε σκελετό που βρέθηκε στη Φλωρεντία και εκτιμάται πως ανήκει στην Lisa Gherardini. Ο οικογενειακός τάφος άνοιξε τον Αύγουστο του περασμένου έτους  για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η γυναίκα- μοντέλο του Leonardo da Vinci.
Ο Ιστορικός Silvano Vinceti έχει πάρει δείγματα από το σκελετό που βρέθηκε στο Μοναστήρι Sant'Orsola πολύ κοντά στη Φλωρεντία ώστε να συγκρίνουν το DNA με τα οστά συγγενικού της προσώπου. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα τον Μάιο ή τον Ιούνιο και εφόσον ο σκελετός ανήκει όντως στην Lisa Gherardini, οι ερευνητές θα δημιουργήσουν στον υπολογιστή μια απεικόνιση του προσώπου της, η οποία θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση στο μυστήριο γύρω από το διάσημο πορτρέτο.
Ο πίνακας αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους και εκτίθεται στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.
echoes.gr
Η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και για την ενέργεια που πρέπει να έχουμε απέναντι στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων που να προσφέρουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες.

Μια από τις ιδανικές επιλογές πρωινού και ταυτόχρονα αγαπημένες σε πολλούς ανθρώπους είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών των δημητριακών εντοπίζεται στο φλοιό και το πίτουρο, στις δυο δηλαδή εξωτερικές στιβάδες οι οποίες απομακρύνονται κατά τη διαδικασία της άλεσης. 
Επομένως τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα. Επιπρόσθετα, είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και προάγοντας την καλή λειτουργία του εντέρου. 
Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό και φυτοοιστρογόνα. Έτσι, η πληθώρα των δημητριακών ολικής αλέσεως στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ενισχύει την πνευματική διαύγεια και ενεργοποιεί το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της μέρας. 
Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι ένα ισορροπημένο πρωινό, ιδίως όταν περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, δίνει την απαραίτητη ενέργεια και μία ποικιλία θρεπτικών
συστατικών.

 Η επιλογή ωστόσο για το τι δημητριακά θα καταναλώσουμε γίνεται πολλές φορές με λάθος κριτήρια. Κι αυτό καθώς παραβλέπουμε ένα σημαντικό γεγονός, που είναι η περιεκτικότητα των δημητριακών πρωινού σε λιπαρά.

Επειδή είναι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πολλές φορές δε σκεφτόμαστε ότι μπορεί να περιέχουν λιπαρά. Στην πραγματικότητα όμως, αν διαβάσετε την ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά πάνω στη συσκευασία, θα δείτε ότι όχι μόνο μπορεί να περιέχουν λιπαρά, αλλά πολλές φορές το ποσοστό τους να ξεπερνάει το 20%

Όταν λοιπόν επιλέγετε δημητριακά θα πρέπει :

1) Να διαβάζετε την ετικέτα με την ανάλυση των θρεπτικών συστατικών πάνω στη συσκευασία

2) Να προσέχετε ιδιαίτερα την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γιατί υπάρχουν δημητριακά με πάνω από 15γρ έως και πάνω από 20γρ λίπους ανά 100γρ!

3) Προτιμάτε δημητριακά ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλουν στην καλύτερη υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αλλά μας χορταίνουν και καλύτερα. 
Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν σημαίνει ότι όλα τα δημητριακά βρώμης, σιταριού, κριθαριού ή σίκαλης είναι και ολικής άλεσης. Θα πρέπει να το αναγράφει η συσκευασία.

4) Μην πέφτετε στην παγίδα της υγιεινής πρώτης ύλης. Ακόμη και το πιο υγιεινό δημητριακό, όταν συνδυάζεται με συστατικά που απογειώνουν τις θερμίδες ή/ και τα λιπαρά τους, τότε καλό είναι να αποφεύγονται.

5) Να έχετε ποικιλία στην επιλογή του είδους που θα καταναλώσετε (π.χ. με φρούτα, με σοκολάτα, με μέλι κ.α.), για να μην σας κουράζουν συνέχεια τα ίδια και τα ίδια.

Συνοπτικά, η υπεροχή των δημητριακών ολικής αλέσεως ως επιλογή πρωινού, οφείλεται στην υψηλή τους διατροφική αξία: 
- Είναι χαμηλά σε λιπαρά και έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν δημητριακά στο πρωινό τους τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά κατά τη διάρκεια της μέρας.

- Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με την ενέργεια που έχασε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι,οι σύνθετοι υδατάνθρακες μαζί με τις φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και να συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωσή των δημητριακών ολικής αλέσεως ιδιαίτερα στο πρωινό γεύμα, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς και στη μείωση της υπερφαγίας, λόγω του αισθήματος κορεσμού που προκαλούν.  
news.gr
Και ήρθε λοιπόν ο καιρός που όχι απλά υπάρχουν περισσότερα κινητά παρά σταθερά αλλά υπάρχουν περισσότερα κινητά από όσες τηλεφωνικές συνδέσεις (σταθερών τηλεφώνων) υπήρξαν ποτέ στην ιστορία!
Στη Γη των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων υπάρχουν 6,8 δισεκατομμύρια αριθμοί κινητών τηλεφώνων! Και αυτό λιγότερο από 20 χρόνια αφότου ξεκίνησε η διάδοση της τεχνολογίας των κινητών μεταξύ του ευρέως κοινού.
Σύμφωνα με στοιχεία του qz.com, για κάθε 100 κατοίκους του πλανήτη μας υπάρχουν 96 αιτήσεις για κινητό τηλέφωνο.
Η τάση αυτή συνοδεύεται και από μια σαφή πτώση της χρήσης σταθερών τηλεφώνων.
Βεβαίως οι αριθμοί αυτοί αφορούν και ανθρώπους που έχουν 2 ή και 3 κινητά τηλέφωνα στο όνομα τους.

news.gr

Η χαρά των φίλων του ποδοσφαίρου αυτό το weekend με ένα πρόγραμμα που καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς  εραστές της στρογγυλής θεάς . Το μενού περιλαμβάνει τα πάντα. Τελικός κυπέλλου στην Αγγλία, τεράστιο ντέρμπι κορυφής στην Ισπανία, μεγάλο παιχνίδι στο Allianz Arena και ντέρμπι με βαριές φανέλες στην Ιταλία.. Εσείς απλά συντονιστείτε και απολαύστε το ποδόσφαιρο. Αναλυτικά :

ΑΓΓΛΙΑ

Ο τελικός του Capital One Cup, πρώην Λιγκ Καπ, ανάμεσα σε Manchester City και Sunderland , που διεξάγεται την Κυριακή 16.00, στο Wembley , είναι αναμφισβήτητα το γεγονός του weekend για την Αγγλία. Προβλέψεις όπως είναι φυσικό δεν χωρούν σε αυτά τα παιχνίδια , πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο θεσμό που μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες ανατροπές. Σε αυτό συνηγορεί και η σχετικά  ισορροπημένη  προϊστορία των δυο ομάδων αφού σε 136 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις η City έχει 62 νίκες έναντι 50 των «μαυρόγατων» ενώ 24 ματς έληξαν ισόπαλα. Κατά τα άλλα συνεχίζεται η Premier με την 28η αγωνιστική από την οποία λείπει το μεγάλο ντέρμπι αφού η μάχη του Old Trafford ανάμεσα σε United και City πήρε αναβολή για 25 Μαρτίου. Οι πρωτοπόροι αγωνίζονται εκτός έδρας με τη Liverpool να έχει τη δυσκολότερη αποστολή στο St.Marys του Southampton, Σάββατο 19.30. Νωρίτερα, Σάββατο 17.00, η Arsenal καλείται να περάσει αλώβητη από τη Stoke City , την ώρα που η Chelsea θα δοκιμάζει τις αντοχές της απέναντι στη Fulham  που θα έχει τον Magath στον πάγκο αλλά τον Μήτρογλου στην κερκίδα, αφού κρίνεται ακόμα ανέτοιμος να προσφέρει αυτά για τα οποία αποκτήθηκε. Τέλος η φορμαρισμένη Tottenham φιλοξενεί την Cardiff, Κυριακή 19.30, ευελπιστώντας σε παραπατήματα των υπολοίπων που θα τη φέρουν ακόμα πιο κοντά στις πρώτες θέσεις.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣΚΥΡΙΑΚΗ 16.00 ΤΕΛΙΚΟΣ CAPITAL ONE CUP : 
MANCESTER CITY-SUNDERLAND

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Με ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι ανάμεσα σε Bayern και Schalke   διεξάγεται η 23η αγωνιστική της Bundesliga. Οι πρωτοπόροι και βέβαιοι πρωταθλητές Βαυαροί υποδέχονται, Σάββατο 19.30,  την πληγωμένη από τον διασυρμό στο Champions League, Schalke  στο Allianz Arena , εκεί που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει βαριές ήττες. Όλα δείχνουν ότι η ασταμάτητη μηχανή του Pep Guardiola θα συνεχίσει το απίστευτο σερί της εκτός και αν ο πληγωμένος εγωισμός των παικτών του Jens Keller λειτουργήσει υπέρ ενός αμφίρροπου αγώνα και ίσως μιας αναπάντεχης έκπληξης. Στη μάχη για τις θέσεις του Ch.L , η Dortmund φιλοξενεί τη Nurnberg, Σάββατο16.30, την ίδια ώρα  η Leverkusen τη Mainz σε ένα ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα ματς, ενώ η Wolgsburg δοκιμάζεται στην έδρα της Hoffenheim την Κυριακή 16.30.  
                       
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 19.30  BAYERN - SCHALKE


ΙΣΠΑΝΙΑ

Το ντέρμπι της Μαδρίτης, που είναι πιθανό να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια για τη μάχη του τίτλου, μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής. Η Atletico φέτος παρουσιάζεται πανίσχυρη στην έδρα της όπου μετρά 11 νίκες και μόλις 2 ισοπαλίες ,με Barcelona και Sevilla, και τέρματα 41-7 ενώ οι εκτός έδρας επιδόσεις της Real είναι 9 νίκες , 3 ισοπαλίες και 1 ήττα, με τέρματα 32-14. Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Bernabeu είχαν επικρατήσει οι ροχιμπλάνκος με 0-1 χάρη σε ένα γκολ του Diego Costa στο 11’.Από εκείνο το βράδυ του Σεπτεμβρίου όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα. Προσεγγίζοντας το παιχνίδι από αγωνιστικής κατάστασης των δύο ομάδων έχουμε από τη μια τη Real να βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φόρμα της περιόδου , κάτι που φαινόταν εδώ και καιρό αλλά επισφραγίστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο Veltins Arena με τον θρίαμβο επί της Schalke. Ο Ancelotti έχει πλέον κατασταλάξει σε ένα σύστημα 4-3-3 που ταιριάζει στο πλούσιο ρόστερ της ομάδας, και δίνει την ευκαιρία στην τριπλέτα BBC, από τα αρχικά των Bale,Benzema,Cristiano, να σκοράρει ακατάπαυστα και με κάθε πιθανό τρόπο. Από την άλλη μεριά η Atletico βρίσκεται σε αγωνιστική κάμψη, για πολλούς αναμενόμενη, λόγω των συνεχών αγώνων και του περιορισμένου , ποιοτικά, ρόστερ. Οι δυο συνεχόμενες ήττες για τη Liga από Osasuna και Almeria σε συνδυασμό με τις ήττες-αποκλεισμό από τη Real για το Copa del Rey, επιβεβαιώνουν αυτή την πτώση που δυστυχώς για την ομάδα του Simeone ήρθε στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος .Όμως  επειδή μιλάμε για την ομάδα του Simeone, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι πρόκειται για ένα σύνολο που κάθε φορά καταθέτει ψυχή μέσα στον αγωνιστικό χώρο , με παίκτες που δίνουν το 110% των δυνάμεων τους κυρίως μέσα στο σπίτι τους μπροστά στο φανατικό κοινό τους. Και όπως έχουμε πει κατ’επανάληψη, και έχει αποδειχθεί επίσης, στα ντέρμπι και δη τα τοπικά, αυτό που μετρά είναι η κατάσταση των ομάδων μέσα στις γραμμές και όχι πριν μπουν σε αυτές .
Ένα επιπλέον στοιχείο που πολλές φορές επικαλούμαστε για τα προγνωστικά τέτοιων αγώνων είναι η παράδοση, ξέρετε αυτές που υπάρχουν για να σπάνε. Κι εδώ τα πάντα δείχνουν και μάλιστα συντριπτικά Real.Από την περίοδο 2002-03, που η Ατλέτικο επανήλθε στην Primera μετά τη διετή περιπέτεια της στη Segunda, η προϊστορία είναι συντριπτικά υπέρ της Ρεαλ που μετρά 10 νίκες και μόλις μια ισοπαλία μέσα στο Vicente Calderon με τέρματα 8-28 !!. Η τελευταία φορά που οι ροχιμπλάνκος πανηγύρισαν νίκη επί της βασίλισσας μέσα στο σπίτι τους για το πρωτάθλημα ήταν την περίοδο 1998-99 με 3-1, ένα σκορ που , για την ιστορία, διαμορφώθηκε χάρη στα γκολ των Juninho, Jose Mari και Lardin ενώ για τη Real είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Morientes. Η μοναδική ισοπαλία ήταν στις 24 Φεβρουαρίου 2007 και σκόρερ τους Torres, μετά από πάσα του Galleti, και  Higuain που ισοφάρισε στο 61’. Όλα αυτά βέβαια παύουν να έχουν την οποιαδήποτε σημασία την Κυριακή στις 18.00 όταν οι δύο ομάδες θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο του Vicente Calderon κι εμείς ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι.
Λίγες ώρες μετά το ντέρμπι η Barcelona ,με νωπές ακόμα τις πληγές που άφησε η ήττα από τη Sociedad και η απώλεια της πρωτιάς, υποδέχεται την Almeria με ένα και μοναδικό στόχο, τη νίκη. Ο Tata Martino υποσχέθηκε ότι από εδώ και μπρος βάζει τέλος στους πειραματισμούς κι επομένως οι Blaugrana αναμένεται να αγωνιστούν με ότι καλύτερο διαθέτουν.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00 ATLETICO MADRID REAL MADRID


ΙΤΑΛΙΑ

Σε Ρώμη και Μιλάνο θα είναι στραμμένη η προσοχή και το ενδιαφέρον των φιλάθλων σε αυτή , την 26η αγωνιστική, της Serie A. Το Σάββατο 21.45 η Roma υποδέχεται την Inter που παλεύει να κρατηθεί στις προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα, ενώ την Κυριακή την ίδια ώρα η αναγεννημένη Milan φιλοξενεί στο San Siro την πρωτοπόρο Juventus. Ο αγώνας παρουσιάζει μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον αφού μια πιθανή νίκη των Ροσονέρι θα φέρει τη Roma σε απόσταση αν αναπνοής από τη Μεγάλη Κυρία ενώ παράλληλα θα βάλει την ομάδα του Seedorf γερά στη διεκδίκηση μιας προνομιούχου θέσης που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες έμοιαζε απίθανο.  

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ :  ΚΥΡΙΑΚΗ 21.45  MILAN - JUVENTUS

Κανονικά η στήλη κάπου εδώ θα παρέθετε το πρόγραμμα της Ελληνικής Superleague , με το ντέρμπι των αιωνίων να κυριαρχεί. Όμως η συνεχιζόμενη παρακμιακή πορεία αυτού του πρωταθλήματος, με αποκορύφωμα τα τραγελαφικά γεγονότα της προηγούμενης αγωνιστικής και όσα μετά προέκυψαν, με δηλώσεις- φωτιά προέδρων που απειλούν με αποχώρηση αλλά μετά το ξανασκέφτονται, με ομάδες που διοικούνται από δυο διοικήσεις συγχρόνως, με ανακοινώσεις πάσης φύσεως και ύφους και pre game του ντέρμπι με επίκεντρο τον διαιτητή, μας οδηγούν στην απόφαση να μην ασχολούμαστε πλέον με το συγκεκριμένο πρωτάθλημα ούτε σε επίπεδο αναφοράς του προγράμματος. Το ποδόσφαιρο είναι αλλού κι εμείς θα προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε εκεί που το παιχνίδι είναι απόλαυση και ψυχαγωγία.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!




Ρωτάει η μικρή κόρη την μαμά :
- Μαμά, μαμά. Άρχισαν να βγαίνουν τρίχες ανάμεσα στα πόδια μου! Τι συμβαίνει;
- Μην ανησυχείς γλυκιά μου, της λέει η μαμά της. Το μέρος που βγαίνουν οι τρίχες λέγεται “Mαιμού”. Να είσαι περήφανη για τη μαιμού σου και τις τρίχες!
Λίγο αργότερα πάει η μικρή στην μεγάλη της αδελφή και της λέει :
- Αδερφούλα. Άρχισαν να βγαίνουν τρίχες στη μαιμού μου!
Οπότε της απαντάει αυτή :
- Αυτό δεν είναι τίποτα. Εμένα έχει αρχίσει και τρώει… μπανάνες…!!!



http://www.alexiptoto.com 
Θα θέλατε να μάθετε αν θα ζήσετε για να δείτε το ξεκίνημα της επόμενης δεκαετίας; Αν ναι, οι επιστήμονες μπορούν να διαπιστώσουν αν θα τα καταφέρετε.
Πρόκειται για μια απλούστατη αιματολογική εξέταση που εντοπίζει ποια άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από σοβαρές ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια ή ο καρκίνος μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Το «τεστ του θανάτου» είναι τόσο αποτελεσματικό που εντοπίζει ακόμη και τους φαινομενικά υγιείς ασθενείς που πρόκειται να πεθάνουν σύντομα.
Οι Φιλανδοί και Εσθονοί ερευνητές που το δημιούργησαν ελπίζουν πως το τεστ θα αποκαλύπτει «κρυφές ασθένειες» που χρειάζονται άμεση θεραπεία. Έτσι, θα αντιμετωπίζονται έγκαιρα και θα σωθούν δεκάδες ζωές.
Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχικά 17.000 αιματολογικά δείγματα ατόμων που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας. Στόχος τους ήταν αναζητήσουν 100 διαφορετικές χημικές ουσίες στο αίμα.
Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την υγεία των εθελοντών για αρκετά χρόνια και συνέκριναν τα αιματολογικά δείγματα όσων πέθαναν με αυτά των ατόμων που έζησαν.
Κατέληξαν σε τέσσερα χημικά σήματα, δηλαδή τέσσερις βιολογικούς δείκτες, που προβλέπουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία.
Και τα τέσσερα αυτά συστατικά υπάρχουν φυσιολογικά στο αίμα όμως τα επίπεδά τους είναι αυτά που καθορίζουν την κατάσταση της υγείας, αναφέρει η σχετική μελέτη στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine.
Η αποτελεσματικότητα του τεστ ήταν ολοφάνερη ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν σημαντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ, η ηλικία, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.
Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας ήταν ότι οι τέσσερις βιολογικοί δείκτες φανερώνουν τον κίνδυνο θανάτου από πολλές διαφορετικές ασθένειες. Με άλλα λόγια, αποτελούν ένδειξη γενικότερης αδυναμίας του οργανισμού.

http://www.thestival.gr 
Με ποσό που προκαλεί... ίλιγγο στους «κοινούς θνητούς» θα αμειφθεί η Σάντρα Μπούλοκ, για την ερμηνεία της στην ταινία Gravity.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Hollywood Reporter, η ήδη πάμπλουτη ηθοποιός θα γίνει πλουσιότερη κατά 70 εκ. δολάρια. Δεδομένου ότι η διάρκεια της ταινίας είναι 91 λεπτά, η Μπούλοκ θα λάβει περίπου 770.000 δολάρια για κάθε λεπτό της...


http://www.enikos.gr 
Σαν σήμερα, το 1952, το Στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του.

86 π.Χ. – Ο Ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας μπαίνει στην Αθήνα και καθαιρεί τον τύραννο Αριστίωνα, τον οποίο υποστήριζε ο βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης ΣΤ'.

293 – Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιανός ανακηρύσσουν Καίσαρες τον Κωνστάντιο Χλωρό και τον Γαλέριο ξεκινώντας έτσι την Τετραρχία.

317 – Ο Κρίσπος και ο Κωνσταντίνος Β΄, γιοι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α', και ο Λικίνιος, γιος του αυτοκράτορα Λικίνιου, γίνονται Καίσαρες.

350 - Ο Βετράνιος αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατόπιν προτροπής της Κωνσταντίνας, αδελφής του Κωνστάντιου Β'.

1582 – Θεσπίζεται το Γρηγοριανό ημερολόγιο από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄.

1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχίζει την πορεία του προς τη Βλαχία αφού έχει ενωθεί με τα τμήματα του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Φαρμάκη και πολλών Ελλήνων εθελοντών.

1923 – Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου 1923, ονομάζεται 1η Μαρτίου.

1952 - Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοι του καταδικάζονται σε θάνατο από το Στρατοδικείο.

1959 – Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο και ο κόσμος τον υποδέχεται με ενθουσιασμό.

http://www.enikos.gr 
Μοιάζει απίστευτο αλλά το λάθος ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας προκάλεσε το απόλυτο χάος...

Συγκεκριμένα, το γραφείο που βρίσκεται στη Στοκχόλμη κάλεσε κατά λάθος όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους της πόλης να παρουσιαστούν ταυτόχρονα για να περάσουν από συνέντευξη για την πρόσληψή τους.
«Κάτι πήγε στραβά με την ηλεκτρονική λίστα ενημέρωσης και δημιουργήθηκε μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση στην υπηρεσία», δήλωσε ο Κλας Όλσον, ο οποίος ασκεί χρέη διευθυντή στο γραφείο εύρεσης εργασίας.
Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήγγειλε τις επικείμενες προσλήψεις αντί να σταλεί σε περίπου 1.000 ανθρώπους στάλθηκε σε 61.000, σχεδόν σε όλους τους ανέργους της Στοκχόλμης, ανέφερε η αστυνομία της πρωτεύουσας.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο δρόμο όπου βρίσκεται το γραφείο και, καθώς έρχονταν ολοένα και περισσότεροι, η ουρά απλώθηκε μέχρι και σε μια κεντρική λεωφόρο της πόλης.
Καθώς οι ώρες περνούσαν και υπάλληλοι του γραφείου αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση, τα πνεύματα οξύνθηκαν και κλήθηκε η αστυνομία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους που είχαν αρχίσει να εξαγριώνονται με το «λάθος».
«Όταν φτάσαμε εδώ υπήρχε πάρα πολύς κόσμος και επικρατούσε αναστάτωση», είπε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ουλφ Λίντγκρεν.
Ο Όλσον δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet ότι δεν γνωρίζει εάν επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό πρόβλημα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Οι περίοδοι πιλοτικής εφαρμογής, ολοκληρώθηκαν.

Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε, τα συστήματα εγκαταστάθηκαν και πλέον το σύστημα είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν χρωστάτε στην εφορία, να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε να σας λείπουν χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Διαβάζοντας το ρεπορτάζ που ακολουθεί, θα γνωρίζετε πλέον και τον λόγο.
Ταυτόχρονα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ανεβάζει το ακατάσχετο του μισθού στο επίπεδο των 1500 ευρώ, η Γενική Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα ανάψει το πράσινο φώς ώστε να ενεργοποιηθεί σε 65 εφορίες ανά την χώρα ο ηλεκτρονικός μηχανισμός κατασχέσεων καταθέσεων. Έτσι, αυτό που έγινε αρχικά πιλοτικά σε τέσσερις εφορίες, (ΦΑΕ Πειραιά, Α’ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς, πλέον θα ισχύσει σε όλες τις εφορίες της χώρας οι οποίες διαθέτουν δικαστικό τμήμα.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού, συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα για το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί μέσα στο 2014 από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για το ποσοστό είσπραξης επί των νέων χρεών που θα δημιουργηθούν μέσα στο 2014. Παρά το γεγονός οι στόχοι του 2013 δεν επιτεύχθηκαν (σ.σ έπρεπε να συγκεντρωθούν 1,9 δις. ευρώ από τη δεξαμενή των παλαιών οφειλών και τελικώς συγκεντρώθηκαν περίπου 1,5 δις. ευρώ), ο πήχης φαίνεται να ανεβαίνει ακόμη υψηλότερα. Μέσα στο 2014, ζητείται από την γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων θα εισπράξει 2,2 δις. ευρώ από τα παλαιά χρέη (τα οποία υπερβαίνουν πλέον τα 61 δισεκατομμύρια ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στο 2013) αλλά και το…30% των χρεών που θα προκύψουν μέσα στο 2014. Αν οι φορολογούμενοι συνεχίσουν και φέτος να συσσωρεύουν υποχρεώσεις με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και το 2013, τότε, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί, θα προσεγγίσει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τη σχετική απόφαση που έχει ήδη υπογράψει ο Γιάννης Στουρνάρας, η εφορία, με ένα απλό μαζικό email θα «μπλοκάρει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια θα μπορεί να κατασχέσει το σύνολο του ποσού από λογαριασμούς οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται ως μισθοδοτικοί, ή το επιτρεπόμενο ποσό από μισθοδοτικούς λογαριασμούς. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται να κατασχεθεί το 25% του μισθού χωρίς όμως να μένει υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό κάτω των 1000 ευρώ. Το ποσό θα αυξηθεί στα 1500 ευρώ.

http://www.fpress.gr
Μια από τις πιο δύσκολες 'αποστολές' για κάθε μητέρα, είναι αυτή της εισαγωγής του ψαριού στο διαιτολόγιο του παιδιού της. Όσο και η ίδια να γνωρίζει τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριού, ο λιλιπούτειος 'δυνάστης' της τα αγνοεί πλήρως και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα αποφύγει την χαρακτηριστική 'ψαρίλα'…

Στη 'φαρέτρα' λοιπόν της μητέρας βρίσκονται αρκετά διατροφικά 'τρικ', που αν και απαιτούν λίγη προσπάθεια, αξίζει να τα επιχειρήσει, μια και τα ψάρια αποτελούν καταπληκτική εναλλακτική σίτισης για μικρούς και μεγάλους…Μια 'πινελιά' σπιτική μαγιονέζα ή φρέσκια σως με σπανάκι, σέλινο, μαϊντανό και ελαιόλαδο στο μπλέντερ, συχνά αρκούν να μεταμορφώσουν ένα 'άχαρο' ψάρι σε μια γευστικότατη επιλογή.

Παράλληλα, το κλασικό κροκετάρισμα, μπορεί να μη συνοδευτεί με τηγάνισμα του ψαριού, κάνοντας το ιδιαίτερα δύσπεπτο και 'βαρύ', αλλά με ψήσιμο στο γκριλ, προσδίδοντας στο ψάρι μια γευστική κρούστα. Ακόμα, μια πλούσια σε χορταρικά ψαρόσουπα, συχνά απογειώνει τη γεύση του ψαριού, ιδιαίτερα όταν μαραθόριζα (φοινόκιο), καρότο και κρεμμύδι, 'παντρεύονται' στην κατσαρόλα με το κοκκινόψαρο ή τον μπακαλιάρο…

Γιατί όμως η κάθε μητέρα αξίζει να επιμείνει προκειμένου το ψάρι να γίνει διατροφική συνήθεια του παιδιού της;

Tα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, D, B3) και στοιχεία όπως το νάτριο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Eίναι πολύ καλή πηγή ζωικών πρωτεϊνών και συνεπώς απαραίτητων αμινοξέων. Δεν περιέχουν αξιοσημείωτα ποσά κορεσμένου λίπους, ενώ είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα της οικογένειας των ω-3. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων, αυξάνουν (έστω και λίγο) την 'καλή' HDL χοληστερόλη, μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων στα αγγειακά τοιχώματα προσφέροντας αντριθρομβωτική δράση, ενώ τέλος ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι το σκουμπρί, η ρέγκα, η πέστροφα, ο τόνος και ο σολομός.

Tα ψάρια είναι από τα τρόφιμα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτή ακριβώς η συχνότητα λειτουργεί ως διατροφική ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού με την κατανάλωση ψαριών ευεργετούμε τον οργανισμό μας όχι μόνο με την εισαγωγή των ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά και με την αποφυγή του κορεσμένου λίπους που εμπεριέχεται στο κρέας.

Ακόμα μαγειρεύονται πιο εύκολα και είναι πιο εύπεπτα από το κρέας λόγω του ότι εμπεριέχουν ελάχιστα ποσά συνδετικού ιστού. Στις μέρες λοιπόν της έντονης αμφισβήτησης για την κατανάλωση του κρέατος που πηγάζει τόσο από την περιεκτικότητά του σε κορεσμένο λίπος, όσο και από τις μεθόδους εκτροφής των ζώων που έχουν αντίκτυπο στην υγεία τους, εσείς κινηθείτε στην ασφαλέστατη και θρεπτική εναλλακτική των ψαριών που οι Ελληνικές θάλασσες μας προσφέρουν

http://www.iatronet.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!