Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017


Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Tampere στη Φινλανδία δημιούργησε μία πρωτοποριακή τεχνητή ίριδα με πολλές μελλοντικές χρήσεις.
Σε αντίθεση με τις κάμερες, ακόμα και εκείνες που είναι του τύπου point and shoot, η ρύθμιση της έκθεσης στο φως δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το ανθρώπινο μάτι. Η τεχνητή ίριδα που ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tampere, μπορεί να ρυθμίσει μόνη της, εντελώς αυτόνομα την έκθεση στο φως, όπως ακριβώς το κάνει και το ανθρώπινο μάτι.
Η ερευνητική ομάδα Smart Photonic Materials δημιούργησαν μία ίριδα που είναι κατασκευασμένη από υγρούς ελαστομερείς κρυστάλλους, με πολύ μεγάλη ευαισθησία στο φως, ενώ οι ερευνητές κατάφεραν να ρυθμίσουν έτσι την ίριδα, ώστε να είναι καλές οι γωνίες θέασης και σωστή η εστίαση. Ο σκοπός της ομάδας είναι να εφαρμοστεί η τεχνολογία της σε βιοϊατρικές χρήσεις, ίσως και σε εμφυτεύματα.
Οι ερευνητές προσπαθούν να κάνουν την τεχνητή ίριδα που αναπτύσσουν να είναι όσο το δυνατόν πιο ευαίσθητη ακόμα και σε πολύ χαμηλές συνθήκες φωτισμού, ενώ θέλουν να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο μικρές αλλαγές φωτισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με το ανθρώπινο μάτι. Ένα ζήτημα παραμένει και το πώς ανταποκρίνεται η τεχνητή ίριδα σε υγρό περιβάλλον.

Το Facebook ξεκινά την προσπάθειά του να κάνει streaming τηλεοπτικού προγράμματος, στοχεύοντας στις ηλικίες από τα 17 έως και τα 30 έτη. 
Ο σκοπός του Facebook, σύμφωνα με το The Next Web, είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για τηλεοπτικές σειρές με επεισόδια διάρκειας 30 λεπτών το καθένα. Οι παραγωγές του Hollywood είναι ευπρόσδεκτες από την πλευρά του Facebook, το οποίο έχει ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής της δραματικής σειράς Strangers, της κωμικής σειράς Loosely Exactly Nicole και από ένα τηλεπαιχνίδι δράσης.
Το Facebook δίνει έμφαση στους δημιουργούς εκείνους που γράφουν σενάρια και προχωρούν σε παραγωγές που έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στο κοινό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κοινότητες που χρησιμοποιούν τα social media για να σχολιάσουν και να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για μία τηλεοπτική παραγωγή.
Είναι αλήθεια, πάντως, ότι το Facebook θέλει να ανταγωνιστεί τα YouTube, Netflix, Hulu που επενδύουν επίσης στην παραγωγή αυθεντικού περιεχομένου στο δίκτυό τους, ενώ οι εταιρείες και οι ανεξάρτητοι δημιουργοί τηλεοπτικού περιεχομένου είναι δεδομένο ότι ενδιαφέρονται να βάλουν τα προγράμματά τους σε ένα δίκτυο το οποίο έχει πλήθος σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων θεατών. Θεωρείται δεδομένο ότι το Facebook θα συνοδεύει με διαφημίσεις το τηλεοπτικό πρόγραμμα που θα προσφέρει ως επιλογή streaming.

To νερό είναι ένα αγαθό που χωρίς την παρουσία του, δεν θα υπήρχαμε, τόσο πολύτιμο, αλλά και τόσο χρήσιμο! Ίσως είναι το μοναδικό στοιχείο που όταν μπαίνει στον οργανισμό μας, δεν δίνει ενέργεια (θερμίδες), αλλά δίνει όλα τα πολύτιμα του στοιχεία.
Κάθε οργανισμός ο οποίος είναι ζωντανός, χρειάζεται νερό για να ζήσει. Ο άνθρωπος, ζει έως και 50 μέρες χωρίς φαγητό. Χωρίς νερό, δεν μπορεί να ζήσει πάνω από μερικές μέρες. Αποτελείται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό και αυτό αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή όλων μας. Αποτελεί πάνω από το 50% του βάρους ενός υγιούς ατόμου, ενώ όσο μικρότερη είναι η ηλικία ενός παιδιού, τόσο μεγαλύτερη και η αναλογία του σε νερό.
1. Πού βρίσκεται  -σαν κύριο συστατικό-  και πώς βοηθά την πέψη των τροφών, αλλά και την απορρόφηση;
 • Στο αίμα, το οποίο και μεταφέρει στα διάφορα όργανα τα θρεπτικά συστατικά
 • Στα υγρά του στομάχου, τα οποία και βοηθούν στη πέψη των τροφών
 • Είναι το κύριο συστατικό των ούρων, τα οποία με τη σειρά τους δεσμεύουν τις «άχρηστες» ουσίες και τις αποβάλλουν από το σώμα
2. Το νερό μπορούμε να το βρούμε:
Στα υγρά και στα ποτά: Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού βρίσκεται στο ίδιο το νερό. Ενυδάτωση παρ' όλα αυτά προσφέρουν και τα υγρά, όπως οι χυμοί φρούτων, το γάλα και τα αναψυκτικά, που καλό θα είναι να αποφεύγονται λόγω διουρητικής δράσης, αλλά και λόγω αυξημένης ποσότητας σε ζάχαρη).
Στα τρόφιμα: Τα τρόφιμα βοηθούν στην αύξηση της πρόσληψης υγρών. Υπάρχει βέβαια μια ποικιλία στην περιεκτικότητα τους σε νερό. Έτσι, για παράδειγμα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, αλλά και κάποια γλυκά, έχουν μικρό ποσοστό νερού (περίπου 5-10%), ενώ αντίθετα τα χόρτα πάνω από 85%. Τα φρούτα έχουν 80%, στα ψάρια βρίσκουμε 65-80%, ενώ το κρέας περιέχει 70-75%.
Τα φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό
3. Νερό παράγεται και στον οργανισμό μας

Υπάρχει το μεταβολικό νερό: Το νερό δηλαδή το οποίο δημιουργείται από την «καύση» των τροφών. Π.χ. 1 γρ. λίπους, παράγει 1,1 γρ. νερού στον οργανισμό. Πιο αναλυτικά: από τα 100γρ. υδατανθράκων, παίρνουμε 55γρ. νερού
από τα 100γρ. λιπιδίων, παίρνουμε 107γρ. νερού
από τα 100γρ. πρωτεϊνών παίρνουμε 41γρ. νερού.
4. Το νερό το αποβάλλουμε με:
Εφίδρωση: Μέσω αυτής της διαδικασίας, αποβάλλεται ο ιδρώτας, για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματος μας. Ξέρουμε ότι τα παιδιά με μια μικρή προσπάθεια, ιδρώνουν πολύ. Επίσης ξεχνούν να πιούν νερό. Εμείς θα πρέπει να υπενθυμίζουμε την ανάγκη για ενυδάτωση.
Την αναπνοή: Η απώλεια προκαλείται χωρίς να το καταλάβουμε. Η συνολική απώλεια σε ιδρώτα και αναπνοή, ανέρχεται στα 500cm3.
Στα ούρα: Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες σε νερό. Η απώλεια φτάνει κατά μέσο όρο στα 1500cm3
Στα κόπρανα: Μικρή, αλλά υπολογίσιμη απώλεια νερού. Η απώλεια φτάνει τα 200cm3,  ενώ η απώλεια αυτή αυξάνει, με την πρόσληψη φυτικών ινών.
Το νερό περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
5. Τα στοιχεία που περιέχονται στο νερό είναι:
Τα Κύρια στοιχεία του νερού: ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, χλωριούχα ιόντα, θειικά ιόντα
Ιχνοστοιχεία: χαλκός, σίδηρος, ψευδάργυρος, φθόριο, ιώδιο, μαγγάνιο Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη των νεαρών οργανισμών, καθότι τα μεταλλικά στοιχεία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του σκελετού, στην δομή, αλλά και την ενεργοποίηση διαφόρων ενζύμων, στην ηλεκτρολυτική ισορροπία του αίματος, στην διακίνηση οξυγόνου στο αίμα μας και στην τόνωση των νεύρων αλλά και των μυών.
6. Κατηγορίες νερού:
Κοινό πόσιμο νερό, ή αλλιώς το νερό της βρύσης.
Εμφιαλωμένα νερά:
 • Επιτραπέζιο
 • Φυσικό μεταλλικό
 • Ανθρακούχο
Όποιο νερό κι αν επιλέξετε, θα ήταν καλό να είναι χαμηλό σε νάτριο, ελεγμένο από τις αρμόδιες αρχές για την καταλληλότητα του, αλλά να καλύπτει και γευστικά το παιδί.
7. Πότε χρειαζόμαστε περισσότερο νερό
Περισσότερο νερό χρειάζεται ένας οργανισμός:
 • Όταν γυμνάζεται και ιδρώνει,
 • Όταν ο καιρός είναι ζεστός
 • Στην παραλία
 • Σε στρες κλπ
Μάλιστα σε παιδικούς οργανισμούς, θα πρέπει να παρατηρείται και η ενούρηση. Ένα αφυδατωμένο παιδί-βρέφος, βρέχει την πάνα του 1 ή 2 φορές τη μέρα ή έχει 1-2 φορές τη μέρα ενούρηση. Διαπιστώνοντας αυτό, θα πρέπει να ελέγξουμε και πιθανή αφυδάτωση του παιδιού. Επίσης τα σκουρόχρωμα, με άσχημη οσμή ούρα, είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Έτσι λοιπόν, αν παρατηρηθούν, προσέξτε την ενυδάτωση.
Αρωματίστε το νερό σας με φρούτα και βότανα και απολαύστε το
8. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ενυδάτωση σε μας αλλά και στα παιδιά μας χωρίς να πιούμε «σκέτο» νερό Πολλοί, αισθάνονται πως δεν μπορούν να καταναλώσουν πάνω από μια μικρή ποσότητα νερού και ψάχνουν τρόπους να ενυδατωθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σαν το νερό, δεν μπορεί να ενυδατώσει κανένα άλλο ρόφημα, ποτό ή οτιδήποτε. Παρακάτω, θα δοθούν διάφορα τρικ ενυδάτωσης, που θα βοηθήσουν τους εχθρούς του νερού, να ενυδατωθούν σωστά.
 • Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πλούσια σε νερό. Καταναλώστε άφθονα λοιπόν, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες
 • Ένα ρόφημα ανθρακούχου μεταλλικού νερού με φυσικό χυμό (μίξη), θα σας δώσει την αίσθηση του αναψυκτικού, (το οποίο και λόγω των ζαχάρων που περιέχει αφυδατώνει) , με την ευεργετική ικανότητά του να σας ενυδατώνει.
 • Το τσάι, συμβάλει στην ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού, αρκεί να είναι σε λογικές δόσεις. Αυτό λόγω του ότι το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία και προκαλεί κατακράτηση υγρών.
 • Μια κρύα σούπα ή ένα smoothie μπορεί να συμβάλει θετικά, στην προσπάθειά μας.
 • Το ξινόγαλο, το γάλα ή το γιαούρτι, είναι πολύ καλή πηγή νερού.
 • Μέσα σε ένα λίτρο νερού, μπορείτε να προσθέσετε χυμό από λεμόνι, δυόσμο ή άλλα μυρωδικά που αγαπάτε. Έτσι θα έχετε το δικό σας αρωματικό νερό! Μάλιστα αν αυτό είναι δροσερό, θα σας δώσει μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
 • Μην παραλείπετε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Βλέποντας και μόνο το νερό, θα διψάσετε. Είναι μια τεχνική που μας βάζει σε σκέψη, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
 • Προσέξτε τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, έγκυες, θηλάζουσες και άτομα τρίτης ηλικίας). Θα πρέπει να είναι ενυδατωμένοι.
 • Τέλος, μην περιμένετε να διψάσετε, διότι αυτό είναι ένα δυνατό σημάδι αφυδάτωσης. Πιείτε λοιπόν νερό... στην υγειά σας!
Πηγή: www.diatrofi.gr

To κινεζικό τρένο υψηλής ταχύτητας "Fuxing" (ανανέωση) έκανε σήμερα ντεμπούτο στη γραμμή Πεκίνου-Σανγκάη.

Τα νέα ταχύτατα τρένα, που σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν στην Κίνα, αναπτύσσουν ανώτατη ταχύτητα 400 χιλιόμετρα την ώρα και μία σταθερή ταχύτητα 350 χιλιόμετρα την ώρα.

Το τρένο έχει εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης, που ελέγχει συνεχώς την επίδοσή του και το επιβραδύνει αυτόματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ανώμαλων συνθηκών.

Χάρη σε ένα σύστημα μετάδοσης δεδομένων, το κέντρο ελέγχου μπορεί να παρακολουθεί το τρένο σε πραγματικό χρόνο.

Ο Λου Ντονγκφού, γενικός διευθυντής της China Railway που λειτουργεί το νέο τρένο, δήλωσε ότι το "Fuxing" υπογραμμίζει τον μοναδικό ρόλο που έχει παίξει ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κίνας.

Τα προηγούμενα γρήγορα κινεζικά τρένα έφεραν την επιγραφή "Hexiehao" (αρμονία) στο εξωτερικό τους. Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο του κόσμου, το οποίο ανερχόταν σε 22.000 χιλιόμετρα στο τέλος του 2016.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!